┌────────────────────────────┬──────────┐
│ │ │
I. Parametrii recomandaţi pentru estimarea │Înãlţimea faţã de suprafaţa │ 1 m │
dozelor │investigatã la care se de- │ │
┌───────────────────┬───────┬──────────────┐ │terminã debitul iradierii │ │
│Timp petrecut în │ │2000 ore/an │ │externe, concentraţia de │ │
│exterior (muncã şi │ │ │ │Rn-222, Rn-220 şi concentra-│ │
│timp liber) şi în │ │ │ │ţia de pulberi radioactive │ │
│interior (muncã) │ │ │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼──────────────┤ ├────────────────────────────┼──────────┤
│Timp petrecut pe │ │7000 ore/an │ │Factori de transfer │ │
│amplasamentul dez- │ │ │ │ │ │
│afectat de o │ │ │ │a) Sol-plante cultivate │5 x 10^-3 │
│persoanã din │ │ │ │(factor de transfer pentru │ │
│populaţie │ │ │ │Ra, Pb şi Po incluzând │ │
├───────────────────┼───────┼──────────────┤ │depunerea directã şi │ │
│Factori de conver- │Adulţi │0,32 │ │resuspensia) │ │
│sie a activitãţii │ │(æSv/h)/(Bq/g)│ │ │ │
│specifice din sol │ │ │ │b) Sol-iarbã (factor de │1 x 10^-2 │
│în termeni de dozã │ │ │ │transfer pentru Ra, Pb şi Po│ │
│echivalentã genera-│ │ │ │incluzând depunerea directã │ │
│tã de iradierea │Copii │0,39 │ │şi resuspensia) │ │
│externã │ │(æSv/h)/(Bq/g)│ │ │ │
├───────────────────┼───────┼──────────────┤ ├────────────────────────────┼──────────┤
│Concentraţia de │ │0,2 mg/mc │ │Factor de diluţie pentru │0,25 │
│pulberi radioactive│ │pulbere │ │consumul tuturor produselor │ │
│în aerul exterior │ │radioactivã │ │agricole │ │
├───────────────────┼───────┼──────────────┤ └────────────────────────────┴──────────┘
│Rata de respiraţie │ │0,92 mc/h │
│în timpul liber │ │ │ II. Nivelul dozelor anuale pentru cãile
├───────────────────┼───────┼──────────────┤ de expunere relevante, obţinute prin
│Rata de respiraţie │ │1,2 mc/h │ aplicarea restricţiilor din prezentele
│în timpul lucrului │ │ │ norme
├───────────────────┼───────┼──────────────┤ ┌────────────────┬──────────┬───────────┐
│Rata de consum │ │730 l/an │ │ │ │Doza anualã│
│pentru apã │ │ │ │ Calea de │ Persoana │(mSv/an)pt.│
├───────────────────┼───────┼──────────────┤ │ expunere │ ├─────┬─────┤
│Rata de consum │Adulţi │22 g/an │ │ │ │ 0,2 │ 1,0 │
│pentru pulberi şi │ │ │ │ │ │ Bq/g│ Bq/g│
│sol contaminat │Copii │110 g/an │ ├────────────────┼──────────┼─────┼─────┤
│ │(pânã │ │ │Expunere externã│ Adult │ 0,1 │ 0,4*│
│ │la 1 an) │ │de la câmpul ├──────────┼─────┼─────┤
├───────────────────┼───────┼──────────────┤ │gama din │ Copii │ 0,2 │ │
│Rata de consum │Adulţi │200 kg/an │ │exterior │ │ │ │
│pentru produse │ │ │ ├────────────────┼──────────┼─────┼─────┤
│vegetale │Copii │40 kg/an │ │Ingerarea pulbe-│Adult │ 0,01│ 0,06│
├───────────────────┼───────┼──────────────┤ │rilor contami- ├──────────┼─────┼─────┤
│Rata de consum │Adulţi │120 kg/an │ │nate cu emiţã- │Copii │ 0,2 │ │
│pentru produse │ │ │ │tori alfa în │ │ │ │
│animale (lapte) │Copii │200 kg/an │ │exterior │ │ │ │
│ │(pânã │ │ ├────────────────┼──────────┼─────┼─────┤
│ │la 1 an) │ │Ingerarea produ-│Adult │ 0,1 │ 0,4*│
├───────────────────┼───────┼──────────────┤ │selor vegetale ├──────────┼─────┼─────┤
│Rata de consum │Adulţi │80 kg/an │ │ │Copii │ 0,1 │ │
│pentru produse │ │ │ ├────────────────┼──────────┼─────┼─────┤
│animale (carne) │Copii │10 kg/an │ │Ingerarea produ-│Adult │ 0,01│ 0,06│
│ │(pânã │ │ │selor animale ├──────────┼─────┼─────┤
│ │la 1 an) │ │ │Copii │ 0,06│ 0,4 │
└───────────────────┴───────┴──────────────┘ └────────────────┴──────────┴─────┴─────┘
* Restricţionat prin limitarea suplimen-
tarã a debitului dozei la 0,3 æSv/h
pentru suprafeţele u o activitate de
1,0 Bq/g.
NOTĂ: Contribuţia la dozã a tuturor
celorlalte cãi de expunere este mai micã
de m Sv/an