Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DOCUMENT nr. 1.027 din 29 iulie 1947  privind dizolvarea Partidului National Taranesc, de sub presedintia d-lui Iuliu Maniu    Twitter Facebook

DOCUMENT nr. 1.027 din 29 iulie 1947 privind dizolvarea Partidului National Taranesc, de sub presedintia d-lui Iuliu Maniu

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 172 din 30 iulie 1947

Ministerul Afacerilor Interne
Consiliul de Miniştri, în şedinţa sa dela 29 iulie 1947,
Luând în deliberare referatul d-lui ministru al afacerilor interne Nr. 22.694 din 29 Iulie 1947,
Pentru respectarea ordinei publice şi siguranţei Statului;
În virtutea art. 107, alin. ultim, din Constituţie,
Decide:

ART. 1
Partidul Naţional Taranesc, de sub preşedinţia d-lui Iuliu Maniu, este şi rãmâne dizolvat, pe data publicãrii în Monitorul Oficial a prezentului jurnal.
Aceasta decizie de dizolvare, include şi toate organizaţiile judeţene, de plasa şi comunale ale susmentionatului partid, organizaţiile militare, de tineret, femenine şi orice alte organizaţii sau asociaţii conduse de acest partid.
ART. 2
Sediile şi orice localuri de intalnire ale acestui partid vor fi închise, iar arhivele şi orice corespondenta vor fi ridicate de autoritãţile respective, oriunde s-ar gãsi.
ART. 3
Întreg patrimoniul acestui partid va fi lichidat conform legii.
ART. 4
D-nii miniştri secretari de Stat la Departamentul Afacerilor Interne şi Justiţiei, sunt însãrcinaţi cu aducerea la îndeplinire a prezentului jurnal.
Dr. Petru Groza, Teohari Georgescu, Lucretiu Patrascanu, Gh. Gheorghiu-Dej, St. Voitec, Lotar Radaceanu, Ing. Tudor Ionescu, R. Zaroni, Radu Rosculet, Octav Livezeanu, Prof. ing. N. Profiri, General de Corp de Armata Lascar Mihail, Al. Alexandrini, Gh. Vantu.
Raportul d-lui ministru al Afacerilor interne, cãtre Consiliului de Miniştri,
Domnilor miniştri,
Asa cum s-a anuntat prin comunicatul Ministerului Afacerilor Interne, în dimineata zilei de 14 Iulie 1947, au fost arestaţi pe islazul comunei Tamadau, judeţul Ilfov, în timp ce incercau sa se urce în doua avioane I. A. R., 39, pentru a fugi în strãinãtate: Ion Mihalache, Nicolae Penescu, Ilie Lazar, Nicolae Carandino şi alţii.
Acest grup de conspiratori urmau sa realizeze în strãinãtate hotãrârile şi directivele conducerii P. N. T., în organizarea de acţiuni menite sa stirbeasca suveranitatea nationala, sa primejduiasca pacea şi sa declanseze rãzboiul civil.
Aceasta activitate antinationala, merge pe linia politicii urmate totdeauna de Partidul Naţional Taranesc şi intensificata dupã 23 August 1944, când coalizand în jurul lui, toate forţele reactionare din ţara şi în înţelegere cu unele cercuri reactionare din strãinãtate, a întreprins acţiuni cu scopul de a impiedica România sa participe cu tot elanul şi capacitatea sa de lupta la rãzboiul antihitlerist, la desfascizarea aparatului de Stat, la pedepsirea criminalilor de rãzboi şi instaurarea unui regim democrat.
Astfel, conducerea Partidului Naţional Taranesc a organizat garzile Iuliu Maniu, de jaf şi masacre impotriva populaţiei civile din Ardealul de Nord eliberat, a împiedicat executarea condiţiilor generoase ale Armistitiului, s-a opus categoric împãrţirii pãmânturilor la ţãrani prin reforma agrarã, a initiat şi sprijinit represiunea sangeroasa impotriva maselor populare executatã de generalul Radescu.
Dupã infrangerea Germaniei hitleriste, Partidul Naţional Taranesc Maniu, urmãrind împiedicarea operii de reconstrucţie a tarii întreprinsã de regimul nostru democrat, a trecut la organizarea de grupuri subversive teroriste, ca: Organizaţia "T", "Sumanele Negre", "Haiducii lui Avram Iancu", "M. N. R.", "Graiul Sângelui", iar în ultimul timp, organizaţiile "Partizanii adevaratei democratii" şi "Corpul partizanilor albi", care, prin manifeste şi broşuri atatatoare la sabotaj şi asasinate, urmareau sa creieze o atmosfera de panica, favorabilã declansarii unui rãzboi civil.
Atitudinea Partidului Naţional Taranesc, înainte şi în timpul Conferintei de pace dela Paris, a fost pe aceeaşi linie de trãdare a intereselor naţionale. Conducerea acestui partid a însãrcinat o delegaţie formatã din Grigore Gafencu şi V. Tilea, sa prezinte memorii din partea partidului, prin care se cerea nerecunoasterea delegaţiei romane la conferinţa, fãcând atmosfera impotriva României, a creat greutãţi în tratativele de pace şi prin aceasta a pus în pericol revenirea Transilvaniei de Nord în hotarele României.
În timpul alegerilor, Partidul Naţional Taranesc a deslantuit o campanie de învrãjbire a populaţiei, prin propaganda de tip fascist, şovinã, rasialã şi antisovietica, trecând la devastarea sediilor partidelor democrate, asasinate, incendieri de sate, indemnuri la rebeliune şi atacarea secţiilor de votare, în scopul de a produce tulburãri, ca sa împiedice libera exprimare a voinţei populare şi sa creeze pretexte de intervenţii strãine.
În perioada dupã alegeri, când Guvernul şi poporul luptau sa înlãture efectele nefaste a celor doi ani de seceta, conducerea Partidului Naţional Taranesc, în frunte cu Iuliu Maniu, direct şi prin agenţii sãi din strãinãtate, cu sprijinul unor cercuri reactionare strãine, a intervenit cu scopul de a impiedica procurarea cerealelor din unele tari, pentru regiunile infometate.
Pe lângã nenumarate memorii ale conducerii Partidului Naţional Taranesc, pentru a provoca amestecul strãin în ţara noastrã, aceeaşi conducere a trimis clandestin peste hotare doi fruntasi ai partidului, pe Niculescu Buzesti şi C. Visoianu, ca, împreunã cu ceilalţi tradatori de neam şi ţara: Gafencu, Tilea, Creteanu, Bianu, Frederic Nanu etc., sa intensifice campania de ponegrire a României şi sa organizeze tulburãri interne.
Consolidarea regimului democrat din România, prin realizarile Guvernului, recolta buna din acest an, operaţiunile pentru stabilizarea monetara, în folosul poporului şi perspectiva îmbunãtãţirii condiţiilor de trai din ţara noastrã, aducând stramtarea bazei de agitatie a Partidului Naţional Taranesc, precum şi îndemnul cercurilor imperialiste rasboinice din strãinãtate a determinat pe Iuliu Maniu şi conducerea Partidului Naţional Taranesc, sa trimitã peste hotare acest grup din conducerea partidului.
Importanta acordatã de gruparile şi cercurile reactionare din ţara; trimiterii acestui grup de tradatori peste hotare, rezulta din declaraţia lui Iuliu Maniu, la cercetãri, ca ar fi plecat chiar personal, dacã dintr-un motiv oarecare Ion Mihalache ar fi fost împiedicat.
Faptele insirate mai sus, sunt numai o parte din crimele şi tradarile comise de conducerea Partidului Naţional Taranesc impotriva României şi a regimului sau democrat, suficiente, pentru a justifica mãsura legalã a disolvarii partidului şi a tuturor organizaţiilor sale anexe, pe care o solicit Domniilor-Voastre.

Ministrul afacerilor interne
Teohari Georgescu
------------


Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Tags: Monitorul Oficial, Acte Monitorul Oficial, Altele, Consiliul de Ministri, DOCUMENT nr. 1.027 din 29 iulie 1947

ComentariiNume
Email
Comentariu

Maximum 3000 caractere.
Cod securitate:
Cod de securitate
Fii primul care comenteaza.
Cautare document
Club Legislatia Muncii
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5
 

Atentie, Juristi!

Litigiile de munca: legislatie comentata si exemple practice

Conflictele de munca pot fi solutionate!

Cititi intreaga legislatie cu privire la neintelegerile si conflictele de munca!

Descarcati GRATUIT Raportul Special "Litigiile de munca: legislatie comentata si exemple practice"


Da, vreau sa primesc newsletterul zilnic cu stiri, noutati, articole, dezbateri pe teme juridice