Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DOCUMENT-CADRU din 13 iunie 2008  de implementare a Programului operational Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DOCUMENT-CADRU din 13 iunie 2008 de implementare a Programului operational "Dezvoltarea capacitatii administrative" 2007-2013

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL I nr. 517 din 9 iulie 2008
DOCUMENT-CADRU din 13 iunie 2008
de implementare a Programului operaţional "Dezvoltarea capacitãţii administrative" 2007-2013
EMITENT: MINISTERUL INTERNELOR ŞI REFORMEI ADMINISTRATIVE
MINISTERUL ECONOMIEI ŞI FINANŢELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL I nr. 517 din 9 iulie 2008



Lista de acronime


ACIS Autoritatea pentru coordonarea instrumentelor structurale
AM Autoritate de management
AM PODCA Autoritatea de management pentru Programul operational
"Dezvoltarea capacitatii administrative"
ANAF Agentia Nationala de Administrare Fiscala
ASG Agentia pentru Strategii Guvernamentale
B Beneficiar
CE Comisia Europeana
CSNR cadrul strategic national de referinta
DCI Documentul-cadru de implementare (a PO DCA)
DMI Domeniu major de interventie
DPP Directia de politici publice
FEDR Fondul European de Dezvoltare Regionala
FSE Fondul Social European
INS Institutul National de Statistica
MDLPL Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor
MEF Ministerul Economiei si Finantelor
MIRA Ministerul Internelor si Reformei Administrative
MSP Ministerul Sanatatii Publice
PO Program operational
PO DCA Programul operational "Dezvoltarea capacitatii administrative"
SGG Secretariatul General al Guvernului
SMIS Single Management Information System (Sistemul unic de
management al informatiei)
UCRAP Unitatea centrala pentru reforma administratiei publice
UE Uniunea Europeana
UPP Unitatea de politici publice
ECDL Permisul european de conducere a calculatorului
SWOT Puncte forte, puncte slabe, oportunitati, amenintari



I. INTRODUCERE
Programul operational "Dezvoltarea capacitatii administrative" a fost elaborat pentru a contribui in mod substantial la punerea in practica a prioritatii tematice "Consolidarea unei capacitati administrative eficiente", stabilita in Cadrul strategic national de referinta (CSNR).
Necesitatea de a investi in capacitatea institutionala este recunoscuta de Orientarile strategice comunitare privind coeziunea, in acele state membre unde performanta socioeconomica si buna guvernare constituie cateva dintre principalele provocari ale perioadei de programare 2007-2013*1). Dezvoltarea capacitatii administrative se refera la un set de schimbari structurale si de proces care permit guvernelor sa imbunatateasca formularea si implementarea programelor in vederea obtinerii de rezultate sporite.
-----------
*1) Intarirea capacitatii institutionale si a eficientei administratiei publice si a serviciilor publice in urmatoarea perioada de programare (2007-2013) DG Ocupare, afaceri sociale si sanse egale.

Strategia Lisabona revizuita afirma necesitatea unei mai bune legislatii, precum si a unei mai bune elaborari si furnizari de politici publice in scopul asigurarii conditiilor pentru cresterea economica si crearea de locuri de munca. Dezvoltarea capacitatii administrative poate avea o contributie directa la atingerea acestor obiective.
Institutiile publice pot contribui la programele de dezvoltare socio-economica prin exercitarea urmatoarelor functii:
● imbunatatirea proceselor de luare a deciziilor, inclusiv imbunatatirea calitatii investitiilor importante (acumularea de cunostinte si resurse umane) si a selectiei de proiecte (informatii, reglementari si mecanisme de feedback);
● asigurarea unei implementari si aplicari mai bune a legislatiei;
● imbunatatirea mecanismelor de reglementare, in special prin crearea unui model standardizat pentru masurarea costurilor asociate prevazute de legislatia existenta;
● asigurarea unei infrastructuri adecvate pentru activitatile economice (resurse umane, baze de date, aspecte legislative);
● imbunatatirea procesului decizional in administratia publica;
● asigurarea calitatii si eficientei furnizarii serviciilor publice;
● cresterea numarului de functionari publici cu calificare profesionala in managementul resurselor umane, finante, economie si drept.
Luand in considerare analiza situatiei curente si analiza SWOT a administratiei publice din Romania, Guvernul a identificat urmatoarele arii prioritare in care interventiile PO DCA sunt necesare si pot avea cea mai mare valoare adaugata:
● consolidarea proceselor de luare a unor decizii eficiente si consolidarea proceselor de responsabilizare care imbunatatesc eficacitatea organizationala in cadrul administratiei publice romanesti;
● imbunatatirea calitatii si eficientei standardelor in furnizarea de servicii publice, cu accentul pus pe continuarea procesului de descentralizare.
S-a convenit asupra faptului ca eficienta si impactul PO DCA pot fi imbunatatite prin concentrarea sprijinului asupra anumitor sectoare-cheie. Pentru a identifica sectoarele prioritare pentru PO DCA a avut loc o consultare preliminara la nivel decizional, pe baza stadiului actual de dezvoltare a strategiilor de descentralizare, pe baza responsabilitatilor din ce in ce mai mari ale administratiei publice si pe baza contributiei generale la dezvoltarea socioeconomica la nivel national (avandu-se in vedere alocarea bugetara pentru aceste sectoare, numarul functionarilor publici care lucreaza in aceste domenii, numarul institutiilor subordonate si dimensiunea grupului-tinta - procent din populatie care beneficiaza de aceste servicii publice).
Conform Programului de guvernare, cap. 11 - Reforma in administratia publica, precum si pe baza criteriilor mentionate mai sus, Guvernul Romaniei se va concentra pe 3 sectoare principale pentru continuarea procesului de descentralizare si cresterea calitatii serviciilor publice: sanatate, educatie si asistenta sociala. Este prevazut faptul ca si alte sectoare pot primi suport pe durata implementarii PO DCA, in functie de evolutia conditiilor socioeconomice si de situatia existenta in administratia publica.
PO DCA va fi implementat prin 3 axe prioritare. Acestea sunt legate in mod direct de obiectivele specifice ale PO DCA:
I. Axa prioritara 1: Imbunatatiri de structura si proces ale managementului ciclului de politici publice;
II. Axa prioritara 2: Imbunatatirea calitatii si eficientei furnizarii serviciilor publice, cu accentul pus pe procesul de descentralizare;
III. Axa prioritara 3: Asistenta tehnica.
Obiectivul general al PO DCA este de a contribui la crearea unei administratii publice mai eficiente si mai eficace in beneficiul socioeconomic al societatii romanesti.
Documentul de fata reprezinta Documentul-cadru de implementare (DCI) a Programului operational "Dezvoltarea capacitatii administrative" (PO DCA) pentru perioada 2007-2013 in Romania. Acesta este un document elaborat de Autoritatea de management pentru PO DCA. Scopul DCI este de a prezenta:
● descrierea detaliata a domeniilor majore de interventie pentru fiecare axa prioritara din PO DCA;
● defalcarea fondurilor alocate pentru fiecare dintre aceste domenii majore de interventie;
● cateva aspecte legate de procesul de implementare.
Acest tip de document nu este solicitat in mod formal prin Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1.083/2006 de stabilire a prevederilor generale privind Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul Social European si Fondul de Coeziune, ci prin cadrul metodologic national. Astfel, PO DCA este completat de documentul-cadru de implementare pentru a oferi indrumare in ceea ce priveste implementarea practica a asistentei financiare. DCI ofera o imagine mai detaliata a scopului PO DCA si a modului in care acesta va sprijini administratia din Romania pentru a deveni mai eficace si mai eficienta. Documentul subliniaza obiectivele la nivelul fiecarui domeniu major de interventie si specifica operatiunile eligibile care pot fi sprijinite prin PO DCA. DCI ofera, in special, informatii legate de aspectele institutionale, beneficiari, proceduri, criterii de selectie a proiectelor si detalii cu privire la alocarile financiare, natura asistentei financiare disponibile (acolo unde este cazul), precum si indicatori privind realizarile imediate si rezultatele operationale. Tabelele financiare ofera o prezentare generala a alocarii orientative de fonduri la nivel de axa prioritara si de domeniu major de interventie.
II. DESCRIEREA DOMENIILOR MAJORE DE INTERVENTIE
II.1 Axa prioritara 1 - Imbunatatiri de structura si proces ale managementului ciclului de politici publice
Cadrul strategic national de referinta 2007-2013 (CSNR) urmareste imbunatatirea abordarii strategice a politicilor regionale si de coeziune economica si sociala din Romania si realizarea unei coordonari cu politicile Comisiei Europene, in special cu Strategia Lisabona, care dezvolta politici pentru cresterea economica si crearea de noi locuri de munca. Consolidarea capacitatii administrative este una dintre principalele prioritati din CSNR, contribuind la dezvoltarea socioeconomica. Interventiile din aceasta prioritate tematica se vor concentra pe rezolvarea blocajelor din sectorul public care impiedica dezvoltarea socioeconomica si pe cele mai importante elemente ale reformei administratiei publice.
Conform CSNR, obiectivul general al PO DCA este acela de a contribui la crearea unei administratii publice mai eficiente si mai eficace in beneficiul socioeconomic al societatii romanesti.
Obiectivul acestei axe prioritare este sa contribuie la o imbunatatire durabila a capacitatii administratiei publice din Romania, prin realizarea unor imbunatatiri de structura si proces ale managementului ciclului de politici publice.
II.1.1. Domeniul major de interventie 1.1 - Imbunatatirea procesului de luare a deciziilor la nivel politico-administrativ
II.1.1.1. Descriere
Nevoia de a moderniza prevederile vizand elaborarea de politici publice a fost recunoscuta de administratia din Romania prin strategii succesive de reforma a administratiei publice inca din anul 2001. Operatiunile acestui domeniu major de interventie cauta sa raspunda urmatoarelor probleme:
● deficiente semnificative in formularea de politici publice - mai ales pentru consultarea cu factorii interesati, intarzieri in planificarea si pregatirea legislatiei, ceea ce afecteaza implementarea politicilor sectoriale;
● subestimarea eforturilor si capacitatii necesare pentru a elabora propuneri de reforma bine documentate;
● imperfectiuni ale cadrului legislativ - numarul mare de legi si nevoia frecventa de modificare a acestora;
● numarul mare de reglementari pentru cetateni si lipsa unui model standardizat de masurare a barierelor administrative impuse prin legislatie;
● slaba coordonare interinstitutionala pentru rezolvarea problemelor comune.
Obiectivul specific al acestui domeniu major de interventie este de a dezvolta capacitatea de formulare a politicilor publice, capacitatea de a realiza o mai buna reglementare si planificare strategica, precum si aceea de a dezvolta parteneriatele interinstitutionale.
Acest domeniu major va folosi asistenta FSE pentru a sprijini dezvoltarea abilitatilor in formularea de politici publice si planificare strategica drept punct de plecare pentru mai bune alegeri de politici publice sprijinite de o disponibilitate si analiza imbunatatite a informatiilor. Pregatirile pentru formularea de politici publice si planificarea strategica au fost deja realizate, astfel incat operatiunile se vor concentra pe instruirea personalului din unitatile de politici publice nou-create in ministere si unitatile echivalente din administratia locala. Se va acorda de asemenea sprijin pentru crearea de UPP in alte domenii. Romania a colaborat cu Grupul de lucru al UE pentru o mai buna reglementare si va lansa anumite initiative prin acest domeniu major de interventie, inclusiv evaluarea impactului reglementarilor, reducerea costurilor administrative si simplificarea administrativa etc.
Astfel, se recunoaste contributia importanta pe care o mai buna reglementare o poate avea in imbunatatirea cadrului de politici si strategii, ceea ce ar trebui sa duca la o imbunatatire directa in performanta administrativa. Deoarece majoritatea domeniilor complexe de politici publice necesita raspunsuri interinstitutionale, acest domeniu major de interventie va sprijini de asemenea activitatea consiliilor interministeriale. In acelasi timp, se vor urmari si aspecte legate de planificarea strategica vizand imbunatatirea coerentei politicilor la nivel institutional si a reformelor privind managementul cheltuielilor publice prin alocarea fondurilor bugetare pe baza de performanta (bugetare pe programe).
II.1.1.2. Operatiuni orientative
● elaborarea unui set de instrumente, metode si a unui cadru institutional (inclusiv planificarea strategica si bugetarea pe programe) specific unei abordari orientate catre politici publice, care sa duca la o mai buna reglementare (si la reducerea costurilor administrative) in administratia publica;
● instruirea specialistilor implicati in procesul de formulare a politicilor publice in ministerele de linie si in administratia publica locala;
● implementarea planurilor strategice si training in planificarea strategica (inclusiv in bugetarea pe programe) pentru personalul de conducere din administratia publica centrala si locala, inclusiv training pentru consiliile interministeriale si un program de formare formatori;
● dezvoltarea de mecanisme pentru a promova si implementa initiative de parteneriat la toate nivelurile pentru a asigura implicarea factorilor interesati in procesul de dezvoltare a politicilor publice.
II.1.1.3. Activitati eligibile orientative
● consultanta, studii si instruire pentru elaborarea, dezvoltarea si/sau implementarea unui set de instrumente, metode, standarde, proceduri si a unui cadru institutional specific unei abordari orientate catre politici publice, care sa duca la o mai buna reglementare;
● dezvoltarea si furnizarea programelor de instruire (inclusiv realizarea de curricule si materiale didactice) pentru specialistii implicati in procesul de formulare a politicilor publice in ministerele de linie si in administratia publica locala;
● dezvoltarea si furnizarea programelor de instruire (inclusiv realizarea de curricule si materiale didactice) in domeniul planificarii strategice pentru personalul de conducere din administratia publica centrala si locala, inclusiv instruire pentru consiliile interministeriale, precum si dezvoltarea si furnizarea programelor de formare si de perfectionare formatori;
● consultanta, studii si instruire pentru elaborarea, actualizarea, revizuirea, testarea, implementarea si/sau dezvoltarea de mecanisme pentru a promova si implementa initiative de parteneriat la toate nivelurile;
● schimbul de bune practici si aplicarea pe scara larga a acestora, vizite de studiu, organizarea de seminarii, conferinte, acordarea de premii in domeniul planificarii strategice, politicilor publice si implementarii parteneriatelor;
● studii/cercetari, consultanta si instruire in domeniul planificarii strategice pe termen mediu si lung si al bugetarii pe programe.
II.1.1.4. Categorii de cheltuieli eligibile
● cheltuieli pentru consultanta si expertiza
● cheltuieli cu personalul;
● cheltuieli cu deplasarea;
● cheltuieli pentru traduceri si interpretariat;
● cheltuieli aferente tiparirii si multiplicarii de materiale;
● cheltuieli pentru inchirieri si leasing;
● cheltuieli cu achizitia de materiale consumabile;
● cheltuieli generale de administratie;
● cheltuieli pentru dotari care pot intra in categoria mijloacelor fixe sau a obiectelor de inventar;
● cheltuieli pentru achizitia de active fixe necorporale;
● cheltuieli pentru servicii informatice si de comunicatii;
● taxe;
● cheltuieli aferente procedurilor de achizitie publica;
● cheltuieli pentru informare, comunicare si publicitate pentru proiect;
● cheltuieli pentru informare, comunicare si publicitate pentru activitati de constientizare;
● cheltuieli cu achizitionarea de publicatii in format tiparit si/sau electronic si abonamente;
● cheltuieli privind achizitionarea serviciilor de audit;
● cheltuieli aferente garantiilor bancare.
II.1.1.5. Utilizarea finantarii incrucisate FSE/FEDR
Folosirea finantarii incrucisate FSE/FEDR este limitata la 10% din fondurile comunitare alocate la nivelul axei prioritare.

II.1.1.6. Alocarea financiara orientativa




- euro -
┌──────┬──────────┬──────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┬───────────┐
│ │ │Contributia UE│ Contributia publica nationala │Contributia│
│ An │ TOTAL │ (FSE) ├───────────────┬─────────────┬──────────────────┬─────────┤ privata │
│ │ │ │Bugetul de stat│Bugetul local│Alte surse publice│ Total │ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2007 │ 3.985.147│ 3.387.375 │ 573.861 │ 23.911 │ │ 597.772│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2008 │ 5.562.427│ 4.728.063 │ 800.989 │ 33.375 │ │ 834.364│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2009 │ 8.074.078│ 6.862.966 │ 1.162.667 │ 48.444 │ 𗈕.211.112│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2010 │ 8.235.560│ 7.000.226 │ 1.185.921 │ 49.413 │ 𗈕.235.334│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2011 │ 5.902.893│ 5.017.459 │ 850.017 │ 35.417 │ │ 885.434│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2012 │ 4.863.075│ 4.133.614 │ 700.283 │ 29.178 │ │ 729.461│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2013 │ 4.487.925│ 3.814.736 │ 646.261 │ 26.928 │ │ 673.189│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│TOTAL:󧓱.111.105│ 34.944.439 │ 5.919.999 │ 246.667 │ 𗈚.166.666│ │
└──────┴──────────┴──────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────┴─────────┴───────────┘



II.1.1.7. Dimensiunea finantarii acordate




┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────┐
│Valoarea totala a proiectelor*) (lei) �.000󧐑.000.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Valoarea maxima a finantarii acordate │Nu se aplica │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Valoarea eligibila a proiectului │Nu se aplica │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Valoarea maxima a finantarii acordate din costul total eligibil 󧔪% │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Contributia eligibila minima a solicitantului 𗈖% │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Contributia comunitara din finantarea acordata 󧔝,51% │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Contributia publica nationala din finantarea acordata 󧓖,49% (buget de stat)│
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────┘


------
* Autoritatea de management isi rezerva dreptul de a modifica aceste limite in functie de specificul fiecarei cereri de proiecte sau cereri de idei de proiecte.

II.1.1.8. Categorii de beneficiari eligibili, grupuri─tinta si tipuri de cereri de propuneri de proiecte




┌──────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────┬──────────────────┬──────────────────────────┐
│ Operatiuni │ Beneficiari │ Grupuri─tinta │ Tipuri de cerere │
│ │ │ │ de propuneri de proiecte │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────────────┤
│● Elaborarea unui set de instrumente, │● SGG ─ DPP │Administratia │─ Dezvoltarea de proiecte │
│metode si a unui cadru institutional │● MIRA │centrala si locala│─ Cerere de proiecte cu │
│(inclusiv planificarea strategica si │● Ministere │ │depunere continua (fara │
│bugetarea pe programe) specific unei │● Agentii │ │termen─limita de depunere)│
│abordari orientate catre politici publice,│● ONG─uri*) │ │─ Cerere de proiecte cu │
│care sa duca la o mai buna │● Universitati │ │termen─limita de depunere │
│reglementare (si la reducerea costurilor │● Autoritati ale administratiei│ │ │
│administrative) in administratia publica │publice locale**) │ │ │
│ │● Asociatiile de dezvoltare │ │ │
│ │intercomunitara*2) │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────────────┤
│● Instruirea specialistilor implicati in │● SGG ─ DPP │Administratia │─ Cerere de proiecte cu │
│procesul de formulare a politicilor │● Institutiile publice din │centrala si locala│depunere continua (fara │
│publice in ministerele de linie si in │sectoarele prioritare │ │termen─limita de depunere)│
│administratia publica locala │● Ministere │ │─ Cerere de proiecte cu │
│ │● Agentii │ │termen─limita de depunere │
│ │● MIRA │ │─ Dezvoltare de proiecte │
│ │● ONG─uri*) │ │ │
│ │● Universitati │ │ │
│ │● Autoritati ale administratiei│ │ │
│ │publice locale**) │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────────────┤
│● Implementarea planurilor strategice si │● SGG ─ DPP │Administratia │─ Cerere de proiecte cu │
│training in planificarea strategica │● Institutiile publice din │centrala si locala│depunere continua (fara │
│(inclusiv in bugetarea pe programe) │sectoarele prioritare │ONG─uri │termen─limita de depunere)│
│pentru personalul de conducere din │● Ministere │ │─ Cerere de proiecte cu │
│administratia publica centrala si locala, │● MIRA │ │termen─limita de depunere │
│inclusiv training pentru consiliile │● Agentii │ │─ Dezvoltare de proiecte │
│interministeriale si un program de │● Autoritati ale administratiei│ │ │
│formare formatori │publice locale**) │ │ │
│ │● ONG─uri*) │ │ │
│ │● Universitati │ │ │
│ │● Asociatiile de dezvoltare │ │ │
│ │intercomunitara │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────────────┤
│● Dezvoltarea de mecanisme pentru a │● SGG ─ DPP │● Administratia │─ Cerere de proiecte cu │
│promova si implementa initiative de │● Institutiile publice din │centrala si locala│depunere continua (fara │
│parteneriat la toate nivelurile pentru a │sectoarele prioritare │● Ministerele │termen─limita de depunere)│
│asigura implicarea factorilor interesati │● MIRA │prioritare cu │─ Cerere de proiecte cu │
│in procesul de dezvoltare a politicilor │● Autoritati ale administratiei│unitatile lor │termen─limita de depunere │
│publice │publice locale**) │deconcentrate; │─ Dezvoltare de proiecte │
│ │● ONG─uri*) │● Serviciile │ │
│ │● Universitati │descentralizate │ │
│ │ │din sectoarele │ │
│ │ │prioritare │ │
│ │ │● ONG─uri │ │
└──────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────┴──────────────────┴──────────────────────────┘


------
*2) Stabilite conform <>Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 , republicata, cu modificarile si completarile ulterioare (de exemplu, zonele metropolitane, aglomerarile urbane etc.).
*) ONG─uri relevante in domeniul administratiei publice (altele decat structurile asociative ale autoritatilor publice locale).
**) Titularii contractelor care vor fi semnate cu Autoritatea de management sunt unitatile administrativ─teritoriale si sectoarele municipiului Bucuresti (conform <>Legii nr. 215/2001 , republicata, cu modificarile si completarile ulterioare).

NOTA: ONG─urile si universitatile trebuie sa aplice in parteneriat cu cel putin o autoritate a administratiei publice (pentru asigurarea implementarii proiectului).

II.1.1.9. Grupuri─tinta
Vezi mai sus (II.1.1.8)
II.1.1.10. Perioada orientativa de depunere a proiectelor
2008�
II.1.1.11. Tipuri de cerere de propuneri de proiecte
Vezi mai sus (II.1.1.8)
II.1.1.12. Criterii de eligibilitate si de evaluare/selectie
Criterii de eligibilitate
A. Eligibilitatea beneficiarilor
● Solicitantul face parte din categoria de beneficiari mentionata in Ghidul solicitantului.
● Solicitantul si partenerii sai (daca este cazul) indeplinesc conditiile stabilite in Ghidul solicitantului.
● Sumele prevazute in declaratia solicitantului privind asigurarea cofinantarii si a cheltuielilor neeligibile sunt cel putin egale cu sumele declarate in cererea de finantare.
● Solicitantul nu se afla in una dintre situatiile incompatibile cu acordarea finantarii din fonduri publice, conform Regulamentului Consiliului nr. 1.605/2002.
B. Eligibilitatea proiectului
● Proiectul se incadreaza in operatiunile prevazute in Ghidul solicitantului.
● Activitatile cuprinse in proiect corespund cel putin unei activitati eligibile prezentate in Ghidul solicitantului.
● Grupul─tinta este cel vizat de prezenta cerere de proiecte, conform Ghidului solicitantului.
● Valoarea totala a proiectului si contributia financiara solicitata se incadreaza in limitele stabilite in Ghidul solicitantului.
● Durata proiectului se incadreaza in termenele specificate in Ghidul solicitantului.
● Proiectul cuprinde masurile minime privitoare la publicitate, conform Ghidului solicitantului.
● Proiectul cuprinde masurile minime privitoare la dezvoltarea durabila, conform Ghidului solicitantului.
● Proiectul cuprinde masurile minime privitoare la egalitatea de sanse, conform Ghidului solicitantului.
● Proiectul sau activitati din proiectul pentru care se solicita finantare nu a/au mai beneficiat de finantare din fonduri publice, inclusiv din fonduri UE, in ultimii 5 ani.
● Proiectul respecta legislatia nationala si comunitara.
Criterii de evaluare/selectie
● Relevanta proiectului: Se urmaresc si se evalueaza modul in care proiectul contribuie la atingerea obiectivelor PO DCA, a obiectivelor din strategiile nationale/locale/regionale si a obiectivelor institutiei solicitante, modalitatea in care este prezentata nevoia/problema pe care proiectul doreste sa o rezolve si urgenta interventiei.
● Coerenta si sustenabilitatea: Se urmareste coerenta intregului proiect, din perspectiva realismului planului de activitati si a rezultatelor sale, cu indicatorii aferenti, in corelatie cu indicatorii specificati in DCI, a modalitatii in care partenerii, daca este cazul, se implica in proiect. De asemenea, se evalueaza modul in care initiativa/proiectul se coreleaza cu alte initiative, daca planul de activitati propus conduce la atingerea rezultatelor si scopului proiectului, modul in care rezultatele proiectului vor fi utilizate dupa finalizarea acestuia si elementului de noutate pe care proiectul il propune.
● Capacitatea de management: Proiectul trebuie sa faca dovada existentei unui cadru adecvat pentru implementarea proiectului (resurse alocate ─ materiale si umane, roluri si responsabilitati clar definite), a experientei institutiei solicitantului si a partenerului in gestionarea de proiecte si a experientei echipei de management propuse.
● Eficienta cheltuielilor: Evaluarea va urmari ca finantarea solicitata sa fie adecvata raportat la activitatile desfasurate pentru realizarea obiectivelor, activitatile sa fie reflectate in buget, estimarea lor sa fie realista, iar raportul dintre costuri si rezultate sa fie satisfacator.
● Contributia la politicile UE: modalitatea in care proiectul contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabila si promovare a egalitatii de sanse (tot ceea ce proiectul propune peste cerintele minime din cererea de proiecte).

II.1.1.13. Indicatori de monitorizare si evaluare




┌──────────────────────┬──────────┬─────┬──────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Indicatori │ Valoare │An de│ Tinte cumulative orientative │
│de realizare imediata │ de baza │baza ├─────┬─────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬───────┬───────┤
│ ("output") │ │ � � │ 2009 │ 2010 │ 2011 │ 2012 │ 2013 │ 2014 │ 2015 │
├──────────────────────┼──────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┤
│ Ghiduri/ │ 3 � │ 3 │ 6 │ 9 │ 11 │ 11 │ 11 │ 11 │ 11 │ 11 │
│ metodologii/ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ proceduri de lucru │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ (numar) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┤
│ Numar de zile de │ 1.000 � 𗈕.000𗈙.000󧓔.000󧓠.000󧓴.000󧔒.000󧔫.000�.000�.250│
│ instruire efectuate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ (de participanti) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ (numar) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┤
│Indicatori de rezultat│ │ � � │ 2009 │ 2010 │ 2011 │ 2012 │ 2013 │ 2014 │ 2015 │
│ ("result") │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┤
│ Documente de │ 44 � │ 44 │ 44 │ 41 │ 37 │ 34 │ 30 │ 26 │ 23 │ 20 │
│ politici publice si │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ proiecte de acte │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ normative │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ nesatisfacatoare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ inapoiate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ initiatorilor de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ catre SGG (%) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┤
│ Reducere a │ De � │ 0 │ 0 │ 3 │ 6 │ 9 │ 12 │ 15 │ 17 │ 20 │
│ costurilor │determinat│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ administrative (%) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────────────────┴──────────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴───────┴───────┘



Indicatori suplimentari
Numar de participanti la cursuri, din care:
● femei/barbati;
● in categoria de varsta: 19󧐘 ani/25󧐶 ani/peste 55 ani;
● functionari publici/personal contractual/altii;
● functionari publici: inalti functionari publici/functionari publici de conducere/functionari publici de executie;
● personal contractual: de conducere/de executie;
● angajati in: administratia publica centrala/administratia publica locala/alta;
● angajati in: ministere/agentii/consilii judetene/consilii locale/altele;
● angajati in institutii din: urban/rural;
● absolventi de: liceu/invatamant superior/postuniversitar;
● persoane cu dizabilitati/membri ai minoritatilor/membri ai altor categorii defavorizate;
● din sectorul: educatie/asistenta sociala/sanatate/altele.
Numar de cursuri:
● cu durata de: 1 zi/2𗈅 zile/peste 5 zile;
● cu tema: formulare a politicilor publice/planificarea strategica/dezvoltare de parteneriate/imbunatatire a reglementarilor/managementul resurselor umane/tehnologia informatiei, ECDL/achizitii publice/management financiar/altele;
● sustinute de traineri: straini/romani/straini si romani.
Numar de ghiduri, metodologii sau proceduri de lucru rezultate in urma proiectelor cu aplicabilitate:
● in administratia publica centrala/in administratia publica locala;
● pe ansamblul administratiei publice/pe sectoare.
II.1.1.14. Teme orizontale
● Dezvoltarea durabila
PO DCA urmareste dezvoltarea durabila prin obiectivele propuse, contribuind astfel la implementarea Strategiei de dezvoltare durabila a UE. Drept rezultat al interventiilor PO DCA, se asteapta ca o cultura durabila de management sa apara si sa se dezvolte in administratia publica din Romania. De asemenea, se are in vedere ca legaturile stranse dintre sectorul public si cetateni sa asigure o dezvoltare durabila.
Activitatile propuse in cadrul acestui domeniu major de interventie vor urmari principiul dezvoltarii durabile pe parcursul diferitelor etape de implementare, luand in considerare aspecte privind mediul inconjurator. Mai mult, se are in vedere ca fiecare modul de instruire sa acorde atentie deosebita atat constientizarii in ceea ce priveste importanta protectiei mediului si dezvoltarii durabile, cat si instruirii in domeniul problemelor de mediu. Luand in considerare importanta acestui domeniu, criteriile de selectie a proiectelor vor include aspecte privind dezvoltarea durabila.
● Egalitatea de sanse
Legislatia romaneasca aliniata celei europene garanteaza drepturi egale pentru cetateni, in scopul participarii fara discriminare la viata economica si sociala. Acest DMI respecta principiul egalitatii de sanse prin asigurarea accesibilitatii nediscriminatorii a beneficiarilor.
II.1.1.15. Ajutorul de stat
Nu se aplica.

II.1.1.16. Clasificarea interventiilor
● Tema prioritara


┌─────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Tema prioritara │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Intarirea capacitatii institutionale la nivel national, │
│ │regional si local │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 81 │Mecanisme pentru imbunatatirea elaborarii de politici │
│ │si programe, a monitorizarii si evaluarii la nivel │
│ │national, regional si local, dezvoltarea capacitatii de │
│ │furnizare a politicilor si programelor │
└─────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


● Forma de finantare


┌─────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Forma de finantare │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 01 │Asistenta nerambursabila │
└─────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


● Dimensiunea teritoriala


┌─────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Tipul teritoriului │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 00 │Nu se aplica │
└─────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



II.1.1.17. Organisme intermediare
Nu se aplica.
II.1.1.18. Organismul responsabil de efectuarea platilor catre beneficiari
AM PODCA ─ Unitatea de plati si contabilitate din cadrul Biroului de management financiar
II.1.2. Domeniul major de interventie 1.2 ─ Cresterea responsabilizarii administratiei publice
II.1.2.1. Descriere
Acest domeniu major de interventie raspunde urmatoarelor probleme majore existente in administratia publica din Romania: lipsa unor informatii credibile in ceea ce priveste activitatea pentru a sprijini planificarea, monitorizarea si responsabilizarea, precum si lipsa recunoscuta a capacitatii de evaluare, de folosire a feedback─ului si a lectiilor invatate din experientele anterioare. Aceste aspecte sunt prezentate in analiza SWOT a PO DCA.
Cele doua domenii orientative sprijinite sunt raportarea performantelor si dezvoltarea unei culturi de monitorizare si evaluare de programe. Raportarea performantelor vizeaza imbunatatirea continutului rapoartelor (financiare si nonfinanciare) prin instruirea functionarilor publici implicati in colectarea si analiza informatiilor in ceea ce priveste activitatea si pregatirea de rapoarte, precum si instruirea functionarilor publici de conducere care iau decizii pe baza continutului rapoartelor de activitate. Acest fapt va imbunatati transparenta prin furnizarea catre publicul larg a unor informatii de mai buna calitate asupra activitatii administratiei publice.
Introducerea evaluarii de programe si politici, bazata pe evaluarea eficacitatii si impactului, are ca scop cresterea calitatii analizei rezultatelor interventiilor de politici publice, precum si o mai mare responsabilizare fata de rezultatele obtinute si fata de contributia la fixarea de obiective pentru ciclurile viitoare de politici publice.
Aceste interventii sunt considerate relevante pentru a fi sprijinite din FSE, deoarece exista nevoia unor schimbari culturale si comportamentale la nivelurile de management din administratia centrala, precum si din administratia locala.
Obiectivul specific este imbunatatirea capacitatii in ceea ce priveste responsabilizarea administratiei publice.
In acest domeniu major de interventie se pune accent pe implementarea si evaluarea elementelor ciclului de management al politicilor publice. Indicatorii de rezultat alesi anticipeaza disponibilitatea rapoartelor de activitate si de evaluare pentru a intari responsabilizarea administratiei publice si a furniza o baza mai bine fundamentata care sa se reflecte in implementarea alegerilor strategice.
II.1.2.2. Operatiuni orientative:
● dezvoltarea de metodologii si instrumente pentru imbunatatirea sistemelor si procedurilor de masurare a performantelor si de raportare, inclusiv a mecanismelor de feedback asupra activitatii administratiei publice, luandu─se in considerare opinia societatii civile si a publicului larg (cetatenilor);
● training pentru imbunatatirea calitatii si frecventei raportarii performantelor administratiei centrale si locale catre beneficiarii directi ai serviciilor publice si catre grupurile de cetateni;
● training in tehnici de masurare a performantelor si tehnici de raportare, inclusiv in elaborarea indicatorilor de performanta, in monitorizare si evaluare;
● dezvoltarea unei baze de date la nivel national pentru colectarea, raportarea, analiza si publicarea datelor statistice relevante cu privire la performantele administratiei publice locale;
● elaborarea unor metodologii si a unui cadru institutional pentru extinderea evaluarii de politici si programe la nivelul administratiei centrale si locale.
II.1.2.3. Activitati eligibile orientative:
● consultanta, studii si instruire pentru dezvoltarea, implementarea si/sau integrarea de metodologii si instrumente pentru imbunatatirea sistemelor si procedurilor de monitorizare si evaluare de programe;
● dezvoltarea si furnizarea programelor de instruire (inclusiv elaborarea de curriculum si realizarea de materiale didactice) pentru imbunatatirea calitatii si frecventei raportarii performantelor administratiei centrale si locale catre beneficiarii directi ai serviciilor publice si catre grupurile de cetateni;
● dezvoltarea si furnizarea programelor de instruire (inclusiv elaborarea de curriculum si realizarea de materiale didactice) in tehnici de masurare a performantelor si tehnici de raportare;
● consultanta, studii si instruire pentru dezvoltarea, actualizarea si/sau managementul unei baze de date nationale in vederea colectarii, furnizarii, analizei si publicarii de statistici relevante privind performantele administratiei publice locale;
● consultanta, studii si instruire pentru elaborarea, actualizarea, revizuirea, testarea si/sau implementarea unor metodologii si a unui cadru institutional necesar extinderii evaluarii de politici si programe la nivelul administratiei centrale si locale;
● instruirea personalului implicat in procesul de colectare si analiza a informatiilor in ceea ce priveste activitatea si pregatirea de rapoarte, precum si instruirea personalului de conducere, care iau decizii pe baza continutului rapoartelor de activitate;
● realizarea de studii/analize in vederea evaluarii de programe de politici, bazata pe evaluarea eficacitatii si impactului;
● organizarea de seminarii, conferinte, campanii de constientizare in vederea furnizarii de informatii catre publicul larg in legatura cu activitatea administratiei publice;
● organizarea de seminarii, conferinte, campanii de constientizare in vederea cresterii responsabilizarii administratiei publice prin schimburi de bune practici si aplicarea acestora pe scara larga.
II.1.2.4. Categorii de cheltuieli eligibile:
● cheltuieli pentru consultanta si expertiza;
● cheltuieli cu personalul;
● cheltuieli cu deplasarea;
● cheltuieli pentru traduceri si interpretariat;
● cheltuieli aferente tiparirii si multiplicarii de materiale;
● cheltuieli pentru inchirieri si leasing;
● cheltuieli cu achizitia de materiale consumabile;
● cheltuieli generale de administratie;
● cheltuieli pentru dotari care pot intra in categoria mijloacelor fixe sau a obiectelor de inventar;
● cheltuieli pentru achizitia de active fixe necorporale;
● cheltuieli pentru servicii informatice si de comunicatii;
● taxe;
● cheltuieli aferente procedurilor de achizitie publica;
● cheltuieli pentru informare, comunicare si publicitate pentru proiect;
● cheltuieli pentru informare, comunicare si publicitate pentru activitati de constientizare;
● cheltuieli cu achizitionarea de publicatii in format tiparit si/sau electronic si abonamente;
● cheltuieli privind achizitionarea serviciilor de audit;
● cheltuieli aferente garantiilor bancare.
II.1.2.5. Utilizarea finantarii incrucisate FSE/FEDR
Folosirea finantarii incrucisate FSE/FEDR va fi limitata la 10% din fondurile comunitare alocate unei axe prioritare.

II.1.2.6. Alocarea financiara orientativa




─ euro ─
┌──────┬──────────┬──────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┬───────────┐
│ │ │Contributia UE│ Contributia publica nationala │Contributia│
│ An │ TOTAL │ (FSE) ├───────────────┬─────────────┬──────────────────┬─────────┤ privata │
│ │ │ │Bugetul de stat│Bugetul local│Alte surse publice│ Total │ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2007 │ 2.656.766│ 2.258.251 │ 371.416 │ 27.099 │ │ 398.515│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2008 │ 3.708.286│ 3.152.043 │ 518.418 │ 37.825 │ │ 556.243│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2009 │ 5.382.719│ 4.575.311 │ 752.504 │ 54.904 │ │ 807.408│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2010 │ 5.490.373│ 4.666.817 │ 767.554 │ 56.002 │ │ 823.556│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2011 │ 3.935.262│ 3.344.973 │ 550.150 │ 40.140 │ │ 590.289│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2012 │ 3.242.051│ 2.755.743 │ 453.239 │ 33.069 │ │ 486.308│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2013 │ 2.991.948│ 2.543.156 │ 418.274 │ 30.518 │ │ 448.792│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│TOTAL:󧓣.407.405│ 23.296.294 │ 3.831.555 │ 279.556 │ 𗈘.111.111│ │
└──────┴──────────┴──────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────┴─────────┴───────────┘



II.1.2.7. Dimensiunea finantarii acordate




┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────┐
│Valoarea totala a proiectelor*) (lei) �.000 ─ 17.000.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Valoarea maxima a finantarii acordate │Nu se aplica │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Valoarea eligibila a proiectului │Nu se aplica │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Valoarea maxima a finantarii acordate din costul total eligibil 󧔪% │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Contributia eligibila minima a solicitantului 𗈖% │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Contributia comunitara din finantarea acordata 󧔝,88% │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Contributia publica nationala din finantarea acordata 󧓖,12% (buget de stat)│
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────┘


------
*) Autoritatea de management isi rezerva dreptul de a modifica aceste limite in functie de specificul fiecarei cereri de proiecte sau cereri de idei de proiecte.

II.1.2.8. Categorii de beneficiari eligibili, grupuri─tinta si tipuri de cerere de propuneri de proiecte




┌──────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────┬──────────────────┬──────────────────────────┐
│ Operatiuni │ Beneficiari │ Grupuri─tinta │ Tipuri de cerere │
│ │ │ │ de propuneri de proiecte │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────────────┤
│● Dezvoltarea de metodologii si │● SGG ─ DPP │● Personalul │─ Cerere de proiecte cu │
│instrumente pentru imbunatatirea │● MIRA │implicat in │depunere continua (fara │
│sistemelor si procedurilor de masurare a │● MEF │raportarea │termen─limita de depunere)│
│performantelor si de raportare, inclusiv a│● Ministere │performantelor, │─ Cerere de proiecte cu │
│mecanismelor de feedback asupra │● ONG─uri*) │monitorizare si │termen─limita de depunere │
│activitatii administratiei publice, │● Universitati │evaluare din │─ Dezvoltare de proiecte │
│luandu─se in considerare opinia │ │administratia │ │
│societatii civile si a publicului larg │ │centrala si locala│ │
│(cetatenilor) │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────────────┤
│● Training pentru imbunatatirea calitatii │● SGG ─ DPP │● Personalul │─ Cerere de proiecte cu │
│si frecventei raportarii performantelor │● MIRA │implicat in │depunere continua (fara │
│administratiei centrale si locale catre │● MEF │raportarea │termen─limita de depunere)│
│beneficiarii directi ai serviciilor │● Ministere │performantelor, │─ Cerere de proiecte cu │
│publice si catre grupurile de cetateni │● ONG─uri*) │monitorizare si │termen─limita de depunere │
│ │● Universitati │evaluare din │─ Dezvoltare de proiecte │
│ │ │administratia │ │
│ │ │centrala si locala│ │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────────────┤
│● Training in tehnici de masurare a │● SGG ─ DPP │● Personalul │─ Cerere de proiecte cu │
│performantelor si tehnici de raportare, │● MIRA │implicat in │depunere continua (fara │
│inclusiv in elaborarea indicatorilor de │● MEF │raportarea │termen─limita de depunere)│
│performanta, in monitorizare si evaluare │● Ministere │performantelor, │─ Cerere de proiecte cu │
│ │● ONG─uri*) │monitorizare si │termen─limita de depunere │
│ │● Universitati │evaluare din │─ Dezvoltare de proiecte │
│ │ │administratia │ │
│ │ │centrala si locala│ │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────────────┤
│● Dezvoltarea unei baze de date la nivel │● SGG ─ DPP │● Personalul │─ Cerere de proiecte cu │
│national pentru colectarea, raportarea, │● MIRA │implicat in │depunere continua (fara │
│analiza si publicarea datelor statistice │● MEF │raportarea │termen─limita de depunere)│
│relevante cu privire la performantele │● MDLPL │performantelor, │─ Cerere de proiecte cu │
│administratiei publice locale │● INS │monitorizare si │termen─limita de depunere │
│ │ │evaluare din │─ Dezvoltare de proiecte │
│ │ │administratia │ │
│ │ │centrala si locala│ │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────────────┤
│● Elaborarea unor metodologii si a unui │● SGG ─ DPP │● Personalul │─ Dezvoltare de proiecte │
│cadru institutional pentru extinderea │● MIRA │implicat in │ │
│evaluarii de politici si programe la │● MEF │raportarea │ │
│nivelul administratiei centrale si locale │ │performantelor, │ │
│ │ │monitorizare si │ │
│ │ │evaluare din │ │
│ │ │administratia │ │
│ │ │centrala si locala│ │
└──────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────┴──────────────────┴──────────────────────────┘


------
*) ONG─uri relevante in domeniul administratiei publice (altele decat structurile asociative ale autoritatilor publice locale).

NOTA: ONG─urile si universitatile trebuie sa aplice in parteneriat cu cel putin o autoritate a administratiei publice (pentru asigurarea implementarii proiectului).

II.1.2.9. Grupuri─tinta
Vezi mai sus (II.1.2.8)
II.1.2.10. Perioada orientativa de depunere a proiectelor
2008�
II.1.2.11. Tipuri de cerere de propuneri de proiecte
Vezi mai sus (II.1.2.8)
II.1.2.12. Criterii de eligibilitate si de evaluare/selectie
Criterii de eligibilitate
A. Eligibilitatea beneficiarilor
● Solicitantul face parte din categoria de beneficiari mentionata in Ghidul solicitantului.
● Solicitantul si partenerii sai (daca este cazul) indeplinesc conditiile stabilite in Ghidul solicitantului.
● Sumele prevazute in declaratia solicitantului privind asigurarea cofinantarii si a cheltuielilor neeligibile sunt cel putin egale cu sumele declarate in cererea de finantare.
● Solicitantul nu se afla in una dintre situatiile incompatibile cu acordarea finantarii din fonduri publice, conform Regulamentului Consiliului nr. 1.605/2002.
B. Eligibilitatea proiectului
● Proiectul se incadreaza in operatiunile prevazute in Ghidul solicitantului.
● Activitatile cuprinse in proiect corespund cel putin unei activitati eligibile prezentate in Ghidul solicitantului.
● Grupul─tinta este cel vizat de prezenta cerere de proiecte, conform Ghidului solicitantului.
● Valoarea totala a proiectului si contributia financiara solicitata se incadreaza in limitele stabilite in Ghidul solicitantului.
● Durata proiectului se incadreaza in termenele specificate in Ghidul solicitantului.
● Proiectul cuprinde masurile minime privitoare la publicitate, conform Ghidului solicitantului.
● Proiectul cuprinde masurile minime privitoare la dezvoltarea durabila, conform Ghidului solicitantului.
● Proiectul cuprinde masurile minime privitoare la egalitatea de sanse, conform Ghidului solicitantului.
● Proiectul sau activitati din proiectul pentru care se solicita finantare nu a/au mai beneficiat de finantare din fonduri publice, inclusiv din fonduri UE, in ultimii 5 ani.
● Proiectul respecta legislatia nationala si comunitara.
Criterii de evaluare/selectie
● Relevanta proiectului: Se urmaresc si se evalueaza modul in care proiectul contribuie la atingerea obiectivelor PO DCA, a obiectivelor din strategiile nationale/locale/regionale si a obiectivelor institutiei solicitante, modalitatea in care este prezentata nevoia/problema pe care proiectul doreste sa o rezolve si urgenta interventiei.
● Coerenta si sustenabilitatea: Se urmareste coerenta intregului proiect, din perspectiva realismului planului de activitati si a rezultatelor sale, cu indicatorii aferenti, in corelatie cu indicatorii specificati in DCI, a modalitatii in care partenerii, daca este cazul, se implica in proiect. De asemenea, se evalueaza modul in care initiativa/proiectul se coreleaza cu alte initiative, daca planul de activitati propus conduce la atingerea rezultatelor si scopului proiectului, modul in care rezultatele proiectului vor fi utilizate dupa finalizarea acestuia si elementului de noutate pe care proiectul il propune.
● Capacitatea de management: Proiectul trebuie sa faca dovada existentei unui cadru adecvat pentru implementarea proiectului (resurse alocate ─ materiale si umane, roluri si responsabilitati clar definite), a experientei institutiei solicitantului si a partenerului in gestionarea de proiecte si a experientei echipei de management propuse.
● Eficienta cheltuielilor: Evaluarea va urmari ca finantarea solicitata sa fie adecvata raportat la activitatile desfasurate pentru realizarea obiectivelor, activitatile sa fie reflectate in buget, estimarea lor sa fie realista, iar raportul dintre costuri si rezultate sa fie satisfacator.
● Contributia la politicile UE: modalitatea in care proiectul contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabila si promovare a egalitatii de sanse (tot ceea ce proiectul propune peste cerintele minime din cererea de proiecte).

II.1.2.13. Indicatori de monitorizare si evaluare




┌──────────────────────┬──────────┬─────┬──────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Indicatori │ Valoare │An de│ Tinte cumulative orientative │
│de realizare imediata │ de baza │baza ├─────┬─────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬───────┬───────┤
│ ("output") │ │ � � │ 2009 │ 2010 │ 2011 │ 2012 │ 2013 │ 2014 │ 2015 │
├──────────────────────┼──────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┤
│ Manuale/ │ 0 � │ 0 │ 0 │ 1 │ 3 │ 5 │ 7 │ 8 │ 8 │ 8 │
│ metodologii/ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ ghiduri adoptate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ (numar) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┤
│ Module de formare │ 0 � │ 0 │ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 3 │ 3 │ 3 │ 3 │
│ elaborate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ (numar) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┤
│ Numar de zile de │ 0 � │ 0 𗈕.000𗈗.000 𗈛.000 󧓗.000󧓡.000󧓭.000󧓳.000 󧓵.000 │
│ instruire efectuate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ (de participanti) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ (numar) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┤
│Indicatori de rezultat│ │ � � │ 2009 │ 2010 │ 2011 │ 2012 │ 2013 │ 2014 │ 2015 │
│ ("result") │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┤
│ Institutii publice │ 81,3*3) � 󧔙,3 󧔙,3 │ 83 │ 84 │ 86 │ 88 │ 90 │ 93 │ 95 │
│ care realizeaza │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ un raport anual de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ activitate, conform │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ <>Legii nr. 544/2001 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ (%) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┤
│ Rapoarte │ 0 � │ 0 │ 0 │ 10 │ 23 │ 40 │ 61 │ 87 │ 117 │ 150 │
│ de monitorizare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ si evaluare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ redactate/solicitate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de institutii publice │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ centrale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ (numar) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────────────────┴──────────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴───────┴───────┘


---------
*3) Estimare bazata pe studii ale Societatii Academice din Romania (2007) Ghid practic: Raportul anual al institutiilor publice.

Indicatori suplimentari
Numar de participanti la cursuri, din care:
● femei/barbati;
● in categoria de varsta: 19-24 ani/25-54 ani/peste 55 ani;
● functionari publici/personal contractual/altii;
● functionari publici: inalti functionari publici/functionari publici de conducere/functionari publici de executie;
● personal contractual: de conducere/de executie;
● angajati in: administratia publica centrala/administratia publica locala/alta;
● angajati in: ministere/agentii/consilii judetene/consilii locale/altele;
● angajati in institutii din: urban/rural;
● absolventi de: liceu/invatamant superior/postuniversitar;
● persoane cu dizabilitati/membri ai minoritatilor/membri ai altor categorii defavorizate;
● din sectorul: educatie/asistenta sociala/sanatate/altele.
Numar de cursuri:
● cu durata de: 1 zi/2-5 zile/peste 5 zile;
● cu tema: formulare a politicilor publice/planificarea strategica/dezvoltare de parteneriate/imbunatatire a reglementarilor/managementul resurselor umane/tehnologia informatiei, ECDL/achizitii publice/management financiar/altele;
● sustinute de traineri: straini/romani/straini si romani.
Numar de manuale, metodologii, ghiduri sau module de instruire rezultate in urma proiectelor cu aplicabilitate:
● in administratia publica centrala/in administratia publica locala;
● pe ansamblul administratiei publice/pe sectoare.
II.1.2.14. Teme orizontale
● Dezvoltarea durabila
PO DCA urmareste dezvoltarea durabila prin obiectivele propuse, contribuind astfel la implementarea Strategiei de dezvoltare durabila a UE. Drept rezultat al interventiilor PO DCA, se asteapta ca o cultura durabila de management sa apara si sa se dezvolte in administratia publica din Romania. De asemenea, se are in vedere ca legaturile stranse dintre sectorul public si cetateni sa asigure o dezvoltare durabila.
Activitatile propuse in cadrul acestui domeniu major de interventie vor urmari principiul dezvoltarii durabile pe parcursul diferitelor etape de implementare, luand in considerare aspecte privind mediul inconjurator. Mai mult, se are in vedere ca fiecare modul de training sa acorde atentie deosebita atat constientizarii in ceea ce priveste importanta protectiei mediului si dezvoltarii durabile, cat si instruirii in domeniul problemelor de mediu. Luand in considerare importanta acestui domeniu, criteriile de selectie a proiectelor vor include aspecte privind dezvoltarea durabila.
● Egalitatea de sanse
Legislatia romaneasca aliniata celei europene garanteaza drepturi egale pentru cetateni, in scopul participarii fara discriminare la viata economica si sociala. Acest DMI respecta principiul egalitatii de sanse prin asigurarea accesibilitatii nediscriminatorii a beneficiarilor.
II.1.2.15. Ajutorul de stat
Nu se aplica.
II.1.2.16. Clasificarea interventiilor
● Tema prioritara


┌─────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Tema prioritara │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Intarirea capacitatii institutionale la nivel national, │
│ │regional si local │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 81 │Mecanisme pentru imbunatatirea elaborarii de politici │
│ │si programe, a monitorizarii si evaluarii la nivel │
│ │national, regional si local, dezvoltarea capacitatii de │
│ │furnizare a politicilor si programelor │
└─────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



● Forma de finantare


┌─────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Forma de finantare │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 01 │Asistenta nerambursabila │
└─────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



● Dimensiunea teritoriala


┌─────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Tipul teritoriului │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 00 │Nu se aplica │
└─────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



II.1.2.17. Organisme intermediare
Nu se aplica.
II.1.2.18. Organismul responsabil pentru efectuarea platilor catre beneficiari
AM PODCA - Unitatea de plati si contabilitate din cadrul Biroului de management financiar
II.1.3. Domeniul major de interventie 1.3 - Imbunatatirea eficacitatii organizationale
II.1.3.1. Descriere
In ultimii 10 ani au avut loc schimbari semnificative in structurile administratiei centrale si locale - mai ales in ceea ce priveste crearea de noi functii si structuri, introducerea tehnologiei informatiei si a catorva elemente de reforma a functiei publice. Aceste schimbari au necesitat revizuiri structurale pentru a se asigura ca structurile organizationale ale administratiei publice sunt adecvate. O consecinta a implementarii strategiei de descentralizare este nevoia de reorganizare structurala.
Obiectivul specific este acela de a sprijini imbunatatirile de structura si proces care contribuie la eficacitatea organizationala.
Acest domeniu major de interventie pune accentul pe sprijinirea activitatilor de reorganizare, pe dezvoltarea practicilor de management al resurselor umane si pe consolidarea unei capacitati sustinute de instruire pentru administratia publica. Indicatorii de rezultat cauta sa ridice standardele generale de cunostinte si expertiza la nivelul functionarilor publici de conducere. O investitie in capacitatea administrativa la acest nivel este considerata foarte importanta pentru a dezvolta calitatile de leadership si de management in administratia publica.
Se prefigureaza ca cel putin 50% din fondurile alocate acestui domeniu major de interventie sa fie directionate catre cele 3 sectoare prioritare (sanatate, invatamantul preuniversitar, asistenta sociala).
II.1.3.2. Operatiuni orientative:
● revizuirea structurilor si implementarea propunerilor care rezulta din acestea, implementarea de instrumente moderne, stabilirea si operationalizarea unor structuri noi, cum ar fi: centrul pentru reforma managementului public, asociatiile de dezvoltare intercomunitare, un corp de administratori publici profesionisti in administratia locala etc.;
● introducerea unor reforme privind managementul calitatii;
● implementarea unui sistem de management al performantelor resurselor umane;
● dezvoltarea functiei de management al instruirii personalului din administratia publica;
● elaborarea unor programe postuniversitare de dezvoltare manageriala a personalului cu functii de conducere din administratia publica;
● module de pregatire in domenii ca achizitiile publice, ECDL, limbi straine, dezvoltarea de proiecte, licitarea si managementul proiectelor etc.
II.1.3.3. Activitati eligibile orientative:
● consultanta, studii si instruire pentru realizarea de analize/diagnoze institutionale si implementarea propunerilor rezultate;
● consultanta, studii si instruire pentru elaborarea, actualizarea, revizuirea, testarea si/sau implementarea de metodologii, instrumente si proceduri necesare pentru crearea de noi structuri si pentru implementarea unor instrumente moderne de management;
● consultanta, studii si instruire pentru elaborarea, actualizarea, revizuirea, testarea si/sau implementarea reformelor privind managementul calitatii;
● consultanta, studii si instruire pentru elaborarea, actualizarea, revizuirea, testarea si/sau implementarea de metodologii, instrumente si proceduri necesare pentru elaborarea si implementarea unui sistem de management al performantelor resurselor umane;
● consultanta, studii si instruire pentru elaborarea, actualizarea, revizuirea, testarea si/sau implementarea de metodologii, instrumente si proceduri necesare pentru dezvoltarea functiei de management al instruirii personalului din administratia publica;
● consultanta si studii pentru elaborarea, actualizarea, revizuirea, testarea si/sau implementarea unor programe universitare si postuniversitare de dezvoltare manageriala a personalului cu functii de conducere din administratia publica;
● dezvoltarea si furnizarea programelor de instruire (inclusiv realizare de curricule si materiale didactice) in domenii relevante pentru administratia publica, cum ar fi achizitiile publice, ECDL, limbi straine, dezvoltarea de proiecte, licitarea si managementul proiectelor etc.;
● studii si instruire pentru implementarea unor sisteme de masurare a performantelor organizationale (indicatori de performanta);
● schimbul de bune practici si aplicarea pe scara larga a acestora, vizite de studiu, organizarea de seminarii, conferinte pentru dezvoltarea capacitatilor angajatilor din administratia publica de crestere a eficientei organizationale;
● stagii de practica pentru dezvoltarea capacitatilor viitorilor angajati din administratia publica in vederea cresterii eficientei organizationale (inclusiv dezvoltarea activitatilor de mentorat).
II.1.3.4. Categorii de cheltuieli eligibile:
● cheltuieli pentru consultanta si expertiza;
● cheltuieli cu personalul;
● cheltuieli cu deplasarea;
● cheltuieli pentru traduceri si interpretariat;
● cheltuieli aferente tiparirii si multiplicarii de materiale;
● cheltuieli pentru inchirieri si leasing;
● cheltuieli cu achizitia de materiale consumabile;
● cheltuieli generale de administratie;
● cheltuieli pentru dotari care pot intra in categoria mijloacelor fixe sau a obiectelor de inventar;
● cheltuieli pentru achizitia de active fixe necorporale;
● cheltuieli pentru servicii informatice si de comunicatii;
● taxe;
● cheltuieli aferente procedurilor de achizitie publica;
● cheltuieli pentru informare, comunicare si publicitate pentru proiect;
● cheltuieli pentru informare, comunicare si publicitate pentru activitati de constientizare;
● cheltuieli cu achizitionarea de publicatii in format tiparit si/sau electronic si abonamente;
● cheltuieli privind achizitionarea serviciilor de audit;
● cheltuieli aferente garantiilor bancare.
II.1.3.5. Utilizarea finantarii incrucisate FSE/FEDR
Folosirea finantarii incrucisate FSE/FEDR este limitata la 10% din fondurile comunitare alocate la nivelul axei prioritare.
II.1.3.6. Alocarea financiara orientativa




- euro -
┌──────┬──────────┬──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┐
│ │ │Contributia UE│ Contributia publica nationala │ Contri- │
│ An │ TOTAL │ (FSE) ├───────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┤ butia │
│ │ │ │Bugetul de stat│Bugetul local│Alte surse publice│ Total │ privata │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 2007 │ 6.641.914│ 5.645.627 │ 931.196 │ 65.091 │ │ 996.287│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 2008 │ 9.270.714│ 7.880.107 │ 1.299.754 │ 90.853 │ │ 1.390.607│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 2009 󧓕.456.796│ 11.438.277 │ 1.886.643 │ 131.877 │ │ 2.018.519│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 2010 󧓕.725.933│ 11.667.043 │ 1.924.376 │ 134.514 │ │ 2.058.890│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 2011 │ 9.838.155│ 8.362.432 │ 1.379.309 │ 96.414 │ │ 1.475.723│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 2012 │ 8.105.126│ 6.889.357 │ 1.136.339 │ 79.430 │ │ 1.215.769│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 2013 │ 7.479.874│ 6.357.893 │ 1.048.678 │ 73.303 │ │ 1.121.981│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼──────────┤
│TOTAL:󧔌.518.513│ 58.240.736 │ 9.606.296 │ 671.481 │ 󧓒.277.777│ │
└──────┴──────────┴──────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴──────────┘



II.1.3.7. Dimensiunea finantarii acordate




┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────┐
│Valoarea totala a proiectelor*) (lei) �.000-17.000.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Valoarea maxima a finantarii acordate │Nu se aplica │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Valoarea eligibila a proiectului │Nu se aplica │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Valoarea maxima a finantarii acordate din costul total eligibil 󧔪% │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Contributia eligibila minima a solicitantului 𗈖% │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Contributia comunitara din finantarea acordata 󧔝,84% │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Contributia publica nationala din finantarea acordata 󧓖,16% (buget de stat)│
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────┘


---------
* Autoritatea de management isi rezerva dreptul de a modifica aceste limite in functie de specificul fiecarei cereri de proiecte sau cereri de idei de proiecte.

II.1.3.8. Categorii de beneficiari eligibili, grupuri-tinta si tipuri de cerere de propuneri de proiecte




┌─────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────┬───────────────────────────┬──────────────────────────┐
│ Operatiuni │ Beneficiari │ Grupuri-tinta │ Tipuri de cerere │
│ │ │ │ de propuneri de proiecte │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────────────────────────┼──────────────────────────┤
│● Revizuirea structurilor si implementarea │● SGG-DPP │● Ministere, autoritati ale│- Cerere de proiecte cu │
│propunerilor care rezulta din acestea, │● MIRA │administratiei publice │depunere continua (fara │
│implementarea de instrumente moderne, │● Ministere │locale si organismele lor │termen-limita de depunere)│
│stabilirea si operationalizarea unor │● Agentii │subordonate (institutii si │- Cerere de proiecte cu │
│structuri noi, cum ar fi: centrul pentru │● Autoritati ale │personalul acestora) │termen-limita de depunere │
│reforma managementului public, asociatiile │administratiei publice │ │- Dezvoltare de proiecte │
│de dezvoltare intercomunitare, un corp de │locale**) │ │ │
│administratori publici profesionisti in │● Universitati │ │ │
│administratia locala etc. │● ONG-uri*) │ │ │
│ │● Asociatiile de dezvoltare│ │ │
│ │intercomunitara │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────────────────────────┼──────────────────────────┤
│● Introducerea unor reforme privind │● SGG-DPP │● Ministere, autoritati ale│- Cerere de proiecte fara │
│managementul calitatii │● Ministere │administratiei publice │termen-limita de depunere │
│ │● Agentii │locale si organismele lor │- Cerere de proiecte cu │
│ │● Autoritati ale │subordonate (institutii si │termen-limita de depunere │
│ │administratiei publice │personalul acestora) │- Dezvoltare de proiecte │
│ │locale**) │● Functionari publici de │ │
│ │● ONG-uri*) │conducere │ │
│ │● Universitati │ │ │
│ │● Asociatiile de dezvoltare│ │ │
│ │intercomunitara │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────────────────────────┼──────────────────────────┤
│● Implementarea unui sistem de management │● SGG-DPP │● Ministere, autoritati ale│- Cerere de proiecte cu │
│al performantelor resurselor umane │● Ministere │administratiei publice │depunere continua (fara │
│ │● Agentii │locale si organismele lor │termen-limita de depunere)│
│ │● Autoritati ale │subordonate (institutii si │- Cerere de proiecte cu │
│ │administratiei │personalul acestora) │termen-limita de depunere │
│ │publice locale**) │ │- Dezvoltare de proiecte │
│ │● ANFP │ │ │
│ │● Universitati │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────────────────────────┼──────────────────────────┤
│● Dezvoltarea functiei de management al │● Ministere │● Ministere, autoritati ale│- Dezvoltare de proiecte │
│instruirii personalului din administratia publica│● MIRA │administratiei publice │ │
│ │● Universitati │locale si organismele lor │ │
│ │● ONG-uri*) │subordonate (institutii si │ │
│ │ │personalul acestora) │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────────────────────────┼──────────────────────────┤
│● Elaborarea unor programe postuniversitare de │● Universitati │● Ministere, autoritati ale│- Cerere de proiecte cu │
│dezvoltare manageriala a personalului cu functii │ │administratiei publice │depunere continua (fara │
│de conducere din administratia publica │ │locale si organismele lor │termen-limita de depunere)│
│ │ │subordonate (institutii si │- Cerere de proiecte cu │
│ │ │personalul acestora) │termen-limita de depunere │
│ │ │● Functionari publici de │ │
│ │ │conducere │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────────────────────────┼──────────────────────────┤
│● Module de pregatire in domenii ca achizitiile │● Ministere │● Ministere, autoritati ale│- Cerere de proiecte cu │
│publice, ECDL, limbi straine, dezvoltarea de │● Agentii │administratiei publice │depunere continua (fara │
│proiecte, licitarea si managementul proiectelor │● Autoritati ale │locale si organismele lor │termen-limita de depunere)│
│etc. │administratiei publice │subordonate (institutii si │- Cerere de proiecte cu │
│ │locale**) │personalul acestora) │termen-limita de depunere │
│ │● ONG-uri*) │ │ │
│ │● Universitati │ │ │
│ │● Asociatiile de dezvoltare│ │ │
│ │intercomunitara │ │ │
└─────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────┴───────────────────────────┴──────────────────────────┘


-----------
*) ONG-uri relevante in domeniul administratiei publice (altele decat structurile asociative ale autoritatilor publice locale).
**) Titularii contractelor care vor fi semnate cu Autoritatea de management sunt unitatile administrativ-teritoriale si sectoarele municipiului Bucuresti (conform <>Legii nr. 215/2001 , republicata, cu modificarile si completarile ulterioare).

NOTA: ONG-urile si universitatile trebuie sa aplice in parteneriat cu cel putin o autoritate a administratiei publice (pentru asigurarea implementarii proiectului) (exceptie: pentru operatiunea "Elaborarea unor programe postuniversitare de dezvoltare manageriala a personalului cu functii de conducere din administratia publica").

II.1.3.9. Grupuri-tinta
Vezi mai sus (II.1.3.8).
II.1.3.10. Perioada orientativa de depunere a proiectelor
2008-2015
II.1.3.11. Tipuri de cerere de propuneri de proiecte
Vezi mai sus (II.1.3.8).
II.1.3.12. Criterii de eligibilitate si de evaluare/selectie
Criterii de eligibilitate
A. Eligibilitatea beneficiarilor
● Solicitantul face parte din categoria de beneficiari mentionata in Ghidul solicitantului.
● Solicitantul si partenerii sai (daca este cazul) indeplinesc conditiile stabilite in Ghidul solicitantului.
● Sumele prevazute in declaratia solicitantului privind asigurarea cofinantarii si a cheltuielilor neeligibile sunt cel putin egale cu sumele declarate in cererea de finantare.
● Solicitantul nu se afla in una dintre situatiile incompatibile cu acordarea finantarii din fonduri publice, conform Regulamentului Consiliului nr. 1.605/2002.
B. Eligibilitatea proiectului
● Proiectul se incadreaza in operatiunile prevazute in Ghidul solicitantului.
● Activitatile cuprinse in proiect corespund cel putin unei activitati eligibile prezentate in Ghidul solicitantului.
● Grupul-tinta este cel vizat de prezenta cerere de proiecte, conform Ghidului solicitantului.
● Valoarea totala a proiectului si contributia financiara solicitata se incadreaza in limitele stabilite in Ghidul solicitantului.
● Durata proiectului se incadreaza in termenele specificate in Ghidul solicitantului.
● Proiectul cuprinde masurile minime privitoare la publicitate, conform Ghidului solicitantului.
● Proiectul cuprinde masurile minime privitoare la dezvoltarea durabila, conform Ghidului solicitantului.
● Proiectul cuprinde masurile minime privitoare la egalitatea de sanse, conform Ghidului solicitantului.
● Proiectul sau activitati din proiectul pentru care se solicita finantare nu au mai beneficiat de finantare din fonduri publice, inclusiv din fonduri UE, in ultimii 5 ani.
● Proiectul respecta legislatia nationala si comunitara.
Criterii de evaluare/selectie
● Relevanta proiectului: Se urmareste si se evalueaza modul in care proiectul contribuie la atingerea obiectivelor PO DCA, a obiectivelor din strategiile nationale/locale/regionale si a obiectivelor institutiei solicitante, modalitatea in care este prezentata nevoia/problema pe care proiectul doreste sa o rezolve si urgenta interventiei.
● Coerenta si sustenabilitatea: Se urmareste coerenta intregului proiect, din perspectiva realismului planului de activitati si a rezultatelor sale, cu indicatorii aferenti, in corelatie cu indicatorii specificati in DCI, a modalitatii in care partenerii, daca este cazul, se implica in proiect. De asemenea, se evalueaza modul in care initiativa/proiectul se coreleaza cu alte initiative, daca planul de activitati propus conduce la atingerea rezultatelor si scopului proiectului, modul in care rezultatele proiectului vor fi utilizate dupa finalizarea acestuia si elementului de noutate pe care proiectul il propune.
● Capacitatea de management: Proiectul trebuie sa faca dovada existentei unui cadru adecvat pentru implementarea proiectului (resurse alocate - materiale si umane, roluri si responsabilitati clar definite), a experientei institutiei solicitantului si a partenerului in gestionarea de proiecte si a experientei echipei de management propuse.
● Eficienta cheltuielilor: Evaluarea va urmari ca finantarea solicitata sa fie adecvata raportat la activitatile desfasurate pentru realizarea obiectivelor, activitatile sa fie reflectate in buget, estimarea lor sa fie realista, iar raportul dintre costuri si rezultate sa fie satisfacator.
● Contributia la politicile UE: Modalitatea in care proiectul contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabila si promovare a egalitatii de sanse (tot ceea ce proiectul propune peste cerintele minime din cererea de proiecte).
II.1.3.13. Indicatori de monitorizare si evaluare




┌──────────────────────┬──────────┬─────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Indicatori │ Valoare │An de│ │
│de realizare imediata │ de baza │baza │ Tinte cumulative orientative │
│ ("output") │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────┼─────┬─────┬──────┬──────┬──────┬──────┬───────┬───────┬───────┤
│ │ │ � � │ 2009 │ 2010 │ 2011 │ 2012 │ 2013 │ 2014 │ 2015 │
├──────────────────────┼──────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┤
│Revizuiri structurale,│ 0 � │ 0 │ 0 │ 0 │ 2 │ 3 │ 3 │ 3 │ 3 │ 3*4) │
│inclusiv revizuiri │ │ ├─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┤
│structurale sectoriale│ │ │ 0 │ 0 │ 5 │ 13 │ 24 │ 37 │ 53 │ 71 │ 90*5) │
│(numar) │ │ ├─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │ │ 0 │ 0 │ 2 │ 5 │ 9 │ 15 │ 22 │ 30 │ 40*6) │
└──────────────────────┴──────────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴──────┴──────┴───────┴───────┴───────┘


*4) In sectoarele prioritare.
*5) La nivel central.
*6) La nivel local.



┌──────────────────────┬──────────┬─────┬─────┬─────┬──────┬──────┬──────┬──────┬───────┬───────┬───────┐
│Numar de zile de │ 0 � │ 0 𗈙.000󧓗.000󧓦.000󧓿.000󧔢.000�.000�.000�.200│
│instruire efectuate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(de participanti) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(numar) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┤
│Module de formare │ 0 � │ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 6 │ 7 │ 7 │ 7 │
│(numar) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────────────────┴──────────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴──────┴──────┴───────┴───────┴───────┘
┌──────────────────────┬──────────┬─────┬─────┬─────┬──────┬──────┬──────┬──────┬───────┬───────┬───────┐
│Indicatori de rezultat│ Valoare │An de� � │ 2009 │ 2010 │ 2011 │ 2012 │ 2013 │ 2014 │ 2015 │
│ ("result") │ de baza │baza │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┤
│Structuri nou-create │ 0 � │ 0 │ 0 │ 15 │ 40 │ 75 │ 117 │ 167 │ 222 │ 287 │
│si reorganizate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│operationale (numar) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┤
│Personal cu │ 0 � │ 0 𗈕.810𗈘.430 󧓒.865󧓛.925󧓨.605󧓷.095 󧔅.585 󧔓.000 │
│certificate de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│calificare finantate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│prin FSE (numar) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────────────────┴──────────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴──────┴──────┴───────┴───────┴───────┘



Indicatori suplimentari:
Numar de participanti la cursuri, din care:
● femei/barbati;
● in categoria de varsta: 19-24 ani/25-54 ani/peste 55 ani;
● functionari publici/personal contractual/altii;
● functionari publici: inalti functionari publici/functionari publici de conducere/functionari publici de executie;
● personal contractual: de conducere/de executie;
● angajati in: administratia publica centrala/administratia publica locala/alta;
● angajati in: ministere/agentii/consilii judetene/consilii locale/altele;
● angajati in institutii din: urban/rural;
● absolventi de: liceu/invatamant superior/postuniversitar;
● persoane cu dizabilitati/membri ai minoritatilor/membri ai altor categorii defavorizate;
● din sectorul: educatie/asistenta sociala/sanatate/altele.
Numar de cursuri:
● cu durata de: 1 zi/2-5 zile/peste 5 zile;
● cu tema: formulare a politicilor publice/planificarea strategica/dezvoltare de parteneriate/imbunatatire a reglementarilor/managementul resurselor umane/tehnologia informatiei, ECDL/achizitii publice/management financiar/altele;
● sustinute de traineri: straini/romani/straini si romani.
Numar de module de training sau de revizuiri rezultate in urma proiectelor cu aplicabilitate:
● in administratia publica centrala/in administratia publica locala;
● pe ansamblul administratiei publice/pe sectoare.
II.1.3.14. Teme orizontale
● Dezvoltarea durabila
PO DCA urmareste dezvoltarea durabila prin obiectivele propuse, contribuind astfel la implementarea Strategiei de dezvoltare durabila a UE. Drept rezultat al interventiilor PO DCA, se asteapta ca o cultura durabila de management sa apara si sa se dezvolte in administratia publica din Romania. De asemenea, se are in vedere ca legaturile stranse dintre sectorul public si cetateni sa asigure o dezvoltare durabila.
Activitatile propuse in cadrul acestui domeniu major de interventie vor urmari principiul dezvoltarii durabile pe parcursul diferitelor etape de implementare, luand in considerare aspecte privind mediul inconjurator. Mai mult, se are in vedere ca fiecare modul de instruire sa acorde atentie deosebita atat constientizarii in ceea ce priveste importanta protectiei mediului si dezvoltarii durabile, cat si instruirii in domeniul problemelor de mediu. Luand in considerare importanta acestui domeniu, criteriile de selectie a proiectelor vor include aspecte privind dezvoltarea durabila.
● Egalitatea de sanse
Legislatia romaneasca aliniata celei europene garanteaza drepturi egale pentru cetateni, in scopul participarii fara discriminare la viata economica si sociala. Acest DMI respecta principiul egalitatii de sanse prin asigurarea accesibilitatii nediscriminatorii a beneficiarilor.
II.1.3.15. Ajutorul de stat
Nu se aplica.
II.1 .3.16. Clasificarea interventiilor
● Tema prioritara




┌─────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Tema prioritara │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Intarirea capacitatii institutionale la nivel national, regional si local │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 81 │Mecanisme pentru imbunatatirea elaborarii de politici si programe, a │
│ │monitorizarii si evaluarii la nivel national, regional si local, dezvoltarea│
│ │capacitatii de furnizare a politicilor si programelor │
└─────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



● Forma de finantare




┌─────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Forma de finantare │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 01 │Asistenta nerambursabila │
└─────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



● Dimensiunea teritoriala




┌─────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Tipul teritoriului │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 00 │Nu se aplica │
└─────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



II.1.3.17. Organisme intermediare
Nu se aplica.
II.1 .3.18. Organismul responsabil pentru efectuarea platilor catre beneficiari
AM PODCA - Unitatea de plati si contabilitate din cadrul Biroului de management financiar
II.2. Axa prioritara 2 - Imbunatatirea calitatii si eficientei furnizarii serviciilor publice, cu accentul pus pe procesul de descentralizare
Obiectivele principale ale CSNR 2007-2013 sunt imbunatatirea abordarii strategice a politicii de coeziune sociala si economica si a politicii regionale din Romania, precum si coordonarea cu politicile Comisiei Europene, in special cu Strategia Lisabona, care dezvolta politici pentru cresterea economica si crearea de noi locuri de munca. Dezvoltarea unei capacitati administrative eficiente este una dintre principalele prioritati ale CSNR, contribuind la dezvoltarea socioeconomica. Interventiile acestei prioritati tematice se vor concentra atat pe rezolvarea blocajelor din sectorul public, care impiedica dezvoltarea socioeconomica, cat si pe elementele esentiale ale reformei administratiei publice.
Conform CSNR, obiectivul general al PO DCA este acela de a contribui la crearea unei administratii publice mai eficiente si mai eficace in beneficiul socioeconomic al societatii romanesti.
Obiectivul acestei axe prioritare este acela de a imbunatati calitatea si eficienta serviciilor furnizate de catre administratia publica (centrala si locala).
II.2.1. Domeniul major de interventie 2.1 - Sprijin pentru procesul de descentralizare sectoriala a serviciilor
II.2.1.1. Descriere
Necesitatea procesului de descentralizare se reflecta prin importanta deosebita acordata furnizarii de servicii publice descentralizate in strategia de reforma a administratiei publice. Majoritatea ministerelor se afla in diverse stadii de pregatire a strategiilor de descentralizare. Analiza sectoriala pentru PO DCA a identificat sanatatea, invatamantul (preuniversitar) si asistenta sociala, ca fiind sectoare prioritare. De asemenea, analiza sectoriala scoate in evidenta urmatoarele probleme legate de descentralizare in cele 3 sectoare prioritare:
● centralizare institutionala excesiva;
● suprapuneri intre structurile existente;
● disfunctii legislative in ceea ce priveste distribuirea competentelor;
● prezentarea neclara a nivelurilor de luare a deciziilor;
● rezistenta structurilor administrative la descentralizare la toate nivelurile.
Interventiile FSE vor viza impactul semnificativ al descentralizarii asupra posturilor atat din administratia publica centrala, cat si din cea locala, care preia noi responsabilitati operationale. Sprijinul FSE este necesar pentru instruire si schimbari procedurale, acestea reprezentand o parte integranta a procesului de descentralizare. In acelasi timp, dezvoltarea unor noi competente de management si standardele mai inalte in relatiile cu clientii sunt necesare pentru a creste calitatea serviciilor. Mai mult, trebuie sa se acorde atentie deosebita folosirii fondurilor publice si responsabilizarii in ceea ce priveste cheltuirea acestora pentru a creste satisfactia cetatenilor fata de eficienta serviciilor publice.
Obiectivul specific este acela de a sprijini schimbarile de structura si proces care decurg din initiativele de descentralizare sectoriala.
Se va acorda finantare pentru instruire si asistenta tehnica in sprijinul procesului de descentralizare, atat la nivelul elaborarii de politici publice, cat si la nivelul furnizarii de servicii.
Se va acorda atentie deosebita sprijinirii mecanismelor de coordonare a strategiilor in fiecare sector. De asemenea, in alegerea grupurilor-tinta pentru a obtine finantare, o atentie deosebita se va acorda atat diferentelor intre zonele urbane si rurale, cat si institutiilor locale mai slab dezvoltate.
Se estimeaza ca cel putin 50% din fondurile alocate acestui DMI sa fie absorbite de cele 3 sectoare prioritare.
II.2.1.2. Operatiuni orientative:
● training si asistenta tehnica pentru structurile implicate in planificarea si coordonarea procesului de descentralizare (comitetul tehnic interministerial, UCRAP, ministerele de linie);
● elaborarea unor proceduri de cooperare intre administratia centrala si locala si intre autoritatile locale si scoli/spitale/servicii de asistenta sociala descentralizate sau alte structuri implicate in procesul de descentralizare;
● training pentru functionarii publici din administratia publica locala, mai ales din sectorul de educatie (inclusiv pentru reprezentantii autoritatilor locale in consiliile de administratie ale scolilor) si din sectorul de sanatate pentru a implementa eficient noile servicii descentralizate;
● training pentru personalul de conducere din spitale si alte institutii medicale (managerii de spital si membrii consiliilor de administratie);
● sprijin pentru evaluarea fazelor pilot ale procesului de descentralizare in invatamantul preuniversitar si implementarea recomandarilor evaluarilor;
● optimizarea structurilor pentru noile servicii descentralizate/deconcentrate din cele 3 sectoare prioritare;
● elaborarea de studii/strategii pentru a sprijini initiativele de descentralizare.
II.2.1.3. Activitati eligibile orientative:
● instruire si consultanta pentru structurile implicate in planificarea si coordonarea procesului de descentralizare;
● studii si consultanta pentru dezvoltarea, implementarea si/sau integrarea procedurilor de cooperare intre administratia centrala si locala si intre autoritatile locale si scoli/spitale/servicii de asistenta sociala descentralizate sau alte structuri implicate in procesul de descentralizare;
● studii, consultanta si instruire pentru imbunatatirea managementului serviciilor publice;
● dezvoltarea si furnizarea programelor de instruire (inclusiv realizarea de curricule si materiale didactice) pentru functionarii publici pentru a implementa eficient noile servicii descentralizate;
● dezvoltarea si furnizarea programelor de instruire (inclusiv realizarea de curricule si materiale didactice) pentru personalul de conducere din spitale si alte institutii medicale (managerii de spital si membrii consiliilor de administratie);
● studii si consultanta pentru evaluarea fazelor-pilot ale procesului de descentralizare si implementarea recomandarilor evaluarilor;
● studii, consultanta si instruire pentru optimizarea structurilor pentru noile servicii descentralizate/deconcentrate;
● studii si consultanta pentru a sprijini initiativele de descentralizare si pentru a imbunatati serviciile descentralizate;
● schimbul de bune practici si aplicarea pe scara larga a acestora, vizite de studiu, organizarea de seminarii, conferinte si stagii practice.
II.2.1.4. Categorii de cheltuieli eligibile:
● cheltuieli pentru consultanta si expertiza;
● cheltuieli cu personalul;
● cheltuieli cu deplasarea;
● cheltuieli pentru traduceri si interpretariat;
● cheltuieli aferente tiparirii si multiplicarii de materiale;
● cheltuieli pentru inchirieri si leasing;
● cheltuieli cu achizitia de materiale consumabile;
● cheltuieli generale de administratie;
● cheltuieli pentru dotari care pot intra in categoria mijloacelor fixe sau a obiectelor de inventar;
● cheltuieli pentru achizitia de active fixe necorporale;
● cheltuieli pentru servicii informatice si de comunicatii;
● taxe;
● cheltuieli aferente procedurilor de achizitie publica;
● cheltuieli pentru informare, comunicare si publicitate pentru proiect;
● cheltuieli pentru informare, comunicare si publicitate pentru activitati de constientizare;
● cheltuieli cu achizitionarea de publicatii in format tiparit si/sau electronic si abonamente;
● cheltuieli privind achizitionarea serviciilor de audit;
● cheltuieli aferente garantiilor bancare.
II.2.1.5. Utilizarea finantarii incrucisate FSE/FEDR
Folosirea finantarii incrucisate FSE/FEDR este limitata la 10% din fondurile comunitare alocate la nivelul axei prioritare.
II.2.1.6. Alocarea financiara orientativa




- euro -
┌──────┬──────────┬──────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┬───────────┐
│ │ │Contributia UE│ Contributia publica nationala │Contributia│
│ An │ TOTAL │ (FSE) ├───────────────┬─────────────┬──────────────────┬─────────┤ privata │
│ │ │ │Bugetul de stat│Bugetul local│Alte surse publice│ Total │ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┤───────────┤
│ 2007 │ 6.262.375│ 5.323.019 │ 864.208 │ 75.149 │ │ 939.356│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┤───────────┤
│ 2008 │ 8.740.958│ 7.429.814 │ 1.206.252 │ 104.891 │ 𗈕.311.144│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┤───────────┤
│ 2009 󧓔.687.836│ 10.784.661 │ 1.750.921 │ 152.254 │ 𗈕.903.175│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┤───────────┤
│ 2010 󧓔.941.594│ 11.000.355 │ 1.785.940 │ 155.299 │ 𗈕.941.239│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┤───────────┤
│ 2011 │ 9.275.974│ 7.884.578 │ 1.280.084 │ 111.312 │ 𗈕.391.396│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┤───────────┤
│ 2012 │ 7.641.976│ 6.495.680 │ 1.054.593 │ 91.704 │ 𗈕.146.296│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┤───────────┤
│ 2013 │ 7.052.453│ 5.994.585 │ 973.239 │ 84.629 │ 𗈕.057.868│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┤───────────┤
│TOTAL:󧔈.603.167│ 54.912.692 │ 8.915.237 │ 775.238 │ 𗈝.690.475│ │
└──────┴──────────┴──────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────┴─────────┴───────────┘



II.2.1.7. Dimensiunea finantarii acordate




┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────┐
│Valoarea totala a proiectelor*) (lei) �.000-17.000.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Valoarea maxima a finantarii acordate │Nu se aplica │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Valoarea eligibila a proiectului │Nu se aplica │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Valoarea maxima a finantarii acordate din costul total eligibil 󧔪% │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Contributia eligibila minima a solicitantului 𗈖% │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Contributia comunitara din finantarea acordata 󧔞,03% │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Contributia publica nationala din finantarea acordata 󧓕,97% (buget de stat)│
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────┘


------------
*) Autoritatea de management isi rezerva dreptul de a modifica aceste limite in functie de specificul fiecarei cereri de proiecte sau cereri de idei de proiecte.

II.2.1.8. Categorii de beneficiari eligibili, grupuri tinta si tipuri de cerere de propuneri de proiecte




┌────────────────────────────────────────┬─────────────────┬───────────────────────────────────────┬──────────────────────────┐
│ Operatiuni │ Beneficiari │ Grupuri-tinta │ Tipuri de cerere │
│ │ │ │ de propuneri de proiecte │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│● Training si asistenta tehnica pentru │● MIRA │● Organismele responsabile de │- Dezvoltare de proiecte │
│structurile implicate in planificarea si│● Ministere │planificarea si coordonarea │ │
│coordonarea procesului de │prioritare │initiativelor de descentralizare │ │
│descentralizare (comitetul tehnic │● Ministere │● Ministerele prioritare cu unitatile │ │
│interministerial, UCRAP, ministerele │ │lor deconcentrate; serviciile │ │
│de linie) │ │descentralizate din sectoarele │ │
│ │ │prioritare │ │
│ │ │● Administratia publica locala │ │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│● Elaborarea unor proceduri de │● MIRA │● Organismele responsabile de │- Cerere de proiecte cu │
│cooperare intre administratia publica │● Ministerele │planificarea si coordonarea │depunere continua (fara │
│centrala si locala si intre autoritatile│prioritare │initiativelor de descentralizare │termen-limita de depunere)│
│locale si scoli/spitale/servicii de │● Ministere │● Ministerele prioritare cu unitatile │- Cerere de proiecte cu │
│asistenta sociala descentralizate sau │● Autoritati ale │lor deconcentrate; serviciile │termen-limita de depunere │
│alte structuri implicate in procesul de │administratiei │descentralizate din sectoarele │- Dezvoltare de proiecte │
│descentralizare │publice locale**)│prioritare descentralizate │ │
│ │● ONG-uri*) │● Administratia publica locala │ │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│● Training pentru functionarii publici │● Ministerele │● Ministerele prioritare cu unitatile │- Cerere de proiecte cu │
│din administratia publica locala, mai │prioritare │lor deconcentrate; serviciile │depunere continua (fara │
│ales din sectorul de educatie (inclusiv │● MIRA │descentralizate din sectoarele │termen-limita de depunere)│
│pentru reprezentantii autoritatilor │● Autoritati ale │prioritare │- Cerere de proiecte cu │
│locale in consiliile de administratie │administratiei │ │termen-limita de depunere │
│ale scolilor) si din sectorul de │publice locale**)│ │- Dezvoltare de proiecte │
│sanatate pentru a implementa eficient │ │ │ │
│noile servicii descentralizate │ │ │ │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│● Training pentru personalul de │● Ministerul │● Ministerul Sanatatii Publice si │- Cerere de proiecte cu │
│conducere din spitale si alte institutii│Sanatatii Publice│membrii comitetelor directoare ale │depunere continua (fara │
│medicale (managerii de spital si │ │spitalelor │termen-limita de depunere)│
│membrii consiliilor de administratie) │ │ │- Cerere de proiecte cu │
│ │ │ │termen-limita de depunere │
│ │ │ │- Dezvoltare de proiecte │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│● Sprijin pentru evaluarea fazelor pilot│● Ministerul │● Ministerul Educatiei, Cercetarii si │- Dezvoltare de proiecte │
│ale procesului de descentralizare in │Educatiei, │Tineretului si institutiile acestuia de│ │
│invatamantul preuniversitar si │Cercetarii si │la nivel local │ │
│implementarea recomandarilor │Tineretului │ │ │
│evaluarilor │ │ │ │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│● Optimizarea structurilor pentru noile │● MIRA │● Organismele responsabile de │- Cerere de proiecte cu │
│servicii descentralizate/deconcentrate │● Ministerele │planificarea si coordonarea │depunere continua (fara │
│din cele 3 sectoare prioritare │prioritare │initiativelor de descentralizare │termen-limita de depunere)│
│ │● Autoritati ale │● Ministerele prioritare cu unitatile │- Cerere de proiecte cu │
│ │administratiei │lor deconcentrate; serviciile │termen-limita de depunere │
│ │publice locale**)│descentralizate din sectoarele │- Dezvoltare de proiecte │
│ │ │prioritare │ │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│● Elaborarea de studii/strategii pentru │● MIRA │● Autoritatile administratiei publice │- Cerere de proiecte cu │
│a sprijini initiativele de │● Ministere │centrale │depunere continua (fara │
│descentralizare │● ONG-uri*) │ │termen-limita de depunere)│
│ │ │ │- Cerere de proiecte cu │
│ │ │ │termen-limita de depunere │
│ │ │ │- Dezvoltare de proiecte │
└────────────────────────────────────────┴─────────────────┴───────────────────────────────────────┴──────────────────────────┘


------------
*) ONG-uri relevante in domeniul administratiei publice (altele decat structurile asociative ale autoritatilor publice locale).
**) Titularii contractelor care vor fi semnate cu Autoritatea de management sunt unitatile administrativ-teritoriale si sectoarele municipiului Bucuresti (conform <>Legii nr. 215/2001 , republicata, cu modificarile si completarile ulterioare).

NOTA: ONG-urile si universitatile trebuie sa aplice in parteneriat cu cel putin o autoritate a administratiei publice (pentru asigurarea implementarii proiectului).

II.2.1.9. Grupuri-tinta
Vezi mai sus (II.2.1.8)
II.2 .1.10. Perioada orientativa de depunere a proiectelor
2008-2015
II.2.1.11. Tipuri de cerere de propuneri de proiecte
Vezi mai sus (II.2.1.8)
II.2.1.12. Criterii de eligibilitate si de evaluare/selectie
Criterii de eligibilitate
A. Eligibilitatea beneficiarilor
● Solicitantul face parte din categoria de beneficiari mentionata in Ghidul solicitantului.
● Solicitantul si partenerii sai (daca este cazul) indeplinesc conditiile stabilite in Ghidul solicitantului.
● Sumele prevazute in declaratia solicitantului privind asigurarea cofinantarii si a cheltuielilor neeligibile sunt cel putin egale cu sumele declarate in cererea de finantare.
● Solicitantul nu se afla in una dintre situatiile incompatibile cu acordarea finantarii din fonduri publice, conform Regulamentului Consiliului nr. 1.605/2002.
B. Eligibilitatea proiectului
● Proiectul se incadreaza in operatiunile prevazute in Ghidul solicitantului.
● Activitatile cuprinse in proiect corespund cel putin unei activitati eligibile prezentate in Ghidul solicitantului.
● Grupul-tinta este cel vizat de prezenta cerere de proiecte, conform Ghidului solicitantului.
● Valoarea totala a proiectului si contributia financiara solicitata se incadreaza in limitele stabilite in Ghidul solicitantului.
● Durata proiectului se incadreaza in termenele specificate in Ghidul solicitantului.
● Proiectul cuprinde masurile minime privitoare la publicitate, conform Ghidului solicitantului.
● Proiectul cuprinde masurile minime privitoare la dezvoltarea durabila, conform Ghidului solicitantului.
● Proiectul cuprinde masurile minime privitoare la egalitatea de sanse, conform Ghidului solicitantului.
● Proiectul sau activitati din proiectul pentru care se solicita finantare nu au mai beneficiat de finantare din fonduri publice, inclusiv din fonduri UE, in ultimii 5 ani.
● Proiectul respecta legislatia nationala si comunitara.
Criterii de evaluare/selectie
- Relevanta proiectului: Se urmareste si se evalueaza modul in care proiectul contribuie la atingerea obiectivelor PO DCA, a obiectivelor din strategiile nationale/locale/regionale si a obiectivelor institutiei solicitante, modalitatea in care este prezentata nevoia/problema pe care proiectul doreste sa o rezolve si urgenta inteventiei.
- Coerenta si sustenabilitatea: Se urmareste coerenta intregului proiect, din perspectiva realismului planului de activitati si a rezultatelor sale, cu indicatorii aferenti, in corelatie cu indicatorii specificati in DCI, a modalitatii in care partenerii, daca este cazul, se implica in proiect. De asemenea, se evalueaza modul in care initiativa/proiectul se coreleaza cu alte initiative, daca planul de activitati propus conduce la atingerea rezultatelor si scopului proiectului, modul in care rezultatele proiectului vor fi utilizate dupa finalizarea acestuia si elementul de noutate pe care proiectul il propune.
- Capacitatea de management: Proiectul trebuie sa faca dovada existentei unui cadru adecvat pentru implementarea proiectului (resurse alocate - materiale si umane, roluri si responsabilitati clar definite), a experientei institutiei solicitantului si a partenerului in gestionarea de proiecte si a experientei echipei de management propuse.
- Eficienta cheltuielilor: Evaluarea va urmari ca finantarea solicitata sa fie adecvata raportat la activitatile desfasurate pentru realizarea obiectivelor, activitatile sa fie reflectate in buget, estimarea lor sa fie realista, iar raportul dintre costuri si rezultate sa fie satisfacator.
- Contributia la politicile UE: modalitatea in care proiectul contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabila si promovare a egalitatii de sanse (tot ceea ce proiectul propune peste cerintele minime din cererea de proiecte).
II.2.1.13. Indicatori de monitorizare si evaluare




┌──────────────────────────┬───────┬─────┬──────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Indicatori │Valoare│An de│ Tinte cumulative orientative │
│ de realizare imediata │de baza│baza ├─────┬─────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬────────┤
│ ("output") │ │ � � │ 2009 │ 2010 │ 2011 │ 2012 │ 2013 │ 2014 │ 2015 │
├──────────────────────────┼───────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────┤
│Revizuiri structurale │ 0 � │ 0 │ 0 │ 5 │ 15 │ 30 │ 46 │ 63 │ 81 │ 100 │
│(numar) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │(munici-│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ palitati)│
│ │ │ ├─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────┤
│ │ │ │ 0 │ 0 │ 2 │ 6 │ 11 │ 18 │ 26 │ 34 │ 42 │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │(judete)│
├──────────────────────────┼───────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────┤
│Ghiduri/studii/rapoarte de│ 0 � │ 0 │ 0 │ 3 │ 6 │ 11 │ 16 │ 21 │ 23 │ 25 │
│sprijinire a procesului de│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│descentralizare (numar) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼───────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────┤
│Numarul de zile de │ 0 � │ 0 𗈕.000𗈗.000 𗈚.500 󧓓.000󧓘.500󧓞.500󧓣.000│ 31.300 │
│instruire efectuate (de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│participanti) (numar) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼───────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────┤
│Indicatori de rezultat │Valoare│An de� � │ 2009 │ 2010 │ 2011 │ 2012 │ 2013 │ 2014 │ 2015 │
│("result") │de baza│baza │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼───────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────┤
│Structuri nou- │ 0 � │ 0 │ 0 │ 5 │ 15 │ 30 │ 46 │ 63 │ 81 │ 100 │
│descentralizate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │(munici-│
│operationale (numar) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ palitati)│
│ │ │ ├─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────┤
│ │ │ │ 0 │ 0 │ 2 │ 6 │ 11 │ 18 │ 26 │ 34 │ 42 │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │(judete)│
└──────────────────────────┴───────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴────────┘



Indicatori suplimentari:
Numar de participanti la cursuri, din care:
- femei/barbati;
- in categoria de varsta: 19-24 ani/25-54 ani/peste 55 ani;
- functionari publici/personal contractual/altii;
- functionari publici: inalti functionari publici/functionari publici de conducere/functionari publici de executie;
- personal contractual: de conducere/de executie;
- angajati in: administratia publica centrala/administratia publica locala/alta;
- angajati in: ministere/agentii/consilii judetene/consilii locale/altele;
- angajati in institutii din: urban/rural;
- absolventi de: liceu/invatamant superior/postuniversitar;
- persoane cu dizabilitati/membri ai minoritatilor/membri ai altor categorii defavorizate;
- din sectorul: educatie/asistenta sociala/sanatate/altele.
Numar de cursuri:
- cu durata de: 1 zi/2-5 zile/peste 5 zile;
- cu tema: formulare a politicilor publice/planificarea strategica/dezvoltare de parteneriate/imbunatatire a reglementarilor/managementul resurselor umane/tehnologia informatiei, ECDL/achizitii publice/management financiar/altele;
- sustinute de traineri: straini/romani/straini si romani.
Numar de ghiduri, revizuiri structurale, studii sau rapoarte rezultate in urma proiectelor cu aplicabilitate:
- in administratia publica centrala/in administratia publica locala;
- pe ansamblul administratiei publice/pe sectoare.
II.2.1.14. Teme orizontale
● Dezvoltarea durabila
PO DCA urmareste dezvoltarea durabila prin obiectivele propuse, contribuind astfel la implementarea Strategiei de dezvoltare durabila a UE. Drept rezultat al interventiilor PO DCA, se asteapta ca o cultura durabila de management sa apara si sa se dezvolte in administratia publica din Romania. De asemenea, se are in vedere ca legaturile stranse dintre sectorul public si cetateni sa asigure o dezvoltare durabila.
Activitatile propuse in cadrul acestui domeniu major de interventie vor urmari principiul dezvoltarii durabile pe parcursul diferitelor etape de implementare, luand in considerare aspecte privind mediul inconjurator. Mai mult, se are in vedere ca fiecare modul de instruire sa acorde atentie deosebita atat constientizarii in ceea ce priveste importanta protectiei mediului si dezvoltarii durabile, cat si instruirii in domeniul problemelor de mediu. Luand in considerare importanta acestui domeniu, criteriile de selectie a proiectelor vor include aspecte privind dezvoltarea durabila.
● Egalitatea de sanse
Legislatia romaneasca aliniata celei europene garanteaza drepturi egale pentru cetateni, in scopul participarii fara discriminare la viata economica si sociala. Acest DMI respecta principiul egalitatii de sanse prin asigurarea accesibilitatii nediscriminatorii a beneficiarilor.
II.2.1.15. Ajutorul de stat
Nu se aplica.
II.2.1.16. Clasificarea interventiilor
● Tema prioritara




┌─────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Tema prioritara │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Intarirea capacitatii institutionale la nivel national, regional si local │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 81 │Mecanisme pentru imbunatatirea elaborarii de politici si programe, a │
│ │monitorizarii si evaluarii la nivel national, regional si local, dezvoltarea│
│ │capacitatii de furnizare a politicilor si programelor │
└─────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



● Forma de finantare




┌─────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Forma de finantare │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 01 │Asistenta nerambursabila │
└─────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



● Dimensiunea teritoriala




┌─────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Tipul teritoriului │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 00 │Nu se aplica │
└─────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



II.2.1.17. Organisme intermediare
Nu se aplica.
II.2 .1.18. Organismul responsabil pentru efectuarea platilor catre beneficiari
AM PODCA - Unitatea de plati si contabilitate din cadrul Biroului de management financiar
II.2.2. Domeniul major de interventie 2.2 - Imbunatatirea calitatii si eficientei furnizarii serviciilor
II.2 .2.1. Descriere
Analiza situatiei curente a identificat existenta unei preocupari a cetatenilor atat in privinta promptitudinii si calitatii in furnizarea serviciilor publice, cat si in privinta lipsei orientarii catre cetatean a autoritatilor publice. Nu exista informatii credibile despre calitatea si eficienta serviciilor publice, iar aceasta problema trebuie rezolvata pentru a imbunatati considerabil furnizarea de servicii catre cetateni. Necesitatea acestor interventii este prezentata mai jos:
● abordarea complexitatii proceselor si reglementarilor din perspectiva cetatenilor si a mediului de afaceri, in vederea simplificarii si reducerii barierelor administrative;
● monitorizarea si reducerea timpului de furnizare a serviciilor (cu o reducere corespunzatoare a costurilor);
● introducerea unui sistem de calitate care sa includa obiective masurabile si standarde de comparare pentru serviciile destinate cetatenilor.
Obiectivul specific este acela de a imbunatati furnizarea de servicii publice.
Din punctul de vedere al logicii PO DCA, acest domeniu major de interventie se concentreaza pe calitatea furnizarii serviciilor publice. Consolidarea capacitatii administrative in ceea ce priveste managementul calitatii, promptitudinea si evaluarea serviciilor sunt considerate elemente-cheie in imbunatatirea eficientei serviciilor publice.
Indicatorii de rezultat anticipeaza introducerea standardelor de cost si calitate si a unui mecanism de evaluare a performantelor in ceea ce priveste furnizarea de servicii. Eficienta furnizarii de servicii va fi monitorizata prin indicatori de eficacitate. Acest domeniu major va sprijini atat activitati de instruire si asistenta tehnica pentru initiativele locale de simplificare administrativa, cat si analize de cost si crestere a promptitudinii in furnizarea serviciilor publice.
Serviciile publice trebuie sa fie furnizate conform unui set de principii generale (de exemplu, egalitate, impartialitate, continuitate, regularitate, transparenta, libertatea alegerii, amabilitate, promptitudine, consultare si "value for money"). Furnizarea serviciilor trebuie sa se bazeze pe standarde si obiective masurabile in raport cu performanta reala. Politica imbunatatirii serviciilor pentru cetateni se aplica tuturor agentiilor guvernamentale de la nivel central si local.
II.2.2.2. Operatiuni orientative:
● dezvoltarea, testarea si implementarea unor standarde de cost si calitate a serviciilor publice;
● dezvoltarea de metode de masurare a barierelor administrative;
● elaborarea de mecanisme/instrumente/proceduri pentru imbunatatirea sistemului de colectare a taxelor, inclusiv crearea unei interfete pentru bazele de date existente;
● implementarea initiativelor de reducere a duratei de livrare a serviciilor publice (de exemplu, ghiseul unic pentru cetateni si in forma electronica, planificarea serviciilor destinate cetatenilor, managementul documentelor, folosirea regulii aprobarii tacite etc.);
● training in domeniul evaluarii performantelor serviciilor publice;
● analiza problemelor specifice furnizarii serviciilor publice in vederea simplificarii si reducerii barierelor administrative pentru cetateni;
● introducerea si mentinerea in functiune a sistemelor de management, inclusiv EMAS*7);
--------
*7) Eco-Management and Audit Scheme (EMAS) este instrumentul Uniunii Europene adoptat in mod voluntar, pentru a certifica organizatiile care isi imbogatesc in mod continuu activitatea legata de mediul inconjurator. Organizatiile inregistrate EMAS sunt conforme din punct de vedere legal, introduc si mentin in functiune un sistem de management de mediu si raporteaza rezultatele impactului lor prin publicarea unei declaratii oficiale de mediu verificata in mod independent.

● folosirea mecanismelor electronice, de exemplu, portaluri internet si baze de date;
● implementarea unor documente-cadru privind furnizarea de servicii publice (charters - documente care introduc un set de principii generale privind calitatea furnizarii de servicii catre cetateni).
II.2.2.3. Activitati eligibile orientative:
- consultanta, studii si instruire pentru dezvoltarea, testarea, implementarea, revizuirea si/sau evaluarea unor standarde de cost si calitate a serviciilor publice;
- consultanta, studii si instruire pentru dezvoltarea, revizuirea, implementarea si/sau integrarea de instrumente, metode de identificare, masurare si reducere a barierelor administrative;
- studii si consultanta pentru elaborarea, actualizarea, revizuirea, testarea si/sau implementarea de mecanisme, instrumente, proceduri pentru imbunatatirea managementului financiar al institutiilor publice, inclusiv crearea unei interfete pentru bazele de date existente;
- studii, consultanta si instruire pentru dezvoltarea, implementarea si/sau integrarea initiativelor de reducere a duratei de livrare a serviciilor publice;
- consultanta, studii si instruire in domeniul evaluarii performantelor serviciilor publice;
- studii/analize privind performantele administratiei publice in furnizarea serviciilor, inclusiv cercetarea satisfactiei cetatenilor si benchmarking;
- studii si consultanta pentru analiza problemelor specifice furnizarii serviciilor publice in vederea simplificarii si reducerii barierelor administrative pentru cetateni;
- consultanta, studii si instruire pentru introducerea, dezvoltarea, certificarea, implementarea si/sau mentinerea in functiune a sistemelor de management;
- consultanta, studii si instruire pentru dezvoltarea, implementarea, integrarea si/sau folosirea mecanismelor electronice;
- consultanta, studii si instruire pentru elaborarea, actualizarea, revizuirea, testarea si/sau implementarea unor documente-cadru privind furnizarea de servicii publice;
- schimbul de bune practici si aplicarea pe scara larga a acestora, vizite de studiu, organizarea de seminarii, conferinte si stagii de practica in imbunatatirea calitatii si eficientei furnizarii serviciilor;
- revizuirea, dezvoltarea, optimizarea structurilor care gestioneaza serviciile publice.
II.2.2.4. Categorii de cheltuieli eligibile:
● cheltuieli pentru consultanta si expertiza;
● cheltuieli cu personalul;
● cheltuieli cu deplasarea;
● cheltuieli pentru traduceri si interpretariat;
● cheltuieli aferente tiparirii si multiplicarii de materiale;
● cheltuieli pentru inchirieri si leasing;
● cheltuieli cu achizitia de materiale consumabile;
● cheltuieli generale de administratie;
● cheltuieli pentru dotari care pot intra in categoria mijloacelor fixe sau a obiectelor de inventar;
● cheltuieli pentru achizitia de active fixe necorporale;
● cheltuieli pentru servicii informatice si de comunicatii;
● taxe;
● cheltuieli aferente procedurilor de achizitie publica;
● cheltuieli pentru informare, comunicare si publicitate pentru proiect;
● cheltuieli pentru informare, comunicare si publicitate pentru activitati de constientizare;
● cheltuieli cu achizitionarea de publicatii in format tiparit si/sau electronic si abonamente;
● cheltuieli privind achizitionarea serviciilor de audit;
● cheltuieli aferente garantiilor bancare.
II.2.2.5. Utilizarea finantarii incrucisate FSE/FEDR
Folosirea finantarii incrucisate FSE/FEDR este limitata la 10% din fondurile comunitare alocate la nivelul axei prioritare.
II.2 .2.6. Alocarea financiara orientativa




- euro -
┌──────┬──────────┬──────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┬───────────┐
│ │ │Contributia UE│ Contributia publica nationala │Contributia│
│ An │ TOTAL │ (FSE) ├───────────────┬─────────────┬──────────────────┬─────────┤ privata │
│ │ │ │Bugetul de stat│Bugetul local│Alte surse publice│ Total │ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2007 │ 3.226.073│ 2.742.162 │ 435.520 │ 48.391 │ │ 483.911│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2008 │ 4.502.918│ 3.827.480 │ 607.894 │ 67.544 │ │ 675.438│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2009 │ 6.536.159│ 5.555.735 │ 882.381 │ 98.042 │ │ 980.424│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2010 │ 6.666.881│ 5.666.849 │ 900.029 │ 100.003 │ 𗈕.000.032│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2011 │ 4.778.533│ 4.061.753 │ 645.102 │ 71.678 │ │ 716.780│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2012 │ 3.936.775│ 3.346.259 │ 531.465 │ 59.052 │ │ 590.516│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2013 │ 3.633.081│ 3.088.119 │ 490.466 │ 54.496 │ │ 544.962│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│TOTAL:󧓩.280.420│ 28.288.357 │ 4.492.857 │ 499.206 │ 𗈘.992.063│ │
└──────┴──────────┴──────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────┴─────────┴───────────┘



II.2.2.7. Dimensiunea finantarii acordate




┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────┐
│Valoarea totala a proiectelor*) (lei) �.000-17.000.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Valoarea maxima a finantarii acordate │Nu se aplica │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Valoarea eligibila a proiectului │Nu se aplica │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Valoarea maxima a finantarii acordate din costul total eligibil 󧔪% │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Contributia eligibila minima a solicitantului 𗈖% │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Contributia comunitara din finantarea acordata 󧔞,29% │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Contributia publica nationala din finantarea acordata 󧓕,71% (buget de stat)│
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────┘


--------
*) Autoritatea de management isi rezerva dreptul de a modifica aceste limite in functie de specificul fiecarei cereri de proiecte sau cereri de idei de proiecte.

II.2.2.8. Categorii de beneficiari eligibili, grupuri-tinta si tipuri de cerere de propuneri de proiecte




┌─────────────────────────────────┬────────────────────────────────┬──────────────────────────────┬──────────────────────────┐
│ Operatiuni │ Beneficiari │ Grupuri-tinta │ Tipuri de cerere │
│ │ │ │ de propuneri de proiecte │
├─────────────────────────────────┼────────────────────────────────┼──────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│● Dezvoltarea, testarea si │● MIRA │● Administratia publica │- Cerere de proiecte cu │
│implementarea unor │● Ministere │centrala (inclusiv serviciile │depunere continua (fara │
│standarde de cost si calitate │● Agentii │deconcentrate) │termen-limita de depunere)│
│a serviciilor publice │● Structuri asociative ale │● Administratia publica locala│- Cerere de proiecte cu │
│ │autoritatilor administratiei │(institutii si personalul │termen-limita de depunere │
│ │publice locale │acestora) │- Dezvoltare de proiecte │
│ │● Asociatii de dezvoltare inter-│ │ │
│ │comunitara*8) │ │ │
│ │● Autoritati ale administratiei │ │ │
│ │publice locale**) │ │ │
│ │● ONG-uri*) │ │ │
├─────────────────────────────────┼────────────────────────────────┼──────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│● Dezvoltarea de metode de │● MIRA │● Administratia publica │- Dezvoltare de proiecte │
│masurare a barierelor │● SGG-DPP │centrala (inclusiv serviciile │ │
│administrative │● Ministere │deconcentrate) │ │
│ │● ONG-uri* │● Administratia publica locala│ │
│ │● Universitati │(institutii si personalul │ │
│ │ │acestora) │ │
├─────────────────────────────────┼────────────────────────────────┼──────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│● Elaborarea de │● MIRA │● Administratia publica │- Cerere de proiecte cu │
│mecanisme/instrumente/ │● MEF │centrala (inclusiv serviciile │depunere continua (fara │
│proceduri pentru imbunatatirea │● ANAF │deconcentrate) │termen-limita de depunere)│
│sistemului de colectare a │● Structuri asociative ale │● Administratia publica locala│- Cerere de proiecte cu │
│taxelor, inclusiv crearea unei │autoritatilor administratiei │(institutii si personalul │termen-limita de depunere │
│interfete pentru bazele de │publice locale │acestora) │- Dezvoltare de proiecte │
│date existente │● Autoritati ale administratiei │ │ │
│ │publice locale**) │ │ │
├─────────────────────────────────┼────────────────────────────────┼──────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│● Implementarea initiativelor │● Ministere │● Administratia publica │- Cerere de proiecte cu │
│de reducere a duratei de │● Autoritati ale administratiei │centrala si locala │depunere continua (fara │
│livrare a serviciilor publice (de│publice locale**) │ │termen-limita de depunere)│
│exemplu, ghiseul unic pentru │● Structuri asociative ale │ │- Cerere de proiecte cu │
│cetateni, si in forma │autoritatilor administratiei │ │termen-limita de depunere │
│electronica, planificarea │publice locale │ │- Dezvoltare de proiecte │
│serviciilor destinate │● Asociatii de dezvoltare inter-│ │ │
│cetatenilor, managementul │comunitara │ │ │
│documentelor, folosirea │ │ │ │
│regulii aprobarii tacite etc.) │ │ │ │
├─────────────────────────────────┼────────────────────────────────┼──────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│● Training in domeniul │● MIRA │● Administratia publica │- Cerere de proiecte cu │
│evaluarii performantelor │● Ministere │centrala (inclusiv serviciile │depunere continua (fara │
│serviciilor publice │● Agentii │deconcentrate) │termen-limita de depunere)│
│ │● Structuri asociative ale │● Administratia publica locala│- Cerere de proiecte cu │
│ │autoritatilor administratiei │(institutii si personalul │termen-limita de depunere │
│ │publice locale │acestora) │ │
│ │● Asociatii de dezvoltare │ │ │
│ │intercomunitara │ │ │
│ │● Autoritati ale administratiei │ │ │
│ │publice locale**) │ │ │
├─────────────────────────────────┼────────────────────────────────┼──────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│● Analiza problemelor │● MIRA │● Administratia publica │- Cerere de proiecte cu │
│specifice furnizarii serviciilor │● Ministere │centrala (inclusiv serviciile │depunere continua (fara │
│publice in vederea │● Agentii │deconcentrate) │termen-limita de depunere)│
│simplificarii si reducerii │● Structuri asociative ale │● Administratia publica locala│- Cerere de proiecte cu │
│barierelor administrative │autoritatilor administratiei │(institutii si personalul │termen-limita de depunere │
│pentru cetateni │publice locale │acestora) │ │
│ │● Asociatii de dezvoltare │ │ │
│ │intercomunitara │ │ │
│ │● Autoritati ale administratiei │ │ │
│ │publice locale**) │ │ │
├─────────────────────────────────┼────────────────────────────────┼──────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│● Introducerea si mentinerea │● MIRA │● Administratia publica │- Cerere de proiecte cu │
│in functiune a sistemelor de │● Ministere │centrala (inclusiv serviciile │depunere continua (fara │
│management, inclusiv │● Agentii │deconcentrate) │termen-limita de depunere)│
│EMAS*9) │● Autoritati ale administratiei │● Administratia publica locala│- Cerere de proiecte cu │
│ │publice locale**) │(institutii si personalul │termen-limita de depunere │
│ │● Structuri asociative ale │acestora) │- Dezvoltare de proiecte │
│ │autoritatilor administratiei │ │ │
│ │publice locale │ │ │
│ │● Asociatii de dezvoltare │ │ │
│ │intercomunitara │ │ │
├─────────────────────────────────┼────────────────────────────────┼──────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│● Folosirea mecanismelor │● MIRA │● Administratia publica │- Cerere de proiecte cu │
│electronice, de exemplu, │● Ministere │centrala (inclusiv serviciile │depunere continua (fara │
│portaluri internet si baze de │● Agentii │deconcentrate) │termen-limita de depunere)│
│date │● Autoritati ale administratiei │● Administratia publica locala│- Cerere de proiecte cu │
│ │publice locale**) │(institutii si personalul │termen-limita de depunere │
│ │● Structuri asociative ale │acestora) │ │
│ │autoritatilor administratiei │ │ │
│ │publice locale │ │ │
│ │● Asociatii de dezvoltare │ │ │
│ │intercomunitara │ │ │
├─────────────────────────────────┼────────────────────────────────┼──────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│● Implementarea unor │● MIRA │● Administratia publica │- Cerere de proiecte cu │
│documente-cadru privind │● Ministere │centrala si locala │depunere continua (fara │
│furnizarea de servicii publice │● Agentii │ │termen-limita de depunere)│
│(charters - documente care │● Autoritati ale administratiei │ │- Cerere de proiecte cu │
│introduc un set de principii │publice locale**) │ │termen-limita de depunere │
│generale privind calitatea │● Structuri asociative ale │ │ │
│furnizarii de servicii catre │autoritatilor administratiei │ │ │
│cetateni) │publice locale │ │ │
│ │● Asociatii de dezvoltare │ │ │
│ │intercomunitara │ │ │
└─────────────────────────────────┴────────────────────────────────┴──────────────────────────────┴──────────────────────────┘


---------
*8) Stabilite conform <>Legii nr. 215/2001 , republicata, cu modificarile si completarile ulterioare (de exemplu, zonele metropolitane, aglomerarile urbane, etc.).
*9) Eco-Management and Audit Scheme (EMAS) este instrumentul UE adoptat in mod voluntar, pentru a certifica organizatiile care isi imbunatatesc in mod continuu activitatea legata de mediul inconjurator. Organizatiile inregistrate EMAS sunt conforme din punct de vedere legal, introduc si mentin in functiune un sistem de management de mediu si raporteaza rezultatele impactului lor prin publicarea unei declaratii oficiale de mediu verificata in mod independent.
*) ONG-uri relevante in domeniul administratiei publice (altele decat structurile asociative ale autoritatilor publice locale).
**) Titularii contractelor care vor fi semnate cu Autoritatea de management sunt unitatile administrativ-teritoriale si sectoarele municipiului Bucuresti (conform <>Legii nr. 215/2001 , republicata, cu modificarile si completarile ulterioare).

NOTA: ONG-urile si universitatile trebuie sa aplice in parteneriat cu cel putin o autoritate a administratiei publice (pentru asigurarea implementarii proiectului).

II.2.2.9. Grupuri-tinta
Vezi mai sus (II.2.2.8)
II.2.2.10 Perioada orientativa de depunere a proiectelor
2008-2015
II.2.2.11. Tipuri de cerere de propuneri de proiecte
Vezi mai sus (II.2.2.8)
II.2.2.12. Criterii de eligibilitate si de evaluare/selectie
Criterii de eligibilitate
A. Eligibilitatea beneficiarilor
● Solicitantul face parte din categoria de beneficiari mentionata in Ghidul solicitantului.
● Solicitantul si partenerii sai (daca este cazul) indeplinesc conditiile stabilite in Ghidul solicitantului.
● Sumele prevazute in declaratia solicitantului privind asigurarea cofinantarii si a cheltuielilor neeligibile sunt cel putin egale cu sumele declarate in cererea de finantare.
● Solicitantul nu se afla in una dintre situatiile incompatibile cu acordarea finantarii din fonduri publice, conform Regulamentului Consiliului nr. 1.605/2002.
B. Eligibilitatea proiectului
● Proiectul se incadreaza in operatiunile prevazute in Ghidul solicitantului.
● Activitatile cuprinse in proiect corespund cel putin unei activitati eligibile prezentate in Ghidul solicitantului.
● Grupul-tinta este cel vizat de prezenta cerere de proiecte, conform Ghidului solicitantului.
● Valoarea totala a proiectului si contributia financiara solicitata se incadreaza in limitele stabilite in Ghidul solicitantului.
● Durata proiectului se incadreaza in termenele specificate in Ghidul solicitantului.
● Proiectul cuprinde masurile minime privitoare la publicitate, conform Ghidului solicitantului.
● Proiectul cuprinde masurile minime privitoare la dezvoltarea durabila, conform Ghidului solicitantului.
● Proiectul cuprinde masurile minime privitoare la egalitatea de sanse, conform Ghidului solicitantului.
● Proiectul sau activitati din proiectul pentru care se solicita finantare nu a/au mai beneficiat de finantare din fonduri publice, inclusiv din fonduri UE, in ultimii 5 ani.
● Proiectul respecta legislatia nationala si comunitara.
Criterii de evaluare/selectie
● Relevanta proiectului: Se urmareste si se evalueaza modul in care proiectul contribuie la atingerea obiectivelor PO DCA, a obiectivelor din strategiile nationale/locale/regionale si a obiectivelor institutiei solicitante, modalitatea in care este prezentata nevoia/problema pe care proiectul doreste sa o rezolve si urgenta interventiei.
● Coerenta si sustenabilitatea: Se urmareste coerenta intregului proiect, din perspectiva realismului planului de activitati si a rezultatelor sale, cu indicatorii aferenti, in corelatie cu indicatorii specificati in DCI, a modalitatii in care partenerii, daca este cazul, se implica in proiect. De asemenea, se evalueaza modul in care initiativa/proiectul se coreleaza cu alte initiative, daca planul de activitati propus conduce la atingerea rezultatelor si scopului proiectului, modul in care rezultatele proiectului vor fi utilizate dupa finalizarea acestuia si elementului de noutate pe care proiectul il propune.
● Capacitatea de management: Proiectul trebuie sa faca dovada existentei unui cadru adecvat pentru implementarea proiectului (resurse alocate - materiale si umane, roluri si responsabilitati clar definite), a experientei institutiei solicitantului si a partenerului in gestionarea de proiecte si a experientei echipei de management propuse.
● Eficienta cheltuielilor: Evaluarea va urmari ca finantarea solicitata sa fie adecvata raportat la activitatile desfasurate pentru realizarea obiectivelor, activitatile sa fie reflectate in buget, estimarea lor sa fie realista, iar raportul dintre costuri si rezultate sa fie satisfacator.
● Contributia la politicile UE: Modalitatea in care proiectul contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabila si promovare a egalitatii de sanse (tot ceea ce proiectul propune peste cerintele minime din cererea de proiecte).
II.2.2.13. Indicatori de monitorizare si evaluare




┌────────────────────────────┬───────┬─────┬────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Indicatori │Valoare│An de│ Tinte cumulative orientative │
│de realizare imediata │de baza│baza ├────┬────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬──────────┤
│ ("output") │ │ ��� � � � � � │ 2015 │
├────────────────────────────┼───────┼─────┼────┼────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────────┤
│Sectoare in care sunt │ 0 � │ 0 │ 0 │ 2 │ 3 │ 3 │ 3 │ 3 │ 3 𗈗 sectoare│
│elaborate standardele de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │prioritare│
│cost si calitate (numar) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼───────┼─────┼────┼────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────────┤
│Ghiduri de imbunatatire a │ 0 � │ 0 │ 0 │ 1 │ 1 │ 2 │ 2 │ 2 │ 2 │ 2 │
│colectarii veniturilor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(numar) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼───────┼─────┼────┼────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────────┤
│Numarul de zile de instruire│ 0 � │ 0 � 𗈕.200𗈖.400𗈗.900𗈙.500𗈛.200𗈝.000│ 10.500 │
│efectuate (de participanti) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(numar) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼───────┼─────┼────┼────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────────┤
│Analize de simplificare │ 7 � │ 7 │ 10 │ 30 │ 60 │ 95 │ 135 │ 180 │ 220 │ 250 │
│administrativa (numar) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼───────┼─────┼────┼────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────────┤
│Sectoare in care s-au │ 0 � │ 0 │ 0 │ 2 │ 3 │ 3 │ 3 │ 3 │ 3 𗈗 sectoare│
│introdus standarde de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │prioritare│
│calitate si cost (numar) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼───────┼─────┼────┼────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────────┤
│Gradul de colectare a │ 84 � │ 84 │ 84 │ 85 │ 86 │ 88 │ 90 │ 92 │ 93 │ 95 │
│veniturilor proprii ale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│administratiei publice │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│locale (%) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────────────────────────────┴───────┴─────┴────┴────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴──────────┘


Indicatori suplimentari
Numar de participanti la cursuri, din care:
● femei/barbati;
● in categoria de varsta: 19-24 ani/25-54 ani/peste 55 ani;
● functionari publici/personal contractual/altii;
● functionari publici: inalti functionari publici/functionari publici de conducere/functionari publici de executie;
● personal contractual: de conducere/de executie;
● angajati in: administratia publica centrala/administratia publica locala/alta;
● angajati in: ministere/agentii/consilii judetene/consilii locale/altele;
● angajati in institutii din: urban/rural;
● absolventi de: liceu/invatamant superior/postuniversitar;
● persoane cu dizabilitati/membri ai minoritatilor/membri ai altor categorii defavorizate;
● din sectorul: educatie/asistenta sociala/sanatate/ altele.
Numar de cursuri:
● cu durata de: 1 zi/2-5 zile/peste 5 zile;
● cu tema: formulare a politicilor publice/planificarea strategica/dezvoltare de parteneriate/imbunatatire a reglementarilor/managementul resurselor umane/tehnologia informatiei, ECDL/achizitii publice/management financiar/altele;
● sustinute de traineri: straini/romani/straini si romani.
Numar de ghiduri sau de analize rezultate in urma proiectelor cu aplicabilitate:
● in administratia publica centrala/in administratia publica locala;
● pe ansamblul administratiei publice/pe sectoare.
II.2.2.14. Teme orizontale
● Dezvoltarea durabila
PO DCA urmareste dezvoltarea durabila prin obiectivele propuse, contribuind astfel la implementarea Strategiei de dezvoltare durabila a UE. Drept rezultat al interventiilor PO DCA, se asteapta ca o cultura durabila de management sa apara si sa se dezvolte in administratia publica din Romania. De asemenea, se are in vedere ca legaturile stranse dintre sectorul public si cetateni sa asigure o dezvoltare durabila.
Activitatile propuse in cadrul acestui domeniu major de interventie vor urmari principiul dezvoltarii durabile pe parcursul diferitelor etape de implementare, luand in considerare aspecte privind mediul inconjurator. Mai mult, se are in vedere ca fiecare modul de instruire sa acorde atentie deosebita atat constientizarii in ceea ce priveste importanta protectiei mediului si dezvoltarii durabile, cat si instruirii in domeniul problemelor de mediu. Luand in considerare importanta acestui domeniu, criteriile de selectie a proiectelor vor include aspecte privind dezvoltarea durabila.
● Egalitatea de sanse
Legislatia romaneasca aliniata celei europene garanteaza drepturi egale pentru cetateni, in scopul participarii fara discriminare la viata economica si sociala. Acest DMI respecta principiul egalitatii de sanse prin asigurarea accesibilitatii nediscriminatorii a beneficiarilor.
II.2.2.15. Ajutorul de stat
Nu se aplica.
II.2.2.16. Clasificarea interventiilor
● Tema prioritara




┌─────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Tema prioritara │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Intarirea capacitatii institutionale la nivel national, regional si local │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 81 │Mecanisme pentru imbunatatirea elaborarii de politici si programe, a │
│ │monitorizarii si evaluarii la nivel national, regional si local, dezvoltarea│
│ │capacitatii de furnizare a politicilor si programelor │
└─────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


● Forma de finantare




┌─────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Forma de finantare │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 01 │Asistenta nerambursabila │
└─────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


● Dimensiunea teritoriala




┌─────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Tipul teritoriului │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 00 │Nu se aplica │
└─────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


II.2.2.17. Organisme intermediare
Nu se aplica.
II.2.2.18. Organismul responsabil pentru efectuarea platilor catre beneficiari
AM PODCA - Unitatea de plati si contabilitate din cadrul Biroului de management financiar
II.3 Axa prioritara 3 - Asistenta tehnica
II.3.1. Domeniul major de interventie 3.1 - Sprijin pentru implementarea, managementul general si evaluarea PO DCA si pentru pregatirea urmatorului exercitiu de programare
II.3.1.1. Descriere
Acest domeniu major de interventie isi propune sa sprijine managementul, monitorizarea si controlul eficient al implementarii PO DCA si sprijinirea AM in indeplinirea sarcinii sale de a pregati si de a coordona regulile procedurale pentru management, monitorizare si control in cadrul sistemelor institutionale, legale si financiare existente.
In acelasi timp, procesul complex de pregatire pentru interventiile din perioada urmatoare de programare a fondurilor structurale este, de asemenea, prevazut prin acest domeniu major de interventie. Principalele obiective sunt asigurarea implementarii si a managementului general al PO DCA, pregatirea interventiilor viitoarelor fonduri structurale si evaluarea activitatilor PO DCA.
II.3.1.2. Operatiuni orientative:
● sprijinirea managementului general al PO DCA. Acesta include activitati precum asigurarea de expertiza externa, contractarea unor studii pentru a imbunatati datele referitoare la administratia publica, asigurarea cursurilor de formare pentru personal, sprijinirea intalnirilor Comitetului de monitorizare etc.;
● sprijinirea activitatilor de evaluare a PO pentru a asigura implementarea eficace a PO DCA;
● sprijinirea pregatirii viitoarelor interventii ale fondurilor structurale. Aceasta include activitati precum asigurarea de expertiza externa, elaborarea de evaluari ale nevoilor pentru viitoarea perioada de programare etc.
II.3.1.3. Activitati eligibile orientative:
● consultanta pentru asigurarea unui management si a unei implementari eficiente a PO DCA;
● consultanta pentru identificarea, evaluarea, selectia si contractarea proiectelor;
● studii si analize pentru furnizarea de date pentru valorile de baza ale indicatorilor, pentru imbunatatirea datelor statistice din domeniul administratiei publice si pentru furnizarea informatiilor necesare pentru monitorizarea PO DCA;
● instruire pentru personalul AM PO DCA si pentru personalul directiilor din MIRA implicate in gestionarea PO DCA in domeniile relevante pentru aceasta activitate;
● achizitionarea de echipamente de tehnica de calcul (altele decat cele legate de SMIS) si de echipamente de birotica;
● consultanta, instruire si studii pentru activitatile privind functionarea Comitetului de monitorizare;
● consultanta, instruire si achizitionarea de materiale relevante privind evaluarea PO DCA;
● consultanta, instruire si studii pentru elaborarea documentelor programatice necesare urmatoarei perioade de programare:
II.3.1.4. Categorii de cheltuieli eligibile:
● cheltuieli pentru consultanta si expertiza;
● cheltuieli cu personalul;
● cheltuieli cu deplasarea;
● cheltuieli pentru traduceri si interpretariat;
● cheltuieli aferente tiparirii si multiplicarii de materiale;
● cheltuieli pentru inchirieri si leasing;
● cheltuieli cu achizitia de materiale consumabile;
● cheltuieli generale de administratie (eligibile in cadrul proiectelor privind in exclusivitate functionarea Autoritatii de management pentru PO DCA);
● cheltuieli pentru dotari care pot intra in categoria mijloacelor fixe sau a obiectelor de inventar;
● cheltuieli pentru achizitia de active fixe necorporale;
● cheltuieli pentru servicii informatice si de comunicatii;
● taxe;
● cheltuieli aferente procedurilor de achizitie publica;
● cheltuieli pentru informare, comunicare si publicitate pentru proiect;
● cheltuieli pentru informare, comunicare si publicitate pentru program;
● cheltuieli cu achizitionarea de publicatii in format tiparit si/sau electronic si abonamente;
● cheltuieli privind achizitionarea serviciilor de audit;
● cheltuieli privind instruirea personalului implicat in gestionarea PO DCA, a membrilor Comitetului de monitorizare, a beneficiarilor si a potentialilor beneficiari ai PODCA.
II.3.1.5. Utilizarea finantarii incrucisate FSE/FEDR
Folosirea finantarii incrucisate FSE/FEDR este limitata la 10% din fondurile comunitare alocate la nivelul axei prioritare.
II.3.1.6. Alocarea financiara orientativa





- euro -
┌──────┬──────────┬──────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┬───────────┐
│ │ │Contributia UE│ Contributia publica nationala │Contributia│
│ An │ TOTAL │ (FSE) ├───────────────┬─────────────┬──────────────────┬─────────┤ privata │
│ │ │ │Bugetul de stat│Bugetul local│Alte surse publice│ Total │ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2007 │ 806.517 │ 604.888 │ 201.629 │ │ │ 201.629│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2008 𗈕.125.729 │ 844.297 │ 281.432 │ │ │ 281.432│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2009 𗈕.634.040 │ 1.225.530 │ 408.510 │ │ │ 408.510│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2010 𗈕.666.720 │ 1.250.040 │ 416.680 │ │ │ 416.680│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2011 𗈕.194.633 │ 895.975 │ 298.658 │ │ │ 298.658│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2012 │ 984.193 │ 738.145 │ 246.048 │ │ │ 246.048│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2013 │ 908.269 │ 681.202 │ 227.067 │ │ │ 227.067│ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│TOTAL:𗈜.320.103 │ 6.240.077 │ 2.080.026 │ │ 𗈖.080.026│ │
└──────┴──────────┴──────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────┴─────────┴───────────┘


II.3.1.7. Dimensiunea finantarii acordate




┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────┐
│Valoarea totala a proiectelor (lei) 󧓙.000-17.000.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Valoarea maxima a finantarii acordate │Nu se aplica │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Valoarea eligibila a proiectelor │Nu se aplica │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Valoarea maxima a finantarii acordate din costul total eligibil 󧔓% │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Contributia eligibila minima a solicitantului 󧓡% │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Contributia comunitara la finantarea acordata �% │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Contributia publica nationala la finantarea acordata 𗈔% │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────┘


II.3.1.8. Categorii de beneficiari eligibili
AM PODCA
II.3.1.9. Grupuri-tinta:
- AM PO DCA;
- Comitetul de monitorizare al PO DCA;
- personalul din alte directii ale MIRA implicat in gestionarea PO DCA
II.3.1.10. Perioada orientativa de depunere a proiectelor
2008-2015
II.3.1.11. Tipuri de cerere de propuneri de proiecte
Cerere de proiecte cu depunere continua (fara termen-limita de depunere)
II.3.1.12. Criterii de eligibilitate si de evaluare/selectie
Avand in vedere caracterul particular al acestei axe prioritare din punctul de vedere al beneficiarilor eligibili - Autoritatea de management, mecanismul de aprobare a proiectelor din cadrul acestei axe trebuie sa fie cat mai flexibil si cat mai rapid posibil. De aceea nu este necesara stabilirea unor criterii de selectie.
Cu toate acestea, proiectele trebuie sa respecte unele conditii minime: sa se incadreze in obiectivele axei prioritare/domeniului major de interventie/operatiunii, conform documentului-cadru de implementare, si sa fie conforme cu legislatia comunitara si nationala in vigoare.
II.3.1.13. Indicatori de monitorizare si evaluare




┌────────────────────────────────┬───────┬─────┬───────────────────────────────────────────────────────┐
│ Indicatori de realizare │Valoare│An de│ Tinte cumulative orientative │
│ imediata ("output") │de baza│baza ├─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬──────┬──────┤
│ │ │ │ 2007│ 2008│ 2009│ 2010│ 2011│ 2012│ 2013│ 2014 │ 2015 │
├────────────────────────────────┼───────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┤
│Numar de zile de instruire │ 0 � │ 0 │ 150 │ 250 │ 300 │ 350 │ 400 │ 450 │ 550 │ 700 │
│efectuate (de participanti) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(numar) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┤
│Numar de reuniuni organizate de │ 0 � │ 0 │ 3 │ 5 │ 7 │ 9 │ 11 │ 13 │ 15 │ 18 │
│AM PO DCA (inclusiv reuniunile │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Comitetului de Monitorizare) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(numar) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┤
│Indicator de rezultat ("result")│Valoare│An de│ 2007│ 2008│ 2009│ 2010│ 2011│ 2012│ 2013│ 2014 │ 2015 │
│ │de baza│baza │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┤
│Respectarea procentajului de │ 0 � │ 0 │ 25 │ 50 │ 60 │ 70 │ 80 │ 85 │ 90 │ 100 │
│contractare stabilit (%) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────────────────────────────────┴───────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┘


Indicatori suplimentari:
Numar de participanti la cursuri/evenimente organizate de AM din care:
● femei/barbati;
● in categoria de varsta: 19-24 ani/25-54 ani/peste 55 ani;
● functionari publici/personal contractual/altii;
● functionari publici: inalti functionari publici/functionari publici de conducere/functionari publici de executie;
● personal contractual: de conducere/de executie;
● angajati in: administratia publica centrala/administratia publica locala/alta;
● angajati in: ministere/agentii/consilii judetene/consilii locale/altele;
● angajati in institutii din: urban/rural;
● absolventi de: liceu/invatamant superior/postuniversitar;
● persoane cu dizabilitati/membri ai minoritatilor/membri ai altor categorii defavorizate;
● din sectorul: educatie/asistenta sociala/sanatate/altele.
Numar de cursuri:
● cu durata de: 1 zi/2-5 zile/peste 5 zile;
● cu tema: formulare a politicilor publice/planificarea strategica/dezvoltare de parteneriate/imbunatatire a reglementarilor/ managementul resurselor umane/ tehnologia informatiei, ECDL/achizitii publice/management financiar/ comunicare/altele;
● sustinute de traineri: straini/romani/straini si romani;
● numarul de cursuri/evenimente10/intalniri ale CM/altele, organizate de AM;
● numarul evenimentelor organizate de AM cu: beneficiarii/potentialii beneficiari/membrii AM/membri CM/altii;
● numarul participantilor la cursuri/evenimente/intalniri ale CM/altele organizate de AM.
II.3.1.14. Teme orizontale
● Dezvoltarea durabila
PO DCA urmareste dezvoltarea durabila prin obiectivele propuse, contribuind astfel la implementarea Strategiei de dezvoltare durabila a UE. Drept rezultat al interventiilor PO DCA, se asteapta ca o cultura durabila de management sa apara si sa se dezvolte in administratia publica din Romania. De asemenea, se are in vedere ca legaturile stranse dintre sectorul public si cetateni sa asigure o dezvoltare durabila.
Activitatile propuse in cadrul acestui domeniu major de interventie vor urmari principiul dezvoltarii durabile pe parcursul diferitelor etape de implementare, luand in considerare aspecte privind mediul inconjurator. Mai mult, se are in vedere ca fiecare modul de instruire sa acorde atentie deosebita atat constientizarii in ceea ce priveste importanta protectiei mediului si dezvoltarii durabile, cat si instruirii in domeniul problemelor de mediu. Luand in considerare importanta acestui domeniu, criteriile de selectie a proiectelor vor include aspecte privind dezvoltarea durabila.
● Egalitatea de sanse
Legislatia romaneasca aliniata celei europene garanteaza drepturi egale pentru cetateni, in scopul participarii fara discriminare la viata economica si sociala. Acest DMI respecta principiul egalitatii de sanse prin asigurarea accesibilitatii nediscriminatorii a beneficiarilor.
II.3.1.15. Ajutorul de stat
Nu se aplica.
II.3.1.16. Clasificarea interventiilor
● Tema prioritara


┌─────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Tema prioritara │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Asistenta tehnica │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 85 │Pregatirea, implementarea, monitorizarea si inspectia │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 86 │Evaluare si studii; informare si comunicare │
└─────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


● Forma de finantare


┌─────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Forma de finantare │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 01 │Asistenta nerambursabila │
└─────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


● Dimensiunea teritoriala


┌─────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Tipul teritoriului │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 00 │Nu se aplica │
└─────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


II.3.1.17. Organisme intermediare
Nu se aplica.
II.3.1.18. Organismul responsabil pentru efectuarea platilor catre beneficiari
AM PODCA - Unitatea de plati si contabilitate din cadrul Biroului de management financiar
II.3.2. Domeniul major de interventie 3.2 - Sprijin pentru activitatile de comunicare si de promovare ale PO DCA
II.3.2.1. Descriere
Acest domeniu major de interventie are ca scop dezvoltarea unui sistem eficient de promovare a PO DCA prin diseminarea informatiilor relevante, avand ca rezultat un impact pozitiv asupra absorbtiei fondurilor. Pentru atingerea acestui scop, vor fi intreprinse anumite actiuni, precum dezvoltarea unui plan de comunicare pentru PO DCA, stabilirea unui sistem de informare publica referitor la programul operational, realizarea de materiale informative si stabilirea unui sistem de schimb informational cu beneficiarii si cu alte parti interesate.
II.3.2.2. Operatiuni orientative
● Sprijinirea activitatilor de comunicare si promovare ale PO DCA. Aceasta operatiune include activitati precum dezvoltarea si implementarea planului de comunicare al PO DCA, stabilirea unui sistem de informare publica cu privire la PO DCA etc.
II.3.2.3. Activitati eligibile orientative:
● instruire pentru personalul AM PODCA implicat in activitatile de promovare si comunicare;
● instruire si consultanta pentru crearea si administrarea website-ului AM PODCA;
● elaborarea si diseminarea de materiale promotionale si de informare referitoare la PO DCA;
● instruire pentru beneficiarii PO DCA in domenii specifice legate de PO DCA;
● actualizarea si implementarea planului de comunicare al PO DCA;
● organizarea de seminarii, evenimente si campanii de informare si publicitate privind PO DCA.
II.3.2.4. Categorii de cheltuieli eligibile:
● cheltuieli pentru consultanta si expertiza;
● cheltuieli cu personalul;
● cheltuieli cu deplasarea;
● cheltuieli pentru traduceri si interpretariat;
● cheltuieli aferente tiparirii si multiplicarii de materiale;
● cheltuieli pentru inchirieri si leasing;
● cheltuieli cu achizitia de materiale consumabile;
● cheltuieli generale de administratie (eligibile in cadrul proiectelor privind in exclusivitate functionarea Autoritatii de management pentru PO DCA);
● cheltuieli pentru dotari care pot intra in categoria mijloacelor fixe sau a obiectelor de inventar;
● cheltuieli pentru achizitia de active fixe necorporale;
● cheltuieli pentru servicii informatice si de comunicatii;
● taxe;
● cheltuieli aferente procedurilor de achizitie publica;
● cheltuieli pentru informare, comunicare si publicitate pentru proiect;
● cheltuieli pentru informare, comunicare si publicitate pentru program;
● cheltuieli cu achizitionarea de publicatii in format tiparit si/sau electronic si abonamente;
● cheltuieli privind achizitionarea serviciilor de audit;
● cheltuieli privind instruirea personalului implicat in gestionarea PO DCA, a membrilor Comitetului de monitorizare, a beneficiarilor si a potentialilor beneficiari ai PO DCA.
II.3.2.5. Utilizarea finantarii incrucisate FSE/FEDR
Folosirea finantarii incrucisate FSE/FEDR este limitata la 10% din fondurile comunitare alocate la nivelul axei prioritare.
II.3.2.6. Alocarea financiara orientativa




- euro -
┌──────┬──────────┬──────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┬───────────┐
│ │ │Contributia UE│ Contributia publica nationala │Contributia│
│ An │ TOTAL │ (FSE) ├───────────────┬─────────────┬──────────────────┬─────────┤ privata │
│ │ │ │Bugetul de stat│Bugetul local│Alte surse publice│ Total │ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2007 │ 268.840 │ 201.630 │ 67.210 │ │ │ 67.210 │ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2008 │ 375.243 │ 281.432 │ 93.811 │ │ │ 93.811 │ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2009 │ 544.680 │ 408.510 │ 136.170 │ │ │ 136.170 │ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2010 │ 555.573 │ 416.680 │ 138.893 │ │ │ 138.893 │ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2011 │ 398.211 │ 298.658 │ 99.553 │ │ │ 99.553 │ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2012 │ 328.065 │ 246.049 │ 82.016 │ │ │ 82.016 │ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2013 │ 302.757 │ 227.068 │ 75.689 │ │ │ 75.689 │ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼─────────┼───────────┤
│TOTAL:𗈖.773.369 │ 2.080.027 │ 693.342 │ │ │ 693.342 │ │
└──────┴──────────┴──────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────┴─────────┴───────────┘


II.3.2.7. Dimensiunea finantarii acordate




┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────┐
│Valoarea totala a proiectelor (lei) 𗈗.500 - 5.000.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Valoarea maxima a finantarii acordate │Nu se aplica │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Valoarea eligibila a proiectelor │Nu se aplica │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Valoarea maxima a finantarii acordate din costul total eligibil 󧔓% │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Contributia eligibila minima a solicitantului 󧓡% │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Contributia comunitara la finantarea acordata �% │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Contributia publica nationala la finantarea acordata 𗈔% │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────┘


II.3.2.8. Categorii de beneficiari eligibili
AM PODCA
II.3.2.9. Grupuri-tinta
AM PODCA, potentialii beneficiari si publicul larg
II.3.2.10. Perioada orientativa de depunere a proiectelor
2008-2015
II.3.2.11. Tipuri de cereri de propunere de proiecte
Cerere de proiecte cu depunere continua (fara termen-limita de depunere)
II.3.2.12. Criterii de eligibilitate si de evaluare/selectie
Avand in vedere caracterul particular al acestei axe prioritare din punctul de vedere al beneficiarilor eligibili - Autoritatea de management, mecanismul de aprobare a proiectelor din cadrul acestei axe trebuie sa fie cat mai flexibil si cat mai rapid posibil. De aceea nu este necesara stabilirea unor criterii de selectie.
Cu toate acestea, proiectele trebuie sa respecte unele conditii minime: sa se incadreze in obiectivele axei prioritare/domeniului major de interventie/operatiunii, conform documentului-cadru de implementare, si sa fie conforme cu legislatia comunitara si nationala in vigoare.
II.3.2.13. Indicatori de monitorizare si evaluare




┌────────────────────────────┬───────┬─────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Indicatori de realizare │Valoare│An de│ Tinte cumulative orientative │
│ imediata ("output") │de baza│baza ├──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬────┤
│ │ │ │ 2007 │ 2008 │ 2009 │ 2010 │ 2011 │ 2012 │ 2013 │ 2014 �│
├────────────────────────────┼───────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────┤
│Numarul de sesiuni de │ 0 │ - │ 0 │ 10 │ 13 │ 15 │ 17 │ 19 │ 21 │ 23 │ 30 │
│comunicare organizate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(numar) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼───────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────┤
│Indicator de rezultat │Valoare│An de│ 2007 │ 2008 │ 2009 │ 2010 │ 2011 │ 2012 │ 2013 │ 2014 �│
│("result") │de baza│baza │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼───────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────┤
│Potentiali aplicanti care au│ 0 � │ 0 │ 150 │ 250 │ 320 │ 380 │ 430 │ 470 │ 500 � │
│participat la evenimentele │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de comunicare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(numar) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────────────────────────────┴───────┴─────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴────┘


II.3.2.14. Teme orizontale
● Dezvoltarea durabila
PO DCA urmareste dezvoltarea durabila prin obiectivele propuse, contribuind astfel la implementarea Strategiei de dezvoltare durabila a UE. Drept rezultat al interventiilor PO DCA, se asteapta ca o cultura durabila de management sa apara si sa se dezvolte in administratia publica din Romania. De asemenea, se are in vedere ca legaturile stranse dintre sectorul public si cetateni sa asigure o dezvoltare durabila.
Activitatile propuse in cadrul acestui domeniu major de interventie vor urmari principiul dezvoltarii durabile pe parcursul diferitelor etape de implementare, luand in considerare aspecte privind mediul inconjurator. Mai mult, se are in vedere ca fiecare modul de instruire sa acorde atentie deosebita atat constientizarii in ceea ce priveste importanta protectiei mediului si dezvoltarii durabile, cat si instruirii in domeniul problemelor de mediu. Luand in considerare importanta acestui domeniu, criteriile de selectie a proiectelor vor include aspecte privind dezvoltarea durabila.
● Egalitatea de sanse
Legislatia romaneasca aliniata celei europene garanteaza drepturi egale pentru cetateni, in scopul participarii fara discriminare la viata economica si sociala. Acest DMI respecta principiul egalitatii de sanse prin asigurarea accesibilitatii nediscriminatorii a beneficiarilor.
II.3.2.15. Ajutorul de stat
Nu se aplica.
II.3.2.16. Clasificarea interventiilor
● Tema prioritara


┌─────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Tema prioritara │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Asistenta tehnica │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 86 │Evaluare si studii; informare si comunicare │
└─────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


● Forma de finantare


┌─────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Forma de finantare │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 01 │Asistenta nerambursabila │
└─────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


● Dimensiunea teritoriala


┌─────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Tipul teritoriului │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 00 │Nu se aplica │
└─────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


II.3.2.17. Organisme intermediare
Nu se aplica.
II.3.2.18. Organismul responsabil pentru efectuarea platilor catre beneficiari
AM PODCA - Unitatea de plati si contabilitate din cadrul Biroului de management financiar.
III. PLANUL FINANCIAR
Alocarea financiara pentru fiecare axa prioritara si domeniu major de interventie este indicata in tabelul de mai jos. Tabelele financiare prezentate in DCI au fost elaborate pe baza alocarilor financiare aprobate de Comisia Europeana, la nivel de axa prioritara in Programul operational "Dezvoltarea capacitatii administrative".




- euro -
┌──────┬───────────┬──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────┬─────────┐
│ │ │Contributia UE│ Contributia publica nationala │Contri- │
│ An │ TOTAL │ (FSE) ├───────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┤buţia │
│ │ │ │Bugetul de stat│Bugetul local│Alte surse publice│ Total │privata │
├──────┴───────────┴──────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴─────────┤
│ TOTAL PO DCA │
├──────┬───────────┬──────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┬─────────┤
│ 2007 │ 23.847.633│ 20.162.952 │ 3.445.040 │ 239.640 │ │ 3.684.681│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2008 │ 33.286.274│ 28.143.236 │ 4.808.551 │ 334.487 │ │ 5.143.038│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2009 │ 48.316.308│ 40.850.990 │ 6.979.797 │ 485.521 │ │ 7.465.318│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2010 │ 49.282.635│ 41.668.010 │ 7.119.393 │ 495.232 │ │ 7.614.625│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2011 │ 35.323.662│ 29.865.828 │ 5.102.873 │ 354.961 │ │ 5.457.834│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2012 │ 29.101.262│ 24.604.847 │ 4.203.982 │ 292.433 │ │ 4.496.415│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2013 │ 26.856.308│ 22.706.759 │ 3.879.675 │ 269.874 │ │ 4.149.549│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│TOTAL:�.014.081│ 208.002.622 │ 35.539.312 │ 2.472.148 │ 󧓮.011.459│ │
├──────┴───────────┴──────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴─────────┤
│ AXA PRIORITARA 1 - IMBUNATATIRI DE STRUCTURA SI PROCES ALE MANAGEMENTULUI CICLULUI DE POLITICI PUBLICE│
├──────┬───────────┬──────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┬─────────┤
│ 2007 │ 13.283.827│ 11.291.253 │ 1.876.473 │ 116.101 │ │ 1.992.574│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2008 │ 18.541.427│ 15.760.213 │ 2.619.162 │ 162.052 │ │ 2.781.214│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2009 │ 26.913.593│ 22.876.554 │ 3.801.814 │ 235.225 │ │ 4.037.039│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2010 │ 27.451.866│ 23.334.086 │ 3.877.851 │ 239.929 │ │ 4.117.780│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2011 │ 19.676.311│ 16.724.864 │ 2.779.476 │ 171.971 │ │ 2.951.447│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2012 │ 16.210.252│ 13.778.714 │ 2.289.860 │ 141.678 │ │ 2.431.538│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2013 │ 14.959.747│ 12.715.785 │ 2.113.214 │ 130.748 │ │ 2.243.962│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│TOTAL:�.037.022│ 116.481.469 │ 19.357.850 │ 1.197.704 │ 󧓜.555.553│ │
├──────┴───────────┴──────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴─────────┤
│ DMI 1.1 - Imbunatatirea procesului de luare a deciziilor la nivel politico-administrativ │
├──────┬───────────┬──────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┬─────────┤
│ 2007 │ 3.985.147│ 3.387.375 │ 573.861 │ 23.911 │ │ 597.772│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2008 │ 5.562.427│ 4.728.063 │ 800.989 │ 33.375 │ │ 834.364│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2009 │ 8.074.078│ 6.862.966 │ 1.162.667 │ 48.444 │ │ 1.211.112│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2010 │ 8.235.560│ 7.000.226 │ 1.185.921 │ 49.413 │ │ 1.235.334│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2011 │ 5.902.893│ 5.017.459 │ 850.017 │ 35.417 │ │ 885.434│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2012 │ 4.863.075│ 4.133.614 │ 700.283 │ 29.178 │ │ 729.461│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2013 │ 4.487.925│ 3.814.736 │ 646.261 │ 26.928 │ │ 673.189│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│TOTAL:│ 41.111.105│ 34.944.439 │ 5.919.999 │ 246.667 │ │ 6.166.666│ │
├──────┴───────────┴──────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴─────────┤
│ DMI 1.2 - Cresterea responsabilizarii administratiei publice │
├──────┬───────────┬──────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┬─────────┤
│ 2007 │ 2.656.766│ 2.258.251 │ 371.416 │ 27.099 │ │ 398.515│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2008 │ 3.708.286│ 3.152.043 │ 518.418 │ 37.825 │ │ 556.243│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2009 │ 5.382.719│ 4.575.311 │ 752.504 │ 54.904 │ │ 807.408│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2010 │ 5.490.373│ 4.666.817 │ 767.554 │ 56.002 │ │ 823.556│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2011 │ 3.935.262│ 3.344.973 │ 550.150 │ 40.140 │ │ 590.289│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2012 │ 3.242.051│ 2.755.743 │ 453.239 │ 33.069 │ │ 486.308│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2013 │ 2.991.948│ 2.543.156 │ 418.274 │ 30.518 │ │ 448.792│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│TOTAL:│ 27.407.405│ 23.296.294 │ 3.831.555 │ 279.556 │ │ 4.111.111│ │
├──────┴───────────┴──────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴─────────┤
│ DMI 1.3 - Imbunatatirea eficacitatii organizationale │
├──────┬───────────┬──────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┬─────────┤
│ 2007 │ 6.641.914│ 5.645.627 │ 931.196 │ 65.091 │ │ 996.287│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2008 │ 9.270.714│ 7.880.107 │ 1.299.754 │ 90.853 │ │ 1.390.607│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2009 │ 13.456.796│ 11.438.277 │ 1.886.643 │ 131.877 │ │ 2.018.519│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2010 │ 13.725.933│ 11.667.043 │ 1.924.376 │ 134.514 │ │ 2.058.890│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2011 │ 9.838.155│ 8.362.432 │ 1.379.309 │ 96.414 │ │ 1.475.723│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2012 │ 8.105.126│ 6.889.357 │ 1.136.339 │ 79.430 │ │ 1.215.769│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2013 │ 7.479.874│ 6.357.893 │ 1.048.678 │ 73.303 │ │ 1.121.981│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│TOTAL:│ 68.518.513│ 58.240.736 │ 9.606.296 │ 671.481 │ 󧓒.277.777│ │
├──────┴───────────┴──────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴─────────┤
│ AXA PRIORITARA 2 - IMBUNATATIREA CALITATII SI EFICIENTEI FURNIZARII SERVICIILOR PUBLICE, CU ACCENTUL │
│ PUS PE PROCESUL DE DESCENTRALIZARE │
├──────┬───────────┬──────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┬─────────┤
│ 2007 │ 9.488.448│ 8.065.181 │ 1.299.728 │ 123.540 │ │ 1.423.267│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2008 │ 13.243.875│ 11.257.294 │ 1.814.146 │ 172.435 │ │ 1.986.581│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2009 │ 19.223.995│ 16.340.396 │ 2.633.303 │ 250.296 │ │ 2.883.599│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2010 │ 19.608.475│ 16.667.204 │ 2.685.969 │ 255.302 │ │ 2.941.271│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2011 │ 14.054.507│ 11.946.331 │ 1.925.186 │ 182.990 │ │ 2.108.176│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2012 │ 11.578.752│ 9.841.939 │ 1.586.057 │ 150.755 │ │ 1.736.813│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2013 │ 10.685.534│ 9.082.704 │ 1.463.704 │ 139.126 │ │ 1.602.830│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│TOTAL:│ 97.883.587│ 83.201.049 │ 13.408.094 │ 1.274.444 │ 󧓖.682.538│ │
├──────┴───────────┴──────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴─────────┤
│ DMI 2.1 - Sprijin pentru procesul de descentralizare sectoriala a serviciilor │
├──────┬───────────┬──────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┬─────────┤
│ 2007 │ 6.262.375│ 5.323.019 │ 864.208 │ 75.149 │ │ 939.356│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2008 │ 8.740.958│ 7.429.814 │ 1.206.252 │ 104.891 │ │ 1.311.144│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2009 │ 12.687.836│ 10.784.661 │ 1.750.921 │ 152.254 │ │ 1.903.175│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2010 │ 12.941.594│ 11.000.355 │ 1.785.940 │ 155.299 │ │ 1.941.239│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2011 │ 9.275.974│ 7.884.578 │ 1.280.084 │ 111.312 │ │ 1.391.396│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2012 │ 7.641.976│ 6.495.680 │ 1.054.593 │ 91.704 │ │ 1.146.296│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2013 │ 7.052.453│ 5.994.585 │ 973.239 │ 84.629 │ │ 1.057.868│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│TOTAL:│ 64.603.167│ 54.912.692 │ 8.915.237 │ 775.238 │ │ 9.690.475│ │
├──────┴───────────┴──────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴─────────┤
│ DMI 2.2 - Imbunatatirea calitatii si eficientei furnizarii serviciilor publice │
├──────┬───────────┬──────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┬─────────┤
│ 2007 │ 3.226.073│ 2.742.162 │ 435.520 │ 48.391 │ │ 483.911│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2008 │ 4.502.918│ 3.827.480 │ 607.894 │ 67.544 │ │ 675.438│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2009 │ 6.536.159│ 5.555.735 │ 882.381 │ 98.042 │ │ 980.424│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2010 │ 6.666.881│ 5.666.849 │ 900.029 │ 100.003 │ │ 1.000.032│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2011 │ 4.778.533│ 4.061.753 │ 645.102 │ 71.678 │ │ 716.780│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2012 │ 3.936.775│ 3.346.259 │ 531.465 │ 59.052 │ │ 590.516│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2013 │ 3.633.081│ 3.088.119 │ 490.466 │ 54.496 │ │ 544.962│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│TOTAL:│ 33.280.420│ 28.288.357 │ 4.492.857 │ 499.206 │ │ 4.992.063│ │
├──────┴───────────┴──────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴─────────┤
│ AXA PRIORITARA 3 - ASISTENTA TEHNICA │
├──────┬───────────┬──────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┬─────────┤
│ 2007 │ 1.075.357│ 806.518 │ 268.839 │ │ │ 268.839│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2008 │ 1.500.972│ 1.125.729 │ 375.243 │ │ │ 375.243│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2009 │ 2.178.720│ 1.634.040 │ 544.680 │ │ │ 544.680│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2010 │ 2.222.293│ 1.666.720 │ 555.573 │ │ │ 555.573│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2011 │ 1.592.844│ 1.194.633 │ 398.211 │ │ │ 398.211│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2012 │ 1.312.259│ 984.194 │ 328.065 │ │ │ 328.065│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2013 │ 1.211.027│ 908.270 │ 302.757 │ │ │ 302.757│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│TOTAL:│ 11.093.472│ 8.320.104 │ 2.773.368 │ │ │ 2.773.368│ │
├──────┴───────────┴──────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴─────────┤
│ DMI 3.1 - Sprijin pentru implementarea, managementul general, evaluarea PO DCA si pentru pregatirea │
│ urmatorului exercitiu de programare │
├──────┬───────────┬──────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┬─────────┤
│ 2007 │ 806.517│ 604.888 │ 201.629 │ │ │ 201.629│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2008 │ 1.125.729│ 844.297 │ 281.432 │ │ │ 281.432│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2009 │ 1.634.040│ 1.225.530 │ 408.510 │ │ │ 408.510│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2010 │ 1.666.720│ 1.250.040 │ 416.680 │ │ │ 416.680│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2011 │ 1.194.633│ 895.975 │ 298.658 │ │ │ 298.658│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2012 │ 984.193│ 738.145 │ 246.048 │ │ │ 246.048│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2013 │ 908.269│ 681.202 │ 227.067 │ │ │ 227.067│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│TOTAL:│ 8.320.103│ 6.240.077 │ 2.080.026 │ │ │ 2.080.026│ │
├──────┴───────────┴──────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴─────────┤
│ DMI 3.2 - Sprijin pentru activitatile de comunicare si promovare ale PO DCA │
├──────┬───────────┬──────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┬─────────┤
│ 2007 │ 268.840│ 201.630 │ 67.210 │ │ │ 67.210│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2008 │ 375.243│ 281.432 │ 93.811 │ │ │ 93.811│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2009 │ 544.680│ 408.510 │ 136.170 │ │ │ 136.170│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2010 │ 555.573│ 416.680 │ 138.893 │ │ │ 138.893│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2011 │ 398.211│ 298.658 │ 99.553 │ │ │ 99.553│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2012 │ 328.065│ 246.049 │ 82.016 │ │ │ 82.016│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2013 │ 302.757│ 227.068 │ 75.689 │ │ │ 75.689│ │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│TOTAL:│ 2.773.369│ 2.080.027 │ 693.342 │ │ │ 693.342│ │
└──────┴───────────┴──────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴─────────┘


IV. ASPECTE LEGATE DE IMPLEMENTARE
IV.1. Cadrul general pentru implementarea PO DCA
Guvernul Romaniei a desemnat Ministerul Internelor si Reformei Administrative ca Autoritate de management pentru Programul operational "Dezvoltarea capacitatii administrative", prin Hotararea Guvernului nr. 457/2008 privind cadrul institutional de coordonare si de gestionare a instrumentelor structurale.
Autoritatea de management este responsabila pentru eficienta si acuratetea managementului si pentru implementarea PO DCA, in conformitate cu cerintele art. 60 din Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1.083/2006 si ale Hotararii Guvernului nr. 457/2008 privind cadrul institutional de coordonare si de gestionare a instrumentelor structurale.
Beneficiarii vor juca rolul principal in managementul si implementarea interventiilor aprobate in cadrul PO DCA. Ei vor fi responsabili, de asemenea, si pentru organizarea licitatiilor si contractarea serviciilor si bunurilor.
Mecanismul de finantare si implementare a fiecarui proiect din cadrul PO DCA va fi reglementat de un contract de finantare semnat cu MIRA sau prin ordin de finantare semnat de ministrul internelor si reformei administrative pentru proiectele la care beneficiar va fi MIRA.
Comitetul de monitorizare pentru Programul operational "Dezvoltarea capacitatii administrative", structura nationala de tip partenerial, fara personalitate juridica, cu rol decizional in implementarea Programului operational "Dezvoltarea capacitatii administrative", a fost constituit prin ordin al ministrului internelor si reformei administrative.
In data de 7 februarie 2008 a avut loc prima reuniune a Comitetului de monitorizare pentru Programul operational "Dezvoltarea capacitatii administrative", reuniune in care a fost dezbatut si aprobat propriul regulament de organizare si functionare.
Ministerul Economiei si Finantelor este desemnat sa indeplineasca rolul de Autoritate de certificare pentru toate programele operationale, fiind responsabil pentru elaborarea si transmiterea catre Comisia Europeana a declaratiilor de cheltuieli si a cererilor de plata certificate, in conformitate cu prevederile art. 61 din Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1.083/2006 . Autoritatea de certificare este un departament in cadrul Autoritatii de Certificare si Plata din Ministerul Economiei si Finantelor.
Organismul desemnat sa primeasca platile din FEDR, FSE si FC de la Comisia Europeana, pentru toate programele operationale, este Autoritatea de Certificare si Plata din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor.
Organismul desemnat sa efectueze platile catre beneficiarii PO DCA este unitatea de plata din cadrul AM PO DCA, din MIRA.
Un organism asociat al Curtii de Conturi a Romaniei a fost desemnat drept Autoritate de audit pentru toate programele operationale, in conformitate cu prevederile art. 59 din Regulamentul Consiliului nr. 1.083/2006. Autoritatea de audit este independenta din punct de vedere operational de autoritatile de management si de Autoritatea de Certificare si Plata.
Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) este institutia responsabila de coordonarea managementului si implementarii instrumentelor structurale in Romania. ACIS isi desfasoara activitatea in cadrul Ministerului Economiei si Finantelor. Responsabilitatile sale principale sunt de a coordona programarea, dezvoltarea si implementarea programelor operationale din cadrul CSNR si de a asigura coordonarea si coerenta dintre programe si, de asemenea, cu Programul national pentru dezvoltare rurala si cu Programul operational pentru pescuit.
IV.2. Principiile depunerii, selectiei si evaluarii proiectelor
Autoritatea de management a stabilit doua mecanisme prin care gestioneaza solicitarile de finantare din PO DCA:
● cerere de idei de proiecte;
● cerere de proiecte.
Cerere de idei de proiecte (dezvoltare de proiecte)
Autoritatea de management, printr-un anunt public, solicita/cere institutiilor vizate/interesate sa depuna idei de proiecte sub forma unei fise de proiect, disponibila pe pagina sa de web. Fisa sosita la Autoritatea de management este analizata din punctul de vedere al eligibilitatii si supusa deciziei de oportunitate a secretarului de stat coordonator al reformei administratiei publice.
Odata primita aprobarea, incepe procesul de dezvoltare/planificare a proiectului (in perioada de timp stabilita in decizia de oportunitate) si detalierea lui, Autoritatea de management acordand sprijin solicitantului din perspectiva managementului de proiect (planificarii).
Dupa incheierea perioadei de dezvoltare, solicitantul depune cererea de finantare. Aceasta este supusa aceleiasi proceduri de verificare si evaluare ca si cele care sosesc la Autoritatea de management in urma unei cereri de proiecte (vezi mai jos).
Cerere de proiecte
Autoritatea de management, printr-un anunt public, solicita/cere potentialilor beneficiari sa depuna cereri de finantare in anumite termene si conditii detaliate in Ghidul solicitantului. Pe parcursul pregatirii cererilor de finantare de catre solicitant, Autoritatea de management pune la dispozitia acestora o linie telefonica si o adresa de e-mail dedicata tuturor intrebarilor/comentariilor din aceasta etapa, iar pe pagina web, o lista cu intrebari frecvente si raspunsuri (Frequently Asked Questions).
Etapele procesului de verificare, evaluare si selectie a cererilor de finantare sunt prezentate pe scurt astfel:
1. Verificarea conformitatii administrative si a eligibilitatii - cererile de finantare sunt verificate din punct de vedere administrativ pentru a determina daca au fost furnizate toate informatiile si documentele, in formatul solicitat si din punctul de vedere al eligibilitatii solicitantului (si partenerului) si a proiectului.
2. Evaluarea cererilor de finantare - cererile de finantare care sunt eligibile si conforme din punct de vedere administrativ sunt evaluate pentru a li se determina calitatea, pe baza criteriilor aprobate de Comitetul de monitorizare (vezi "Criterii de eligibilitate si de evaluare/selectie").
3. Decizia de acordare a finantarii - este luata de conducerea Autoritatii de management, pe baza recomandarilor din rapoartele de evaluare intocmite de evaluatori.
4. Incheierea contractului de finantare/semnarea ordinului de finantare.
IV.3. Procedura de modificare a documentului-cadru de implementare a PO DCA
Documentul-cadru de implementare a PO DCA se aproba prin ordin comun de catre ministrul internelor si reformei administrative si ministrul economiei si finantelor.
Initierea procedurii de modificare a documentului-cadru de implementare a PO DCA revine Autoritatii de management pentru PO DCA. Modificarile propuse vor fi supuse avizarii Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, dupa care vor fi aprobate prin ordin comun de catre ministrul internelor si reformei administrative si ministrul economiei si finantelor.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016