Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DISCURSUL din 8 ianuarie 1990  tinut la 8 ianuarie 1990 de domnul Ion Iliescu la posturile de radio si televiziune    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DISCURSUL din 8 ianuarie 1990 tinut la 8 ianuarie 1990 de domnul Ion Iliescu la posturile de radio si televiziune

EMITENT: PRESEDINTELE C.F.S.N.
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 4 din 8 ianuarie 1990


Stimati concetateni,

La sfarsitul primei saptamani a noului an, la numai doua saptamani de la victoria revolutiei populare, ma adresez din nou cetatenilor tarii in numele Frontului Salvarii Nationale. In primul rand vreau sa remarc, ceea ce ati remarcat cu totii, largul ecou international al revolutiei noastre, aprecierea unanima a evenimentelor din Romania, ca o veritabila revolutie populara: Am putut constata - si presa relateaza zilnic - ampla solidaritate internationala cu poporul nostru, atat a cercurilor guvernamentale, obstesti, la nivelul populatiei, din diferite tari, solidaritate morala, solidaritate politica, solidaritate materiala. Toate acestea sunt o recunoastere unanima a rolului deosebit al miscarii revolutionare din tara noastra, constituind o manifestare fara precedent a prestigiului castigat de Romania, de poporul roman pe arena internationala.
Ca un prim bilant, la numai doua saptamani de la victoria revolutiei populare, trebuie sa constatam ca aceasta perioada scurta a fost o perioada deosebit de densa. In primele zile au fost practic lichidate, eliminate formatiunile de teroristi care au incercat sa destabilizeze situatia in tara, sa impiedice instaurarea noii puteri. Larga efervescenta politica, activizarea populatiei pe toate planurile, sprijinul activ exprimat in favoarea platformei Frontului Salvarii Nationale, in sprijinul reconstructiei si reinnoirii tarii, sunt un efect pozitiv al procesului revolutionar si o premisa favorabila pentru viitor. Constituirea consiliilor Frontului Salvarii Nationale, la toate nivelurile, intr-o perioada scurta, a pus bazele noilor organe ale puterii, care au trecut la o activitate practica.
Desigur, au fost inevitabile, in conditiile date, multe improvizatii. La prima intalnire a Consiliului National cu presedintii consiliilor judetene ale Frontului salvarii Nationale s-a stabilit sa se treaca la completarea, confirmarea consiliilor frontului, la toate nivelurile, de jos in sus, incepand cu cele din unitatile economico-sociale, pe baza desemnarii prin alegeri libere a reprezentantilor tuturor sectoarelor componente, a tuturor categoriilor de oameni ai muncii, in consiliile de front la nivel de intreprindere, de institutie, precum si, in mod similar, definitivarea si completarea consiliilor pe localitati si judete, prin confirmarea si delegarea tuturor membrilor de catre colectivele de munca din care provin fiecare. In acest fel vom asigura, pe de o parte, un veritabil caracter reprezentativ si vom da autoritate morala tuturor celor cuprinsi in consiliile Frontului Salvarii Nationale, ca si raspundere in fata celor pe care ii reprezinta. Este important sa asiguram in toate organele frontului oameni cu deplina autoritate morala, care sa se bucure se increderea cetatenilor. Sa evitam patrunderea unor elemente intamplatoare, ariviste, carieriste, a demagogilor care, in momente de confuzie si precipitare, incearca sa se strecoare in posturi de comanda.Trecem acum intr-o etapa noua, deosebit de dificila si complexa - etapa constructiva a revolutiei.
Intotdeauna este mai usor sa distrugi un edificiu vechi, desi uneori, in conditii foarte complicate, cu sacrificii enorme, asa cum s-a intamplat in conditiile tarii noastre, unde sacrificiul de sange al populatiei noastre civile, ca si al militarilor, a fost deosebit de greu. Dar, oricum, este mai usor sa distrugi decat sa construiesti un edificiu nou. In aceasta etapa noua sunt necesari oameni de profunzime, cu discernamant si putere de munca, cu competenta si calitati organizatorice. Avem nevoie in etapa care urmeaza de "alegatori de cursa lunga".
In aceasta perioada problemele economice devin deosebit de presante si complicate, Inca din primele zile, Consiliul Frontului Salvarii Nationale si guvernul au adoptat o serie de masuri in directia ameliorarii aprovizionarii populatiei cu alimente, energie, combustibil. Au fost abrogate o serie de legi si decrete care afectau veniturile si viata cetatenilor. Au fost luate unele masuri in sprijinul industriei, incepand cu reducerea si revederea indicatorilor de plan pe trimestrul I, pornind de la situatia reala a aprovizionarii cu energie si materii prime. Au crescut cotele de energie, gaze si produse petroliere repartizate populatiei din contul unor ramuri mari consumatoare, care vor trebui sa foloseasca cu mai multa chibzuinta resursele si sa elimine caile de risipa a energiei. Asta-seara, o serie de ministri au si prezentat problemele care se pun in fata economiei nationale in legatura cu aceste resurse si cu limitele la care trebuie sa facem fata.
Au fost prezentate si in presa si la televiziune masurile adoptate in sprijinul agriculturii si al cetatenilor de la sate, care vor trebui sa duca la cresterea productiei agroalimentare inca din acest an. Insa, fara indoiala, asa cum s-a mai subliniat, raman inca mari greutati atat in ce priveste satisfacerea nevoilor cetatenilor, cat si in activitatea unitatilor economice. Mostenirea lasata de regimul Ceausescu, dezvoltarea haotica, nerationala a economiei, irosirea unor mari valori din avutia nationala in investitii costisitoare si neeficiente, necorelari grave in diferite ramuri ale industriei si ale economiei in ansamblu constituie surse de mari dificultati si premise obiective pentru instabilitate pe timp indelungat. Trebuie sa se inteleaga ca nu exista solutii miracol la aceste probleme grele, mai ales intr-o perioada foarte scurta. Insa, in conditiile unei munci bine organizate, eficiente, la nivelul fiecarei unitati economice, unitati care au capatat mai multa libertate de miscare, fiind degrevate de interventii arbitrare si indicatii ale factorilor politici, exista sanse reale de a se obtine, inca din acest an, unele rezultate superioare fata de ce se putea obtine in vremea lui Ceausescu. Pentru aceasta, insa, este vital necesar sa asiguram conditii normale de munca in toate intreprinderile, in toate unitatile economice si sociale, in unitatile agricole, sa asiguram un climat de mobilizare a tuturor fortelor in sprijinul productiei materiale.
Facem un calduros apel la toti lucratorii, la toate cadrele tehnice si economice din industrie, din transporturi si constructii, din comert si cooperatie, la intreaga taranime sa dea dovada de inalta constiinta patriotica si solidaritate umana concretizata in munca, in asigurarea unei bune desfasurari a proceselor de productie si indeplinirea tuturor obligatiilor contractuale, atat pentru piata interna, cat si pentru export. Orice activitati care sunt de natura sa perturbe, sa deranjeze desfasurarea normala a activitatii productive se vor reflecta in primul rand in agravarea situatiei si asa complicata din economie si, in ultima instanta, in viata noastra, a tuturor. Retributia pe luna ianuarie, intre altele, nu va putea fi asigurata decat in functie de rezultatele concrete obtinute in munca. Desi guvernul a luat masuri de revizuire a sarcinilor de plan in functie de situatia reala a aprovizionarii tehnico-materiale a unitatilor, a resurselor energetice si a intrarii in reparatii capitale a unor instalatii, alte posibilitati de a asigura fondul necesar de salarii nu sunt, decat cele ce provin din rezultate efective ale economiei. De aceea, toate activitatile politice si obstesti trebuie desfasurate in afara orelor de program. Nimic nu trebuie sa perturbe activitatile productive.
In spiritul principiului adoptat in platforma-program a Frontului Salvarii Nationale care se va reflecta si in viitoarea Constitutie, al separarii puterilor in stat, in cazul de fata a puterii politice de cea executiva, administrativa, consiliile frontului din intreprinderi, ca si cele locale nu trebuie sa se amestece in activitatea curenta a conducerii tehnico-administrative a intreprinderilor. Acestea poarta intreaga raspundere, materiala si financiara, asupra activitatii intreprinderii si trebuie ajutate sa-si indeplineasca obligatiile ce le revin.
Pot fi situatii in care colectivele de munca sa fie nemultumite de calitatea, competenta, autoritatea morala ale unor conducatori. In aceste conditii consiliile Frontului Salvarii Nationale, ca organisme reprezentative, pot face apel la instantele superioare pentru ca impreuna sa asigure schimbarea lor cu oameni potriviti. Este in primul rand in interesul colectivelor de munca sa aiba conducatori capabili si cinstiti. Aceasta se poate face insa fara a perturba desfasurarea normala a activitatii productive. Orice chemari demagogice la slabirea exigentei, a disciplinei de munca si tehnologice, a respectarii programului de munca sunt daunatoare, in primul rand, colectivelor de munca si trebuie respinse, Consiliile Frontului Salvarii Nationale din intreprinderi, ca organisme reprezentative ale oamenilor muncii, pot si trebuie sa se intereseze activ de asigurarea tuturor conditiilor pentru buna desfasurare a muncii si a productiei si sa exercite in acest fel control obstesc asupra felului in care isi fac datoria cadrele de conducere si aparatul tehnico-administrativ. Dar aceasta trebuie sa se faca nu cu metode arbitrare, de comanda, nu-i prin substituire ci prin consens constructiv inlesnind rezolvarea problemelor prin consens si colaborare activa.
Acelasi lucru este valabil pentru relatiile dintre consiliile locale ale Frontului Salvarii Nationale si primarii ca organe ale administratiei locale care sunt chemate sa se ocupe cu raspundere de rezolvarea problemelor concrete ale cetatenilor.
Singura noastra forta pe care ne putem sprijini in infrangerea tuturor greutatilor cu care ne confruntam este unitatea si coeziunea tuturor in jurul programului de redresare si dezvoltare pe baze sanatoase a intregii vieti economice, sociale, politice si spirituale a societatii. Frontul Salvarii Nationale nu doreste altceva decat sa ofere o astfel de platforma, deschisa tuturor, indiferent de tendinte si optiuni politice, ideologice sau religioase, fara deosebire de nationalitate, in slujba interesului comun, salvarea tarii si asigurarea propasirii ei viitoare.
Vrem sa ramanem liberi de orice idei preconcepute, de orice ingradiri ideologice sau de partid, sa gandim si sa elaboram solutiile tuturor problemelor pornind de la realitatile si necesitatile societatii noastre. De pe aceasta pozitie facem apel la toti cetatenii tarii sa actionam unit, in stransa coeziune. Avem toata increderea in sprijinul activ al tineretului care a fost sufletul si forta de soc ale revolutiei si care, prin elanul si potentialul lui creator, trebuie sa devina una din fortele propulsoare ale noului, ale progresului in intreaga noastra societate. Nu de dezbinare, nu de sectarism si exclusivism, nu de pozitii inguste de partid avem nevoie noi acum, ci de unitate in gand si fapta. Numai astfel vom invinge! Nu avem voie sa esuam! Esecul nostru ar da satisfactie adeptilor dictaturii, ar fi esecul democratiei care se infiripa. Trebuie sa demonstram ca poporul eliberat este capabil de performante superioare.
Va rog sa nu dati crezare zvonurilor alarmiste cu intentii destabilizatoare. Nu au nici un temei zvonurile care cauta sa semene suspiciune la adresa armatei. Astazi m-am intalnit cu un larg activ de ofiteri superiori din conducerea armatei. Armata este cu noi! Sprijina fara rezerve Frontul Salvarii Nationale. A fost si ramane scutul de nadejde al populatiei, al revolutiei.
Si cu aceasta, va rog sa-mi permiteti sa urez la multi ani tuturor Ioanelor si Ionilor de ziua numelui lor. Sa raspund larandu-mi tuturor celor care mi-au urat acelasi lucru de ziua numelui meu. Sa urez intregului popor zile bune si un an prosper. Sa ne uram tuturor succese in munca si incredere in viitorul tarii.
Va multumesc.


-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016