Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DISCURSUL din 3 ianuarie 1990  rostit cu prilejul Anului Nou de presedintele Consiliului Frontului Salvarii Nationale, Ion Iliescu, la posturile romanesti de radio si televiziune    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DISCURSUL din 3 ianuarie 1990 rostit cu prilejul Anului Nou de presedintele Consiliului Frontului Salvarii Nationale, Ion Iliescu, la posturile romanesti de radio si televiziune

EMITENT: PRESEDINTELE C.F.S.N.
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1 din 3 ianuarie 1990


Stimati cetateni ai Romaniei,

Ne apropiem de sfarsitul unui an care pentru tara noastra a marcat un moment de cotitura istorica.
Prin vointa neclintita a maselor si actiunea hotarata a tineretului a fost rasturnata dictatura personala a lui Ceausescu care a adus daune enorme tarii si suferinte fara seaman poporului roman.
Dupa ani indelungati de acumulare a unor profunde tensiuni sociale, o veritabila explozie a nemultumirilor si maniei populare a obligat dictatorul sa fuga. Dar el nu a mai putut scapa de pedeapsa inevitabila meritata.
Din pacate, aceasta eliberare s-a obtinut printr-un dureros tribut de sange. Monstruosul aparat de represiune conceput si organizat in slujba dictatorului a deschis focul asupra manifestantilor la Timisoara si apoi, dupa fuga dictatorului, formatiuni de teroristi au actionat in Capitala si in alte orase din tara in scopul destabilizarii noii puteri- generata spontan de miscarea de masa-, putere care abia s-a infiripat.
Insa orice incercari ale ramasitelor vechiului regim nu mai sunt in stare sa intoarca roata istoriei. Procesul care a avut loc este ireversibil. Revolutia populara a invins si va ramane invincibila.
Doresc sa ma folosesc de acest prilej pentru a aduce un profund omagiu tuturor celor care s-au sacrificat pentru cauza revolutiei, tuturor celor care au participat activ la asaltul si inlaturarea dictaturii. Inca o data doresc sa repet pretuirea ce se cuvine acordata armatei noastre si formatiunilor Ministerului de interne, care au ramas fidele poporului si au aparat revolutia.
Faptul cel mai remarcabil al acestei cotituri revolutionare este consensul larg al intregului popor, exprimat si in adeziunea larga la platforma Frontului Salvarii Nationale- expresie a vointei populare pentru reconstructie si reinnoirea Romaniei.
O data cu intrarea in noul an, dorim sa pasim intr-o noua etapa a procesului revolutionar. Mentinand in continuare vigilenta impotriva tuturor celor care ar incerca sa impiedice procesul de renastere a tarii trebuie sa ne concentram spre obiectivele constructive ale revolutiei.
Pentru a sublinia caracterul profund popular si umanist al noului regim care a luat nastere, Consiliul Frontului Salvarii Nationale a decis abolirea pedepsei cu moartea- in consens cu propunerile venite din mase si cu gandul exprimat de un grup de studenti ca "cei doi dictatori au fost ultimele persoane care meritau aceasta soarta." Aceasta nu inseamna slabirea vigilentei- toti cei vinovati de crime vor avea parte de o judecata dreapta.
Una din primele preocupari ale noii puteri - asa cum s-a putut vedea in aceste zile - a fost anularea legilor antipopulare impuse de vechiul regim, ca si un prim set de masuri in vederea imbunatatirii conditiilor de viata ale oamenilor:
- au fost anulate prevederile legale care incorsetau activitatea unitatilor economice - ca un prim pas spre inlaturarea centralismului excesiv si ca un inceput de descentralizare;
- au fost abrogate legi si decrete care lezau grav libertatile individului, drepturile omului;
- au fost luate masuri concrete pentru imbunatatirea aprovizionarii populatiei cu alimente, energie, caldura. Cantitatile de energie electrica si gaze naturale alocate populatiei, in aceasta perioada, sunt cu 40-50 la suta mai mari decat in perioada corespunzatoare anului trecut;
- au fost sistate exporturile de alimente si se livreaza catre unitatile comerciale stocurile existente in intreprinderile industriei alimentare, usoare si altor ramuri producatoare de bunuri de consum;
- s-a prevazut realizarea unor importuri de bunuri de consum;
- a fost redus tariful energiei electrice livrate populatiei si urmeaza reducerea celui de gaze naturale (la 1 leu/mc);
- s-a hotarat sistarea unor lucrari de investitii costisitoare promovate fara studii de fundamentare economica, la indicatia fostului dictator-bolnav de megalomanie.
Voi cita doar cateva dintre ele:
- amenajarea raului Arges pentru navigatie si alte folosinte (asa-numitul canal Dunare-Bucuresti)-cu o valoare totala de peste 25 miliarde lei-din care s-au executat cca 11 miliarde lei;
- sistemul hidrotehnic Dunare-Jiu-Arges-cu o valoare de peste 4 miliarde;
- construirea zonei libere in Portul Constanta-20 miliarde;
- Centrala termoelectrica pe sisturi Anina-11,3 miliarde (din care s-au executat 7,6 miliarde);
- lucrarile de la Casa Republicii au insumat pana acum peste 6 miliarde lei.
La acestea se adauga multe alte obiective din minerit, metalurgie, chimie si alte ramuri-care se vor sista, urmand sa se analizeze minutios eficienta lor.
Mijloacele eliberate vor fi indreptate spre repararea obiectivelor distruse sau deteriorate de contrarevolutie in Capitala si alte orase din tara.
Guvernul a primit sarcina sa studieze si sa prezinte masuri pentru trecerea, in cursul lunii martie, la saptamana de lucru de 5 zile.
Totodata, conducerea Consiliului Frontului Salvarii Nationale si guvernul au decis o serie de masuri in sprijinul agriculturii si al taranimii:
- verificand raportarile false cu privire la productia agricola a acestui an-pe care le trambita cu emfaza dictatorul-putem informa ca productia de cereale insumeaza nu 60 miliarde tone, ci doar 16,9 milioane tone.
Productiile medii pe tara reale sunt urmatoarele:
- grau, secara, 3170 kg/ha fata de 8180;
- orz 4645 kg/ha fata de 7380;
- porumb boabe 1943 kg/ha fata de 16500 kg stiuleti;
- floarea-soarelui 1301 kg/ha fata de 5635;
- sfecla de zahar 24700 kg/ha fata de 100000;
- cartofi de toamna 14130 kg/ha fata de 81296;
Era clar pentru toata lumea ca euforia minciunii de care era cuprins despotul a dus la niste cifre aberante, incredibile.
Dorim sa curmam o data pentru totdeauna minciuna in practica economica si de stat cu sanctionarea severa a tuturor celor ce vor incerca sa o mai practice!
Intreaga noastra politica economica si sociala trebuie sa se bazeze pe cunoasterea reala a lucrurilor, pe adevar.
Pentru a stimula unitatile agricole si taranimea, in anul agricol 1990, consiliul frontului si guvernul au stabilit inca de acum cateva masuri practice:
1. Atribuirea de terenuri arabile in folosinta agricola indelungata membrilor cooperativelor agricole din zonele de deal-munte si preorasenesti, slab dezvoltate economic, precum si altor locuitori din comuna sau satele respective.
Suprafetele arabile se vor atribui persoanelor apte de munca care pot lucra si obtine productii bune, fara a angaja forta de munca.
- Suprafetele de pasuni si fanete vor fi folosite ca pasuni comunale.
- Cooperativele agricole din aceste zone pot face actiuni de cooperare, pe baza de contract, cu membrii cooperatori care doresc sa preia animale in exploatare, cu conditia sa livreze minimum 70 la suta din productia obtinuta unitatilor contractante.
Animalele care nu se vor prelua prin aceste actiuni de cooperare sau nu pot fi tinute in cooperative pot fi vandute altor unitati agricole.
2. Adunarile generale ale cooperativelor agricole de productie din celelalte zone ale tarii pot hotara marirea loturilor in folosinta pana la 5000 metri patrati, de fiecare membru cooperator sau mecanizator si alti lucratori din S.M.A., cu obligatia ca acestia sa efectueze volumul de munca stabilit de acestea.
De asemenea, adunarile generale pot atribui loturi in folosinta in conditiile de mai sus si celor care doresc sa se intoarca in sat si sa devina membrii cooperatori. Adunarile generale pot atribui loturi in folosinta pana la 2500 metri patrati pe familie si altor persoane care locuiesc in comuna sau in alte orase invecinate si nu sunt membrii cooperatori, dar care se obliga sa plateasca o taxa si sa cultive bine pamantul.
- Unitatile agricole de stat pot atribui in folosinta lucratorilor terenuri agricole de pana la 5000 metri patrati din suprafata proprie sau a unitatilor agricole cooperatiste sau de stat unde acestia isi au domiciliul stabil, cu aprobarea acestora.
3. In zonele cooperativizate, terenul aferent casei de locuit, anexelor gospodaresti si curtea din jurul acestora constituie proprietate particulara a detinatorilor, cu drept de mostenire si instrainare.
La stabilirea suprafetei acestor curti se va tine seama de situatia existenta inainte de aparitia legilor nr. 58 si nr. 59 din anul 1974.
Aceasta suprafata, impreuna cu lotul dat in folosinta, nu va depasi suprafata de 6000 metri patrati pentru detinatorul casei de locuit.
S-au stabilit, de asemenea, cateva masuri cu privire la vanzarea produselor.
4. Detinatorii de terenuri in folosinta agricola sau in proprietate particulara pot sa-si vanda in mod liber fara preturi de mercurial produsele obtinute de pe aceste suprafete atat pe piata cat si pe baza de contracte incheiate cu unitati specializate, in conditii reciproc avantajoase.
De asemenea, detinatorii de animale si pasari pot valorifica produsii si produsele de la acestea, in mod liber si fara pret de mercurial, daca si-au indeplinit obligatiile asumate prin contract.
Taierea bovinelor se poate face numai in abatoarele autorizate.
5. Statul, prin statiunile de mecanizare a agriculturii si alte unitati ale sale, va sprijini pe toti detinatorii de terenuri agricole prin executarea de lucrari mecanizate cu plata in natura si in bani.
Totodata, producatorii agricoli vor fi sprijiniti prin unitati specializate sa-si procure seminte, material saditor, ingrasaminte, substante de combatere, reproducatori, material seminal, furaje, utilaje de uz gospodaresc si sa primeasca asistenta tehnica.

Stimati compatrioti,

Situatia mostenita de la vechiul regim-in economie si in viata sociala-este grea. In perioada urmatoare vom avea de escaladat numeroase greutati pentru a insanatosi economia tarii. Va trebui sa muncim cu incordare, uniti, pentru a asigura infrangerea tuturor greutatilor, reconstructia si propasirea economiei nationale.Doar uniti vom putea invinge in continuare. Este apelul pe care Frontul Salvarii Nationale il adreseaza intregii tari cu convingerea ca el va avea un larg ecou in toate straturile populatiei.
Trebuie sa fie clar pentru noi toti ca nu e suficienta inlaturarea tiraniei si cucerirea libertatii-cu mult mai grea este consolidarea acestor cuceriri si activitatea practica pentru propasirea tarii.
Consiliul Frontului Salvarii Nationale, concomitent cu elaborarea proiectului noii constitutii si a legii electorale, in vederea organizarii alegerilor libere in primavara, asa cum s-a angajat, va actiona in continuare atat pentru rezolvarea unor probleme concrete imediate ale vietii economice si sociale, in folosul oamenilor, cat si pentru elaborarea liniilor directoare ale strategiei economice de perspectiva-pentru a pune economia tarii pe baze sanatoase, in concordanta cu legile economice si cu realitatile tarii noastre.
O linie calauzitoare in tot ce intreprinde Frontul Salvarii Nationale trebuie sa fie promovarea democratiei in toate sferele vietii sociale, o veritabila participare a maselor la actul decizional si la controlul lor asupra factorilor de conducere. Vom promova, de asemenea, activ ideile programatice ale frontului privind realizarea unui larg pluralism politic, de natura noua, nu bazat doar pe existenta mai multor partide, ci pe o veritabila afirmare a unui larg cadru democratic, in care sa se poata afirma toate tendintele, toate interesele si toate valorile, sa poata fi atrase la munca constructiva toate fortele creatoare ale tarii.
In promovarea acestor idei nu suntem sclavii nici unei ideologii, nici unor idei preconcepute, nici unor modele prefabricate. Dorim sa purtam un dialog deschis, continuu cu toate fortele, cu toti cei interesati in propasirea Romaniei, indiferent de culoare politica, de nationalitate sau de convingeri religioase.
Dorim sa cream conditii optime pentru inlaturarea tuturor ingradirilor, a tuturor surselor de tensiuni si neintelegeri, pentru o conlucrare cu adevarat frateasca intre toate nationalitatile care convietuiesc pe teritoriul Romaniei.
In viata internationala Romania se va afirma cu demnitate ca promotoare a ideilor de pace si colaborare internationala. Ne vom respecta toate obligatiile internationale atat fata de vecini, cat si fata de tratatele si organizatiile internationale din care facem parte. Totodata, vom promova o larga deschidere spre lume, inlaturand toate ingradirile impuse de vechiul regim, dezvoltand activ colaborarea, in primul rand cu tarile europene, dar si cu restul statelor lumii.

Cetateni si cetatene,

Fie ca anul 1990, ultimul an al deceniului al noualea al acestui secol, sa marcheze in viata Romaniei, a poporului roman, un veritabil salt intr-o noua etapa de progres si bunastare, o innoire radicala in viata economica, sociala si spirituala a tarii.
In numele Consiliului Frontului Salvarii Nationale doresc sa exprim, si pe aceasta cale, tuturor cetatenilor Romaniei - tineri si varstnici, barbati, femei si copii - La multi ani!

------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016