Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 302 din 3 noiembrie 1948  privind nationalizarea institutiilor sanitare particulare*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 302 din 3 noiembrie 1948 privind nationalizarea institutiilor sanitare particulare*)

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 256 din 3 noiembrie 1948
-------
*) Text corectat conform rectificarii aparuta în Monitorul Oficial Nr. 265 din 13 Noiembrie 1948

CAP. 1

ART. 1
Se nationalizeaza toate instituţiile sanitare (spitale, policlinici, case de sãnãtate, maternitati, etc.), în funcţiune, sau care şi-au încetat funcţiunea în total sau în parte, care nu se gãsesc în proprietatea Statului, fie ele instituţiuni individuale, societãţi de orice fel sau asociaţii, în conformitate cu tabloul anexat, care face parte integrantã din lege.
Institutiunile sanitare prevãzute în tabloul anexat, sunt considerate naţionalizate, chiar dacã sunt indicate parţial sau inexact, sau dacã şi-au schimbat denumirea sau adresa.
De asemenea, se considera naţionalizate institutiunile sanitare, dacã ele sunt indicate prin numele persoanei fizice sau juridice ce le-a deţinut sub orice titlu între 1 Ianuarie 1938 şi data publicãrii prezentei legi.
Institutiunile naţionalizate trec în proprietatea Statului, ca bunuri comune ale întregului popor, libere de orice sarcini, administrate prin Ministerul Sãnãtãţii.
Acţiunile şi pãrţile sociale ale societãţilor, asociaţiilor sau asociaţilor din instituţiile sanitare naţionalizate, prin prezenta lege, trec în proprietatea Statului, libere de orice sarcini.
Directorii, administratorii sau consiliile de administraţie ale instituţiilor naţionalizate, îşi înceteazã activitatea şi funcţiile, pe data publicãrii legii de fata, rãmânând la dispoziţia organelor ce vor lua în primire sau celor ale Ministerului Sãnãtãţii, pentru predare, inventariere şi orice informaţii necesare.
ART. 2
Odatã cu institutiunile principale, se nationalizeaza şi toate instituţiile anexe sau ajutatoare: laboratoare, secţii de radiologii, farmacii, fizioterapie, servicii de consultaţii etc.
De asemenea, se nationalizeaza orice instalaţii, mobilier, efecte de spital, materiale consumabile, instrumentar, mijloace de transport, local, etc., care servesc în mod permanent activitãţii instituţiei naţionalizate, fie ca ele aparţin instituţiei naţionalizate sau altui proprietar şi sunt deţinute şi utilizate în folosul instituţiei, sub orice titlu.
ART. 3
Societãţile sau asociaţiile naţionalizate de orice fel, care poseda mai multe unitãţi sanitare, se nationalizeaza în întregime, chiar dacã numai una din unitãţi se încadreazã în prevederile legii de fata.
ART. 4
Începând dela data publicãrii prezentei legi, nici o instituţie nu va putea instraina, nici în total şi nici în parte şi nici muta utilajul, instalaţiile sau mobilierul sau sub orice titlu ar fi deţinut, fãrã autorizaţia Ministerului Sãnãtãţii, sub sancţiunile prevãzute de lege.
Înstrãinãrile sau contractãrile, având de obiect cele menţionate în aliniatul precedent, sunt nule de drept, nulitatea fiind de ordine publica şi putând fi invocatã din oficiu şi de oricine.
ART. 5
Nu intra în prevederile legii de fata şi nu se nationalizeaza, instituţiile sanitare sau partea de capital a acestora, care se gãsesc în proprietatea unui Stat, fãcând parte din Natiunile Unite, care a dobândit aceste bunuri sau drepturi ca urmare a executãrii Tratatului de Pace sau prin achitarea unor obligaţii de despãgubiri, isvorand din starea de rãzboi.
De asemenea, nu intra în prevederile legii de fata, instituţiile sanitare sau pãrţi ale instituţiilor sanitare, ale statelor sus-arãtate, chiar dacã, pe baza drepturilor arãtate în aliniatul precedent, ele au fost înfiinţate şi deschise, conform convenţiilor, ulterior datei de 23 August 1944, sau a Tratatului de Pace. Tratatele încheiate de instituţiile acestor state cu particularii, persoane fizice sau juridice, ale cãror instituţii sau participare este nationalizata, trec asupra Ministerului Sãnãtãţii şi rãmân în vigoare astfel cum au fost stipulate şi vor fi executate de ambele pãrţi.

CAP. 2
Efectele nationalizarii

ART. 6
Prin efectul nationalizarii, instituţiile sanitare, trec în proprietatea Statului, cu fondul de comerţ şi cu toate obligaţiile contractate în vederea functionarii lor; instituţiile sanitare particulare sub forma de societate sau asociaţiuni, îşi pãstreazã patrimoniul, precum el va reesi din bilanţul încheiat în vederea predãrii cãtre noua conducere desemnatã de Stat, în urma nationalizarii, în activul şi pasivul întreprinderile de orice fel naţionalizate, intrand:
a) La activ, toate bunurile imobile şi mobile, corporale şi incorporale, precum terenuri, clãdiri, instalatiuni sanitare, hârtii de valoare, cambii, numerar, sume datorate instituţiei, accesori, materiale sanitare şi farmaceutice;
b) La pasiv, totalitatea obligaţiunilor instituţiei.
Prin efectul prezentei legi, instituţiile sanitare naţionalizate, se substituie în toate drepturile şi obligaţiunile vechilor instituţii sanitare.
ART. 7
Noua conducere a instituţiei sanitare naţionalizate, va putea cere, în termen de 6 luni de zile dela publicarea prezentei legi, sa declare nule obligaţiunile sau tranzactiunile încheiate de instituţiile respective, înainte de nationalizare, care au fost încheiate cu scopul vadit de a pãgubi instituţia, în folosul personal al contractantului sau a unei persoane fizice sau juridice strãine.
Judecarea acestor cereri este de competinţa comisiei instituitã prin <>art. 7 din Legea nr. 119 din 1948 , care va judeca în aceleaşi condiţiuni.

CAP. 3
Procedura nationalizarii

ART. 8
La intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Sãnãtãţii va numi directori sau administratori, care vor lua în primire conducerea instituţiilor naţionalizate, pe baza inventarelor dela proprietarii sau reprezentanţii, ori împuterniciţii acestora.
Noii directori şi administratori, vor exercita toate atribuţiile vechilor organe de conducere.
În caz de lipsa a proprietarilor, reprezentanţilor sau imputernicitilor lor, instituţia va fi preluatã în prezenta autoritãţilor poliţieneşti în comune urbane, sau a autoritãţilor comunale, în comunele reale.
ART. 9
Pana în momentul preluãrii instituţiilor de cãtre noua conducere, conform inventarului şi bilanţului pe care întreprinderile sunt obligate sa le încheie în acest scop, vechea conducere sta la dispoziţia celei noi, pentru orice lãmuriri, fiind responsabilã pentru lipsurile constatate, afarã de lipsurile şi pagubele provenite din actele de administraţie ale noii conduceri.
ART. 10
La predarea instituţiei se va încheia un proces-verbal, în triplu exemplar, la care se vor alãturã copii de pe inventare şi bilanţ. Un exemplar al procesului-verbal se va inmana vechiului proprietar, un altul se va pãstra de instituţie, ultimul se va inainta Ministerului Sãnãtãţii.

CAP. 4
Despãgubiri

ART. 11
Statul va acorda despãgubiri proprietarilor şi actionarilor instituţiilor naţionalizate, conform <>art. 11 din Legea nr. 119 din 1948 .
ART. 12
Despãgubirile cuvenite proprietarilor se vor stabili de comisiuni, funcţionând pe lângã Curţi, formate din 3 magistraţi numiţi de Ministerul de Justiţie.
Impotriva deciziunilor acestor comisiuni, nu exista nicio cale de atac.
ART. 13
Din drepturile de despãgubire, se vor scãdea datoriile instituţiilor sanitare prevãzute în pasivul acestora, precum şi cele isvorand din evaziuni fiscale, sau alte operaţiuni contrare legii, ca şi pierderile provenite din reaua administraţie a acestor instituţii, înainte de nationalizare.
ART. 14
Nu se acorda despãgubiri.
a) Acelora care, fiind în serviciul Statului, judeţelor sau comunelor, s-au imbogatit în timpul cat erau în serviciu prin fapte ilicite constatate judecãtoreşte;
b) Acelora care au plecat din ţara în mod clandestin ori fraudulos, precum şi acelora care nu se întorc în ţara, dupã expirarea termenului de valabilitate a actelor de cãlãtorie eliberate de autoritãţile romane.
CAP. 5
Sancţiuni

ART. 15
Se pedepsesc cu 5-10 ani, munca silnica şi confiscarea întregii averi, acei, care, indiferent prin ce mijloace, cu intentiune, vor zãdãrnici sau vor incerca sa zadarniceasca nationalizarea prevãzutã de prezenta lege, vor tãinui parte din patrimoniul institutiunilor, sau vor vãtãma, nimici, instraina, muta, exporta, sau micşora, prin orice mijloace, bunuri sau instalatiuni supuse nationalizarii.
Cu aceeaşi pedeapsa se vor sanctiona şi acei care intentionat, vor prezenta organelor Statului, date inexacte sau incomplete, asupra acestor bunuri.
ART. 16
Se pedepsesc cu închisoare corecţionalã dela 4-10 ani şi cu amenda dela 50.000-500.000 lei, functionarii publici sau persoanele împuternicite în temeiul prezentei legi, care nu vor executa sau vor zãdãrnici executarea însãrcinãrilor ce le revin, potrivit prevederilor ei.

TABEL ANEXA
de spitale care urmeazã a fi naţionalizate

Judeţul Arad
Sanatoriul Dr. Poszgoy, Arad
Spitalul evreiesc "Terapia", Arad

Judeţul Arges
Sanatoriul Martoiu Victor, Pitesti
Sanatoriul Popescu, Pitesti

Judeţul Botosani
Sanatoriul Israelit, Botosani

Judeţul Baia
Maternitatea evreiasca, Falticeni

Judeţul Bacau
Sanatoriul Dr. Vatas Ludovic, Bacau
Maternitatea maternã, Bacau
Spitalul Dr. Aroneanu, Bacau

Judeţul Bihor
Sanatoriul T. B. C. Oradea
Sanatoriul Sft. Iosif, Oradea
Spitalul Mizericordienilor Oradea
Maternitatea U. F. D. R. Oradea
Spitalul evreiesc, Oradea

Judeţul Braşov
Sanatoriul Diaconieselor, Braşov
Sanatoriul Dr. Dogaru, Braşov
Sanatoriul Dr. Pildner Steinberg, Braşov
Casa de naştere com. Noua U. F. D. R., com. Noua

Judeţul Buzau
Sanatoriul particular Dr. C-ţin Ionescu, Putna

Judeţul Covurlui
Spitalul Israelit, Galaţi

Judeţul Caras
Sanatoriul Velicesk, Bocsa Montanã

Judeţul Cluj
Sanatoriul Parc, Cluj
Maternitatea Sft. Maria, Cluj
Sanatoriul Diaconeselor reformate, Cluj
Sanatoriul Dr. Liubas, Cluj
Spitalul Israelit, Cluj

Judeţul Ciuc
Spitalul particular mixt Sft. Vicentiu, Miercurea Ciuc
Spitalul de chirurgie a Bunurilor Private, Gheorghieni
Casa de naştere Maria, Miercurea Ciuc

Judeţul Constanta
Sanatoriul Dr. Gafencu, Constanta
Sanatoriul Diaconeselor, Constanta

Judeţul Dorohoi
Spitatul Israelit, Dorohoi

Judeţul Dambovita
Sanatoriul Dr. Bibicescu, Zarafoaia

Judeţul Dolj
Sanatoriul Bolintineanu, Craiova
Dr. Baculescu, Craiova
Sanatoriul Nicolin Titu, Craiova
Sanatoriul Dr. Capraciu, Craiova
Sanatoriul Laptes Emil, Craiova

Judeţul Gorj
Sanatoriul Dr. Haznas Nicolae, Tg. Jiu
Sanatoriul Dr. Adamisteanu Aurel, Tg. Jiu
Sanatoriul Dr. Popescu Aurelian, Tg. Jiu

Bucureşti
Sanatoriul Dr. Bibescu, Bucureşti
Sanatoriul Central, Bucureşti
Sanatoriul V. Costescu, Bucureşti
Sanatoriul Roseteanu, Bucureşti
Sanatoriul Dr. Jovin, Bucureşti
Spitalul Panduri, Bucureşti
Sanatoriul Sft. Vincent de Paul, Bucureşti
Maternitatea Paul Greceanu, Bucureşti
Policlinica Dr. E. Stanca, Bucureşti
Sanatoriul Dr. Paun, Bucureşti
Sanatoriul Abramovici, Bucureşti
Fundaţia Radu Cristian, Bucureşti
Societatea Salvarea, Bucureşti
Spitalul Xenocrat, Bucureşti
Cãminul Colegiul Medicilor, Bucureşti
Spitalul "Iubirea de Oameni", Bucureşti
Caritas, Bucureşti
Maternitatea Caritas, Bucureşti

Judeţul Ilfov
Com. Gradinari, Sanatoriul T. B. C. Ilfov

Judeţul Iaşi
Sanatoriul Dr. Tzaicu, Iaşi
Spitalul israelit şi maternitatea israelita, Iaşi
Spitalul Dr. Ghealerter, Iaşi

Judeţul Odorhei
Sanatoriul Imreh Dominic, Odorhei

Judeţul Neamt
Spitalul israelit, Piatra Neamt

Judeţul Nasaud
Sanatoriul Dr. Spovala, Bistrita

Judeţul Mures
Maternitatea prop. bisericii reformate şi romano-catolice, Tg. Mures
Spitalul proprietatea Episcopiei ort. Reghin

Judeţul Prahova
Sanatoriul Botescu, Ploiesti
Sanatoriul Berceanu, Sinaia
Sanatoriul Bucegi, Predeal
Sanatoriul Dr. Cosmuta, Predeal

Judeţul Putna
Sanatoriul Dr. Braileanu, Focsani

Judeţul Roman
Spitalul comunitãţii israelite, Roman

Judeţul Romanati
Sanatoriul Dr. Baja, Corabia

Judeţul Satu Mare
Spitalul ord. Mizericordienilor, Satu Mare
Spitalul evreiesc, Satu Mare

Judeţul Sibiu
Sanatoriul Maternitatea "Antal", Sibiu
Maternitatea Dr. Gheorghiu Sibiu

Judeţul Timis Torontal
Sanatoriul Dr. Hacighian, Timişoara
Sanatoriul Dr. Burian, Timişoara
Spitalul Sft. Ana, Timişoara
Spitalul Mizericordienilor, Timişoara
Sanatoriul Filip, Timişoara
Sanatoriul Freud, Timişoara
Sanatoriul Pauli, Lovrin.
Spitalul evreiesc, Timişoara

Judeţul Trei Scaune
Sanatoriul Dr. Fechete, Sft. Gheorghe
Sanatoriul Torok, Tg. Secuiesc
Casa de naştere Dr. Fogoianu, Sft. Gheorghe

Judeţul Tarnava Mare
Sanatoriul Rupea, Rupea
Sanatoriul Condrea, Sighisoara
Sanatoriul Medias, Medias

Judeţul Tecuci
Sanatoriul Dr. Capota, Tecuci

Judeţul Vaslui
Spitalul israelit Vaslui, Vaslui

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016