Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 238 din 16 septembrie 1948  privind regimul strainilor in Republica Populara Romana    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 238 din 16 septembrie 1948 privind regimul strainilor in Republica Populara Romana

EMITENT: MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 215 din 16 septembrie 1948
CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Intrarea, şederea şi deplasarea strãinilor pe teritoriul Republicii Populare Romane, este libera, în condiţiunile prezentului decret.
ART. 2
Sunt consideraţi strãini în sensul decretului de fata, toţi cei ce nu sunt cetãţeni romani.
ART. 3
Controlul strãinilor pe întreg cuprinsul tarii, se exercita de Ministerul Afacerilor Interne, prin Serviciul Central de Control al Strãinilor şi organele locale de control al strãinilor.

CAP. 2
Intrarea şi şederea în ţara

ART. 4
Strãinii pot fi autorizaţi a intra pe teritoriul Republicii Populare Romane, numai dacã poseda acte valabile, emise de autoritãţile competente. Autorizaţia se acorda de orice Oficiu consular roman, numai cu aprobarea prealabilã a Ministerului Afacerilor Externe, în urma avizului conform al Ministerului Afacerilor Interne.
Autorizaţia se acorda prin investirea actului prevãzut la alin. 1, cu viza consularã şi prin emiterea unui bilet de libera petrecere.
Biletul de libera petrecere este valabil pentru timpul prevãzut în aprobarea Ministerului Afacerilor Externe. Când termenul nu este prevãzut, biletul de libera petrecere este valabil pentru 30 zile.
Intrarea strãinilor se poate face numai prin punctele de frontiera fixate.
ART. 5
Autoritãţile de frontiera competente, vor verifica îndeplinirea condiţiunilor prevãzute de art. 4.
ART. 6
Strainul este obligat sa se prezinte de îndatã la invitatiunea ce i se va face de orice autoritate. De asemenea, el trebuie sa declare totdeauna calitatea de cetãţean strãin, în contactul cu orice autoritãţi.
ART. 7
Strainul va declara, la intrarea în ţara, autoritãţilor de frontiera competente, localitatea unde doreşte a se stabili, şi e obligat ca în termen de 3 zile dela intrarea în ţara, sa se prezinte cu actele ce poseda la Biroul judeţean de control al strãinilor, în raza cãruia a declarat, la sosirea în ţara, ca va locui.
ART. 8
Nici o persoana fizica sau juridicã nu poate primi sau adãposti, în locuinta sa sau în orice alt imobil aflat sub administraţia sau la dispoziţia sa, vreun strãin pentru şedere, sub orice titlu, chiar gratuit, fãrã ca în termen de 24 ore dela sosire, sa anunţe organul local de control al populaţiei. De asemenea, strãinii nu vor putea fi adapostiti dupã expirarea termenului de şedere în ţara.
ART. 9
Nici o persoana fizica sau juridicã nu poate întrebuinţa, sub orice forma, un strãin în serviciul sau, fãrã ca în prealabil sa anunţe Biroul judeţean de control al strãinilor. De asemenea, strainul nu va putea fi ţinut în serviciu, dupã expirarea termenului de şedere în ţara.
Aceeaşi obligaţie de anuntare o are şi strainul care se angajeazã sub orice forma, în serviciul unei persoane fizice sau juridice, fiind ţinut sa anunţe, în condiţiunile alineatului precedent, Biroul judeţean de control al strãinilor, din localitatea unde exercita profesiunea.
ART. 10
Strãinii aflaţi în România sunt obligaţi sa anunţe Biroului judeţean de control al strãinilor din localitatea unde locuesc, orice schimbare în starea lor civilã, în termen de 3 zile, dela producerea ei.
De asemenea, ofiţerul de stare civilã este obligat sa anunţe, prin adresa scrisã, biroul de control al strãinilor, al locului unde s-a produs o schimbare în starea civilã a strainului.
ART. 11
Schimbarea domiciliului supusilor strãini nu se poate face decât cu aprobarea Biroului judeţean de control al strãinilor, în raza cãruia domiciliazã.
Deplasarea dintr-o localitate într-alta pentru mai mult de trei zile, trebuie anunţatã la Biroul judeţean de control al strãinilor din raza cãruia pleacã şi la acela în raza cãruia merge.
ART. 12
În interesul ordinei publice şi siguranţei Statului, Ministerul Afacerilor Interne poate interzice deplasarea sau şederea strãinilor, individual sau în grupuri, în anumite regiuni sau localitãţi din ţara.
Pentru aceleaşi motive, Ministerul Afacerilor Interne poate sa oblige pe un strãin sa pãrãseascã localitatea sa de domiciliu şi sa locuiascã într-o localitate anume determinata.
ART. 13
Strãinii intrand în prevederile acestui decret, pentru a putea rãmâne în ţara peste termenele menţionate în biletul de libera petrecere, sunt obligaţi a cere prelungirea şederii, înainte de expirarea termenelor. Cererile de prelungire se vor depune la Biroul judeţean de control al strãinilor cu cel puţin 15 zile înainte de expirare, cu excepţia cazurilor de forta majorã. Prelungirea dreptului de şedere în ţara, se acorda de Serviciul de control al strãinilor din Ministerul Afacerilor Interne.
ART. 14
Retragerea dreptului de şedere în ţara se face numai de Ministerul Afacerilor Interne şi fãrã arãtare de motive.
ART. 15
Exercitarea unei profesiuni pentru strãinii aflaţi în ţara, se reglementeazã de cãtre departamentul de resort şi numai înãuntrul termenului de şedere în ţara, aprobat de Ministerul Afacerilor Interne.
ART. 16
Strãinii care locuesc în ţara şi care vor sa calatoreasca în strãinãtate, intelegand sa se înapoieze, vor cere aprobarea unei "Vize de plecare cu drept de inapoiere", la Biroul judeţean de control al strãinilor, urmând ca în caz de aprobare, sa li se aplice pe actul de cãlãtorie viza, cu o valabilitate de maximum 90 zile, dela data aplicãrii.

CAP. 3
Ieşirea din ţara

ART. 17
În limita termenului vizei consulare, strãinii pot pãrãsi ţara oricând, cu conditiunea de a anunta personal plecarea, cu 24 ore înainte, la Biroul judeţean de control al strãinilor, în raza cãruia au locuit.
ART. 18
Strãinii care locuesc în ţara în baza unor prelungiri a termenelor de şedere, pot de asemenea pãrãsi ţara oricând, cu conditiunea de a solicita cu cel puţin 15 zile înainte la Biroul judeţean de control al strãinilor, viza de plecare. Ei pot ieşi din ţara, numai dupã ce li se va aplica pe actele de cãlãtorie, viza de plecare.
ART. 19
Ministerul Afacerilor Interne poate obliga pe un strãin sa pãrãseascã ţara în urmãtoarele cazuri:
a) Dacã strainul, nu a pãrãsit ţara în maximum 48 ore dela expirarea termenului de şedere;
b) Dacã strainul, cãruia i s-a revocat de cãtre Ministerul de Interne, autorizarea de şedere în ţara, nu a pãrãsit ţara în termenul fixat prin invitaţia scrisã ce i s-a fãcut de cãtre Biroul judeţean de control al strãinilor;
c) Dacã strainul, la expirarea valabilitãţii actului de cãlãtorie, nu prezintã Biroului judeţean de control al strãinilor acest act vizat, pentru prelungire, de autoritãţile competente ale Statului al cãrui cetãţean este;
d) Dacã s-a dispus expulzarea strainului.
Strãinilor prevãzuţi în acest articol li se va aplica pe actele de cãlãtorie, viza de plecare de cãtre Biroul judeţean de control al strãinilor.
ART. 20
Strainului cãruia i-a fost revocat termenul de şedere în ţara, dar cãruia nu i se permite imediat accesul pe teritoriul Statului în care trebuie sa între sau prin care trebue sa treacã, i se va fixa domiciliu într-o localitate anume determinata conform art. 12, pana la data când plecarea lui din ţara va fi posibila în urma diligentelor pe care le va face Ministerul Afacerilor Interne sau strainul în cauza.
ART. 21
Se excepteazã dela formalitãţile din prezentul decret, privitor la intrarea, şederea şi ieşirea din ţara:
a) Strãinii urmãriţi pentru activitatea lor democratica, pentru lupta de eliberare nationala, sau activitate ştiinţificã sau culturalã, consideraţi ca atare de cãtre Ministerul Afacerilor Interne;
b) Posesorii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu, care urmeazã regimul stabilit prin decizia Ministerului Afacerilor Externe.
ART. 22
Tranzitul prin teritoriul Republicii Populare Romane este ingaduit în baza autorizãrii Ministerului Afacerilor Interne, cu conditiunea ca strainul sa facã dovada ca a obţinut viza de intrare în ţara de destinaţie şi vizele de tranzit ale Statelor pe teritoriul cãrora trebuie sa treacã dupã ieşirea din România. Strainul în tranzit nu are drept de oprire pe teritoriul tarii.

CAP. 4
Sancţiuni

ART. 23
Trecerile frauduloase, a frontierei de cãtre strãini, precum şi înlesnirea trecerii de cãtre functionarii publici sau de oricare alte persoane, se vor pedepsi conform art. 267 din Codul penal.
ART. 24
Persoanele care comit, folosesc sau inlesnesc falsuri de paşapoarte sau a oricãrui act de cãlãtorie pentru strãini, precum şi a tuturor actelor şi vizelor prevãzute de prezentul decret, vor fi pedepsite cu închisoare corecţionalã dela 1 an la 10 ani şi amenda dela 20.000-200.000 lei.
ART. 25
Strãinii şi cetãţenii romani care obţin sau incearca sa obţinã autorizaţiile menţionate în prezentul decret, pe baze de acte false, prezentãri de situaţii false sau declaraţii mincinoase, se vor pedepsi cu închisoare corecţionalã dela 1 an la 10 ani şi amenda dela 20.000-200.000 lei.
ART. 26
Infractorii la dispoziţiunile art. 7 se pedepsesc cu trei luni pana la un an închisoare corecţionalã şi amenda dela 5.000.50-000 lei.
ART. 27
Infractorii la dispoziţiunile art. 8 şi 9 se sancţioneazã cu pedepsele prevãzute de articolul precedent.
ART. 28
Abaterile dela dispoziţiunile art. 10 se pedepsesc cu amenda dela 5.000-25.000 lei.
ART. 29
Strãinii care incalca dispoziţiunile art. 6 se pedepsesc cu 15 zile pana la 2 ani închisoare corecţionalã şi 4.000-20.000 lei amenda.
ART. 30
Strãinii care incalca prevederile art. 11 se pedepsesc cu 5 pana la 30 zile închisoare corecţionalã şi 5.000-10.000 lei amenda.
ART. 31
Strãinii care rãmân în ţara dupã expirarea termenului de şedere acordat în condiţiunile acestui decret, se vor pedepsi cu închisoare dela 3 luni la un an.
ART. 32
Strãinilor care au pãrãsit ţara fãrã a obţine vizele prevãzute în art. 17 şi 18, nu li se va mai acorda autorizaţie de intrare în ţara timp de 5 ani.
ART. 33
Strãinii care au intrat în ţara în baza unui bilet colectiv de libera trecere şi nu pãrãsesc ţara împreunã cu întregul grup, în termenul indicat în acest act, se vor pedepsi cu închisoare dela 6 luni la 2 ani.
ART. 34
Strãinii care intra în ţara pe baza aprobãrii de tranzit şi care rãmân în ţara peste termenul necesar tranzitarii, se vor pedepsi cu una pana la 6 luni închisoare şi 2.000-20.000 lei amenda.
ART. 35
Strãinii care vor pãrãsi domiciliul fixat în condiţiunile art. 12 sau 20 din prezentul decret, fãrã aprobarea Ministerului Afacerilor Interne, vor fi pedepsiţi cu închisoare corecţionalã dela 1-3 ani.
ART. 36
Sentinţele de condamnare ale strãinilor pentru crime şi delicte, vor cuprinde totdeauna şi mãsura expulzãrii.
ART. 37
Infracţiunile la prezentul decret se constata de ofiţerii de poliţie judiciarã şi se vor judeca dupã procedura specialã a flagrantelor delicte. Fac excepţie dela aceasta regula, cazurile prevãzute de art. 23, 24 şi 25, care urmeazã regulile procedurii penale şi dreptului penal comun în privinta competentei.
ART. 38
Instanţele competente de a judeca infracţiunile la prezentul decret sunt judecãtoriile populare, cu drept de recurs în termen de 5 zile, dela pronunţarea hotãrârii instanţei de fond.

CAP. 5
Dispoziţii finale şi transitorii

ART. 39
Sunt consideraţi apatrizi posesorii de certificate de identitate, eliberate conform dispoziţiunilor legale.
Posesorii de certificat Dr. Nansen, eliberate de Statul Roman, sunt obligaţi sa le preschimbe în certificate de identitate, prevãzute la aliniatul precedent, în termen de maximum 3 luni dela intrarea în vigoare a prezentului decret.
Cei care vor calca dispoziţiunile alin. 2 al acestui articol, se vor pedepsi cu închisoare corecţionalã dela 6 luni la 1 an.
ART. 40
Posesorii de dovezi de scutire "Model Nr. 1" şi de autorizaţii de şedere în ţara fãrã acte de cãlãtorie, sunt obligaţi ca în termen de maximum 3 luni dela intrarea decretului de fata în vigoare, sa prezinte Birourilor judeţene de control al strãinilor în raza cãrora locuesc, acte valabile de cãlãtorie şi sa solicite bilete de libera petrecere.
ART. 41
Toate persoanele care locuesc în teritoriul Republicii Populare Romane fãrã a poseda dovada certa a cetateniei romane, sau acte valabile de cãlãtorie din partea unui Stat strãin, sau certificate de identitate, sunt consideraţi în neregula fata de dispoziţiunile prezentului decret şi sunt obligaţi ca în termen de maximum 3 luni, dela intrarea în vigoare a prezentului decret, sa-şi clarifice situaţia, prezentând Birourilor de control al strãinilor, în raza cãrora locuesc, acte valabile de cãlãtorie sau certificate de identitate, prevãzute de art. 39, alin. 1, din prezentul decret şi sa solicite bilete de libera petrecere.
ART. 42
Persoanele prevãzute în art. 39, 40 şi 41 sunt consideraţi strãini în înţelesul prezentului decret şi supuşi obligaţiunilor ce decurg din el.
ART. 43
Toate persoanele care au stat în neregula fata de legea pentru controlul strãinilor şi decretul-lege Nr. 1.581 din 1946 , privitor la recensãmântul strãinilor, sunt absolvite de orice pedeapsa, dacã prezintã în termen de 3 luni dela intrarea în vigoare a prezentului decret, Biroul judeţean de control al strãinilor în raza cãruia domiciliazã, actele prevãzute de art. 41. Cei ce nu se vor conformã dispoziţiunilor acestui articol, se vor pedepsi cu închisoare corecţionalã dela 1-3 luni şi amenda dela 10.000-30.000 lei.
ART. 44
Toţi strãinii aflaţi pe teritoriul tarii la punerea în aplicare a prezentului decret, sunt datori sa solicite preschimbarea actualelor bilete de libera petrecere, prin bilete de libera petrecere noi.
Cei care nu se vor conformã dispoziţiunilor acestui articol, se vor pedepsi cu închisoare corecţionalã dela 3 luni la 1 an şi amenda dela 20.000-100.000 lei.
ART. 45
Eliberarea, preschimbarea şi vizarea biletelor de libera petrecere, prevãzute în prezentul decret, precum şi eliberarea vizelor de plecare şi plecare cu drept de inapoiere, se va face cu perceperea taxelor în vigoare.
ART. 46
Ministerul Afacerilor Interne va putea da deciziuni pentru desvoltarea dispoziţiunilor din acest decret.
ART. 47
Legea pentru controlul strãinilor, controlul unora din stabilimentele publice şi pentru înfiinţarea unui birou al populaţiei din 20 Martie 1915, cu modificãrile din 2 Martie 1921, legea pentru reglementarea migratiunilor Nr. 1.206 din 11 Aprilie 1925 şi Regulamentul pentru aplicarea legii migratiunilor Nr. 2.078 din 22 Iunie 1925 ; legea pentru proteguirea muncii indigene Nr. 1.118 din 3 Aprilie 1930 ; decretul-lege Nr. 4.072 din 3 Decemvrie 1938 pentru completarea legii pentru controlul strãinilor şi înfiinţarea unui timbru fix; decretul-lege Nr. 3.253 din 1938, privitor la reglementarea situaţiunii persoanelor şterse din registrele de naţionalitate romana; legea Nr. 411/1.581 din 1946 pentru recensãmântul strãinilor din România, împreunã cu regulamentele date în temeiul lor, precum şi orice alte dispoziţiuni contrare prezentului decret, se abroga.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016