Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET-LEGE nr. 75 din 8 februarie 1990  pentru majorarea preturilor de contractare si de achizitie si acordarea unor avantaje producatorilor agricoli    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET-LEGE nr. 75 din 8 februarie 1990 pentru majorarea preturilor de contractare si de achizitie si acordarea unor avantaje producatorilor agricoli

EMITENT: CONSILIUL FRONTULUI SALVARII NATIONALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 25 din 9 februarie 1990

    În vederea stimulării producătorilor agricoli pentru creşterea producţiei vegetale şi animale, a sporirii veniturilor acestora prin livrarea unor cantităţi cît mai mari de produse necesare satisfacerii nevoilor populaţiei şi ale economiei naţionale,

   Consiliul Frontului Salvării Naţionale decretează:

    ART. 1
    Preţurile de contractare şi de achiziţie şi avantajele care se acorda producătorilor agricoli particulari, membrilor cooperatori şi unităţilor agricole de stat şi cooperatiste pentru livrarea, la fondul de stat, de produse vegetale şi animale, precum şi de păsări şi animale vii, se stabilesc potrivit anexelor nr. 1-19.
    ART. 2
    Pentru seminţe, material săditor, animale de reproducţie şi de munca, precum şi pentru alte produse agricole la care nu se stabilesc preţuri de contractare şi de achiziţie prin prezentul decret-lege, aceste preţuri se stabilesc de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi Uniunea Cooperativelor Agricole, cu acordul Ministerului Finanţelor.
    Preţurile de contractare şi de livrare la produsele vegetale şi animale şi la subprodusele acestora, care se livreaza între unităţile de stat din agricultura şi industria alimentara şi unităţile cooperatiste, precum şi între acestea şi producători particulari, în scop de producţie, se stabilesc de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare împreună cu Uniunea Cooperativelor Agricole, după caz.
    ART. 3
    Preţurile produselor agricole vegetale, ale animalelor, pasarilor şi produselor animale se înţeleg în condiţia de livrare loco-producător, încărcate în mijloacele de transport.
    ART. 4
    Preţurile de vînzare cu amănuntul ale produselor agroalimentare şi ale produselor industriale obţinute prin prelucrarea materiilor prime agricole, care se desfac prin reţeaua comercială de stat şi cooperatistă, în vigoare la data prezentului decret-lege, rămîn nemodificate.
    ART. 5
    Diferenţele dintre noile preţuri de contractare şi de achiziţie aprobate potrivit prezentului decret-lege şi cele în vigoare pînă la 31 decembrie 1989 la produsele agricole vegetale şi animale se finanţează, pentru anul 1990, de la bugetul statului.
    Se autoriza Ministerul Economiei Naţionale şi Ministerul Finanţelor sa introducă modificările ce rezulta din aplicarea prezentului decret-lege în indicatorii economici şi în bugetul de stat pe anul 1990, pe baza propunerilor Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare şi ministerelor beneficiare, prezentate în termen de 30 de zile de la data adoptării prezentului decret-lege.
    ART. 6
    Preţurile de contractare şi de achiziţie stabilite potrivit prezentului decret-lege se aplică de la 1 ianuarie 1990.
    ART. 7
    Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ministerul Industriei Uşoare, Ministerul Industriei Chimice şi Petrochimice şi celelalte ministere beneficiare de produse agricole, împreună cu Ministerul Economiei Naţionale şi Ministerul Finanţelor, vor prezenta, pînă la 31 octombrie 1990, propuneri de noi preţuri de producţie şi livrare la produsele alimentare şi nealimentare rezultate din prelucrarea produselor agricole, stabilite pe baza noilor preţuri de contractare şi de achiziţie şi a măsurilor de îmbunătăţire a proceselor de producţie, a tehnologiilor de fabricaţie şi a optimizarii verigilor fluxului economic.
    ART. 8
    Dispoziţiile referitoare la condiţiile şi criteriile de încheiere şi executare a contractelor privind livrarea de produse agricole vegetale şi animale, precum şi de păsări şi animale vii, stabilite prin Decretul nr. 69/1984 şi prin Decretul nr. 70/1984, rămîn în vigoare.
    ART. 9
    Anexele nr. 1-19 fac parte integrantă din prezentul decret-lege.
    ART. 10
    Orice dispoziţii contrare prezentului decret-lege se abrogă.

                   PREŞEDINTELE
        CONSILIULUI FRONTULUI SALVĂRII NAŢIONALE
                   ION ILIESCU


    ANEXA 1

                     PREŢURILE
  de contractare şi de achiziţie, condiţiile de acordare a
          preţurilor şi avantajele contractuale

      I. Preţurile de contractare şi de achiziţie


------------------------------------------------------------------------------------------
                                                   Condiţiile de calitate de baza
                                                   -------------------------------------
Nr. Denumirea produsului U/M Preţ Greutate Corpuri Umiditate
crt. lei/U.M hectolitrica străine %
                                                         kg %
-------------------------------------------------------------------------------------------
  1. Grîu tare kg 3,00 78 3 15
  2. Grîu kg 2,00*) 75 3 15
  3. Secara, triticale kg 2,00*) 70 3 15
  4. Orzoaica (90% germinatie) kg 2,50 64 5 15
  5. Orz kg 1,90*) 58 5 15
  6. Ovaz kg 2,50 42 5 14
  7. Orez nedecorticat kg 8,00 50 3 14
  8. Porumb kg 2,40*) - 3 17
  9. Sorg pentru furaje kg 2,00 - 3 17
 10. Fasole boabe kg 10,00 - 5 14
 11. Linte kg 8,00 - 5 14
 12. Bob kg 8,00 - 5 14
 13. Mazare comestibilă kg 4,20 - 10 14
 14. Naut kg 13,00 - 3 13
------------------------------------------------------------------------------------------


   *) Preţurile de contractare şi de achiziţie sînt medii pe ţara. Preţurile pe judeţe sînt cele stabilite şi prevăzute în anexa nr. 3.
   II. Condiţiile de acordare a preţurilor şi avantajele contractuale
   Preţurile de contractare şi de achiziţiei se înţeleg în condiţia de livrare loco-producător.
   Recepţia cantitativă şi calitativă a produselor livrate se face la bazele de receptionare, centrele de achiziţii sau silozurile unităţilor beneficiare şi la fabricile de nutreturi combinate.
   In cazul produselor livrate la indici de umiditate şi corpuri străine mai mari sau mai mici decît cei prevăzuţi, aceşti indici se vor compensa între ei. In raport cu diferenţa în plus sau în minus rezultată din aceasta compensare, fata de cantitatea prevăzută în contract, se va micşora sau se va mari cantitatea de produse ce se va preda efectiv de către furnizori.
   Preţurile de contractare şi de achiziţie de baza:
   a) se majorează cu cîte 1% pentru fiecare kg greutate hectolitrica în plus şi fiecare procent de umiditate şi corpuri străine în minus fata de indicii calitativi de baza;
   b) se micşorează cu cîte 1% pentru fiecare kg greutate hectolitrica în minus şi fiecare procent de umiditate şi corpuri străine în plus fata de indicii calitativi de baza.
   1. La grîu, secara şi triticale
   a) Sparturile mai mici de jumătate de bob, boabele sistave, strivite şi mincate de insecte mai mult de jumătate, care depăşesc pe total procentul de corpuri străine admise la calitatea de baza, se plătesc cu 1,00 lei/kg.
   b) Secara din grîu se plăteşte cu 80% din preţul secarei la calitatea de baza.
   c) Orzul şi ovazul din grîu, pînă la 15%, separat sau împreună, se plătesc cu 1,00 lei/kg.
   d) Griul tare predat şi preluat cu procent de gluten sub prevederile STAS se va plati la preţul griului de consum.
   e) Cooperativele agricole, membrii acestora şi producătorii particulari care livreaza pe baza de contract grîu tare pot primi în schimb o cantitate echivalenta de grîu obişnuit pe care o vor plati la preţul mediu de contractare stabilit prin prezenta anexa, la care se adauga suma de 100,00 lei/tona, reprezentind cheltuieli de manipulare.
   2. La porumb
   a) Preţul se majorează cu 1% pentru fiecare procent de corpuri străine în minus şi cu procentul corespunzător din tabelul Duwal pentru fiecare procent de umiditate în minus fata de indicii calitativi de baza.
   b) Preţul se micşorează cu 1% pentru fiecare procent de corpuri străine în plus şi cu procentul corespunzător din tabelul Duwal pentru fiecare procent de umiditate în plus fata de indicii calitativi de baza.
   c) Sparturile mai mici de jumătate bob, boabele strivite sau mincate de insecte şi nedezvoltate care depăşesc, pe total, procentul de corpuri străine admise la calitatea de baza se plătesc cu 1,00 lei/kg, numai pentru livrări la fondul de stat.
   La porumbul care se livreaza sub forma de stiuleti şi la care determinarea proportiei de boabe (randamentul) se face în bazele de recepţie cu mijloacele mecanice ale acestora, sparturile mai mici de jumătate bob vor fi considerate corpuri străine în procent de maximum 1% . Sparturile peste aceasta limita se preiau ca produs de baza.
   3. La orzoaica
   a) In zonele deficitare de grîu şi porumb, stabilite de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, împreună cu Uniunea Cooperativelor Agricole, cooperativele agricole pot livra, pe baza de contract, orzoaica pe schimb de grîu, secara, porumb sau orz, la echivalentul de 1,040 kg porumb şi de 1,250 kg grîu, secara şi orz pentru 1 kg orzoaica.
   b) Orzoaica sub 62 kg greutate hectolitrica se plăteşte la preţul de contractare al orzului.
   c) Sparturile mai mici de jumătate bob care depăşesc pe total procentul de corpuri străine admise la calitatea de baza se plătesc cu 1,00 lei/kg.
   4. La orez
   Orezul brut care la preluare are umiditatea peste 17% şi corpuri străine peste 10% poate fi uscat şi condiţionat de către întreprinderile beneficiare. Pentru operaţiunile executate se vor percepe unităţilor producătoare cheltuielile aferente, recepţia cantitativă şi calitativă definitiva facindu-se la cantitatea şi calitatea rezultate. Gozurile rezultate din condiţionarea orezului se vor restitui gratuit unităţilor producătoare.
   5. La leguminoase boabe
   a) La mazarea comestibilă, în procentul de 10% corpuri străine se admit maximum 8% boabe gargaritate.
   b) Sparturile şi boabele nedezvoltate de mazare comestibilă care depăşesc, pe total, procentul de corpuri străine admise la calitatea de baza se plătesc cu 1,50 lei/kg.
   c) Preţurile de contractare şi de achiziţie pentru fasolea boabe soiuri şi amestec de soiuri sînt următoarele:

                                              lei/kg
                                           ------------
     - fasole boabe soiuri 11,00
     - fasole boabe amestec de soiuri 9,00


   d) Fasolea de un anumit soi, care conţine pînă la 15% boabe de culoare alba din alte soiuri, se plăteşte integral la preţul soiului respectiv. In cazul depăşirii acestui procent, la întreaga cantitate se aplica preţul pentru fasolea boabe amestec de soiuri.
   e) Cooperativele agricole, membrii acestora şi producătorii particulari care vor preda la fondul de stat fasole boabe din soiurile Alba mare (boamba) şi Ceali, în condiţiile de calitate de 2% corpuri străine şi 14% umiditate, vor primi 1,80 lei/kg peste preţul de contractare prevăzut în anexa.
   f) Sparturile de fasole boabe şi boabele patate care depăşesc proporţia admisă la preluare de 5% corpuri străine se plătesc producătorilor la preţul de 2,00 lei/kg.
   g) Staţiunile pentru mecanizarea agriculturii vor plati cooperativelor agricole şi unităţilor agricole de stat contravaloarea pierderilor care depăşesc 5% boabe sparte, cauzate din vina lor la lucrările de recoltare şi treierat. Cuantumul acestor pierderi se determina prin diferenţa între preţul de producţie si, după caz, de contractare al soiului de fasole, respectiv şi preţul de 2,00 lei/kg stabilit pentru sparturi.
   h) Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare împreună cu Ministerul Comerţului Interior, cu acordul Ministerului Finanţelor - Departamentul pentru preţuri, vor încadra, prin asimilare, în grupa de soiuri de fasole prevăzută în prezenta anexa şi alte soiuri de fasole.
   6. Întreprinderile de contractare, achiziţionare şi păstrare a produselor agricole pot cumpăra, prin cooperativele agricole, disponibilul de grîu, grîu tare, secara, porumb şi leguminoase boabe oferit de cooperatori din cantităţile primite ca retribuire în natura pentru munca prestată. Aceste cantităţi vor fi plătite cooperatorilor la preţurile de contractare.
   Pentru produsele predate de cooperativele agricole din disponibilităţile cooperatorilor vor primi din partea întreprinderilor de contractare, achiziţionare şi păstrare a produselor agricole un comision de 25,00 lei/tona.

    ANEXA 2

                    PREŢURILE
  de contractare şi de achiziţie, condiţiile de acordare a preţurilor
     şi avantajele contractuale la plantele oleaginoase

          I. Preţurile de contractare şi de achiziţie

-------------------------------------------------------------------------------
                                                Condiţiile de calitate de baza
                                                ------------------------------
       Denumirea produsului U/M Preţ Greutate Corpuri Umiditate
                                     lei/U.M. hectolitrica străine %
                                                     kg %
------------------------------------------------------------------------------
  Floarea-soarelui kg 4,00*) 40 4 13
  Seminţe de ricin " 10,00 - 6 10
  Seminţe de in pentru ulei " 8,20 - 6 11
  Seminţe de dovleac " 8,20 - 6 11
  Seminţe de cînepa " 8,20 - 4 10
  Seminţe de rapita " 4,50 - 5 11
  Soia boabe " 6,50 - 4 14
-------------------------------------------------------------------------------


   *) Preţul de contractare şi de achiziţie este mediu pe ţara. Preţurile pe judeţe sînt cele stabilite şi prevăzute în anexa nr. 3.
   II. Condiţiile de acordare a preţurilor şi avantajele contractuale
   Preţurile de contractare şi de achiziţie se înţeleg în condiţia de livrare loco-producător.
   a) Preţurile se majorează cu cîte 1% pentru fiecare kg greutate hectolitrica în plus şi fiecare procent de umiditate şi corpuri străine în minus fata de indicii calitativi de baza.
   b) Preţurile se micşorează cu cîte 1% pentru fiecare kg greutate hectolitrica în minus şi fiecare procent de umiditate şi corpuri străine în plus fata de indicii calitativi de baza.
   Cooperativele agricole, membrii cooperatori şi producătorii particulari care livreaza seminţe de floarea-soarelui şi dovleac primesc gratuit 2 litri ulei pentru fiecare 100 kg seminţe livrate.

    ANEXA 3

                 PREŢURILE
    de contractare şi de achiziţie stabilite pe judeţe (zone)
   la: grîu, secara, triticale, orz, porumb şi floarea-soarelui

   1. Grîu, secara şi triticale
   ----------------------------
   - 1.900 lei/tona pentru judeţele: Arad, Brăila, Călăraşi, Constanta, Dolj, Giurgiu, Ialomiţa, Olt, Teleorman, Timiş şi municipiul Bucureşti.
   - 2.100 lei/tona pentru judeţele: Bihor, Botoşani, Buzău, Dîmboviţa, Galaţi, Iaşi, Mehedinţi, Prahova, Satu Mare, Tulcea, Vaslui şi Vrancea.
   - 2.300 lei/tona pentru judeţele: Alba, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caras-Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Neamţ, Sălaj, Sibiu, Suceava şi Vîlcea.
   2. Orz
   -------
   - 1.800 lei/tona pentru judeţele: Arad, Brăila, Călăraşi, Constanta, Dolj, Giurgiu, Ialomiţa, Olt, Teleorman, Timiş şi municipiul Bucureşti.
   - 2.200 lei/tona pentru judeţele: Alba, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Buzău, Caras-Severin, Cluj, Covasna, Dîmboviţa, Galaţi, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Tulcea, Vaslui, Vîlcea şi Vrancea.
   3. Porumb
   ----------
   - 2.200 lei/tona pentru judeţele: Arad, Brăila, Călăraşi, Constanta, Dolj, Giurgiu, Ialomiţa, Olt, Teleorman, Timiş şi municipiul Bucureşti.
   - 2.500 lei/tona pentru judeţele: Bihor, Botoşani, Buzău, Dîmboviţa, Galaţi, Iaşi, Mehedinţi, Prahova, Satu Mare, Tulcea, Vaslui şi Vrancea.
   - 3.000 lei/tona pentru judeţele: Alba, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caras-Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Neamţ, Sălaj, Sibiu, Suceava şi Vîlcea.
   4. Floarea-soarelui
   --------------------
   - 3.900 lei/tona pentru judeţele: Arad, Brăila, Călăraşi, Constanta, Dolj, Giurgiu, Ialomiţa, Olt, Teleorman, Timiş şi municipiul Bucureşti.
   - 4.300 lei/tona pentru celelalte judeţe.

   NOTA:
   In fiecare judeţ direcţia generală a agriculturii şi industriei alimentare, împreună cu Uniunea Cooperativelor Agricole, Banca pentru Agricultura şi Industrie Alimentara şi unităţile contractante vor stabili, în cadrul preţului prevăzut pe judeţ, preţuri diferenţiate pe acelaşi număr de zone din prezenta anexa sau, după caz, mai putine zone, specifice fiecărei culturi şi vor încadra fiecare unitate agricolă şi localitate în aceste zone.
   Stabilirea preţurilor diferenţiate şi încadrarea pe zone a unităţilor şi localităţilor se fac prin hotărîrea comuna a instituţiilor prevăzute mai sus, în termen de 15 zile de la data prezentului decret-lege.
   Diferenţele de preţ în plus sau în minus dintre preţurile medii pe ţara şi cele realizate efectiv vor fi regularizate cu bugetul statului de către unităţile de contractare şi preluare.

    ANEXA 4

                     PREŢURILE
  de contractare şi de achiziţie, condiţiile de acordare a preţurilor
     şi avantajele contractuale la sfecla de zahăr şi cicoare

   I. Preţurile de contractare şi de achiziţie

---------------------------------------------------
  Denumirea produsului U.M. Preţ
                                      lei/U.M.
---------------------------------------------------
  Sfecla de zahăr kg 0,65
  Cicoare kg 1,30
---------------------------------------------------


   II. Condiţiile de acordare a preţurilor şi avantajele contractuale
   Preţurile de contractare şi de achiziţie se înţeleg în condiţia de livrare loco-producător.
   In afară preţurilor, cooperativele agricole, membrii cooperatori şi producătorii particulari beneficiază de următoarele avantaje:
   1. La sfecla de zahăr:
   -----------------------
   a) 50,00 lei/t de sfecla neto livrata fabricilor de zahăr la cererea acestora pînă la 1 septembrie în zonele din sudul şi vestul tarii şi pînă la 15 septembrie în restul zonelor;
   b) gratuit, cîte 500 kg borhot umed de sfecla cu 7% substanta uscata, pentru fiecare tona de sfecla neto livrata;
   c) 30,00 lei/t de sfecla pentru cantitatea insilozata, cu acordul părţilor contractante, la unităţile agricole şi livrata fabricilor de zahăr după data de 1 decembrie;
   d) gratuit, 4 kg zahăr pentru fiecare tona de sfecla de zahăr neto livrata de cooperativele agricole şi 10 kg zahăr pentru fiecare tona de sfecla livrata de membrii cooperatori şi producătorii particulari;
   e) contra cost, cîte 6 kg melasa pentru fiecare tona de sfecla neto, livrata la preţul legal în vigoare;
   f) gratuit, saminta necesară pentru insamintarea întregii suprafeţe, stabilită corespunzător indicatorilor de calitate ai semintei, precum şi pentru reinsamintare în cazul calamitării culturilor datorită unor cauze naturale. Saminta va fi pusă la dispoziţie de către beneficiar la centrul din judeţul de reşedinţa al furnizorului, care se va stabili cu ocazia întocmirii contractului de livrare;
   g) gratuit, insecticidele pentru tratarea semintei;
   h) acordarea, contra cost, de îngrăşăminte chimice complexe;
   i) sporuri de preţ pentru stimularea cultivatorilor în vederea curatirii de impuritati a sfeclei de zahăr:
   - 20,00 lei/t de sfecla neto livrata cu impuritati sub 5%;
   - 10,00 lei/t de sfecla neto livrata cu impuritati între 5-8%;
   - 5,00 lei/t de sfecla livrata cu impuritati între 8-10% .
   2. La cicoare:
   --------------
   a) gratuit, saminta necesară pentru insamintarea suprafeţei, precum şi pentru reinsamintarea în caz de calamitate;
   b) gratuit, 4 kg zahăr şi 1 kg surogat de cafea pentru fiecare tona de cicoare neto livrata;
   c) contra cost, cîte 6 kg melasa furajera pentru fiecare tona de cicoare livrata;
   d) gratuit, cîte 500 kg borhot umed de sfecla cu 7% substanta uscata la fiecare tona de cicoare livrata.
   Cantităţile de zahăr, borhot şi melasa cuvenite furnizorului pentru cantităţile de sfecla de zahăr şi cicoare vor fi puse la dispoziţia producătorilor, în condiţia franco-vagon, la staţia stabilită de comun acord. Dacă furnizorului nu i se cuvin cantităţi vagonabile, se va asigura folosirea capacităţii de încărcare a unui vagon prin asocierea mai multor producători de sfecla de zahăr şi cicoare.
   Cantităţile nevagonabile, dacă nu se expediază în condiţiile alineatului precedent, se vor ridica de către furnizor cu mijloace proprii sau închiriate, costul transportului fiind suportat de către beneficiar pînă la staţia stabilită de comun acord.

    ANEXA 5

                      PREŢURILE
   de contractare şi de achiziţie, condiţiile de acordare a preţurilor şi
 avantajele contractuale la tulpini de in, cînepa şi teisor pentru fibra şi bumbac

   I. Preţurile de contractare şi de achiziţie


                                                          - lei/U.M. -
-------------------------------------------------------------------------------------
                                                      Clasele de calitate
                                                -------------------------------------
     Denumirea produsului U.M. Superior I II III IV
-------------------------------------------------------------------------------------
 Tulpini de in cu capsule pentru fibra kg - 6,25 5,30 3,10 1,90
 Tulpini de cînepa şi teisor pentru fibra kg - 2,80 2,00 1,40 -
 Tulpini de in - ulei kg - 1,50 1,00 - -
 Bumbac kg 31,00 25,00 15,00 12,00 5,00
-------------------------------------------------------------------------------------


   II. Condiţiile de acordare a preţurilor şi avantajele contractuale

   Preţurile de contractare şi de achiziţie se înţeleg în condiţia de livrare loco-producător.
   a) Producătorii care livreaza, pe baza de contracte, tulpini de cînepa şi teisor pentru fibra beneficiază de un spor de preţ de 100,00 lei/tona pentru cantităţile de tulpini de calitatea I şi a II-a.
   b) Producătorii care încheie contracte pentru cultura de in pentru fibra şi cultura de cînepa şi teisor pentru fibra vor primi de la întreprinderile beneficiare seminţele necesare insamintarii suprafeţelor prevăzute în contracte, la preţul de 3,50 lei/kg seminţele de cînepa şi de 2,00 lei/kg seminţele de in pentru fibra.
   c) Producătorii care livreaza, pe baza de contracte, cel puţin 60 tone tulpini de cînepa sau teisor pentru fibra vor primi, pentru întreaga cantitate livrata, un spor de preţ de 60,00 lei/tona, iar cei care livreaza cel puţin 200 tone tulpini de cînepa sau teisor vor primi pentru întreaga cantitate livrata un spor de preţ de 150,00 lei pe tona.

    ANEXA 6

                    PREŢURILE
 de contractare şi de achiziţie pe soiuri şi clase de calitate, condiţiile de
     acordare a preţurilor şi avantajele contractuale la tutun nefermentat

   I. Preţurile de contractare şi de achiziţie                                                          - lei/U.M. -
------------------------------------------------------------------------------------
                                                   Clasele de calitate
                                              --------------------------------------
     Soiul de tutun U.M. Superior I II III IV
------------------------------------------------------------------------------------
  Djebel kg 67,00 58,00 46,00 32,00 14,00
  Molovata kg 59,00 49,00 38,00 23,00 13,00
  Virginia uscat la căldura artificială kg 50,00 44,00 35,00 20,00 9,00
  Ghimpaţi kg - 42,00 34,00 20,00 9,00
  Virginia uscat la soare, Burley,
  Banat, Baragan kg - 40,00 32,00 18,00 9,00
  Virginia în stare verde kg - 4,50 3,00 1,50 -
-------------------------------------------------------------------------------------


   Pentru alte soiuri de tutun ce vor fi introduse în cultura, preţurile de contractare şi de achiziţie se stabilesc prin asimilare cu soiurile de tutun existente, de către Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, cu acordul Uniunii Cooperativelor Agricole şi Ministerului Finanţelor - Departamentul pentru preţuri.

   II. Condiţiile de acordare a preţurilor şi avantajele contractuale
   Preţurile de contractare şi de achiziţie se înţeleg în condiţia de livrare loco-producător.
   a) Producătorii care încheie contracte pe durata de minimum 3 ani, cultiva suprafaţa înscrisă în contract şi livreaza cel puţin cantitatea de tutun contractată beneficiază de un spor de preţ de 25% pentru întreaga cantitate livrata, cu condiţia ca tutunurile din clasa superior şi I, livrate, sa reprezinte, fata de cantitatea contractată, minimum următoarele procente pe soiuri:
    - Djebel 50%
    - Virginia uscat la căldura artificială 35%
    - Virginia în stare verde 30%
    - Molovata 25%
    - Ghimpaţi, Banat, Virginia uscat la soare, Burley şi Baragan 20%
   b) Acordarea unui spor de 3,00 lei/kg pentru cantitatea livrata la fondul de stat de minimum 700 kg/ha la soiurile Djebel şi Molovata, 900 kg/ha la soiul Ghimpaţi şi 1000 kg/ha la soiurile Virginia, Burley, Banat şi Baragan, cu condiţia cultivării întregii suprafeţe contractate. Sporul de preţ se va plati în termen de 15 zile de la livrarea ultimei cantităţi de tutun.
   c) Saminta necesară pentru insamintarea suprafeţei de rasad, precum şi cantitatea necesară pentru reinsamintarea în caz de calamitate, în mod gratuit.
   d) Substanţele pesticide pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor în răsadniţele de tutun, în mod gratuit.
   e) Inventarul necesar pentru producerea rasadului pe suprafeţele convenite prin contract de către părţi, în folosinţa gratuita, constînd în rasadnite cu o durata de folosinţa de 8 ani, sau, după caz, din arce metalice pentru amenajarea de tuneluri joase, cu o durata de folosinţa de 10 ani, acestea fiind acoperite cu folie de polietilena care se acorda în folosinţa gratuita o singura data la 8 ani pentru rasadnite şi la 10 ani pentru tuneluri joase si, contra cost, la preţurile legale în vigoare, pentru înlocuirea celei degradate, în limita cantităţilor repartizate.
   f) Stropitorile, sfoara şi materialele necesare amenajării de solarii, soproane şi magazii pentru uscarea şi păstrarea tutunului, care se asigura contra cost la preţurile legale în vigoare, potrivit înţelegerii părţilor şi în limita cantităţilor repartizate.
   g) Producătorii vor folosi răsadniţele, materialele pentru amenajarea tunelurilor şi solariilor, precum şi maşinile şi utilajele de lucru puse la dispoziţie de unitatea beneficiara, numai în scopul producerii tutunului.
   h) Unităţile beneficiare vor acorda producătorilor de tutun asistenta tehnica în mod gratuit.

    ANEXA 7

                  PREŢURILE
   de contractare şi de achiziţie la hamei

                                       lei/kg
                                      ----------
   Calitate superioară 90,00
   Calitatea I 80,00
   Calitatea a II-a 70,00


                     PREŢURILE
de contractare şi de achiziţie la paie şi seminţe de sorg

   Paie de sorg 7,00
   Seminţe de sorg 2,00
   Condiţiile de calitate la paiele de sorg:
    - culoarea galbena de diferite nuante;
    - lungimea conificatiei minimum 25 cm, iar a tijei maximum 20 cm;
    - panicule elastice minimum 90%;
    - panicule cu defecte maximum 20%;
    - umiditatea maxima 14% .


    ANEXA 8

                   PREŢURILE
    de contractare şi de achiziţie la legume

-------------------------------------------------------------------------------
                                       Preţuri pe calităţi (lei/kg)
Nr. Produsul ---------------------------------------------
crt. ----------- Zona I Zona II
     Perioada -------------------- -------------------------
                                  Extra I II Extra I II
-------------------------------------------------------------------------------
   1. Tomate consum
      1 ianuarie - 30 aprilie 20,00 18,00 12,00 20,00 18,00 12,00
      1 - 20 mai 18,00 16,00 10,00 18,00 16,00 10,00
      21 mai - 15 iunie 14,00 13,00 9,00 14,00 13,00 9,00
      16 iunie - 10 iulie 11,00 10,00 8,00 11,00 10,00 8,00
      11 - 31 iulie 7,40 6,30 4,60 8,00 6,80 5,00
      1 august - 30 septembrie 5,40 4,50 3,40 6,10 4,80 3,50
      1 - 31 octombrie 9,00 8,00 5,50 9,00 8,00 5,50
      1 - 30 noiembrie 9,50 8,50 6,50 9,50 8,50 6,50
      1 - 31 decembrie 11,50 10,50 7,50 11,50 10,50 7,50
   2. Tomate nesortate pentru
      industrializare, calitate
     unica pentru ambele zone 3,00
   3. Tomate verzi (gogonele) -
      toată perioada - 2,00 1,50 - 2,00 1,50
   4. Ceapa uscata (toată perioada) - 3,50 2,50 - 3,50 2,50
   5. Usturoi uscat (toată perioada)- 20,00 16,00 - 20,00 16,00
   6. Varza timpurie
      1 - 31 martie 10,00 6,50 10,00 6,50
      1 - 30 aprilie 8,00 5,50 9,00 6,00
      1 - 31 mai 4,50 3,50 5,50 4,20
      1 - 30 iunie 3,50 2,50 4,00 3,00
      1 - 31 iulie 3,00 2,50 3,50 2,50
   7. Varza de vara
      1 august - 20 septembrie 2,50 2,00 2,50 2,00
   8. Varza de toamna (după 20 septembrie)1,50 1,00 1,50 1,00
   9. Varza roşie (toată perioada) 3,50 3,00 3,50 3,00
  10. Varza creata (toată perioada) 3,50 3,00 3,50 3,00
  11. Varza Bruxelles (toată perioada) 12,00 8,00 12,00 8,00
  12. Morcov radacina
      pînă la 20 august 2,50 2,00 2,50 2,00
      după 20 august 2,00 1,50 2,00 1,50
  13. Carote (toată perioada) 3,00 - 3,00 -
  14. Patrunjel radacina (toată perioada) 3,00 2,00 3,00 2,00
  15. Pastirnac radacina (toată perioada) 2,00 1,50 2,00 1,50
  16. Telina radacina cu frunza 3,00 - 3,00 -
  17. Telina radacina (toată perioada) 4,50 4,00 4,50 4,00
  18. Ridichi negre (toată perioada) 2,00 - 2,00 -
  19. Sfecla roşie (toată perioada) 2,00 - 2,00 -
  20. Hrean (toată perioada) 10,00 8,00 10,00 8,00
  21. Mazare verde pastai
      pînă la 10 iunie 5,50 - 5,50 -
      după 10 iunie 4,50 - 4,50 -
  22. Mazare verde boabe (pentru industrie)
      recoltata în vrej şi transportată la
      baza de către producător 4,50 - 4,50 -
  23. Fasole pastai
      1 ianuarie - 30 aprilie 20,00 18,00 20,00 18,00
      1 - 31 mai 13,00 11,00 15,00 13,00
      1 - 30 iunie 8,50 6,50 10,00 7,50
      după 30 iunie 6,50 5,50 7,50 6,50
      pentru industrie (calitate unica) 6,00
  24. Pepeni verzi
      pînă la 31 iulie 4,00 3,00 5,00 4,00
      1 - 20 august 3,00 2,50 3,50 3,00
      după 20 august 2,00 1,50 2,50 2,00
  25. Pepeni galbeni
      pînă la 15 mai 30,00 20,00 30,00 20,00
      16 mai - 15 iunie 20,00 16,00 20,00 16,00
      16 - 30 iunie 15,00 12,00 15,00 12,00
      1 - 31 iulie 8,00 6,00 12,00 8,00
      după 1 august 5,00 3,00 8,00 6,00
  26. Conopida
      pînă la 20 iunie 6,00 5,00 6,00 5,00
      21 iunie - 31 august 5,00 4,00 5,00 4,00
      după 1 septembrie 4,50 3,50 4,50 3,50
  27. Gulioare (legături de minimum 500 g)
      1 ianuarie - 31 mai 3,00 3,00
      1 iunie - 30 octombrie 1,50 1,50
      1 noiembrie - 31 decembrie 3,00 3,00
  28. Gulii (toată perioada) 2,00 2,00 2,00 2,00
  29. Castraveti sera
      1 ianuarie - 15 aprilie 10,00 8,00 10,00 8,00
      16 aprilie - 15 mai 9,00 7,00 9,00 7,00
      16 mai - 15 iunie 8,00 6,00 8,00 6,00
      16 iunie - 30 iunie 7,00 5,00 7,00 5,00
      1 - 30 iulie 6,00 4,50 6,00 4,50
      1 septembrie - 15 octombrie 6,00 5,00 6,00 5,00
      16 octombrie - 31 decembrie 8,00 6,00 8,00 6,00
  30. Castraveti solarii şi cîmp
      pînă la 15 iunie 8,00 6,00 8,00 6,00
      16 - 30 iunie 7,00 5,00 7,00 5,00
      1 - 30 iulie 6,00 4,50 6,00 4,50
      după 1 august 4,00 2,50 4,00 2,50
  31. Castraveti tip cornisor (toată
      perioada - calitate unica)
      3 - 6 cm 12,00
      6,1 - 9 cm 11,00
      9,1 - 12 cm 10,00
  32. Praz (toată perioada) 6,00 4,00 6,00 4,00
  33. Ardei gras - sera, solarii şi cîmp
      1 ianuarie - 15 iunie 18,00 16,00 18,00 16,00
      16 iunie - 15 iulie 15,00 13,00 15,00 13,00
      16 - 31 iulie 11,00 7,00 12,00 8,00
      1 - 15 august 8,00 5,50 9,00 6,00
      16 august - 30 septembrie 6,00 4,00 6,00 4,00
      1 - 31 octombrie 14,00 10,00 14,00 10,00
      1 noiembrie - 31 decembrie 16,00 14,00 16,00 14,00
  34. Ardei gogosar roşu (toată perioada) 6,00 4,50 6,00 4,50
  35. Ardei gogosar verde (toată
      perioada) 4,00 3,00 4,00 3,00
  36. Ardei Kapia roşu (toată perioada) 6,00 4,50 6,00 4,50
  37. Ardei lung şi Kapia verde (toată
      perioada) 5,50 4,00 5,50 4,00
  38. Ardei de boia, crud, insirat
      pe sfoara (calitate unica -
      toată perioada) 9,00
      Ardei de boia, crud, neinsirat
      (calitate unica - toată perioada) 7,50
  39. Ardei iute
      pînă la 15 aprilie (lei/buc) 1,00 - 1,00 -
      16 aprilie - 30 iunie (lei/buc) 0,70 - 0,70 -
      1 iulie - 15 august (lei/kg) 12,00 9,00 12,00 9,00
      după 15 august (lei/kg) 9,00 6,00 9,00 6,00
  40. Vinete
      pînă la 15 iulie 10,00 8,00 11,00 9,00
      16 - 31 iulie 8,50 6,00 9,50 7,00
      1 - 15 august 7,00 5,00 7,50 5,50
      16 - 31 august 5,00 3,50 5,00 3,50
      după 31 august 4,00 3,00 4,00 3,00
  41. Dovlecei cu floare - pînă la 7 cm
      lungime (toată perioada - calitate
      unica) 5,00 5,00
  42. Dovlecei mijlocii şi mari
      pînă la 30 iunie 3,00 2,50 3,00 2,50
      după 30 iunie 2,50 2,00 2,50 2,00
  43. Bame pînă la 7 cm lungime (calitate
      unica) 12,00 12,00
  44. Dovleac de copt (toată perioada -
      calitate unica) 1,50 1,50
  45. Porumb de fiert şi copt
      (toată perioada - lei/buc) 1,50 1,50
  46. Ciuperci (toată perioada) 36,00 34,00 28,00 36,00 34,00 28,00
  47. Salata verde, sera, solarii
      şi cîmp
      1 decembrie - 31 martie (lei/buc) 2,50 2,00 2,50 2,00
      1 aprilie - 31 mai (lei/buc) 2,00 1,50 2,00 1,50
      după 31 mai 3,00 - 3,00 -
      1 - 30 noiembrie (lei/buc) 2,00 1,50 2,00 1,50
  48. Spanac
      pînă la 15 aprilie 4,00 - 4,00 -
      16 - 30 aprilie 3,50 2,50 3,50 2,50
      1 mai - 31 octombrie 2,50 2,00 2,50 2,00
      1 noiembrie - 31 decembrie 3,50 2,50 3,50 2,50
  49. Ceapa verde
      a) Ceapa verde cu frunze - legătura
         minimum 100 grame
      1 noiembrie - 31 martie (lei/leg.) 1,50 - 1,50 -
      1 aprilie - 31 octombrie (lei/leg.) 1,00 - 1,00 -
      b) Ceapa verde cu frunze
      16 - 31 mai 3,00 - 3,00 -
      1 - 30 iunie 2,50 - 2,50 -
      c) Ceapa verde cu frunze retezate
         - maximum 25 cm
      după 30 iunie 2,00 - 2,00 -
  50. Usturoi verde (calitate unica -
      toată perioada) legătura minimum
      60 g 1,50 1,50
      Usturoi verde cu frunze retezate
      (calitate unica - toată perioada) 14,00 14,00
-------------------------------------------------------------------------------


   NOTA:
   Încadrarea judeţelor pe zone:
   Zona I: Arad, Bihor, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanta, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Olt, Teleorman, Timiş, Tulcea şi municipiul Bucureşti.
   Zona II: Celelalte judeţe.

    ANEXA 9

                     PREŢURILE
          de contractare şi de achiziţie la cartofi

-------------------------------------------------------------------------------
                                          Preţuri pe calităţi (lei/kg)
                                     ------------------------------------------
Nr. Produsul Zona I Zona II
crt. -------- ------------------------------------------
       Perioada Cal. I Cal. II Cal.I Cal. II
-------------------------------------------------------------------------------
  1. Cartofi timpurii
     - pînă la 31 mai 6,40 4,90 7,50 6,00
     - 1 - 10 iunie 4,20 3,30 4,60 3,70
     - 11 - 20 iunie 3,50 2,90 3,80 3,30
     - 21 - 30 iunie 2,90 2,50 3,10 2,70
  2. Cartofi de vara
     - 1 - 15 iulie 2,70 2,20 3,00 2,40
     - 16 - 31 iulie 2,35 1,95 2,60 2,20
     - 1 - 31 august 2,20 1,80 2,30 1,90
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Produsul Pentru ambele zone (lei/kg)
crt. -------- ------------------------------------------
       Perioada Cal. I Cal. II Sub STAS
-------------------------------------------------------------------------------
  3. Cartofi de toamna pentru consum
     - după 1 septembrie 2,20 1,90 1,10
-------------------------------------------------------------------------------


   NOTA:
   Încadrarea judeţelor pe zone:
   Zona I: Arad, Bihor, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanta, Dîmboviţa, Dolj, Giurgiu, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Satu Mare, Teleorman, Timiş, Tulcea şi municipiul Bucureşti.
   Zona II: Celelalte judeţe.

    ANEXA 10

                  PREŢURILE
       de contractare şi de achiziţie la fructe

-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Produsul Preţuri pe calităţi (lei/kg)
crt. --------- ---------------------------------------
      Perioada Extra I II
-------------------------------------------------------------------------------
  1. Mere
     a) mere de vara
     20 iulie - 15 septembrie - 3,80 3,30
     b) mere grupa A
     pînă la 15 noiembrie 4,50 3,50 2,50
     16 noiembrie - 31 decembrie 5,00 4,00 3,00
     c) mere grupa B
     pînă la 15 noiembrie 3,50 2,50 2,00
     16 noiembrie - 31 decembrie 4,00 3,00 2,50
  2. Pere
     a) pere de vara
     1 iulie - 15 septembrie - 4,00 3,50
     b) pere grupa A
     pînă la 15 noiembrie 4,80 3,80 3,00
     16 noiembrie - 31 decembrie 5,30 4,30 3,50
     c) pere grupa B
     pînă la 15 noiembrie 3,80 3,00 2,50
     16 noiembrie - 31 decembrie 4,50 3,50 2,80
  3. Prune
     a) prune grupa A
     pînă la 15 septembrie - 4,50 4,00
     după 16 septembrie - 5,00 4,30
     b) prune grupa B (toată perioada) - 4,00 3,50
  4. Caise
     Caise grupa A (toată perioada) - 6,50 5,50
     Caise grupa B (toată perioada) - 6,00 5,00
  5. Piersici
     Piersici grupa A (toată perioada) - 5,50 4,50
     Piersici grupa B (toată perioada) - 4,50 4,00
  6. Visine (toată perioada) - 8,50 7,00
  7. Cirese (toată perioada) - 8,50 7,00
  8. Nuci (toată perioada) - 35,00 30,00
  9. Castane (toată perioada) - 30,00 25,00
 10. Alune (toată perioada) 35,00 30,00
 11. Migdale (toată perioada) 50,00 45,00
 12. Gutui (toată perioada) 6,00 5,00
 13. Căpşuni
     1 - 31 martie 35,00 25,00
     1 aprilie - 15 mai 25,00 18,00
     16 - 31 mai 14,00 12,00
     1 iunie - 31 iulie
     Grupa A 12,00 10,50
     Grupa B 11,00 10,00
     1 august - 3- septembrie 12,50 11,00
 14. Coacăze (toată perioada) 15,00 12,00
 15. Zmeura (toată perioada) 22,00 18,00
 16. Mure (toată perioada) 22,00 18,00
 17. Agrise (toată perioada) 16,00 14,00
 18. Afine (toată perioada) 24,00 20,00
 19. Soc fructe (toată perioada) 10,00 8,00
-------------------------------------------------------------------------------


    ANEXA 11

                     PREŢURILE
    de contractare şi de achiziţie la struguri de masa

-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Grupa de soiuri Preţuri pe calităţi (lei/kg)
crt. --------------- ----------------------------------------------
         Perioada Extra I II
-------------------------------------------------------------------------------
 Grupa E
  - pînă la 10 august 9,00 7,00 5,50
  - 11 - 31 august 7,00 6,00 5,00
  - după 1 septembrie 6,00 5,00 4,50
 Grupa S
  - după 1 august 7,00*) 6,00*) 5,00
 Grupa M
  - după 1 august 6,00*) 5,50*) 4,50
 Grupa O
  - după 1 august 5,50 5,00 4,00
-------------------------------------------------------------------------------


   *) Se acorda spor de preţ de 500,00 lei/t pentru struguri în vederea păstrării pentru consum în timpul iernii.

   NOTA: Încadrarea în grupele de soiuri se va face după cum urmează:

-------------------------------------------------------------------------------
  Grupa de soiuri Soiurile
-------------------------------------------------------------------------------
E (extratimpurii) Muscat timpuriu de Bucureşti, Otilia, Perla de Csaba,
                    Timpuriu de Cluj, Victoria, Cardinal, Perlette, Regina
                    viilor, Timpuriu de Pietroasa, Milcov.
S (superioare) Afuz-Ali Alphonse Lavalle, Augusta, Azur, Bianca, Calina,
                    Coarna neagra selectionata, Greaca, Italia, Muscat de
                    Hamburg, Muscat de Adda, Napoca, Select, Splendid, Sultanina,
                    Tamina, Transilvania, Triumf, Xenia.
M (mijlocii) Cetatuia, Chasselas de Băneasa, Chasselas dore, Chasselas
                    roz, Cinsaut, Coarna alba, Coarna neagra, Roz romanesc,
                    Silvania, Somesan.
O (obişnuite) Soiuri amestec cu boabe mici şi mijlocii şi alte soiuri
                    nenominalizate în grupele E, S şi M.
-------------------------------------------------------------------------------


   Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, prin ordin, va încadra în grupele de mai sus şi soiurile noi ce se vor omologa.

    ANEXA 12

                    PREŢURILE
   de contractare şi de achiziţie, condiţiile de acordare a preţurilor şi avantajele
      contractuale la plante medicinale, aromatice, mac, mustar şi flora spontana

   A. I. Preţurile de contractare şi de achiziţie la plante medicinale şi aromatice, mac şi mustar

----------------------------------------------------------------------------------
                  Denumirea produsului lei/kg
Nr. --------------------------------------- ---------------------------
crt. ştiinţifică populara în stare în stare
                                                          proaspăta uscata
----------------------------------------------------------------------------------
 0 1 2 3 4
----------------------------------------------------------------------------------
         Flores Flori
  1. Ammi Visnaga Visnaga - 20,00
  2. Calendulae c.r. Galbenele cu receptacul - 30,00
  3. Calendulae s.r. Galbenele fără receptacul - 150,00
  4. Chamomillae Musetel extra - 60,00
  5. Chamomillae Musetel cal. I 10,00 58,00
  6. Chamomillae Musetel cal. II - 56,00
  7. Lavandulae Levantica - 75,00
  8. Lavandulae Levantica vîrfuri fl. 5,00 -
  9. Malvae arboreae c.c. Nalba de grădina cu caliciu - 20,00
 10. Malvae arboreae s.c. Nalba de grădina fără caliciu - 30,00
 11. Malvae glabrae Nalba de cultura - 60,00
 12. Pyrethri Piretru - 32,00
 13. Rhoeados Petale de mac de cîmp - 100,00
 14. Rosa damascena Petale de trandafir - 95,00
 15. Salvia sclarea Inflorescente serlai 3,00 -
 16. Tagetes c.r. Craite cu receptacul - 10,50
 17. Tagetes s.r. Craite fără receptacul - 150,00

           Folium Frunze
 18. Belladonnae Matraguna - 20,00
 19. Cynarae c.p. Anghinara cu petiol 1,50 15,00
 20. Cynarae s.p. Anghinara fără petiol 4,50 38,00
 21. Datura stramonii Laur 0,60 5,00
 22. Digitalis lanata Degetel linos 5,00 30,00
 23. Digitalis purpureae Degetel roşu 5,00 30,00
 24. Malvae glabrae Nalba de cultura - 22,50
 25. Melissae Roinita - 33,00
 26. Menthae Menta cal. superioară - 100,00
 27. Menthae Menta cal. I - 60,00
 28. Menthae Menta cal. II - 40,00
 29. Papaveris somniferi Mac de cultura 1,10 7,00
 30. Plantaginis lanceolatae Patlagina ingusta 1,10 8,00
 31. Salviae Salvie - 30,00

           Herba Iarba
 32. Atemisia absinthii Pelin 0,90 -
 33. Artemisia abrotani Lemnul domnului 2,00 11,00
 34. Basilici Busuioc 1,50 14,00
 35. Belladonnae Matraguna 1,00 12,00
 36. Cnici Schinel - 8,00
 37. Daturae innoxiae Laur paros 1,00 10,00
 38. Dracocephali Mataciune - 10,00
 39. Fagopiri Hrisca - 3,50
 40. Hyssopi Isop - 10,00
 41. Majoranae Maghiran 3,50 30,00
 42. Melissae Roinita - 8,25
 43. Menthae Menta 4,00 20,00
 44. Menthae bruch Menta sitata - 50,00
 45. Nepetae catariae Catusnica 2,60 10,00
 46. Salviae Salvie 2,00 9,00
 47. Saturajae Cimbru de grădina - 20,00
 48. Solani laciniati Zirna australiana 0,60 6,00
 49. Thymi Cimbru de cultura 3,50 18,00
 50. Vincae minoris Saschiu - 16,20
 51. Anethii graveolens Marar 3,00 -
 52. Dracunculi Tarhon 5,00 -
 53. Carvi Chimion 3,00 -
 54. Menthae crispae Menta creata 4,00 -
 55. Coriandri Coriandru 3,00 -

            Radix Rădăcini
 56. Angelicae Angelica - 34,60
 57. Belladonnae Matraguna - 50,00
 58. Calami Obligeana 8,00 40,00
 59. Gentianae Ghintura 10,00 45,50
 60. Iridis Stinjenel 8,00 40,00
 61. Liquiritiae Lemn dulce 10,00 60,00
 62. Rhei mundata Revent 9,50 40,50
 63. Saponariae albae Ipcarige 9,00 40,00
 64. Saponariae rubrae Sapunarita 9,00 40,00
 65. Valerianae Odolean 8,50 40,00

         Semen Seminţe
 66. Nigellae Negrilica - 10,75
 67. Papaveris Mac de cultura - 25,00
 68. Sinapis albae Mustar alb - 6,50
 69. Sinapis nigrae Mustar negru - 6,50
 70. Daturae innoxiae
     pentru industrie Laur paros - 15,50

           Fructus Fructe
 71. Ammi mayus Mayus - 10,00
 72. Ammi visnaga Visnaga - 10,00
 73. Anisi Anason - 40,00
 74. Cardi mariani Armurariu - 15,00
 75. Carvi Chimion - 50,00
 76. Coriandri Coriandru boabe - 8,00
 77. Coriandri Coriandru spartura - 4,50
 78. Foeniculi Fenicul - 15,00
 79. Papaveris capita Capete de mac - 15,00
 80. Anethii graveolens Marar consum industrial - 40,00

          Variae Diverse
 81. Secale cornutum Cornul secarei - 150,00
-------------------------------------------------------------------------------


   II. Condiţiile de acordare a preţurilor şi avantajele contractuale
   Preţurile de mai sus se înţeleg în condiţia de livrare loco-producător, recepţia cantitativă şi calitativă facindu-se la centrele de recepţie "Plafar", conform condiţiilor tehnice de recepţie legale.
   Plata transportului de la producători la centrul de recepţie se suporta de unităţile beneficiare potrivit prevederilor legale.
   Producătorii care încheie contracte cu întreprinderile "Plafar" beneficiază de următoarele avantaje:
   a) vor primi gratuit material de înmulţire de la întreprinderile "Plafar";
   b) vor putea primi cu plata imediat sau pe credit, pînă la termenul contractual de predare a producţiei, îngrăşăminte şi alte produse chimice necesare aplicării tehnologiilor de cultura, în limita repartitiilor, la preţurile legale în vigoare;
   c) pot primi în folosinţa, fără plata, tocuri, rame sau rasadnite complete, rame de uscat, ambalaje, utilaje specifice şi alte materiale necesare producţiei de la întreprinderile "Plafar";
   d) vor primi asistenta tehnica şi documentaţie tehnica în mod gratuit de la întreprinderile "Plafar".

             B. PREŢURILE
    de achiziţie la plante medicinale şi aromatice din flora spontana

-------------------------------------------------------------------------------
                 Denumirea produsului lei/kg
        --------------------------------------------- -----------------------
Nr. ştiinţifică populara în stare în stare
crt. proaspăta uscata
-------------------------------------------------------------------------------
 0 1 2 3 4
-------------------------------------------------------------------------------
            Flores Flori
  1. Acaciae Salcim 1,50 13,00
  2. Althaeae Nalba mare 7,00 40,50
  3. Arnicae Arnica 9,00 60,00
  4. Bellidis Banutei 4,50 35,00
  5. Calcatrippae Nemtisori 24,00 102,00
  6. Callendulae c.r. Galbenele cu receptacul 3,50 30,00
  7. Chamomillae Musetel cal. extra - 30,00
                                       cal. I - 58,00
                                       cal. II - 56,00
                                       pulvis 10,00 30,00
  8. Crataegi Paducel 12,00 65,00
  9. Cyani c.r. Albastrele cu receptacul 10,00 44,00
 10. Cyani s.r. Albastrele fără receptacul - 121,00
 11. Farfarae Podbal 5,00 43,00
 12. Helianthi Floarea-soarelui 2,50 21,00
 13. Hyperici Sunatoare 4,00 25,00
 14. Hippocastani albi Castan alb 5,00 40,00
 15. Hippocastani rubri Castan roşu 6,00 56,00
 16. Lamii albi Urzica moarta 35,00 -
                                  alba - cal. I - 340,00
                                         cal. II - 230,00
 17. Malvae silvestris Nalba de pădure 5,00 30,00
 18. Meliloti Sulfina 4,50 25,00
 19. Millefolii Coada soricelului 3,00 15,00
 20. Primulae c.r. Ciubotica cucului cu
                              receptacul 6,00 50,00
 21. Primulae s.r. Ciubotica cucului fără
                              receptacul 8,00 70,00
 22. Pruni spinosi Porumbar 12,00 -
                                    cal. I - 64,00
                                    cal. II - 54,00
 23. Rhoeados Mac roşu de cîmp 14,00 150,00
 24. Rosarum Trandafir (petale) 14,00 110,00
 25. Sambuci n. ger. Soc nesitat 4,00 28,00
 26. Sambuci ger. Soc sitat - 56,00
 27. Sophorae immaturi Salcim japonez boboci 15,00 70,00
 28. Tanaceti Vetrice 3,00 12,00
 29. Tiliae arg. c. br. Tei argintiu cu bractee 18,00 80,00
 30. Tiliae arg. s. br. Tei argintiu fără bractee 36,00 160,00
 31. Tiliae off Tei medicinal 20,00 90,00
 32. Trifolii albi Trifoi alb 5,00 27,00
 33. Trifolii rubri Trifoi roşu 4,00 22,00
 34. Ulmariae Cretusca 6,00 32,00
 35. Verbasci Luminarica 11,50 105,00
 36. Ulmariae ger. Cretusca sitata - 70,00
 37. Verbasci summitate Luminarica inflorescente 3,00 25,00

          Folium Frunze
 38. Alchemillae Cretisoara 7,00 37,00
 39. Althaeae Nalba mare 2,50 12,00
 40. Bardanae Brusture 0,75 7,00
 41. Belladonnae Matraguna 3,00 25,00
 42. Betulae Mesteacan 2,00 7,00
 43. Buxi Cimisir 4,50 20,00
 44. Castanae Castan comestibil 1,50 9,00
 45. Chamaenerion Rascoage 4,50 29,00
 46. Cydoniae Gutui 1,00 3,50
 47. Convallariae Lacramioare 2,00 14,00
 48. Coryli Alun 1,50 6,50
 49. Crataegi c. fl. Paducel cu flori 3,50 17,00
 50. Crataegi s. fl. Paducel fără flori 2,50 10,00
 51. Farfarae Podbal 1,00 8,00
 52. Filicis Feriga 2,50 10,00
 53. Fragariae Frag 3,50 14,00
 54. Fraxini Frasin 2,00 10,00
 55. Hederae Iedera 4,00 20,00
 56. Hippocastani Castan 2,00 8,00
 57. Hyosciani Maselarita 4,00 35,00
 58. Juglandis Nuc 1,50 8,00
 59. Malvae neglectae Casul popii 3,00 17,00
 60. Malvae silvestris Nalba de pădure 3,00 16,00
 61. Melissae Roinita 5,00 33,00
 62. Mori Dud 2,00 10,00
 63. Myrtilli Afin 7,00 30,00
 64. Pini Pin 1,30 6,00
 65. Plantaginis Patlagina 1,75 10,00
 66. Pulmonariae Plaminarica 3,00 24,00
 67. Ribi nigri Coacaz negru 4,00 20,00
 68. Rubi fructicosi Mur 2,00 10,00
 69. Rubi idaei Zmeur 3,00 15,00
 70. Salicis Salcie 1,50 9,00
 71. Sambuci Soc 1,50 9,00
 72. Scolopendri Navalnic 3,00 17,00
 73. Stramonii Laur 1,25 12,00
 74. Taraxaci Papadie 2,00 20,00
 75. Thujae Tuia 8,00 25,00
 76. Tiliae Tei 1,00 5,50
 77. Trifolii fibrini Trifoiste de balta 4,00 28,00
 78. Urticae Urzica 1,50 10,00
 79. Verbasci Luminarica - 8,00
 80. Violae Viorele 4,00 20,00
 81. Visci cum stipites Visc cu ramurele 2,50 8,00
 82. Vitis idaei Merisor 12,00 50,00
 83. Vitis viniferae Vita-de-vie 1,50 8,00

           Herba Iarba
 84. Absinthi Pelin 0,75 3,50
 85. Aconiti Omag 2,50 16,00
 86. Adonidis Ruscuta de primavara 1,50 8,50
 87. Agrimoniae Turita mare 4,00 20,00
 88. Alchemillae Cretisoara 2,50 14,00
 89. Anserinae Coada racului 3,00 15,00
 90. Aristolochiae Cucurbetica 1,50 10,00
 91. Artemisiae vulgaris Pelinarita 1,25 6,00
 92. Asari Pochivnic 3,50 20,00
 93. Asperulae Vinarita 3,00 22,00
 94. Bursae pastoris Traista ciobanului 1,00 6,00
 95. Calami Obligeana 2,50 15,00
 96. Cardui nutans Ciulin 4,00 28,00
 97. Centauri Tintaura 8,00 40,00
 98. Chamomillae Musetel 1,50 6,00
 99. Chelidonii Rostopasca 2,00 18,00
100. Cichorii Cicoare 0,75 6,00
101. Clematidis Carpen de pădure 2,80 13,00
102. Convolvuli Volbura 1,25 8,00
103. Corydalis Brebenei 8,00 70,00
104. Cuscutae Cuscuta 11,00 60,00
105. Epilobii Rascoage 2,00 15,00
106. Eupatoriae Cînepa ciobanului 2,00 12,00
107. Equiseti Coada calului 2,50 10,00
108. Erodii cicutarii Ciocul berzei 2,50 15,00
109. Eryngii plani Scai vinat 3,50 13,00
110. Erigeroni canadensis Batrinis 1,25 9,00
111. Euphorbiae Laptele cucului 2,25 17,00
112. Euphrasiae Silur 7,00 30,00
113. Fumariae Fumarita 2,50 14,00
114. Galii veri Sinziene 2,50 14,00
115. Gei Cerentel 1,25 7,00
116. Genistae Drobita 3,00 15,00
117. Geranii robertiani Napraznic 3,00 12,50
118. Geranii macrorrhizi Priboi 3,00 18,00
119. Glecomae Rotunjoara 2,00 16,00
120. Gratiolae Veninarita 2,00 8,50
121. Hederae Iedera 3,00 15,00
122. Hydropiperis Piper de balta 0,75 5,00
123. Hyperici Sunatoare 3,00 15,00
124. Lamii albi Urzica moarta alba 1,25 8,00
125. Leonuri Talpa gistii 2,50 15,00
126. Lepidii Urda vacii 0,90 8,00
127. Linariae Linarita 2,00 8,00
128. Lycopii Piciorul lupului 1,50 10,00
129. Lycopodii Pedicuta 6,00 20,00
130. Lysimachiae Drete 4,00 40,00
131. Marrubii Unguraş 1,50 10,00
132. Meliloti Sulfina 2,00 12,00
133. Menthae sp. Menta salbatica 1,50 12,00
134. Menthae pulegii Busuiocul cerbului 1,00 5,00
135. Millefolii Coada soricelului 1,00 5,50
136. Melissae Roinita 1,50 8,00
137. Origani Sovirv 3,50 12,00
138. Polygonii Troscot 1,00 6,00
139. Potentillae reptans Cinci degete 5,00 28,00
140. Pulmonariae Plaminarica 1,50 8,00
141. Rumicis Macris 2,50 20,00
142. Salicariae Rachitan 1,50 8,00
143. Saniculae Sinisoara 3,00 18,00
144. Sarothamni Maturice 1,25 3,00
145. Sedi acri Iarba de spaldina 2,00 20,00
146. Serpylli Cimbrisor 3,50 16,00
147. Solidaginis Splinuta, sinziene de
                               grădina 2,50 12,00
148. Stellariae Iarba moale 1,50 15,60
149. Symphyti Tataneasa 1,00 9,00
150. Tanaceti Vetrice 1,75 8,00
151. Taraxaci c.r. Papadie cu rădăcini 3,00 20,00
152. Teucri Dumbet 4,00 18,00
153. Trioni Zamosita 1,50 12,00
154. Ulmariae Cretusca 2,00 12,00
155. Urticae Urzica 0,50 4,00
156. Veronicae Veronica 4,00 24,00
157. Vincae Saschiu 4,50 20,00
158. Violae species Trei fraţi galbeni 4,00 30,00
159. Violae tricoloris Trei fraţi patati 5,50 40,00
160. Xanthii Holera 6,00 35,00

           Radix Rădăcini
161. Aconiti Omag 8,00 50,00
162. Althaeae mundatae Nalba cojita 8,00 40,00
163. Althaeae non mundatae Nalba necojita 4,00 20,00
164. Bardanae Brusture 4,50 30,00
165. Belladonnae Matraguna 8,00 50,00
166. Bistortae Racusor 6,00 36,00
167. Calami Obligeana 8,00 40,00
168. Carlinae Ciurul zinelor 7,00 40,00
169. Cichorii Cicoare 2,50 15,00
170. Echinatae Cioringlav 1,00 5,00
171. Eryngii campestris Scaiul dracului 3,00 14,00
172. Filicis maris Feriga 3,50 15,00
173. Gei Cerentel 18,00 60,00
174. Gentianae Ghintura 10,00 50,00
175. Geranii macrorrhizi Priboi 10,00 50,00
176. Gypsophyllae Ipcarige 9,00 40,00
177. Graminis brut Pir brut 1,75 5,50
178. Graminis brun Pir brun 4,00 15,00
179. Graminis galben Pir galben 5,00 25,00
180. Hellebori Spinz 4,00 20,00
181. Hellebori sine rhizoma Spinz-radicele - 40,00
182. Inulae Iarba mare 5,00 30,00
183. Iridis Stinjenel 8,00 40,00
184. Liquiritiae Lemn dulce 10,00 60,00
185. Ononidis Osul iepurelui 9,00 40,00
186. Petasitidis Captalan 2,50 15,00
187. Phytolaccae Cirmiz 8,00 -
188. Polygonati Pecetea lui Solomon 2,00 15,00
189. Primulae Ciubotica cucului 13,00 55,00
190. Rumicis Stevia stinelor 3,50 18,00
191. Saponariae Sapunarita 9,00 40,00
192. Scopoliae Mutulica 5,50 23,00
193. Symphyti Tataneasa 8,00 50,00
194. Taraxaci Papadie 7,00 40,00
195. Valerianae Valeriana 8,50 40,00
196. Veratri Steregoaie 4,00 21,00

           Fructus Fructe
197. Berberidis Dracila 4,00 25,00
198. Catharticae Verigariu 6,00 36,00
199. Ebuli cum stipites Boz cu codite - 10,00
           sine stipites fără codite 2,00 14,00
200. Gleditschiae Gladice 4,00 7,00
201. Phaseoli s.s. Fasole teci - 8,00
202. Phytolaccae Cirmiz 10,00 -

         Semen Seminţe
203. Aristolochiae Cucurbetica - 48,00
204. Brassicae rapae Rapita (fl. spontana) - 1,00
205. Colchici Brinduse 10,00 150,00
206. Hippocastani Castan 0,75 2,00

         Variae Diverse
207. Cantharides Gindaci de frasin 50,00 230,00
208. - Cetina brad 0,70 -
209. - Cetina pin montan 0,80 -
210. - Cetina pin negru şi
                              silvestru 0,70 -
211. - Cetina molid 0,70 -
212. - Cetina ienupar 1,00 4,00
213. Cortex Berberidis Coaja de dracila 30,00 100,00
214. Cortex Frangulae Coaja de crusin 9,00 30,00
215. Cortex Hippocastani Coaja de castan 9,00 30,00
216. Cortex Querci Coaja de stejar 3,50 12,00
217. Cortex Populi nigri Coaja de plop negru 3,50 10,00
218. Cortex Salicis Coaja de salcie 3,50 12,00
219. Cortex Viburni Coaja de calin 6,00 19,00
220. Gemmae Populi Muguri de plop negru 22,00 60,00
221. Lichen Furfuraceae Lichen de conifere - 15,00
222. Lichen Islandicus Lichen de piatra - 18,00
223. Lichen Quercus Lichen de stejar - 25,00
224. Lichen Usnea barbata Lichen barba ursului - 6,00
225. Pericarpus nucis
     juglandis Pericarp de nuca 1,25 8,00
226. Secale cornutum Cornul secarei
                              (fl. spontana) - 75,00
227. Septum nucis juglandis Sept de nuca - 13,00
228. Sporae Lycopodii Spori de pedicuta - 280,00
229. Stigmata Maydis Mătase de porumb 2,50 15,00
230. Stipites Cerasorum Cozi de cirese 3,50 15,00
231. Strobuli Lupuli Conuri de hamei 12,00 50,00
232. Turiones Pini Muguri de pin 9,00 40,00
-------------------------------------------------------------------------------


    ANEXA 13

                    PREŢURILE
   de contractare şi de achiziţie, condiţiile de acordare a preţurilor
        şi avantajele contractuale la animale şi păsări

   I. Preţurile de contractare şi de achiziţie

-------------------------------------------------------------------------------
                 Specia U/M Preţ
                                                                       lei/U.M.
-------------------------------------------------------------------------------
 1. Tineret bovin kg viu 27,00
 2. Bovine adulte (taurine şi bubaline)
    - calitatea I kg viu 25,00
    - calitatea a II-a kg viu 20,00
 3. Porcine
    - peste 90 kg (media pe lot) kg viu 25,00
    - sub 90 kg (media pe lot) kg viu 22,00
    - porci contractaţi pentru producerea de salamuri
      crude, uscate şi semiconserve kg viu 26,00
 4. Ovine şi caprine adulte
    - calitatea I kg viu 20,00
    - calitatea a II-a kg viu 18,00
 5. Tineret ovin, caprin şi batali peste 15 kg/cap kg viu 25,00
 6. Miei intarcati în greutate minima de 12 kg/cap kg viu 30,00
 7. Cabaline pentru macelarie
    - calitatea I kg viu 23,00
    - calitatea a II-a kg viu 20,00
 8. Păsări
    - pui de gaina pentru carne kg viu 20,00
    - gaini şi cocosi kg viu 18,00
    - curci şi curcani (tineret şi adulte) kg viu 23,00
    - rate (tineret şi adulte) kg viu 22,00
    - giste (tineret şi adulte) kg viu 24,00
 9. Iepuri de casa kg viu 23,00
-------------------------------------------------------------------------------


   II. Condiţiile de acordare a preţurilor şi avantajele contractuale
   1. Membrii cooperativelor agricole şi producătorii particulari care livreaza anual un număr de 3 pînă la 10 porci primesc, peste preţurile grupei de greutate la care se încadrează porcii, cîte 1,00 lei/kg viu, cei care livreaza 11 - 20 porci, cîte 2,00 lei/kg viu şi cei care livreaza peste 20 porci, cîte 2,50 lei/kg viu.
   2. Preţurile prevăzute pentru animale şi păsări se înţeleg în condiţia de livrare loco-furnizor, încărcate în mijlocul de transport. Pentru iepuri de casa şi păsări preţurile se înţeleg exclusiv ambalajul de transport.
   3. Întreprinderile de industrializare a cărnii pot sa vinda animale pentru creştere şi ingrasare sau pentru reproducţie la preţurile de cumpărare, la care se adauga un comision de 5%, în condiţia de livrare loco-baza de preluare a animalelor, încărcate în mijlocul de transport.
   4. Unităţilor agricole de stat şi cooperativelor agricole care realizează un indice de natalitate de 70% li se acorda o prima de 500,00 lei pentru fiecare vitel obţinut şi îngrijit pînă la trecerea lui în alta categorie de creştere sau livrat pentru creştere şi ingrasare.
   5. Unităţile agricole de stat şi cooperatiste primesc în plus o prima de 100,00 lei pentru fiecare vitel sanatos obţinut de la juninci.
   6. Primele încasate potrivit pct. 4 şi 5 se vor acorda personalului care a contribuit direct la realizarea natalitatii.
   7. Membrii cooperativelor agricole şi producătorii particulari vor primi pentru fiecare vitel obţinut în gospodăria personală, contractat sau reţinut pentru reproducţie, respectiv pentru munca, o prima de 400,00 lei.
   8. Membrii cooperativelor agricole şi producătorii particulari beneficiază în plus de o prima de 1000,00 lei pentru un vitel obţinut de la o juninca în vîrsta de pînă la 36 luni, cu condiţia de a-l îngriji pe o perioada de cel puţin 6 luni şi a-l contracta cu statul.
   9. Primele prevăzute mai sus se suporta de la bugetul de stat, cu excepţia celor ce se acorda potrivit pct. 7 pentru viteii livrati la fondul de stat.
   10. In vederea stimulării livrărilor de animale pentru sacrificarea la fondul de stat pe baza de contracte, membrilor cooperatori şi producătorilor particulari din zonele de deal şi de munte li se acorda, la preţul de livrare, următoarele cantităţi de furaje concentrate, stabilite în raport cu specia, categoria şi numărul animalelor livrate:
   a) pentru tineretul bovin livrat la 350 kg viu şi peste se acorda 150 kg furaje concentrate, se scad cîte 0,5 kg pentru fiecare kg viu livrat sub 350 kg şi se acorda în plus 0,5 kg pentru fiecare kg viu livrat peste 350 kg;
   b) pentru porci în greutate de peste 100 kg viu se acorda 2,5 kg furaje concentrate pe kg viu, pentru întreaga cantitate livrata.
   11. Membrii cooperativelor agricole şi producătorii particulari care contractează şi livreaza animale şi produse animaliere sînt scutiţi de impozit pentru toate animalele de la care s-au obţinut produsii sau produsele.
   12. Organele sanitar-veterinare sînt obligate sa asigure vaccinarea gratuita a animalelor ce urmează a fi livrate pe baza de contracte, iar primăriile sa elibereze certificatele de proprietate şi sănătate a animalelor.
   13. Bovinele adulte livrate la sub calitatea a II-a, necorespunzătoare pentru tăiere, se plătesc cu 17,00 lei/kg viu.

    ANEXA 14

                     PREŢURILE
   de contractare şi de achiziţie, condiţiile de acordare a preţurilor
       şi avantajele contractuale la lapte şi produse din lapte

   I. Preţurile de contractare şi de achiziţie

-------------------------------------------------------------------------------
                  Denumirea produsului U/M Preţ
                                                                       lei/U.M.
-------------------------------------------------------------------------------
 A. Lapte şi smintina
    - lapte de vacă cu 3,5% grasime hl 600,00
    - lapte de bivolita cu 7% grasime hl 900,00
    - lapte de oaie cu 7% grasime hl 1200,00
    - lapte de capra cu 4% grasime hl 650,00
    - smintina din lapte de vacă şi bivolita cu 35% grasime kg 55,00

 B. Brinzeturi
    - brinza telemea din lapte de vacă, cu maximum 54% umiditate,
      calitatea I kg 38,00
    - cas din lapte de vacă, cu maximum 50% umiditate,
      calitatea I kg 45,00
    - brinza telemea din lapte de oaie cu maximum 52% umiditate,
      calitatea I kg 47,00
    - cas felii din lapte de oaie cu maximum 52% umiditate,
      calitatea I kg 47,00
    - cas felii din lapte de oaie cu maximum 50% umiditate,
      calitatea I kg 53,00
    - brinza burduf din lapte de oaie, în burduf de piele cu
      maximum 45% umiditate, calitatea I kg 66,00
    - brinza telemea mixtă din lapte de oaie şi de vacă, cu 52%
      umiditate şi 45% grasime în substanta uscata, calitatea I kg 45,00
    - urda din zer de oaie cu maximum 60% umiditate, calitatea I kg 8,00
    - lapte smintinit şi zara l 0,60
    - zer l 0,10
-------------------------------------------------------------------------------


   II. Condiţiile de acordare a preţurilor şi avantajele contractuale
   Pentru laptele de vacă, oaie şi bivolita cu un conţinut de grăsimi mai mare sau mai mic decît cel prevăzut la lit. A din prezenta anexa, preţurile de contractare şi achiziţie vor fi majorate sau reduse corespunzător conţinutului de grăsimi.
   Criteriile de majorare sau reducere a preţurilor şi modul lor de aplicare, pentru laptele şi produsele lactate ce se vor livra peste sau sub prevederile calitative ale standardelor şi normelor în vigoare, cu excepţia conţinutului de grasime, se stabilesc de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, cu acordul Ministerului Finanţelor.
   Preţurile de contractare şi de achiziţie pentru lapte şi produse lactate se înţeleg în condiţia de livrare ferma sau brigada zootehnica din cadrul unităţii agricole, respectiv tabara de vara, drum accesibil, încărcat în mijlocul de transport.
   Pentru producătorii particulari, condiţia de livrare este loco-centrul de receptionare a laptelui, stabilit de comun acord de către întreprinderea beneficiara şi producător.
   Membrilor cooperativelor agricole şi producătorilor particulari li se acorda, contra cost, la preţurile legale, cîte 0,300 kg tarite pentru fiecare litru de lapte de vacă sau bivolita, recalculat la 3,5% grasime, livrat pe baza de contract, şi cîte 0,300 kg tarite pentru fiecare litru de lapte de oaie şi capra livrat pe baza de contract, recalculat la 7% grasime şi respectiv 4% grasime.
   In perioada de păşunat 1 mai - 15 septembrie se acorda contra cost la fiecare stina constituită, care contractează şi livreaza minimum 15 litri lapte pe cap de oaie la fondul de stat, cantităţi de mălai pentru hrana ciobanilor, după cum urmează:
   - 50 kg mălai pentru o stina constituită din 50 - 100 oi mulgatoare;
   - 75 kg mălai pentru o stina constituită din 101 - 150 oi mulgatoare;
   - 100 kg mălai pentru o stina constituită din 151 - 200 oi mulgatoare;
   - 125 kg mălai pentru o stina constituită din peste 200 oi mulgatoare.

    ANEXA 15

                    PREŢURILE
   de contractare şi de achiziţie, condiţiile de acordare a preţurilor
         şi avantajele contractuale la mierea de albine

   I. Preţurile de contractare şi de achiziţie

                                         U/M Preţ
                                              lei/U.M.
                                        ---------------
    - calitate superioară kg 50
    - calitatea I kg 45
    - calitatea a II-a kg 40


   II. Condiţiile de acordare a preţurilor şi avantajele contractuale
   Preţul de contractare se înţelege loco-producător.
   Unităţile agricole de stat şi cooperatiste, membrii cooperativelor agricole şi producătorii particulari care contractează miere, produse apicole, roiuri şi familii de albine beneficiază de următoarele:
   - aprovizionarea cu prioritate cu roiuri, familii de albine, matci selecţionate, faguri artificiali, stupi şi piese de stupi, unelte şi materiale apicole specializate;
   - acordarea pentru fiecare 5 kg miere predată la fondul de stat a 10 kg biostimulatori;
   - scutirea de taxe pentru amplasarea stupilor în stuparitul pastoral;
   - transportul stupilor la flora melifera prin grija organizaţiilor de contractare, costul transportului urmînd a fi plătit după recoltare, potrivit înţelegerii părţilor, în produse apicole şi în bani;
   - scutirea producătorilor apicoli de impozit pe venituri realizate din practicarea apiculturii;
   - obligativitatea organelor în drept de a asigura în mod gratuit prevenirea şi combaterea epizootiilor la albine.

    ANEXA 16

                  PREŢURILE
de contractare şi de achiziţie, condiţiile de acordare a preţurilor şi avantajele contractuale la oua şi lina

   I. Preţurile de contractare şi de achiziţie

-------------------------------------------------------------------------------
               Denumirea produsului U/M Preţ
                                                                        lei/U.M
-------------------------------------------------------------------------------
 1. Oua
    - mari (peste 50 g/buc.) buc 1,50
    - mici (sub 50 g/buc) buc 1,40
 2. Lina
    - Merinos super. kg 200,00
                                       I kg 175,00
                                      II kg 150,00
                                     III kg 85,00
    - Spanca şi tigaie alba şi neagra I kg 155,00
                                      II kg 130,00
                                     III kg 70,00
    - Lina grosiera (stogose, turcana,
      caracul) I kg 140,00
      alba şi neagra II kg 110,00
                                     III kg 60,00
-------------------------------------------------------------------------------


   II. Condiţiile de acordare a preţurilor şi avantajele contractuale
   Preţurile la oua se înţeleg în condiţia de livrare loco-producător, exclusiv ambalajul de transport care se asigura de beneficiar.
   Pentru lina, preţurile se înţeleg în condiţia de livrare loco-producător pe baza pe baza de analize organoleptice, unitatea beneficiara avînd obligaţia sa efectueze şi sa suporte transportul şi sa asigure ambalajul de transport.
   Pentru unităţile agricole de stat şi cooperativele agricole care accepta, preţurile sînt valabile în condiţia de aplicare a randamentului de spalare. Randamentele pe rase de ovine sînt cele prevăzute în STAS 844-80.
   Diferenţele de randament peste sau sub limita prevăzută în STAS, pe rase, se considera cantitate în plus sau în minus fata de cantitatea de lina nespalata livrata.
   Unităţile agricole de stat şi cooperativele agricole care accepta livreaza lina direct la întreprinderile industriei uşoare.

    ANEXA 17

                PREŢURILE
de contractare şi de achiziţie, condiţiile de acordare a preţurilor şi avantajele contractuale la gogosile de mătase crude de dud

   I. Preţurile de contractare şi de achiziţie

                          U/M Preţ
                                 lei/U.M.
                         ------------------
    - calitatea I kg 250
    - calitatea a II-a kg 200


   II. Condiţiile de acordare a preţurilor şi avantajele contractuale
   Preţul de contractare şi de achiziţie se înţelege în condiţia de livrare loco-producător.
   Producătorii care încheie contracte pentru livrarea gogosilor de mătase beneficiază, în mod gratuit, de saminta de viermi de mătase, larve în vîrstele mici, hirtie de aşternut, dezinfectante pentru spaţiile de creştere şi combustibilul necesar pentru incubare.


    ANEXA 18

                   PREŢURILE
   de contractare şi de achiziţie, condiţiile de acordare a preţurilor
  şi avantajele contractuale la blănuri brute de animale de crescătorie

   I. Preţurile de contractare şi de achiziţie

-------------------------------------------------------------------------------
                   Felul blănurilor Calitatea Preţ
                                                                      lei/buc.
-------------------------------------------------------------------------------
 Nurci 56 cm l 1700,00
 Dihor 40 cm l 870,00
 Vulpi argintii şi platinate 70 cm l 3900,00
 Vulpi polare 60 cm l 2370,00
 Nutrii 60 cm l 740,00
 Iepuri de casa crescuti industrial 10 dcmp 20,00
 Iepuri de blana 12 dcmp 60,00
-------------------------------------------------------------------------------


   II. Condiţiile de acordare a preţurilor şi avantajele contractuale
   1. Preţurile la blanurile brute de animale de crescătorie se înţeleg în condiţia de livrare loco-depozit furnizor, exclusiv ambalajul de transport.
   2. Preţurile de baza se majorează cu:
   - 30% calitatea extra
   - preţ baza calitatea I
   şi se micşorează cu:
   - 10% calitatea a II-a
   - 25% calitatea a III-a
   - 40% calitatea a IV-a numai la nurca.
   Bracurile se plătesc cu 10% din preţul de baza.
   3. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi Ministerul Industriei Uşoare vor elabora în termen de 60 de zile norme tehnice de încadrare a blănurilor pe clase de calitate.
   4. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare împreună cu Ministerul Industriei Uşoare vor aproba preţurile pe alte dimensiuni şi calităţi şi vor elabora împreună norme tehnice de încadrare a blănurilor pe calităţi.

    ANEXA 19

                   PREŢURILE
       de contractare şi de achiziţie la piei brute

-------------------------------------------------------------------------------
       Denumirea pieilor şi caracteristicile tehnice
---------------------------------------------------- Preţ
       Felul pieilor Tipul pieilor Calitatea lei/kg
-------------------------------------------------------------------------------
            1 2 3 4
-------------------------------------------------------------------------------
  a) Piei brute de bovine
  Piei de vitel - I 77,00
                                                          II 61,00
                                                         III 45,00
                                                          IV 21,00
  Piei de minzati 12 I 70,00
                                                          II 50,00
                                                         III 40,00
                                                          IV 19,00
  Piei de minzati 16 I 66,00
                                                          II 55,00
                                                         III 43,00
                                                          IV 19,00
  Piei de vite 20 I 61,00
                                                          II 51,00
                                                          III 42,00
                                                           IV 19,00
  Piei de vite 25 I 51,00
                                                           II 43,00
                                                          III 35,00
                                                           IV 16,00
  Piei de vite 30 I 48,00
                                                           II 42,00
                                                          III 34,00
                                                           IV 14,00
  Piei de vite 35 I 43,00
                                                           II 38,00
                                                          III 32,00
                                                           IV 13,00
  Piei de vite 40 I 37,00
                                                           II 34,00
                                                          III 27,00
                                                           IV 11,00
  Piei de vite 45 I 35,00
                                                           II 32,00
                                                          III 26,00
                                                           IV 11,00
  Piei de vite 46 I 34,00
                                                           II 31,00
                                                          III 24,00
                                                           IV 10,00
  Piei de taur 45 T I 34,00
                                                           II 31,00
                                                          III 24,00
                                                           IV 10,00
  Piei de taur 46 T I 23,00
                                                           II 20,00
                                                          III 16,00
                                                           IV 6,00
  Piei de malaci 12 I 59,00
                                                           II 46,00
                                                          III 34,00
                                                           IV 15,00
  Piei de turmaci 16 t I 48,00
                                                           II 38,00
                                                          III 27,00
                                                           IV 12,00
  Piei de bivol 24 B I 40,00
                                                           II 34,00
                                                          III 27,00
                                                           IV 11,00
  Piei de bivol 32 B I 34,00
                                                           II 29,00
                                                          III 24,00
                                                           IV 10,00
  Piei de bivol 40 B I 31,00
                                                           II 27,00
                                                          III 22,00
                                                           IV 10,00
  Piei de bivol 41 B I 21,00
                                                           II 18,00
                                                          III 14,00
                                                           IV 5,00
  Piei bracuri (toate tipurile) 3,20
    b) Piei brute de porcine
       - piei întregi
  Piei de porcine 3 I 15,00
                                                           II 12,00
                                                          III 8,00
  Piei de porcine 6 I 23,00
                                                           II 19,00
                                                          III 12,00
  Piei de porcine 7 I 21,00
                                                           II 16,00
                                                          III 11,00
  Piei de porcine 20 V I 8,00
                                                           II 6,00
                                                          III 3,00
  Piei bracuri (tipurile 3, 6, 7) 2,00
  Piei de porcine (bucăţi de piele) 11,00
    c) Piei brute de cabaline lei/buc
  Piei avortoni A I 38,00
                                                           II 33,00
                                                          III 26,00
                                                           IV 15,00
  Piei de minji 160 I 53,00
                                                           II 47,00
                                                          III 38,00
                                                           IV 22,00
  Piei de cai 180 I 65,00
                                                           II 58,00
                                                          III 47,00
                                                           IV 28,00
  Piei de cai 200 I 73,00
                                                           II 65,00
                                                          III 53,00
                                                           IV 32,00
  Piei de cai 220 I 79,00
                                                           II 71,00
                                                          III 57,00
                                                           IV 35,00
  Piei de cai 240 I 82,00
                                                           II 73,00
                                                          III 60,00
                                                           IV 37,00
  Piei de cai 260 I 88,00
                                                           II 78,00
                                                          III 64,00
                                                           IV 39,00
  Piei de cai 280 I 89,00
                                                           II 79,00
                                                          III 65,00
                                                           IV 40,00
  Piei de cai 281 I 99,00
                                                           II 88,00
                                                          III 72,00
                                                           IV 45,00
  Piei de minji pentru blana A şi 160 B I 65,00
                                                           II 58,00
                                                          III 47,00
                                                           IV 28,00
  Piei bracuri (toate tipurile) 1,00 lei/kg

    d) Piei brute de ovine
 -------------------------------------------------------------------------------
       Denumirea pieilor şi caracteristicile tehnice
---------------------------------------------------- Preţ
          Felul pieilor Categoria Suprafaţa Calitatea lei/buc
                                             în dmp
-------------------------------------------------------------------------------
  Piei avortoni, toate rasele A - I 30,00
                                                             II 20,00
  Piei de ovine cu lina, rasele B pînă la 30 I 140,00
  merinos şi spanca II 95,00
                                                            III 45,00
                                     C 30 - 50 I 300,00
                                                             II 200,00
                                                            III 100,00
                                     D peste 50 I 450,00
                                                             II 300,00
                                                            III 150,00
  Piei de ovine cu lina, rasa tigaie B pînă la 30 I 130,00
                                                             II 85,00
                                                            III 45,00
                                     C 30 - 50 I 280,00
                                                             II 180,00
                                                            III 90,00
                                     D peste 50 I 420,00
                                                             II 280,00
                                                            III 140,00
  Piei de ovine cu lina, rasa
  turcana B pînă la 30 I 120,00
                                                             II 75,00
                                                            III 35,00
                                     C 30 - 50 I 280,00
                                                             II 180,00
                                                            III 90,00
                                     D peste 50 I 400,00
                                                             II 300,00
                                                            III 200,00
  Piei de ovine tunse, toate rasele C 30 - 50 I 90,00
                                                             II 60,00
                                                            III 30,00
                                     D peste 50 I 125,00
                                                             II 80,00
                                                            III 35,00
  Piei de ovine bracuri pînă la 50 - 10,00
                                            peste 50 - 20,00
-------------------------------------------------------------------------------

    e) Pielicele brute caracul, metis caracul şi turcana brumarie

-------------------------------------------------------------------------------
       Denumirea pieilor şi caracteristicile tehnice
----------------------------------------------------
                Felul pieilor Calitatea Preţ
                                                                     lei/buc
-------------------------------------------------------------------------------
  Pielicele brute de caracul şi metis caracul, negre extra 1000,00
                                                              I 800,00
                                                             II 600,00
                                                            III 450,00
                                                             IV 330,00
                                                              V 210,00
                                                             VI 120,00
  Pielicele brute de caracul şi metis caracul, brumarii extra 1000,00
                                                              I 800,00
                                                             II 600,00
                                                            III 450,00
                                                             IV 330,00
                                                              V 190,00
  Pielicele brute de turcana, brumarii I 700,00
                                                             II 525,00
                                                            III 350,00
                                                             IV 220,00
                                                              V 100,00
  Pielicele brac de caracul şi metis, caracul negre,
  brumarii şi turcane brumarii - 50,00
  Pielicele brute de rasa turcana, negre (hirsii) I 175,00
                                                             II 120,00
-------------------------------------------------------------------------------


    f) Piei brute de caprine
-------------------------------------------------------------------------------
     Denumirea pieilor şi caracteristicile tehnice
--------------------------------------------------
   Felul pieilor Categoria Suprafaţa Calitatea Preţ
                                          în dmp lei/buc
-------------------------------------------------------------------------------
        1 2 3 4 5
-------------------------------------------------------------------------------
  Piei de avortoni 1 - I 19,00
                                                               II 14,00
  Piei de iezi 2 pînă la 30 I 145,00
                                                               II 105,00
                                                              III 65,00
  Piei de iezi 3 30 - 40 I 156,00
                                                               II 115,00
                                                              III 70,00
  Piei de iezi, vatui şi capre 4 40 - 50 I 200,00
                                                               II 146,00
                                                              III 95,00
  Piei de capre 5 50 - 70 I 250,00
                                                               II 180,00
                                                              III 115,00
  Piei de capre 6 peste 70 I 310,00
                                                               II 210,00
                                                              III 120,00
  Piei de tapi 7 peste 50 I 190,00
                                                               II 130,00
                                                              III 70,00
  Piei de caprine brac pînă la 50 - 20,00
                                         peste 50 - 30,00

     g) Piei brute de canine
  Piei de ciini 1 10 - 15 I 50,00
                                                               II 40,00
                                                              III 20,00
  Piei de ciini 2 15 - 30 I 60,00
                                                               II 50,00
                                                              III 25,00
  Piei de ciini 3 peste 30 I 70,00
                                                               II 65,00
                                                              III 30,00
-------------------------------------------------------------------------------


    h) Piei de pisici de casa
-------------------------------------------------------------------------------
  Denumirea pieilor şi caracteristicile tehnice
----------------------------------------------- Calitatea Preţ
                Felul pieilor lei/buc
-------------------------------------------------------------------------------
  Piei de pisici de casa cu blana de iarna, piei întregi I 18,00
                                                            II 13,00
  Piei de pisici de casa cu blana de iarna, piei jumătăţi III 8,00
                                                            IV 5,00
  Piei de pisici de casa cu blana de vara, piei întregi I 15,00
                                                            II 12,00
  Piei de pisici de casa cu blana de vara, piei jumătăţi III 9,00
                                                            IV 7,00
-------------------------------------------------------------------------------

    i) Par de animale
-------------------------------------------------------------------------------
               Sortimentul U/M Preţ
                                                           lei/U.M.
-------------------------------------------------------------------------------
                    1 2 3
-------------------------------------------------------------------------------
  Par de porc baltaret kg 225,00
  Par de porc smulsatura manuală kg 140,00
  Par de porc oparitura vara kg 15,00
  Par de porc oparitura iarna kg 15,00
  Par de porc de pe cap şi picioare kg 7,00
  Par de porc recoltat cu masina kg 100,00
  Par de cal, coada kg 160,00
  Par de cal, coama kg 110,00
  Par de capra, tunsura calitatea I kg 58,00
  Par brut din cozi bovine kg 50,00
  Par brut urechi bovine kg 90,00
  Par brut frunti bovine kg 30,00
  Cozi bovine mari buc 3,00
  Cozi bovine mici buc 1,00
  Cozi bivoli buc 2,00
-------------------------------------------------------------------------------

    j) Piei brute de vinat
-------------------------------------------------------------------------------
   Denumirea pieilor şi caracteristicile tehnice
------------------------------------------------ Calitatea Preţ
              Felul pieilor lei/buc
-------------------------------------------------------------------------------
                    1 2 3
-------------------------------------------------------------------------------
  Piei de iepuri de cîmp I 45,00
                                                     II 32,00
                                                    III 8,00
                                                     IV 2,00
  Piei de bursuci I 125,00
                                                     II 100,00
                                                    III 75,00
                                                     IV 35,00
                                                      V 25,00
  Piei de nurci masculi I 900,00
                                                     II 600,00
                                                    III 450,00
                                                     IV 225,00
                                                      V 110,00
  Piei de nurci femele I 750,00
                                                     II 525,00
                                                    III 375,00
                                                     IV 150,00
                                                      V 40,00
  Piei de jderi de copac I 200,00
                                                     II 900,00
                                                    III 600,00
                                                     IV 300,00
                                                      V 75,00
  Piei de jderi de piatra I 1800,00
                                                     II 1350,00
                                                    III 900,00
                                                     IV 450,00
                                                      V 110,00
  Piei de vidra I 1600,00
                                                     II 1200,00
                                                    III 800,00
                                                     IV 400,00
                                                      V 100,00
  Piei de dihori negri I 400,00
                                                     II 300,00
                                                    III 200,00
                                                     IV 100,00
                                                      V 35,00
  Piei de dihori albi I 200,00
                                                     II 100,00
  Piei de veverita I 50,00
                                                     II 40,00
                                                    III 30,00
                                                     IV 20,00
  Piei de hamsteri de mai I 25,00
                                                     II 15,00
                                                    III 10,00
                                                     IV 5,00
  Piei de hamsteri de toamna I 15,00
                                                     II 10,00
                                                    III 5,00
                                                     IV 3,00
  Piei de bizam I 250,00
                                                     II 190,00
                                                    III 100,00
                                                     IV 50,00
  Piei de hermine I 40,00
                                                     II 30,00
                                                    III 15,00
  Piei de vulpi de munte I 1000,00
                                                     II 750,00
                                                    III 500,00
                                                     IV 200,00
                                                      V 75,00
  Piei de vulpi de cîmp I 600,00
                                                      II 450,00
                                                     III 250,00
                                                      IV 130,00
                                                       V 45,00
  Piei de lupi I 800,00
                                                      II 600,00
                                                     III 160,00
  Piei de pisici sălbatice I 250,00
                                                      II 175,00
  Piei de risi I 800,00
                                                      II 600,00
                                                     III 300,00
                                                      IV 150,00
  Piei de urs I 2000,00
                                                      II 1000,00
                                                     III 500,00
                                                      IV 150,00

                                                              lei/kg
                                                              -------
  Piei de cerbi I 50,00
                                                      II 35,00
                                                     III 17,00
                                                      IV 10,00
  Piei de capriori I 50,00
                                                      II 25,00
                                                     III 12,00
                                                      IV 8,00
  Piei de capra neagra I 50,00
                                                      II 25,00
                                                     III 12,00
                                                      IV 8,00
  Piei de mistreti I 15,00
                                                      II 10,00
                                                     III 7,00
                                                      IV 5,00
-------------------------------------------------------------------------------


                      -----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016