Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET-LEGE nr. 645 din 25 iulie 1945  pentru anularea unor acte de dispozitiune incheiate in timpul ocupatiunii ungare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET-LEGE nr. 645 din 25 iulie 1945 pentru anularea unor acte de dispozitiune incheiate in timpul ocupatiunii ungare

EMITENT: REGELE MIHAI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 183 din 14 august 1945

MIHAI I,
Prin gratia lui Dumnezeu şi vointa nationala Rege al României,
La toţi de fata şi viitori, sãnãtate:
Asupra raportului ministrului Nostru secretar de Stat la Departamentul Justiţiei, Nr. 77.835 din 25 iulie 1945,
Vazand jurnalul Consiliului de Miniştri Nr. 1.177 din 1945,
În baza dispoziţiunilor Inaltului decret regal nr. 1.626 din 31 August 1944 , publicat în Monitorul Oficial nr. 202 din 1 Septemvrie 1944,
Am decretat şi decretam:

DECRETUL-LEGE
pentru anularea unor acte de dispoziţiune încheiate în timpul ocupatiunii ungare.

CAP. 1
Dispoziţiuni generale

ART. 1
Actele de dispoziţiune încheiate în timpul de la 30 August 1940 pana la 25 Octomvrie 1944, se vor anula în urmãtoarele cazuri:
a) Dacã reclamantul, aflându-se pe teritoriul Transilvaniei de Nord dupã 30 August 1940, a suferit efectele prigoanei naţionale, rasiale sau anti-democratice, fiind supus unor mãsuri privative de libertate;
b) Dacã reclamantul, din cauza naţionalitãţii, rase sau convingerilor lui democratice, a fost concediat dupã 30 August 1940 din funcţiunea ori din serviciul ce îndeplinea în Transilvania de Nord, sau dacã, dupã aceeaşi data, plata salariului ori pensiunii la care avea dreptul, a fost suprimatã sau suspendatã, iar, în aceasta situaţiune, a încheiat actul pentru a asigura întreţinerea lui sau a familiei;
c) Dacã prin act s-a pricinuit reclamantului o paguba de cel puţin 50% din valoarea prestabilita la care s-a obligat, socotitã la data actului;
d) Dacã reclamantul a fost expulzat sau deportat ori s-a refugiat din Transilvania de Nord, iar prin actul încheiat i s-a pricinuit o paguba de cel puţin 25% din valoarea prestaţiunii la care s-a obligat, socotitã la data actului;
e) Dacã autoritãţile ocupante au numit reclamantului un curator, inspector de control, custode sau orice alt organe însãrcinat cu administrarea bunurilor, iar prin actul încheiat în timpul functionarii acestora, s-a pricinuit reclamantului o paguba de cel puţin 25% din valoarea prestaţiunii la care s-a obligat, socotitã la data actului.
ART. 2
Consimţãmântul se prezuma, pana la proba contrarã, ca a fost smuls prin violenta, dacã actul încheiat, în rastimpul dela 30 August 1940 la 25 Octomvrie 1944, s-a pricinuit reclamantului o paguba de cel puţin 25% din valoarea prestaţiunii la care s-a obligat, socotitã la data actului.
ART. 3
Actele încheiate sub ameninţarea cu expulzarea sau deportarea din Transilvania de Nord, cu mãsuri privative de libertate sau cu alte mãsuri de persecutiune din partea autoritãţilor ocupante, sunt anulabile dacã ameninţarea a constrâns vointa contractantului.
ART. 4
Sunt, de asemenea, anulabile exproprierile fãcute de autoritãţile ocupante dacã bunurile nu au fost afectate scopului de utilitate publica pentru care s-a fãcut exproprierea, ci au fost înstrãinate ulterior la particulari.
ART. 5
În cazul când contractantul reclamant nu se afla, la data încheierii contractului, pe teritoriul Transilvaniei de Nord, anularea se va putea cere, potrivit prezentei legi, numai dacã bunul care face obiectul actului se afla la acea data pe acel teritoriu.

CAP. 2
Efectele anulãrii

ART. 6
Anularea actele are ca efect restituirea bunurilor care au format obiectul acelor acte.
Anularea îşi produce efectele şi fata de terţii subdobanditori de drepturi reale imobiliare, chiar dacã imobilul este înscris în cartea funciarã.
Contractele de închiriere se menţin şi rãmân supuse legii Nr. 365 din 4 Mai 1945 .
Cu toate acestea, rezilierea contractului se va putea cere, iar chiriaşul va fi evacuat imediat şi în cazul când reclamantul a ocupat imobilul închiriat, el sau familia lui, pentru locuinta sau pentru exercitarea unui comerţ ori a unei alte profesiuni, la 30 August 1940 sau la epoca încheierii actului anulat.
ART. 7
În ce priveşte bunurile mobile, anularea actelor va produce efecte fata de terţii subdobanditori, numai dacã aceştia au fost de rea credinţa.
Se socoteşte rea credinţa terţul subdobanditor care în momentul dobândirii bunurilor îşi putea da seama ca acele bunuri au fost achiziţionate de primul dobanditor, în condiţiunile prevãzute la capitolul I.
ART. 8
Bunurile vor fi restituie în natura în starea în care au fost primite.
Reclamantul va putea cere despãgubiri pentru deteriorãrile suferite de acele bunuri, afarã de cele provenite din caz fortuit, de forta majorã sau din cauza de rãzboi.
ART. 9
Reclamantul este obligat sa înapoieze preţul sau orice alta prestaţiune primitã.
Posesorul va putea cere înapoierea integrala a cheltuielilor necesare, iar a celor utile numai în mãsura sporului de valoare a bunului.
În cazul constructiunilor noi se vor aplica dispoziţiunile art. 494, alin. II, partea finala, cod civil.
Dobanda legalã cuvenitã dobânditorului se compenseazã cu valoarea fructelor bunului respectiv.
ART. 10
Sumele încasate cu titlu de despãgubire, în temeiul unui contract de asigurare sau ca urmare a unui delict civil, ori a altei cauze generatoare de daune, se cuvin reclamantului, care este subrogat în toate acţiunile şi drepturile relative la bunurile care au fãcut obiectul actelor anulate.
ART. 11
Sumele datorate de reclamant se vor plati în termen de trei luni dela rãmânerea definitiva a hotãrârii de anulare.
Pentru garantarea plãţii acestor sume, se va intabula în cartea funciarã un drept de ipoteca în favoarea celui obligat la restituire, iar în registrul de transcripţiuni se va transcrie hotãrârea de anulare pentru conservarea privilegiului pe care legea de fata îl acorda celui obligat la restituire.
Drepturile reale constituite de dobanditor asupra bunului supus restituirii se vor transporta asupra preţului şi a despãgubirilor cuvenite celui obligat la restituire.

CAP. 3
Norme de procedura

ART. 12
Cererile întemeiate pe dispoziţiunile prezentei legi se vor judeca potrivit dreptului comun, cu urmãtoarele derogãri:
ART. 13
Acţiunile sunt de competinţa judecãtoriei, oricare ar fi valoarea obiectului.
Acţiunea în anulare având de obiect un imobil, se va indrepta la judecãtoria situaţiunii imobilului. Dacã imobilul sau imobilele sunt situate în circumscripţiile mai multor judecãtorii, cererea se va putea indrepta la oricare din acele judecãtorii.
ART. 14
Acţiunile se vor judeca de urgenta şi cu precãdere, în camera de consiliu.
Citarea partii care se afla în strãinãtate sau nu are domiciliu cunoscut în ţara, se va face prin procuratorul ei din ţara, cunoscut de reclamant, iar în lipsa, prin curatorul ce va fi numit de instanta pentru a reprezenta; de asemenea, instanta va putea numi un curator oridecateori, partea fiind împiedicatã din orice cauza sa se prezinte la judecata, s-ar provoca amânarea procesului.
ART. 15
Instanta sesizatã cu judecarea acţiunii principale, este competenta sa încuviinţeze, la cererea reclamantului, orice mãsuri de asigurare, chiar fãrã cauţiune.
Aceeaşi instanta, constatând indicii de seriozitatea acţiunii, va putea institui, la cererea celui interesat, în orice stadiu al pricinii, sechestru judiciar asupra bunurilor care fac obiectul acţiunii, putând numi chiar pe reclamant în aceasta calitate.
Hotãrârea de admitere a mãsurilor de asigurare nu poate fi atacatã cu apel decât odatã cu fondul.
ART. 16
Întabularea radierii inscrierilor fãcute în temeiul actului anulat şi restabilirea stãrii tabulare anterioare, se va face în baza hotãrârii judecãtoreşti irevocabile.
Odatã cu restabilirea stãrii tabulare anterioare, se va intabula şi ipoteca prevãzutã la art. 11.
Când cartea funciarã a imobilului este distrusa, sustrasa sau pierdutã, reclamantul va putea cere întocmirea unei cãrţi de evidenta funciarã, în temeiul hotãrârii judecãtoreşti fãrã a fi nevoie sa se prezinte certificatul de posesiune.
Transcriptiunile, inscripţiunile sau orice menţiuni fãcute în registrele de transcripţiuni ori inscriptiuni vor fi radiate dupã normele de procedura civilã.

CAP. 4
Dispoziţiuni finale

ART. 17
Acţiunile întemeiate pe dispoziţiunile prezentei legi se vor putea intenta în termen de 6 luni, iar pentru cei aflaţi în strãinãtate, în termen de un an de la publicarea prezentei legi.
Dupã expirarea termenelor de mai sus, raporturile juridice dintre pãrţi rãmân supuse normelor dreptului comun.
ART. 18
În aceste acţiuni, sunt admisibile toate mijloacele de probaţiune prevãzute de dreptul comun, chiar şi impotriva înscrisurilor, pentru a se stabili realitatea raporturilor juridice intervenite între pãrţi.
ART. 19
Hotãrârile judecãtoreşti intervenite în orice materie, precum şi licitatiunile publice ţinute de instanţele judecãtoreşti, notari publici, bursa, autoritãţi fiscale sau alte autoritãţi, în timpul de la 30 August 1940 pana la 15 Martie 1945, vor putea fi revizuite, dacã partea nu s-a aparat deloc, fiind supusã unei mãsuri privative de libertate pentru motivele arãtate în art. 1, punctul a, sau a fost deportata, expulzata ori refugiata, sau dacã a fost împiedicatã de a se prezenta, din motive de persecutie nationala, rasialã sau anti-democratica.
Cererea de revizuire se va putea introduce în termenul prevãzut de art. 17.
ART. 20
Persoanele intrand în prevederile art. 1, punctele a) şi b), precum şi cei care au fost lipsiţi de funcţiunile, serviciile, salariile sau pensiunile lor, în condiţiunile art. 1, punctul c, vor putea cere anularea vânzãrilor silite, fãcute prin licitaţie publica, pentru realizarea creanţelor rezultând din impozite sau amenda nãscute dupã 30 August 1940.
ART. 21
Termenele legale pentru dobândirea, conservarea sau stingerea drepturilor de orice natura, termenele de perimare şi de prescripţiune, precum şi termenele pentru exercitarea oricãrei cai de atac, în privinta celor care au fost supuşi unor mãsuri privative de libertate pentru motivele arãtate la art. 1, punctul a), ori au fost expulzati, deportati sau refugiati, dacã au expirat în timpul cat ei se aflau în situatiunile arãtate mai sus, se prelungesc pana la 1 ianuarie 1946.
ART. 22
Cererile şi actele de procedura, fãcute în aplicarea dispoziţiunilor prezentei legi, sunt scutite de orice taxe, timbre sau impozite.
Prin hotãrârea data, partea cãzutã în pretentiunile ei, va fi obligatã în folosul Statului la plata sumelor reprezentând taxele, timbrele şi impozitele acţiunii şi ale actelor de procedura urmate de cauza.
Actele prin care se restabilesc raporturile juridice anterioare dintre pãrţi, care au fost schimbate prin acte intrand în prevederile prezentei legi, sunt scutite de orice taxe, timbre sau impozite, dacã ele vor fi încheiate în termenele prevãzute de art. 17.
ART. 23
Distrugerile, sustragerile sau ascunderile de bunuri, comise în frauda dispoziţiunilor prezentei legi, constituiesc delictul de sabotare şi se pedepsesc cu închisoare corecţionalã dela 3-5 ani, judecata urmandu-se dupã procedura flagrantelor delicte.
ART. 24
Se amenajeaza toate infracţiunile indiferent de calificarea lor, fie ca au rãmas nedescoperite, fie ca se gãsesc în curs de cercetare, de instrucţie, de judecata sau sunt definitiv judecate, care au fost încercate sau sãvârşite pentru conservarea drepturilor care pot fi valorificate în baza prezentei legi.
Se amnestiaza toate contraventiunile fiscale, sãvârşite cu prilejul actelor care intra în prevederile prezentei legi.
Amnestia se aplica autorilor principali, instigatorilor, complicilor, favorizatorilor şi tainuitorilor.
ART. 25
Cererile prevãzute de prezenta lege se vor putea face şi de succesori titularului dreptului la restituire, chiar dacã acesta a încetat din viata înainte de publicarea legii de fata.
MIHAI


MINISTRUL JUSTIŢIEI,
L. Patrascanu

Raportul d-lui ministru al justiţiei cãtre M.S. Regele.
Sire,
Dupã dictatul de la Viena, populaţia din Transilvania de Nord a trãit sub imperiul violentelor de tot felul, care au constrâns vointa celor mai mulţi, determinandu-i sa-şi înstrãineze averile în condiţiuni ruinãtoare.
Ca un act de dreptate pentru cei napastuiti, am întocmit alãturatul proiect de decret-lege, pentru anularea unor convenţiuni în timpul ocupatiunii ungare, pe care, autorizat fiind de Consiliul de Miniştri, respectuos îl supun Înaltei aprobãri şi semnãturi a Maiestatii Voastre.
al Maiestatii Voastre,
Sunt cu cel mai profund respect,

Ministerul justiţiei,
L. Patrascanu


────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016