Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 9 din 9 februarie 2009  pentru examinarea recursului in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, privind stabilirea admisibilitatii recursului impotriva incheierii prin care instanta a admis cererea de sesizare a Curtii Constitutionale pentru a solutiona exceptia de neconstitutionalitate, dispunand totodata suspendarea judecatii cauzei, intemeiata pe art. 303 alin. 6 din Codul de procedura penala    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 9 din 9 februarie 2009 pentru examinarea recursului in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, privind stabilirea admisibilitatii recursului impotriva incheierii prin care instanta a admis cererea de sesizare a Curtii Constitutionale pentru a solutiona exceptia de neconstitutionalitate, dispunand totodata suspendarea judecatii cauzei, intemeiata pe art. 303 alin. 6 din Codul de procedura penala

EMITENT: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE - SECTIILE UNITE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 694 din 15 octombrie 2009
DECIZIE nr. 9 din 9 februarie 2009
pentru examinarea recursului în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, privind stabilirea admisibilitãţii recursului împotriva încheierii prin care instanţa a admis cererea de sesizare a Curţii Constituţionale pentru a soluţiona excepţia de neconstituţionalitate, dispunând totodatã suspendarea judecãţii cauzei, întemeiatã pe <>art. 303 alin. 6 din Codul de procedurã penalã
EMITENT: ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE - SECŢIILE UNITE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 694 din 15 octombrie 2009


Dosar nr. 38/2008
Sub preşedinţia domnului prof. univ. dr. Nicolae Popa, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie,
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, constituitã în Secţii Unite, în conformitate cu dispoziţiile <>art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciarã, republicatã, s-a întrunit pentru a examina recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, privind stabilirea admisibilitãţii recursului împotriva încheierii prin care instanţa a admis cererea de sesizare a Curţii Constituţionale pentru a soluţiona excepţia de neconstituţionalitate, dispunând totodatã suspendarea judecãţii cauzei, întemeiatã pe art. 303 alin. 6 din Codul de procedurã penalã.
Secţiile Unite au fost constituite cu respectarea dispoziţiilor <>art. 34 din Legea nr. 304/2004 , republicatã, fiind prezenţi 79 de judecãtori din totalul de 117 aflaţi în funcţie.
Procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost reprezentat de procuror Scutea Gabriela - adjunct al procurorului general.
Reprezentanta procurorului general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a susţinut recursul în interesul legii, punând concluzii pentru admiterea acestuia în sensul de a se stabili cã încheierile prin care s-a admis cererea de sesizare a Curţii Constituţionale în vederea soluţionãrii unei excepţii de neconstituţionalitate şi s-a dispus suspendarea judecãţii sunt supuse recursului indiferent dacã inculpatul este sau nu arestat ori supus vreunei mãsuri preventive.

SECŢIILE UNITE,

deliberând asupra recursului în interesul legii, constatã urmãtoarele:
În activitatea instanţelor judecãtoreşti s-a ivit o diversitate de soluţii cu privire la aplicarea dispoziţiilor <>art. 303 alin. 6 din Codul de procedurã penalã în cazul recursului declarat împotriva încheierii de admitere a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale şi de suspendare a judecãţii pânã la soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate.
Astfel, unele instanţe s-au pronunţat în sensul cã încheierea prin care se admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale şi se dispune suspendarea judecãţii pânã la soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate este supusã cãii de atac a recursului.
S-a argumentat cã acest punct de vedere este impus de dispoziţia din partea finalã a <>alin. 6 al art. 303 din Codul de procedurã penalã , prin care se prevede în mod expres cã o astfel de încheiere este supusã recursului.
Alte instanţe, dimpotrivã, au considerat cã încheierea prin care se admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale şi se suspendã judecarea cauzei pânã la soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate nu este supusã recursului.
Aceste din urmã instanţe au interpretat şi au aplicat corect dispoziţiile legii.
Într-adevãr, în <>art. 303 alin. 6 din Codul de procedurã penalã , introdus prin <>art. I pct. 174 din Legea nr. 281/2003 privind modificarea şi completarea Codului de procedurã penalã şi a unor legi speciale, se prevede cã "instanţa suspendã judecata, prin încheiere motivatã, şi în cazul în care a fost invocatã o excepţie de neconstituţionalitate, pânã la soluţionarea de cãtre Curtea Constituţionalã a excepţiei", subliniindu-se, în continuare, cã "dacã inculpatul este arestat, se aplicã în mod corespunzãtor prevederile <>art. 300^2 , iar dacã faţã de acesta s-a dispus mãsura obligãrii de a nu pãrãsi localitatea sau mãsura obligãrii de a nu pãrãsi ţara, se aplicã, în mod corespunzãtor, <>art. 145 şi <>art. 145^1 ", pentru ca în partea finalã a alineatului sã se precizeze cã "încheierea este supusã recursului în termen de 24 de ore de la pronunţare, pentru cei prezenţi, şi de la comunicare, pentru cei lipsã".
Corecta interpretare a dispoziţiilor cuprinse în alineatul menţionat impune însã desprinderea adevãratei finalitãţi a prevederilor art. 303 din Codul de procedurã penalã, pentru înţelegerea exactã a voinţei legiuitorului.
Sub acest aspect este de observat cã în textul <>art. 303 din Codul de procedurã penalã s-a dat o reglementare de ansamblu instituţiei suspendãrii judecãţii, prevãzându-se în mod firesc, în alin. 3 şi 6, posibilitatea atacãrii cu recurs a încheierii prin care se ia o atare mãsurã de întrerupere a cursului justiţiei.
Într-un asemenea cadru, prin prima dispoziţie înscrisã în alin. 6 al art. 303 din Codul de procedurã penalã s-a prevãzut cã "instanţa suspendã judecata, prin încheiere motivatã, şi în cazul în care a fost ridicatã o excepţie de neconstituţionalitate, pânã la soluţionarea de cãtre Curtea Constituţionalã a excepţiei", pentru ca prin celelalte dispoziţii sã se stabileascã modul în care se procedeazã atunci când inculpatul este arestat ori s-au luat alte mãsuri de restrângere a libertãţii sale, instituindu-se doar pentru aceste situaţii calea de atac a recursului.
Or, dacã intenţia legiuitorului ar fi fost de a institui, prin acest alineat, calea de atac a recursului împotriva tuturor dispoziţiilor din încheierea de suspendare a judecãţii şi de sesizare a Curţii Constituţionale, iar nu doar cu privire la mãsurile preventive luate, ar fi recurs în redactarea lui la o tehnicã legislativã asemãnãtoare celei specifice alin. 3 din acelaşi articol de lege, în care s-a prevãzut, fãrã echivoc, cã "încheierea datã în primã instanţã prin care s-a dispus suspendarea cauzei poate fi atacatã separat cu recurs la instanţa superioarã în termen de 24 de ore de la pronunţare, pentru cei prezenţi, şi de la comunicare, pentru cei lipsã", adãugându-se cã "recursul nu suspendã executarea şi se judecã în termen de 3 zile".
Aşadar, pentru a înţelege corect ce a voit legiuitorul prin formularea datã dispoziţiilor înscrise în <>alin. 6 al art. 303 din Codul de procedurã penalã , se impune ca aceste dispoziţii sã fie examinate şi apreciate în raport cu reglementarea datã prin legea specialã încheierii de sesizare a Curţii Constituţionale, cu examinarea excepţiei de neconstituţionalitate.
În acest sens, în <>art. 29 alin. (4) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicatã, s-a reglementat cã "sesizarea Curţii Constituţionale se dispune de cãtre instanţa în faţa cãreia s-a ridicat excepţia de neconstituţionalitate, printr-o încheiere care va cuprinde punctele de vedere ale pãrţilor, opinia instanţei asupra excepţiei şi va fi însoţitã de dovezile depuse de pãrţi", subliniindu-se, în continuare, cã "dacã excepţia a fost ridicatã din oficiu, încheierea trebuie motivatã, cuprinzând şi susţinerile pãrţilor, precum şi dovezile necesare", pentru ca în alin. 5 al aceluiaşi articol sã se precizeze cã "pe perioada soluţionãrii excepţiei de neconstituţionalitate judecarea cauzei se suspendã", fãrã sã se prevadã nicio cale de atac împotriva unei astfel de încheieri.
Este semnificativ cã doar pentru cazul când excepţia este inadmisibilã s-a prevãzut, în cuprinsul alin. 6 din acelaşi articol, cã "încheierea poate fi atacatã numai cu recurs la instanţa imediat superioarã, în termen de 48 de ore de la pronunţare", precizându-se cã "recursul se judecã în termen de 3 zile".
Dispoziţiile <>Legii nr. 47/1992 , republicatã, ce reglementeazã procedura de soluţionare a excepţiilor de neconstituţionalitate ridicate în faţa instanţelor judecãtoreşti, având caracterul de lege specialã în raport cu prevederile <>Codului de procedurã penalã , are prioritate de interpretare şi aplicare. Aşadar, aplicând aceastã regulã de interpretare asupra prevederilor mai sus arãtate, rezultã cã încheierea prin care se admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale şi se dispune suspendarea judecãţii pânã la soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate nu este supusã cãii de atac a recursului.
Aşa fiind, dispoziţiile referitoare la recurs, pe care le conţine <>alin. 6 al art. 303 din Codul de procedurã penalã , au o aplicabilitate restrânsã, privind doar situaţia inculpatului arestat şi mãsurile preventive de restrângere a libertãţii sale, asupra cãrora trebuie sã se pronunţe instanţa în faţa cãreia s-a ridicat excepţia de neconstituţionalitate, iar nu şi însãşi încheierea de admitere a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale şi de suspendare a judecãţii pânã la soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate, aspect sub care cauza este oricum supusã cenzurii, exercitatã în acest caz printr-un control implicit din partea instanţei de contencios constituţional.
În consecinţã, în temeiul <>art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciarã, republicatã, precum şi al <>art. 414^2 din Codul de procedurã penalã , urmeazã a se admite recursul în interesul legii şi a se stabili cã dispoziţiile <>art. 303 alin. 6 din Codul de procedurã penalã se interpreteazã în sensul cã încheierea prin care instanţa a admis cererea de sesizare a Curţii Constituţionale şi a dispus suspendarea judecãţii pânã la soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate nu este supusã cãii de atac a recursului.

PENTRU ACESTE MOTIVE
În numele legii
DECID:

Admit recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Dispoziţiile <>art. 303 alin. 6 din Codul de procedurã penalã se interpreteazã în sensul cã:
Încheierea prin care instanţa a admis cererea de sesizare a Curţii Constituţionale şi a dispus suspendarea judecãţii pânã la soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate nu este supusã cãii de atac a recursului.
Obligatorie, potrivit <>art. 414^2 alin. 3 din Codul de procedurã penalã .
Pronunţatã în şedinţã publicã astãzi, 9 februarie 2009.

p. PREŞEDINTELE ÎNALTEI CURŢI DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE,
prof. univ. dr. NICOLAE POPA,
eliberat din funcţie prin pensionare,
judecãtor LIDIA BÃRBULESCU

Prim-magistrat-asistent,
Adriana Daniela White

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016