Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECIZIE nr. 8.268 din 6 iunie 1949 privind muncitorii din porturi, docuri, cheiuri, santiere, antrepozite, gari, care sunt angajati si lucreaza colectiv, beneficiaza de drepturile de ajutoare banesti in caz de boala, accident, maternitate si deces, in continuitate intregul an si nu numai cand sunt in lucru
EMITENT: CONSILIUL GENERAL AL ASIGURARILOR SOCIALE DE STAT PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 36 din 11 iunie 1949
Consiliul General al Asigurãrilor Sociale de Stat,
Având în vedere <>art. 10, 12, 13, 14, 15 şi 34 din legea Nr. 10 din 1949 , pentru organizarea Asigurãrilor Sociale de Stat, publicatã în Monitorul Oficial nr. 1 din 1 Ianuarie 1949 şi dispoziţiunile regulamentului acestei legi, publicat în Buletinul Oficial nr. 11 din 21 Martie 1949,
Vazand decizia nr. 266 a Consiiului de Miniştri publicatã în Buletinul Oficial Nr. 14 din 30 Martie 1949,
Pe baza aprobãrii Comitetului Executiv al Confederatiei Generale a Muncii,
Decidem:
ART. 1
Muncitorii din porturi, docuri, cheiuri, santiere, antrepozite, gãri, precum şi alte categorii similare de muncitori manuali, care sunt angajaţi şi lucreazã în colectiv, pe baza de tarif oficial, pentru una sau mai multe întreprinderi şi instituţii de Stat, întreprinderi cooperative şi particulare ori persoane particulare, beneficiazã de drepturile de ajutoare bãneşti în caz de boala, accident, maternitate şi deces, în continuitate întregul an şi nu numai când sunt în lucru.
La stabilirea vechimii în câmpul muncii se socoteşte de asemenea în continuitate întregul an şi nu numai timpul lucrat efectiv. Vechimea în aceeaşi întreprindere se considera egala cu vechimea în acelaşi loc de munca.
ART. 2
Pentru acordarea ajutoarelor bãneşti de boala, accident şi maternitate cuvenite muncitorilor din articolul precedent se fixeazã, cu începere dela 1 aprilie 1949, urmãtoarele salarii mijlocii:
a) Lei 6.000 lunar, respectiv lei 200 zilnic, pentru muncitorii din porturile Brãila, Constanta, Galaţi şi Giurgiu, precum şi pentru muncitorii din: Arad, Bucureşti, Cluj, Iaşi, Oradea, Ploiesti, Tg. Mures şi Timişoara.
b) Lei 4.800 lunar, respectiv lei 160 zilnic, pentru muncitorii din celelalte porturi şi localitãţi.
Salariile mijlocii lunare prevãzute mai sus, vor fi revizuite la începutul fiecãrui an şi fixate, pe localitãţi, pe baza câştigului mediu din anul precedent.
Stabilirea ajutoarelor bãneşti se face de cãtre comisiile de asigurãri sociale de pe lângã sindicatele respective iar plata prin Banca de Stat.
ART. 3
Cotizaţiile de 10% cuvenite asigurãrilor sociale de Stat sunt în sarcina celor care au comandat munca şi plãtesc direct sau indirect lucrul efectuat de muncitorii în colectiv, chiar dacã nu le aparţine marfa manipulata.
Odatã cu încasarea sumelor cuvenite pentru muncile efectuate, conducãtorul grupei de munca va incasa şi cotizaţiile de 10% pentru Asigurãrile Sociale de Stat. Sumele rezultate din încasarea cotizaţiilor de 10% se vor vãrsa în termen de cel mult 24 ore la perceptiile fiscale în contul special pentru Asigurãrile Sociale de Stat, deschis de sindicat la banca de Stat.
În porturile unde sunt comisii de munca, cotizaţiile se vãrsa la Biroul Muncii din port, odatã cu plata muncilor efectuate. Biroul Muncii din port este obligat sa depunã cotizaţiile încasate din 5 în 5 zile la perceptia fiscalã, în contul special pentru Asigurãrile Sociale de Stat, deschis la Banca de Stat.
ART. 4
Celelalte dispoziţiuni din regulamentul legii Nr. 10 pentru organizarea Asigurãrilor Sociale de Stat, se aplica în întregime şi muncitorilor prevãzuţi la art. 1 din prezenta decizie.
Preşedinte,
C. Lepadatu.
-----------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: