Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 786 din 22 noiembrie 2022  pentru modificarea şi completarea Deciziei preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii nr. 1.023/2008 privind realizarea comunicaţiilor către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 DECIZIE nr. 786 din 22 noiembrie 2022 pentru modificarea şi completarea Deciziei preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii nr. 1.023/2008 privind realizarea comunicaţiilor către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă

EMITENT: Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1166 din 6 decembrie 2022
    În temeiul dispoziţiilor art. 10 alin. (2) pct. 32 şi ale art. 12 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 22/2009 privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, aprobată prin Legea nr. 113/2010, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 13 alin. (1) şi (2), art. 18 alin. (1) şi ale art. 20 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2008, cu modificările şi completările ulterioare, şi al prevederilor art. 62 alin. (2) şi art. 70 alin. (2), (5), (7) şi (13) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 140/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii emite prezenta decizie.
    ART. I
    Decizia preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii nr. 1.023/2008 privind realizarea comunicaţiilor către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 734 din 30 octombrie 2008, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 1
    Prezenta decizie stabileşte condiţiile tehnice şi economice de realizare a comunicaţiilor către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă, denumit în continuare SNUAU, inclusiv cu privire la furnizarea informaţiilor de identificare şi de localizare a apelantului, precum şi unele măsuri pentru a se asigura accesul utilizatorilor finali la numărul european unic pentru apeluri de urgenţă 112, inclusiv al utilizatorilor finali cu dizabilităţi de auz şi/sau de vorbire sau cu afecţiuni auditive şi/sau tulburări de vorbire dovedite de un document medical."

    2. La articolul 2 alineatul (1), literele b) şi q) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "b) Operator - ORANGE ROMANIA COMMUNICATIONS - S.A.;
    ………………………………..................................................…
q) serviciu independent de locaţie - un serviciu de comunicaţii electronice destinat publicului, care asigură originarea apelurilor de la un număr independent de locaţie către un număr sau numere din Planul naţional de numerotaţie ori din planurile de numerotaţie internaţionale, pentru care localizarea echipamentului terminal al abonatului în raport cu un punct terminal al reţelei publice suport de comunicaţii electronice se poate modifica fără ştiinţa furnizorului serviciului;"

    3. La articolul 3, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 3
    (1) Conectarea SNUAU cu reţelele publice de comunicaţii electronice din România, în vederea preluării apelurilor şi a mesajelor asociate unor apeluri de urgenţă către serviciul de urgenţă 112, se realizează prin intermediul reţelei publice de comunicaţii electronice a Operatorului."

    4. La articolul 3^1, partea introductivă a alineatului (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Interconectarea între SNUAU şi reţeaua Operatorului prin utilizarea tehnologiei IP se realizează prin legături de date private şi securizate, asigurându-se redundanţa la nivel atât fizic, cât şi logic, în următoarele puncte de acces:"

    5. La articolul 3^1, alineatele (3) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) În vederea preluării apelurilor de urgenţă, precum şi a informaţiilor de localizare corespunzătoare acestora, în punctele de acces bazate pe tehnologia IP prevăzute la alin. (2) se utilizează protocoalele de semnalizare Session Initiation Protocol (SIP)/Session Initiation Protocol with encapsulated ISUP (SIP-I).
    ………………………………..................................................…
(5) Fiecare punct de acces al Operatorului prevăzut la alin. (2) va asigura transportul traficului la nivel naţional pentru minimum 1.500 de sesiuni (apeluri) simultane şi procesarea a minimum 200 de sesiuni (apeluri) pe secundă."

    6. La articolul 17, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 17
    (1) În termen de 5 zile de la data transmiterii configuraţiei iniţiale a legăturilor de interconectare, potrivit art. 6 alin. (2), şi a programului de migrare la noua soluţie de realizare a comunicaţiilor către SNUAU, Operatorul este obligat să pună la dispoziţia administratorului SNUAU o ofertă privind serviciile de interconectare cu reţeaua publică de comunicaţii electronice, pe care o operează, în vederea asigurării comunicaţiilor către SNUAU, denumită în continuare ofertă, care va cuprinde cel puţin setul minim de servicii stabilit prin prezenta decizie, împreună cu condiţiile în care aceste servicii vor fi oferite administratorului SNUAU."

    7. La articolul 19, alineatul (1^1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(1^1) Operatorul va transmite Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) orice modificare sau completare a contractului prevăzut la alin. (1), în termen de două zile lucrătoare de la data de la care acestea au survenit, la adresa de poştă electronică comunicatii.112@ancom.ro"

    8. La capitolul II, titlul secţiunii a 2-a se modifică şi va avea următorul cuprins:
    " SECŢIUNEA a 2-a
    Conectarea altor reţele publice de comunicaţii electronice cu reţeaua Operatorului, în vederea realizării comunicaţiilor către SNUAU
"

    9. La articolul 20, alineatele (1), (2) şi (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 20
    (1) În vederea aplicării dispoziţiilor art. 3 alin. (1), Operatorul are obligaţia de a oferi altor furnizori de reţele publice de comunicaţii electronice, în mod neîntrerupt, serviciul de interconectare în vederea tranzitului comutat al apelurilor către serviciul de urgenţă 112, în condiţiile prevăzute în prezenta decizie.
    (2) Prin serviciul de interconectare în vederea tranzitului comutat Operatorul va asigura transportul prin reţeaua sa al traficului către serviciul de urgenţă 112 preluat din reţeaua unui furnizor de reţele publice de comunicaţii electronice sau a unui terţ, de la punctul de interconectare corespunzător, şi transferul acestuia către SNUAU la punctul de interconectare stabilit de comun acord.
    ………………………………..................................................…
    (6) Operatorul va asigura preluarea cu prioritate de la punctele de interconectare cu furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice a apelurilor către serviciul de urgenţă 112 şi transferul cu prioritate al acestora către punctul de interconectare cu SNUAU, stabilit de comun acord. La transportul apelurilor prin reţeaua sa, Operatorul va acorda aceeaşi prioritate apelurilor către serviciul de urgenţă 112 preluate din reţelele altor furnizori de reţele publice de comunicaţii electronice ca cea acordată apelurilor către serviciul de urgenţă 112 originate de propriii abonaţi."

    10. Articolele 21 şi 22 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 21
    (1) Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice au obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura în mod neîntrerupt transmiterea apelurilor către serviciul de urgenţă 112, prin utilizarea serviciilor de tranzit comutat furnizate de Operator, inclusiv în cazurile în care utilizatorii finali se află în roaming pe teritoriul României.
    (2) Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice asigură, cu prioritate, primirea şi retransmiterea apelurilor către serviciul de urgenţă 112, indiferent dacă aceste apeluri sunt iniţiate în reţeaua proprie sau în alte reţele publice de comunicaţii electronice.
    (3) Pentru asigurarea rutării apelurilor către cel mai adecvat PSAP, furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice au obligaţia de a introduce indicativul de arie geografică corespunzător ariei geografice din care a fost iniţiat apelul, în conformitate cu Planul naţional de numerotaţie, în câmpul «Called number address» din mesajul IAM al sistemului de semnalizare pe canal comun nr. 7, componenta ISUP, pentru toate apelurile iniţiate în propria reţea, exceptând situaţia în care se utilizează servicii independente de locaţie.
    (4) Operatorul are obligaţia de a prelua şi de a transmite către SNUAU, în mod transparent, indicativul de arie geografică introdus de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice, în conformitate cu dispoziţiile alin. (3).
    ART. 22
    Furnizorii prevăzuţi la art. 21 alin. (1) au obligaţia de a suporta propriile costuri determinate de originarea şi transmiterea apelurilor către serviciul de urgenţă 112, în condiţiile prezentei decizii."

    11. La articolul 23, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Tariful pentru serviciul de interconectare în vederea tranzitului comutat al apelurilor către serviciul de urgenţă 112 furnizat de Operator altor furnizori de reţele publice de comunicaţii electronice se facturează de acesta, împreună cu toate tarifele pentru serviciile necesare pentru realizarea, modificarea şi exploatarea interconectării între reţeaua Operatorului şi SNUAU, administratorului SNUAU."

    12. Articolele 24, 24^1 şi 25 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 24
    Furnizorii prevăzuţi la art. 21 alin. (1) nu datorează administratorului SNUAU un tarif pentru serviciul de interconectare în vederea terminării apelurilor la serviciul de urgenţă 112.
    ART. 24^1
    (1) Furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale bazate pe numere destinate publicului care asigură prin intermediul reţelelor publice servicii de originare a apelurilor către un număr sau numere din Planul naţional de numerotaţie ori din planurile de numerotaţie internaţionale au obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura în mod neîntrerupt posibilitatea efectuării de apeluri către serviciul de urgenţă 112.
    (2) Furnizorii prevăzuţi la alin. (1) se asigură că apelurile către serviciul de urgenţă 112 sunt primite şi retransmise cu prioritate.
    (3) Furnizorii prevăzuţi la alin. (1) au obligaţia de a suporta propriile costuri determinate de originarea şi transmiterea apelurilor către serviciul de urgenţă 112, în condiţiile prezentei decizii.
    (4) Pentru asigurarea rutării apelurilor către cel mai adecvat PSAP, furnizorii prevăzuţi la alin. (1) au obligaţia de a introduce indicativul de arie geografică corespunzător ariei geografice din care a fost iniţiat apelul, în conformitate cu Planul naţional de numerotaţie, în câmpul «Called number address» din mesajul IAM al sistemului de semnalizare pe canal comun nr. 7, componenta ISUP, pentru toate apelurile iniţiate în propria reţea.
    ART. 25
    (1) Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice au obligaţia de a pune la dispoziţia SNUAU informaţii de localizare primară, indiferent de tipul reţelei sau de echipamentul terminal utilizat de apelant, pentru toate categoriile de apeluri către serviciul de urgenţă 112, în condiţiile prezentei decizii.
    (2) Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice transmit apelurile către serviciul de urgenţă 112, conţinând inclusiv informaţia de localizare primară în momentul iniţierii apelului, către reţeaua Operatorului, care le transmite în mod transparent către SNUAU, fără a modifica informaţiile de localizare primară primite.
    (3) Cu respectarea dispoziţiilor art. 70 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 140/2012, cu modificările şi completările ulterioare, furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale bazate pe numere destinate publicului care asigură servicii de originare a apelurilor către un număr sau numere din Planul naţional de numerotaţie ori din planurile de numerotaţie internaţionale au obligaţia de a transmite identificatorul unic prevăzut la art. 33 alin. (2) lit. i) pentru toate apelurile iniţiate către serviciul de urgenţă 112 pentru care identitatea liniei apelante (CLI) nu se poate furniza la momentul transmiterii acestora către SNUAU."

    13. La articolul 26, alineatele (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Bazele de date puse la dispoziţie de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale bazate pe numere destinate publicului care asigură servicii de originare a apelurilor către un număr sau numere din Planul naţional de numerotaţie ori din planurile de numerotaţie internaţionale în vederea obţinerii informaţiilor de localizare şi de identificare a apelanţilor sunt centralizate şi exploatate unitar de administratorul SNUAU.
(3) Administratorul SNUAU are obligaţia de a respecta în toate cazurile confidenţialitatea informaţiilor incluse în bazele de date transmise de furnizorii de reţele şi servicii publice de comunicaţii electronice în conformitate cu dispoziţiile art. 28 şi 31."

    14. La capitolul III, titlul secţiunii 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    " SECŢIUNEA 1
    Informaţia de localizare a apelantului în reţelele publice de comunicaţii electronice mobile
"

    15. La articolul 27, alineatele (1), (2^1), (3), (4) şi (6) se modifică şi voravea următorul cuprins:
    "ART. 27
    (1) Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile au obligaţia de a transmite informaţia de localizare primară, prevăzută la art. 25 alin. (1), la iniţierea fiecărui apel, sub forma unui identificator de celulă şi, acolo unde există mai multe sectoare, sub forma unui identificator de sector de celulă (cell-id/sector-id) pe reţeaua de semnalizare, la iniţierea apelului, utilizând sistemul de semnalizare pe canal comun nr. 7.
    ………………………………..................................................…
    (2^1) Operatorul are obligaţia de a pune la dispoziţia SNUAU prin intermediul soluţiei de interconectare prin utilizarea tehnologiei IP informaţia de localizare primară, fără a o modifica ori altera, folosind încapsularea componentei ISUP în protocolul de semnalizare Session Initiation Protocol (SIP)/Session Initiation Protocol with encapsulated ISUP (SIP-I), în parametrul «Location Number», din cadrul componentei «MIME - Encapsulated multipart part (application/isup)», aflate în corpul mesajului de semnalizare.
    (3) În cazul în care reţeaua unui furnizor de reţele publice de comunicaţii electronice mobile nu permite utilizarea adresei prevăzute la alin. (2), furnizorul poate utiliza, în vederea transmiterii informaţiei de localizare primară, parametrul «Called number address» al mesajului IAM. Furnizorul de reţele publice de comunicaţii electronice mobile va solicita ANCOM acordul pentru utilizarea acestei metode, pe baza unei justificări temeinice din punct de vedere tehnic, şi va notifica administratorul SNUAU cu privire la utilizarea acesteia, cu cel puţin 20 de zile lucrătoare înaintea implementării.
    (4) Informaţia de localizare primară transmisă va fi de forma unui şir de digiţi şi va identifica în mod unic o celulă sau un sector de celulă din reţeaua publică de comunicaţii electronice mobile din care a fost iniţiat apelul către serviciul de urgenţă 112.
    ………………………………..................................................…
    (6) Furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale bazate pe numere destinate publicului care asigură servicii de originare a apelurilor către un număr sau numere din Planul naţional de numerotaţie ori din planurile de numerotaţie internaţionale au obligaţia de a oferi informaţiile de localizare primară pentru toate apelurile iniţiate în reţeaua publică de comunicaţii electronice mobile către serviciul de urgenţă 112 de la numerele active în respectiva reţea."

    16. Articolele 28, 28^1, 29 şi 29^1 se modifică şi voravea următorul cuprins:
    "ART. 28
    (1) Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile au obligaţia de a pune la dispoziţia administratorului SNUAU o bază de date ce va conţine informaţii de localizare geografică aferente celulelor şi sectoarelor de celulă din reţea. Baza de date va conţine cel puţin următoarele câmpuri:
    a) identificatorul celulei sau al sectorului de celulă;
    b) latitudinea amplasamentului antenei;
    c) longitudinea amplasamentului antenei;
    d) azimutul antenei;
    e) deschiderea antenei;
    f) raza estimativă de acoperire;
    g) banda de frecvenţe în care emite antena;
    h) probabilitatea ca apelantul să se afle în zona determinată de parametrii de mai sus.
    (2) Ori de câte ori este necesar, la solicitarea motivată a administratorului SNUAU, furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile prin intermediul cărora se asigură servicii către utilizatorii finali şi administratorul SNUAU vor evalua, în cadrul unui grup de lucru la care ANCOM va participa ca organizator, dacă modalităţile utilizate de determinare a razei estimative de acoperire şi a probabilităţii ca apelantul să se afle în zona estimată necesită revizuiri.
    (3) Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile realizează şi administrează bazele de date prevăzute la alin. (1) în format TXT, utilizând ca separator de câmpuri simbolul «#».
    (4) Alte informaţii necesare pentru determinarea localizării apelantului, precum şi caracteristicile câmpurilor incluse în baza de date prevăzută la alin. (1) vor fi stabilite de către administratorul SNUAU împreună cu furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile, aceste informaţii urmând a fi comunicate ANCOM de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile, cel târziu în momentul implementării acestora.
    (5) Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile vor transmite ANCOM o descriere a formatului complet al bazelor de date, precum şi a oricăror modificări ale acestuia, în termen de 10 zile de la stabilirea acestora.
    (6) La propunerea administratorului SNUAU, furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile pot stabili, de comun acord cu acesta, transmiterea oricăror alte informaţii pe care le deţin sau pe care le pot obţine prin utilizarea sistemelor şi echipamentelor din reţea, pentru determinarea cât mai exactă a localizării apelantului, convenind în acest sens asupra situaţiilor care impun transmiterea acestor informaţii, a categoriilor de informaţii ce urmează a fi transmise, precum şi asupra condiţiilor în care se va desfăşura comunicarea între părţi. Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile vor transmite ANCOM informaţiile convenite cu administratorul SNUAU, în termen de 10 zile de la stabilirea acestora.
    (7) În cazul apelurilor de urgenţă în curs de soluţionare, la solicitarea administratorului SNUAU, furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile au obligaţia de a pune la dispoziţia acestuia informaţiile convenite conform alin. (6).
    ART. 28^1
    (1) Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile au obligaţia de a lua toate măsurile necesare astfel încât să permită transmiterea, cu prioritate, către cel mai adecvat PSAP, de către o funcţionalitate existentă la nivelul echipamentului terminal al apelantului, în maximum 20 de secunde de la momentul iniţierii apelului de urgenţă, a informaţiei de localizare obţinute pe baza echipamentului terminal, prin utilizarea atât a mesajelor tehnice standardizate scurte, cât şi a conexiunii de date, indiferent de tipul de serviciu folosit de utilizatorul respectiv, inclusiv în cazurile în care utilizatorii finali se află în roaming pe teritoriul României, pentru apelurile către serviciul de urgenţă 112 iniţiate de pe terminale mobile capabile să genereze această informaţie de localizare.
    (2) În vederea implementării prevederilor alin. (1), ori de câte ori este necesar, la solicitarea motivată a administratorului SNUAU, furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile prin intermediul cărora se asigură servicii către utilizatorii finali au obligaţia de a colabora cu administratorul SNUAU în cadrul unui grup de lucru organizat de ANCOM.
    ART. 29
    (1) Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile au obligaţia de a pune la dispoziţia administratorului SNUAU bazele de date în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei decizii, în conformitate cu dispoziţiile art. 28.
    (2) Bazele de date vor fi actualizate în cel mai scurt timp posibil din punct de vedere tehnic, folosind un canal de date securizat, de către fiecare furnizor de reţele publice de comunicaţii electronice mobile, ori de câte ori apar modificări ale informaţiilor conţinute, susceptibile de a prejudicia semnificativ procesul de localizare.
    (3) Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile au obligaţia ca, ori de câte ori au loc intervenţii asupra echipamentelor din reţea, intervenţii care prin natura lor ar putea provoca perturbări ale preluării sau rutării comunicaţiilor de urgenţă sau ale canalelor de date pentru transmiterea informaţiei de localizare, să realizeze verificările necesare, în cel mai scurt timp posibil, dar nu mai târziu de 24 de ore, astfel încât să se asigure de buna funcţionare a comunicaţiilor către SNUAU.
    (4) În vederea asigurării implementării prevederilor privind transmiterea de informaţii printr-un canal de date securizat, furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile au obligaţia de a colabora cu administratorul SNUAU în vederea realizării a câte unui astfel de canal de date securizat, aceştia urmând a comunica ANCOM, în termen de 10 zile de la data implementării canalului de date, îndeplinirea acestei obligaţii.
    ART. 29^1
    (1) Cu respectarea dispoziţiilor art. 70 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 140/2012, cu modificările şi completările ulterioare, furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice mobile destinate publicului vor transmite către serviciul de urgenţă 112 apeluri iniţiate pe o conexiune de date dintr-o altă reţea de comunicaţii electronice, în cazul în care apelantul se află într-o zonă fără semnal în oricare din reţelele publice de comunicaţii electronice mobile, iar respectivul furnizor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice mobile oferă servicii de tip voce peste wi-fi.
    (2) În cazul în care utilizatorul se află într-o zonă cu semnal în oricare dintre reţelele publice de comunicaţii electronice mobile, apelurile către serviciul de urgenţă 112 nu vor putea fi iniţiate decât utilizând un serviciu de comunicaţii interpersonale bazate pe numere la puncte mobile destinat publicului, cu respectarea art. 70 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 140/2012, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) În situaţia prevăzută la alin. (1), furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile au obligaţia de a transmite administratorului SNUAU, utilizând sistemul de semnalizare pe canal comun nr. 7, conform art. 27, ori un canal de date securizat, cea mai recentă informaţie de localizare primară cunoscută, care va fi marcată atât cu un discriminator ce va semnifica faptul că informaţia de localizare primară transmisă este cea mai recent cunoscută informaţie de localizare primară, cât şi cu marcajul temporal corespunzător.
    (4) Transmiterea marcajului temporal (time stamp) asociat ultimei informaţii de localizare primară cunoscute se va realiza printr-un canal de date securizat, iar modalitatea concretă de transmitere se va stabili de comun acord între administratorul SNUAU şi furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile, urmând a fi comunicată de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile ANCOM, cel mai târziu în momentul implementării.
    (5) Pe canalul de date securizat prevăzut la alin. (4) se poate transmite orice informaţie suplimentară necesară localizării apelantului la numărul de urgenţă 112, în măsura în care acest lucru a fost stabilit de comun acord între administratorul SNUAU şi furnizorii de reţele de comunicaţii electronice mobile."

    17. La capitolul III, titlul secţiunii a 2-a se modifică şi va avea următorul cuprins:
    " SECŢIUNEA a 2-a
    Informaţia de localizare a apelantului în reţelele publice de comunicaţii electronice fixe
"

    18. La articolul 30, alineatele (1) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 30
    (1) Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice fixe transmit informaţia de localizare primară sub forma parametrului «Identitatea liniei apelante» (CLI) din mesajul IAM al sistemului de semnalizare pe canal comun nr. 7, componenta ISUP.
    ………………………………..................................................…
    (3) Furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale bazate pe numere destinate publicului care asigură servicii de originare a apelurilor către un număr sau numere din Planul naţional de numerotaţie ori din planurile de numerotaţie internaţionale au obligaţia de a oferi informaţiile de localizare primară pentru toate apelurile iniţiate în reţeaua publică de comunicaţii electronice fixă către serviciul de urgenţă 112 de la numerele active în respectiva reţea."

    19. Articolele 31-34^1 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 31
    (1) Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice fixe au obligaţia de a pune la dispoziţia administratorului SNUAU bazele de date care vor conţine adresele tuturor punctelor terminale ale reţelei unde este furnizat serviciul de comunicaţii electronice destinat publicului.
    (2) Informaţiile prevăzute la alin. (1) vor fi structurate pe câmpuri, în ordinea următoare:
    a) indicativul de arie geografică, în conformitate cu Planul naţional de numerotaţie, aferent ariei geografice din care este iniţiat apelul;
    b) numărul de telefon asignat punctului terminal al reţelei de la care este iniţiat apelul;
    c) categoria străzii (bulevard, şosea, alee, stradă etc.);
    d) strada;
    e) numărul străzii;
    f) blocul;
    g) scara;
    h) etajul;
    i) apartamentul;
    j) sectorul;
    k) localitatea: satul, oraşul sau municipiul;
    l) unitatea administrativ-teritorială de bază: comuna sau oraşul;
    m) judeţul;
    n) codul poştal;
    o) denumirea sau numele furnizorului de reţele publice de comunicaţii electronice fixe.
    (3) Alte informaţii necesare pentru determinarea localizării apelantului, precum şi caracteristicile câmpurilor ce conţin informaţiile prevăzute la alin. (1) vor fi stabilite de către administratorul SNUAU împreună cu furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice fixe.
    (4) Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice fixe vor transmite ANCOM o descriere a formatului complet al bazelor de date, precum şi a oricăror modificări ale acestuia, în termen de 10 zile de la stabilirea acestora.
    (5) Bazele de date prevăzute la alin. (1) se administrează de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice fixe, în format TXT, utilizând ca separator de câmpuri simbolul «#», în formatul stabilit potrivit alin. (2) şi (3).
    ART. 32
    (1) Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice fixe au obligaţia de a pune la dispoziţia administratorului SNUAU bazele de date în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei decizii, în conformitate cu dispoziţiile art. 31.
    (2) Bazele de date vor fi actualizate de fiecare furnizor de reţele publice de comunicaţii electronice fixe la un interval de două săptămâni, respectiv ori de câte ori apar modificări majore ale informaţiilor conţinute.
    (3) Modalitatea de implementare a prevederilor alin. (2) se va stabili de comun acord între furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice fixe şi administratorul SNUAU.
    ART. 33
    (1) Furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale bazate pe numere destinate publicului care asigură servicii de originare a apelurilor către un număr sau numere din Planul naţional de numerotaţie ori din planurile de numerotaţie internaţionale au obligaţia de a pune la dispoziţia administratorului SNUAU, în mod gratuit, bazele de date care să conţină datele de identificare ale propriilor abonaţi, cu respectarea dispoziţiilor alin. (2)-(5).
    (2) Bazele de date transmise de furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale bazate pe numere destinate publicului care asigură servicii de originare a apelurilor către un număr sau numere din Planul naţional de numerotaţie ori din planurile de numerotaţie internaţionale vor fi structurate în câmpuri, în ordinea următoare:
    a) numărul de telefon al abonatului, în formatul naţional prevăzut în Planul naţional de numerotaţie;
    b) numele abonatului persoană fizică, respectiv denumirea abonatului persoană juridică, după caz;
    c) prenumele abonatului persoană fizică;
    d) domiciliul abonatului persoană fizică, respectiv sediul social al abonatului persoană juridică, după caz, cu respectarea alin. (3);
    e) codul numeric personal al abonatului persoană fizică;
    f) informaţii cu privire la serviciul furnizat, în funcţie de modalitatea de plată anterioară sau ulterioară furnizării serviciilor;
    g) informaţii cu privire la mobilitatea apelantului, în cazul utilizării unui serviciu independent de locaţie;
    h) numele sau denumirea furnizorului de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului;
    i) identificator unic al apelantului pentru apelurile iniţiate din reţelele publice de comunicaţii electronice mobile.
    (3) Informaţiile prevăzute la alin. (2) lit. d) vor cuprinde următoarele câmpuri:
    a) categoria străzii (bulevard, şosea, alee, stradă etc.);
    b) strada;
    c) numărul străzii;
    d) blocul;
    e) scara;
    f) etajul;
    g) apartamentul;
    h) sectorul;
    i) localitatea: satul, oraşul sau municipiul;
    j) unitatea administrativ-teritorială de bază: comuna sau oraşul;
    k) judeţul;
    l) codul poştal.
    (4) Identificatorul unic prevăzut la alin. (2) lit. i) este reprezentat de IMSI (International Mobile Subscriber Identity).
    (5) Pentru abonaţii serviciilor de comunicaţii electronice cu plata în avans, furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale bazate pe numere la puncte mobile destinate publicului care asigură servicii de originare a apelurilor către un număr sau numere din Planul naţional de numerotaţie ori din planurile de numerotaţie internaţionale vor pune la dispoziţia administratorului SNUAU numai informaţiile prevăzute la alin. (2) lit. a), f), h) şi i). Informaţiile prevăzute la alin. (2) lit. b)-e) şi g) vor fi puse la dispoziţia administratorului SNUAU numai dacă va exista o obligaţie legală de colectare a acestor date în sarcina furnizorilor de servicii de comunicaţii interpersonale bazate pe numere la puncte mobile destinate publicului, de la data intrării în vigoare a acestei obligaţii.
    (6) Alte informaţii necesare pentru determinarea identităţii apelantului, precum şi caracteristicile câmpurilor ce conţin informaţiile prevăzute la alin. (2) şi (3) vor fi stabilite de către administratorul SNUAU împreună cu furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale bazate pe numere destinate publicului care asigură servicii de originare a apelurilor către un număr sau numere din Planul naţional de numerotaţie ori din planurile de numerotaţie internaţionale.
    (7) Furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale bazate pe numere destinate publicului care asigură servicii de originare a apelurilor către un număr sau numere din Planul naţional de numerotaţie ori din planurile de numerotaţie internaţionale vor transmite ANCOM o descriere a formatului complet al bazelor de date, precum şi a oricăror modificări ale acestuia, în termen de 10 zile de la stabilirea acestora.
    (8) Bazele de date prevăzute la alin. (1) se administrează de către furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale bazate pe numere destinate publicului care asigură servicii de originare a apelurilor către un număr sau numere din Planul naţional de numerotaţie ori din planurile de numerotaţie internaţionale, în format TXT, utilizând ca separator de câmpuri simbolul «#», cu respectarea dispoziţiilor alin. (2), (3) şi (6).
    (9) Furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale bazate pe numere destinate publicului care asigură servicii de originare a apelurilor către un număr sau numere din Planul naţional de numerotaţie ori din planurile de numerotaţie internaţionale au obligaţia de a actualiza bazele de date prevăzute la alin. (1) până la data de 25 a fiecărei luni.
    (10) Modalitatea de implementare a prevederilor alin. (9) se va stabili de comun acord între furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale bazate pe numere destinate publicului care asigură servicii de originare a apelurilor către un număr sau numere din Planul naţional de numerotaţie ori din planurile de numerotaţie internaţionale şi administratorul SNUAU.
    (11) Bazele de date prevăzute la alin. (1) şi la art. 31 alin. (1) pot fi concatenate şi transmise sub forma unei baze de date unice.
    ART. 34
    (1) În situaţia utilizării unor servicii independente de locaţie, localizarea apelantului se va realiza pe baza informaţiilor furnizate verbal de către abonaţi în momentul primirii apelului de urgenţă de către SNUAU, coroborate cu informaţiile de localizare deţinute de SNUAU şi informaţiile de identificare transmise de furnizori.
    (2) În vederea asigurării implementării prevederilor alin. (1), activarea serviciului independent de locaţie se va realiza de către furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale bazate pe numere destinate publicului care asigură servicii de originare a apelurilor către un număr sau numere din Planul naţional de numerotaţie ori din planurile de numerotaţie internaţionale doar dacă abonatul pune la dispoziţia acestora informaţia de localizare, structurată sub forma câmpurilor menţionate la alin. (3).
    (3) Informaţiile prevăzute la alin. (2) vor fi structurate pe câmpuri, în ordinea următoare:
    a) categoria străzii (bulevard, şosea, alee, stradă etc.);
    b) strada;
    c) numărul străzii;
    d) blocul;
    e) scara;
    f) etajul;
    g) apartamentul;
    h) sectorul;
    i) localitatea: satul, oraşul sau municipiul;
    j) unitatea administrativ-teritorială de bază: comuna sau oraşul;
    k) judeţul;
    l) codul poştal.
    (4) Furnizorii prevăzuţi la alin. (2) vor pune la dispoziţia abonaţilor o modalitate electronică rapidă şi gratuită de actualizare a informaţiei de localizare, informându-şi abonaţii care utilizează servicii independente de locaţie, lunar, cu privire la beneficiile completării şi actualizării informaţiilor de localizare în cazul apelurilor de urgenţă, luând totodată măsuri pentru obţinerea unei confirmări din partea acestora cu privire la recepţionarea acestor informări.
    ART. 34^1
    (1) În vederea creării unui cadru naţional de cooperare în domeniul reglementării tehnice a comunicaţiilor către SNUAU, se înfiinţează Grupul de lucru comunicaţii de urgenţă.
    (2) Grupul prevăzut la alin. (1) are rol consultativ, va asigura o comunicare mai facilă şi rapidă între ANCOM şi furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii interpersonale bazate pe numere destinate publicului care asigură servicii de originare a apelurilor către un număr sau numere din Planul naţional de numerotaţie ori din planurile de numerotaţie internaţionale pe diverse teme ce ţin de reglementarea tehnică a comunicaţiilor de urgenţă, urmărind identificarea unor soluţii la problemele punctuale ce pot apărea în realizarea comunicaţiilor către SNUAU, precum şi continua îmbunătăţire şi promovare a accesului la numărul european unic de urgenţă 112, inclusiv la comunicaţiile de urgenţă de tip eCall.
    (3) Grupul prevăzut la alin. (1) este format din reprezentanţi ai ANCOM şi reprezentanţi ai furnizorilor menţionaţi la alin. (2). Un furnizor va fi reprezentat de cel puţin un expert tehnic în domeniu.
    (4) Furnizorii menţionaţi la alin. (2) vor desemna şi vor comunica ANCOM datele de contact ale reprezentantului în grupul prevăzut la alin. (1), precum şi orice modificare a acestor date, în termen de 5 zile de la survenirea modificărilor."

    20. După articolul 34^1 se introduce un nou articol, articolul 34^2, cu următorul cuprins:
    "ART. 34^2
    (1) Furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale bazate pe numere destinate publicului care asigură servicii de originare a apelurilor către un număr sau numere din Planul naţional de numerotaţie ori din planurile de numerotaţie internaţionale au obligaţia de a asigura originarea şi transmiterea către centrul unic pentru apeluri de urgenţă stabilit de administratorul SNUAU a comunicaţiilor de urgenţă realizate prin intermediul serviciului de conversaţie totală de către utilizatorii finali cu dizabilităţi de auz şi/sau de vorbire sau cu afecţiuni auditive şi/sau tulburări de vorbire dovedite de un document medical, inclusiv în cazurile în care aceşti utilizatori se află în roaming pe teritoriul României.
    (2) În îndeplinirea obligaţiei prevăzute la alin. (1), furnizorii vor ţine cont de capabilităţile centrului unic pentru apeluri de urgenţă stabilit de administratorul SNUAU."

    21. Articolele 35-37 se abrogă.
    22. La articolul 39, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Tarifele maxime care pot fi percepute de către Operator pentru serviciul de interconectare în vederea terminării apelurilor către serviciul de urgenţă 112 oferit altor furnizori de reţele publice de comunicaţii electronice sunt:
    a) 0,84 eurocenţi/minut, în cazul interconectării la nivel local în vederea terminării apelurilor la puncte fixe;
    b) 0,97 eurocenţi/minut, în cazul interconectării la nivel regional în vederea terminării apelurilor la puncte fixe;
    c) 1,06 eurocenţi/minut, în cazul interconectării la nivel naţional în vederea terminării apelurilor la puncte fixe."



    ART. II
    (1) Bazele de date prevăzute la art. 33 alin. (1) din Decizia preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii nr. 1.023/2008, cu modificările şi completările ulterioare, se pun la dispoziţia administratorului SNUAU în termen de două luni de la data intrării în vigoare a prezentei decizii.
    (2) Datele de contact ale reprezentantului grupului, prevăzut la art. 34^1 alin. (4) din Decizia preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii nr. 1.023/2008, cu modificările şi completările ulterioare, se comunică în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei decizii.
    (3) Grupul prevăzut la art. 34^1 alin. (1) din Decizia preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii nr. 1.023/2008, cu modificările şi completările ulterioare, îşi desfăşoară activitatea pe o perioadă de 3 ani de la data intrării în vigoare a prezentei decizii, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade prin decizie a ANCOM.

    ART. III
    La articolul 1 alineatul (2) din Decizia preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii nr. 336/2013 privind mijloacele şi modalitatea de transmitere de către furnizori a unor documente, date sau informaţii către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 287 din 21 mai 2013, cu modificările şi completările ulterioare, litera m) se abrogă.

    ART. IV
    Prezenta decizie se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data publicării acesteia, cu excepţia art. I pct. 19 referitor la dispoziţiile art. 34 alin. (4), care intră în vigoare în termen de 3 luni de la data publicării prezentei decizii în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii,
                    Vlad Ştefan Stoica

    Bucureşti, 22 noiembrie 2022.
    Nr. 786.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016