Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 704 din 11 octombrie 2016  privind profilarea locurilor de deţinere din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 DECIZIE nr. 704 din 11 octombrie 2016 privind profilarea locurilor de deţinere din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor

EMITENT: Administraţia Naţională a Penitenciarelor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 912 din 14 noiembrie 2016
    În temeiul dispoziţiilor art. 11 alin. (4), art. 13,art. 14, art. 45 alin. (1), art. 73 alin. (5) şi (6) şi art. 139 alin. (3)-(5) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare,
    luând în considerare dispoziţiile art. 47 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 1.849/2004 privind organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cu modificările ulterioare,
    directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor emite prezenta decizie.
    ART. 1
    Se aprobă profilarea locurilor de deţinere din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cu următorul cuprins:
    a) profilarea penitenciarelor, centrelor de detenţie şi centrelor educative în funcţie de categoriile de persoane private de libertate şi persoane internate aflate în custodia acestora, precum şi organele judiciare deservite de acestea, prevăzută în anexa nr. 1;
    b) înfiinţarea secţiilor interioare şi exterioare în cadrul locurilor de deţinere din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, conform anexei nr. 2;
    c) arondarea locurilor de deţinere cu privire la primirea persoanelor condamnate, internate şi arestate preventiv de la organele de poliţie, prevăzută în anexa nr. 3;
    d) stabilirea locurilor de deţinere în care se transferă persoanele condamnate cărora li s-a stabilit regim provizoriu, conform anexei nr. 4;
    e) stabilirea locurilor de deţinere din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor în care se execută măsurile educative privative de libertate, conform anexei nr. 5;
    f) stabilirea locurilor de deţinere în care se efectuează tranzitul persoanelor private de libertate transferate între unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, conform anexei nr. 6;
    g) arondarea centrelor în care se fac expertize medico-legale pentru amânarea/întreruperea executării pedepsei pe motiv de boală pentru persoanele private de libertate aflate în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, conform anexei nr. 7.


    ART. 2
    (1) Persoanele condamnate, internate şi arestate preventiv sunt primite de la organele de poliţie conform arondării, prevăzute în anexa nr. 3.
    (2) În locurile de deţinere care primesc persoane private de libertate se înfiinţează camere de carantină şi observare. După primire, persoanele private de libertate care nu corespund profilării penitenciarului sunt transferate, de îndată, conform anexei nr. 3, iar celelalte se repartizează în camerele de carantină şi observare.
    (3) În locurile de deţinere se înfiinţează camere de tranzit pentru custodierea temporară a persoanelor private de libertate transferate, conform anexei nr. 1.

    ART. 3
    (1) Administraţia Naţională a Penitenciarelor stabileşte, conform legii, penitenciarul în care persoana condamnată execută pedeapsa privativă de libertate.
    (2) Persoanele condamnate definitiv la o pedeapsă privativă de libertate, care sunt cercetate în stare de arest preventiv, în altă cauză, sunt repartizate pe secţiile de arestare preventivă, prin decizia directorului unităţii.
    (3) Persoanele de sex masculin faţă de care s-a dispus măsura educativă a internării într-un centru educativ execută măsura în Centrul Educativ Buziaş sau în Centrul Educativ Târgu Ocna, conform arondării prevăzute în anexa nr. 1.
    (4) Persoanele de sex feminin faţă de care s-a dispus măsura educativă a internării într-un centru educativ execută măsura în Centrul Educativ Buziaş, conform arondării prevăzute în anexa nr. 1.
    (5) Persoanele de sex masculin faţă de care s-a dispus măsura educativă a internării într-un centru de detenţie execută măsura în Centrul de Detenţie Craiova sau în Centrul de Detenţie Tichileşti, conform arondării prevăzute în anexa nr. 1.
    (6) Persoanele de sex feminin faţă de care s-a dispus măsura educativă a internării într-un centru de detenţie execută măsura în Centrul de Detenţie Craiova, conform arondării prevăzute în anexa nr. 1.
    (7) Arestaţii preventiv minori şi tinerii arestaţi preventiv care au comis fapta în minorat sunt cazaţi în secţiile de arestare preventivă din centrele de detenţie, conform arondării prevăzute în anexa nr. 1.
    (8) Arestaţii preventiv pentru infracţiuni comise în minorat, aflaţi în centrele de detenţie, nu se transferă pe secţiile de arestare preventivă din penitenciare după împlinirea vârstei de 18 ani.
    (9) Dacă prin hotărârea instanţei de judecată s-a dispus executarea sau continuarea executării măsurii educative privative de libertate într-un penitenciar, deţinerea se realizează în spaţii special destinate din penitenciarele prevăzute în anexa nr. 5, cu respectarea criteriilor de separaţiune.
    (10) Penitenciarele-spital în care funcţionează secţii speciale destinate deţinuţilor cu tulburări psihice grave, inclusiv cele provocate de alcool sau alte substanţe psihoactive, sunt prevăzute în anexa nr. 2. În toate locurile de deţinere se înfiinţează infirmerii cu camere de staţionare şi secţiuni structurale în cadrul cărora funcţionează camere destinate cazării şi tratării deţinuţilor cu tulburări psihice grave, inclusiv cele provocate de alcool sau alte substanţe psihoactive.
    (11) Penitenciarele, centrele educative şi centrele de detenţie care asigură condiţiile necesare pentru ca mama privată de libertate, la solicitarea acesteia, să îşi poată îngriji copilul până la împlinirea vârstei de un an, în condiţiile prevăzute de art. 73 alin. (1)-(5) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare, sunt prevăzute în anexa nr. 1.
    (12) Pentru motive întemeiate, din dispoziţia conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, locurile de deţinere pot custodia şi persoane private de libertate cu domiciliile în alte judeţe decât cele arondate prin anexa nr. 1.

    ART. 4
    Pentru transferarea persoanelor private de libertate în unităţi, conform profilării stabilite prin prezenta decizie, precum şi pentru eficientizarea prezentării acestora la organele judiciare din raza de competenţă se stabilesc următoarele grupuri de unităţi:
    a) penitenciarele Gherla, Baia Mare, Bistriţa şi Penitenciarul- Spital Dej;
    b) penitenciarele Oradea şi Satu Mare;
    c) penitenciarele Oradea şi Arad;
    d) penitenciarele Bucureşti Jilava, Bucureşti Rahova, Giurgiu, Târgşor, Penitenciarul-Spital Bucureşti - Jilava şi Penitenciarul- Spital Bucureşti - Rahova;
    e) penitenciarele Aiud şi Deva;
    f) penitenciarele Aiud şi Gherla;
    g) penitenciarele Bistriţa şi Târgu Mureş;
    h) penitenciarele Arad şi Timişoara;
    i) penitenciarele Iaşi, Botoşani, Vaslui şi Bacău;
    j) penitenciarele Poarta Albă, Slobozia, Tulcea şi Penitenciarul-Spital Poarta Albă;
    k) penitenciarele Mărgineni, Ploieşti, Găeşti şi Târgşor;
    l) penitenciarele Mărgineni, Târgşor, Codlea şi Miercurea-Ciuc;
    m) penitenciarele Brăila, Galaţi, Centrul de detenţie Tichileşti;
    n) penitenciarele Craiova, Târgu Jiu, Drobeta-Turnu Severin, Pelendava şi Centrul de Detenţie Craiova;
    o) penitenciarele Miercurea-Ciuc şi Codlea;
    p) penitenciarele Colibaşi, Drobeta-Turnu Severin, Târgu Jiu şi Penitenciarul-Spital Colibaşi.


    ART. 5
    (1) Persoanele private de libertate cărora li se efectuează expertize medico-legale, pentru amânarea sau întreruperea executării pedepsei pe motiv de boală, la centrele medicale din Constanţa, Giurgiu, Argeş, Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara, Cluj-Napoca, Craiova, sunt transferate în locurile de deţinere din aria de competenţă teritorială, conform arondării din anexa nr. 7.
    (2) Prezentările la comisia de nouă expertiză medico-legală de la Institutul Naţional de Medicină Legală se fac de către Spitalul Penitenciar Bucureşti - Jilava. Persoanele private de libertate care, la momentul solicitării prezentării la Institutul Naţional de Medicină Legală, se află internate în Penitenciarul- Spital Bucureşti - Rahova se prezintă de către această unitate.
    (3) În situaţia în care se dispune efectuarea expertizei medico-legale pentru persoanele care execută măsura educativă a internării într-un centru educativ sau într-un centru de detenţie, se vor dispune măsuri astfel încât acestea să nu fie custodiate în penitenciare pentru o perioadă mai mare de 10 zile, în conformitate cu dispoziţiile art. 45 alin. (8) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 6
    Transferarea persoanelor condamnate în alt penitenciar, ca urmare a stabilirii provizorii a regimului de executare, se dispune de către directorul locului de deţinere, conform arondării prevăzute în anexa nr. 4.

    ART. 7
    (1) Persoanele private de libertate transferate temporar, potrivit dispoziţiilor art. 109 din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 157/2016, cu modificările şi completările ulterioare, într-o altă unitate penitenciară sau aflate în tranzit într-o unitate penitenciară din cadrul aceluiaşi grup de unităţi, nu sunt însoţite de bagajul personal. După prezentarea la termenele de judecată, acestea se retransferă la locul de deţinere din care au fost transferate.
    (2) Persoanele private de libertate transferate într-un alt loc de deţinere în vederea punerii la dispoziţia organelor judiciare sunt însoţite de bagajul personal. În această situaţie locul de deţinere în care se transferă persoanele private de libertate trebuie să fie profilat pe deţinerea categoriei din care fac parte.
    (3) Persoanele private de libertate internate temporar în penitenciarele-spital se externează la unitatea din care au fost transferaţi.
    (4) Persoanele private de libertate transferate temporar între locurile de deţinere din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, precum şi cele care se internează în penitenciarele-spital, pe perioade determinate, sunt însoţite de documentarul penal, fişa de evidenţă a sancţiunilor disciplinare, recompenselor şi drepturilor, fişa de evidenţă a zilelor muncite, fişa de cazare individuală, fişa privind istoricul escortării şi fişa medicală.

    ART. 8
    (1) În cuprinsul prezentei decizii minor reprezintă persoană cu vârsta între 14 şi 18 ani, tânăr reprezintă persoană cu vârsta între 18 şi 21 de ani şi major reprezintă persoană cu vârsta peste 21 de ani.
    (2) Persoanele private de libertate transferate temporar sunt acele persoane private de libertate ce sunt cazate temporar în alt loc de deţinere din afara grupului de unităţi în vederea prezentării eficiente la termenele de judecată.
    (3) Persoanele private de libertate aflate în tranzit sunt acele persoane private de libertate ce sunt cazate temporar în alt loc de deţinere din cadrul aceluiaşi grup de unităţi în vederea prezentării eficiente la termenele de judecată.

    ART. 9
    Anexele nr. 1-7*) fac parte integrantă din prezenta decizie.
──────────
    *) Anexele nr. 1-7 se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 912 bis, care se poate achiziţiona de la Centrul pentru relaţii cu publicul al Regiei Autonome „Monitorul Oficial“, Bucureşti, şos. Panduri nr. 1.
──────────


    ART. 10
    La data intrării în vigoare a prezentei decizii, orice alte dispoziţii contrare se abrogă.

    ART. 11
    Prezenta decizie se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor,
                    Marius Vulpe

    Bucureşti, 11 octombrie 2016.
    Nr. 704.
    ANEXE din 11 octombrie 2016

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016