Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 63 din 14 februarie 2017  pentru modificarea şi completarea Deciziei Consiliului Naţional al Audiovizualului nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 DECIZIE nr. 63 din 14 februarie 2017 pentru modificarea şi completarea Deciziei Consiliului Naţional al Audiovizualului nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

EMITENT: CONSILIUL NAŢIONAL AL AUDIOVIZUALULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 141 din 24 februarie 2017

    Având în vedere dubla calitate a Consiliului Naţional al Audiovizualului, de garant al interesului public şi de unică autoritate de reglementare în domeniul serviciilor de programe media audiovizuale,
    în temeiul art. 17 alin. (1) lit. d) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

    Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea decizie:

    ART. I
    Decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 174 din 11 martie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 1, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 1. - (1) În sensul prezentului cod de reglementare a conţinutului audiovizual, denumit în continuare cod, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
    a) difuzare - punerea la dispoziţia publicului de programe audiovizuale în cadrul unui serviciu de radio sau de televiziune ori al unui serviciu media la cerere; prin difuzare se înţelege, de asemenea, şi comunicarea, în cadrul unui serviciu media audiovizual, de semne, semnale, texte, sunete, informaţii, mesaje de orice natură;
    b) minor - persoană care nu a împlinit vârsta de 18 ani;
    c) producţie audiovizuală cu caracter trivial, vulgar sau obscen - ansamblu de imagini, sunete, cuvinte, gesturi sau comportamente imorale, indecente, licenţioase, sexuale explicite ori sugerate, care prin semnificaţia lor aduc ofensă pudorii, precum şi orice alte forme de manifestare indecentă;
    d) producţie audiovizuală de ficţiune - creaţie artistică audiovizuală din categoriile opere cinematografice, radiofonice şi de televiziune, filme de animaţie, opere dramatice şi dramatico-muzicale, opere coregrafice şi pantomime, producţii şi videoclipuri muzicale;
    e) violenţă fizică - acte care pot provoca vătămarea corporală;
    f) violenţă psihică - acte care pot provoca suferinţă psihică, în orice mod şi prin orice mijloace, inclusiv prin ameninţări verbale;
    g) violenţa de limbaj - adresarea printr-un limbaj jignitor, brutal, precum utilizarea de insulte, ameninţări, cuvinte şi expresii degradante sau umilitoare sau discriminatorii; se asimilează acestei forme de violenţă şi comportamentele triviale, nonverbal."
    2. Articolul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 5. - (1) Nu pot fi difuzate reconstituiri de infracţiuni, abuzuri sau evenimente dramatice în care sunt folosiţi minori.
    (2) Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza interviuri şi declaraţii ale minorului în vârstă de până la 14 ani în legătură cu evenimente dramatice, din comunitate sau din familie, la care acesta a fost martor.
    (3) Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza interviuri şi declaraţii în care minorului îi sunt solicitate păreri referitoare la probleme intime de familie sau care îi depăşesc puterea de judecată."
    3. Articolul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 6. - (1) Minorul cu vârsta cuprinsă între 14 şi 16 ani acuzat de comiterea unei infracţiuni sau victimă a unei infracţiuni ori abuzat fizic, psihic sau sexual poate fi prezentat în programele de ştiri, în emisiuni de dezbateri sau reportaje audiovizuale, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
    a) existenţa consimţământului scris al acestuia;
    b) existenţa prealabilă a consimţământului părinţilor sau al reprezentantului legal, în formă scrisă;
    c) asistarea pe parcursul transmisiei sau al înregistrării de către un părinte ori de către reprezentantul legal, respectiv de către avocat în cazul cercetării penale sau arestării. Minorul nu poate fi asistat de către părintele presupus autor al abuzului;
    d) eliminarea oricăror elemente care pot conduce la identificarea minorului.
    (2) În cazul minorului cu vârsta de peste 16 ani acuzat de comiterea unei infracţiuni, sunt necesare acordul explicit al acestuia, scris sau înregistrat, şi asistarea sa de către avocat în situaţia în care este cercetat penal, reţinut sau arestat.
    (3) În cazul minorului cu vârsta de peste 16 ani care este victimă sau martor la comiterea unor infracţiuni ori care a fost abuzat fizic, psihic sau sexual, sunt necesare:
    a) acordul explicit al acestuia, scris sau înregistrat;
    b) eliminarea oricăror elemente care pot duce la identificarea minorului, la solicitarea acestuia, a părinţilor sau a reprezentantului legal."
    4. La articolul 7, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 7. - (1) Minorul, părinţii sau reprezentantul legal trebuie să fie informaţi cu privire la drepturile lor înainte de filmare sau de înregistrare. Orice acord scris între cele două părţi trebuie să cuprindă prevederile acelor articole din Legea audiovizualului şi din prezenta decizie, care reglementează protecţia minorului, în funcţie de vârsta acestuia."
    5. La articolul 7^1, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 7^1. - (1) Ştirile sau relatările referitoare la acte de violenţă sau de natură sexuală din instituţiile de învăţământ vor fi difuzate numai împreună cu punctul de vedere al conducerii şcolii şi cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali ai minorului; face excepţie situaţia în care radiodifuzorul acţionează în interesul superior al minorului, fără să fie afectată imaginea publică a acestuia sau dreptul lui la viaţă intimă, privată şi familială."
    6. Articolul 10 se abrogă.
    7. Articolul 11 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 11. - Este interzisă orice referire peiorativă, defăimătoare sau discriminatorie la originea etnică, naţionalitatea, rasa ori religia minorului, precum şi la aspectul fizic ori la un eventual handicap al acestuia."
    8. La articolul 14, alineatul (1^1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(1^1) Orice emisiune de tip reality show, al cărei scenariu se bazează pe fapte sau situaţii reale din viaţa unor persoane, conţinând însă şi elemente de ficţiune, se semnalează pe toată perioada desfăşurării emisiunii, cu textul «Acest program este o ficţiune», afişat lizibil, cu o dimensiune de minimum 30 de puncte în format SD, definiţie standard, respectiv 60 în format HD, înaltă definiţie."
    9. La articolul 15, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 15. - (1) Este interzisă difuzarea în intervalul orar 6,00-20,00 de programe audiovizuale de studio sau realizate în direct în care se fumează, se consumă băuturi alcoolice ori se prezintă acte de comportament vulgar, trivial, obscen."
    10. La articolul 17, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 17. - (1) În intervalul orar 6,00-23,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune şi filmele documentare, care conţin descrieri, reconstituiri sau reprezentări ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale sau ale actelor de violenţă domestică ori ale violurilor sau promovarea practicilor oculte."
    11. Articolul 18 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 18. - (1) Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00-23,00 producţii care prezintă:
    a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat sau cu un grad mare de intensitate sau gravitate;
    b) scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen;
    c) persoane în ipostaze degradante, chiar dacă acestea şi-au dat acordul;
    d) lupte nereglementate de federaţii sportive naţionale sau internaţionale.
    (2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) filmele artistice de scurt şi lung metraj, filmele şi/sau serialele de televiziune şi filmele documentare numai dacă acestea sunt difuzate în condiţiile prevăzute la art. 12 alin. (1) sau (2), după caz."
    12. La articolul 29, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Înainte de difuzarea unor imagini şocante, a unor scene de violenţă sau cu impact emoţional negativ care pot impresiona în mod neplăcut telespectatorii, aceştia vor fi avertizaţi verbal: «Atenţie! Imagini care vă pot afecta emoţional.», menţiune ce va fi şi afişată static şi lizibil; radiodifuzorii nu pot prezenta scene de violenţă în mod repetat în cadrul aceleiaşi producţii audiovizuale."
    13. La articolul 32, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la demnitate, la propria imagine şi la respectarea vieţii private, aşa cum acestea sunt recunoscute şi ocrotite de Codul civil; simpla invocare a acordului prealabil al persoanei nu poate justifica încălcarea drepturilor şi libertăţilor altor persoane, ordinea publică sau bunele moravuri şi nici nu poate înlătura răspunderea furnizorului de servicii media audiovizuale pentru conţinutul programului, prevăzută la art. 3 al Legii audiovizualului."
    14. La articolul 33, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Informaţiile privind adresa unei persoane sau a familiei sale, numerele lor de telefon sau adresele de e-mail nu pot fi dezvăluite fără permisiunea acestora; utilizarea datelor cu caracter personal este permisă în condiţiile legii speciale."
    15. Articolul 40 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 40. - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.
    (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.
    (3) Orice material înregistrat în care se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale trebuie să conţină şi opinia acesteia. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.
    (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.
    (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
    (6) Este interzisă utilizarea cu rea-credinţă a numelui, imaginii, vocii sau asemănării cu o altă persoană în programele audiovizuale.
    (7) Orice referire peiorativă la adresa persoanelor în vârstă sau cu dizabilităţi, precum şi punerea acestora în situaţii ridicole ori umilitoare sunt interzise în cadrul programelor audiovizuale, chiar dacă există acordul acestora."
    16. La articolul 44, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Nu poate fi dezvăluită în niciun mod identitatea persoanelor care sunt victime ale infracţiunilor privitoare la viaţa sexuală; se exceptează situaţiile în care victimele şi-au dat acordul scris, sub condiţia respectării limitelor de identificare stabilite prin acordul încheiat anterior difuzării; acordul prealabil nu poate justifica încălcări ale drepturilor şi libertăţilor altor persoane, ordinea publică sau bunele moravuri şi nici nu poate înlătura răspunderea furnizorului de servicii media audiovizuale pentru conţinutul programelor, prevăzută la art. 3 al Legii audiovizualului."
    17. Articolul 47 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 47. - (1) Este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de incitare la ură naţională, rasială sau religioasă, la discriminare şi la săvârşirea de infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război.
    (2) Este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări rasiste, antisemite sau xenofobe.
    (3) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.
    (4) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unei persoane pe baza apartenenţei acesteia la un grup/o comunitate definit(ă) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice."
    18. La articolul 50, alineatul (2) se abrogă.
    19. La articolul 64, litera b) a alineatului (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă."
    20. La articolul 65, literele c) şi e) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    c) titlul afişat pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate în acel moment;
    ................................................................................
    e) în cazul prezentării de înregistrări provenind din surse externe redacţiei, să se precizeze acest lucru pe tot parcursul înregistrării; dacă imaginile provin de un alt post de televiziune, trebuie precizat acest lucru înainte de difuzarea lor, iar sigla postului de la care au fost preluate trebuie să fie vizibilă pe tot parcursul difuzării;"
    21. Articolul 66 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 66. - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică."
    22. Articolul 79 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 79. - Furnizorii de servicii media audiovizuale vor asigura accesibilitatea persoanelor cu deficienţe de auz în condiţiile prevăzute la art. 42^1 din Legea audiovizualului."
    23. Articolul 93 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 93. - (1) Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale şi să nu utilizeze practici comerciale incorecte, înşelătoare sau agresive, aşa cum ele sunt definite de Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Este interzisă publicitatea care prejudiciază după criteriul de sex respectul pentru demnitatea umană, aducând atingere imaginii unei persoane în viaţa publică şi/sau particulară, precum şi a unor grupuri de persoane.
    (3) Este interzisă utilizarea în publicitate a situaţiilor în care persoanele, indiferent de apartenenţa la un sex, sunt prezentate în atitudini degradante, umilitoare şi cu caracter pornografic, inclusiv prin folosirea stereotipurilor de gen."
    24. La articolul 117, după litera a) se introduce o nouă literă, litera a^1), cu următorul cuprins:
    "a^1) să nu încurajeze consumul de alimente prin folosirea în publicitate a minorilor cu vârsta între 3 şi 15 ani;"
    25. Articolul 120 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 120. - (1) Sub rezerva derogărilor prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională aplicabile produselor şi suplimentelor alimentare şi apelor minerale naturale, informaţiile prezentate nu trebuie să le atribuie proprietăţi de prevenire, de tratament şi de vindecare a unei boli umane şi nu trebuie să sugereze astfel de proprietăţi.
    (2) În publicitatea şi teleshoppingul la suplimente alimentare, informaţiile de prezentare a produselor pot conţine exclusiv datele din eticheta, cutia, flaconul şi/sau prospectul produsului, care au fost, după caz, avizate de către institutele naţionale de sănătate publică din subordinea Ministerului Sănătăţii sau notificate de către Institutul de Bioresurse Alimentare, precum şi menţiunile nutriţionale şi de sănătate aprobate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.924/2006.
    (3) Nu se vor atribui alimentelor proprietăţi pe care acestea nu le posedă.
    (4) În publicitatea pentru alimente adresată minorilor este interzisă folosirea celebrităţilor, personalităţilor sau medicilor. Publicitatea la alimente adresată minorilor este definită în conformitate cu codul de autoreglementare al Consiliului Român pentru Publicitate, depozitar al Codului etic pentru publicitatea adresată copiilor referitoare la produse alimentare.
    (5) În cadrul calupurilor publicitare ce promovează alimente radiodifuzorii trebuie să difuzeze alternativ unul dintre următoarele mesaje de avertizare:
    a) «Pentru o viaţă sănătoasă, consumaţi zilnic fructe şi legume.»;
    b) «Pentru o viaţă sănătoasă, faceţi mişcare cel puţin 30 de minute în fiecare zi.»;
    c) «Pentru o viaţă sănătoasă, consumaţi zilnic minimum 2 litri de lichide.»;
    d) «Pentru o viaţă sănătoasă, respectaţi mesele principale ale zilei.»;
    e) «Pentru sănătatea dumneavoastră evitaţi excesul de sare, zahăr şi grăsimi.»;
    f) «Hrănirea exclusiv la sân a copilului în primele 6 luni este esenţială pentru o viaţă sănătoasă.»;
    g) «Pentru sănătatea emoţională a copilului dumneavoastră petreceţi cât mai mult timp împreună cu el.»;
    h) «Pentru o bună sănătate orală, spălaţi-vă pe dinţi de două ori pe zi.».
    (6) Toate mesajele de avertizare prevăzute la alin. (5) se difuzează alternativ pe parcursul unei zile, câte un mesaj inserat la sfârşitul unuia dintre calupurile publicitare din cadrul fiecărei ore date din intervalul orar 6,00-22,00. În perioada în care difuzează un spot noncomercial recomandat de Consiliu, radiodifuzorii pot renunţa la difuzarea mesajelor de avertizare prevăzute la alin. (5)."
    26. La articolul 122, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Pot fi difuzate numai materialele publicitare avizate de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, în conformitate cu dispoziţiile cuprinse în cap. VIII «Publicitatea» şi cap. IX «Informarea publicului» din titlul XVIII «Medicamentul» al Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."
    27. La articolul 124, litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "e) avertizarea scrisă, prevăzută la art. 815 alin. (1) lit. b) liniuţa a treia din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."
    28. La articolul 129, litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) să sugereze că starea de sănătate a subiectului poate fi afectată dacă nu se utilizează medicamentul; această interdicţie nu se aplică campaniilor de vaccinare prevăzute la art. 813 alin. (4) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;"
    29. La articolul 135, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Ofertele difuzate trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2014 privind drepturile consumatorilor în cadrul contractelor încheiate cu profesioniştii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, aprobată cu modificări prin Legea nr. 157/2015, precum şi ale Ordonanţei Guvernului nr. 85/2004 privind protecţia consumatorilor la încheierea şi executarea contractelor la distanţă privind serviciile financiare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."
    ART. II
    Prezenta decizie se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării, cu excepţia pct. 24 [art. 117 lit. a^1)], care intră în vigoare la 6 luni de la data publicării.

             Preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului,
                                Laura Georgescu

    Bucureşti, 14 februarie 2017.
    Nr. 63.

                                    -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016