Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 6.323 din 18 noiembrie 1949 (*republicata*)  privind lansarea, de catre Intreprinderea economica de Stat Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 6.323 din 18 noiembrie 1949 (*republicata*) privind lansarea, de catre Intreprinderea economica de Stat "Loteria de Stat", a unei noi loterii, denumita "Loteria Populara"

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 55 din 28 iunie 1950
In conformitate cu <>art. 3 al deciziei nr. 398 din 29 mai 1950 , publicata in Buletinul Oficial nr. 48 din 31 Mai 1950, se republica in intregime decizia nr. 6.323 cu toate modificarile ulterioare si cu o noua numerotare.

CAP. I
Dispozitiuni generale

ART. 1
Loteria Populara este o loterie de transe regionale.
Loteria de Sta va emite periodic si anume, o data sau de doua ori pe luna, o serie de 1.000.000 lozuri indivizibile, repartizate pe 10 transe regionale, a 100.000 numere fiecare.
Transele regionale vor fi deosebite intre le prin literele de la A-J inclusiv.
Seriile periodice, lunare sau bilunare vor fi deosebite intre le prin coloritul lozurilor.
Pentru evidenta emisiunilor, seriile unui an calendaristic vor constitui grupe ce se vor numerota.
ART. 2
Participarea la "Loteria populara" este asigurata oricui, prin cumpararea unui loz, care va avea imprimate urmatoarele:
Cuvintele: "Republica Populara Romana", Loteria de Stat.
Stema Republicii Populare Romane.
- Titlul "Loteria populara", pe transe regionale.
Semnatura reprodusa a directorului Loteriei de Stat si a contabilului sef al intreprinderii.
Data tragerii.
Pretul Lozului.
Grupa anuala, seria periodica lunara, sau bilunara si transa regionala.
Pe verso acestui loz, intr-un loc anume indicat, vanzatorul va scrie sau va imprima citet, adresa exacta a sediului de unde a vandut acest loz.
Lozul nu este valabil decat daca poarta pe verso, stampila "achitat", cu semnatura vanzatorului dedesupt.
ART. 3
Vanzarea lozurilor se va face pe regiuni, prin sucursalele Loteriei de Stat, prin agenti, debite C.A.M., institutii si intreprinderi de Stat, cooperative sau orice alti vanzatori autorizati de Loteria de Stat.
Directorul Loteriei de Stat va fixa remuneratia procentuala a vanzatorilor, neputand depasi 14% bruto.
Pretul lozului va fi fixat de directorul Loteriei de Stat, in raport cu planul seriei lunare sau bilunare a Loteriei Populare.

CAP. II
Organizare si functionare
ART. 4
Loteria de Stat, prin organele sale special insarcinate cu difuzarea biletelor de participatie, va vinde lozurile loteriei populare, tuturor vanzatorilor autorizati in prealabil de Loteria de Strat, consemnand fiecare vanzare intr-un proces verbal de predare-primire, cantitativa, intocmit in trei exemplare identice.
Vanzarile se vor consemna numai pe procesele-verbale de predare-primire, numerotate si brosate in carnetele trimise de Loteria de Stat, organelor sale de difuzare.
Primul exemplar se va expedia de directorii sucursalelor in cursul aceleiasi jumatati de zi, in care s-a facut vanzarea, la Serviciul Contabilitatii Loteriei de Stat.
Al doilea exemplar se va inmana cumparatorului revanzator ca act de insotire al lozurilor, iar al treilea exemplar se va pastra de directorul sucursalei ca act de evidenta contabila.
Toti vanzatorii de lozuri sunt obligati la primirea stocului de lozuri sa semneze de primire pe cele trei exemplare ale procesului-verbal de predare-primire.
ART. 5
Vanzatorii sunt obligati sa puna la dispozitia jucatorilor spre alegere, toate lozurile pe care le-au ridicat de la sucursale, sa dea jucatorilor cumparatori de lozuri toate lamuririle necesare, si sa scrie, sau sa imprime in momentul vanzarii, pe verso lozului cuvantul "Achitat", semnand dedesupt.
ART. 6
Vanzatorilor, care vanzand toate lozurile ridicate de la sucursala, vor voi sa mai ridice un stoc de lozuri, pentru vanzare, nu li se va incredinta de sucursala un nou stoc de lozuri, decat contra dovezii, ca au depus la Banca Republicii Populare Romane, in contul sucursalei, costul noului stoc de lozuri, ce vor sa ridice.
ART. 7
Toate operatiunile de stabilire a vanzarii vor fi terminate de toti vanzatorii, cel mai tarziu cu 2 ore mai inainte de tragere.
ART. 8
Cu 4 ore inainte de tragere, toti vanzatorii vor depune la sediul sucursalei de la care au ridicat lozurile, dovezile constatatoare ca au depus in contul sucursalei, suma reprezentand costul integral al tuturor lozurilor cumparate de la sucursala.
Sub nici-un motiv, vanzatorii nu vor putea restitui sucursalei nici un loz.
Directia Loteriei de Stat poate renunta la vanzarea ferma, atunci cand trateaza difuzarea biletelor de participatie, cu o institutie sau o intreprindere de Stat sau cu o cooperativa.
In vanzarile de lozuri catre vanzatorii particulari, Directia loteriei de Stat va putea renunta la clauza vanzarii ferme, apreciind de la caz la caz, fara a putea admite un procent mai mare de 10% lozuri restituite, din cantitatea ridicata de vanzatorul respectiv.
ART. 9
Directorii sucursalelor, care au difuzat lozurile, vor convoca la sediul sucursalei, in timpul util necesar, pentru ca toate operatiunile sa se poata efectua mai inainte de tragere, o comisiune compusa din:
Un procuror, din Parchetul Tribunalului Local, ca presedinte;
Un reprezentant al Sectiunii Financiare din Sfatul Popular Local, si
Directorul Sucursalei care a difuzat lozurile, ca membrii, si
Un functionar al aceleasi sucursale, ca secretar.
In localitatile neresedinte, unde nu este tribunal, locul procurorului va fi detinut de judecatorul competent in regiunea respectiva.
Directorul sucursalei Bucuresti va convoca aceasta comisiune, in ajunul tragerii pentru a supraveghea arderea lozurilor ramase nevandute, - in depozitul Loteriei de Stat, verificandu-se cantitatile distruse prin borderourile intocmite de responsabilul depozitului si vizandu-se de toti membrii comisiunii, acele borderouri. Toate comisiunile vor putea fi ajutate de personalul necesar delegat de Loteria de Stat.
ART. 10
Atributiunile comisiunilor sunt:
Verificarea cantitativa a lozurilor, nedistribuite de sucursala, prin comparatie cu procesele-verbale de predare-primire, prevazute la art. 5 si pe baza borderourilor intocmite de sucursala si vizate de comisiune.
Anularea tuturor lozurilor ramase nevandute la sucursala, prin taierea unui colt al fiecarui loz.
Insiruirea tuturor lozurilor anulate pe sfori sau sarme dintr-o singura bucata, ale caror capete vor fi sigilate cu sigiliul Parchetului tribunalului local, pe niste cartonase de cel putin 6x10 cm, pe care vor semna propriu toti membrii comisiunii.
Verificarea si anularea in acelasi mod, a lozurilor depuse de vanzatori in cadrul ART. 9.
Intocmirea unui proces-verbal cuprinzand amanuntit toate operatiunile efectuate de comisiune si toate constatarile comisiunii.
ART. 11
Loteria de Stat va lua masuri pentru ca lozurile anulate de comisiunile locale de verificare sa fie distruse prin ardere, dupa expirarea termenului de una luna, de la data prescrierii acelor lozuri.
ART. 12
Tragerile Loteriei Populare vor avea loc la Bucuresti sau in alta localitate, care se va anunta la timp de Loteria de Sta si vor fi publice.
Supravegherea si controlul tragerilor se vor face de o comisiune compusa din:
Un functionar din ministerul Finantelor, ca presedinte;
Un procuror, si un functionar al Loteriei de Stat, ca membri si un functionar al Loteriei de Stat, delegat in ajunul tragerii, ca secretar.
Comisiunea isi va alatura doi cetateni din public, care se vor legitima si vor observa ca tragerea sa decurga normal.
ART. 13
Atributiunile comisiunii sunt:
Verificarea urnelor si biletelor numerotate;
Introducerea bilelor in urne;
Efectuarea tragerii;
Citirea si afisarea numerelor iesite;
Intocmirea unui proces-verbal cuprinzand toate operatiunile efectuate si toate constatarile comisiunii.
ART. 14
Pentru efectuarea tragerilor se vor folosi urne si numarul de bile necesare, pentru formarea castigurilor, dupa planul seriei respective.
Bilele vor fi formate din 2 semisfere insurubate si vor fi numerotate in interior.
ART. 15
Operatiunile tragerii vor decurge conform structurii planului aprobat de Ministerul Finantelor si publicat de Loteria de Stat mai inainte de tragere.
In cazul in care la tragerea unei categorii de premii s-ar forma exact acelasi numar care a mai fost format o data, a doua tragere a acestui numar se va anula si se va forma un nou numar.
Numarul 100.000 va fi reprezentat de 5 zerouri.
ART. 16
Cumulul castigurilor este permis numai pentru toate castigurile procentuale si pentru acestea, cu unul din castigurile mari, acordate unui singur numar de loz.
ART. 17
Procesul-verbal dresat de Comisiunea de tragere se va pastra la Loteria de Stat pana la inchiderea exercitiului financiar anual, in care se inglobeaza tragerea respectiva.
ART. 18
Loteria de Stat va edita lista oficiala a castigurilor, aceasta fiind singura comunicare care obliga Loteria de Stat la plata castigurilor.
ART. 19
Vanzatorii particulari au dreptul sa plateasca castiguri, pana la concurenta sumei de 10.000 lei, din incasarile facute la vanzarea biletelor de participatie la loterii.
Castigurile mai mari de 10.000 lei vor fi platite de Loteria de Stat, prin organele autorizate a face aceste plati.
ART. 20
Lozul este la purtator in sensul ca simpla detinere a unui loz castigator indreptateste pe detinator la incasarea castigului. Loteria de Stat prin organele sale de desfacere si plata neavand nici o obligatiune de a cerceta provenienta lozului castigator in mainile prezentatorului.
Cazurile de detinere frauduloasa a lozurilor vor fi stabilite de cei interesat, prin actiuni in justitie, Loteria de Stat neputand fi citata in aceste procese.
ART. 21
Jucatorii castigatori se vor prezenta pentru plata la sediul de vanzare indicat pe verso lozului. Castigurile mai mici de 1.000 lei vor putea fi platite si in alte localitati, decat aceea a asediului de cumparare.
ART. 22
Castigurile se anuleaza prin prescrierea lozurilor castigatoare in a cinsprezecea zi de la tragere, la ora inchiderii sediilor de vanzare, ziua tragerii nesocotindu-se in acest calcul.
In cazuri de forta majora, bine dovedite, Comisia prevazuta de art. 12. convocata de Directia loteriei de Stat, va putea decide plata unor asemenea castiguri, jucatorilor care vor prezenta lozurile castigatoare la plata in termen de cel mult 7 zile de la incetarea cauzelor de forta majora invocate.
Se intelege prin cazuri de forta majora numai impiedicarile absolute si total imprevizibile, care au determinat pe jucator sa nu se prezinte la plata in termenul prescris de primul alineat al acestui articol.
ART. 23
Plata castigurilor se va face numai contra lozului castigator.
Casierul platitor al castigului este obligat sa legitimeze persoana careia ii face plata si sa noteze numele, prenumele, domiciliul si actul de legitimatie al acestei persoane.
Lozurile castigatoare platite se vor anula chiar in momentul platii, prin scrierea sau imprimarea, cu litere mari, pe fata lozului, a cuvintelor: "Castig platit" sau "Achitat", si a datei cand s-a efectuat "plata".
ART. 24
Toate lozurile castigatoare platite si anulate in conditiunile art. 23, se vor depune de cei ce au platit castigurile, la sucursala de care depinde sediul de vanzare, in a saisprezecea zi de la tragere, calculata conform art. 22, cel mai tarziu la ora 8 dimineata.
Directorii de sucursale nu vor primi la decontare, lozurile neprezentate in termenul de mai sus, pentru suma, reprezentand castiguri platite, pe baza unor asemenea lozuri, va fi urmarit vanzatorul respectiv, conform procedurii fiscale.
Vanzatorii din alte localitati decat aceea unde se afla sediul sucursalei, vor expedia lozurile prin posta in termenul prevazut de primul alineat.
Directorii de sucursale vor inainta la Serviciul Contabilitatii Loteriei de Stat, toate lozurile castigatoare, platite, anulate si depuse in termen de vanzatori in chiar ziua cand le-au primit de la acestia, mai inainte de amiaza.

CAP. III
Dispozitiuni speciale

ART. 25
Secretul jocului este asigurat in sensul ca numai cu consimtamantul jucatorului castigator se va putea da publicitatii numele, prenumele, sau alte date asupra sa si eventual fotografia sa.
ART. 26
Jucatorii care vor plati anticipat lozuri, sau care vor lasa lozurile platite in depozitul vanzatorului, sau care vor depune lozul castigator fara a primi in schimb castigul cuvenit, nu pot avea nici un fel de pretentiune impotriva Loteriei de Stat.
ART. 27
Vanzatorii nu au dreptul sa vanda lozurile decat contra pretului tiparit pe loz, neputand nici diminua, nici majora acest pret, sub nici un motiv.
Deasemenea, niciun fel de retinere, de niciun fel nu se va putea face de nimeni la plata castigurilor.
ART. 28
Membrii comisiunilor instituite prin prezenta deciziune vor fi retribuiti conform dispozitiunilor legale in vigoare.

CAP. IV
Sanctiuni

ART. 29
Orice abateri de la prezenta deciziune din partea functionarilor Loteriei de Stat, a vanzatorilor sau a membrilor comisiunilor constituite, vor fi urmarite si sanctionate, conform <>art. 3, lit. g, din decretul nr. 183 din 1949 , pentru sanctionarea infractiunilor economice.
ART. 30
Toti cei care vor incredinta spre vanzare lozurile Loteriei Populare unor persoane neautorizate de Loteria de Stat, precum si cei ce vor vinde aceste lozuri fara a poseda o autorizatie, prealabila si speciala din partea Loteriei de Stat, vor fi urmariti si sanctionati, conform <>art. 3, lit. g, din decretul nr. 183 din 1949 , pentru sanctionarea infractiunilor economice.
ART. 31
Functionarii si vanzatorii care isi vor insusi bani sau materiale din operatiunile Loteriei Populare, vor fi urmariti si sanctionati conform <>art. 4, lit. c, din decretul nr. 183 din 1949 , pentru sanctionarea infractiunilor economice.
ART. 32
Toti acei care cu vadita rea-credinta se vor deda la manopere frauduloase, de orice natura, inducand in eroare organele Loteriei de Stat in scopul de a le determina sa achite castiguri ce nu sunt datorate, conform prezentelor norme, se vor urmari si sanctiona, conform <>art. 3, lit. d, din decretul nr. 183 din 1949 .

CAP. V
Dispozitiuni finale

ART. 33
Orice dispozitiuni contrarii prezentei deciziuni se abroga.
ART. 34
Prezentele norme se vor publica in Buletinul Oficial al Republici Populare Romane si vor intra in vigoare cu incepere de la 18 Noiembrie 1949.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016