Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 54 din 23 ianuarie 2001  pentru aprobarea Regulamentului de constatare, notificare si sanctionare a abaterilor de la reglementarile emise in sectorul gazelor naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 54 din 23 ianuarie 2001 pentru aprobarea Regulamentului de constatare, notificare si sanctionare a abaterilor de la reglementarile emise in sectorul gazelor naturale

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMMENIUL GAZELOR NATURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 84 din 19 februarie 2001

    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale - ANRGN,
    în temeiul prevederilor art. 6 lit. l) şi ale art. 8 alin. (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 41/2000 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), cu modificările şi completările ulterioare,
    emite prezenta decizie.

    ART. 1
    Se aproba Regulamentul de constatare, notificare şi sancţionarea a abaterilor de la reglementările emise în sectorul gazelor naturale, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta decizie.
    ART. 2
    Direcţia control, inspecţii, auditare şi Serviciul legislaţie, contencios vor aduce la îndeplinire prevederile prezentei decizii.
    ART. 3
    Prezenta decizie va fi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.

          Preşedintele Autorităţii
          Naţionale de Reglementare
        în Domeniul Gazelor Naturale,
               Gheorghe Radu


    ANEXĂ

                                   REGULAMENT
             de constatare, notificare şi sancţionare a abaterilor
            de la reglementările emise în sectorul gazelor naturale

    CAP. 1
    Dispoziţii generale

    Scop

    ART. 1
    Prezentul regulament are ca scop prevenirea şi combaterea abaterilor de la reglementările emise în sectorul gazelor naturale.

    Domeniu de aplicare

    ART. 2
    Prezentul regulament se aplica persoanelor juridice şi fizice care desfăşoară activităţi de producţie, transport, tranzit, inmagazinare/stocare, dispecerizare, distribuţie, furnizare şi utilizare a gazelor naturale, precum şi activităţi de proiectare, execuţie şi exploatare în sectorul gazelor naturale.

    CAP. 2
    Agenţi constatatori

    ART. 3
    (1) In înţelesul prezentului regulament, calitatea de agent constatator o are personalul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale, denumita în continuare ANRGN, împuternicit în acest sens.
    (2) Conţinutul împuternicirii este prevăzut în anexa nr. 1 la prezentul regulament.
    (3) Împuternicirile acordate agenţilor constatatori sunt valabile pentru o perioada de maximum 2 ani.
    (4) Direcţia control, inspecţii, auditare din cadrul ANRGN va asigura coordonarea activităţii agenţilor constatatori.
    ART. 4
    Agenţii constatatori au următoarele atribuţii:
    a) sa efectueze controale şi inspecţii periodice la agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în sectorul gazelor naturale, precum şi la consumatorii de gaze naturale si/sau lichefiate, pentru verificarea respectării de către aceştia a reglementărilor emise de ANRGN;
    b) sa constate contravenţiile şi sa aplice sancţiunile corespunzătoare, potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 60/2000 privind reglementarea activităţilor din sectorul gazelor naturale, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Ordonanţei Guvernului nr. 41/2000 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), cu modificările şi completările ulterioare;
    c) sa dispună sigilarea şi confiscarea bunurilor produse, dobândite sau care au servit la săvârşirea contravenţiilor în sectorul gazelor naturale, în condiţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu modificările şi completările ulterioare;
    d) sa sesizeze organele de urmărire penală în legătura cu infracţiunile constatate cu ocazia exercitării atribuţiilor de serviciu;
    e) orice alte atribuţii prevăzute de lege.
    ART. 5
    In exercitarea atribuţiilor prevăzute la art. 4 agenţii constatatori au următoarele obligaţii:
    a) sa se legitimeze înainte de exercitarea atribuţiilor de serviciu;
    b) sa efectueze controalele cu obiectivitate şi sa încheie proces-verbal de constatare a contravenţiilor;
    c) sa păstreze secretul informaţiilor având caracter confidenţial, deţinute ca urmare a exercitării atribuţiilor de serviciu, şi sa nu le facă publice decât în cazurile expres prevăzute de reglementările legale în vigoare.
    ART. 6
    (1) In vederea constatării contravenţiilor agenţii constatatori au acces, în condiţiile legii, în incinta clădirilor, la instalaţii, precum şi în orice alt loc situat în limita reţelei de alimentare.
    (2) Pentru efectuarea controalelor şi a inspectiilor periodice proprietarii si/sau cei care exploatează aceste clădiri sau instalaţii sunt obligaţi sa pună la dispoziţie agenţilor constatatori documentele şi actele specifice obiectului de activitate.
    (3) Organele de poliţie şi ale Ministerului Public sunt obligate sa acorde sprijin agenţilor constatatori, la cererea acestora, în vederea desfăşurării activităţilor prevăzute la alin. (1) şi (2).
    ART. 7
    Agenţii constatatori nu pot avea, pe baza de cumul de funcţii, calitatea de angajat al vreunui agent economic supus controlului dispus de ANRGN.

    CAP. 3
    Procedura de constatare, de notificare şi de sancţionare a contravenţiilor

    ART. 8
    (1) Procedura de constatare, de notificare şi de sancţionare a contravenţiilor din sectorul gazelor naturale este prevăzută de Legea nr. 32/1968, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Constatarea săvârşirii contravenţiilor şi aplicarea amenzilor se fac prin proces-verbal întocmit de agenţii constatatori, conform anexei nr. 2 la prezentul regulament.
    ART. 9
    (1) ANRGN are obligaţia de a transmite agenţilor constatatori carnete conţinând procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, precum şi chitanţiere pentru înscrierea amenzilor.
    (2) Eliberarea şi evidenta carnetelor conţinând proceseverbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, a chitanţierelor, a registrelor de evidenta a proceselor-verbale şi a împuternicirilor de control se fac de către Direcţia control, inspecţii, auditare din cadrul ANRGN, cu respectarea regulilor privind evidenta şi circuitul imprimatelor cu regim special.
    ART. 10
    (1) Evidenta proceselor-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor se înscrie într-un registru special, ţinut şi completat de ANRGN.
    (2) Procesele-verbale se arhivează conform criteriilor stabilite pentru imprimatele cu regim special.
    (3) Modelul registrului de evidenta a proceselor-verbale este prevăzut în anexa nr. 3 la prezentul regulament.
    (4) Agenţii constatatori raportează şefului ierarhic situaţia privind procesele-verbale întocmite şi amenzile aplicate, lunar sau ori de câte ori li se solicita de către acesta.
    (5) Agenţii constatatori vor depune trimestrial la Direcţia control, inspecţii, auditare un raport detaliat privind evidenta proceselor-verbale de constatare a contravenţiilor.
    ART. 11
    (1) O data cu aplicarea amenzii contravenţionale agentul constatator va fixa şi un termen de conformare, de 7-30 de zile calendaristice, care poate fi prelungit de ANRGN, în cazuri temeinic justificate, cu maximum 30 de zile calendaristice.
    (2) In cadrul termenului prevăzut la alin. (1) contravenientul are obligaţia sa se conformeze măsurilor dispuse de agentul constatator prin procesul-verbal, sub sancţiunea aplicării unei noi amenzi contravenţionale.
    ART. 12
    (1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei se poate face plângere în termen de 15 zile calendaristice de la data comunicării acestuia.
    (2) Plângerea se depune la sediul ANRGN, însoţită de copia de pe procesul-verbal de constatare a contravenţiei.
    (3) Plângerea împreună cu dosarul cauzei se trimit judecătoriei în a carei raza teritorială a fost săvârşită contravenţia, care o va soluţiona în conformitate cu prevederile art. 36-39 din Legea nr. 32/1968, cu modificările şi completările ulterioare.

    CAP. 4
    Raspunderi şi sancţiuni

    SECŢIUNEA 1
    Raspunderi

    ART. 13
    Încălcarea prevederilor prezentului regulament atrage răspunderea materială, disciplinară, contravenţională, penală sau, după caz, civilă, în condiţiile legii.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Sancţiuni contravenţionale

    ART. 14
    Contravenţiile sunt cele prevăzute şi sancţionate de Ordonanţa Guvernului nr. 60/2000, cu modificările şi completările ulterioare, şi de Ordonanţa Guvernului nr. 41/2000, cu modificările şi completările ulterioare.
    ART. 15
    Plata amenzilor contravenţionale se face prin orice instrument legal de plata, într-un cont prevăzut în procesul-verbal remis de agentul constatator. Confirmarea plăţii amenzii va fi depusa la ANRGN.
    ART. 16
    Sancţiunile prevăzute de prezentul regulament se aplica:
    a) persoanei fizice/juridice care încalca dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 60/2000 şi ale Ordonanţei Guvernului nr. 41/2000;
    b) persoanei juridice, titular de autorizaţie/licenţa, care nu respecta obligaţiile sale legale, conditionarile, restricţiile, limitarile, interdicţiile ori sarcinile prevăzute în autorizaţie/licenţa.
    ART. 17
    (1) Punerea în aplicare a amenzii contravenţionale se face în conformitate cu prevederile art. 40 din Legea nr. 32/1968, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Comunicarea procesului-verbal către Administraţia financiară se face conform anexei nr. 4 la prezentul regulament.
    ART. 18
    Executarea sancţiunii contravenţionale se prescrie în cazul în care procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat celui sancţionat în termen de o luna de la data aplicării sancţiunii.
    ART. 19
    In funcţie de natura contravenţiilor agenţii constatatori vor colabora cu:
    a) inspectorii pentru protecţia mediului din cadrul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului, în conformitate cu prevederile Legii protecţiei mediului nr. 137/1995, republicată, şi ale Hotărârii Guvernului nr. 127/1994 privind stabilirea şi sancţionarea unor contravenţii la normele pentru protecţia mediului înconjurător, cu modificările ulterioare;
    b) inspectorii pentru protecţia muncii din cadrul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, în conformitate cu prevederile Legii protecţiei muncii nr. 90/1996, republicată;
    c) Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat ISCIR şi Biroul Roman de Metrologie Legală Bucureşti, aflate în subordinea Ministerului Industriei şi Resurselor;
    d) Ministerul Public, Ministerul de Interne şi alte organe competente, conform prevederilor legale în vigoare.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Confiscari

    ART. 20
    (1) Bunurile produse, dobândite sau care au servit la săvârşirea contravenţiilor prevăzute în prezentul regulament, inclusiv sumele de bani rezultate şi depozitate în bănci, sunt supuse confiscării în condiţiile prevăzute de Legea nr. 32/1968, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Contravaloarea bunurilor confiscate se constituie venit la bugetul de stat.
    ART. 21
    Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezentul regulament.


    ANEXA 1
    la regulament

                                 ÎMPUTERNICIRE

    Domnul/Doamna .........................................................., având funcţia de .........................................., în conformitate cu prevederile art. 87 alin. (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 60/2000 privind reglementarea activităţilor din sectorul gazelor naturale şi ale Regulamentului de constatare, notificare şi sancţionare a abaterilor de la reglementările emise în sectorul gazelor naturale, aprobat prin Decizia preşedintelui ANRGN nr. 54/2001, este împuternicit/imputernicita:
    1. sa efectueze, în vederea verificării modului de respectare a reglementărilor emise de ANRGN, controale şi inspecţii periodice la agenţii economici din sectorul gazelor naturale, precum şi la consumatorii de gaze naturale si/sau lichefiate;
    2. sa constate şi sa sanctioneze contravenţiile prevăzute la cap. XV din Ordonanţa Guvernului nr. 60/2000 şi la art. 14 din Ordonanţa Guvernului nr. 41/2000;
    3. sa ia măsura sigilarii şi confiscării bunurilor produse si/sau dobândite din săvârşirea contravenţiilor în sectorul gazelor naturale ori care au servit la săvârşirea acestora.
    Împuternicirea este valabilă pentru o perioada de ............... .

     Data eliberării Preşedinte,
   .................... ...................


    ANEXA 2
    la Regulament


                           PROCES - VERBAL Nr........
                 de constatare şi sancţionare a contravenţiilor

    încheiat în ziua ...., luna ...., anul .... în localitatea ......., judeţul ...............

    Subsemnatul ..................................., agent constatator împuternicit de Autoritatea Naţionala de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale - ANRGN, cu sediul în Bucureşti, Calea Dorobanţilor nr. 30, sectorul 1, având legitimaţia nr. ........., eliberata de ANRGN, cu ocazia controlului efectuat la .............................................., localitatea ........................................., str. ............................... nr. ............., judeţul ........................, am constatat următoarele:
    ........................................................................................
    ........................................................................................
    Cele arătate constituie contravenţie/contravenţii, prevăzută/prevăzute de ............
    ........................................................................................
    ........................................................................................ săvârşită/săvârşite de persoana fizica/juridică ......................................., cu domiciliul/sediul în localitatea ........................, str. .............. nr. ......., bl. ..........., sc. ........., ap. ........., judeţul/sectorul .........................., identificata cu buletinul/cartea de identitate seria .......... nr. ............., eliberat/eliberata de ..................... la data de ................, înregistrată la oficiul registrului comerţului cu nr. ......................... .

    Fata de cele constatate contravenientul se amendează cu suma de ... (cifre şi litere) ...... lei, conform ......................................................................
    ........................................................................................
    .......................................................................................
    ......................................................................................
    .................................................................................... .
    De asemenea, se dispune confiscarea următoarelor bunuri: ...............................
    .......................................................................................
    ..................................................................................... .
    Alte măsuri: ...........................................................................
    .......................................................................................
    Contravaloarea amenzii va fi virata în contul nr. ...................................., deschis la ........................................, şi se constituie venit la bugetul de stat conform art. 15 şi art. 20 alin. (2) din Regulamentul de constatare, notificare şi sancţionare a abaterilor de la reglementările emise în sectorul gazelor naturale, aprobat prin Decizia preşedintelui ANRGN nr. 54/2001. Confirmarea plăţii amenzii va fi depusa la ANRGN.
    Contravenientul (nu) se angajează sa plătească în termen de 48 de ore jumătate din cuantumul amenzii, respectiv suma de ..... (cifre şi litere) ........................ lei, conform Legii nr. 32/1968, cu modificările şi completările ulterioare.
    Neplata amenzii în termen de 15 zile calendaristice de la data luării la cunoştinţa a procesului-verbal atrage executarea silită conform Legii nr. 32/1968, cu modificările şi completările ulterioare.
    Contravenientul, semnand procesul-verbal, recunoaşte ca a primit o copie de pe acesta.
    Contravenientul refuzând sa semneze procesul-verbal/nefiind prezent, cele constatate sunt confirmate de martorii: ................................................., domiciliaţi în ..............................................., identificati cu ...................... .
    Obiecţiile contravenientului: ..........................................................
    ........................................................................................
    .......................................................................................
    ........................................................................................
    Prezentul proces-verbal a fost încheiat în ........... exemplare, un exemplar fiindu-i înmânat contravenientului.

    Agentul constatator: Contravenientul: Martori:
    Numele şi prenumele ........ Am primit un exemplar. ...............
    Numele şi prenumele ........ Numele şi prenumele .... ...............
    Semnătura .................. Semnătura ..............
    Semnătura ..................
                                Funcţia ................
    Ştampila Ştampila



    ANEXA 3
    la regulament


                REGISTRUL DE EVIDENTA A PROCESELOR - VERBALE


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
N Data/ Numele Domici- O Angaja-
r. Data Locul Agentul Situa- Încadra- şi pre- liul/ b ment de
c inregis- inche- consta- tia rea numele/ sediul i plata
r trarii ierii tator de contra- denumi- contra- e Modul Datele
t. proce- fapt ventiei rea venien- c Amenda Alte de de Plângere Finalizarea
             sului- contra- tului t măsuri comu- identificare Depunere/ procesului-
             verbal venien- i nicare a martorului soluţionare verbal
                                                tului i
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



    ANEXA 4
    la regulament


                                   COMUNICARE

                către Administraţia financiară a ..............

          Adresa: .................................................

    Va transmitem alăturat procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei nr. ......... din data de ......................., prin care ... (numele şi prenumele/denumirea persoanei fizice/juridice) .., domiciliat/cu sediul în ..............., str. ............... nr. ............, bl. ......, sc. ......, et. ......., ap. ......, sectorul/judeţul ......., a fost sancţionat contravenţional, amenda fiind în cuantum de ... (cifre şi litere) ... lei.

    Procesul-verbal de constatare a contravenţiei a rămas definitiv la data de ............ prin expirarea termenului pentru plata amenzii prevăzut de a nr. 32/1968, cu modificările şi completările ulterioare.
    Ca urmare va solicitam sa procedati la punerea lui în executare, potrivit prevederilor legale.

    Direcţia control, inspecţii, auditare Serviciul legislaţie, contencios


                                  -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016