Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 5 din 28 ianuarie 2022  privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Corpului experţilor medicali  al Colegiului Medicilor din România    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 DECIZIE nr. 5 din 28 ianuarie 2022 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Corpului experţilor medicali al Colegiului Medicilor din România

EMITENT: Colegiul Medicilor din România
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 242 din 11 martie 2022
    În temeiul art. 414 şi 439 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi, respectiv, al art. 73 şi art. 119 alin. (2) din Statutul Colegiului Medicilor din România, adoptat prin Hotărârea Adunării generale naţionale a Colegiului Medicilor din România nr. 2/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    Consiliul naţional al Colegiului Medicilor din România d e c i d e:
    ART. 1
     Se constituie Corpul experţilor medicali al Colegiului Medicilor din România (denumit în continuare Corpul experţilor medicali), alcătuit distinct pentru fiecare specialitate în parte, conform nomenclatorului cuprinzând specialităţile medicale, aprobat prin ordin al ministrului sănătăţii.

    ART. 2
    (1) Poate face parte din Corpul experţilor medicali persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:
    a) este membru al Colegiului Medicilor din România (CMR);
    b) deţine gradul profesional de medic primar şi o vechime efectivă şi neîntreruptă în specialitate de cel puţin 7 ani;
    c) nu a fost sancţionată în cauze vizând săvârşirea unor abateri disciplinare conform prevederilor Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    d) nu este urmărită penal, trimisă în judecată sau condamnată pentru o faptă în legătură cu profesia medicală.

    (2) Nu pot face parte din Corpul experţilor medicali medicii care:
    a) deţin calitatea de membru al Comisiei superioare de disciplină a CMR;
    b) fac parte din Comisia de jurisdicţie profesională a CMR;
    c) sunt angajaţi în cadrul Colegiului Medicilor din România;
    d) ocupă o funcţie în cadrul biroului Consiliului colegiului teritorial, respectiv al Biroului executiv al Consiliului naţional al CMR.

    (3) În cazurile prevăzute la alin. (2), calitatea de membru al Corpului experţilor medicali se suspendă de drept pe durata deţinerii calităţii de membru al Comisiei superioare de disciplină sau al Comisiei de jurisdicţie profesională, derulării contractului individual de muncă şi, respectiv, a exercitării funcţiei de conducere.

    ART. 3
    (1) Decizia Consiliului naţional al CMR privind admiterea în Corpul experţilor medicali a persoanei care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) se adoptă:
    a) pe baza propunerilor/nominalizărilor formulate de comisiile de specialitate ale CMR;
    b) pe baza avizului favorabil emis de comisia de specialitate corelativă a Colegiului Medicilor din România.

    (2) Toate propunerile vor fi însoţite de declaraţia persoanei în cauză privind înscrierea în Corpul experţilor medicali, conform modelului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta decizie.

    ART. 4
    (1) Calitatea de expert medical încetează în următoarele cazuri:
    a) deces;
    b) neîndeplinirea oricăreia dintre condiţiile prevăzute de art. 2;
    c) în cazurile prevăzute la art. 7 alin. (2) din prezenta decizie;
    d) retragerea din Corpul experţilor medicali;
    e) pierderea calităţii de membru al CMR.

    (2) Retragerea din Corpul experţilor medicali se realizează numai pe baza unei cereri scrise, datate şi semnate olograf sau cu semnătură electronică extinsă, conform prevederilor Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică, republicată, cu completările ulterioare.

    ART. 5
    Medicii care fac parte din Corpul experţilor medicali au ca atribuţie efectuarea expertizelor de specialitate la solicitarea Comisiei de jurisdicţie profesională şi, respectiv, a Comisiei superioare de disciplină ale CMR, în vederea soluţionării dosarelor disciplinare sau a altor lucrări de specialitate.

    ART. 6
    (1) În vederea efectuării expertizelor, între CMR şi expert se încheie un contract de cesiune a drepturilor de autor, ce va conţine în mod obligatoriu clauze cu privire la obiectivele expertizei şi termenul în care urmează a fi efectuată.
    (2) Plata experţilor medicali se aprobă de către Biroul executiv al Consiliului naţional al Colegiului Medicilor din România, în baza referatului avizat favorabil de către preşedintele Comisiei de jurisdicţie profesională ori de către preşedintele Comisiei superioare de disciplină, atunci când expertiza este solicitată în cadrul acestei comisii.
    (3) Referatul de aprobare a plăţii expertului medical, redactat de către secretarul Comisiei de jurisdicţie profesională ori, după caz, de către cel al Comisiei superioare de disciplină, va cuprinde cel puţin următoarele menţiuni:
    a) solicitarea de plată a contravalorii expertizei medicale de specialitate dispuse în cauza disciplinară;
    b) numărul de înregistrare a dosarului disciplinar în care a fost dispusă efectuarea expertizei;
    c) componenţa comisiei sau a completului de judecată care a solicitat expertiza;
    d) obiectivele expertizei;
    e) medicul desemnat, respectiv medicii desemnaţi pentru efectuarea expertizei medicale de specialitate;
    f) dacă expertiza a răspuns integral la obiectivele stabilite;
    g) dacă în cauză a fost sau nu solicitat un supliment de expertiză şi care au fost obiectivele acestuia.


    ART. 7
    (1) Desemnarea experţilor medicali în cauzele disciplinare se face aleatoriu, prin tragere la sorţi.
    (2) În situaţia în care experţii nu efectuează expertiza, nu răspund obiectivelor stabilite sau nu o predau în termenul stabilit de CMR de 3 ori consecutiv, din motive ce le sunt imputabile, aceştia îşi pierd calitatea de membri în Corpul experţilor medicali. Fac excepţie de la aceste prevederi situaţiile în care experţii sunt incompatibili conform dispoziţiilor deciziilor adoptate de Consiliul naţional al CMR.

    ART. 8
    (1) Obligaţiile speciale ce decurg din calitatea de membru al Corpului experţilor medicali sunt următoarele:
    a) imparţialitatea;
    b) echidistanţa;
    c) respectarea obligaţiei de păstrare a secretului profesional;
    d) respectarea dispoziţiilor referitoare la incompatibilităţi;
    e) respectarea prevederilor Legii nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Statutului CMR, Codului de deontologie medicală, Regulamentului privind desfăşurarea anchetei disciplinare la nivelul colegiilor teritoriale şi, respectiv, al Colegiului Medicilor din România, precum şi a deciziilor Consiliului naţional al CMR ce reglementează această activitate.

    (2) La finalizarea expertizelor de specialitate, experţii au obligaţia de a restitui toate documentele furnizate de Colegiul Medicilor din România, respectiv de a distruge toate datele şi informaţiile aferente acestei activităţi, indiferent de suportul acestora.

    ART. 9
    Experţii medicali nu se află în raporturi de subordonare cu Colegiul Medicilor din România, nu îl reprezintă şi nu îl angajează juridic în niciun fel. În toate cazurile în care vor fi consultate, aceste persoane sunt libere să acţioneze conform prevederilor legale, normelor şi principiilor fundamentale ale profesiei medicale, precum şi conform propriei lor conştiinţe.

    ART. 10
    (1) Activitatea membrilor Corpului experţilor medicali se realizează cu titlu oneros.
    (2) Cuantumul onorariilor aferente efectuării expertizelor de specialitate se stabileşte prin decizia Biroului executiv al CMR, în limita sumelor aprobate prin bugetul de venituri şi cheltuieli.

    ART. 11
    (1) Actualizarea membrilor Corpului experţilor medicali se efectuează ori de câte ori este cazul.
    (2) Modificările prevăzute la alin. (1), precum şi întocmirea şi modificarea corespunzătoare a bazei de date necesare în vederea realizării activităţilor prevăzute de prezenta decizie se realizează de Departamentul de jurisdicţie profesională al CMR.

    ART. 12
    Colegiile teritoriale ale CMR pot apela la membrii Corpului experţilor medicali în vederea instrumentării cauzelor disciplinare în primă instanţă sau pot adopta dispoziţii similare prezentei decizii, aplicabile la nivel teritorial.

    ART. 13
    Până la data de 30 iunie 2022, Consiliul naţional al Colegiului Medicilor din România va desemna membrii Corpului experţilor medicali, prin decizie.

    ART. 14
    Medicii înscrişi în actuala listă de experţi vor continua să furnizeze expertize de specialitate la solicitarea CMR, până la data desemnării membrilor Corpului experţilor medicali.

    ART. 15
    La data intrării în vigoare a prezentei decizii se abrogă Decizia Consiliului naţional al Colegiului Medicilor din România nr. 9/2017 privind plata experţilor medicali desemnaţi în cauzele disciplinare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 164 din 7 martie 2017.

    ART. 16
    Prezenta decizie se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Colegiului Medicilor din România,
                    Daniel Coriu

    Bucureşti, 28 ianuarie 2022.
    Nr. 5.
    ANEXA 1





    DECLARAŢIE
    privind înscrierea în Corpul experţilor medicali al Colegiului Medicilor din România
    - model -
    Subsemnatul(a), ………………….., membru al Colegiului Medicilor din România, înscris în Colegiul Medicilor ……………, cod unic de identificare medic în Registrul unic al medicilor (CUIM) ………………………., cu domiciliul în ……………………………., telefon …………………….., e-mail ………………………….., prin prezenta îmi exprim acordul cu privire la includerea mea în Corpul experţilor medicali al Colegiului Medicilor din România, în specialitatea …………………………….. .
    Precizez pe propria răspundere următoarele:
    a) am luat cunoştinţă cu privire la faptul că scopul este acela de a furniza expertize de specialitate la solicitarea expresă a Comisiei de jurisdicţie profesională a Colegiului Medicilor din România, Comisiei superioare de disciplină, comisiilor de jurisdicţie profesionale şi, respectiv, a comisiilor de disciplină din cadrul colegiilor teritoriale, după caz;
    b) am luat cunoştinţă că între subsemnatul şi Colegiul Medicilor din România la nivel naţional sau teritorial nu există niciun raport de subordonare, nu sunt mandatat ori împuternicit să reprezint ori să angajez juridic în niciun fel această instituţie;
    c) am luat cunoştinţă că în toate cazurile în care voi fi consultat ori voi exercita un act profesional sunt liber să acţionez conform prevederilor legale, normelor şi principiilor fundamentale ale profesiei medicale, precum şi conform propriei conştiinţe;
    d) exercit profesia de medic în specialitatea ……………….. de ……………. ani, având gradul de medic primar;
    e) deţin un atestat de studii complementare în ………………………, motiv pentru care pot fi solicitat în vederea efectuării expertizelor de specialitate inclusiv în relaţie cu acesta;
    f) îndeplinesc toate condiţiile prevăzute în Decizia Consiliului naţional al Colegiului Medicilor din România nr. 5/2022 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Corpului experţilor medicali al Colegiului Medicilor din România şi mă oblig să respect toate obligaţiile ce derivă din calitatea dobândită.

    Data,
    Semnătura,
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016