Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 45 din 14 aprilie 2000  privind duratele si conditiile de prezentare ale programelor destinate campaniei electorale pentru alegerile locale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 45 din 14 aprilie 2000 privind duratele si conditiile de prezentare ale programelor destinate campaniei electorale pentru alegerile locale

EMITENT: CONSILIUL NATIONAL AL AUDIOVIZUALULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 158 din 17 aprilie 2000
În temeiul prevederilor <>art. 32 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 48/1992 şi cu respectarea art. 29 din aceeaşi lege,
în conformitate cu dispoziţiile <>Legii nr. 70/1991 privind alegerile locale, republicatã, cu modificãrile ulterioare*),

Consiliul Naţional al Audiovizualului decide:

ART. 1
Campania electoralã pentru candidaţii partidelor parlamentare şi ai celor neparlamentare, ai aliantelor politice şi ai aliantelor electorale, ai organizaţiilor cetãţenilor aparţinând minoritãţilor naţionale, precum şi pentru candidaţii independenţi se desfãşoarã în condiţiile stabilite la <>cap. II secţiunea a 7-a din Legea nr. 70/1991 privind alegerile locale, republicatã, cu modificãrile ulterioare.
ART. 2
Pentru prezentarea platformei electorale candidaţii au acces la posturile de radio şi de televiziune, publice şi private, inclusiv la cele prin cablu, cãrora Consiliul Naţional al Audiovizualului le-a autorizat difuzarea programelor de conceptie proprie, conform <>art. 21 lit. c) din Legea audiovizualului nr. 48/1992 .
ART. 3
Posturile de radio şi de televiziune, publice şi private, precum şi societãţile de televiziune prin cablu au obligaţia sa reflecte intreaga campanie electoralã în spiritul prevederilor art. 1, 4 şi 13 din Constituţie şi cu respectarea stricta a tuturor prevederilor <>art. 57 din Legea nr. 70/1991 , republicatã.
ART. 4
(1) Mesajele cu conţinut electoral vor fi prezentate exclusiv în emisiunile destinate campaniei electorale.
(2) Emisiunile electorale vor asigura tuturor participanţilor condiţii egale privind libertatea de exprimare, pluralismul opiniilor şi echidistanta.
(3) În cadrul emisiunilor electorale candidaţii îşi pot exprima opiniile fãrã ca prin intervenţiile lor: a) sa conteste ordinea constituţionalã;
b) sa punã în pericol ordinea publica, siguranta persoanelor şi a bunurilor;
c) sa defaimeze sau sa atenteze la onoarea altei persoane;
d) sa se abata de la schimbul de idei, inlocuind argumentele întemeiate pe probe obiective, indiscutabile, cu referiri sau aluzii la temperamentul, caracterul, viata personalã ale altui candidat, precum şi la opţiunile sale profesionale, religioase şi intelectuale.
ART. 5
În cazul utilizãrii unor materiale de arhiva audiovizuala:
a) se face menţiunea "imagini de arhiva" şi se precizeazã data filmarii sau a înregistrãrii;
b) sunt interzise montajele care, în loc sa punã în dezbatere publica, argumentata, punctele de vedere ale altui candidat, defaimeaza şi aduc atingere onoarei acestuia.
ART. 6
Materialele care servesc la întocmirea unui bilanţ al acţiunilor trecute, în vederea unui mesaj cu caracter electoral, sunt considerate ca fãcând parte din spaţiul de emisie acordat campaniei electorale; acel timp este considerat spaţiu de emisie folosit de candidat pentru campania electoralã.
ART. 7
Posturile publice de radio şi de televiziune vor oferi zilnic, de marti pana sambata, mai multe programe, structurate astfel:
a) o agenda electoralã de maximum 30 de minute, programata în cursul diminetii între orele 7,00-11,00, atât la televiziune, cat şi la radio;
b) un studio electoral de maximum 120 de minute, prezentat în cel mult doua grupaje, programat între orele 17,00-22,00 la posturile de televiziune şi între orele 16,00-21,00 la posturile de radio;
c) programe de informare, în cadrul cãrora se dau explicaţii clare şi complete despre sistemul electoral, tehnica votarii şi calendarul campaniei electorale.
ART. 8
Posturile private de radio şi de televiziune vor adopta aceeaşi structura pentru programele electorale, respectiv agenda electoralã şi studio electoral, cu duratele şi cu orarele sus-menţionate.
ART. 9
(1) Redactorii emisiunilor informative au obligaţia sa fie corecti şi impartiali în comentariile lor privind campania electoralã.
(2) Este interzisã prezentarea candidaţilor în emisiunile de ştiri, evenimentele electorale ale zilei urmând sa fie tratate ca ştiri de presa.
(3) Fac excepţie de la prevederile alineatului precedent candidaţii care au deja funcţii publice pe plan local şi care pot fi prezenţi în emisiunile de ştiri, în timpul minim necesar pentru comunicarea unei informaţii, de regula maximum un minut; informaţia nu trebuie sa cuprindã nici un mesaj electoral.
(4) Este interzisã prezentarea candidaţilor în emisiuni de alta natura decât cele cu caracter electoral.
ART. 10
Emisiunile electorale şi intervenţiile candidaţilor, nominalizate ca atare, vor fi anunţate cu minimum 24 de ore înainte.
ART. 11
Ordinea prezentãrii într-o emisiune electoralã la care participa 2 sau mai mulţi candidaţi se stabileşte prin tragere la sorţi.
ART. 12
Emisiunile cu caracter electoral nu se reprogrameaza şi nu se transmit în reluare.
ART. 13
Dreptul la replica se acorda în condiţiile stabilite de Consiliul Naţional al Audiovizualului prin Decizia nr. 175/1993.
ART. 14
(1) În cadrul programelor electorale pot fi transmise spoturi publicitare electorale în vecinãtatea nemijlocitã a spaţiului electoral acordat unui candidat, separate prin generic, specificându-se ca este vorba de publicitate electoralã.
(2) Durata spoturilor publicitare electorale face parte din timpul de antena pentru campania electoralã, acordat fiecãrui candidat; spaţiile de publicitate electoralã nu pot depãşi 10% din timpul total acordat fiecãrui candidat.
(3) Durata spoturilor publicitare electorale nu se include în timpul maxim de publicitate comercialã autorizata.
ART. 15
Emisiunile de radio şi de televiziune cu caracter electoral vor fi înregistrate şi ţinute la dispoziţia Consiliului Naţional al Audiovizualului pana la anunţarea rezultatului oficial al alegerilor.


──-──-──-──-
*) <>Legea nr. 70/1991 a fost republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 79 din 18 aprilie 1996 şi a mai fost modificatã prin <>Legea nr. 164/1998 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 284 din 31 iulie 1998, şi prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/2000 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 153 din 13 aprilie 2000.


ART. 16
Prezentarea sondajelor de opinie, difuzate în afarã emisiunilor electorale, nu va conţine comentarii sau interpretãri.
ART. 17
Cu 48 de ore înainte de ziua alegerilor şi în ziua alegerilor este interzisã transmiterea oricãrui sondaj electoral.
ART. 18
Cu 24 de ore înainte de ziua alegerilor şi în ziua alegerilor sunt interzise transmiterea de informaţii sau comentarii privind campania electoralã, publicitatea electoralã şi invitarea sau prezentarea candidaţilor în emisiuni; fac excepţie, potrivit legii, comunicatele provenind de la comisiile electorale.
ART. 19
În ziua alegerilor este interzisã comunicarea rezultatelor electorale parţiale înainte de închiderea ultimei secţii de votare.
ART. 20
Titularii de licenţe de emisie care intenţioneazã sa difuzeze emisiuni electorale au obligaţia sa comunice acest fapt Consiliului Naţional al Audiovizualului, printr-o adresa care sa respecte modelul prezentat în anexa, cu cel puţin 24 de ore înainte de începerea campaniei electorale, şi sa facã publica aceasta intenţie prin presa şi/sau prin programele lor.
ART. 21
Rãspunderea pentru respectarea prevederilor legii şi ale prezentei decizii revine titularului licenţei de emisie, indiferent de sursa programului transmis sau retransmis.
ART. 22
Nerespectarea prevederilor <>Legii nr. 70/1991 privind alegerile locale, republicatã, şi ale prezentei decizii atrage dupã sine sancţiunile prevãzute la <>cap. V din Legea audiovizualului nr. 48/1992 .
ART. 23
(1) În cazul aplicãrii unei sancţiuni de cãtre Consiliul Naţional al Audiovizualului, posturile de televiziune sancţionate vor afişa, timp de 48 de ore, pe intreaga durata a emisiunilor electorale şi a publicitãţii electorale, în mod lizibil, în partea inferioarã a ecranului, obiectul sancţiunii, în formularea transmisã de Consiliul Naţional al Audiovizualului.
(2) În cazul posturilor de radio sancţionate, informarea publicului privind obiectul sancţiunii va fi transmisã, timp de 48 de ore, atât la începutul, cat şi la sfârşitul tuturor emisiunilor cu caracter electoral.
(3) În cazul în care sancţiunea Consiliului Naţional al Audiovizualului se referã la o abatere constatatã în cuprinsul unei emisiuni, alta decât emisiunile electorale, anunţarea obiectului sancţiunii se va face cu ocazia proximei editii a respectivei emisiuni, în condiţiile stabilite la alin. (1), respectiv (2).
ART. 24
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei decizii se abroga Decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului nr. 118 din 23 septembrie 1998 privind condiţiile de prezentare şi duratele programelor destinate campaniei electorale pentru alegerile locale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 372 din 1 octombrie 1998.


PREŞEDINTELE
CONSILIULUI NAŢIONAL AL AUDIOVIZUALULUI,
MIRCEA SORIN MOLDOVAN


ANEXA 1

Societatea Comercialã...........................
Licenta de emisie nr. ..........................
Decizia de autorizare nr. ......................
pentru .........................................
în localitatea .................................

Cãtre
CONSILIUL NAŢIONAL AL AUDIOVIZUALULUI
DIRECŢIA GENERALĂ L.A.C.
Bucureşti, Bd Libertãţii nr. 14, sectorul 5, cod 70060
Fax 01.312.46.34

În conformitate cu prevederile Deciziei Consiliului Naţional al Audiovizualului nr. 45 din 14 aprilie 2000, va comunicãm ca postul nostru de radio/televiziune/distribuţie prin cablu intenţioneazã sa difuzeze emisiuni destinate campaniei electorale pentru alegerile locale, respectând prevederile <>Legii nr. 70/1991 privind alegerile locale, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 79 din 18 aprilie 1996, cu modificãrile ulterioare, precum şi duratele şi condiţiile de prezentate ale programelor electorale prevãzute în decizia sus-menţionatã.
Estimam ca difuzarea acestor emisiuni va începe la data de ...... şi ca acestea vor fi programate în zilele sãptãmânii stabilite prin decizie, în funcţie de volumul solicitãrilor, între orele:





.....................................
.....................................
.....................................
.....................................
.....................................



Persoanele din cadrul studioului nostru, investite cu responsabilitãţi directe privind organizarea emisiunilor destinate campaniei electorale, sunt:
.........., având funcţia de ..........; telefon .......,
fax .................;
.........., având funcţia de ..........; telefon .......,
fax ................. .

.......................................................
(semnatura şi ştampila titularului de licenta de emisie)


NOTA:
Pentru societãţile comerciale care deţin mai multe licenţe de emisie, aceasta comunicare se face pentru fiecare post în parte.



───────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016