Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 4 din 17 februarie 2011  pentru modificarea si completarea Regulilor de procedura arbitrala ale Curtii de Arbitraj Comercial International si pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea si functionarea Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 4 din 17 februarie 2011 pentru modificarea si completarea Regulilor de procedura arbitrala ale Curtii de Arbitraj Comercial International si pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea si functionarea Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei

EMITENT: CAMERA DE COMERT SI INDUSTRIE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 160 din 4 martie 2011

    În temeiul <>art. 28 alin. (2) lit. e) din Legea camerelor de comerţ din România nr. 335/2007, al art. 28 pct. 13, art. 58 şi al art. 59 din Statutul Camerei Naţionale,

    Colegiul de Conducere al Camerei Naţionale, în cadrul celei de-a XVIII-a sesiuni din 17 februarie 2011, adoptã prezenta decizie.

    ART. 1
    Se aprobã modificarea şi completarea Regulilor de procedurã arbitralã ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 197 din 29 martie 2010, potrivit anexei nr. 1.
    ART. 2
    Se aprobã Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângã Camera de Comerţ şi Industrie a României, potrivit anexei nr. 2.
    ART. 3
    Prezenta decizie se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    ART. 4
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta decizie.

                        Preşedintele Camerei Naţionale,
                                Mihail M. Vlasov

    Bucureşti, 17 februarie 2011.
    Nr. 4.


    ANEXA 1
                           MODIFICAREA ŞI COMPLETAREA
                  Regulilor de procedurã arbitralã ale Curţii
                      de Arbitraj Comercial Internaţional

    ART. I
    Regulile de procedurã arbitralã ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 197 din 29 martie 2010, se modificã şi se completeazã, conform deciziei Colegiului de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, adoptatã în sesiunea a XVIII-a din 17 februarie 2011, dupã cum urmeazã:
    1. La articolul 29 alineatul (1), litera d) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "d) motivele de fapt şi de drept pe care se sprijinã fiecare capãt de cerere, cu trimitere la înscrisurile doveditoare corespunzãtoare sau la alte probe. Indicarea probelor solicitate se face cu arãtarea, dupã caz, a înscrisurilor şi a relevanţei lor, a numelui şi domiciliului martorilor şi a faptelor ce tind a fi probate, a obiectivelor expertizei şi a expertului consilier propus, a întrebãrilor pentru interogatoriu, în cazul persoanelor juridice;".
    2. La articolul 29, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
    "(5) Cererea şi anexele sale vor fi prezentate într-un numãr de exemplare suficient pentru a se depune la dosarul cauzei şi pentru a se comunica pãrţii adverse şi fiecãrui arbitru. Pentru arbitri, exemplarele se comunicã numai în format electronic."
    3. La articolul 30, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 30. - (1) Cererea astfel întocmitã, însoţitã de dovada achitãrii taxei de înregistrare prevãzute la art. 1 alin. (1) din Normele privind taxele şi cheltuielile arbitrale, este înregistratã la Secretariatul Curţii de Arbitraj şi va fi repartizatã pentru efectuarea procedurii pregãtitoare unui asistent arbitral, dupã criteriul alfabetic al numelui sãu, în ordinea înregistrãrii cauzelor."
    4. La articolul 30, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
    "(3) Cererea depusã personal nu se înregistreazã dacã nu s-a fãcut dovada achitãrii taxei de înregistrare şi se restituie de îndatã reclamantului. Dacã cererea a fost trimisã prin poştã fãrã dovada achitãrii taxei de înregistrare, Secretariatul Curţii de Arbitraj comunicã de urgenţã, prin telefon, fax, poştã electronicã etc., reclamantului aceastã cerinţã şi îi acordã un termen de maximum 5 zile pentru a suplini aceastã lipsã. Dacã nu se face dovada plãţii, cererea se restituie reclamantului."
    5. La articolul 39, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(1^1) Cu toate acestea, în funcţie de circumstanţele cauzei, termenul prevãzut la alin. (1) poate fi prelungit în mod rezonabil de cãtre preşedintele sau prim-vicepreşedintele Curţii de Arbitraj şi numai dacã nici în aceste condiţii obligaţiile financiare nu se executã, cererea va fi restituitã, fãrã a afecta dreptul reclamantului de a introduce o nouã cerere de arbitrare."
    6. La articolul 40, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
    "(3) Cu cel puţin 5 zile înaintea primului termen de judecatã, asistentul arbitral va contacta pãrţile pentru a verifica pregãtirea dosarului în vederea soluţionãrii. Comunicarea cu pãrţile se poate face telefonic, prin fax sau e-mail etc., asistentul arbitral depunând la dosarul cauzei o notã cu privire la cele discutate sau, în caz de imposibilitate de comunicare, cu privire la motivul împiedicãrii."
    7. Articolul 42 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
                      "Alcãtuirea cheltuielilor arbitrale
    Art. 42. - Cheltuielile arbitrale cuprind: taxa de înregistrare, taxa arbitralã, cheltuielile de administrare a probelor, de traducere a actelor, cheltuielile privind dezbaterile, onorariile arbitrilor, onorariile avocaţilor, ale experţilor şi consilierilor, cheltuielile de deplasare a pãrţilor, arbitrilor, martorilor, experţilor şi consilierilor şi alte cheltuieli generate de arbitrarea litigiului."
    8. La articolul 43, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(4) Dacã taxa de înregistrare, taxa arbitralã şi celelalte cheltuieli arbitrale nu se plãtesc conform normelor sus-menţionate, nu se va da curs cererii respective şi nici nu se va declanşa procedura arbitralã."
    9. La articolul 50, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
                              "Procedura arbitralã
    Art. 50. - (1) În procedura arbitralã în cursul arbitrajului, mãsurile asigurãtorii şi mãsurile vremelnice, ca şi constatarea anumitor împrejurãri de fapt sunt încuviinţate de tribunalul arbitral, prin încheiere, în condiţiile legii."
    10. Articolul 61 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
                           "Preschimbarea termenului
    Art. 61. - Termenul luat în cunoştinţã sau pentru care au fost trimise citaţiile nu poate fi preschimbat de cãtre tribunalul arbitral fãrã citarea pãrţilor decât pentru motive temeinice. Dacã, în urma unor incidente procedurale, tribunalul arbitral nu se poate întruni pentru primul termen de judecatã, preşedintele sau prim-vicepreşedintele Curţii de Arbitraj va preschimba acest termen, fãrã citarea pãrţilor, pentru o datã ulterioarã. Pãrţile vor fi citate de îndatã pentru noul termen fixat."
    11. Dupã articolul 65 se introduce un nou articol, articolul 65^1, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 65^1. - (1) Pot fi atacate cu acţiunea în anulare, prevãzutã de art. 89, încheierile tribunalului arbitral prin care s-au luat urmãtoarele mãsuri:
    a) a fost suspendat cursul arbitrajului;
    b) au fost luate mãsuri asigurãtorii sau vremelnice, potrivit art. 50;
    c) a fost respinsã, ca inadmisibilã, în condiţiile legii, excepţia de neconstituţionalitate.
    (2) Dispoziţiile art. 89-91 se aplicã în mod corespunzãtor, în mãsura în care prezentul articol nu prevede altfel.
    (3) În afara motivelor prevãzute de art. 89, în acţiunea în anulare se poate invoca şi lipsa condiţiilor prevãzute de lege pentru luarea mãsurilor dispuse prin încheiere.
    (4) Acţiunea în anulare poate fi introdusã în termen de 5 zile de la comunicare, cu excepţia cazului prevãzut la alin. (1) lit. a), când poate fi formulatã cât timp dureazã suspendarea.
    (5) În cazurile prevãzute la alin. (1) lit. b) şi c), acţiunea în anulare nu suspendã cursul arbitrajului."
    12. La articolul 83, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Cererea se soluţioneazã prin sentinţã/încheiere separatã, în termen de 15 zile de la data înregistrãrii solicitãrii."
    13. La articolul 85 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
    "(2) Tribunalul arbitral va redacta sentinţa arbitralã într-un numãr suficient de exemplare, pentru ca unul sã rãmânã la dosarul cauzei, unul la mapa de sentinţe arbitrale, iar câte unul sã fie comunicat fiecãrei pãrţi."
    14. La articolul 89, dupã litera h) se introduce o nouã literã, litera i), cu urmãtorul cuprins:
    "i) dacã, dupã pronunţarea hotãrârii arbitrale, Curtea Constituţionalã s-a pronunţat asupra excepţiei invocate în acea cauzã, declarând neconstituţionalã legea, ordonanţa ori o dispoziţie dintr-o lege sau dintr-o ordonanţã care a fãcut obiectul acelei excepţii ori alte dispoziţii din actul atacat, care, în mod necesar şi evident, nu pot fi disociate de prevederile menţionate în sesizare."
    15. La articolul 91 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
    "(2) Pentru motivul prevãzut la art. 89 lit. i), termenul este de 3 luni de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial al României, Partea I."
    ART. II
    Modificãrile şi completãrile aduse prin decizia Colegiului de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, adoptatã în sesiunea a XVIII-a din 17 februarie 2011, intrã în vigoare la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    ART. III
    Regulile de procedurã arbitralã ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta decizie, se vor republica în Codexul Arbitral, dându-se articolelor o nouã numerotare.


    ANEXA 2
                                  REGULAMENTUL
                 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de
                        Arbitraj Comercial Internaţional
              de pe lângã Camera de Comerţ şi Industrie a României

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    Definirea şi sediul Curţii de Arbitraj
    (1) Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângã Camera de Comerţ şi Industrie a României, denumitã în continuare Curtea de Arbitraj, este o instituţie permanentã de arbitraj, neguvernamentalã, fãrã personalitate juridicã, independentã în exercitarea atribuţiilor ce îi revin, organizatã şi funcţionând în conformitate cu <>Legea camerelor de comerţ din România nr. 335/2007 şi cu prezentul regulament.
    (2) Sediul Curţii de Arbitraj este în România, municipiul Bucureşti, bd. Octavian Goga nr. 2, sectorul 3.
    ART. 2
    Misiunea Curţii de Arbitraj
    Curtea de Arbitraj are misiunea de a promova arbitrajul comercial şi civil, intern şi internaţional, şi de a organiza funcţionarea tribunalelor arbitrale, precum şi modalitãţile alternative de soluţionare a litigiilor.

    CAP. II
    Atribuţii

    ART. 3
    Curtea de Arbitraj îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
    Organizarea arbitrajului
    a) organizeazã şi administreazã soluţionarea litigiilor comerciale şi civile, interne şi internaţionale prin arbitraj instituţionalizat şi prin arbitraj ad-hoc, în condiţiile prevãzute de prezentul regulament, de Regulamentul de organizare şi funcţionare a Colegiului Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, de Regulile de procedurã arbitralã ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, de dispoziţiile Codului de procedurã civilã, de legile speciale în domeniu şi de convenţiile internaţionale la care România este parte;
    Modele de convenţii arbitrale
    b) elaboreazã modele de convenţii arbitrale pe care le disemineazã în mediul de afaceri;
    Probleme de arbitraj
    c) dezbate problematica generalã a arbitrajului comercial şi civil, intern şi internaţional, aspectele de drept, precum şi cele ale practicii arbitrale;
    Promovarea activitãţii de arbitraj
    d) colaboreazã cu celelalte entitãţi arbitrale de pe lângã fiecare camerã de comerţ judeţeanã, în vederea desfãşurãrii unor acţiuni comune de promovare a arbitrajului comercial şi civil, intern şi internaţional;
    Unificarea regulilor de procedurã
    e) urmãreşte aplicarea unitarã a Regulilor de procedurã arbitralã ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de cãtre tribunalele arbitrale care sunt organizate şi funcţioneazã în cadrul Sistemului Camerelor de Comerţ din România;
    Evidenţa practicii arbitrale
    f) ţine evidenţa practicii arbitrale; întocmeşte culegeri de practicã arbitralã; asigurã documentarea în domeniul arbitrajului comercial şi civil, intern şi internaţional;
    Îmbunãtãţirea activitãţii de arbitraj
    g) face propuneri privind îmbunãtãţirea organizãrii şi desfãşurãrii arbitrajului comercial şi civil, intern şi internaţional;
    Urmãreşte evoluţia instituţiei arbitrajului
    h) colaboreazã cu alte instituţii permanente de arbitraj din strãinãtate şi urmãreşte evoluţia arbitrajului în Uniunea Europeanã şi pe plan internaţional;
    Organizeazã modalitãţile alternative de soluţionare a litigiilor
    i) organizeazã modalitãţi alternative de soluţionare a litigiilor, în special concilierea prealabilã şi medierea;
    Îndeplinirea altor atribuţii
    j) îndeplineşte atribuţiile prevãzute în Regulile de procedurã arbitralã ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional;
    Asistenţã la cerere pentru organizarea arbitrajului ad-hoc
    k) asistã pãrţile, la cererea lor expresã şi scrisã, în organizarea arbitrajului ad-hoc.

    CAP. III
    Organizare şi funcţionare

    ART. 4
    Componenţa Curţii de Arbitraj
    (1) Curtea de Arbitraj se compune din arbitri, aprobaţi pentru o perioadã de 3 ani de cãtre Colegiul de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (denumitã în continuare Camera Naţionalã), la propunerea preşedintelui Camerei Naţionale, cu consultarea preşedintelui Curţii de Arbitraj, dintre persoanele care îndeplinesc condiţiile prevãzute în prezentul regulament.
    Vocaţia de a deveni arbitru
    (2) Poate fi arbitru orice persoanã, cetãţean român sau strãin, care are capacitatea deplinã de exerciţiu al drepturilor sale, se bucurã de o reputaţie neştirbitã şi are o înaltã calificare şi experienţã profesionalã.
    Înscrierea pe lista de arbitri
    (3) Înscrierea pe lista de arbitri se face în urmãtoarele condiţii:
    - cerere scrisã;
    - o adeverinţã din care sã rezulte o vechime efectivã de cel puţin 10 ani în activitãţi juridice care presupun studii superioare de specialitate;
    - curriculum vitae;
    - recomandare în condiţiile art. 21;
    - declaraţie pe propria rãspundere cã a luat cunoştinţã de prevederile art. 28 din Regulile de procedurã arbitralã ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional privind rãspunderea arbitrilor;
    - în cazul avocatului, declaraţie pe propria rãspundere cã a luat cunoştinţã de prevederile art. 27 din Regulile de procedurã arbitralã ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional privind incompatibilitãţile rezultate din calitatea de avocat şi cã înţelege sã aducã de îndatã la cunoştinţa tribunalului arbitral astfel de incompatibilitãţi;
    - aprobarea Colegiului de Conducere al Camerei Naţionale.
    (4) Dosarul cu actele de înscriere se depune la secretarul Secretariatului Curţii de Arbitraj, cel mai târziu cu 5 zile înaintea sesiunii ordinare a Colegiului de Conducere al Camerei Naţionale prevãzute la alin. (6), şi dupã obţinerea avizului consultativ al preşedintelui Curţii de Arbitraj se înainteazã Cancelariei Camerei Naţionale.
    Arbitri strãini
    (5) Pot fi înscrişi pe lista de arbitri, în condiţiile alin. (1), şi arbitri care figureazã pe listele de arbitri ale unor instituţii permanente de arbitraj din strãinãtate, cu acordul scris al persoanelor în cauzã.
    Examinarea cererilor de înscriere
    (6) Colegiul de Conducere al Camerei Naţionale examineazã cererile de înscriere în lista de arbitri o singurã datã pe an, de regulã în prima sesiune ordinarã din an.
    Întocmirea listei de arbitri
    (7) Enumerarea arbitrilor în lista de arbitri se face în ordinea alfabeticã a acestora, specificându-se pentru fiecare arbitru titlurile ştiinţifice pe care le deţine şi activitatea profesionalã care îl defineşte, iar pentru arbitrii români care au domiciliul în altã localitate decât sediul Curţii de Arbitraj se va menţiona şi localitatea corespunzãtoare.
    (8) Prin excepţie, se trec la începutul listei de arbitri preşedintele Camerei Naţionale şi membrii Colegiului Curţii de Arbitraj.
    Nominalizarea arbitrilor
    (9) Nominalizarea ca arbitru/suprrbitru al unui tribunal arbitral instituţionalizat se face numai cu respectarea condiţiilor prevãzute în prezentul regulament, care se aplicã arbitrilor interni şi internaţionali înscrişi în lista de arbitri.
    ART. 5
    Radierea arbitrilor din lista de arbitri
    (1) Îndepãrtarea arbitrilor din lista de arbitri se poate face în cazul încãlcãrii obligaţiilor ce incumbã misiunii de arbitru, de cãtre Biroul de Conducere al Camerei Naţionale în urma unui raport al Colegiului Curţii de Arbitraj.
    Proceduri
    (2) Rezoluţia Biroului de conducere poate fi atacatã de cãtre persoana vizatã în termen de 15 zile de la comunicarea acesteia, la Colegiul de Conducere al Camerei Naţionale, care va lua o decizie definitivã ce va fi comunicatã petentului.
    (3) Pentru fapte grave, arbitrul poate fi exclus din lista de arbitri de cãtre Colegiul de Conducere al Camerei Naţionale.
    (4) Fapte grave în înţelesul alin. (3) sunt considerate:
    a) incorectitudinea în misiunea de arbitru prin încãlcarea principiului imparţialitãţii doveditã prin orice mijloace de probã admise de lege;
    b) atingerea adusã onoarei ori reputaţiei unui arbitru din lista de arbitri a Curţii de Arbitraj sau adusã unui membru al Colegiului de Conducere al Camerei Naţionale prin afirmaţii, verbale sau scrise, ce imputã fapte care, dacã ar fi adevãrate, ar expune persoana dispreţului public;
    c) condamnarea penalã printr-o hotãrâre judecãtoreascã definitivã pentru infracţiuni sãvârşite cu intenţie.
    (5) Decizia definitivã a Colegiului de Conducere al Camerei Naţionale privind mãsura excluderii din lista de arbitri va fi adusã la cunoştinţa tuturor curţilor de arbitraj din ţarã şi strãinãtate.
    (6) Decizia Colegiului de Conducere al Camerei Naţionale este definitivã şi poate fi atacatã, în termen de 15 zile de la comunicarea acesteia, la Adunarea Generalã a Camerei Naţionale.
    (7) Hotãrârea Adunãrii Generale a Camerei Naţionale prin care s-a reexaminat decizia este irevocabilã.
    ART. 6
    Nominalizarea ca arbitru a unei persoane care nu figureazã pe lista de arbitri
    În condiţiile în care partea nominalizeazã ca arbitru o persoanã care nu figureazã în lista de arbitri interni şi internaţionali, listã ce i-a fost comunicatã de Secretariatul Curţii de Arbitraj, arbitrajul se va supune regulilor de arbitraj ad-hoc, care se desfãşoarã în conformitate cu dispoziţiile cuprinse în partea a II-a a Regulilor de procedurã arbitralã ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional.
    ART. 7
    Colegiul Curţii de Arbitraj
    (1) Activitatea Curţii de Arbitraj este coordonatã de cãtre un colegiu alcãtuit din preşedinte, prim-vicepreşedinte, vicepreşedinte, secretar ştiinţific şi 3 membri, aprobat de Colegiul de Conducere al Camerei Naţionale, la propunerea preşedintelui acestuia.
    (2) Colegiul Curţii de Arbitraj îşi desfãşoarã activitatea pe baza unui regulament aprobat de Colegiul de Conducere al Camerei Naţionale, la propunerea preşedintelui acestuia.
    ART. 8
    Plenul Curţii de Arbitraj
    Totalitatea arbitrilor înscrişi în lista de arbitri constituie Plenul Curţii de Arbitraj.
    ART. 9
    Atribuţii ale Plenului Curţii de Arbitraj
    (1) Plenul Curţii de Arbitraj dezbate informãrile Colegiului Curţii de Arbitraj, cu privire la activitatea desfãşuratã de acesta, precum şi probleme de drept care, rezolvate diferit de tribunalele arbitrale, pot duce la o practicã neunitarã.
    Convocarea sesiunilor Plenului Curţii de Arbitraj şi prezidarea lor
    (2) Sesiunile Plenului Curţii de Arbitraj sunt convocate în termen de 5 zile de la data hotãrârii Colegiului Curţii de Arbitraj şi sunt conduse de cãtre preşedintele Curţii de Arbitraj.
    (3) În cazul în care la lucrãrile Plenului Curţii de Arbitraj participã preşedintele Camerei Naţionale, acesta prezideazã şedinţa.
    Obligaţia de prezenţã la sesiunile Plenului Curţii de Arbitraj
    (4) Nicio persoanã înscrisã în lista de arbitri nu poate absenta nemotivat de la sesiunea Plenului Curţii de Arbitraj. Lipsa la douã sesiuni ale Plenului Curţii de Arbitraj atrage îndepãrtarea din lista de arbitri.
    (5) Sesiunile Plenului Curţii de Arbitraj sunt bianuale, respectiv o sesiune de primãvarã şi o sesiune de toamnã.
    ART. 10
    Secretariatul Curţii de Arbitraj
    (1) Curtea de Arbitraj are un secretariat propriu în cadrul Direcţiei drept şi legislaţie a Camerei Naţionale.
    (2) Secretariatul Curţii de Arbitraj funcţioneazã pe baza Regulamentului de organizare şi funcţionare al Camerei Naţionale şi a Deciziei privind organizarea şi funcţionarea Secretariatului Curţii de Arbitraj.
    (3) Asistentul arbitral este încadrat în funcţia de consilier juridic.
    ART. 11
    Definirea tribunalului arbitral
    (1) În înţelesul prezentului regulament, tribunalul arbitral este format dintr-un arbitru unic sau, dupã caz, din totalitatea arbitrilor desemnaţi în conformitate cu Regulile de procedurã arbitralã ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional.
    Obligaţii de neimixtiune
    (2) Camera Naţionalã şi Curtea de Arbitraj nu au dreptul ca, prin organizarea şi administrarea arbitrajului, sã intervinã în soluţionarea litigiului sau sã influenţeze în vreun fel tribunalul arbitral.
    Soluţionarea litigiului
    (3) Soluţionarea litigiului aparţine exclusiv tribunalului arbitral şi se desfãşoarã dupã Regulile de procedurã arbitralã ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, conform cu legile în vigoare aplicabile litigiului.
    ART. 12
    Numirea arbitrilor
    (1) Numirea arbitrilor într-un litigiu determinat şi constituirea tribunalului arbitral se efectueazã în conformitate cu prezentul regulament şi cu Regulile de procedurã arbitralã ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional.
    Autoritatea de nominare
    (2) Autoritatea de nominare a arbitrilor aparţine preşedintelui Camerei Naţionale, în condiţiile în care partea nu şi-a ales un arbitru de pe lista de arbitri în termenul legal.
    Lista de suprrbitri
    (3) Din lista de arbitri, autoritatea de nominare, cu consultarea preşedintelui Curţii de Arbitraj, alcãtuieşte lista de suprrbitri.
    Desemnarea suprrbitrului
    (4) Desemnarea suprrbitrului este prerogativa exclusivã a autoritãţii de nominare şi se face dupã criteriile competenţei şi ale experienţei profesionale ale acestuia.
    ART. 13
    Exerciţiul activitãţii de arbitru/suprrbitru
    (1) Arbitrul/Suprrbitrul îşi exercitã activitatea cu titlu individual şi nu este reprezentantul pãrţii care l-a desemnat, fiind independent şi imparţial.
    Obligaţii ale arbitrului/ suprrbitrului
    (2) Arbitrul/Suprrbitrul care intrã în compunerea tribunalului arbitral trebuie sã manifeste disponibilitatea cerutã de exerciţiul competenţelor arbitrale, în termen util, dupã agenda Secretariatului Curţii de Arbitraj, cu bunã-credinţã şi profesionalism.
    Prioritatea activitãţii de arbitru/ suprrbitru
    (3) Activitatea de arbitrare cu referire la cauzele în care a fost ales sau desemnat devine pentru arbitru/suprrbitru prioritarã faţã de orice altã activitate a acestuia.
    Sancţiuni
    (4) Neîndeplinirea sau îndeplinirea cu întârziere a obligaţiilor izvorâte din calitatea de arbitru se sancţioneazã cu reţinerea din onorariul cuvenit a unei cote de 5% pentru fiecare zi de întârziere.
    (5) Sumele rezultate revin în proporţie de 60% Camerei Naţionale şi în proporţie de 40% intrã în fondul Colegiului Curţii de Arbitraj.
    ART. 14
    Înlocuirea arbitrilor/ suprrbitrilor
    Înlocuirea unui arbitru/suprrbitru se face pentru motivele şi în condiţiile prevãzute în Regulile de procedurã arbitralã ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional.

    CAP. IV
    Resurse

    ART. 15
    Compunerea resurselor Curţii de Arbitraj
    (1) Resursele Curţii de Arbitraj se asigurã din taxa de înregistrare şi din taxele arbitrale încasate pentru serviciile prestate.
    Stabilirea taxelor arbitrale
    (2) Taxa de înregistrare şi taxele arbitrale sunt stabilite prin Normele privind taxele şi cheltuielile arbitrale, aprobate de Colegiul de Conducere al Camerei Naţionale, la propunerea Colegiului Curţii de Arbitraj.
    Destinaţia taxelor arbitrale
    (3) Taxa de înregistrare acoperã costurile de iniţiere a procedurii administrative de constituire a dosarului arbitral. Taxele arbitrale sunt destinate acoperirii cheltuielilor legate de activitatea de organizare, desfãşurare şi soluţionare a litigiilor, plãţii onorariilor arbitrilor şi documentãrii acestora, cheltuielilor de secretariat, precum şi suportãrii altor cheltuieli necesare funcţionãrii Curţii de Arbitraj.
    Indemnizaţii pentru membrii Colegiului Curţii de Arbitraj şi asistenţii arbitrali
    (4) Preşedintele Curţii de Arbitraj are o indemnizaţie lunarã egalã cu a vicepreşedinţilor Camerei Naţionale. Prim-vicepreşedintele, vicepreşedintele şi secretarul ştiinţific al Curţii de Arbitraj au o indemnizaţie egalã cu jumãtate din indemnizaţia preşedintelui Curţii de Arbitraj.
    (5) Membrii Colegiului Curţii de Arbitraj beneficiazã de o indemnizaţie de şedinţã egalã cu jumãtate din indemnizaţia pe sesiune a membrilor Colegiului de Conducere al Camerei Naţionale.
    (6) Asistenţii arbitrali primesc o indemnizaţie în raport cu volumul de activitate depusã.
    Constituirea fondului
    (7) La nivelul Curţii de Arbitraj se instituie un fond constituit dintr-o cotã de 10% din onorariile arbitrilor, care este destinat plãţii indemnizaţiilor prevãzute la alin. (4)-(6), precum şi pentru acoperirea altor cheltuieli.
    ART. 16
    Asigurarea condiţiilor
    Camera Naţionalã asigurã condiţiile corespunzãtoare desfãşurãrii activitãţii Curţii de Arbitraj.

    CAP. V
    Dispoziţii finale

    ART. 17
    Obligaţia de confidenţialitate
    Curtea de Arbitraj, tribunalul arbitral, precum şi personalul Camerei Naţionale au obligaţia sã asigure confidenţialitatea arbitrajului.
    ART. 18
    Obiectul de reglementare al regulamentului
    (1) Prevederile prezentului regulament guverneazã organizarea Curţii de Arbitraj, precum şi a tribunalului arbitral.
    Sediul materiei în raporturile dintre pãrţi
    (2) Raporturile dintre pãrţile litigante, pe de o parte, şi Curtea de Arbitraj şi tribunalul arbitral, pe de altã parte, în ceea ce priveşte litigiile supuse arbitrajului sunt reglementate prin prezentul regulament, prin Regulile de procedurã arbitralã ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional şi prin dispoziţiile Codului de procedurã civilã compatibile, în conformitate cu art. 4 din Convenţia europeanã de arbitraj comercial internaţional, încheiatã la Geneva la 21 aprilie 1961, şi Regulamentul de arbitraj al Comisiei Naţiunilor Unite pentru Drept Comercial Internaţional, adoptat la 15 decembrie 1976 (UNCITRAL).
    ART. 19
    Elaborarea Regulilor de procedurã arbitralã
    Regulile de procedurã arbitralã ale tribunalelor arbitrale ale Curţii de Arbitraj se elaboreazã de cãtre autoritatea de nominare şi de cãtre preşedintele Curţii de Arbitraj, care le propune spre aprobare Colegiului Curţii de Arbitraj, în conformitate cu dispoziţiile <>art. 29 alin. (5) din Legea nr. 335/2007.
    ART. 20
    Aprobarea şi intrarea în vigoare a regulamentului
    (1) Prezentul regulament a fost aprobat de cãtre Colegiul de Conducere al Camerei Naţionale, conform art. 4 lit. i), art. 28 alin. (2) lit. e) şi <>art. 29 alin. (3) din Legea nr. 335/2007.
    Regulamentul Colegiului Curţii de Arbitraj
    (2) Dispoziţiile relevante din <>Legea nr. 335/2007, precum şi cele din Convenţia europeanã de arbitraj comercial internaţional, încheiatã la Geneva la 21 aprilie 1961, şi cele ale Regulamentului de arbitraj al Comisiei Naţiunilor Unite pentru Drept Comercial Internaţional, adoptat la 15 decembrie 1976 (UNCITRAL), Regulamentul de organizare şi funcţionare a Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, Regulamentul Colegiului Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, Regulile de procedurã arbitralã ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional şi Normele privind taxele şi cheltuielile arbitrale alcãtuiesc Codexul arbitral.
    (3) La data intrãrii în vigoare a prezentului regulament se abrogã orice dispoziţie contrarã.
    (4) Prezentul regulament se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    Comunicarea Codexului arbitral şi a listei de arbitri
    (5) Direcţia drept şi legislaţie din cadrul Camerei Naţionale va asigura, prin Secretariatul Curţii de Arbitraj, comunicarea cãtre cei interesaţi a Codexului arbitral şi a listei de arbitri.
    ART. 21
    Recomandarea în vederea înscrierii în lista de arbitri
    În cazul persoanelor care doresc sã fie înscrise în Lista de arbitri dupã intrarea în vigoare a prezentului regulament, recomandarea prevãzutã la art. 4 alin. (3) trebuie obţinutã de la un arbitru al Curţii de Arbitraj cu o vechime de cel puţin 6 ani în aceastã calitate.

                                      ----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016