Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 395.400 din 7 iulie 1950  privind intrarea in vigoare a Carnetelor de Munca    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 395.400 din 7 iulie 1950 privind intrarea in vigoare a Carnetelor de Munca

EMITENT: MINISTERUL MUNCII SI PREVEDERILOR SOCIALE
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 63 din 27 iulie 1950
Ministrul muncii şi prevederilor sociale,

În temeiul hotãrîrii Consiliului de Miniştri nr. 502, publicatã în Buletinul Oficial nr. 41 din 13 mai 1950, privitoare la introducerea Carnetelor de Munca,
Decide:

ART. 1
Întreprinderile şi organizaţiile economice ale Statului, instituţiile şi organizaţiile cooperatiste vor depune pana la 31 iulie 1950, la Birourile de Repartizare a Forţelor de Munca din raza sediilor centrale sau ale unitãţilor autonome, câte o adresa în care vor indica numãrul total al salariaţilor lor, care se afla în funcţiune la data de 1 iunie 1950, indiferent dacã ei sunt permanenţi, flotanti sau sezonieri.
Adresele vor purta ştampila întreprinderilor, instituţiilor şi cooperativelor sau ale unitãţilor lor autonome, precum şi semnatura celor ce le angajeazã.
Întreprinderile, instituţiile şi cooperativele vor depune la Birourile de Repartizare respective, copie de pe adresa întreprinderii, certificatã de B.R.P.R, Banca de Stat, pentru plata prin virament a sumelor reprezentând contravaloarea Carnetelor de Munca şi a Borderourilor necesare lor, efectuatã în contul "special" a Secţiunii Munca şi Prevederi Sociale, din raza sediului lor.
ART. 2
Pe baza adreselor depuse şi pe baza copiilor de pe adresele certificate de B.R.P.R., Birourile de Repartizare vor preda întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor cooperatiste, numãrul de Carnete de Munca şi Borderouri solicitate.
Preţul unui Carnet de Munca este de 15 lei şi va fi suportat de salariaţi.
Preţul unui Borderou este de 5 lei şi va fi suportat de întreprindere, instituţie, etc.
ART. 3
Pentru completarea Carnetelor de Munca în întreprinderi, instituţii şi cooperative, directorii sau conducãtorii acestora vor desemna un numãr de funcţionari, variind dupã numãrul total al salariaţilor, care vor avea sarcina sa efectueze lucrãrile necesare, în termenul şi condiţiunile stabilite prin hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 502 din 1950 .
ART. 4
În termenul de 30 de zile de la primirea Carnetelor de Munca şi a Borderourilor şi odatã cu încheierea lucrãrilor de completarea acestora, întreprinderile şi organizaţiile economice ale Statului, instituţiile şi organizaţiile cooperatiste vor depune la Birourile de Repartizare respective, câte un exemplar de pe Borderourile completate pentru justificarea Carnetelor de Munca, completate.
Odatã cu acestea vor depune şi acele Carnete de Munca, care, din diferite motive, au rãmas neintrebuintate.
Secţiunile de munca şi Prevederi Sociale vor returna întreprinderilor, instituţiilor şi cooperativelor, de asemeni, prin virament la B.R.P.R., sumele reprezentând contravaloarea Carnetelor de Munca restituite.
ART. 5
Şefii Secţiunilor de Munca şi Prevederi Sociale sunt personal rãspunzãtori pentru gestionarea Carnetelor de Munca şi a fondurilor respective.
ART. 6
Pe viitor, pentru obţinerea Carnetelor de Munca necesare celor angajaţi dupã data de 1 iunie 1950, şi care nu au mai fost în câmpul muncii sau nu au avut şi nu au Carnet de Munca, întreprinderile, instituţiile şi cooperativele se vor adresa Birourilor de Repartizare respective, care le vor elibera aceste carnete cu respectarea dispoziţiunilor hotãrîrii Consiliului de Miniştri nr. 502 din 1950 , şi dupã normele stabilite prin prezenta decizie.
Justificarea acestor Carnete se va face prin Borderourile trimestriale care vor fi întocmite şi înaintate Birourilor de Repartizare, la sfârşitul fiecãrui trimestru.
ART. 7
Carnetele de Munca se completeazã de cãtre administraţia întreprinderii şi instituţiei, respectându-se urmãtoarele reguli:Carnetele de Munca se vor completa cu cerneala, citeţ şi fãrã ştersãturi.
Pag. 2 cuprinde date generale, ca: Numele şi Prenumele, precum şi domiciliul salariatului. Aceste date vor fi completate în conformitate cu Buletinul de Identitate. Urmeazã apoi denumirea şi felul întreprinderii care completeazã Carnetul şi ultima: semnatura salariatului.
În caz ca unii salariaţi sunt analfabeti, ei vor semna prin punere de deget, sub care funcţionarul care completeazã Carnetul va scrie citeţ numele şi prenumele salariatului.
Pag. 3 cuprinde datele pensonale ale salariatului: data şi locul naşterii, actul de identitate, studiile, profesiunea sau meseria de baza şi aceea pe care o exercita în prezent.
La profesiunea sau meseria de baza, dacã salariatul are doua profesii sau meserii (de baza şi pe care le cunoaşte temeinic), se vor trece amândouã.
La profesiunea sau meseria pe care o exercita în prezent se trece aceea pe care o exercita în întreprindere, în momentul completãrii Carnetului, în conformitate cu indicatorul tarifar.
Pag. 4-9 cuprind date despre activitatea salariatului pana la eliberarea Carnetului. Se va arata, pe rând, aici, de la ce data (anul, luna, ziua) pana la ce data a funcţionat, în care anume întreprindere şi ce anume funcţiuni. În caz ca n-a fost salariat, se va arata ocupaţia avutã.
ART. 8
Actele care pot servi pentru dovedirea activitãţii în câmpul muncii sunt:
- Certificate eliberate de întreprinderi naţionalizate.
- Certificate eliberate de societãţi comerciale de Stat.
- Certificate eliberate de societãţi în întreprinderi Sovieto-Romane.
- Certificate eliberate de lichidatorii numiţi de Stat la bãncile, societãţile şi întreprinderile desfiinţate.
- Certificate eliberate de întreprinderi sau persoane particulare, confirmate de diferite autoritãţi de Stat.
- Cartea de munca, dacã are notate datele de serviciu, meseria, anul, luna, ziua de intrare şi ieşire, întreprinderea, semnatura conducãtorilor şi ştampila întreprinderii.
- Carnetele şi livretele de asigurãri, cu specificarea aceloraşi date.
- Certificate eliberate de Sfaturile Populare, pentru salariaţii agricoli.
- Dovezile de la organele fiscale de plata impozitului pe salariu, cu indicarea întreprinderii şi duratei timpului servit.
- Fişele de pensie, pentru salariaţii publici.
- Certificate eliberate de Sindicate, cu arãtarea elementelor obiective care au servit la constatarea activitãţii în câmpul muncii, Prin elemente obiective, se înţeleg date concrete, obţinute prin cercetãri iniţiate de Sindicate şi care trebuiesc menţionate în certificate.
- Certificate eliberate de Organizaţii recunoscute de Stat, cum sunt: P.M.R., U.F.D.R., U.T.M., etc. cuprinzând datele de serviciu, meseria, anul, luna, ziua de intrare şi ieşire din serviciu, semnatura conducatorului şi sigiliul pentru timpul servit de salariat la acele organizaţii.
Nu se poate dovedi activitatea în câmpul muncii cu:
a) Declaraţii de martori legalizate, şi
b) Cartea de calificare (meseria) dacã nu dovedeşte activitatea efectivã în câmpul muncii, cu notãrile sau menţiunile urmãtoare: anul, luna, ziua de intrare şi ieşire din serviciu, întreprinderile, semnatura conducatorului şi ştampila întreprinderii.
În cazul când completarea s-a fãcut pe baza de acte, în ultima rubrica se va trece nr. actului, data şi locul de la care emana. În cazul când în momentul completãrii Carnetului de Munca, salariatul nu poate prezenta acte de dovedirea activitãţii sale de pana atunci, va face o declaraţie scrisã pe propria sa rãspundere, asupra activitãţii sale în câmpul muncii şi pe care o va depune la Secţia de cadre din întreprinderea, instituţia, etc., respectiva.
În acest caz, ultima rubrica va rãmâne necompletata.
Când salariatul va putea sa prezinte act doveditor de cele declarate, întreprinderea, instituţia, etc., va trece numãrul actului şi autoritatea emitenta, aplicând ştampila şi semnand în dreptul celor menţionate.
Dacã dupã descrierea datelor privind activitatea pana la completarea Carnetului de Munca, au rãmas randuri, chiar pagini din acele rezervate în acest scop, necompletate (goale), acestea se vor anula.
Pag. 10-21 vor fi completate cu date referitoare la primirea în lucru, transferãri, calificarea noua şi plecarea din serviciu.
Trebuie înţeles ca, în aceste pagini, se vor trece numai intamplarile şi datele respective, care prezintã o importanta în activitatea salariatului. De aceea, detasarile, mutarile pentru scurt interval de timp nu au ce cauta în aceste pagini.
Toate trecerile în aceste pagini vor fi fãcute imediat dupã ce faptele respective se intampla.
La plecarea din serviciu a salariatului, se va arata şi "cauza plecãrii". Aceasta se va face cu respectarea prevederilor Codului Muncii şi a altor legi referitoare, indicandu-se articolul şi alineatul respectiv, pe baza cãrora a încetat contractul de munca.
Pedepsele suferite de salariat nu se trec în Carnetul de Munca.
La ultima rubrica, se va indica adeverinta, ordinul de serviciu (de la cine emana şi numãrul ei), etc., pe baza cãreia s-a fãcut înscrierea datelor respective.
Pag. 22-23 cuprind datele privind evidentieri şi decorari în câmpul muncii.
Intamplarea faptului de evidentiere sau decorare se va trece descriindu-se detailat şi va cuprinde date (anul, luna, ziua), când s-a întâmplat faptul.
În Carnetele de Munca, se va trece, la evidentieri şi decorari, urmãtoarele categorii:
1. Cei care pentru realizarile obţinute în producţie sunt decorati cu diferite ordine, ca: Ordinul Muncii, Medalia Muncii, Act de Multumire, insigne acordate de Ministere, cu avizul Uniunii de Sindicate respective.
2. Inovatorii (rationalizatorii, inventatorii) care au fost recompensati potrivit legii de inovaţie.
3. Cei ce deţin titlul de cel mai bun muncitor din profesia respectiva, timp de 3 luni consecutiv.
4. Cei ce introduc metode tehnice sovietice.
5. Cei ce depãşesc legea normelor tehnice ale Sectiei respective, timp de 3 luni consecutiv, cu respectarea calitãţii.
6. Cei ce se disting printr-o deosebita grija fata de avutul obştesc (acte de eroism, vigilenta, etc.).
Pentru ca evidentierile celor din categoriile 4, 5, 6 sa fie trecute în Carnetele de Munca, trebuie ca:
a) Faptele pentru care a urmat evidentierea sa fie constatate şi consemnate printr-un proces-verbal, încheiat în acest scop de cãtre Administraţia întreprinderii, împreunã cu organul sindical respectiv,
b) procesul-verbal sa fie confirmat în termen de 15 zile de la încheierea lui de cãtre Ministerul, Direcţia sau Centrala de care aparţine întreprinderea, împreunã cu Uniunea de Sindicate respective.
La evidentieri, se vor trece numai acelea care au survenit dupã data completãrii Carnetelor de Munca, iar la decorari se vor trece şi acelea acordate înaintea acestei date.
Primele (premiile) prevãzute în sistemul de salarizare nu se înscriu. Aceste date, ca şi toate celelalte cuprinse şi completate din Carnet, vor fi certificate de directorul sau conducãtorul întreprinderii.
La plecarea din serviciu, Carnetul ds Munca, cu toate completãrile la zi, se va elibera salariatului.
ART. 9
În Carnetele de Munca nu se va putea trece alte date sau menţiuni decât acelea indicate prin hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 502 din 1950 şi prin prezenta decizie.
ART. 10
Dupã data de 1 Iunie 1950, repartizarea şi angajarea celor ce nu au mai fost în câmpul muncii sau nu au mai avut şi nu au Carnete de Munca se va face numai la prezentarea de cãtre aceştia a unei "dovezi", eliberata de Secţiunile de Munca şi Prevederi Sociale de pe lângã Comitetele Provizorii din raza domiciliului lor, din care sa rezulte activitatea acestora din ultimele 6 luni.
Secţiunile de Munca şi Prevederi Sociale, de la oraşe şi plasi, vor elibera aceste dovezi pe baza de acte şi cercetãri sau pe baza unei adeverinte data de secretarii de comune pentru acei din mediul rural sau de delegaţii de strada pentru acei de la oraşe.

Ministru,
Lotar Radaceanu
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Egypt
30 Aprilie 2016
If I cotmcniuamed I could thank you enough for this, I'd be lying.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016