Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 383 din 20 aprilie 2010  privind primirea, cumpararea, pastrarea si folosirea de calculatoare personale de catre persoanele aflate in executarea pedepselor privative de libertate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 383 din 20 aprilie 2010 privind primirea, cumpararea, pastrarea si folosirea de calculatoare personale de catre persoanele aflate in executarea pedepselor privative de libertate

EMITENT: MINISTERUL JUSTITIEI - ADMINISTRATIA NATIONALA A PENITENCIARELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 271 din 27 aprilie 2010

Având în vedere dispoziţiile <>art. 49 din Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a mãsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, ale <>art. 186 din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a mãsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.897/2006 , şi ale pct. 23 din anexa la <>Ordinul ministrului justiţiei nr. 2.714/C/2008 privind durata şi periodicitatea vizitelor, greutatea şi numãrul pachetelor, precum şi categoriile de bunuri ce pot fi primite, pãstrate şi folosite de persoanele aflate în executarea unei pedepse privative de libertate,
în temeiul <>art. 7 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.849/2004 privind organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cu modificãrile ulterioare,

directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor emite prezenta decizie.

ART. 1
(1) În situaţia în care penitenciarul nu poate asigura calculatoare din dotarea proprie în vederea susţinerii activitãţilor de educaţie şi asistenţã psihosocialã recomandate în "Planul individualizat de intervenţie educativã şi terapeuticã", pot beneficia de calculatoare personale de tip desktop sau minitower persoanele condamnate care nu au fost sancţionate disciplinar în ultimele 6 luni pentru abaterile prevãzute de <>art. 70 alin. (1) din Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a mãsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal şi care îndeplinesc una dintre urmãtoarele condiţii:
a) participã de cel puţin un an la activitãţile de instruire şcolarã în condiţiile prevãzute de <>art. 65 din Legea nr. 275/2006 ;
b) urmeazã cursuri universitare, în urma aprobãrii primite din partea directorului locului de deţinere;
c) participã la cursuri de calificare profesionalã care necesitã utilizarea calculatorului - pe durata cursului;
d) participã de cel puţin 6 luni, în mod constant, la programele sau activitãţile educative recomandate.
(2) În vederea obţinerii aprobãrii directorului unitãţii, este necesar avizul directorului adjunct pentru educaţie şi asistenţã psihosocialã, al directorului adjunct pentru siguranţa deţinerii şi regim penitenciar, al lucrãtorului cu atribuţii pe linia prevenirii criminalitãţii şi terorismului şi al responsabilului sectorului IT.
ART. 2
(1) Administraţia locului de deţinere stabileşte spaţiile şi intervalele orare în care persoanele condamnate pot utiliza calculatoarele personale şi ia mãsuri pentru asigurarea integritãţii acestora în perioada în care nu sunt utilizate.
(2) Se interzice pãstrarea şi utilizarea calculatoarelor personale în camerele de deţinere.
ART. 3
Condiţiile tehnice care trebuie îndeplinite de un calculator personal pentru a putea fi cumpãrat, primit şi pãstrat în penitenciar de cãtre o persoanã condamnatã sunt urmãtoarele:
1. configuraţia hardware maximalã permisã:
a) unitate centralã compusã din: placã de bazã, procesor, memorii RAM, hard disk intern, disc optic (CD/DVD-ROM), placã de sunet, placã video;
b) monitor tip LCD cu diagonala de maximum 17 inchi;
c) tastaturã cu conector P/S 2, mouse cu conector P/S 2 şi cãşti audio fãrã cadru metalic.
2. configuraţia software permisã:
a) sistem de operare Windows cu interfaţa în limba românã sau englezã, minimum versiunea XP, împreunã cu driverele tipice echipamentelor hardware ce intrã în componenţa calculatorului personal;
b) contul de administrator de BIOS setat fãrã parolã;
c) hard-diskul calculatorului partiţionat în douã partiţii, una primarã, activã, care conţine sistemul de operare, a doua secundarã, la dispoziţia utilizatorului; persoana condamnatã are acces deplin numai pe partiţia secundarã;
d) programe necesare desfãşurãrii activitãţilor educaţionale prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-d).
ART. 4
Se interzice primirea echipamentelor IT sau a software-ului care:
a) au ca destinaţie comunicaţii cu orice alt tip de echipament;
b) au ca funcţie inscripţionarea de date, în format electronic, pe orice tip de suport extern;
c) nu sunt însoţite de licenţa de utilizare în condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
d) permit accesarea internetului sau a cãsuţelor poştale electronice;
e) permit crearea şi stocarea de informaţii parolate şi/sau criptate;
f) constituie suporturi de pãstrare a cheii pentru informaţiile criptate.
ART. 5
(1) Primirea calculatoarelor se face numai prin sectorul de acordare a dreptului la vizite, în prezenţa persoanei condamnate.
(2) La primirea în unitate a calculatorului, directorul locului de deţinere desemneazã o persoanã din cadrul sectorului IT care verificã:
a) licenţele de utilizare a programelor instalate, prin raportare la rezoluţia datã pe cererea de solicitare a calculatorului;
b) starea fizicã şi tehnicã a acestuia, cu respectarea prevederilor art. 3 şi 4;
c) starea de funcţionare a calculatorului şi programele instalate.
(3) La primirea în unitate a calculatorului, lucrãtorii de la sectorul de acordare a dreptului la vizite verificã eventuala existenţã, în interiorul carcaselor, a unor obiecte interzise conform reglementãrilor în vigoare.
ART. 6
În cazul în care, la verificarea fãcutã conform art. 5, calculatorul nu corespunde cerinţelor impuse de prezenta decizie, acesta va fi returnat predãtorului.
ART. 7
În cazul în care, la verificarea fãcutã conform art. 5, calculatorul corespunde cerinţelor impuse conform prezentei decizii, persoana desemnatã de cãtre directorul locului de deţinere procedeazã la urmãtoarele operaţiuni:
a) pentru calculatoarele care au integrate pe placa de bazã componente care nu sunt acceptate, conform art. 3 şi 4, procedeazã la dezactivarea acestora, inclusiv a porturilor de comunicaţie cu perifericele;
b) reseteazã parola de administrator din BIOS şi parola de administrator de sistem. Noile parole nu se comunicã persoanei condamnate şi se pãstreazã în plic sigilat;
c) stabileşte doar drepturi de utilizator pentru contul de conectare la sistem a persoanei condamnate;
d) sigileazã toate carcasele care fac parte din configuraţia calculatorului, în prezenţa persoanei condamnate.
ART. 8
Predarea şi primirea calculatorului se înscriu într-un act de predare-primire încheiat în 3 exemplare, conform modelului prevãzut în anexa nr. 1. Un exemplar al acestui document se pãstreazã la persoana de specialitate desemnatã de conducerea unitãţii, al doilea se înmâneazã persoanei condamnate, iar al treilea se înmâneazã predãtorului.
ART. 9
Dupã sigilarea calculatorului personal de cãtre administraţia penitenciarului, persoana condamnatã efectueazã proba tehnicã de funcţionare şi ia cunoştinţã, sub semnãturã, de angajamentul privind condiţiile de pãstrare şi utilizare a calculatorului personal, prevãzut în anexa nr. 2.
ART. 10
Evidenţa calculatoarelor personale primite sau cumpãrate de persoanele condamnate se ţine într-un registru anume destinat, prevãzut în anexa nr. 3.
ART. 11
(1) Cumpãrarea calculatoarelor de cãtre persoanele condamnate din bani personali se realizeazã prin punctul comercial amenajat în incinta locului de deţinere, cu respectarea condiţiilor prevãzute de prezenta decizie.
(2) Se permite numai cumpãrarea echipamentului ca întreg, fiind interzisã achiziţionarea componentelor unitãţii centrale în vederea asamblãrii.
ART. 12
(1) Directorul locului de deţinere dispune ca, la cel mult 4 luni, sã se procedeze la verificarea inopinatã integralã, hardware şi software, a calculatoarelor personale pentru care persoanele condamnate au primit aprobare, încheindu-se în acest sens un proces-verbal de constatare; verificarea se face în prezenţa persoanei private de libertate care deţine calculatorul.
(2) În cazul descoperirii bunurilor proprietate personalã prevãzute la art. 4, acestea se reţin şi se predau unei persoane desemnate de persoana condamnatã sau acesteia, la liberare.
ART. 13
(1) Administraţia locului de deţinere nu efectueazã niciun fel de reparaţii, software sau hardware, asupra calculatoarelor persoanelor condamnate.
(2) În situaţia în care, ca urmare a controlului efectuat sau la semnalarea persoanei condamnate, se constatã defecţiuni hardware sau software ale calculatorului, acesta va fi ridicat şi depus la magazia unitãţii, urmând ca persoana condamnatã sã iniţieze demersurile necesare predãrii calculatorului cãtre familie sau altor persoane anume desemnate, spre a fi reparat.
ART. 14
(1) Nerespectarea angajamentului privind condiţiile de utilizare a calculatorului constituie abatere disciplinarã, potrivit legii.
(2) Nerespectarea angajamentului conduce la retragerea calculatorului în magazia unitãţii şi la predarea lui familiei sau persoanei desemnate de cãtre persoana condamnatã.
ART. 15
(1) Administraţia locului de deţinere nu asigurã transportul calculatoarelor personale ale persoanelor condamnate transferate.
(2) În cazul în care persoana condamnatã se transferã pentru executarea pedepsei, calculatorul personal poate fi transferat în acelaşi timp cu persoana condamnatã la noul loc de detenţie, în urmãtoarele situaţii:
a) când calculatorul personal a fost cumpãrat de cãtre persoana condamnatã pe timpul executãrii pedepsei, iar persoana condamnatã nu a fost vizitatã de familie sau aparţinãtori în ultimele 12 luni;
b) când calculatorul personal a fost primit ca urmare a donaţiei sau sponsorizãrii din partea unor instituţii, fundaţii, asociaţii sau persoane fizice, iar persoana condamnatã nu a fost vizitatã de familie sau aparţinãtori în ultimele 12 luni.
(3) Calculatoarele care în termen de 6 luni de la liberarea sau transferul persoanei condamnate nu se ridicã de la aşezãmântul de deţinere pot fi folosite la desfãşurarea de activitãţi educative cu persoanele condamnate.
ART. 16
În cazul transferului pentru executarea pedepsei, persoana condamnatã are obligaţia de a anunţa membrii familiei sau aparţinãtorii despre necesitatea ridicãrii în termen de 6 luni de la data transferului a calculatorului personal de la penitenciar.
ART. 17
La ridicarea calculatorului de cãtre membrii familiei, aparţinãtori sau persoana liberatã, dovada de predareprimire prevãzutã la anexa nr. 4 se completeazã în douã exemplare; un exemplar se pãstreazã de penitenciar, iar celãlalt se predã persoanei care a ridicat calculatorul.
ART. 18
Documentele prevãzute în anexele nr. 1-4 sunt completate şi pãstrate de persoana desemnatã de directorul locului de deţinere.
ART. 19
Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi unitãţile subordonate vor duce la îndeplinire dispoziţiile prezentei decizii.
ART. 20
Dispoziţiile prezentei decizii se aplicã şi minorilor faţã de care s-a luat mãsura educativã a internãrii într-un centru de reeducare.
ART. 21
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezenta decizie.
ART. 22
La data intrãrii în vigoare a prezentei decizii, orice dispoziţie contrarã se abrogã.
ART. 23
Prezenta decizie se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Directorul general al Administraţiei Naţionale
a Penitenciarelor,
Ioan Bãla

Bucureşti, 20 aprilie 2010.
Nr. 383.


ANEXA 1

MINISTERUL JUSTIŢIEI
Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor
Penitenciarul ...........................

ACT DE PREDARE-PRIMIRE A CALCULATORULUI PERSONAL

Dat în faţa mea,
......................

Subsemnatul, ............................, legitimat cu BI/CI seria .... nr. ............., domiciliat în .................., str. ............. nr. ...., bl. ..., ap. ...., judeţul/sectorul ..........., am predat la data de ..................., pentru persoana condamnatã ......................., fiul/fiica lui ................. şi al/a ................., nãscut(ã) la data de .................., urmãtoarele:
- 1 (un) calculator marca .............................seria*)......., cu urmãtoarea configuraţie, identificatã direct sau prin intermediul softului:
- sistem de operare Windows ..........., tip microprocesor .............., frecvenţa ......................;
- volum memorie RAM .............., hard disk seria*) ................., capacitate hard disk ..............;
- placã de bazã seria*) .............., CD/DVD-ROM seria*) ............., placã video marca şi seria*) ........;
- 1 (una) tastaturã marca şi seria*) ........................., 1 (un) mouse marca şi seria*) ...................;
- şi urmãtorul software:
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................
- un numãr de ...... CD/DVD-uri, conţinând:
1. ........................................................................;
2. ........................................................................;
3. ........................................................................;
4. ........................................................................;
5 .........................................................................;
6. ........................................................................;
7. ........................................................................;
8. ........................................................................;
9. ........................................................................;
10. ...................................................................... .
Sunt de acord ca în momentul luãrii în primire a calculatorului de cãtre persoana condamnatã acesta sã fie verificat în interior şi exterior şi apoi sigilat.
Am luat la cunoştinţã cã din momentul luãrii în primire a calculatorului de cãtre persoana condamnatã aceasta rãspunde de el.
Am luat la cunoştinţã şi consimt ca, în situaţia în care calculatorul este neridicat în termen de 6 luni de la data liberãrii sau transferului persoanei condamnate ...................., acesta sã poatã fi folosit la desfãşurarea de activitãţi educative cu persoanele condamnate.


Am predat Am primit
............. .............

-----------
*) Dacã citirea nu presupune dezasamblarea componentelor.


ANEXA 2

MINISTERUL JUSTIŢIEI
Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor
Penitenciarul ..............


ANGAJAMENT
privind condiţiile de pãstrare şi utilizare a calculatorului personal

Subsemnatul (persoana condamnatã), ........................, nãscut(ã) la data de ........................., fiica/fiul lui ................. şi a/al ........................, în urma primirii calculatorului personal am fost informat cã îmi este interzis:
a) sã folosesc calculatorul personal în alte scopuri decât cele pentru care am primit aprobare;
b) sã permit folosirea calculatorului personal de cãtre alte persoane condamnate;
c) sã primesc şi sã folosesc CD-uri, DVD-uri şi alte echipamente care au ca funcţiune inscripţionarea de date, în format electronic, pe orice tip de suport extern, în afara celor aprobate de conducerea unitãţii;
d) sã rulez sau sã instalez orice programe sau aplicaţii pe calculatorul personal, ulterior primirii calculatorului;
e) sã conectez, prin orice mijloace, calculatorul personal la internet sau la alte echipamente care permit comunicarea cu alte echipamente sau cu exteriorul;
f) sã modific setãrile BIOS şi de sistem ale calculatorului personal;
g) sã modific sau sã dezactivez parolele de administrator, de BIOS sau de administrator de sistem;
h) sã utilizez calculatorul personal în scopul contactãrii altor persoane, din interiorul sau din exteriorul locului de deţinere;
i) sã imprim sau sã inscripţionez orice informaţii pe suport hârtie, DVD, CD sau pe orice tip de suport de stocare, fãrã acordul scris al directorului aşezãmântului de deţinere;
j) sã intervin asupra carcaselor constitutive ale calculatorului personal şi asupra sigiliilor aplicate acestora.
Totodatã, îmi asum urmãtoarele obligaţii:
a) sã asigur accesul persoanei desemnate de administraţia penitenciarului la calculatorul personal pentru verificarea respectãrii condiţiilor tehnice şi de utilizare a acestuia;
b) în cazul obţinerii aprobãrii pentru imprimare sau inscripţionare, sã suport costurile aferente imprimãrii sau sã pun la dispoziţie CD-urile/DVD-urile necesare inscripţionãrii;
c) în cazul defectãrii sau al necesitãţii de upgradare, sã suport reparaţiile calculatorului personal sau upgrade-ul acestuia şi sã anunţ familia sau o persoanã anume desemnatã, spre a se prezenta la penitenciar sã ridice calculatorul pentru a fi reparat/upgradat;
d) în cazul în care sunt transferat în alt penitenciar, mã oblig sã anunţ familia sau o altã persoanã spre a ridica de la penitenciar calculatorul;
e) la returnarea calculatorului personal cu ocazia liberãrii sau cãtre familie ori persoana agreatã de mine, ulterior salvãrii informaţiilor specificate pe CD/DVD de unicã scriere de cãtre persoana desemnatã de administraţia locului de deţinere, îmi exprim acordul ca hard diskul sã fie formatat.
Am luat la cunoştinţã cã nerespectarea oricãrei interdicţii sau obligaţii dintre cele de mai sus poate duce la retragerea aprobãrii privind utilizarea calculatorului şi poate atrage rãspunderea disciplinarã.
Am fost informat cu privire la consecinţele neridicãrii calculatorului în termen de 6 luni de la data transferului sau liberãrii.
Calculatorul a fost controlat în faţa mea. Dupã aplicarea sigiliului am efectuat proba şi certific faptul cã acesta se aflã în stare de funcţionare.

Data Semnãtura persoanei condamnate
.................. ...........................

Dat în faţa mea
.....................

ANEXA 3

REGISTRUL
de evidenţã a calculatoarelor personale primite
de persoanele condamnate




┌────────┬──────────────────────────┬────────────┬───────────────────────────────┬──────────────┐
│ │ │ │ Persoana care a predat │ Data │
│ │ Persoana condamnatã │ Descrierea │ calculatorul personal │restituirii*1)│
│ Data ├─────────┬────────┬───────┤şi datele de├─────────┬──────────┬──────────┤ şi datele de │
│primirii│Numele şi│ Data │ │identificare│Numele şi│Seria şi │ │ identificare │
│ │prenumele│naşterii│Pãrinţi│ ale calcu-│prenumele│ numãrul │Domiciliul│ ale │
│ │ │ │ │ latorului │ │actului de│ │funcţionarului│
│ │ │ │ │ personal │ │identitate│ │ care a │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ realizat │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ operaţiunea │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ de restituire│
├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────────┼─────────┼──────────┼──────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────────┼─────────┼──────────┼──────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────────┴─────────┴────────┴───────┴────────────┴─────────┴──────────┴──────────┴──────────────┘



---------
*1) Se înscrie, dupã caz, ziua în care:
- calculatorul a fost predat persoanei desemnate de cãtre persoana privatã de libertate;
- calculatorul a fost predat persoanei private de libertate la liberare;
- calculatorul a fost predat persoanei private de libertate cu ocazia transferãrii, atunci când existã aprobarea necesarã în acest sens.


ANEXA 4

MINISTERUL JUSTIŢIEI
Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor
Penitenciarul ..............

Exemplar nr. ........

DOVADĂ DE PREDARE-PRIMIRE

Nume/prenume ..............................., legitimat cu B.I./C.I seria ..., nr. ..............
Adresa .............................................................
Am primit calculatorul marca ............, seria ................,
cu urmãtoarea configuraţie, identificatã direct sau prin intermediul softului:
- sistem de operare Windows ..............., tip microprocesor ............., frecvenţa ..............;
- volum memorie RAM .......... hard disk seria*).........., capacitate hard disk ...................
- placã de bazã seria*)............, CD/DVD-ROM seria*)..........;
- placã video marca şi seria*)................................;
- 1 (una) tastaturã marca şi seria*)..........................;
- 1 (un) mouse marca şi seria*)...............................;
- şi urmãtorul software:
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................


Am predat Am primit
................ .................

----------
*) Dacã citirea nu presupune dezasamblarea componentelor.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016