Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 360 din 28 februarie 2020  privind profilarea locurilor de deţinere din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 DECIZIE nr. 360 din 28 februarie 2020 privind profilarea locurilor de deţinere din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor

EMITENT: Administraţia Naţională a Penitenciarelor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 254 din 27 martie 2020
    În temeiul dispoziţiilor art. 11 alin. (4), art. 13,14,art. 45 alin. (1), art. 73 alin. (5) şi (6), art. 139 alin. (3)-(5) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare,
    luând în considerare dispoziţiile art. 47 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 756/2016 pentru organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, cu completările ulterioare,
    directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor emite prezenta decizie.
    ART. 1
    Se aprobă profilarea locurilor de deţinere din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cu următorul cuprins:
    a) profilarea penitenciarelor, centrelor de detenţie şi centrelor educative în funcţie de categoriile de persoane private de libertate şi persoane internate aflate în custodia acestora, precum şi organele judiciare deservite de acestea, prevăzută în anexa nr. 1;
    b) înfiinţarea secţiilor interioare şi exterioare în cadrul locurilor de deţinere din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, conform anexei nr. 2;
    c) arondarea locurilor de deţinere cu privire la primirea persoanelor condamnate, internate şi arestate preventiv de la organele de poliţie, prevăzută în anexa nr. 3;
    d) stabilirea locurilor de deţinere în care se transferă persoanele condamnate cărora li s-a stabilit regim provizoriu, conform anexei nr. 4;
    e) stabilirea locurilor de deţinere din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor în care se execută măsurile educative privative de libertate, conform anexei nr. 5;
    f) stabilirea locurilor de deţinere în care se efectuează tranzitul persoanelor private de libertate transferate între unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, conform anexei nr. 6;
    g) arondarea centrelor în care se fac expertize medico-legale pentru amânarea/întreruperea executării pedepsei pe motiv de boală pentru persoanele private de libertate aflate în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, conform anexei nr. 7.


    ART. 2
    (1) Persoanele private de libertate sunt primite de la organele de poliţie, conform anexei nr. 3.
    (2) În locurile de deţinere care primesc persoane private de libertate se înfiinţează camere de carantină şi observare. După primire, persoanele private de libertate care nu corespund profilării locului de deţinere sunt transferate, de îndată, conform anexei nr. 1, iar persoanele private de libertate care corespund specificului locului de deţinere se repartizează în camerele de carantină şi observare, conform anexei nr. 3.
    (3) În toate locurile de deţinere se înfiinţează camere pentru custodierea temporară a persoanelor private de libertate transferate din alte unităţi, pentru prezentarea în faţa organelor judiciare deservite de locul de deţinere, conform anexei nr. 1.
    (4) Transferarea persoanelor private de libertate în alt loc de deţinere, dacă este necesară activităţii unui organ judiciar, se dispune, la solicitarea organului judiciar, de directorul locului de deţinere; în cazul persoanelor private de libertate, solicitate de mai multe organe judiciare în acelaşi timp, transferarea temporară se dispune de către directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, ţinând cont de următoarele criterii:
    a) cauzele penale în care, pentru persoanele condamnate, au fost emise mandate de arestare preventivă;
    b) cauzele penale au prioritate faţă de cauzele civile;
    c) instanţele judecătoreşti au prioritate faţă de celelalte organe judiciare;
    d) gradul de jurisdicţie a organului judiciar care instrumentează cauza;
    e) netransferarea ar afecta grav urmărirea penală sau judecata.

    (5) Persoanelor private de libertate transferate temporar într-un alt loc de deţinere, pentru prezentarea în faţa organelor judiciare, precum şi persoanelor private de libertate internate în penitenciare-spital şi în infirmeriile penitenciarului li se aplică măsurile de siguranţă specifice regimului închis, în conformitate cu prevederile art. 36 alin. (5) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 3
    (1) Administraţia Naţională a Penitenciarelor stabileşte, conform legii, penitenciarul în care persoana privată de libertate execută pedeapsa privativă de libertate.
    (2) La stabilirea penitenciarului de executare se ţine cont, pe cât posibil, de domiciliul persoanei, în funcţie de numărul locurilor de cazare disponibile, astfel încât să se poată asigura separaţiunea pe regimuri de executare şi categorii de persoane custodiate, gestionarea judicioasă a spaţiilor şi pentru menţinerea unui echilibru just între interesele tuturor persoanelor custodiate.
    (3) Executarea sau continuarea executării măsurii educative privative de libertate într-un loc de deţinere se realizează în spaţii special destinate din penitenciarele prevăzute în anexa nr. 5.
    (4) Locurile de deţinere care custodiază persoane private de libertate vulnerabile din punct de vedere medical şi social sunt prevăzute în anexa nr. 2.
    (5) În vederea echilibrării efectivelor de persoane private de libertate, pentru reducerea gradului de aglomerare din unele unităţi penitenciare, dar şi din alte motive întemeiate, conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor poate dispune transferul persoanelor private de libertate în alte locuri de deţinere profilate pe custodierea aceleiaşi categorii decât cele arondate prin anexa nr. 1 şi persoanelor private de libertate cu domiciliile în alte judeţe decât cele arondate prin anexa nr. 1.

    ART. 4
    (1) Persoanele private de libertate cărora li se efectuează expertize medico-legale sunt transferate în locurile de deţinere din aria de competenţă teritorială a centrului, conform arondării din anexa nr. 7.
    (2) Prezentările la comisia de nouă expertiză medico-legală de la Institutul Naţional de Medicină Legală se fac de către Spitalul-Penitenciar Bucureşti - Jilava. Persoanele private de libertate care, la momentul solicitării prezentării la Institutul Naţional de Medicină Legală, se află internate în Penitenciarul-Spital Bucureşti - Rahova se prezintă de către această unitate.

    ART. 5
    Transferarea persoanelor private de libertate în alt loc de deţinere, ca urmare a stabilirii provizorii a regimului de executare, se dispune de către directorul locului de deţinere, conform arondării prevăzute în anexa nr. 4.

    ART. 6
    (1) Persoanele private de libertate transferate pentru prezentarea la termenele fixate de organele judiciare deservite de alte locuri de deţinere decât locul stabilit pentru executarea pedepsei sunt retransferate în locul de deţinere de executare, după prezentare. În situaţia în care intervin modificări ale pedepsei sau regimului de executare, se vor aplica prevederile art. 45 alin. (2) din Legea nr. 254/2013, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) În situaţia în care Administraţia Naţională a Penitenciarelor nu a stabilit unitatea de executare, iar unitatea unde se află persoana privată de libertate nu este profilată pe custodierea categoriei din care face parte, se formulează propunere de transfer, după analizarea în comisia de stabilire, individualizare şi schimbare a regimului de executare.

    ART. 7
    În cuprinsul prezentei decizii, minor reprezintă persoana cu vârsta între 14 şi 18 ani, tânăr reprezintă persoană cu vârsta între 18 şi 21 ani şi major reprezintă persoană cu vârsta peste 21 de ani.

    ART. 8
    Anexele nr. 1-7*) fac parte integrantă din prezenta decizie.
    *) Anexele nr. 1-7 se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 254 bis, care se poate achiziţiona de la Centrul pentru relaţii cu publicul al Regiei Autonome „Monitorul Oficial“, Bucureşti, şos. Panduri nr. 1.


    ART. 9
    La data intrării în vigoare a prezentei decizii se abrogă Decizia directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor nr. 704/2016 privind profilarea locurilor de deţinere din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 912 şi 912 bis din 14 noiembrie 2016, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 10
    Prezenta decizie se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor,
                    Tiberiu Ungureanu

    Bucureşti, 28 februarie 2020.
    Nr. 360.
    ANEXA 1-7

    ANEXE

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016