Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 3 din 23 martie 2001  privind adoptarea conditiilor si a modalitatilor de participare a Romaniei la instrumentul financiar pentru protectia mediului (LIFE)*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 3 din 23 martie 2001 privind adoptarea conditiilor si a modalitatilor de participare a Romaniei la instrumentul financiar pentru protectia mediului (LIFE)*)

EMITENT: CONSILIUL DE ASOCIERE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 615 din 20 august 2002


────────
*)Traducere

Consiliul de Asociere,
având în vedere Acordul european instituind o asociere între România, pe de o parte, şi Comunitatile Europene şi statele membre ale acestora, pe de alta parte*1), semnat la Bruxelles la 1 februarie 1993, şi, în particular, art. 1 şi 2 din Protocolul adiţional*2),

──────────────
*1) OJ L 357, 31 decembrie 1994, p. 2.
*2) OJ L 317, 30 decembrie 1995, p. 40.

întrucât:
(1) în conformitate cu art. 1 din Protocolul adiţional menţionat, România poate participa la programele-cadru comunitare, la programele specifice, proiecte sau alte acţiuni, în special în domeniul protecţiei mediului;
(2) în conformitate cu art. 2 din Protocolul adiţional menţionat, Consiliul de Asociere decide asupra condiţiilor şi modalitãţilor de participare a României la aceste activitãţi;
(3) ca urmare a Deciziei nr. 1/1998*1) a Consiliului de Asociere România-Uniunea Europeanã, România a participat la instrumentul financiar pentru protecţia mediului (LIFE) din 1 ianuarie 1999,

──────────────
*1) OJ L 35, 9 februarie 1999, p. 1.


DECIDE:
ART. 1
Începând cu data de 1 ianuarie 2001 România va participa la instrumentul financiar pentru protecţia mediului (LIFE), conform condiţiilor şi modalitãţilor stabilite în anexele nr. I şi II care fac parte integrantã din prezenta decizie.
ART. 2
Aceasta decizie se va aplica pe durata celei de-a treia faze a programului comunitar LIFE, începând cu 1 ianuarie 2001.
ART. 3
Propunerile eligibile pentru a fi evaluate sunt cele înaintate Comisiei Europene de cãtre România înainte de 31 octombrie 2000 pentru secţiunea LIFE Natura şi de 30 noiembrie 2000 pentru secţiunea LIFE Mediu.
ART. 4
Prezenta decizie va intra în vigoare la data adoptãrii.

ANEXA 1

CONDIŢII ŞI MODALITĂŢI
de participare a României la instrumentul financiar pentru
protecţia mediului (LIFE)

1. România va participa la toate acţiunile din cadrul programului LIFE, în conformitate cu obiectivele, criteriile, procedurile şi termenele stabilite în Reglementarea (CE) nr. 1.655/2000 a Consiliului şi Parlamentului European din 17 iulie 2000 privind instrumentul financiar pentru protecţia mediului (LIFE)*1).

──────────────
*1) OJ L 192, 28 iulie 2000, p. 1.

2. Pentru a putea participa la program România va plati în fiecare an la bugetul general al Uniunii Europene o contribuţie conform procedurilor prevãzute în anexa nr. II.
Dacã este necesar, Comitetul de Asociere este împuternicit sa adapteze aceasta contribuţie, în vederea evitãrii unui dezechilibru bugetar în implementarea programului LIFE, luând în considerare evoluţia programului LIFE sau a capacitãţii de absorbţie a României.
3. Condiţiile şi modalitãţile de prezentare, evaluare şi selectare a propunerilor înaintate de persoanele fizice, organizaţiile şi instituţiile eligibile din România vor fi aceleaşi ca pentru persoanele fizice, organizaţiile şi instituţiile eligibile din Comunitate.
Comisia poate lua în considerare, la nominalizarea experţilor independenţi, şi experţi romani, conform prevederilor relevante ale deciziei prin care se stabileşte programul de asistenta pentru evaluarea proiectului.
4. Pentru a reflecta dimensiunea comunitara a programului LIFE activitãţile şi proiectele transnationale propuse de România ar trebui sa implice, în cazul celor relevante, cel puţin un partener din statele membre ale Comunitãţii.
5. În conformitate cu prevederile existente, România şi statele membre ale Comunitãţii vor depune toate eforturile necesare pentru a facilita rezidenţã şi libera circulaţie, între România şi statele membre, ale experţilor şi ale altor persoane eligibile implicate în activitãţile desfãşurate conform deciziei.
6. Activitãţile desfãşurate conform deciziei vor fi scutite de impunerea de cãtre România a unor taxe indirecte, taxe vamale, de interzicere şi restrictionare la import şi export pentru bunurile şi serviciile desfãşurate în cadrul acestor activitãţi.
7. Fãrã a aduce un prejudiciu responsabilitãţilor Comisiei şi Curţii de Conturi a Comunitãţilor Europene în ceea ce priveşte evaluarea şi monitorizarea programului, conform art. 9 din Reglementarea (CE) nr. 1.655/2000, participarea
României la program va fi monitorizata continuu pe baza parteneriatului dintre Comisie şi România.
România va participa la orice alte activitãţi specifice întreprinse de Comisie în acest context.
8. În conformitate cu reglementãrile financiare comunitare, aranjamentele contractuale încheiate între entitãţi din România trebuie sa prevadã audit şi controale care sa fie efectuate de cãtre sau sub autoritatea Comisiei şi Curţii de Conturi. Auditul financiar poate fi efectuat în vederea controlarii cheltuielilor şi veniturilor entitatilor, referitoare la obligaţiile contractuale fata de Comunitate. În spiritul unei colaborãri şi al unui interes reciproc, autoritãţile relevante din România vor asigura asistenta necesarã în vederea desfãşurãrii acestor controale şi audituri.
9. Fãrã a aduce un prejudiciu procedurilor prevãzute la art. 3(7) şi art. 11 din Reglementarea (CE) nr. 1.655/2000, reprezentanţii din România vor participa ca observatori în comitete, pentru aspecte care îi privesc. Pentru alte aspecte aceste comitete se vor întruni fãrã prezenta reprezentanţilor din România, la fel ca şi atunci când au loc votarile.
10. Limba utilizata în toate contactele cu Comisia, referitor la procesul de depunere a proiectelor, la contracte, rapoarte şi alte aspecte administrative, va fi una dintre limbile oficiale ale Comunitãţii.
11. România şi Comunitatea pot încheia activitãţile desfãşurate conform prezentei decizii, oricând pana în 12 luni, prin menţiune scrisã. Activitãţile şi proiectele în desfãşurare în momentul stoparii activitãţilor pot fi continuate pana la finalizarea lor, avându-se în vedere condiţiile din acordurile adecvate.

ANEXA 2

CONTRIBUŢIA FINANCIARĂ
a României la LIFE
1. Contribuţia financiarã pe care România trebuie sa o plãteascã la bugetul general al Uniunii Europene, în vederea participãrii la LIFE, este de 2.280.000 euro pentru fiecare dintre primii 2 ani bugetari. Costurile suplimentare, de natura administrativã, sunt incluse în valoarea menţionatã mai sus.
Pe parcursul anului 2002 Consiliul de Asociere va decide contribuţia pe care România o va plati pentru urmãtoarea perioada.
2. România va plati contribuţia menţionatã la pct. 1 parţial din bugetul de stat şi parţial din Programul PHARE naţional. Fiind o situaţie care reclama o procedura de programare PHARE diferita, fondurile PHARE solicitate vor fi transferate României în baza unui memorandum de finanţare separat. Aceste fonduri PHARE împreunã cu fondurile provenite de la bugetul de stat vor constitui contribuţia nationala a României, care va asigura transe de plati, conform solicitãrilor Comisiei.
3. Fondurile PHARE vor fi solicitate conform urmatorului program:
- 1.093.000 euro pentru contribuţia LIFE pe primul an, anul 2001;
- 1.093.000 euro pentru anul al doilea.
Diferenţa contribuţiei va fi asigurata de la bugetul de stat al României.
4. Reglementarea de finanţare din 21 decembrie 1977, aplicabilã bugetului general al Comunitãţilor Europene*1), se va aplica şi gestionãrii contribuţiei României.

────────────
*1) OJ L 356, 31 decembrie 1977, p. 1, modificatã de Reglementarea (CE) nr. 2.673/99 (OJ L 326, 18 decembrie 1999, p.1).

Costurile de transport, precum şi cheltuielile necesare reprezentanţilor şi experţilor romani, în vederea participãrii ca observatori în comitetele menţionate la pct. 9 din anexa nr. I sau pentru alte intalniri referitoare la implementarea programului LIFE, vor fi rambursate de cãtre Comisie, în aceleaşi condiţii şi conform procedurilor actuale, aplicabile experţilor neguvernamentali ai statelor membre ale Uniunii Europene.
5. Dupã intrarea în vigoare a prezentei decizii şi la începutul fiecãrui an, de aici înainte, Comisia va transmite României o solicitare de plata corespunzãtoare contribuţiei sale la programul LIFE, conform acestei decizii.
Aceasta contribuţie va fi exprimatã în euro şi va fi plãtitã într-un cont bancar în euro al Comisiei.
România va plati contribuţia sa interna conform solicitãrii de plata:
- pana la 1 aprilie pentru partea finanţatã de la bugetul de stat, dacã solicitarea de plata este transmisã de Comisie înainte de 1 martie, sau cel mai târziu la o luna dupã ce solicitarea de plata a fost transmisã;
- pana la 1 aprilie pentru partea finanţatã prin PHARE, în cazul în care sumele corespunzãtoare sunt transmise României pana la 1 aprilie, sau cel mai târziu în termen de 30 de zile dupã ce aceste fonduri au fost transmise României.
Orice întârziere survenitã la plata contribuţiei interne va creste dobanda plãţii efectuate de România la o suma importanta de la data convenitã. Rata dobânzii corespunzãtoare cu cea aplicatã de Banca Centrala Europeanã, la data convenitã, pentru operaţiunile în euro, creste pana la 1,5%.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016