Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 249 din 1 iulie 2004  privind protectia copiilor in cadrul serviciilor de programe    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 249 din 1 iulie 2004 privind protectia copiilor in cadrul serviciilor de programe

EMITENT: CONSILIUL NATIONAL AL AUDIOVIZUALULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 668 din 26 iulie 2004

Având în vedere dubla calitate a Consiliului Naţional al Audiovizualului, de garant al interesului public şi de unicã autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale,
ţinând seama de nevoia de protecţie şi de îngrijire specialã a copilului, generatã de lipsa sa de maturitate fizicã şi intelectualã, precum şi de discernãmântul redus al acestuia,
interesaţi în cel mai înalt grad de creşterea şi educaţia copilului în spiritul valorilor şi idealurilor democratice, proclamate de Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la drepturile copilului, ratificatã prin <>Legea nr. 18/1990 , republicatã, şi de Convenţia europeanã a drepturilor omului, ratificatã prin <>Legea nr. 30/1994 ,
conştienţi de necesitatea pregãtirii copilului pentru o integrare armonioasã în viaţa socialã,
ţinând seama în mod corespunzãtor de importanţa tradiţiilor şi valorilor culturale ale fiecãrui popor în protecţia şi dezvoltarea armonioasã a copilului,
conştienţi de necesitatea respectãrii drepturilor copilului, de faptul cã în toate deciziile care îi privesc pe copii interesele superioare ale acestora trebuie luate în considerare cu prioritate,
având în vedere obligaţiile ce revin Consiliului Naţional al Audiovizualului în asigurarea protecţiei şi garantãrii drepturilor copilului, prevãzute de <>Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, dar şi faptul cã afectarea dezvoltãrii fizice, mentale sau morale a acestora este o problemã de interes public,
în temeiul prevederilor art. 10 alin. (3) lit. e) şi ale art. 17 alin. (1) lit. d), coroborate cu dispoziţiile <>art. 39 din Legea audiovizualului nr. 504/2002 ,

membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului adoptã urmãtoarea decizie:

Protecţia drepturilor copilului

ART. 1
În sensul prezentei decizii, prin copil se înţelege persoana care nu a împlinit vârsta de 18 ani şi nu a dobândit capacitatea deplinã de exerciţiu, în condiţiile legii.
ART. 2
În programele audiovizuale copilul are dreptul la protejarea imaginii sale publice şi a vieţii sale intime, private şi familiale.
ART. 3
(1) Este interzisã difuzarea de imagini, fotografii, interviuri, declaraţii sau orice fel de informaţii care ar putea duce la identificarea copiilor în vârstã de pânã la 14 ani, în situaţia în care aceştia au fost supuşi abuzurilor fizice, psihice ori sexuale sau sunt victimele unor infracţiuni, iar autorii sunt membri ai familiei.
(2) Este interzisã difuzarea de imagini, fotografii, interviuri sau declaraţii ale copiilor în vârstã de pânã la 14 ani care au fost supuşi abuzurilor fizice, psihice ori sexuale sau sunt victimele unor infracţiuni ai cãror autori nu sunt membri ai familiei.
ART. 4
(1) Este interzisã difuzarea de imagini, fotografii, interviuri sau declaraţii ale copiilor în vârstã de pânã la 14 ani care au asistat la evenimente dramatice petrecute în familiile lor.
(2) Este interzisã difuzarea de informaţii care ar putea duce la identificarea copiilor în vârstã de pânã la 14 ani care au asistat la evenimente dramatice petrecute în comunitate sau la comiterea unor infracţiuni.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), difuzarea interviurilor sau a declaraţiilor este posibilã numai în baza consimţãmântului scris al copilului, al pãrinţilor sau, dupã caz, al altui reprezentant legal.
ART. 5
Copiii în vârstã de pânã la 14 ani nu pot fi folosiţi în emisiunile audiovizuale care reconstituie infracţiuni, abuzuri sau evenimente dramatice.
ART. 6
(1) Copiii cu vârste între 14 şi 16 ani, acuzaţi de comiterea unei infracţiuni sau victime ale infracţiunilor ori abuzaţi fizic, psihic sau sexual, pot participa ori pot fi prezentaţi în programele de ştiri, în emisiuni de dezbateri sau reportaje audiovizuale, cu îndeplinirea cumulativã a urmãtoarelor condiţii:
a) existenţa prealabilã a consimţãmântului lor;
b) existenţa prealabilã a consimţãmântului pãrinţilor sau al reprezentanţilor legali, în formã scrisã;
c) asistarea pe parcursul transmisiei sau al înregistrãrii de cãtre un pãrinte sau de cãtre reprezentantul legal, respectiv de avocat în cazul cercetãrii penale sau arestãrii;
d) eliminarea oricãror elemente care ar putea duce la identificarea lor în cazurile în care aceştia sunt victimele unor infracţiuni sau ale abuzurilor fizice, psihice ori sexuale.
(2) În cazul copiilor cu vârste între 16 şi 18 ani, acuzaţi de comiterea unei infracţiuni, sunt necesare acordul în scris al acestora şi asistarea de cãtre avocat, în situaţia în care sunt cercetaţi penal, reţinuţi sau arestaţi.
(3) În cazul copiilor cu vârste între 16 şi 18 ani, care sunt victime sau martori la comiterea unor infracţiuni ori care au fost abuzaţi fizic, psihic sau sexual, sunt necesare:
a) acordul acestora;
b) la solicitarea copiilor, eliminarea oricãror elemente care ar putea duce la identificarea lor.
ART. 7
(1) Este interzisã difuzarea de imagini sau înregistrãri ale copiilor reţinuţi pentru cercetãri, arestaţi sau aflaţi în detenţie, realizate împotriva voinţei lor.
(2) Este interzis sã se dea publicitãţii orice date referitoare la sãvârşirea de fapte penale de cãtre copilul care nu rãspunde penal.
(3) Respectarea prezumţiei de nevinovãţie este obligatorie.
(4) Copilul, pãrinţii sau reprezentantul legal trebuie sã fie informaţi cu privire la drepturile lor înainte de filmare sau de înregistrare.
ART. 8
(1) Este interzisã, în cadrul programelor de ştiri, al dezbaterilor sau al reportajelor, difuzarea de imagini, inclusiv de fotografii, care redau:
a) copii decedaţi ca urmare a infracţiunii de omor, a unui accident auto, a unui accident casnic, copii care s-au sinucis;
b) copii decedaţi în spital;
c) copii în vârstã de pânã la 14 ani aflaţi în una dintre urmãtoarele situaţii:
- internaţi în spital pentru intervenţii chirurgicale dificile;
- bolnavi de SIDA;
- bolnavi incurabili;
d) copii în vârstã de pânã la 16 ani, acuzaţi sau reţinuţi pentru practicarea prostituţiei;
e) copii în vârstã de pânã la 16 ani aflaţi sub influenţa drogurilor sau a bãuturilor alcoolice.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) lit. c) copiii supuşi unor intervenţii chirurgicale cu caracter de excepţie sau în premierã şi reportajele sociale, în condiţia eliminãrii oricãror elemente care ar putea duce la identificarea copiilor, apelurile umanitare şi campaniile cu scop caritabil.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (1) lit. a) şi b) pot fi difuzate, cu consimţãmântul pãrinţilor sau al reprezentanţilor legali, fotografii realizate în timpul vieţii victimei; în cazul copiilor de notorietate publicã pot fi difuzate şi imagini din timpul vieţii.
ART. 9
Este interzisã difuzarea de emisiuni al cãror scop principal este exploatarea aspectului fizic al copiilor sau expunerea acestora în ipostaze nepotrivite vârstei.
ART. 10
Este interzisã difuzarea emisiunilor în care copiii sunt folosiţi sau expuşi de cãtre pãrinţi, rude, reprezentanţi legali sau avocaţi în scopul de a obţine avantaje personale sau de a influenţa deciziile autoritãţilor publice.
ART. 11
(1) Interviurile şi declaraţiile luate copiilor trebuie fãcute cu responsabilitate şi discernãmânt, astfel încât aceştia sã nu fie chestionaţi pentru a li se smulge pãreri asupra problemelor intime de familie sau pentru a li se cere opinii în probleme care depãşesc puterea lor de judecatã.
(2) Este interzisã difuzarea de interviuri sau de declaraţii luate copiilor în vârstã de pânã la 14 ani, realizate pe baza provocãrii unor stãri emoţionale menite sã sporeascã, cu orice preţ, spectaculozitatea producţiilor.
ART. 12
Radiodifuzorii au obligaţia de a lua toate mãsurile, astfel încât copiii implicaţi, în orice mod, în emisiuni de radio sau de televiziune sã nu fie expuşi nici unui risc fizic, psihic sau moral, care ar putea decurge din realizarea respectivelor emisiuni, sau sã fie supuşi unor tratamente umilitoare ori degradante.
ART. 13
Este interzisã orice referire peiorativã sau discriminatorie la originea etnicã, naţionalitatea, rasa, religia ori la un eventual handicap al copilului.

Serviciile de programe şi protecţia copilului

ART. 14
Pentru a permite pãrinţilor sau reprezentanţilor legali ai copiilor sã facã alegerea potrivitã, toţi radiodifuzorii au obligaţia sã punã la dispoziţie publicului informaţii suficiente privind intervalul orar de difuzare, recomandãrile şi avertizãrile acustice şi vizuale, astfel încât programele vizionate sau ascultate în familie ori numai de cãtre copii sã nu afecteze dezvoltarea fizicã, mentalã sau moralã a acestora; aceleaşi obligaţii sunt valabile şi pentru serviciile de programe destinate exclusiv publicului din România, retransmise de distribuitorii de servicii.
ART. 15
Sunt interzise, în cadrul emisiunilor destinate copiilor, fumatul şi consumul bãuturilor alcoolice, comportamentul trivial, limbajul vulgar ori licenţios, aluziile sexuale, ridiculizarea defectelor fizice şi a handicapurilor.
ART. 16
Sunt interzise, în intervalul orar 6,00-22,00, anunţurile promoţionale care includ scene de violenţã, sex, limbaj vulgar sau alte elemente care pot afecta copiii.
ART. 17
Este interzisã prezentarea în detaliu, în programele de ştiri, în dezbateri sau în reportaje audiovizuale, a mijloacelor şi metodelor de sinucidere.
ART. 18
(1) Criteriile în funcţie de care se apreciazã producţiile difuzate în serviciile de programe au drept scop stabilirea unor restricţii în programarea difuzãrii lor şi totodatã atenţionarea publicului asupra conţinutului şi posibilelor efecte pe care producţiile respective le pot avea asupra copiilor.
(2) Responsabilitatea clasificãrii producţiilor audiovizuale revine titularilor de licenţã audiovizualã.
(3) Criteriile generale de care titularii de licenţã audiovizualã vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale sunt urmãtoarele:
a) numãrul şi natura scenelor violente, precum şi caracterul gratuit sau indispensabil al acestora, raportat la genul şi subiectul producţiei audiovizuale;
b) utilizarea violenţei şi rolul acesteia în rezolvarea problemelor;
c) modalitatea de tratare prin imagini a scenelor de violenţã, punerea lor în scenã, tipul de plan utilizat, realismul reprezentãrii, rolul benzii sonore de a genera sau nu fricã ori angoasã;
d) numãrul şi natura scenelor de nuditate, reprezentarea actului sexual;
e) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferã copiilor sau adolescenţilor;
f) tipologia eroilor, scopul acţiunii acestora, gradul de recurgere la violenţã;
g) prezenţa şi rolul copiilor în scene de violenţã;
h) prezentarea femeii în ipostaze degradante;
i) numãrul şi intensitatea scenelor de violenţã casnicã;
j) calitatea şi tipologia limbajului;
k) genul sau temele producţiilor audiovizuale.
ART. 19
Categoriile în care se încadreazã producţiile audiovizuale sunt urmãtoarele:
a) producţii audiovizuale accesibile tuturor categoriilor de public, fãrã restricţii sau semne de avertizare;
b) producţii audiovizuale care pot fi vizionate de copiii în vârstã de pânã la 12 ani numai cu acordul sau împreunã cu pãrinţii ori familia (violenţã fizicã, psihicã şi de limbaj, minimã ca duratã, intensitate şi numãr de scene, nuditate fãrã conotaţii sexuale);
c) producţii audiovizuale interzise copiilor sub 12 ani (violenţã fizicã, psihicã şi de limbaj redusã ca duratã, intensitate şi numãr de scene, expresii vulgare ori licenţioase incidentale, nuditate);
d) producţii audiovizuale interzise copiilor sub 16 ani (violenţã fizicã, psihicã sau de limbaj intensã, sistematic repetatã, violenţã casnicã sau sexualã, scene de cruzime asupra oamenilor sau animalelor, scene de sinucidere, consum de droguri şi alcool, comportamente şi atitudini antisociale ce pot fi imitate cu uşurinţã, scene care descriu abuzuri asupra copiilor sau care prezintã femeile în ipostaze degradante, divertismentul pe teme sexuale sau care are conotaţii sexuale ori în care abundã limbajul vulgar sau licenţios, reality-show pe teme ori având conotaţii sexuale sau axat pe violenţã fizicã ori psihicã, filme erotice, filme horror, competiţiile full-contact);
e) producţii audiovizuale interzise copiilor sub 18 ani (producţii audiovizuale, altele decât cele pornografice, care în Statele Unite ale Americii şi în ţãrile din Uniunea Europeanã sunt interzise publicului sub 18 ani);
f) alte producţii audiovizuale interzise copiilor sub 18 ani (filme şi emisiuni pornografice al cãror scop principal este fie prezentarea în detaliu a actului sexual, fie a modalitãţilor de satisfacere a dorinţelor sexuale sau emisiuni audiovizuale în care se prezintã un act sexual real, indiferent de modalitatea de filmare).
ART. 20
(1) Producţiile prevãzute la art. 19 lit. b) se difuzeazã însoţite periodic de un semn de avertizare reprezentând un cerc, iar în interiorul acestuia majusculele AP (acord parental) de culoare albã, pe fond roşu.
(2) Dimensiunea semnului de avertizare va fi de 30 de pixeli.
(3) Semnul de avertizare va fi expus timp de 10 minute la debutul difuzãrii şi timp de 3 minute dupã fiecare pauzã publicitarã.
(4) Pentru producţiile audiovizuale care nu sunt întrerupte de pauze publicitare, semnul de avertizare va fi expus timp de 10 minute la debutul difuzãrii şi va fi repetat, într-un timp total de încã 15 minute, în restul difuzãrii producţiei respective.
ART. 21
(1) Producţiile audiovizuale prevãzute la art. 19 lit. c) se difuzeazã numai dupã ora 20,00 şi vor fi însoţite periodic de un semn de avertizare reprezentând un cerc, iar în interiorul acestuia numãrul 12 de culoare albã, pe fond roşu.
(2) Dimensiunea semnului de avertizare va fi de 30 de pixeli.
(3) Semnul de avertizare va fi expus timp de 15 minute la debutul difuzãrii şi timp de 5 minute dupã fiecare pauzã publicitarã.
(4) Pentru producţiile audiovizuale care nu sunt întrerupte de pauze publicitare, semnul de avertizare va fi expus timp de 15 minute la debutul difuzãrii şi va fi repetat, într-un timp total de încã 25 de minute, în restul difuzãrii producţiei respective.
ART. 22
(1) Producţiile audiovizuale prevãzute la art. 19 lit. d) se difuzeazã numai în intervalul orar 22,00-6,00 şi vor fi însoţite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc, iar în interiorul acestuia numãrul 16 de culoare albã, pe fond roşu.
(2) Dimensiunea semnului de avertizare va fi de 30 de pixeli.
(3) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) referitoare la intervalul de difuzare urmãtoarele producţii audiovizuale care pot fi difuzate numai în intervalul orar 23,00-6,00:
a) filme horror, filme erotice şi filme de o violenţã extremã;
b) divertismentul pe teme sexuale sau care are conotaţii sexuale ori în care abundã limbajul vulgar sau licenţios;
c) competiţii full-contact;
d) reality-show pe teme ori având conotaţii sexuale sau axat pe violenţã fizicã ori psihicã;
e) emisiuni audiovizuale sponsorizate de producãtorii de bãuturi spirtoase.
ART. 23
(1) Producţiile audiovizuale prevãzute la art. 19 lit. e) se difuzeazã numai în intervalul orar 23,00-6,00 şi vor fi însoţite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc, iar în interiorul acestuia numãrul 18 de culoare albã, pe fond roşu.
(2) Dimensiunea semnului de avertizare va fi de 30 de pixeli.
ART. 24
(1) Producţiile audiovizuale prevãzute la art. 19 lit. f) nu vor fi difuzate sau retransmise de radiodifuzori aflaţi sub jurisdicţia României.
(2) Producţiile audiovizuale prevãzute la art. 19 lit. f) pot fi retransmise de cãtre distribuitorii de servicii numai în pachete opţionale, codat, în intervalul orar 1,00-5,00, şi vor fi însoţite permanent de semnul de avertizare reprezentând un cerc, iar în interiorul acestuia numãrul 18 de culoare albã, pe fond roşu; se interzice retransmiterea producţiilor audiovizuale care prezintã imagini cu copii având un comportament explicit sexual.
ART. 25
(1) Difuzarea anunţurilor promoţionale pentru producţiile audiovizuale prevãzute la art. 19 lit. b), c) şi d) se va face cu semnul de avertizare corespunzãtor şi va respecta prevederile art. 18.
(2) Difuzarea anunţurilor promoţionale pentru producţiile audiovizuale prevãzute la art. 19 lit. e) este permisã numai în intervalul orar 23,00-6,00 şi se va face cu semnul de avertizare corespunzãtor.
(3) Este interzisã difuzarea anunţurilor promoţionale pentru producţiile audiovizuale prevãzute la art. 19 lit. f).
ART. 26
(1) Publicitatea pentru convorbirile telefonice erotice şi serviciile erotice se difuzeazã numai în intervalul orar 0,00-5,00 şi va fi însoţitã permanent de semnul de avertizare prevãzut la art. 23.
(2) Publicitatea directã sau indirectã la publicaţii erotice se difuzeazã numai în intervalul orar 22,00-5,00 şi va fi însoţitã permanent de semnul de avertizare prevãzut la art. 22.
(3) Este interzisã difuzarea oricãrei forme de publicitate la publicaţii cu caracter pornografic.
ART. 27
(1) Radiodifuzorii au obligaţia de a informa sonor şi vizual publicul, înainte de începerea difuzãrii, cu privire la genul producţiei audiovizuale şi, dupã caz, cu privire la restricţiile de vizionare.
(2) Durata anunţului prevãzut la alin. (1) nu va fi mai micã de 15 secunde.
(3) Radiodifuzorii au obligaţia sã solicite ca publicarea programelor de radio şi de televiziune sã fie însoţitã de marcajele prevãzute în prezenta decizie.

Programele de ştiri şi protecţia copiilor

ART. 28
(1) Programele de ştiri şi de actualitãţi se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionãrii în familie.
(2) Avertizarea verbalã a publicului, în cazul difuzãrii unor scene de violenţã, este obligatorie; radiodifuzorii vor evita prezentarea repetatã a scenelor de violenţã.
(3) Este interzisã prezentarea de materiale care incitã la comiterea de infracţiuni grave.
(4) Secvenţele care prezintã execuţii, oameni ucişi sau voluntari ai morţii, indiferent de motivaţia acestora, se difuzeazã numai în cazuri temeinic justificate şi în conformitate cu deontologia jurnalisticã.
(5) Subiectele sau evenimentele cu teme sexuale pot fi prezentate numai dupã ora 22,00.
(6) Este interzisã ilustrarea unei informaţii cu suport de imagine din filme sau publicaţii pornografice.

Programele muzicale şi protecţia copiilor

ART. 29
(1) Producţiile şi videoclipurile muzicale bazate pe violenţã fizicã, psihicã ori sexualã sau care folosesc un limbaj vulgar ori licenţios pot fi difuzate doar cu respectarea criteriilor de clasificare şi a restricţiilor orare de difuzare.
(2) Este interzisã difuzarea producţiilor şi videoclipurilor muzicale care încurajeazã consumul de droguri sau care sugereazã cã drogurile ar constitui un mijloc de rezolvare a problemelor de viaţã.

Sancţiuni, dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 30
(1) Nerespectarea prevederilor art. 24 şi ale art. 29 alin. (2) se sancţioneazã conform dispoziţiilor <>art. 90 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Nerespectarea prevederilor celorlalte articole ale prezentei decizii atrage aplicarea dispoziţiilor <>art. 91 din Legea nr. 504/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 31
(1) La data intrãrii în vigoare a prezentei decizii se abrogã <>Decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului nr. 57/2003 privind protecţia minorilor în cadrul serviciilor de programe, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 199 din 27 martie 2003.
(2) Prezenta decizie intrã în vigoare la 15 august 2004.

Preşedintele Consiliului Naţional
al Audiovizualului,
Ralu Filip

Bucureşti, 1 iulie 2004.
Nr. 249.

______________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016