Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 248 din 1 iulie 2004  privind protectia demnitatii umane si a dreptului la propria imagine    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 248 din 1 iulie 2004 privind protectia demnitatii umane si a dreptului la propria imagine

EMITENT: CONSILIUL NATIONAL AL AUDIOVIZUALULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 668 din 26 iulie 2004

Având în vedere dubla calitate a Consiliului Naţional al Audiovizualului, de garant al interesului public şi de autoritate unicã de reglementare în domeniul serviciilor de programe audiovizuale,
ţinând seama de dispoziţiile Convenţiei europene a drepturilor omului, ratificatã prin <>Legea nr. 30/1994 ,
convinşi cã libertatea de exprimare constituie unul dintre fundamentele esenţiale ale unei societãţi democrate, motiv pentru care presa audiovizualã trebuie sã beneficieze de o protecţie deosebitã,
convinşi totodatã de faptul cã libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particularã a persoanei şi nici dreptul la propria imagine,
având în vedere obligaţiile care revin atât Consiliului Naţional al Audiovizualului, cât şi radiodifuzorilor în protejarea demnitãţii umane, în special, a drepturilor fundamentale ale omului, în general, şi faptul cã încãlcarea acestora poate aduce prejudicii grave interesului public,
în temeiul art. 3 alin. (1), al art. 10 alin. (3) lit. e), al art. 17 alin. (1) lit. d) şi al <>art. 40 din Legea audiovizualului nr. 504/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului adoptã urmãtoarea decizie:

ART. 1
(1) Orice persoanã are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie şi libertatea de a primi sau de a comunica informaţii ori idei, fãrã amestecul autoritãţilor publice şi fãrã a ţine seama de frontiere.
(2) Exercitarea acestor libertãţi ce comportã îndatoriri şi responsabilitãţi poate fi supusã unor formalitãţi, condiţii, restrângeri sau sancţiuni prevãzute de lege, care constituie mãsuri necesare într-o societate democraticã pentru securitatea naţionalã, integritatea teritorialã ori siguranţa publicã, apãrarea ordinii şi prevenirea infracţiunilor, protecţia sãnãtãţii sau a moralei, protecţia reputaţiei ori a drepturilor altora, pentru a împiedica divulgarea de informaţii confidenţiale sau pentru a garanta autoritatea şi imparţialitatea puterii judecãtoreşti.
ART. 2
Radiodifuzorii au obligaţia sã respecte dreptul sacru la demnitate umanã şi la propria imagine şi sã nu profite de ignoranţa sau de buna-credinţã a persoanelor.
ART. 3
În sensul prezentei decizii, sunt considerate a fi de interes public justificat orice probleme, fapte sau evenimente locale ori naţionale, cu semnificaţie pentru viaţa comunitãţii şi care nu încalcã drepturile şi libertãţile fundamentale ale omului.
ART. 4
(1) Nu orice interes sau curiozitate a publicului trebuie satisfãcutã; invocarea dreptului la informare nu poate servi la acoperirea preocupãrilor preponderent financiare ale radiodifuzorilor.
(2) Dreptul la propria imagine nu trebuie sã împiedice aflarea adevãrului în probleme de interes public justificat.
ART. 5
(1) Este interzisã difuzarea de imagini sau de înregistrãri ale persoanelor reţinute pentru cercetãri, arestate sau aflate în detenţie, fãrã acordul acestora.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) situaţiile în care filmarea sau înregistrarea este incidentalã şi este realizatã în locuri publice.
ART. 6
(1) Orice persoanã acuzatã sau cercetatã pentru sãvârşirea unei infracţiuni este prezumatã nevinovatã atâta timp cât nu a fost condamnatã printr-o hotãrâre penalã definitivã şi irevocabilã.
(2) Respectarea prezumţiei de nevinovãţie este obligatorie în orice program audiovizual.
ART. 7
Nu pot fi difuzate materiale audiovizuale, realizate şi puse la dispoziţie radiodifuzorilor de cãtre poliţie sau parchet, fãrã acordul persoanelor care sunt victime ale unor infracţiuni sau fãrã acordul familiilor acestora.
ART. 8
(1) Orice persoanã are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei sale.
(2) Este interzisã difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau reportaje audiovizuale privind viaţa privatã şi de familie a persoanei fãrã acordul acesteia.
(3) Fac excepţie de la prevederile alin. (2) situaţiile în care sunt întrunite cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) existenţa unui interes public justificat;
b) existenţa unei legãturi semnificative şi clare între viaţa privatã şi de familie a persoanei şi interesul public justificat;
c) efectele amestecului în viaţa privatã şi de familie a persoanei sã nu intre sub incidenţa prevederilor art. 1 alin. (2).
ART. 9
(1) Este interzisã difuzarea de imagini ale persoanei, filmate în propria locuinţã sau în orice alte locuri private, fãrã consimţãmântul acesteia.
(2) Este interzisã difuzarea de imagini ale proprietãţii private, filmate din interiorul acesteia, fãrã acordul proprietarului.
(3) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) şi (2) situaţiile în care imaginile difuzate:
a) pot preveni sãvârşirea unei infracţiuni;
b) surprind sau pot proba sãvârşirea unei infracţiuni;
c) protejeazã sãnãtatea publicã.
ART. 10
Este interzisã difuzarea de imagini şi sunete înregistrate cu microfoane şi camere de luat vederi ascunse, cu urmãtoarele excepţii:
a) materialul audiovizual astfel obţinut sã fie esenţial în stabilirea credibilitãţii şi autenticitãţii unui fapt de interes public justificat;
b) materialul audiovizual astfel obţinut nu putea fi realizat în condiţii normale, iar conţinutul sã prezinte un interes justificat pentru public;
c) filmarea sau înregistrarea consemneazã un fapt cu incidenţã penalã ori moralã, cu semnificaţie pentru viaţa comunitãţii.
ART. 11
Înregistrãrile destinate emisiunilor de divertisment tip "camera ascunsã" nu trebuie sã punã persoana în situaţii înjositoare sau de risc şi pot fi difuzate numai cu acordul persoanelor care au fãcut obiectul filmãrii.
ART. 12
Difuzarea înregistrãrilor convorbirilor telefonice sau a corespondenţei, ajunse în posesia radiodifuzorilor, este permisã în urmãtoarele situaţii:
a) rãspunde unor necesitãţi de siguranţã naţionalã, ordine publicã sau asigurã prevenirea unor fapte penale;
b) probeazã comiterea unei infracţiuni;
c) protejeazã sãnãtatea sau morala publicã.
ART. 13
În cazul excepţiilor prevãzute la art. 8 alin. (3), la art. 9 alin. (3), la art. 10 şi 12, radiodifuzorii sunt obligaţi sã încunoştinţeze persoana în cauzã înaintea difuzãrii materialelor audiovizuale şi sã solicite punctul de vedere al acesteia.
ART. 14
(1) Orice persoanã are dreptul la propria imagine.
(2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane, privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale concrete, acestea trebuie susţinute cu dovezi; dacã acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie sã respecte principiul audiatur et altera pars.
(3) Realizatorii emisiunilor au obligaţia sã respecte dreptul persoanei la propria imagine şi sã punã în vedere interlocutorilor sã probeze afirmaţiile acuzatoare sau sã indice cel puţin probele care le susţin.
(4) Sunt interzise, în programele audiovizuale, orice referire peiorativã la adresa persoanelor în vârstã sau cu handicap, precum şi punerea acestora în situaţii ridicole ori umilitoare.
(5) Este interzisã, în programele audiovizuale, afectarea sau denigrarea convingerilor religioase.
ART. 15
(1) Este interzisã difuzarea în programele audiovizuale a oricãror forme de manifestãri antisemite sau xenofobe.
(2) Este interzisã în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasã, religie, naţionalitate, sex, orientare sexualã sau etnie.
ART. 16
(1) Este interzisã difuzarea de imagini ale persoanei aflate în situaţia de victimã, fãrã acordul acesteia.
(2) Este interzisã difuzarea de imagini ale persoanei fãrã discernãmânt sau decedate, fãrã acordul familiei.
(3) Este interzisã difuzarea de imagini care exploateazã sau scot în evidenţã traumele ori traumatismele unei persoane.
(4) În cazul martorilor la comiterea unei infracţiuni, la solicitarea acestora, difuzarea imaginilor se va realiza cu asigurarea protecţiei depline a identitãţii lor.
ART. 17
(1) Orice persoanã are dreptul la respectul intimitãţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilã sau o nenorocire.
(2) În cazul situaţiilor de suferinţã umanã, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenţã, radiodifuzorii au obligaţia de a nu se amesteca nejustificat în viaţa privatã.
ART. 18
(1) Difuzarea materialelor audiovizuale conţinând imagini ale persoanelor aflate la tratament în unitãţile de asistenţã medicalã, precum şi a datelor cu caracter personal privind starea de sãnãtate, problemele de diagnostic, prognostic, tratament, circumstanţe în legãturã cu boala şi cu alte diverse fapte, inclusiv rezultatul autopsiei, este permisã numai cu acordul persoanei sau, în cazul în care persoana este fãrã discernãmânt ori decedatã, cu acordul familiei sau al aparţinãtorilor.
(2) Radiodifuzorii au obligaţia de a respecta demnitatea şi anonimatul persoanelor cu tulburãri psihice.
(3) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) situaţii de interes public justificat în care difuzarea materialului audiovizual are drept scop:
a) prevenirea sãvârşirii unor fapte penale ori înlãturarea urmãrilor prejudiciabile ale unor asemenea fapte;
b) probarea comiterii unei infracţiuni;
c) protejarea sãnãtãţii sau moralei publice.
ART. 19
(1) În cazul nerespectãrii prevederilor art. 15 alin. (1) şi (2) se vor aplica dispoziţiile <>art. 90 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) În cazul nerespectãrii celorlalte prevederi ale prezentei decizii se vor aplica dispoziţiile <>art. 91 din Legea nr. 504/2002 .
(3) În cazul în care nerespectarea demnitãţii umane şi a dreptului la propria imagine prejudiciazã grav interesul public, se vor aplica dispoziţiile <>art. 95 din Legea nr. 504/2002 .
ART. 20
(1) La data intrãrii în vigoare a prezentei decizii se abrogã <>Decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului nr. 80/2002 privind protecţia demnitãţii umane şi a dreptului la propria imagine, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 619 din 21 august 2002.
(2) Prezenta decizie intrã în vigoare la data de 15 august 2004.

Preşedintele Consiliului Naţional
al Audiovizualului,
Ralu Filip


Bucureşti, 1 iulie 2004.
Nr. 248.

______________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016