Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 24 din 16 decembrie 2023  privind eliberarea Avizului de practică necesar exercitării activităţii medicale în scop didactic  şi ocazional pe teritoriul României pentru medici cetăţeni ai unui stat terţ    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 DECIZIE nr. 24 din 16 decembrie 2023 privind eliberarea Avizului de practică necesar exercitării activităţii medicale în scop didactic şi ocazional pe teritoriul României pentru medici cetăţeni ai unui stat terţ

EMITENT: Colegiul Medicilor din România
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 77 din 29 ianuarie 2024
    În temeiul dispoziţiilor art. 376 alin (2), 385, 386, 387^2, 414, 440 şi 470 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    Consiliul naţional al Colegiului Medicilor din România decide:
    ART. 1
    (1) Persoanele care nu se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 376 alin. (1) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dar care au dreptul de a practica profesia de medic în statul de origine, pot exercita profesia de medic pe teritoriul României în scop didactic şi ocazional (inclusiv activităţi cu caracter umanitar sau de voluntariat), în baza avizului emis de Colegiul Medicilor din România (CMR), conform modelului prevăzut în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezenta decizie.
    (2) Persoanele prevăzute la alin. (1) vor exercita activitatea medicală exclusiv în cadrul unei unităţi medicale sau de învăţământ medical, în scop didactic şi ocazional şi numai în perioada expres aprobată.

    ART. 2
    (1) Avizul prevăzut la art. 1 alin. (1) se eliberează de Colegiul Medicilor din România prin Departamentul avizări, în baza următoarelor documente:
    a) cererea-tip de emitere a avizului, prevăzută la anexa nr. 3, care face parte integrantă din prezenta decizie, în care se precizează durata de prestare, locul de desfăşurare a acestor activităţi, cu precizarea scopului didactic (instruire, schimb de experienţă, informare etc.);
    b) documentul de cetăţenie (carte de identitate sau paşaport) aflat în termen de valabilitate şi, după caz, certificatul de căsătorie sau orice alt document relevant în caz de schimbare a numelui, în situaţia în care pe documente apar nume diferite;
    c) dovada de asigurare sau alte mijloace de protecţie personală ori colectivă privind responsabilitatea profesională valabilă pe teritoriul României, însoţită de traducerea legalizată în limba română, în cazul în care este redactată în limbă străină;
    d) titlurile oficiale de calificare recunoscute de Ministerul Sănătăţii din România, ca urmare a parcurgerii procedurii de recunoaştere prevăzute de Normele privind recunoaşterea diplomelor, certificatelor şi titlurilor de medic specialist, eliberate de un stat terţ, altul decât Australia, Canada, Israel, Noua Zeelandă şi Statele Unite ale Americii, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 764/2017 sau, după caz, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 80/2012 privind echivalarea titlurilor de medic specialist eliberate de Australia, Canada, Israel, Noua Zeelandă şi Statele Unite ale Americii, aprobată prin Legea nr. 163/2013. Documentele se depun în copie legalizată sau original şi vor fi fotocopiate de persoana desemnată în acest sens de conducerea CMR;
    e) dovada de onorabilitate şi moralitate profesională a medicului prestator emisă de autoritatea competentă a statului în care acesta exercită profesia. Documentul are o valabilitate de 3 luni de la data emiterii;
    f) atestat emis de organizaţii recunoscute de Ministerul Educaţiei privind abilităţile lingvistice profesionale necesare pentru a practica profesia de medic în România, la nivel B1 (conform Cadrului european comun de referinţă pentru limbi străine), care se depune în copie legalizată sau în original şi va fi fotocopiat de persoana desemnată în acest sens din cadrul departamentului avizări. Certificatul sau atestatul nu este necesar pentru practicarea ocazională a activităţii medicale în cadrul unor echipe mixte cu medici români;
    g) invitaţia unei unităţi medicale româneşti ori a unei instituţii de învăţământ medical;
    h) decizia conducerii unităţii medicale prin care se nominalizează medicul sub supravegherea şi responsabilitatea căruia se va desfăşura activitatea medicală pentru care se solicită avizul;
    i) dovada achitării sumei de 1.200 lei, reprezentând taxa de analiză a dosarului în vederea eliberării avizului. Pentru acţiunile umanitare şi de voluntariat nu se percepe această taxă.

    (2) Documentele prevăzute la alin. (1) lit. b), c) şi e) vor fi depuse în limba în care au fost emise - în copii legalizate, apostilate şi/sau supralegalizate şi însoţite de traducerile legalizate în limba română.
    (3) Documentele pot fi depuse la secretariatul Colegiului Medicilor din România personal, prin împuternicit cu procură notarială specială sau împuternicire avocaţială, sau prin servicii de curierat.

    ART. 3
    (1) Avizul prevăzut la art. 1 alin. (1) se emite în termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii tuturor documentelor prevăzute la art. 2.
    (2) În cazul în care solicitantul nu completează documentele conform solicitării CMR, în termenul precizat în solicitare, cererea de avizare se va considera respinsă.

    ART. 4
    Avizul emis se comunică medicului solicitant, o fotocopie colegiului teritorial din judeţul unde medicul urmează să îşi desfăşoare activitatea şi o fotocopie va fi depusă la dosarul medicului solicitant.

    ART. 5
    Durata de exercitare a activităţilor profesionale în aceste cazuri este de 3 luni, cu posibilitatea de prelungire pentru o durată de încă maximum 3 luni pe an.

    ART. 6
    (1) Eliberarea avizului privind exercitarea profesiei de medic în cadrul desfăşurării unor activităţi medicale cu caracter umanitar în scop didactic, organizate de către Ministerul Sănătăţii ori de către unităţile medicale clinice, cu participarea unor medici cetăţeni ai unor state terţe ce urmează să îndrume, respectiv să sprijine echipele medicale româneşti în cauze de o complexitate deosebită ori care necesită cunoştinţe şi experienţă medicală ce excedează personalului medical propriu, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezenta decizie, se face în baza următoarele documente:
    1. cererea formulată de către Ministerul Sănătăţii sau unitatea medicală unde urmează să se desfăşoare activităţile medicale ori didactice;
    2. un memoriu al unităţii medicale cuprinzând cel puţin următoarele elemente:
    a) numele şi prenumele, precum şi datele de identificare şi domiciliul, respectiv locul de muncă stabil al medicilor cetăţeni ai unor state terţe care urmează să desfăşoare activităţi cu caracter didactic ori umanitare împreună cu medicii români;
    b) specialităţile medicale, competenţele, atestatele, supraspecializările medicilor cetăţeni ai unor state terţe;
    c) activităţile medicale ori didactice ce urmează să se desfăşoare în cadrul unităţii medicale;
    d) motivarea necesităţii prezenţei alături de medicii români a medicilor respectivi;
    e) perioada în care urmează să aibă loc activităţile pentru care urmează să fie acordat avizul;
    f) în cazul acţiunilor umanitare, indicarea pacienţilor care urmează să beneficieze de serviciile medicale respective;
    g) măsurile luate la nivelul unităţii medicale în vederea constituirii echipei formate din medicii români ce urmează să beneficieze de consultanţă şi îndrumarea directă a medicilor cetăţeni ai unui stat terţ.


    (2) Avizul prevăzut la alin (1) se comunică Ministerului Sănătăţii în calitate de organ al administraţiei centrale de stat şi autoritate competentă, precum şi unităţii medicale solicitante, după caz.

    ART. 7
    (1) Colegiul Medicilor din România va posta pe pagina proprie de internet lista cu medicii cărora li s-au eliberat avize de practică în scop didactic şi ocazional pe teritoriul României.
    (2) Evidenţa, administrarea şi arhivarea avizelor eliberate, precum şi a dosarelor aferente se vor realiza de către Departamentul avizări al Colegiului Medicilor din România.

    ART. 8
    La data intrării în vigoare a prezentei decizii se abrogă prevederile art. 6-11 şi anexa nr. 2 din Decizia Consiliului naţional al Colegiului Medicilor din România nr. 9/2014 privind eliberarea Avizului de practică temporară/ocazională a profesiei pentru medicii străini, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 844 din 19 noiembrie 2014, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 9
    Prezenta decizie se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare în termen de 30 de zile de la publicare.



                    Preşedintele Colegiului Medicilor din România,
                    Daniel Coriu

    Bucureşti, 16 decembrie 2023.
    Nr. 24.
    ANEXA 1

    AVIZ
    pentru exercitarea activităţii medicale în scop didactic şi ocazional
    pe teritoriul României pentru medici cetăţeni ai unui stat terţ
    COLEGIUL MEDICILOR DIN ROMÂNIA
    AVIZEAZĂ
    pe domnul/doamna dr. ………, cetăţean ………, posesor/posesoare al/a documentului de identitate seria ……… nr. ………, absolvent/absolventă al/a Facultăţii de Medicină ………, promoţia ………, specialist ..............., atestat studii complementare ………, să practice în scop didactic şi ocazional servicii medicale pe teritoriul României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    Avizul este valabil exclusiv pentru perioada ……… .
    Activitatea medicală va avea caracter ocazional şi se va desfăşura în unitatea medicală ………, în scop didactic şi ocazional, de instruire a personalului medical român, de informare şi schimb de experienţă, umanitar sau de voluntariat.
    Responsabilitatea pentru activitatea desfăşurată revine medicului în cauză şi conducătorului unităţii medicale în care îşi desfăşoară activitatea, în limitele competenţelor profesionale, fiind exclusă cercetarea pe subiecţi umani.
    Avizul se comunică domnului/doamnei doctor ……… şi colegiului teritorial al Colegiului Medicilor din România unde urmează să îşi desfăşoare activitatea.
    Colegiul Medicilor din România
    Preşedinte,
    ………………
    Secretar general,
    ………………

    ANEXA 2

    AVIZ NR. …/………
    privind exercitarea profesiei de medic în cadrul desfăşurării unor
    activităţi medicale cu caracter umanitar în scop didactic
    organizate de către Ministerul Sănătăţii ori de către
    unităţile medicale clinice cu participarea
    unor medici cetăţeni ai unor state terţe
    COLEGIUL MEDICILOR DIN ROMÂNIA
    AVIZEAZĂ
    exercitarea profesiei de medic pentru dr. ………, în cadrul acţiunii ……… în care se va desfăşura activitate medicală cu caracter ………, organizată de către ……….
    Dr. ……… urmează să îndrume, respectiv să sprijine echipele medicale româneşti având în vedere cauze de o complexitate deosebită ori care necesită cunoştinţe şi experienţă medicală ce excedează personalului medical propriu, în conformitate cu art. 6 din Decizia Consiliului naţional al Colegiului Medicilor din România nr. 24/2023.
    Prezentul aviz este valabil exclusiv pentru perioada ……… şi se comunică Ministerului Sănătăţii în calitatea de organ al administraţiei centrale de stat şi autoritate competentă, precum şi unităţii medicale solicitante.
    Prezentul aviz priveşte exercitarea profesiei de medic în cadrul desfăşurării evenimentului menţionat mai sus.
    Colegiul Medicilor din România
    Preşedinte,
    ………………
    Secretar general,
    ………………

    ANEXA 3

    CERERE
    în vederea eliberării avizului pentru exercitarea activităţii medicale
    în scop didactic şi ocazional pe teritoriul României
    pentru medici cetăţeni ai unui stat terţ
    Subsemnatul: ………
    Cetăţenie: ………
    Document de identitate (paşaport/carte de identitate): ……… seria: ……… numărul: ………
    Facultatea absolvită: ………
    Oraşul: ………
    Anul absolvirii facultăţii: ……… Numărul anilor de pregătire: ………
    Numărul orelor de pregătire: ……… Ţara în care practică în prezent: ………
    Ţara în care a obţinut specializarea: ……… Oraşul: ………
    Specialitatea 1: ……………… Durata pregătirii în ani şi ore ………………
    Specialitatea 2: ……………… Durata pregătirii în ani şi ore ………………
    Atestat de studii complementare: ………
    Durata şi locul pregătirii: ………
    Declar pe propria răspundere că deţin asigurare de răspundere profesională, conform:
    Poliţă malpraxis seria: ……… numărul: ………
    Data emiterii: ……… Perioada de valabilitate ………

    Certificat Good Standing eliberat de: ………………
    Numărul ……… Data eliberării: ………
    Datele de contact ale medicului solicitant - E-mail: ……… Telefon: ………
    Datele de contact ale persoanei legal împuternicite - Numele, prenumele: ………
    E-mail: ……… Telefon: ………
    Solicit eliberarea avizului necesar exercitării efective a activităţii medicale cu caracter ocazional pe teritoriul României în perioada (ZZ/LL/AAAA): ...../..../ 20…. - …./…../20…., în specialitatea ………, atestat studii complementare: ……… .
    (Se completează specialitatea/specialităţile în care solicitantul doreşte să profeseze, fiind necesară depunerea documentelor care atestă formarea profesională pentru fiecare specialitate în care doreşte să profeseze.)
    în cadrul (locul de desfăşurare a activităţii medicale): ……… .
    oraşul ………, judeţul ……………… în scop didactic şi ocazional (Se va completa cu una dintre următoarele sintagme: de instruire a personalului medical roman/de informare/de schimb de experienţă) ca:
    1. activitate remunerată (contract de sponsorizare/angajare/colaborare) ……………………… [ ]\u-3928?
    a) prelegere/demonstraţie didactică ………………………\u-3928?[ ]
    b) intervenţional ………………………\u-3928?[ ]

    umanitar [ ]\u-3928? - descrieţi: ………………………
    voluntariat [ ]\u-3928? - descrieţi: ………………………
    Declar pe propria răspundere că:
    1. voi practica în cadrul unor echipe medicale mixte cu medici români [ ]\u-3928?
    2. depun un atestat de limbă română \u-3928?[ ]

    Anexez prezentei cereri următoarele documente în ordinea de mai jos:
    1. documentul de cetăţenie (carte de identitate sau paşaport aflat în termen de valabilitate) - în limba în care a fost emis - în copie legalizată şi apostilată, tradus legalizat în limba română, în original;
    2. documentele care atestă formarea profesională şi/sau alte titluri de calificare relevante (inclusiv diploma de licenţă) - în limba în care au fost emise - în copie legalizată şi apostilată, traduse legalizat în limba română, în original;
    3. poliţa de asigurare profesională/protecţie personală ori colectivă. Poliţa trebuie să fie valabilă pe teritoriul României în specialitatea/specialităţile pentru care se solicită eliberarea avizului - în limba în care a fost emisă - în copie legalizată şi apostilată, tradusă legalizat în limba română, în original;
    4. dovada de onorabilitate şi moralitate profesională a medicului prestator (echivalent Certificate of Good Standing) emisă de autoritatea competentă a statului în care acesta exercită profesia. (Documentul va fi eliberat de autoritatea profesională competentă din statul de origine şi se află în termen de valabilitate de 3 luni de la data emiterii) - în limba în care a fost emis - în copie legalizată şi apostilată, tradusă legalizat în limba română, în original;
    5. atestat privind abilităţile lingvistice profesionale (Se depune în cazul în care activitatea medicală nu se desfăşoară în cadrul unor echipe mixte cu medici români);
    6. invitaţia unei unităţi medicale româneşti ori a unei instituţii de învăţământ medical;
    7. decizia conducerii unităţii medicale prin care se nominalizează medicul sub supravegherea şi responsabilitatea căruia se va desfăşura activitatea medicală pentru care se solicită avizul;
    8. dovada achitării echivalentului în lei al sumei de 1.200 lei, reprezentând contravaloarea eliberării avizului. Pentru acţiunile umanitare şi de voluntariat nu se percep aceste taxe;
    9. procură notarială (în situaţia în care medicul solicitant este reprezentat în relaţia cu Colegiul Medicilor din România de o persoană legal împuternicită).

    Declar că am luat cunoştinţă de:
    - informarea privind prelucrarea datelor cu caracter personal de către Colegiul Medicilor din România;
    – voi răspunde potrivit legii în situaţia încălcării dispoziţiilor, legilor şi regulamentelor profesiei;
    – faptul că îmi asum responsabilitatea autenticităţii documentelor depuse;
    – dacă nu voi completa documentaţia conform solicitării Colegiul Medicilor din România în termenul stabilit, cererea va fi respinsă.

    Dosarul depus conţine ……….. file.
    IMPORTANT!
    Documentele vor fi depuse cu cel puţin 30 de zile înaintea desfăşurării activităţii medicale pentru care se aplică, în ordinea de mai sus şi numerotate filă cu filă, fără omisiuni.
    Este obligatorie completarea tuturor câmpurilor cu informaţiile specific solicitate.

    Data …./……/….......
    Semnătura

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016