Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 2.397 din 6 octombrie 2000  privind aplicarea sistemului de tranzit comun pe teritriul Romaniei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 2.397 din 6 octombrie 2000 privind aplicarea sistemului de tranzit comun pe teritriul Romaniei

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 607 din 27 noiembrie 2000

Directorul general al Direcţiei Generale a Vamilor,
având în vedere prevederile art. 94 paragraful 2 din Acordul european instituind o asociere între România, pe de o parte, şi Comunitatile Europene şi statele membre ale acestora, pe de alta parte, ratificat prin <>Legea nr. 20/1993 , privind interconectarea dintre sistemele de tranzit ale României şi cele ale Comunitãţii Europene,
având în vedere <>Hotãrârea Guvernului nr. 91/2000 pentru aplicarea pe teritoriul României a sistemului de tranzit comun al Comunitãţilor Europene şi statelor membre ale acestora,
emite urmãtoarea decizie:

ART. 1
Începând cu data de 27 noiembrie 2000, pe teritoriul României, în toate birourile vamale cu activitate rutiera se aplica sistemul de tranzit comun, în baza normelor metodologice prezentate în anexa care face parte integrantã din prezenta decizie.
ART. 2
La data intrãrii în vigoare a prezentei decizii îşi înceteazã aplicabilitatea Decizia directorului general al Direcţiei Generale a Vamilor nr. 216/2000, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 59 din 9 februarie 2000.
ART. 3
Operaţiunile pentru care s-au depus documente de tranzit T1 conform prevederilor <>Deciziei directorului general al Direcţiei Generale a Vamilor nr. 216/2000 se deruleazã şi se încheie în conformitate cu aceste reglementãri.

p. Directorul general
al Direcţiei Generale a Vamilor,
Gelu Ştefan Diaconu


ANEXA 1
NORME METODOLOGICE

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezentele norme metodologice cuprind dispoziţii în aplicarea sistemului de tranzit comun pe teritoriul României, pentru transportul mãrfurilor în tranzit, încãrcate pe mijloace de transport rutiere.
(2) Dispoziţiile de mai jos sunt aplicate mãrfurilor aflate în tranzit, respectiv mãrfurilor nevamuite la intrarea în ţara şi mãrfurilor vamuite la export în interiorul tarii.
(3) Dispoziţiile de mai jos nu se aplica pentru tranzitarea mãrfurilor destinate comercializãrii în regim duty-free, bunurilor transportate de persoanele fizice, inclusiv operaţiunilor de coletãrie "usa în usa", precum şi mãrfurilor transferate dintr-un antrepozit în altul.
(4) Aceste norme metodologice introduc procedura de tranzit comun, oricare ar fi natura şi originea mãrfurilor.
ART. 2
În aplicarea prezentelor norme metodologice, prin termenii de mai jos se înţelege:
a) tranzit comun - transportul mãrfurilor sub supraveghere vamalã pe mijloace de transport rutiere, în regim de tranzit vamal;
b) birou de plecare - biroul vamal la care începe operaţiunea de tranzit;
c) birou de destinaţie - biroul vamal la care mãrfurile aflate în regim de tranzit comun trebuie prezentate în vederea încheierii operaţiunii;
d) birou de garanţie - biroul autoritãţii vamale, la care este constituitã o garanţie globalã sau forfetara;
e) birou centralizator - biroul autoritãţii vamale, care are ca funcţii principale: primirea şi confirmarea documentelor de tranzit, urmãrirea titlurilor de tranzit neîncheiate, asistenta pentru recuperarea creanţelor;
f) principal obligat - persoana juridicã autorizata de autoritatea vamalã, care îşi exprima vointa de a efectua o operaţiune de tranzit comun prin depunerea declaraţiei vamale prevãzute în acest scop şi care prin aceasta îşi asuma responsabilitatea de titular de tranzit.
ART. 3
(1) Biroul centralizator şi Biroul de garanţii funcţioneazã în cadrul Direcţiei Generale a Vamilor.
(2) Birourile vamale cu activitate rutiera sunt abilitate în calitate de birouri vamale de plecare şi de destinaţie.
ART. 4
(1) Mãrfurile aflate în tranzit sub acoperirea documentului T1 se pun sub sigilii vamale, condiţiile pe care trebuie sa le îndeplineascã mijloacele de transport rutiere în vederea sigilarii fiind cele menţionate la secţiunea a 2-a a cap. XII din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 626/1997 .
(2) Dacã nu sunt îndeplinite condiţiile de sigliare (atât pentru mãrfuri, cat şi pentru mijlocul de transport), nu vor fi aplicate sigilii, cu condiţia ca mãrfurile respective sa poatã fi identificate în baza descrierii din documentul de tranzit. În acest caz pe documentul de tranzit T1, în casuta "D" se va face menţiunea "Fãrã sigilii".
ART. 5
Birourile vamale sunt obligate sa îşi comunice reciproc toate informaţiile de care dispun în legatura cu punerea în aplicare a sistemului de tranzit comun şi sa transmitã Biroului centralizator şi Biroului de garanţii datele solicitate.
ART. 6
(1) Dispoziţiile referitoare la sistemul de tranzit comun nu exclud aplicarea prevederilor legislaţiei vamale în vigoare.
(2) Aplicarea prezentelor norme metodologice se face cu respectarea interdictiilor sau a restrictiilor de import, export sau tranzit al mãrfurilor, stabilite de autoritãţile competente şi justificate din ratiuni de securitate şi de moralitate publica, de protecţie a sãnãtãţii şi a vieţii persoanei, animalelor şi plantelor, de protecţie a bunurilor naţionale care au o valoare artisticã, istorica sau arheologicã ori de protejare a proprietãţii industriale sau comerciale.
ART. 7
Regimul de tranzit comun se deruleazã conform procedurii T1, aplicatã tuturor mãrfurilor transportate conform dispoziţiilor art. 1, sub acoperirea unui document de tranzit T1.
ART. 8
Documentul de tranzit T1 este declaraţia vamalã de tranzit, întocmitã conform modelului prevãzut în anexa nr. 4/a la Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 626/1997 .
ART. 9
(1) Principalul obligat are urmãtoarele obligaţii:
a) sa depunã la biroul vamal de plecare, direct sau prin reprezentant, un document de tranzit T1 însoţit de specificaţii, facturi şi de alte documente din care sa rezulte valoarea mãrfurilor tranzitate;
b) sa prezinte mãrfurile, împreunã cu documentul de tranzit T1 şi documentele insotitoare, la biroul vamal de destinaţie, în termenul acordat şi sa respecte mãsurile de identificare impuse de autoritatea vamalã, inclusiv sigiliile aplicate;
c) sa respecte dispoziţiile referitoare la regimul de tranzit comun;
d) sa achite taxele vamale şi alte drepturi de import în cazul în care mãrfurile nu sunt prezentate la biroul vamal de destinaţie sau sunt prezentate cu lipsuri ori substituiri.
(2) Fãrã a afecta obligaţiile principalului obligat, menţionate la alin. (1), şi în conformitate cu prevederile legislaţiei vamale naţionale, transportatorul este obligat sa prezinte mãrfurile plasate sub regim de tranzit comun la biroul vamal de destinaţie în termenul stabilit de autoritatea vamalã, fãrã lipsuri şi substituiri.
ART. 10
(1) Principalul obligat depune pentru fiecare mijloc de transport câte un document T1 în care înscrie toate mãrfurile încãrcate şi destinate sa fie transportate de la un singur birou vamal de plecare la un singur birou vamal de destinaţie.
(2) Se considera un singur mijloc de transport orice vehicul rutier însoţit sau neînsoţit de una sau de mai multe semiremorci/remorci.
(3) Un mijloc de transport poate fi folosit atât pentru încãrcarea mãrfurilor la unul sau la mai multe birouri vamale de plecare, cat şi pentru descãrcarea lor la unul sau la mai multe birouri vamale de destinaţie.
ART. 11
(1) Autorizaţia de principal obligat se acorda de Direcţia Generalã a Vamilor, conform modelului prezentat în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice, persoanelor juridice cu sediul în România, în baza unei cereri care trebuie sa cuprindã:
a) denumirea persoanei juridice şi sediul;
b) numele şi prenumele reprezentanţilor legal desemnaţi pentru fiecare birou vamal, care urmeazã sa depunã şi sa semneze documentele de tranzit T1.
(2) La cerere se anexeazã urmãtoarele documente:
a) lista cuprinzând birourile vamale la care solicita funcţionarea în calitate de principal obligat;
b) copia de pe autorizaţia de comisionar în vama sau de pe aprobarea de declarant vamal în nume propriu, valabilã la birourile vamale la care urmeazã sa depunã documente de tranzit T1;
c) în cazul societãţilor de transport, documentele legale din care sa rezulte ca în obiectul de activitate este inclus şi transportul de mãrfuri;
f) avizul biroului vamal, din care sa rezulte ca societatea comercialã nu a comis abateri de la legislaţia vamalã şi nu figureazã cu debite fata de acesta.
(3) În vederea eliberãrii autorizaţiei de principal obligat Direcţia Generalã a Vamilor verifica cunoştinţele reprezentanţilor desemnaţi de societatea comercialã sa depunã şi sa semneze documente T1, privind derularea sistemului de tranzit comun.
ART. 12
Direcţia Generalã a Vamilor poate retrage temporar sau definitiv autorizaţia de principal obligat, atunci când titularul acesteia nu mai îndeplineşte condiţiile impuse la eliberare, precum şi cele prevãzute la art. 9 alin. (1).

CAP. 2
Garanţii

2.1. Prevederi generale

ART. 13
(1) Principalul obligat furnizeazã autoritãţii vamale o garanţie care trebuie sa asigure încasarea taxelor vamale şi a altor drepturi de import în cazurile în care operaţiunea de tranzit T1 nu se încheie conform reglementãrilor vamale.
(2) Tipurile de garanţii care pot fi furnizate de principalul obligat sunt: garanţie globalã, garanţie izolata şi garanţie forfetara.
(3) Garanţia se constituie sub forma unui angajament de cauţiune emis de o banca agreatã de autoritatea vamalã, care are sediul social în România.
(4) Banca este eliberata de angajamentele sale atunci când operaţiunea de tranzit T1 este confirmatã la biroul vamal de plecare sau la expirarea termenului de 12 luni de la data înregistrãrii documentului de tranzit T1, dacã aceasta nu a fost instiintata de autoritatea vamalã despre neincheierea operaţiunii de tranzit T1.
(5) Garanţia poate fi furnizatã global pentru mai multe operaţiuni T1 sau izolat pentru o singura operaţiune T1.

2.2. Garanţia globalã

ART. 14
Garanţia globalã se constituie la Biroul de garanţii din cadrul Direcţiei Generale a Vamilor, prin depunerea de cãtre principalul obligat a angajamentului de cauţiune globalã, eliberat de o banca agreatã de autoritatea vamalã, conform modelului prezentat în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice.
ART. 15
Se permite utilizarea garanţiei globale numai de cãtre principalii obligaţi care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
- au utilizat regimul vamal de tranzit pe o perioada de cel puţin 6 luni anterioare depunerii cererii;
- au o situaţie financiarã sanatoasa, care sa le permitã sa îşi respecte angajamentele asumate;
- nu au comis abateri grave sau repetate de la legislaţia vamalã sau fiscalã.
ART. 16
(1) În vederea stabilirii nivelului garanţiei globale principalul obligat furnizeazã Biroului de garanţii:
- documentaţia contabila (de exemplu: ultimul bilanţ contabil), din care sa rezulte situaţia financiarã a acestuia;
- documentaţia comercialã, respectiv situaţia privind toate operaţiunile de tranzit derulate pe parcursul a 12 luni anterioare depunerii cererii: valoarea totalã a mãrfurilor tranzitate, exprimatã într-o singura valuta, poziţia tarifara a mãrfurilor cu cea mai mare pondere în transporturi şi nivelul taxei vamale (în %) aferente mãrfurilor tranzitate.
(2) Dacã principalul obligat a utilizat regimul vamal de tranzit pe o perioada cuprinsã între 6 şi 12 luni, acesta va prezenta împreunã cu situaţia privind operaţiunile de tranzit derulate şi o estimare a acestor operaţiuni pentru o perioada de un an.
ART. 17
Cuantumul garanţiei globale reprezintã nivelul cel mai ridicat al drepturilor vamale aferente mãrfurilor tranzitate într-un interval de o saptamana.
ART. 18
(1) Dupã stabilirea cuantumului garanţiei globale Biroul de garanţii accepta angajamentul de cauţiune globalã emis de banca şi elibereazã principalului obligat certificate de garanţie globalã, conform modelului prezentat în anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice, suma minima a fiecãruia reprezentând echivalentul în lei al sumei de 7.000 euro.
(2) Hârtia utilizata pentru certificatele de garanţie globalã este fãrã paste mecanice, cantareste cel puţin 100 g/mp şi este dublata pe fata şi pe verso de o imprimare pe fond ghilosat de culoare verzuie.
(3) Certificatele de garanţie globalã sunt completate prin dactilografiere sau printr-un procedeu mecanografic.
(4) Certificatul de garanţie globalã nu trebuie sa conţinã ştersãturi sau adaugari, iar modificãrile pot fi efectuate numai de autoritatea vamalã prin bararea mentiunilor eronate şi adãugarea noilor menţiuni, urmate de o noua semnatura şi ştampila.
ART. 19
(1) Principalul obligat înscrie pe versoul certificatului de garanţie globalã numele şi prenumele persoanelor abilitate sa depunã şi sa semneze documente de tranzit T1, însoţite de specimenele de semnatura.
(2) În situaţia în care numãrul reprezentanţilor principalului obligat, care în urma avizãrii favorabile a Direcţiei Generale a Vamilor pot întocmi şi semna documentele T1, depãşeşte numãrul maxim (8) alocat pe versoul certificatului de garanţie globalã, se va proceda astfel:
- rubricile certificatului vor fi împãrţite în doua, fiind posibila astfel înscrierea unui numãr maxim de 16 persoane;
- se va întocmi un tabel "Anexa la Certificatul de garanţie globalã nr. ........../data ..........", semnat şi stampilat de principalul obligat şi de Direcţia Generalã a Vamilor - Biroul centralizator, identic cu versoul certificatului, în care vor fi înscrise şi celelalte persoane, dacã numãrul acestora depãşeşte 16. Acesta va fi prezentat, la solicitarea biroului vamal de plecare, împreunã cu certificatul de garanţie globalã.
ART. 20
(1) Principalul obligat poate desemna alţi reprezentanţi numai dupã obţinerea avizului favorabil al Direcţiei Generale a Vamilor în urma verificãrii cunoştinţelor acestora.
(2) O persoana înscrisã pe certificatul de garanţie globalã poate fi desemnatã de principalul obligat sa semneze documente T1 la oricare dintre birourile vamale pentru care societatea este autorizata în calitate de principal obligat.
(3) Modificãrile menţionate la alin. (1) şi (2) sunt certificate de birourile vamale implicate, iar o xerocopie de pe certificatul de garanţie globalã va fi transmisã ulterior Biroului centralizator.
ART. 21
(1) Certificatul de garanţie globalã se pãstreazã în original la principalul obligat.
(2) Originalul certificatului de garanţie globalã se prezintã biroului vamal de plecare la solicitarea acestuia, în vederea verificãrii, dupã care se înmâneazã principalului obligat.
ART. 22
(1) Termenul de valabilitate a certificatului de garanţie globalã poate fi de maximum 2 ani. Acest termen poate fi prelungit o singura data de cãtre Biroul de garanţii pentru o perioada de încã 2 ani.
(2) Biroul de garanţii procedeazã la o examinare anuala a sumei garanţiei globale, în funcţie de volumul operaţiunilor de tranzit derulate de principalul obligat cu un an în urma, şi, dupã caz, modifica aceasta suma.
ART. 23
(1) Principalul obligat trebuie sa restituie imediat Biroului de garanţii toate certificatele de garanţie globalã eliberate şi cu termenul de valabilitate neexpirat, dacã angajamentul de garanţie globalã a fost reziliat de banca. Exemplarul original al angajamentului de garanţie globalã se retine de Biroul de garanţii şi se pãstreazã în evidenta timp de un an de la data rezilierii. În aceasta perioada pot fi fãcute notificãri de plata principalului obligat sau bãncii emitente pentru documentele T1 depuse pana la data rezilierii, care nu au fost încheiate.
(2) Principalul obligat trebuie sa restituie imediat Biroului de garanţii certificatele de garanţie globalã care au fost anulate de cãtre acesta.
ART. 24
Tranzitul mãrfurilor menţionate în lista cuprinsã în anexa nr. 5 la prezentele norme metodologice nu se efectueazã în baza unei garanţii globale. Aceasta lista poate fi revizuitã prin decizie a directorului general al Direcţiei Generale a Vamilor, ce va fi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 25
(1) În perioada de valabilitate a acestora, certificatele de garanţie globalã garanteazã drepturile vamale pentru toate documentele depuse de principalul obligat, fãrã a se tine evidenta soldului rãmas neutilizat.
(2) Birourile vamale de plecare accepta numai documentele de tranzit T1 pe care sunt aplicate aceleaşi specimene de semnatura ca şi pe certificatele de garanţie globalã.

2.3 Garanţia izolata

ART. 26
(1) Garanţia izolata este constituitã la biroul vamal de plecare pentru o singura operaţiune de tranzit T1, conform angajamentului de garanţie izolata prevãzut în anexa nr. 4 la prezentele norme metodologice.
(2) Pentru mai multe operaţiuni de tranzit garanţia izolata poate fi constituitã şi conform modelului prezentat în anexa nr. 6 la prezentele norme metodologice, soldul acesteia fiind evidenţiat dupã fiecare operaţiune.
(3) Garanţia izolata poate fi constituitã şi prin depunerea unei sume în numerar sau prin virament la biroul vamal de plecare. Atunci când garanţia izolata a fost constituitã prin virament pentru mai multe operaţiuni de tranzit, soldul acesteia va fi evidenţiat dupã fiecare operaţiune.
ART. 27
Cuantumul garanţiei izolate se determina de biroul vamal de plecare şi reprezintã suma exactã a drepturilor vamale aferente mãrfurilor supuse operaţiunii de tranzit.
ART. 28
(1) Originalul angajamentului de garanţie izolata se pãstreazã la biroul vamal de plecare.
(2) Biroul vamal de plecare, imediat dupã confirmarea operaţiunii de tranzit, transmite angajamentul de garanţie izolata, constituit pentru o singura operaţiune de tranzit, la banca emitenta, împreunã cu o adresa din care sa rezulte ca garanţia înscrisã în angajament este eliberata.

2.4 Garanţia forfetara

ART. 29
Garanţia forfetara se constituie la Biroul de garanţii de cãtre o societate garanta, pe baza angajamentului de cauţiune forfetara, conform modelului prezentat în anexa nr. 7 la prezentele norme metodologice.
ART. 30
(1) Societatea garanta poate elibera principalilor obligaţi titluri de garanţie forfetara pentru o valoare reprezentând echivalentul în lei al sumei de 7.000 euro, conform modelului prevãzut în anexa nr. 8 la prezentele norme metodologice.
(2) Hârtia utilizata pentru titlurile de garanţie forfetara este fãrã paste mecanice, cantareste cel puţin 55 g/mp şi este dublata de o imprimare pe fond ghilosat de culoare roşie.
(3) Formatul titlului de garanţie forfetara este de 148/105 mm.
ART. 31
(1) Formularul utilizat pentru eliberarea titlului de garanţie forfetara este marcat cu serie şi numãr, imprimate de tipografie.
(2) Pe formularele titlurilor de garanţie forfetara se înscriu denumirea şi sediul societãţii care le-a tipãrit sau o sigla care sa permitã identificarea acesteia.
(3) Aceste formulare trebuie sa fie completate prin dactilografiere sau printr-un procedeu mecanografic.
ART. 32
(1) Când nivelul de 7.000 euro este insuficient pentru a acoperi o operaţiune de tranzit T1, biroul vamal de plecare solicita o garanţie superioarã prin depunerea mai multor titluri de garanţie forfetara, necesare pentru garantarea drepturilor vamale aferente operaţiunii de tranzit în cauza.
(2) Pe un singur mijloc de transport se pot utiliza maximum 7 (şapte) titluri de garanţie forfetara, cu excepţia mãrfurilor prevãzute în anexa nr. 5 la prezentele norme metodologice.
ART. 33
Titlurile de garanţie forfetara se pãstreazã în original la biroul vamal de plecare pana la confirmarea operaţiunii de tranzit, dupã care sunt transmise societãţii garante emitente împreunã cu o adresa din care sa rezulte ca garanţia înscrisã în titlu este eliberata.
ART. 34
Rezilierea angajamentului de garanţie forfetara este notificatã fãrã întârziere tuturor birourilor vamale de cãtre Biroul de garanţii.

CAP. 3
Procedura de tranzit comun (Procedura T1)

3.1. Formalitãţi la biroul vamal de plecare

ART. 35
(1) Documentul de tranzit T1 (exemplarele 1, 4, 5 şi 7) este completat, semnat şi depus la biroul vamal de plecare de cãtre principalul obligat.
(2) Pentru operaţiunile de export cu tranzit exemplarele declaraţiei vamale în detaliu utilizate în procedura informatica sunt: 1/6, 2/7, 3/8, 4/5 X, 4 X/5. :
- exemplarul 4/5X însoţeşte mãrfurile expediate în regim de tranzit comun şi este reţinut de biroul vamal de destinaţie;
- exemplarul 4X/5 însoţeşte mãrfurile aflate în tranzit pana la biroul vamal de destinaţie şi este transmis Biroului centralizator pentru confirmarea operaţiunii de tranzit la biroul vamal de plecare.
(3) Orice referire în cuprinsul prezentelor norme metodologice la exemplarul 5 este valabilã şi pentru exemplarul 4 X/5.
ART. 36
(1) Documentul T1 poate fi însoţit de unul sau de mai multe formulare complementare, conform modelului prevãzut în anexa nr. 4/b la Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 626/1997 .
(2) Formularele complementare, anexate la documentul de tranzit T1, fac parte integrantã din acesta.
ART. 37
Listele de incarcatura, întocmite conform modelului prezentat în anexa nr. 9 la prezentele norme metodologice, pot fi utilizate în locul formularelor complementare şi anexate la documentul T1, pentru toate tipurile de operaţiuni de tranzit, cu excepţia operaţiunilor de export cu tranzit.
ART. 38
Listele de incarcatura, utilizate şi completate conform dispoziţiilor înscrise în anexa nr. 10 la prezentele norme metodologice, fac parte integrantã din documentul de tranzit T1.
ART. 39
(1) Documentul de tranzit T1 se completeazã conform <>Deciziei directorului general al Direcţiei Generale a Vamilor nr. 946/1997 pentru aprobarea Normelor tehnice de completare, utilizare şi tipãrire a declaraţiei vamale în detaliu, precum şi deciziilor ulterioare de modificare sau de completare a acesteia.
(2) Urmãtoarele rubrici, specifice operaţiunii de tranzit comun, sunt obligatorii şi se completeazã astfel:
Rubrica 1 - Declaraţie: Principalul obligat aplica sigla "T1" în a 3-a caseta din exemplarele primare. În cazul utilizãrii formularelor complementare principalul obligat aplica sigla "T1 bis" în a 3-a caseta a formularului sau a formularelor complementare folosite.
Rubrica 50 - Principal obligat: Se completeazã cu datele de referinta ale principalului obligat: denumirea, sediul, numãrul de autorizare atribuit de autoritatea vamalã, numele şi prenumele reprezentantului acestuia.
Exemplarul care rãmâne la biroul vamal de plecare trebuie sa poarte originalul semnãturii principalului obligat sau, dupã caz, a reprezentantului acestuia. Semnatura angajeazã principalul obligat pentru toate elementele care se referã la operaţiunea de tranzit, conform datelor înscrise în declaraţia vamalã.
Rubrica 52 - Garanţie: Prima caseta se completeazã cu numãrul şi data certificatului de garanţie sau ale titlului de garanţie şi cu denumirea biroului la care aceasta este constituitã, respectiv Biroul de garanţii sau biroul vamal de plecare, dupã caz.
În a doua caseta se înscrie codul tipului de garanţie utilizat pentru operaţiunea consideratã.



Lista codurilor folosite pentru tipurile de garanţii:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Situaţia Codul Ale menţiuni necesare
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
pentru garanţia globalã 1 Numãrul certificatului de garanţie
pentru garanţia izolata 2 Numãrul titlului de garanţie/data
pentru garanţia în numerar 3 Numãrul documentului/data
pentru garanţia forfetara 4 Numãrul titlului de garanţie forfetara
pentru dispense de garanţie 5 Baza legalã conform cãreia operaţiunea
conform prevederilor legale în vigoare de
tranzit în cauza este scutitã de la
garantarea drepturilor vamale
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



(3) Rubrica 33 - Codul mãrfurilor: Pentru operaţiunile de tranzit completarea acestei rubrici este facultativã, cu excepţia mãrfurilor excluse de la garanţia globalã. În aceasta rubrica se va înscrie codul din Tariful vamal de import al României.
(4) Rubrica 47 - Calculul impozitarilor: Nu se completeazã când pentru operaţiunile de tranzit drepturile vamale sunt garantate cu un certificat de garanţie globalã.
ART. 40
Pentru operaţiunile de tranzit al mãrfurilor înscrise în anexa nr. 5 la prezentele norme metodologice se aplica urmãtoarele mãsuri:
a) se va completa obligatoriu rubrica 33 a documentului T1 privind codul mãrfurilor;
b) la rubrica 31 - Colete şi descrierea mãrfurilor se va face urmãtoarea menţiune: "Mãrfuri care circula conform prevederilor art. 24 din Decizia directorului general al Direcţiei Generale a Vamilor nr. 2.397".
ART. 41
(1) Biroul vamal de plecare înregistreazã şi accepta declaraţia T1 dupã ce verifica:
a) dacã documentul de garanţie corespunde tipului de garanţie admis pentru mãrfurile înscrise în documentul de tranzit;
b) numãrul şi valabilitatea documentului de garanţie;
c) dacã datele înscrise în documentul de tranzit T1 corespund cu cele din documentele de transport şi din celelalte documente anexate la aceasta.
(2) Biroul vamal de plecare stabileşte şi înscrie pe documentul T1, la rubrica D, termenul în care mãrfurile trebuie sa fie prezentate la biroul vamal de destinaţie, în funcţie de circumstanţele transportului respectiv. Termenul nu poate fi mai mare de 8 zile.
(3) La biroul vamal de plecare se acorda regimul de tranzit comun, iar agentul vamal aplica semnatura şi ştampila personalã pe document, pãstreazã exemplarul destinat biroului vamal de plecare şi remite exemplarele 4 şi 5 principalului obligat sau reprezentantului acestuia.
ART. 42
Atunci când pentru o singura operaţiune de tranzit comun cuantumul drepturilor vamale care trebuie garantate depãşeşte nivelul înscris în certificatul de garanţie globalã, biroul vamal solicita o garanţie acoperitoare. Documentul de tranzit T1 va fi admis numai dacã drepturile vamale sunt garantate cu un alt certificat de garanţie globalã acoperitor sau prin utilizarea unei garanţii izolate, caz în care rubricile 47 şi 52 ale acestuia vor fi completate corespunzãtor.
ART. 43
(1) Dacã într-un mijloc de transport au fost încãrcate atât mãrfuri care urmeazã sa fie tranzitate în baza unui certificat de garanţie globalã, cat şi mãrfuri excluse de la garanţia globalã, la biroul vamal de plecare se pot depune de cãtre acelaşi principal obligat doua documente de tranzit T1, având acelaşi birou vamal de destinaţie, ţinându-se seama ca pentru fiecare dintre aceste documente trebuie furnizat un alt tip de garanţie.
(2) În aceasta situaţie biroul vamal de plecare va înscrie pe exemplarele 4 şi 5 ale documentelor T1 emise de acesta, în spaţiul liber aflat sub casutele 15 şi 17, numãrul şi data celorlalte documente T1 care însoţesc transportul.
ART. 44
Atunci când un mijloc de transport este utilizat pentru încãrcarea succesiva cu mãrfuri destinate exportului la mai multe birouri vamale de plecare, se va proceda astfel:
a) Fiecare birou vamal de plecare va întocmi un document de tranzit T1 numai pentru partida de marfa încãrcatã în zona de competenta a acestuia, iar biroul vamal de destinaţie va fi biroul vamal de frontiera pe unde mãrfurile urmeazã sa pãrãseascã teritoriul României. Pe toate documentele T1 care însoţesc transportul se înscrie acelaşi birou vamal de destinaţie, care confirma operaţiunile prin transmiterea la Biroul centralizator a tuturor exemplarelor 4 X/5.
b) Termenul de tranzit acordat de primul birou vamal de plecare va fi obligatoriu de 8 zile.
c) La birourile vamale de plecare intermediare se inlatura sigiliile aplicate anterior în vederea încãrcãrii partidelor de mãrfuri şi se aplica alte sigilii care se vor mentiona în caseta F, pe toate exemplarele 4/5 ale documentelor T1 care însoţesc transportul.
d) Birourile vamale de plecare intermediare sunt obligate sa menţioneze pe exemplarele 4/5 ale documentelor T1 emise de acestea, în spaţiul liber aflat sub casutele 15 şi 17, numãrul şi data celorlalte documente T1 care însoţesc transportul.
ART. 45
(1) Dacã la unul dintre birourile vamale de plecare intermediare operaţiunea de tranzit este continuatã sub acoperirea unui carnet TIR, acesta va fi luat în evidenta, iar pe manifestul carnetului, în casuta nr. 10, se preia intreaga cantitate de marfa, înscriindu-se totodatã numãrul şi data documentelor de tranzit T1 precedente.
(2) Noile sigilii aplicate de biroul vamal care a luat în evidenta carnetul TIR se menţioneazã şi în caseta F, pe toate exemplarele 4/5 ale documentelor T1 precedente care însoţesc transportul.
(3) Documentul/documentele de tranzit T1 precedent/precedente care însoţeşte/însoţesc, împreunã cu carnetul TIR, mijlocul de transport se prezintã la biroul vamal de frontiera în vederea confirmãrii operaţiunilor de tranzit.
ART. 46
(1) Pentru mãrfurile vamuite la export la diferite birouri vamale de interior, care urmeazã sa fie grupate la un alt birou vamal de interior în vederea încãrcãrii pe un alt mijloc de transport care circula în trafic internaţional, la fiecare birou vamal de plecare se depune declaraţia vamalã de export cu tranzit. Pe documentul de tranzit T1, în rubrica 53 se va înscrie biroul vamal de frontiera, iar termenul de tranzit va fi de maximum 8 zile.
(2) În vederea depozitarii temporare pentru realizarea grupajului şi a reîncãrcãrii pe noul mijloc de transport transportatorul solicita biroului vamal transbordarea mãrfurilor în conformitate cu prevederile art. 325-327 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 626/1997 .
(3) În acordarea termenului de transbordare se va tine seama de respectarea termenului de 8 zile stabilit pentru tranzitarea mãrfurilor, sub acoperirea documentului T1, pana la biroul vamal de frontiera.
(4) La încãrcarea partidelor de marfa pe mijlocul de transport care circula în trafic internaţional biroul vamal va face menţiunile cu privire la transbordare în rubrica 55, pe exemplarele 4/5 ale tuturor documentelor T1 care însoţesc transportul pana la biroul vamal de frontiera. Totodatã, în spaţiul liber aflat sub casutele 15 şi 17 ale tuturor documentelor T1 biroul vamal va înscrie numãrul total al documentelor T1 care însoţesc acel transport.
ART. 47
Urmãrirea în procedura informatica a operaţiunilor de tranzit comun, sub acoperirea documentului T1, se efectueazã conform reglementãrilor în vigoare, astfel:
a) la înregistrarea datelor din documentul T1 se utilizeazã urmãtoarele coduri pentru regimul de tranzit comun:


84 Tranzit de la un birou vamal de interior la un birou vamal
de frontiera;
85 Tranzit de la un birou vamal de frontiera la un birou
vamal de interior;
86 Tranzit de la un birou vamal de frontiera la un birou
vamal de frontiera;
87 Tranzit de la un birou vamal de interior la un birou vamal
de interior;


b) la înregistrarea datelor din documentul T1 în câmpul "Transportator" se completeazã datele referitoare la principalul obligat: numãrul autorizaţiei, denumirea, sediul, numele şi prenumele reprezentantului acestuia;
c) la înregistrarea datelor din documentele de garanţii, cu ajutorul modulului MODACC, se utilizeazã urmãtoarele coduri:


88 Certificat de garanţie - Garanţie globalã;
89 Angajamentul de garanţie izolata - Garanţie izolata;
90 Numerar - Garanţie izolata;
91 Titlu de garanţie forfetara - Garanţie forfetara;
92 Angajament de garanţie izolata pentru mai multe
operaţiuni de tranzit.


ART. 48
Documentul de tranzit T1, cu excepţia operaţiunilor de export cu tranzit, se depune în procedura manualã, iar dupã introducerea şi stocarea datelor în modulul de urmãrire a tranzitelor, acesta primeşte automat numãr şi data, care se completeazã manual, în mod obligatoriu pe toate exemplarele.
ART. 49
În cazul operaţiunilor de export cu tranzit documentul de tranzit T1 care se depune în procedura informatica poarta aceleaşi numãr şi data cu cele ale declaraţiei vamale de export. Rubricile specifice tranzitului se completeazã ulterior pe documentul T1, prin dactilografiere sau prin alte mijloace mecanografice.
ART. 50
Când la biroul de plecare procedura T1 urmeazã unui alt regim vamal, pe declaraţia T1 se face referire la acest regim şi la documentele vamale corespunzãtoare.
ART. 51
Atunci când un mijloc de transport este utilizat pentru descãrcarea succesiva la mai multe birouri vamale de destinaţie, birourile vamale de destinaţie intermediare, care au procedat la îndepãrtarea sigiliilor pentru a permite descãrcarea parţialã a mãrfurilor, trebuie sa aplice noi sigilii şi sa facã menţiunea privind noile sigilii aplicate în caseta F pe toate exemplarele 4 şi 5 ale documentelor T1 care însoţesc transportul.

3.2. Formalitãţi la biroul vamal de destinaţie

ART. 52
(1) Mãrfurile şi documentul T1 (exemplarele 4 şi 5 sau exemplarele 4/5 şi 4/5 în situaţia exportului cu tranzit) vor fi prezentate la biroul vamal de destinaţie, în cadrul termenului stabilit de biroul vamal de plecare, care le înregistreazã imediat în evidentele proprii.
(2) Dupã verificarea documentelor şi a mijlocului de transport biroul vamal de destinaţie înscrie menţiunile pe exemplarele documentuluI T1 în funcţie de rezultatul controlului efectuat.
ART. 53
Menţiunile care trebuie fãcute de biroul vamal de destinaţie pe exemplarul 5 în urma controlului efectuat pot fi urmãtoarele:
1. când totul este în regula: "conform";
2. atunci când au fost constatate diferenţe, sub rubrica "Observaţii", dupã caz: excedent ......., lipsa ......., natura mãrfurilor ......., încadrarea tarifara .......... (excedentele şi lipsurile vizeazã fie numãrul coletelor, fie masa bruta, fie amândouã).
ART. 54
Când biroul vamal de destinaţie ia mãsuri cu privire la neregula constatatã, informeazã Biroul centralizator, inscriind în exemplarul 5 al documentului T1, dupã caz, în caseta "Controlat de cãtre vama de destinaţie", pe lângã cele menţionate conform art. 53 alin. (2), urmãtoarele:
a) dacã este o neregula minora care nu are urmãri în ceea ce priveşte încasarea drepturilor de import, a amenzilor sau a penalitatilor, se înscrie: "Neregula minora";
b) când mãrfurile sunt prezentate la biroul de destinaţie dupã expirarea termenului stabilit de biroul vamal de plecare şi când nerespectarea acestui termen se datoreazã unor situaţii bine justificate prin prezentarea unor documente justificative întocmite de autoritãţile competente (poliţie, vama etc.), situaţii acceptate de cãtre biroul vamal de destinaţie şi neimputabile principalului obligat sau transportatorului, biroul vamal înscrie: "Neregula minora";
c) când motivele pentru care mãrfurile au fost prezentate la biroul vamal de destinaţie dupã expirarea termenului stabilit de biroul de plecare nu sunt bine justificate, se aplica prevederile reglementãrilor vamale în vigoare, iar la biroul vamal de destinaţie se înscrie: "Sancţiune contravenţionalã";
d) în cazul în care neregula a dat naştere la perceperea de drepturi de import şi de alte taxe devenite exigibile, pe document se va înscrie: "Drepturile de import şi alte taxe devenite exigibile vor fi încasate". Biroul vamal de destinaţie informeazã Biroul centralizator şi biroul vamal de plecare prin transmiterea exemplarului 5 al documentului T1, cu menţiunile corespunzãtoare, şi a unei copii de pe procesul-verbal de constatare.
Biroul vamal de plecare va proceda conform prevederilor art. 165 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 626/1997 , şi va înştiinţa în scris Biroul centralizator dacã drepturile vamale au fost sau nu au fost încasate;
e) dacã la biroul de destinaţie s-a constatat o neregula, fãrã a adauga una dintre menţiunile precedente, privind decizia luatã, prin Biroul centralizator se va declansa procedura de cercetare.
ART. 55
(1) Originalul exemplarului 5, de confirmare a operaţiunii de tranzit, se expediazã de biroul vamal de destinaţie, în maximum 3 zile de la data înregistrãrii în evidentele proprii, prin posta, Biroului centralizator. Atunci când operaţiunea de tranzit s-a derulat sub acoperirea unei garanţii izolate exemplarul 5 va fi transmis de biroul vamal de destinaţie, prin posta, Biroului centralizator, a doua zi de la data înregistrãrii operaţiunii în evidente.
(2) Când se constata nereguli, care au fost menţionate în documentul T1, acesta va fi transmis imediat, prin posta, Biroului centralizator. În ambele situaţii pe plic va fi aplicatã ştampila TRANZIT COMUN, iar pana la confecţionarea acesteia menţiunea va fi facuta manual.
(3) Biroul centralizator, dupã înregistrarea exemplarelor în evidenta proprie, le va transmite imediat, prin posta, biroului vamal de plecare.
(4) În situaţia prevãzutã la art. 54 lit. d) Biroul centralizator transmite originalul exemplarului 5 cu menţiunile aferente şi documentele anexate biroului vamal de plecare. Biroul vamal de plecare considera confirmatã operaţiunea de tranzit numai dupã ce principalul obligat a achitat drepturile vamale datorate.
ART. 56
(1) În cazuri temeinic justificate o operaţiune de tranzit comun poate fi încheiatã şi la un alt birou de destinaţie decât cel menţionat în documentul de tranzit T1, acesta devenind în mod automat birou vamal de destinaţie.
(2) Noul birou vamal de destinaţie preia toate obligaţiile care îi revin în aceasta calitate şi comunica imediat, în scris, Biroului centralizator modificarea respectiva.
(3) În rubrica 56 a documentului T1 noul birou vamal de destinaţie face menţiunea: "Mãrfuri prezentate la biroul vamal...".
ART. 57
Operaţiunea de tranzit comun se încheie atunci când mãrfurile şi documentele T1 corespunzãtoare sunt prezentate şi înregistrate în evidenta de cãtre biroul vamal de destinaţie, iar garanţia şi obligaţiile titularului de tranzit nu continua pentru operaţiuni urmãtoare.
ART. 58
(1) La prezentarea mãrfurilor şi a documentului T1 la biroul vamal de destinaţie principalul obligat sau transportatorul poate solicita eliberarea unei recipise, conform modelului prevãzut în anexa nr. 11 la prezentele norme metodologice.
(2) Recipisa poate fi completatã în prealabil de principalul obligat sau de transportator.
(3) În coltul din stanga sus al recipisei vor fi înscrise numãrul şi data înregistrãrii operaţiunii de tranzit în evidentele biroului vamal de destinaţie.
(4) Semnatura şi ştampila agentului vamal din cadrul biroului de destinaţie, aplicate pe recipisa, nu reprezintã confirmarea legalã de încheiere a operaţiunii de tranzit, aceasta fiind probatã prin primirea exemplarului 5 al documentului de cãtre biroul de plecare.
ART. 59
(1) La prezentarea mãrfurilor şi a documentului T1 la biroul vamal de destinaţie principalul obligat sau transportatorul poate solicita biroului de destinaţie o copie de pe exemplarul 5, certificatã de autoritatea vamalã ca fiind conformã cu originalul.
(2) Aceasta copie poate fi prezentatã la biroul vamal de plecare ca proba alternativa a corectitudinii derulãrii operaţiunii de tranzit comun.

3.3. Evenimente şi nereguli în cursul transportului

ART. 60
Mãrfurile care figureazã pe un document T1 pot fi transbordate pe un alt mijloc de transport, sub supravegherea autoritãţilor vamale, în conformitate cu prevederile secţiunii 1 a cap. X din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 626/1997 . În acest caz documentul T1 va fi completat corespunzãtor la rubrica 55-Transbordare.
ART. 61
În timpul transportului pot aparea evenimente cum ar fi:
a) ruperea sigiliului dintr-o cauza independenta de vointa transportatorului;
b) accident care necesita transbordarea pe un alt mijloc de transport;
c) pericol iminent, care necesita descãrcarea imediata, parţialã sau totalã a mãrfurilor;
d) nerespectarea termenului de tranzit ca urmare a unor accidente sau a altor incidente survenite în cursul transportului;
e) altele.
ART. 62
(1) În caz de rupere a sigiliului în timpul transportului dintr-o cauza independenta de vointa transportatorului, acesta trebuie sa solicite întocmirea de cãtre autoritãţile competente (poliţie, vama) a unui proces-verbal de constatare.
(2) În caz de accident care necesita transbordarea pe un alt mijloc de transport se aplica prevederile art. 60.
(3) În caz de pericol iminent care necesita descãrcarea imediata, parţialã sau totalã, transportatorul va proceda conform alin. (1).
ART. 63
Pentru evenimentele menţionate la art. 61 autoritatea vamalã înscrie în rubrica 56 a documentului T1 (exemplarele 4 şi 5) menţiuni referitoare la aceste evenimente.
ART. 64
Pentru evenimente de tipul celor menţionate la art. 61 sau pentru alte evenimente care duc la încasarea taxelor vamale şi a altor drepturi de import biroul vamal de destinaţie va aplica prevederile înscrise în Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 626/1997 , şi va anunta Biroul centralizator în legatura cu mãsura luatã.

CAP. 4
Proceduri de cercetare şi control aposteriori. Recuperarea creanţelor

ART. 65
Dacã biroul vamal de plecare nu primeşte exemplarul 5 al documentului T1 în maximum 60 de zile de la data emiterii, acesta are obligaţia de a se adresa în scris principalului obligat în scopul obţinerii informaţiilor cu privire la încheierea operaţiunii de tranzit.
ART. 66
(1) La solicitarea menţionatã la art. 65 principalul obligat trebuie sa prezinte la biroul vamal de plecare:
a) recipisa sau copia de pe exemplarul 5, certificatã de autoritatea vamalã, din care sa rezulte ca mãrfurile în cauza au fost prezentate la biroul de destinaţie; sau
b) copia sau xerocopia, certificatã de autoritatea vamalã, de pe declaraţia vamalã de plasare a mãrfurilor sub un regim vamal la biroul vamal de destinaţie, care sa conţinã toate datele privind identificarea mãrfurilor.
(2) În situaţia menţionatã la lit. a) biroul vamal de plecare transmite informaţiile, împreunã cu o xerocopie de pe documentele prezentate şi de pe exemplarul 1 al documentului de tranzit T1, Direcţiei Generale a Vamilor - Biroul centralizator, care continua procedura de cercetare.
(3) În situaţia menţionatã la lit. b) operaţiunea de tranzit se considera încheiatã, acest lucru fiind comunicat în scris Direcţiei Generale a Vamilor - Biroul centralizator de cãtre biroul vamal de plecare.
ART. 67
(1) În cazul neprezentarii uneia dintre dovezile menţionate la art. 66, în termen de 120 de zile de la data emiterii documentului de tranzit, biroul vamal de plecare comunica în scris Biroului centralizator neincheierea operaţiunii de tranzit.
(2) Biroul centralizator împreunã cu Serviciul supraveghere tranzite şi dispecerat continua procedura de cercetare şi control care se poate finaliza fie prin încasarea de cãtre biroul vamal de plecare, dacã se constata o neregula în legatura cu acel tranzit, a cuantumului drepturilor vamale devenite exigibile, fie prin anunţarea biroului de plecare ca mãrfurile şi documentele corespunzãtoare au fost prezentate biroului vamal de destinaţie.
ART. 68
(1) Dacã Biroul centralizator nu este în posesia exemplarului 5 al documentului de tranzit T1, transmis de biroul vamal de destinaţie conform prevederilor art. 55, solicita acestui birou informaţiile necesare, prin trimiterea formularului TC 20 prevãzut în anexa nr. 13 la prezentele norme metodologice şi a unei xerocopii de pe exemplarul 1 al documentului T1.
(2) Biroul vamal de destinaţie soluţioneazã fãrã întârziere avizele de cercetare primite şi va trimite în cel mai scurt timp Biroului centralizator datele solicitate.
(3) Fiecare formular TC 20 se poate referi numai la un singur document T1 şi se completeazã conform anexei nr. 12 la prezentele norme metodologice.
ART. 69
În funcţie de rãspunsul biroului vamal de destinaţie, Biroul centralizator procedeazã la confirmarea tranzitului biroului de plecare sau continua procedura de cercetare.

ANEXA 1
-------
la normele metodologice
-----------------------

ROMÂNIA
MINISTERUL FINANŢELOR
DIRECŢIA GENERALĂ A VAMILOR


AUTORIZAŢIE
Nr. ............................

Societatea Comercialã ......................................................, cu sediul în ........................................................................................, este autorizata în calitate de principal obligat sa aplice sistemul de tranzit comun pe teritoriul României.
Prezenta autorizaţie este valabilã pentru birourile vamale ........................... .

Director general adjunct,

Data emiterii .............................


ANEXA 2
-------
la normele metodologice
-----------------------


REGIM DE TRANZIT COMUN
GARANŢIA GLOBALĂ

(Garanţie furnizatã global pentru mai multe operaţiuni de
tranzit în cadrul convenţiei referitoare la un regim de tranzit comun)


I. Angajamentul de cauţiune

1. Subsemnatul/subsemnata ......................................................... *1), domiciliat/domiciliata în ........................................................... *2), se instituie cauţiune solidarã la biroul de garanţie din .........., pana la concurenta unei sume maxime de ..................................................... lei fata de România, pentru tot ceea ce ..................... *3) este sau ar deveni obligat fata de statul menţionat mai sus atât în principal şi în adiţional, cat şi pentru cheltuieli şi accesorii, excluzând penalitãţile, cu titlu de drepturi, taxe şi alte impuneri rezultând din infracţiuni sau nereguli comise în cursul sau cu ocazia operaţiunilor de tranzit efectuate de principalul obligat.
2. Subsemnatul/subsemnata se obliga sa efectueze, la prima cerere scrisã a autoritãţii competente menţionate la paragraful 1, plata sumelor cerute, pana la concurenta sumei maxime menţionate mai sus şi fãrã a o putea amana dincolo de un termen de 30 de zile începând cu data cererii de plata, cu excepţia cazului în care acesta/aceasta sau orice alta persoana interesatã nu stabileşte, înainte de expirarea acestui termen, cu acordul autoritãţii competente, ca operaţiunea de tranzit s-a desfãşurat fãrã nici o infracţiune sau neregula în sensul regimului de tranzit comun.
Autoritãţile competente pot, la cererea subsemnatului/subsemnatei şi pentru toate motivele recunoscute ca fiind valabile, sa prelungeascã dincolo de termenul de 30 de zile socotit de la data cererii de plata termenul în care subsemnatul/subsemnata este obligat/obligatã sa efectueze plata sumelor cerute. Cheltuielile care rezulta din acordarea acestui termen suplimentar, în special dobânzile, trebuie sa fie calculate astfel încât suma lor sa fie echivalenta cu cea care ar fi cerutã în acest scop pe piata monetara şi financiarã nationala.

-----------------
*1) Numele şi prenumele sau denumirea societãţii bancare.
*2) Adresa completa.
*3) Numele şi prenumele sau denumirea agentului economic şi adresa completa a principalului obligat.

Aceasta suma nu poate fi scãzutã din sumele deja plãtite în baza prezentului angajament de cauţiune decât dacã subsemnatul/subsemnata este cercetat/cercetata în urma unei operaţiuni de tranzit în cadrul convenţiei referitoare la un regim de tranzit comun care a început înainte de primirea cererii de plata precedente sau în cele 30 de zile care urmeazã acesteia.
3. Prezentul angajament de cauţiune este valabil din ziua acceptãrii lui de cãtre biroul de garanţie.
Contractul de cauţiune poate fi reziliat oricând de subsemnatul/subsemnata, precum şi de cãtre statul pe teritoriul cãruia este situat biroul de garanţie.
Rezilierea devine efectivã din a 16-a zi dupã notificarea sa facuta celeilalte pãrţi.
Subsemnatul/subsemnata rãmâne rãspunzãtor/rãspunzãtoare de plata sumelor care devin exigibile ca urmare a operaţiunilor de tranzit în cadrul convenţiei referitoare la un regim de tranzit comun, acoperite de prezentul angajament de cauţiune, care a început înainte de data la care rezilierea devine efectivã, chiar dacã plata lor este cerutã ulterior.

Întocmit la ............ în ziua de ..................
......................................................
(semnatura)*4)


II. Acceptul biroului de garanţie

Biroul de garanţie ....................................
Angajarea cauţiunii acceptatã în ziua de .............. .

.............................
(semnatura şi ştampila)

-----------------
*4) Semnatarul trebuie ca înainte de a semna sa menţioneze urmãtoarele: "Valabil cu titlu (valoare) de cauţiune pentru suma de .......", indicând suma şi în litere.



ANEXA 3


la normele metodologice
-----------------------

TRANZIT COMUN
CERTIFICAT DE GARANŢIE

(fata)


┌──────────────────────────────────┬─────┬──────┬───────┬──────────────────────┐
│ 1. Ultima zi de valabilitate │ziua │ luna │ anul │ 2. Numãrul │
├──────────────────────────────────┼─────┴──────┴───────┴──────────────────────┤
│ 3. Principal obligat │ │
│ (numele, prenumele sau statutul │ │
│ social, adresa completa şi │ │
│ ţara) │ │
├──────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
│ 4. Garanţie │ │
│ (numele, prenumele sau │ │
│ statutul social, adresa │ │
│ completa şi ţara) │ România │
├──────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
│ 5. Biroul de garanţie │ │
│ (denumirea, adresa completa │Direcţia Generalã a Vamilor 70704 Bucureşti│
│ şi ţara) │ România │
├──────────────────────────────────┼──────────────────┬────────────────────────┤
│ 6. Nivelul garanţiei │ │ │
│ (în moneda nationala) │ în cifre: │ în litere: │
├──────────────────────────────────┴──────────────────┴────────────────────────┤
│ 7. Biroul de garanţie confirma obţinerea de cãtre principalul obligat │
│ menţionat anterior a unui acord prealabil pentru efectuarea de operaţiuni │
│ T1/T2 pe teritoriul vamal al: │
│ ROMÂNIEI │
├──────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────┤
│ 8. Termen de valabilitate prelungit pana la: │ Eliberat de ..... în ........│
│ ziua .... luna ... anul ..., inclusiv │ (locul) (data) │
│ de cãtre ....... în ....... │ │
│ (locul) (data) │ DIRECŢIA GENERALĂ A VAMILOR │
│ │ │
│ (semnatura funcţionarului şi ştampila │ (semnatura funcţionarului şi │
│ Biroului de garanţii) │ ştampila Biroului de │
│ │ garanţii) │
└──────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────┘


(verso)

9. Persoane abilitate sa semneze declaraţii T1 sau T2 pentru principalul obligat
┌────────────────────────┬──────────────┬────────────────────────┬─────────────┐
│10. Numele, prenumele şi│11. Semnatura │10. Numele, prenumele şi│11. Semnatura│
│specimenul de semnatura │ principalului│specimenul de semnatura │principalului│
│ale persoanei abilitate │ obligat*) │ale persoanei abilitate │ obligat*) │
├────────────────────────┼──────────────┼────────────────────────┼─────────────┤
├────────────────────────┼──────────────┼────────────────────────┼─────────────┤
├────────────────────────┼──────────────┼────────────────────────┼─────────────┤
├────────────────────────┼──────────────┼────────────────────────┼─────────────┤
└────────────────────────┴──────────────┴────────────────────────┴─────────────┘



*) În cazul în care principalul obligat este persoana juridicã, semnatura trebuie urmatã de indicarea numelui, prenumelui şi a calitãţii persoanei.


ANEXA 4
-------
la normele metodologice
-----------------------

REGIM DE TRANZIT COMUN
GARANŢIA IZOLATA


(Garanţie furnizatã pentru o singura operaţiune de tranzit în cadrul convenţiei
referitoare la un regim de tranzit comun)

I. Angajarea cauţiunii
1. Subsemnatul/subsemnata ................................ *1), domiciliat/domiciliata în ................................................ *2), accepta cauţiunea solidarã la biroul vamal de plecare din .........................., pana la concurenta unei sume maxime de .................................... lei fata de România, pentru tot ceea ce are legatura cu ........................ *3), este sau ar deveni obligat fata de statul sus-menţionat atât în principal şi în adiţional, cat şi pentru cheltuieli şi accesorii, excluzând penalitãţile cu titlu de drepturi, taxe şi alte impuneri, rezultând din infracţiuni sau nereguli comise în cursul sau cu ocazia operaţiunii de tranzit comun efectuate de principalul obligat de la biroul vamal de plecare ..................... la biroul vamal de destinaţie ........., referitor la mãrfurile indicate în continuare: ................... .
2. Subsemnatul/subsemnata se obliga sa efectueze, la prima cerere scrisã a autoritãţii competente menţionate la paragraful 1, plata sumelor cerute, fãrã a o putea amana dincolo de un termen de 30 de zile începând cu data cererii de plata, cu excepţia cazului în care acesta/aceasta sau orice alta persoana interesatã nu stabileşte înainte de expirarea acestui termen, cu acordul autoritãţii competente, ca operaţiunea de tranzit s-a desfãşurat fãrã nici o infracţiune sau neregula în sensul regimului de tranzit comun.
Autoritãţile competente pot, la cererea subsemnatului/subsemnatei şi pentru toate motivele recunoscute ca fiind valabile, sa prelungeascã dincolo de termenul de 30 de zile socotit de la data cererii de plata termenul în care subsemnatul/subsemnata este obligat/obligatã sa efectueze plata sumelor cerute. Cheltuielile care rezulta din acordarea acestui termen suplimentar, în special dobânzile, trebuie sa fie calculate astfel încât suma lor sa fie echivalenta cu cea care ar fi cerutã în acest scop pe piata monetara şi financiarã nationala.
3. Prezentul angajament este valabil din ziua acceptãrii lui de cãtre biroul vamal de plecare.

Întocmit la ............ în ziua de ..............
.................. .
(semnatura)*4)


II. Acceptul biroului de plecare

Biroul de plecare ....................................

Angajarea cauţiunii acceptate în ziua de ..............

Pentru acoperirea operaţiunii T1 eliberate de ....... sub numãrul ...........

.............................
(semnatura şi ştampila)

-----------------
*1) Numele şi prenumele sau denumirea societãţii bancare.
*2) Adresa completa.
*3) Numele şi prenumele sau denumirea agentului economic şi adresa completa a principalului obligat.
*4) Semnatarul trebuie ca înainte de a semna sa menţioneze urmãtoarele: "Valabil cu titlu (valoare) de cauţiune pentru suma de .....", indicând suma şi în litere.



ANEXA 5


la normele metodologice
-----------------------

LISTA
cuprinzând mãrfurile excluse de la garanţia globalã



┌─────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Poziţia tarifara │ Denumirea mãrfii │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 0901 din care: │ Cafea, chiar prajita sau decofeinizata; coji şi │
│ │ pelicule de cafea; inlocuitori de cafea conţinând │
│ │ cafea în orice proporţie │
│ 09 01 11 00 │ │
│ 09 01 12 00 │ │
│ 09 01 21 00 │ │
│ 09 01 22 00 │ │
│ 09 01 90 90 │ │
│ 2101 din care: │ Extracte, esente şi concentrate de cafea, de ceai sau │
│ 21 01 11 │ de mate şi preparate având la baza aceste produse sau │
│ │ având la baza cafea, ceai sau mate; cicoare prajita │
│ │ şi alţi inlocuitori organici de cafea şi extracte, │
│ │ esente şi concentrate din acestea │
│ 2203 din care: │ Bere fabricata din malt │
│ 22 03 00 │ │
│ 2204 din care: │ Vin din struguri proaspeţi, inclusiv vinuri imbogatite │
│ 22 04 10 │ cu alcool; must din struguri, altul decât cel de la │
│ 22 04 21 │ poziţia 20.09 │
│ 22 04 29 │ │
│ 22 04 30 │ │
│ 2205 │ Vermuturi şi alte vinuri din struguri proaspeţi, │
│ │ aromate cu plante sau cu substanţe aromatizante │
│ 2206 │ Alte bãuturi fermentate (de exemplu, obţinute din suc │
│ │ de pere proaspete, cidru, hidromel); amestecuri de │
│ │ bãuturi fermentate, amestecuri de bãuturi fermentate │
│ │ şi bãuturi nealcoolice, nedenumite şi necuprinse în │
│ │ alta parte │
│ 2207 din care: │ Alcool etilic nedenaturat cu o concentraţie de alcool, │
│ 22 07 10 00 │ determinata în funcţie de volum de 80% vol. sau │
│ │ peste; alcool etilic şi alte rachiuri, denaturate, de │
│ │ orice concentraţie │
│ 2208 din care: │ Alcool etilic nedenaturat cu o concentraţie de alcool │
│ 22 08 20 12 │ în funcţie de volum de pana la 80% vol. rachiuri, │
│ 22 08 20 14 │ lichioruri şi alte bãuturi spirtoase │
│ 22 08 20 27 │ │
│ 22 08 20 29 │ │
│ 22 08 20 40 │ │
│ 22 08 20 62 │ │
│ 22 08 20 64 │ │
│ 22 08 20 87 │ │
│ 22 08 20 89 │ │
│ 22 08 30 │ │
│ 22 08 40 │ │
│ 22 08 50 │ │
│ 22 08 60 │ │
│ 22 08 70 │ │
│ 22 08 90 11 │ │
│ 22 08 90 41 │ │
│ 22 08 90 52 │ │
│ 22 08 90 57 │ │
│ 22 08 90 69 │ │
│ 22 08 90 74 │ │
│ 22 08 90 78 │ │
│ 22 08 90 91 │ │
│ 22 08 90 99 │ │
│ 2400 din care: │ Tutun şi inlocuitori de tutun prelucrati │
│ 24 02 20 │ │
│ 24 02 10 00 │ │
│ 24 03 10 │ │
│ 24 03 91 00 │ │
│ 24 03 91 90 │ │
│ 24 03 99 10 │ │
│ 2710 din care: │ Uleiuri din petrol şi din minerale bituminoase, │
│ 27 10 00 34 │ altele decât uleiurile brute; produse nedenumite şi │
│ 27 10 00 36 │ necuprinse în alta parte, care conţin în greutate cel │
│ 27 10 00 27 │ puţin 70% uleiuri petroliere sau uleiuri obţinute din │
│ 27 10 00 29 │ minerale bituminoase, aceste uleiuri fiind constituenti│
│ 27 10 00 32 │ de baza ai produselor respective │
│ 27 10 00 66 │ │
│ 27 10 00 67 │ │
│ 27 10 00 68 │ │
│ 4302 │ Blanuri tabacite sau apretate (inclusiv capete, cozi, │
│ │ labe şi alte bucãţi, deşeuri şi resturi) neasamblate │
│ │ sau asamblate (fãrã adãugarea altor materiale) │
│ 4303 din care: │ Articole de îmbrãcãminte, accesorii de îmbrãcãminte │
│ 43 03 10 10 │ şi alte articole din blana │
│ 43 03 10 90 │ │
│ 7113 din care: │ Articole de bijuterie sau de giuvaergerie şi pãrţi │
│ 71 13 19 00 │ ale acestora, din metale preţioase sau din metale │
│ │ placate sau suflate cu metale preţioase │
│ 8703 │ Autoturisme şi alte autovehicule destinate în │
│ │ principal pentru transportul de persoane (altele decât │
│ │ cele de la poziţia 8702), inclusiv cele de tip "breck" │
│ │ şi maşinile de curse │
│ 3303 │ Parfumuri şi ape de toaleta │
│ 8415 din care: │ Maşini şi aparate pentru aer condiţionat... │
│ 84 15 10 00 │ │
│ 8516 din care: │ Incalzitoare instantanee de apa..... aparate │
│ 85 16 50 00 │ electrotermice pentru uz casnic │
└─────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┘



ANEXA 6
-------
la normele metodologice
-----------------------

REGIM DE TRANZIT COMUN
GARANŢIA IZOLATA

(Garanţie furnizatã pentru mai multe operaţiuni de tranzit în cadrul convenţiei
referitoare la un regim de tranzit comun)

I. Angajarea cauţiunii

1. Subsemnatul/subsemnata ................................ *1), domiciliat/domiciliata în .................................................... *2), accepta cauţiunea solidarã la biroul vamal de plecare din ..............................., pana la concurenta unei sume maxime de .... lei fata de România, pentru tot ceea ce .............................. *3) este sau ar devenit obligat fata de statul susmentionat atât în principal şi în adiţional, cat şi pentru cheltuieli şi accesorii, excluzând penalitãţile cu titlu de drepturi, taxe şi alte impuneri, rezultând din infracţiuni sau nereguli comise în cursul sau cu ocazia operaţiunii de tranzit comun efectuate de principalul obligat şi înscrise de biroul vamal de plecare în modelul de utilizare a garanţiei izolate pentru mai multe operaţiuni de tranzit.
2. Subsemnatul/subsemnata se obliga sa efectueze, la prima cerere scrisã a autoritãţii competente menţionate la pct. 1, plata sumelor cerute, fãrã a o putea amana dincolo de un termen de 30 de zile începând cu data cererii de plata, cu excepţia cazului în care acesta/aceasta sau orice alta persoana interesatã nu stabileşte înainte de expirarea termenului, cu acordul autoritãţii competente, ca operaţiunea de tranzit s-a desfãşurat fãrã nici o infracţiune sau neregula în sensul regimului de tranzit comun.
Autoritãţile competente pot, la cererea subsemnatului/subsemnatei şi pentru toate motivele recunoscute ca fiind valabile, sa prelungeascã dincolo de termenul de 30 de zile socotit de la data cererii de plata termenul în care subsemnatul/subsemnata este obligat/obligatã sa efectueze plata sumelor cerute. Cheltuielile care rezulta din acordarea acestui termen suplimentar, în special dobânzile, trebuie sa fie calculate astfel încât suma lor sa fie echivalenta cu cea care ar fi cerutã în acest scop pe piata monetara şi financiarã nationala.
3. Prezentul angajament este valabil din ziua acceptãrii lui de cãtre biroul vamal de plecare.

Întocmit la ........ în ziua de ..........
..................
(semnatura)*4)

--------------
*1) Numele şi prenumele sau denumirea societãţii bancare.
*2) Adresa completa.
*3) Numele şi prenumele sau denumirea agentului economic şi adresa completa a principalului obligat.
*4) Semnatarul trebuie ca înainte de a semna sa menţioneze urmãtoarele: "Valabil cu titlu (valoare) de cauţiune pentru suma de ...................", indicând suma şi în litere.


II. Acceptul biroului de plecare

Biroul de plecare ....................................

Angajarea cauţiunii acceptate în ziua de ..............

Pentru operaţiunile T1 înscrise în modelul de utilizare a garanţiei izolate pentru mai multe operaţiuni de tranzit

............................
(semnatura şi ştampila)




MODEL
de utilizare a garanţiei izolate pentru mai multe operaţiuni de tranzit

Angajament de cauţiune .................
Principal obligat ......................

Suma garanţiei în lei |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

┌────┬─────────┬─────────────┬─────────────┬───────────┬───────────────┬──────┐
│Nr. │Numãr T1 │ Data │ Biroul │ Nivelul │Data returnarii│ Sold │
│crt.│ │constituirii │de destinaţie│drepturilor│ exemplarului 5│ │
│ │ │ │ │ vamale │ │ │
├────┼─────────┼─────────────┼─────────────┼───────────┼───────────────┼──────┤
├────┼─────────┼─────────────┼─────────────┼───────────┼───────────────┼──────┤
├────┼─────────┼─────────────┼─────────────┼───────────┼───────────────┼──────┤
├────┼─────────┼─────────────┼─────────────┼───────────┼───────────────┼──────┤
├────┼─────────┼─────────────┼─────────────┼───────────┼───────────────┼──────┤
├────┼─────────┼─────────────┼─────────────┼───────────┼───────────────┼──────┤
└────┴─────────┴─────────────┴─────────────┴───────────┴───────────────┼──────┤
Report └──────┘

(verso)
┌────┬─────────┬─────────────┬─────────────┬───────────┬───────────────┬──────┐
│Nr. │Numãr T1 │ Data │ Biroul │ Nivelul │Data returnarii│ Sold │
│crt.│ │constituirii │de destinaţie│drepturilor│ exemplarului 5│ │
│ │ │ │ │ vamale │ │ │
├────┼─────────┼─────────────┼─────────────┼───────────┼───────────────┼──────┤
├────┼─────────┼─────────────┼─────────────┼───────────┼───────────────┼──────┤
├────┼─────────┼─────────────┼─────────────┼───────────┼───────────────┼──────┤
├────┼─────────┼─────────────┼─────────────┼───────────┼───────────────┼──────┤
├────┼─────────┼─────────────┼─────────────┼───────────┼───────────────┼──────┤
├────┼─────────┼─────────────┼─────────────┼───────────┼───────────────┼──────┤
└────┴─────────┴─────────────┴─────────────┴───────────┴───────────────┼──────┤
Report └──────┘




ANEXA 7
-------
la normele metodologice
-----------------------

REGIM DE TRANZIT COMUN
GARANŢIA FORFETARA

I. Angajamentul de cauţiune

1. Subsemnatul/subsemnata ................................ *1), domiciliat/domiciliata în ................................ *2), accepta cauţiunea solidarã la biroul de garanţie din .................... fata de România, pentru tot ceea ce un principal obligat este sau ar deveni obligat fata de statul menţionat mai sus atât în principal şi în adiţional, cat şi pentru cheltuieli şi accesorii, excluzând penalitãţile cu titlu de drepturi, taxe şi alte impuneri, rezultând din infracţiuni sau nereguli comise în cursul sau cu ocazia operaţiunii de tranzit efectuate de principalul obligat în cadrul regimului de tranzit comun, fata de care subsemnatul/subsemnata a consimţit sa angajeze responsabilitatea sa prin eliberarea de titluri de garanţie, şi aceasta pana la concurenta unei sume maxime de 7.000 euro per titlu.
2. Subsemnatul/subsemnata se obliga sa efectueze, la prima cerere scrisã a autoritãţii competente menţionate la paragraful 1, plata sumelor cerute, pana la concurenta sumei de 7.000 euro per titlu, şi fãrã a o putea amana dincolo de un termen de 30 de zile începând cu data cererii de plata, cu excepţia cazului în care el/ea sau orice alta persoana interesatã nu stabileşte înainte de expirarea acestui termen, cu acordul autoritãţii competente, ca operaţiunea de tranzit s-a desfãşurat fãrã nici o infracţiune sau neregula în aplicarea regimului de tranzit comun.
Autoritãţile competente pot, la cererea subsemnatului/subsemnatei şi pentru toate motivele recunoscute ca fiind valabile, sa prelungeascã dincolo de termenul de 30 de zile socotit de la data cererii de plata termenul în care subsemnatul/subsemnata este obligat sa efectueze plata sumelor cerute. Cheltuielile care rezulta din acordarea acestui termen suplimentar, în special dobânzile, trebuie sa fie calculate astfel încât suma lor sa fie echivalenta cu cea care ar fi cerutã în acest scop pe piata monetara şi financiarã nationala.
3. Prezentul angajament de cauţiune este valabil din ziua acceptãrii lui de cãtre biroul de garanţie.
Contractul de cauţiune poate fi reziliat oricând de subsemnatul/subsemnata, precum şi de statul pe teritoriul cãruia este situat biroul de garanţie.
Rezilierea devine efectivã din a 16-a zi dupã notificarea sa facuta celeilalte pãrţi.
Subsemnatul/subsemnata rãmâne rãspunzãtor de plata sumelor care devin exigibile ca urmare a operaţiunilor de tranzit în cadrul convenţiei referitoare la un regim de tranzit comun, acoperite de prezentul angajament de cauţiune, care a început înainte de data la care rezilierea devine efectivã, chiar dacã plata lor este cerutã ulterior.

Întocmit la ........ în ziua de .............
....................... .
(semnatura)*3)


II. Acceptul biroului de garanţie

Biroul de garanţie ....................................

Angajarea cauţiunii acceptatã în ziua de ..............

.............................
(semnatura şi ştampila)

--------------
*1) Numele şi prenumele sau denumirea societãţii bancare.
*2) Adresa completa.
*3) Semnatarul trebuie ca înainte de a semna sa menţioneze urmãtoarele: "Valabil cu titlu (valoare) de cauţiune pentru suma de ......", indicând suma şi în litere.



ANEXA 8


la normele metodologice
-----------------------

(fata)


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ TRANZIT COMUN │
│ TRANZIT COMUNITAR │
│ │
│ Document de garanţie forfetara │
│ Emitentul .............................................................. │
│ ........................................................................ │
│ (numele sau calitatea şi adresa) │
│ (Angajarea a fost acceptatã de ......................................... │
│ prin unitatea garanta din ............................................. .) │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Prezentul document este valabil pana la concurenta sumei de 7.000 euro │
│ pentru o operaţiune T1 sau T2 începând cel mai târziu la data de .........., │
│ şi fata de care principalul obligat este ................................... │
│ ............................................................................ │
│ (numele sau calitatea şi adresa) │
│ │
│ ................................... .................................. │
│ (semnatura principalului obligat)*1) (semnatura şi ştampila emitentului) │
│ │


│ *1) Semnatura este facultativã. │


└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


(verso)
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Se completeazã de unitatea vamalã de plecare │
│ │
│ Operaţiune de tranzit efectuatã sub acoperirea documentului T1/T2/T2ES/T2PT │
│ înregistrat la data de ..................... cu nr. ..................... de │
│ cãtre unitatea vamalã ......................................... . │
│ │
│ .............................. .................................. │
│ (ştampila) (semnatura) │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘





ANEXA 9


la normele metodologice
-----------------------

LISTA DE INCARCATURA

Document T1
Nr. ....../data ...........



┌────┬────────────────┬────────────────┬──────────┬─────────────┬────┬─────────┐
│Nr. │ │ │ │ Ţara │ │ │
│crt.│Denumirea mãrfii│Poziţia tarifara│Cantitatea├──────┬──────┤U.M.│ Valoarea│
│ │ │ │ │Import│Export│ │ │
├────┼────────────────┼────────────────┼──────────┼──────┼──────┼────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────────────┴────────────────┴──────────┴──────┴──────┴────┴─────────┘

.......................................
(semnatura/ştampila)

Principal obligat, Agent vamal,



ANEXA 10
--------
la normele metodologice
-----------------------

LISTA DE INCARCATURA
Instrucţiuni de utilizare şi completare

1. Atunci când se folosesc liste de incarcatura pentru o trimitere care cuprinde mai multe feluri de mãrfuri, rubricile 15, 33 şi 41 din Declaraţia vamalã de tranzit (documentul T1) sunt barate, iar în rubrica 31 "Colete şi descrierea mãrfurilor" se va face menţiunea: "Conform listei de incarcatura anexate".
2. Lista de incarcatura este întocmitã în acelaşi numãr de exemplare ca şi declaraţia vamalã de tranzit, exemplarele sale având aceeaşi destinaţie.
3. Atunci când se înregistreazã declaraţia lista de incarcatura primeşte acelaşi numãr de înregistrare ca şi Declaraţia vamalã de tranzit (documentul T1). Acest numãr trebuie sa fie aplicat fie cu ajutorul unei ştampile ce conţine denumirea biroului vamal de plecare, fie de mana.
4. Atunci când sunt anexate mai multe liste de incarcatura la aceeaşi declaraţie ele trebuie sa poarte şi un numãr de ordine atribuit de principalul obligat; numãrul de liste anexate este indicat în rubrica 4 "Liste de incarcatura" a declaraţiei vamale.
5. În coloana "U.M." se va înscrie unitatea de mãsura specifica şi nu codul acesteia, conform anexei nr. 13 la Decizia directorului general al Direcţiei Generale a Vamilor nr. 946/1997.
6. În coloana "Valoarea" se va înscrie valoarea facturatã pentru mãrfurile declarate, în moneda din factura.



ANEXA 11


la normele metodologice
-----------------------



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ TRANZIT COMUN │
│ │
│ │
│ RECIPISA │
│ │
│ Nr. de înregistrare ................/data ................. │
│ │
│ Biroul vamal .................... confirma ca documentul T1/exemplarul de │
│ control T5, înregistrat la data de ........... cu nr. ................... │
│ de cãtre biroul vamal .................................................., │
│ a fost predat şi pana în prezent nu s-a semnalat nici o neregula în │
│ legatura cu trimiterea la care se referã documentul de însoţire. │
│ │
│ (ştampila agentului vamal) Localitatea ..................... │
│ Data ............................ │
│ ................................. │
│ (semnatura) │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



ANEXA 12
--------
la normele metodologice
-----------------------

AVIZ DE CERCETARE (TC 20)
Instrucţiuni de completare

A. Fata formularului
1. Caseta I se va completa de cãtre Biroul centralizator, mai puţin rubrica D (care se completeazã de Biroul de tranzit).
2. Biroul vamal de destinaţie va rãspunde prin bifarea casutelor corespunzãtoare din caseta IV.
3. În situaţia în care biroul vamal de destinaţie solicita informaţii suplimentare se va completa caseta II.
4. La cererea de informaţii suplimentare Biroul centralizator va rãspunde prin completarea casetei III.
B. Versoul formularului
Versoul nu se completeazã, întrucât în aceasta faza nu sunt prevãzute birouri vamale de trecere.



ANEXA 13


la normele metodologice
-----------------------

AVIZ DE CERCETARE

TC20


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ I. Se completeazã de biroul de plecare │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ A. Document T nr. B. Birou de destinaţie (indicare şi ţara)│
│ anexat copie de pe exemplarul 1 │
│ C. Biroul de plecare (indicare şi D. Birou de tranzit (indicare şi ţara) │
│ adresa completa) │
│ 1. │
│ 2. │
│ 3. │
│ 4. │
│ 5. │
│ 6. │
│ E. Numãrul de înmatriculare a vehiculului sau numele vasului, când se │
│ cunoaşte │
│ F. Destinatar (numele şi adresa completa) │
│ G. Conform informaţiilor furnizate de titularul tranzitului, trimiterea a │
│ fost │
│ [] 1. prezentatã la biroul │
│ dumneavoastrã în │z│l│a│ [] 2. remisã destinatarului în │z│l│a│ │
│ └─┴─┴─┘ └─┴─┴─┘ │
│ [] 3. remisã lui .................................. │z│l│a│ │
│ ( ) └─┴─┴─┘ │
│ [] H. O recipisa referitoare la document şi eliberata de biroul │
│ dumneavoastrã în │z│l│a│ mi-a fost prezentatã │
│ └─┴─┴─┘ │
│ [] I. Titularul tranzitului nu a putut da informaţii privind trimiterea │
│ Locul şi data: Semnatura: Ştampila: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│II. Se completeazã de biroul de destinaţie Cerere de informaţii complementare│
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Pentru continuarea cercetãrilor rog biroul de plecare sa-mi trimitã: │
│ [] 1. natura exactã a mãrfurilor [] 2. copia de pe factura │
│ [] 3. o copie de pe manifest conosament [] 4. numele persoanei însãrcinate │
│ sau de pe scrisoarea de transport cu completarea formalitãţilor │
│ aerian la biroul de destinaţie │
│ [] 5. dovezile şi informaţiile urmãtoare │
│ (de precizat): │
│ Locul şi data: Semnatura: Ştampila: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│III. Se completeazã de biroul de plecare: rãspuns la cererea de informaţii │
│ complementare │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ [] 1. Aveti anexate informaţiile, copiile şi dovezile cerute │
│ 1 2 3 4 5 │
│ [] 2. Informaţiile, copiile sau dovezile marcate la cifrele [][][][][] din │
│ cererea dumneavoastrã nu sunt disponibile │
│ Locul şi data: Semnatura: Ştampila: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│IV. Se completeazã de biroul de destinaţie: informaţii pentru biroul de │
│ plecare │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ [] 1. Exemplarul de înapoiat (exemplarul 5) a fost trimis în │z│l│a│;alãturat│
│ └─┴─┴─┘ │
│ copia de pe exemplarul 1 vizata corespunzãtor. │
│ [] 2. Exemplarul de înapoiat (exemplarul 5) vizat corespunzãtor este anexat │
│ la prezentul aviz de cercetare. │
│ [] 3. Cercetãrile sunt în curs şi exemplarul de înapoiat (exemplarul 5) sau │
│ copia de pe exemplarul 1 va fi trimisa în cel mai scurt timp. │
│ [] 4. Trimiterea a fost prezentatã aici fãrã documentul aferent. │
│ [] 5. Nici trimiterea şi nici documentul aferent nu au fost prezentate aici │
│ şi nici o informaţie cu privire la acestea nu a putut fi obţinutã. │
│ │
│ Locul şi data: Semnatura: Ştampila: │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016