Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 17 din 2 octombrie 2006  pentru aprobarea Metodologiei de elaborare, modificare si implementare a planului individualizat de asistenta a consumatorului de droguri    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 17 din 2 octombrie 2006 pentru aprobarea Metodologiei de elaborare, modificare si implementare a planului individualizat de asistenta a consumatorului de droguri

EMITENT: MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR - AGENTIA NATIONALA ANTIDROG
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 899 din 6 noiembrie 2006

Având în vedere prevederile <>art. 16 alin. (2) din Regulamentul de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 860/2005 ,
în temeiul prevederilor <>art. 3 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.489/2002 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale Antidrog, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

preşedintele Agenţiei Naţionale Antidrog emite prezenta decizie.

ART. 1
Se aprobã Metodologia de elaborare, modificare şi implementare a planului individualizat de asistenţã a consumatorului de droguri, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezenta decizie.
ART. 2
Prezenta decizie se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Agenţiei
Naţionale Antidrog,
Pavel Abraham
Bucureşti, 2 octombrie 2006.
Nr. 17.

ANEXĂ
METODOLOGIE
de elaborare, modificare
şi implementare a
planului individualizat
de asistenţã a
consumatorului de droguri

ART. 1
(1) Planul individualizat de asistenţã a consumatorului de droguri reprezintã intervenţiile şi mãsurile terapeutice, psihologice şi sociale adaptate necesitãţilor fiecãrui consumator de droguri şi se întocmeşte în situaţiile prevãzute la <>art. 13 alin. (2) din Regulamentul de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 860/2005 , denumit în continuare Regulament.
(2) Stabilirea planului individualizat de asistenţã a consumatorului de droguri se face de cãtre managerul de caz împreunã cu echipa din cadrul centrului de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog (CPECA), în urma evaluãrii consumatorului de droguri şi odatã cu identificarea programului integrat de asistenţã, cu respectarea principiului implicãrii active a consumatorului de droguri beneficiar al serviciilor.
(3) Acceptul consumatorului de droguri cu privire la serviciile propuse se face prin semnarea acordului de asistenţã medicalã, psihologicã şi socialã, la care este anexat planul individualizat de asistenţã a consumatorului de droguri.
ART. 2
Stabilirea planului individualizat de asistenţã a consumatorului de droguri se face prin utilizarea rezultatelor evaluãrii şi urmãreşte:
a) stabilirea modalitãţii de asistenţã: de urgenţã, ambulatorie, în regim rezidenţial, în regim spitalicesc;
b) stabilirea tipurilor de servicii: medicale, psihologice şi sociale;
c) stabilirea mãsurilor de asistenţã: medicalã, psihologicã şi socialã, adecvate necesitãţilor şi obiectivelor intervenţiei;
d) alegerea structurii adecvate şi disponibile: centre de asistenţã pentru consumatorii de droguri, aşa cum sunt enumerate în art. 29 din Regulament.
ART. 3
(1) Dupã finalizarea evaluãrii, în cadrul întâlnirilor membrilor echipei CPECA se stabileşte programul integrat de asistenţã, are loc prioritizarea obiectivelor pe arii şi se stabileşte un plan individualizat de asistenţã a consumatorului de droguri.
(2) Încã din faza evaluãrii, membrii echipei multidisciplinare din CPECA contacteazã furnizorii de servicii, ţinând cont de criteriile acestora de admitere în vederea atingerii obiectivelor propuse în planul individualizat de asistenţã a consumatorului de droguri.
(3) Dupã contactarea furnizorilor de servicii, în funcţie de serviciile disponibile, echipa din cadrul CPECA definitiveazã planul individualizat de asistenţã a consumatorului de droguri.
ART. 4
La elaborarea unui plan individualizat de asistenţã a consumatorului de droguri se au în vedere urmãtoarele componente:
a) privind pacientul:
(i) rezultatele evaluãrii pe arii;
(ii) prioritizarea obiectivelor;
b) privind modalitatea de asistenţã:
(i) disponibilitatea furnizorilor de servicii medicale, psihologice şi sociale;
(ii) varietatea disciplinelor profesionale implicate;
(iii) mãsurile de asistenţã din cadrul programului;
(iv) planificarea duratei diferitelor mãsuri;
(v) gradul de încãrcare a furnizorului de servicii/ profesioniştilor;
(vi) criterii de admitere.
ART. 5
Planul individualizat de asistenţã a consumatorului de droguri cuprinde, în principal:
a) date generale despre solicitant;
b) scop; se menţioneazã scopul programului integrat de asistenţã;
c) prezentarea problemelor depistate pe cele 5 arii şi prioritizarea acestora;
d) puncte tari/puncte slabe; acestea sprijinã monitorizarea procesului de asistenţã, prevenirea dificultãţilor şi a crizelor, intervenţia promptã acolo unde este cazul, dar şi utilizarea tuturor modalitãţilor de suport pentru a se putea atinge rezultatele aşteptate, interacţiunile cu beneficiarul;
e) obiective şi data la care se aşteaptã sã fie atinse; obiectivele reprezintã rezolvarea problemelor identificate pe arii; acestea trebuie sã fie realiste, pragmatice şi posibil de îndeplinit, sã permitã monitorizarea, cu mãsurarea periodicã a progresului pacienţilor, fie prin indicatori de rezultat, fie de impact;
f) mãsurile şi programarea acestora, personalul responsabil, precum şi procedurile de acordare; mãsurile se stabilesc în funcţie de numãrul, complexitatea şi amploarea problemelor depistate.
ART. 6
(1) Stabilirea mãsurilor se face dupã selectarea modalitãţii de asistenţã.
(2) Modalitatea de asistenţã se diferenţiazã prin intensitatea mãsurilor care prin caracteristicile lor rãspund cel mai adecvat şi sigur la problemele consumatorului de droguri.
(3) Selectarea modalitãţii de asistenţã se face în funcţie de necesitãţile stabilite în urma evaluãrii pe arii, conform criteriilor prezentate în anexa la prezenta metodologie.
ART. 7
Modalitãţile de asistenţã:
a) asistenţã de urgenţã;
b) asistenţã ambulatorie, de intensitate redusã şi de intensitate crescutã;
c) asistenţã în regim rezidenţial;
d) asistenţã în regim spitalicesc.
ART. 8
(1) Asistenţa de urgenţã prezintã urmãtoarele caracteristici:
a) tratament în cadru spitalicesc;
b) şedere limitatã: ore-zile;
c) cuprinde intervenţiile necesare în situaţii acute ce necesitã un rãspuns terapeutic prompt;
d) poate fi oferitã înaintea intrãrii într-un program integrat de asistenţã sau ulterior, indiferent de tip şi ori de câte ori este cazul.
(2) Indicaţii pentru selectarea asistenţei de urgenţã:
- beneficiari care prezintã complicaţii ale consumului de droguri: intoxicaţie severã, supradozã, intoxicaţie cu tulburãri de percepţie sau sindrom de abstinenţã cu complicaţii care pot pune în pericol viaţa pacientului.
(3) Asistenţa de urgenţã este oferitã de serviciile de urgenţã organizate în cadru spitalicesc sau de camerele de gardã ale spitalelor.
ART. 9
Asistenţa ambulatorie de intensitate redusã are urmãtoarele caracteristici:
a) tratament în cadru nonrezidenţial;
b) şedere limitatã: ore;
c) frecvenţã: sãptãmânal, o datã sau de douã ori.
ART. 10
(1) Indicaţii pentru selectarea asistenţei ambulatorii de intensitate redusã:
a) beneficiari diagnosticaţi cu grade de severitate care pot fi tratate cu resursele disponibile la acest nivel;
b) beneficiari care au primit tratament la un nivel mai intensiv şi au progresat pânã la punctul în care pot beneficia de acest nivel de asistenţã;
c) beneficiari care solicitã asistenţã mai intensivã, dar nu sunt pregãtiţi sã se angajeze complet în tratament.
(2) Selecţia asistenţei ambulatorii de intensitate redusã se face dupã criteriile specifice celor 5 arii prezentate în anexã.
(3) Asistenţa ambulatorie de intensitate redusã se furnizeazã de cãtre: centre de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, centre de asistenţã integratã a adicţiilor, centre de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri etc.
ART. 11
Asistenţa ambulatorie de intensitate crescutã prezintã urmãtoarele caracteristici:
a) tratament într-un cadru nonrezidenţial, dar cu o intensitate crescutã a intervenţiilor;
b) şedere de câteva ore, dimineaţa, dupã-amiaza, ambele, noaptea, la sfârşit de sãptãmânã;
c) frecvenţã: zilnic.
ART. 12
(1) Indicaţii pentru selectarea asistenţei ambulatorii de intensitate crescutã:
a) beneficiari diagnosticaţi cu grade de severitate care pot fi tratate în cadrul unui program ambulatoriu, dar care necesitã intervenţii cu frecvenţã crescutã şi o monitorizare mai atentã a evoluţiei în vederea atingerii obiectivelor. Acest nivel poate implica componente aflate în mod normal în programele rezidenţiale, mai structurate;
b) beneficiari care sunt externaţi dintr-o structurã rezidenţialã sau spitaliceascã şi sunt în situaţia de risc de recãdere - aceasta poate include o motivaţie redusã de angajare în tratament;
c) beneficiari care prezintã comorbiditate psihiatricã;
d) beneficiari al cãror mediu de viaţã este riscant, iar suportul psihosocial este limitat.
(2) Selecţia asistenţei ambulatorii de intensitate crescutã se face dupã criteriile specifice celor 5 arii prevãzute în anexã.
(3) Asistenţa ambulatorie de intensitate crescutã se furnizeazã de cãtre: centre de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, centre de asistenţã integratã a adicţiilor, centre de zi etc.
ART. 13
Asistenţa în regim rezidenţial se caracterizeazã astfel:
a) tratament în regim închis;
b) şedere de 24 de ore/zi; şedere pe termen scurt maximum 3 luni, mediu - maximum 6-9 luni şi lung peste un an;
c) cadru structurat, rezidenţial;
d) abordare bazatã pe modelul comunitãţii terapeutice;
e) poate fi combinatã cu servicii ambulatorii intensive.
ART. 14
Indicaţii pentru selectarea asistenţei în regim rezidenţial:
a) beneficiari care necesitã intervenţii într-un cadru rezidenţial pe o perioadã mai lungã pentru a integra recuperarea cu dezvoltarea abilitãţilor de coping;
b) beneficiari la care efectele tulburãrilor datorate consumului de droguri sunt evidente şi foarte semnificative, cu afecţiuni multiple, ceea ce face ca strategiile de creştere a motivaţiei şi de prevenire a recãderilor sã fie imposibile sau ineficiente într-un cadru ambulatoriu;
c) beneficiari cu tulburãri cognitive care interfereazã permanent sau temporar cu relaţiile interpersonale sau cu abilitãţile de coping;
d) beneficiari cu anumite probleme grave medicale, psihologice şi sociale, care necesitã intervenţii multidisciplinare, multidimensionale şi pe termen lung sau care nu au suficiente abilitãţi sociale sau vocaţionale;
e) beneficiari la care mediul de viaţã este nonprotectiv sau în care este prezent consumul de droguri, relaţiile interpersonale sunt haotice sau chiar abuzive, oferind sprijin minim;
f) beneficiari cu istoric lung de tratament;
g) beneficiari cu probleme legale;
h) beneficiari cu performanţe scãzute la şcoalã sau la serviciu, cu sistem de valori antisocial.
ART. 15
(1) Selecţia asistenţei în regim rezidenţial se face dupã criteriile specifice celor 5 arii prevãzute în anexã.
(2) Asistenţa în regim rezidenţial se furnizeazã de centre tip comunitate terapeuticã, locuinţã protejatã, locuinţã socialã etc.
ART. 16
Asistenţa în regim spitalicesc se caracterizeazã prin:
a) tratament în regim închis;
b) şedere de 24 de ore/zi, regim spitalicesc;
c) accentul este pus pe asistenţa medicalã specializatã şi specificã;
d) este cel mai intensiv nivel de asistenţã din continuumul de asistenţã;
e) durata tratamentului depinde de severitatea şi evoluţia condiţiei particulare a beneficiarului.
ART. 17
(1) Indicaţii pentru selectarea asistenţei în regim spitalicesc:
a) beneficiari la care tulburãrile datorate consumului de droguri necesitã intervenţii specializate ce nu pot fi oferite decât în spital;
b) beneficiari cu complicaţii medicale şi probleme mintale moderate şi severe;
c) beneficiari la care existã riscul unui sindrom de abstinenţã sever sau al complicaţiilor medicale severe;
d) beneficiari la care comorbiditatea medicalã interfereazã cu dezintoxicarea în condiţii ambulatorii;
e) beneficiari care au un istoric de recãdere sau de abandon într-o modalitate de asistenţã de o intensitate mai redusã;
f) beneficiari care prezintã comorbiditate psihiatricã sau de sãnãtate care interfereazã cu tratamentul şi necesitã resurse disponibile în cadrul unui spital (tulburãri de percepţie, risc suicidal crescut etc.);
g) beneficiari a cãror condiţie implicã un risc pentru sine sau pentru alţii;
h) beneficiari care nu rãspund la o modalitate de asistenţã mai puţin intensivã.
(2) Selecţia asistenţei în regim spitalicesc se face dupã criteriile specifice celor 5 arii prevãzute în anexã.
(3) Asistenţa în regim spitalicesc se furnizeazã de centre, secţii şi compartimente de dezintoxicare de tip spitalicesc.
ART. 18
Mãsurile sunt cele stabilite în cadrul fiecãrui program integrat de asistenţã, conform anexei nr. 6 la Regulament.
ART. 19
Planul individualizat de asistenţã a consumatorului de droguri face parte din acordul de includere în programul integrat şi se implementeazã din momentul semnãrii acordului de cãtre consumatorul de droguri.
ART. 20
Implementarea serviciilor de asistenţã se realizeazã de furnizorii de servicii de asistenţã pentru consumatorul de droguri, prevãzuţi în plan, la datele stabilite, sub coordonarea managerului de caz, conform standardelor minime obligatorii privind managementul de caz în domeniul asistenţei consumatorului de droguri.
ART. 21
Furnizorii de servicii evalueazã mãsurile implementate şi comunicã managerului de caz rezultatele evaluãrii la intervale stabilite cu acesta.
ART. 22
(1) Planul individualizat de asistenţã a consumatorului de droguri poate fi modificat în urma reevaluãrii acestuia în vederea adecvãrii intervenţiilor la nevoile beneficiarului.
(2) Modificarea planului individualizat de asistenţã a consumatorului de droguri se face de cãtre echipa din CPECA sau de alţi furnizori, conform standardelor minime obligatorii privind managementul de caz.

ANEXĂ
la metodologie




┌─────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Modalitatea de asistenţã │
│Aria de evaluare ├───────────────────┬──────────────────┬───────────────────┬───────────────────┤
│ │Ambulatoriu/ │Ambulatoriu/ │ Regim rezidenţial │ Regim spitalicesc │
│ │intensitate redusã │intensitate │ │ │
│ │ │crescutã - │ │ │
│ │ │servicii de zi │ │ │
├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
│Aria 1: │Nesemnificativ sau │Risc moderat de │Sindrom de │Risc crescut, poate│
│Istoric personal │minim. │sindrom de │abstinenţã minim, │fi tratat exclusiv │
│şi de consum, │ │abstinenţã. │moderat sau sever │în regim │
│semne de │ │ │dar poate fi tratat│spitalicesc. │
│intoxicaţie │ │ │în acest regim. │ │
│şi/sau sindrom │ │ │ │ │
│de abstinenţã. │ │ │ │ │
├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
│Aria 2: │Absente sau foarte │Absente sau │Absente sau │Prezente şi │
│Condiţii │stabile, sub │prezente, dar pot │condiţii │necesitã │
│bio-medicale şi │control. │fi vindecate; nu │stabilizate sub │monitorizare │
│complicaţii │ │interfereazã cu │supervizare │medicalã 24 de ore,│
│ │ │procesul de │medicalã. │serviciile de │
│ │ │recuperare. │ │asistenţã şi │
│ │ │ │ │resursele │
│ │ │ │ │spitaliceşti sunt │
│ │ │ │ │necesare. │
├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
│Aria 3: │Absente sau foarte │Prezente, de │Prezente, de │Instabilitate │
│Condiţii │stabile, sau │severitate medie -│severitate medie - │moderatã sau de │
│psihologice sau │pacientul se aflã │moderatã şi poate │moderatã, poate │severitate crescutã│
│psihiatrice şi │sub supervizare în │sã interfere │interfera │Necesitã asistenţã │
│complicaţii. │cadrul unui │semnificativ cu │semnificativ cu │psihicã │
│Acceptarea/ │serviciu de │procesul de │procesul de │spitaliceascã. Se │
│rezistenţa la │sãnãtate mintalã. │recuperare, │recuperare; sau │administreazã în │
│tratament. │Severitate crescutã│necesitã │necesitã │paralel tratament │
│Potenţial de │în cadrul acestei │stabilizare. │stabilizare. │pentru dependenţa │
│recãdere, │arii dar nu şi în │ │Este necesarã │de droguri. │
│continuare a │altele. │ │modelare │ │
│consumului, │ │ │comportamentalã. │ │
│alte probleme. │ │ │ │Rezistenţã la │
│ │ │ │ │tratament, lipsa │
│ │Orientat spre │Angajare minimã, │Deschis spre │controlului │
│ │schimbare dar │ambivalenţã │recuperare dar │impulsurilor; │
│ │necesitã motivţie │semnificativã, │necesitã cadru │necesitã strategii │
│ │şi control. │lipsa │structurat sau │motivaţionale în │
│ │ │conştientizãrii │rezidential; sau │structuri cu regim │
│ │Capacitate de │problemei. Sunt │severitate │de 24 ore sau un │
│ │menţinere a │necesare │crescutã în cadrul │program intensiv de│
│ │abstinenţei sau de │intervenţii │acestei dimensiuni │întãrire │
│ │a controla │structurate, cu │dar nu şi în altele│motivaţionalã. │
│ │consumul. │suport zilnic, de │ │ │
│ │Capacitate de a │intensitate │ │ │
│ │progresa cãtre │semnificativã. │Necesitã dezvoltare│Neeligibilitate │
│ │schimbare cu un │ │motivaţionalã. │pentru resurse de │
│ │suport minim. │ │Dificultãţi │intensitate mai │
│ │ │ │semnificative în │micã. │
│ │ │ │legaturã cu sau │ │
│ │ │ │faţã de tratament, │Potenţial de │
│ │ │ │prezentând pericol │continuare a │
│ │ │ │iminent. │consumului │
│ │ │ │ │periculos; │
│ │ │ │Înţelege recãderile│neeligibilitate │
│ │ │ │necesitã │pentru resurse de │
│ │ │ │structurare pentru │intensitate mai │
│ │ │ │menţinerea │micã. │
│ │ │ │progresului │ │
│ │ │ │terapeutic. │ │
│ │ │ │Conştientizare │ │
│ │ │ │scãzutã a │ │
│ │ │ │problemelor, │ │
│ │ │ │necesitã │ │
│ │ │ │intervenţii de tip │ │
│ │ │ │rezidenţial pentru │ │
│ │ │ │prevenirea │ │
│ │ │ │continuãrii │ │
│ │ │ │consumului, cu │ │
│ │ │ │consecinţe iminente│ │
│ │ │ │şi serioase; │ │
│ │ │ │deficit cognitiv şi│ │
│ │ │ │funcţional. │ │
│ │ │ │Necesitã asistenţã │ │
│ │ │ │de tip rezidenţial │ │
│ │ │ │pentru dezvoltarea │ │
│ │ │ │capacitãţii de │ │
│ │ │ │coping. │ │
├─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
│Aria 4: │Pacientul primeşte │Pacientul necesitã│Risc crescut. │Risc crescut. │
│Condiţii sociale │sprijin. Are │sprijin. Prin │Pacientul necesitã │Pacientul nu se │
│şi familiale. │instrumentele │intermediul unui │cadru structurat 24│încadreazã în │
│ │necesare pentru a │cadru structurat, │de ore pentru a │criteriile │
│ │depãşi situaţia cu │cu sprijin şi │învãţa sã facã faţã│serviciilor de │
│ │succes sau │schimbarea │situaţiei cu succes│asistenţã mai puţin│
│ │severitate crescutã│mediului pacientul│ │intensive. │
│ │în cadrul acestei │poate depãşi │ │ │
│ │arii dar nu şi în │situaţia cu succes│ │ │
│ │altele. │ │ │ │
└─────────────────┴───────────────────┴──────────────────┴───────────────────┴───────────────────┘


----------






Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016