Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 14 din 27 ianuarie 2000  privind aprobarea Contractului-cadru pentru serviciul de distributie a energiei electrice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 14 din 27 ianuarie 2000 privind aprobarea Contractului-cadru pentru serviciul de distributie a energiei electrice

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 167 din 19 aprilie 2000

Preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
în temeiul <>art. 70 lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/1998 privind energia electrica şi termica, precum şi al <>art. 9 alin. (4) şi (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 29/1998 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei - ANRE,
emite urmãtoarea decizie:

ART. 1
Se aproba Contractul-cadru pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta decizie.
ART. 2
Prezenta decizie va fi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 3
Departamentul tarife, reglementãri comerciale şi protecţia consumatorilor din cadrul Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, împreunã cu beneficiarii serviciului de distribuţie a energiei electrice vor aduce la îndeplinire prevederile prezentei decizii.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
de Reglementare în Domeniul Energiei
Jean Constantinescu


ANEXA 1

CONTRACT - CADRU

pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice
nr. ........... din data ...........
1. Pãrţile contractante

Între ........, reprezentatã legal prin ........., cu sediul în ..........., adresa: ........., judeţul ........, codul poştal ..........., telefon ........, telex ......, fax ....., codul fiscal R- ............., înmatriculatã la oficiul registrului comerţului cu nr. J .........., cont de virament nr. .............., deschis la .............,reprezentatã prin ...................(director/manager) şi prin .............(director economic),
denumita operator de distribuţie, având calitatea de vânzãtor, pe de o parte,
şi ..............., reprezentatã legal prin ..............., cu sediul în ..........., adresa: ............, judeţul ........, codul poştal ............, telefon ......., telex ........, fax .........., codul fiscal R- .............., înmatriculatã la oficiul registrului comerţului cu nr. J ....................., cont de virament nr. ............, deschis la .................., reprezentatã prin ............. (director/manager) şi prin ............(director economic),
denumita beneficiar, având calitatea de cumpãrãtor, pe de alta parte, s-a încheiat prezentul contract.

2. Terminologie
ART. 1
(1) În cadrul acestui contract prin articole, paragrafe şi anexe se înţelege articolele, paragrafele şi anexele acestui contract.
(2) Termenii utilizaţi în prezentul contract sunt definiţi în anexa nr. 1.

3. Obiectul contractului
ART. 2
Obiectul contractului îl constituie asigurarea serviciului de distribuţie a energiei electrice de cãtre operatorul de distribuţie pentru beneficiar pe perioada de valabilitate a contractului.

4. Condiţiile de desfãşurare a vânzãrii-cumpãrãrii
ART. 3
Cantitatea de energie electrica pentru care se realizeazã serviciul de distribuţie este cea livrata din reţeaua de distribuţie prevãzutã în anexa nr. 2, la punctul/punctele de delimitare a instalaţiilor beneficiarului de instalaţiile operatorului de distribuţie, prevãzute în anexa nr. 3.
ART. 4
Contravaloarea serviciului de distribuţie va fi achitatã de beneficiarii serviciului de distribuţie - de furnizori, consumatori eligibili, producãtori - pentru serviciile proprii, dacã nu exista alte prevederi contractuale.
ART. 5
Cantitatea de energie electrica livrata pentru care se asigura serviciul de distribuţie se stabileşte:
a) pentru consumatorii eligibili şi producãtori, pe baza citirii echipamentelor (grupurilor) de mãsurare/contoarelor instalate la punctul/punctele de delimitare a instalaţiilor operatorului de distribuţie de cele ale beneficiarului, ale cãror caracteristici sunt prevãzute în anexa nr. 4;
b) pentru furnizori, pe baza citirii de cãtre aceştia a echipamentelor (grupurilor) de mãsurare/contoarelor instalate la consumatori, pentru facturarea energiei electrice furnizate, prin comunicarea valorilor înregistrate de cãtre operatorul de distribuţie la datele convenite.
ART. 6
Pãrţile convin ca pana la intrarea în vigoare a Codului de mãsurare, condiţiile de mãsurare/determinare a energiei electrice pentru care se asigura serviciul de distribuţie sa fie cele prevãzute în anexa nr. 5.
ART. 7
Contravaloarea serviciului de distribuţie pentru cantitãţile de energie electrica contractate se plãteşte la tarifele reglementate, stabilite de autoritatea competenta.
ART. 8
Operatorul de distribuţie va contracta cu un producãtor cantitatea de energie electrica reprezentând pierderile în reţeaua de distribuţie. Cantitatea şi valoarea acestei energii fac obiectul unui contract de vanzarecumparare dintre distribuitor şi un producãtor.
ART. 9
Pãrţile vor respecta instrucţiunile şi comenzile operative emise de operatorul de sistem în baza Regulamentului de programare şi dispecerizare a sistemului electroenergetic naţional - SEN, aprobat prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 18/1999, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 350 din 23 iulie 1999. Obligaţiile ce revin fiecãrei pãrţi în baza prezentului contract nu pot fi invocate drept cauza a nerespectãrii Regulamentului de programare şi dispecerizare a sistemului electroenergetic naţional - SEN.
ART. 10
(1) Serviciul de distribuţie a energiei electrice se face, pentru beneficiarii acestui serviciu - consumatori eligibili şi producãtori -, în condiţiile stabilite în avizul de racordare prevãzut în anexa nr. 6, în condiţiile specifice prevãzute în anexa nr. 6 bis şi în baza convenţiei de exploatare prevãzute în anexa nr. 7.
(2) În cazul în care beneficiarul serviciului de distribuţie este un furnizor, aceste condiţii se stabilesc în contractul de furnizare. Operatorul de distribuţie este responsabil, conform prevederilor licenţei de distribuţie, pentru nerespectarea de cãtre furnizor a prevederilor Standardului de performanta pentru serviciul de furnizare a energiei electrice la tarife reglementate, aprobat prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 34/1999, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 503 din 19 octombrie 1999.

5. Obligaţii financiare şi modalitãţi de plata
ART. 11
(1) Contravaloarea serviciului de distribuţie a energiei electrice, asigurat de operatorul de distribuţie conform acestui contract, se calculeazã în fiecare luna contractualã, la tarifele reglementate, pe baza Metodologiei de stabilire a tarifului pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, aprobatã prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 78/1999, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 12 din 14 ianuarie 2000, respectiv:
a) la tariful de distribuţie pentru consumatorii eligibili şi pentru serviciile proprii ale producãtorilor, prevãzut în anexa nr. 8, determinat prin însumarea tarifelor specifice corespunzãtoare grupelor de elemente de reţea parcurse de fluxul energiei electrice:
- tarif pentru linii de 110 kV;
- tarif pentru puncte de transformare de 110 kV/MT;
- tarif pentru linii MT;
- tarif pentru puncte de transformare MT/JT;
- tarif pentru linii JT;
b) la tariful de distribuţie pentru furnizori, prevãzut în anexa nr. 8, determinat prin însumarea, dupã caz, a tarifelor specifice corespunzãtoare grupelor de elemente de reţea parcurse de fluxul energiei electrice spre punctele de consum ale consumatorilor racordati la:
- liniile de 110 kV;
- barele de medie tensiune (MT) ale unei staţii de 110 kV/MT;
- liniile de MT;
- barele de joasa tensiune (JT) ale unei staţii MT/JT;
- liniile de JT.
ART. 12
Pe intreaga durata a contractului, în termen de cel mult 7 zile calendaristice de la începerea fiecãrei luni contractuale operatorul de distribuţie va emite beneficiarului o factura cuprinzând suma care trebuie plãtitã pentru luna contractualã respectiva, calculatã, dupã caz, potrivit art. 11.
ART. 13
Diferenţele care apar între costul serviciului de distribuţie contractat şi cel efectiv prestat în cursul unei luni se regularizeazã cu ocazia facturii din luna urmãtoare.
ART. 14
Beneficiarul va plati integral factura în termen de 10 zile lucrãtoare de la înregistrarea acesteia la beneficiar.
ART. 15
Pãrţile confirma ca au agreat reciproc bãncile prin care urmeazã sa se desfãşoare derularea plãţilor.
ART. 16. - Plata oricãrei sume facturate va fi efectuatã în lei, prin transfer bancar în contul operatorului de distribuţie.

6. Obligaţii şi drepturi
ART. 17
Pãrţile se obliga reciproc:
a) sa detina, pe toatã durata contractului, toate aprobãrile necesare pentru exercitarea obligaţiilor cuprinse în acest contract, conformându-se în acelaşi timp tuturor cerinţelor legale;
b) sa asigure accesul fãrã restrictii de confidenţialitate la toate informaţiile, documentaţiile, datele sau cunoştinţele necesare pentru buna derulare a contractului şi care sunt accesibile conform prevederilor legale în vigoare tuturor autoritãţilor statului, instituţiilor financiar-bancare, consultantilor şi contractanţilor.

6.1. Obligaţiile operatorului de distribuţie
ART. 18
Operatorul de distribuţie are urmãtoarele obligaţii:
a) sa detina licenta de distribuţie a energiei electrice şi sa respecte prevederile acesteia în relaţia cu beneficiarii sãi;
b) sa asigure beneficiarului puterea şi energia electrica în termenii prezentului contract, în condiţiile prevãzute în anexa nr. 5;
c) sa asigure în punctul de delimitare parametrii de calitate, respectiv frecventa şi tensiunea la valorile nominale, cu abaterile prevãzute de reglementãrile în vigoare;
d) sa verifice funcţionarea echipamentelor de mãsurare a energiei electrice pe care le au în proprietate, conform reglementãrilor legale în vigoare;
e) sa citeascã la datele convenite contoarele de energie electrica pentru stabilirea contravalorii serviciului de distribuţie în cazul în care beneficiarul este un consumator eligibil sau un producãtor;
f) sa reconsidere marimile de reglaj ale protectiilor din instalaţiile de distribuţie, la cererea justificatã a beneficiarului;
g) sa asigure efectuarea reviziilor şi a reparaţiilor programate la echipamentele şi instalaţiile de distribuţie;
h) sa anunţe beneficiarul, cu cel puţin 7 zile lucrãtoare înainte, despre întreruperile programate în instalaţiile de distribuţie a energiei electrice;
i) sa ia mãsuri, în cazul unor defectiuni în instalatia beneficiarului, la cererea acestuia, de întrerupere a distribuţiei energiei electrice şi de separare vizibila a instalaţiei de reţeaua de distribuţie;
j) sa initieze modificarea şi completarea contractului de distribuţie a energiei electrice sau a anexelor la acesta ori de câte ori apar elemente noi, inclusiv prin acte adiţionale, atunci când considera necesarã detalierea, completarea sau introducerea unor clauze noi;
k) sa permitã accesul delegatului beneficiarului la grupurile de mãsurare/contoare, atunci când acestea sunt montate în instalatia distribuitorului;
l) sa factureze beneficiarului contravaloarea serviciului de distribuţie a energiei electrice la tarifele reglementate, stabilite potrivit dispoziţiilor art. 11;
m) sa verifice în cel mai scurt timp situaţiile deosebite sesizate de beneficiar şi sa rãspundã în termen legal tuturor reclamatiilor şi sesizarilor scrise ale acestuia, conform prevederilor licenţei de distribuţie;
n) sa asigure puterea minima tehnologicã în regim de limitãri sau de restrictii, prevãzutã în anexa nr. 10, ţinând seama de modul de aplicare a acestora, specificat în anexa nr. 9;
o) sa ia mãsuri de remediere a defectiunilor şi deranjamentelor survenite în instalaţiile de distribuţie, semnalate de beneficiar;
p) sa acorde despãgubiri pentru daunele dovedite, provocate de întreruperi în alimentare, potrivit dispoziţiilor art. 24.

6.2. Drepturile operatorului de distribuţie
ART. 19
Operatorul de distribuţie are urmãtoarele drepturi:
a) sa încaseze la termenele stabilite contravaloarea serviciului de distribuţie asigurat beneficiarului;
b) sa aplice beneficiarilor, dupã caz şi cu anuntare prealabilã, tranşele de limitare convenite, la cererea operatorului de sistem, în regim de limitãri şi restrictii, atunci când apar situaţii în cadrul SEN care impun acest lucru. La ordinul operatorului de sistem, în scopul prevenirii sau lichidãrii unor avarii în SEN, sa ia mãsuri de deconectare a beneficiarului;
c) sa aibã acces la grupurile de mãsurare/contoare în vederea decontãrii, dacã acestea se afla în incinta şi/sau în întreţinerea beneficiarului;
d) poate sa solicite beneficiarilor rau platnici constituirea unor garanţii la încheierea contractului. Valoarea acestora nu poate depãşi contravaloarea serviciului de distribuţie asigurat pentru o luna;
e) sa pretindã despãgubiri beneficiarilor pentru pagubele produse în instalaţiile de distribuţie, conform art. 24.

6.3. Obligaţiile beneficiarului serviciului de distribuţie
ART. 20
Beneficiarul serviciului de distribuţie are urmãtoarele obligaţii:
a) sa achite integral şi la termen facturile emise de operatorul de distribuţie, eventualele corectii sau regularizari ale acestora urmând sa fie efectuate la urmãtoarea facturare;
b) sa citeascã la datele convenite, în cazul când beneficiarul este furnizor, echipamentele de mãsurare a energiei electrice distribuite şi sa transmitã valorile înregistrate operatorului de distribuţie pentru stabilirea contravalorii serviciului realizat de acesta;
c) sa respecte normele şi prescripţiile tehnice în vigoare;
d) sa comunice în scris operatorului de distribuţie orice modificare a elementelor care au stat la baza întocmirii contractului;
e) sa suporte consecinţele care decurg din restrictionarea sau din întreruperea distribuţiei energiei electrice ca urmare a nerespectãrii prevederilor prezentului contract;
f) sa permitã operatorului de distribuţie, la solicitarea acestuia, întreruperea planificata a serviciului de distribuţie a energiei electrice pentru întreţinere, revizii şi reparaţii executate la instalaţiile acestuia;
g) sa suporte costul remedierii defectiunilor produse în instalaţiile operatorului de distribuţie şi al contravalorii justificate a pagubelor produse acestuia, conform art. 25.

6.4. Drepturile beneficiarului serviciului de distribuţie
ART. 21
Beneficiarul serviciului de distribuţie are urmãtoarele drepturi:
a) sa solicite operatorului de distribuţie modificarea şi completarea prezentului contract şi a anexelor la acesta sau sa initieze acte adiţionale la contract, atunci când apar elemente noi sau când considera necesarã detalierea ori completarea unor clauze contractuale;
b) sa verifice respectarea prevederilor prezentului contract în prezenta delegatului împuternicit al operatorului de distribuţie;
c) sa aibã acces la grupurile de mãsurare/contoare în vederea decontãrii, dacã acestea se afla în incinta şi/sau în întreţinerea operatorului de distribuţie;
d) sa solicite operatorului de distribuţie mãsuri pentru remedierea defectiunilor şi a deranjamentelor survenite la instalaţiile de distribuţie;
e) sa solicite operatorului de distribuţie plata daunelor provocate ca urmare a intreruperilor cauzate de acesta şi care nu au fost notificate, cu excepţia celor accidentale.

7. Rãspunderea contractualã
ART. 22
Pentru neexecutarea, în totalitate sau în parte, a obligaţiilor prevãzute în prezentul contract pãrţile rãspund conform prevederilor legale în vigoare.
ART. 23
(1) Pentru neachitarea facturii emise de operatorul de distribuţie, în termen de 10 zile lucrãtoare de la înregistrarea acesteia la beneficiar, se percepe o penalizare pentru fiecare zi de întârziere, cu începere din prima zi dupã expirarea termenului de plata şi pana la achitarea ei. Valoarea procentualã a penalitãţii este, de regula, de 0,3% pe zi de întârziere.
(2) Valoarea totalã a penalizãrilor nu poate depãşi valoarea facturii.
(3) Dupã trecerea a 15 zile lucrãtoare de la aplicarea penalizãrilor, dacã factura nu a fost achitatã de beneficiar, operatorul de distribuţie va proceda la întreruperea serviciului de distribuţie a energiei electrice, cu un preaviz de 5 zile lucrãtoare, eventualele consecinţe ce rezulta din aceasta întrerupere privindu-l în totalitate pe beneficiar.
(4) Factura se considera achitatã de beneficiar la data înregistrãrii în extrasul de cont bancar al operatorului de distribuţie a încasãrii valorii facturii.
ART. 24
(1) Pentru întreruperile în distribuţia energiei electrice, care depãşesc limitele gradului de siguranta prevãzut în contract şi ale cãror cauze au fost identificate ca fiind din culpa operatorului de distribuţie, acesta va plati despãgubiri pentru daunele dovedite de beneficiar.
(2) Despãgubirea nu va depãşi, pentru o întrerupere şi în limita prejudiciului suferit de beneficiar, contravaloarea energiei electrice furnizate în cursul unei zile medii, ziua medie fiind stabilitã pe baza ultimei citiri. Pentru întreruperile din aceeaşi zi suma despãgubirilor nu va depãşi de doua ori preţul energiei electrice distribuite în cursul unei zile medii.
(3) În cazul intreruperilor cauzate cu rea-credinţa sau datorate unor erori umane grave în exploatarea reţelelor de distribuţie nu se mai aplica limitarea despãgubirilor, prevãzutã la alin. (2).
ART. 25
(1) Beneficiarul va plati despãgubiri pentru pagubele dovedite produse operatorului de distribuţie ca urmare a functionarii necorespunzãtoare a echipamentelor sau a instalaţiilor proprii ori a acţiunii personalului propriu, potrivit dispoziţiilor alin. (2).
(2) Despãgubirea datoratã de beneficiar va fi în limita prejudiciului suferit de operatorul de distribuţie şi nu va depãşi contravaloarea energiei electrice distribuite cãtre beneficiar în cursul unei zile medii, ziua medie fiind stabilitã pe baza ultimei citiri.
(3) În cazurile provocate cu rea-credinţa sau datorate unor erori umane grave în exploatarea echipamentelor sau instalaţiilor proprii nu se mai aplica limitarea despãgubirilor, prevãzutã la alin. (2).

8. Modificarea circumstanţelor
ART. 26
În contextul acestui contract modificarea de circumstanţe semnifica intrarea în vigoare a unor legi/reglementãri, precum şi modificarea celor existente, ulterior încheierii prezentului contract.
ART. 27
(1) Dacã ulterior încheierii contractului intervine o modificare de circumstanţe care are sau poate avea ca efect:
a) creşterea pentru operatorul de distribuţie a costurilor referitoare la proprietatea, exploatarea sau întreţinerea oricãreia dintre capacitatile exploatate;
b) obligarea operatorului de distribuţie de a efectua noi investiţii, al cãror efect asupra costurilor anuale se evalueaza pornindu-se de la premisa ca sunt amortizate egal pe o perioada reprezentând durata de viata contabila a activelor respective, iar valoarea cumulatã a acestor efecte în anul de contract este mai mare de (5%) din valoarea contractului pe anul respectiv,
atunci pãrţile pot solicita Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, împreunã sau separat, modificarea tarifului stabilit prin contract, astfel încât sa se permitã recuperarea integrala a costurilor suplimentare.
(2) Cererea de modificare a tarifului va fi însoţitã şi de propunerile de modificãri necesare în vederea acoperirii cheltuielilor suplimentare prevãzute la alin. (1).

9. Durata şi încetarea contractului
ART. 28
Contractul de distribuţie a energiei electrice se încheie pe o perioada de ...... (pana la 2 ani).
ART. 29
Rezilierea prezentului contract se poate face din initiativa operatorului de distribuţie, în urmãtoarele cazuri:
a) neplata contravalorii serviciului de distribuţie a energiei electrice şi a penalitatilor legale în condiţiile stabilite;
b) pierderea de cãtre consumatorul eligibil a calitãţii de eligibil, cu un preaviz de 5 zile lucrãtoare de la data pierderii acestei calitãţi;
c) refuzul beneficiarului de a încheia un nou contract sau de a reactualiza contractul existent, în condiţiile modificãrii reglementãrilor legale sau a condiţiilor tehnico-economice care au stat la baza încheierii acestuia, cu un preaviz de 30 de zile calendaristice de la data notificãrii;
d) în alte condiţii prevãzute de reglementãrile legale în vigoare.
ART. 30
Rezilierea contractului se poate face din initiativa beneficiarului, cu anunţarea prealabilã, în scris, a operatorului de distribuţie, în termen de 30 de zile calendaristice de la data notificãrii.
ART. 31
(1) Sistarea temporarã a serviciului de distribuţie a energiei electrice se poate efectua, la solicitarea în scris a beneficiarului, fãrã rezilierea contractului, dupã un termen de 30 de zile calendaristice de la data solicitãrii, pentru o perioada de cel puţin doua luni şi de cel mult 6 luni.
(2) Beneficiarul va plati operatorului de distribuţie, pe perioada de sistare a distribuţiei energiei electrice, lunar, o compensaţie egala, de regula, cu 10% din valoarea corespunzãtoare prestãrii serviciului în condiţii normale.

10. Litigii
ART. 32
Eventualele divergenţe intervenite înainte de încheierea contractului, care nu pot fi rezolvate de pãrţi pe cale amiabila, vor fi înaintate pentru soluţionare Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, în termen de 30 de zile de la data semnãrii contractului cu obiecţiuni sau divergenţe.
ART. 33
(1) Litigiile ce decurg din interpretarea şi/sau executarea prezentului contract, care nu pot fi rezolvate pe cale amiabila, vor fi supuse spre soluţionare instanţei judecãtoreşti competente.
(2) Litigiile rezultate din raportul contractual pot fi soluţionate şi prin arbitraj, conform înţelegerii pãrţilor.

11. Forta majorã
ART. 34
Pãrţile sunt exonerate de rãspundere pentru neîndeplinirea în totalitate sau parţial a obligaţiilor ce decurg din prezentul contract, dacã aceasta este rezultatul acţiunii forţei majore. Circumstanţele de forta majorã sunt cele care pot aparea pe parcursul derulãrii prezentului contract, în urma producerii unor evenimente extraordinare care nu au putut fi luate în considerare la încheierea contractului şi care sunt în mod rezonabil în afarã voinţei şi controlului pãrţilor.
ART. 35
Partea care invoca forta majorã trebuie sa notifice acest lucru în scris celeilalte pãrţi, în decurs de 48 de ore de la apariţia acesteia, cu confirmarea autoritãţii competente de la locul producerii evenimentului ce constituie forta majorã.

12. Dispoziţii finale
ART. 36
Anexele nr. 1-10 fac parte integrantã din prezentul contract.
ART. 37
Contractul încheiat de pãrţi pe baza contractului-cadru se poate prelungi sau modifica prin acte adiţionale.

Prezentul contract a fost încheiat la data de ..........., în doua exemplare, câte unul pentru fiecare parte contractantã, şi îşi va produce efectele începând cu data de .......... .

Operator de distribuţie, Beneficiar,
.................... ................



ANEXA 1


la Contractul-cadru pentru serviciul
------------------------------------
de distribuţie a energiei electrice
------------------------------------


DEFINIŢII

Autoritate competenta - Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul
Energiei - ANRE
Cod de mãsurare - ansamblul reglementãrilor ce se aplica activitãţilor
de mãsurare a cantitãţilor de energie electrica
tranzacţionate între persoane fizice şi/sau
juridice, de înregistrare, transmitere şi prelucrare
a acestor informaţii
Codurile reţelelor - colectie de reglementãri cu caracter tehnic prin
(de transport/ care se stabilesc reguli şi proceduri obligatorii
distribuţie) pentru agenţii economici din sectorul energiei
electrice pentru administrarea, exploatarea,
mentenanta şi dezvoltarea/modernizarea
reţelelor de transport şi distribuţie
Consumator eligibil - consumatorul de energie electrica care are dreptul
de energie electrica sa îşi aleagã producãtorul (furnizorul) şi sa
contracteze direct cu acesta energia electrica
necesarã, având acces la reţelele de transport
şi/sau distribuţie
Distribuţie de - activitate organizatã pentru transmiterea energiei
energie electrica electrice prin reţelele cu tensiunea de cel mult 110
kV de la transportator sau producãtor pana la
instalaţiile consumatorilor finali de energie
electrica
Energie electrica - cantitatea de energie electrica activa pentru care
distribuita se asigura serviciul de distribuţie, masurata în
punctul (punctele) de livrare din reţeaua electrica
de distribuţie
Furnizor de energie - persoana juridicã de drept privat, romana sau
electrica strãinã, care primeşte licenta sa comercializeze
energie electrica
Garanţie financiarã - obligaţie de plata asumatã de o instituţie
specializatã, în numele unui participant la piata
spot, care va efectua plati în cazul în care acel
participant nu o poate face
Grup de mãsurare a - ansamblu format din transformatoarele de mãsurare şi
energiei electrice contorul aferent masurarii cantitãţilor de energie
electrica tranzactionata
IT - inalta tensiune: peste 110 kV (inclusiv)
JT - joasa tensiune: = < 1kV; uzual 0,4 kV
Loc de consum - amplasamentul instalaţiilor de utilizare ale unui
consumator, inclusiv ale subconsumatorilor sãi, unde
se consuma energia electrica furnizatã prin una sau
mai multe instalaţii de alimentare. Un consumator
poate avea mai multe locuri de consum
Loc de vânzare- - locul în care se mãsoarã energia electrica la
cumpãrare ieşirea din reţelele de distribuţie
Luna contractualã - o luna calendaristicã în cadrul unui an
calendaristic
MT - medie tensiune: tensiune cuprinsã în intervalul
1-110 kV exclusiv (6 kV; 10 kV; 20 kV; 30-35 kV)
Operator de distribuţie - entitate operationala care deţine, exploateazã,
întreţine, modernizeazã şi dezvolta reţeaua
electrica/termica de distribuţie
Operator de sistem - entitatea operationala a Companiei Naţionale de
Electricitate - S.A., care asigura funcţionarea
coordonata a instalaţiilor de producere, transport
şi distribuţie (la tensiunea de 110 kV) a energiei
electrice şi termice, componente ale SEN
Producãtor de energie - persoana juridicã având ca specific activitatea de
electrica producere a energiei electrice în scopul vânzãrii
Punct de delimitare - locul în care instalaţiile beneficiarului se
racordeaza la instalaţiile operatorului de
distribuţie şi în care acestea se delimiteaza ca
proprietate
Reţea electrica - ansamblul liniilor şi statiilor electrice conectate
între ele, eventual interconectate cu alte reţele
Reţea electrica de - reţea electrica de curent alternativ cu tensiunea
distribuţie cuprinsã între 0,4 kV şi 110 kV inclusiv, prin care
se vehiculeaza puteri electrice de la nodurile sursa
la punctele de racordare ale consumatorilor
Reţea electrica de - reţea electrica buclata de inalta tensiune de 220 kV
transport şi mai mult, prin care se transporta la distanta
puteri electrice importante
Regim de limitare sau - situaţie în care este necesarã reducerea la anumite
de restrictie limite a puterii electrice absorbite de consumatori,
cu asigurarea puterii minime tehnologice de cãtre
furnizor, pentru menţinerea în limite normale a
parametrilor de funcţionare a sistemului energetic
Serviciu de distribuţie - serviciu care consta în exploatarea, întreţinerea,
dezvoltarea reţelei de distribuţie, în scopul
transmiterii energiei electrice de la
producãtori/operatori de transport/alţi
distribuitori la consumatorii finali, conform
contractelor încheiate, în condiţii corespunzãtoare
de siguranta şi calitate
Sistem electroenergetic - ansamblul instalaţiilor electroenergetice
naţional - SEN interconectate, situate pe teritoriul tarii, prin
care se realizeazã producerea, transportul,
distribuţia şi utilizarea energiei electrice.







ANEXA 2


la Contractul-cadrul pentru serviciul
-------------------------------------
de distribuţie a energiei electrice
------------------------------------

ENERGIA ŞI PUTEREA ELECTRICA

pentru care se asigura serviciul de distribuţie
valabile din ziua ...... luna .... anul ...... pentru perioada .......



┌────────────┬────────────────┬──────┬─────┬────────────────────────┬────────┐
│ │ │ │ │ │ Puterea│
│ │ │ │ │ Puterea contractatã │ minima │
│ │ │ │ │ │tehnolo-│
│ Denumirea │ │Ener- │ │ │ gica │
│ beneficia- │ │gia │ ├─────┬────┬──────┬──────┼───┬────┤
│ rului/ │Locul de consum │elec- │ Pu- │me- │me- │maxima│maxima│va-│iar-│
│ adresa │ │trica │terea│die │die │con- │con- │ra │na │
│ │ │ de │Con- │ în │în │trac- │trac- │ │ │
│ │ │dis- │trac-│zi- │zi- │tata │tata │ │ │
│ │ │tri- │tata │lele │lele│ în │ în │ │ │
│ │ │buit │(kW) │lu- │ne- │orele │afarã │ │ │
│ │ │(MWh/ │ │cra- │lu- │ de │orelor│ │ │
│ │ │luna) │ │toa- │cra-│vârf │ de │ │ │
│ │ │ │ │re │toa-│(kW) │vârf │ │ │
│ │ │ │ │(kW) │re │ │(kW) │ │ │
│ │ │ │ │ │(kW)│ │ │ │ │
├────────────┼────────────────┼──────┼─────┼─────┼────┼──────┼──────┼───┼────┤
│Comsumator │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ eligibil │ │ │ - │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼────────────────┼──────┼─────┼─────┼────┼──────┼──────┼───┼────┤
│Producãtor │ │ │ │ - │ - │ - │ - │ - │ - │
├────────────┼────────────────┴──────┴─────┴─────┴────┴──────┴──────┴───┴────┤
│Furnizor- │ │
│energia │ │
│electrica │ │
│furnizatã │ │
│ din: │ │
├────────────┼────────────────┬──────┬─────┬─────┬────┬──────┬──────┬───┬────┤
│ │- liniile de │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ 110 kW │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼────────────────┼──────┼─────┼─────┼────┼──────┼──────┼───┼────┤
│ │- barele de │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ medie tensiune│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ (MT) ale sta- │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ tiilor de │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ 110 kV/MT │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼────────────────┼──────┼─────┼─────┼────┼──────┼──────┼───┼────┤
│ │- liniile de MT │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼────────────────┼──────┼─────┼─────┼────┼──────┼──────┼───┼────┤
│ │- barele de │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ joasa tensiune│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ (JT) ale sta- │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ tiilor de │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ MT/JT │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼────────────────┼──────┼─────┼─────┼────┼──────┼──────┼───┼────┤
│ │- liniile de JT │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────────────┴────────────────┴──────┴─────┴─────┴────┴──────┴──────┴───┴────┘

Operatorul de distribuţie, Beneficiarul,
............................ ..............




ANEXA 3


la Contractul-cadru pentru serviciul
------------------------------------
de distribuţie a energiei electrice
-----------------------------------

DELIMITAREA

instalaţiilor electrice între operatorul de distribuţie şi beneficiar



┌─────────────────────────┬───────────┬───────────────────────────┬───────────┐
│ │ │ Punctul de delimitare │ Locul de │
│ │ │ fata de statia de │ montare │
│ │ │ primire │a echipa- │
│ │ │ │mentului de│
│ │ Statia │ │ mãsurare │
│ │ de │─────────┬───────┬─────────┤ │
│ Denumirea │ primire │în amonte│în aval│în cadrul│ │
│ beneficiarului/adresa │ │ la │ la │ statiei │ │
│ │ │elementul│elemen-│ la │ │
│ │ │ │ tul │elementul│ │
├─────────────────────────┼───────────┼─────────┼───────┼─────────┼───────────┤
│Consumator eligibil │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────┼───────────┼─────────┼───────┼─────────┼───────────┤
│Producãtor │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────┼───────────┼─────────┼───────┼─────────┼───────────┤
│Furnizor │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────┼───────────┼─────────┼───────┼─────────┼───────────┤
│Marii consumatori indus- │ │ │ │ │ │
│triali şi similari, │ │ │ │ │ │
│arondati furnizorului │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────┼───────────┼─────────┼───────┼─────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────┼───────────┼─────────┼───────┼─────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────┼───────────┼─────────┼───────┼─────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────┼───────────┼─────────┼───────┼─────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │
└─────────────────────────┴───────────┴─────────┴───────┴─────────┴───────────┘

Operatorul de distribuţie, Beneficiarul,
............................ ..............




ANEXA 4


la Contractul-cadru pentru serviciul
-------------------------------------
de distribuţie a energiei electrice
-----------------------------------

CARACTERISTICILE
echipamentelor de mãsurare



┌─────────────────────────────┬───────────────────────────────────┬───────────┐
│ │ │Constanta │
│ │ Caracteristicile echipamentului │ generalã │
│ │ de mãsurare │a echipa- │
│ │ │mentului │
│ │ │ de │
│ ├──────┬───────┬─────┬───────┬──────┼─────┬─────┤
│ Denumirea │ tip │ tip │suma-│trans- │trans-│ener-│ener-│
│ consumatorului/adresa │contor│contor │tor │forma- │forma-│gie │gie │
│ │activ/│reactiv│ de │tor de │tor de│ac- │reac-│
│ │clasa │/clasa │ pu- │inten- │tensi-│tiva │tiva │
│ │ de │ de │tere │sitate/│une/ │ │ │
│ │preci-│ pre- │ │ clasa │clasa │ │ │
│ │zie │cizie │ │de pre-│ de │ │ │
│ │ │ │ │ cizie │pre- │ │ │
│ │ │ │ │ │cizie │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼──────┼───────┼─────┼───────┼──────┼─────┼─────┤
│ Consumator eligibil │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼──────┼───────┼─────┼───────┼──────┼─────┼─────┤
│ Producãtor │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼──────┼───────┼─────┼───────┼──────┼─────┼─────┤
│ Furnizor │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼──────┼───────┼─────┼───────┼──────┼─────┼─────┤
│ Marii consumatori industri- │ │ │ │ │ │ │ │
│ ali şi similari, arondati │ │ │ │ │ │ │ │
│ furnizorului │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼──────┼───────┼─────┼───────┼──────┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼──────┼───────┼─────┼───────┼──────┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼──────┼───────┼─────┼───────┼──────┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼──────┼───────┼─────┼───────┼──────┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼──────┼───────┼─────┼───────┼──────┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼──────┼───────┼─────┼───────┼──────┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────────────────────────┴──────┴───────┴─────┴───────┴──────┴─────┴─────┘

Operatorul de distribuţie, Beneficiarul,
............................ ..............




ANEXA 5
-------
la Contractul-cadru pentru serviciul
------------------------------------
de distribuţie a energiei electrice
------------------------------------

CONDIŢIILE
de mãsurare/determinare a cantitãţii de energie electrica
distribuite şi a puterilor maxime realizate
(pana la intrarea în vigoare a Codului de mãsurare)

1. Grupurile de mãsurare/contoarele utilizate în determinarea contravalorii serviciului de distribuţie trebuie sa fie omologate legal, sa fie montate numai de beneficiar şi sa fie procurate, de regula, de acesta.
2. Operatorul de distribuţie stabileşte de comun acord cu beneficiarul, pentru fiecare loc de consum, tipul echipamentului de mãsurare, în funcţie de categoria consumatorului şi de tariful care urmeazã sa fie aplicat. Instalarea grupurilor de mãsurare/contoarelor se va face în locuri accesibile pentru citire.
3. Se interzice conectarea la reţelele de distribuţie a instalaţiei unui beneficiar, dacã nu este prevãzutã cu grupuri de mãsurare/contoare.
4. În cazul în care echipamentul de mãsurare este defect, calculul contravalorii serviciului de distribuţie se face potrivit metodologiei stabilite de operatorul de distribuţie împreunã cu beneficiarul, conform prevederilor anexei nr. 5 bis la prezentul contract.
5. Grupurile de mãsurare/contoarele vor fi verificate periodic sau ori de câte ori este necesar şi vor fi înlocuite, în caz de uzura sau de avariere, de beneficiar, pe cheltuiala sa. Verificarea periodicã a grupurilor de mãsurare/contoarelor se face la termenele stabilite prin instrucţiunile metrologice în vigoare.
6. La constatarea oricãrei defectiuni în funcţionarea grupurilor de mãsurare/contoarelor de cãtre una din pãrţile contractante, aceasta are obligaţia sa anunţe imediat cealaltã parte contractantã şi se va proceda la remedierea defectiunilor şi la recalcularea contravalorii serviciului de distribuţie, conform prevederilor anexei nr. 5 bis.
7. În cazul în care deteriorarea, în orice mod, se produce din vina operatorului de distribuţie, acesta va suporta costul reparatiei echipamentului deteriorat şi al lucrãrilor de demontare, verificare şi remontare.
8. În cazul în care se convine prin contract, se admite utilizarea unor sisteme de citire la distanta, sisteme SCADA şi/sau a tehnicii de calcul pentru stabilirea contravalorii serviciului de distribuţie, cu folosirea unor echipamente acceptate de ambele pãrţi.
9. Elementele grupurilor de mãsurare/contoarelor se monteaza şi se sigileaza de beneficiar, în mod obligatoriu în prezenta delegaţilor împuterniciţi ai pãrţilor contractante, consemnându-se aceste operaţiuni într-un proces-verbal semnat de pãrţi.
10. Beneficiarul este obligat sa pãstreze intacte grupurile de mãsurare a energiei electrice, sa nu influenteze funcţionarea corecta a acestora, sa nu blocheze accesul operatorului de distribuţie la echipamentele de mãsurare şi la celelalte instalaţii ale sale, interzicandu-i-se beneficiarului orice acţiune asupra acestora, şi sa anunţe imediat operatorul de distribuţie în cazul în care constata defectiuni ale elementelor grupurilor de mãsurare/contoarelor.
11. Ruperea sau violarea sigiliilor aplicate elementelor grupurilor de mãsurare/contoarelor, ocolirea acestora sau sustragerea de energie electrica în orice mod, precum şi afectarea integritãţii lor se pedepsesc în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
12. Beneficiarul are obligaţia sa înlocuiascã în termen de cel mult 10 zile de la data înregistrãrii sesizãrii scrise echipamentul de mãsurare reclamat ca fiind defect sau suspect de înregistrãri eronate. Echipamentul de mãsurare reclamat poate fi verificat la locul functionarii de cãtre beneficiar, cu acceptul şi în prezenta pãrţilor contractante, iar constatãrile se vor înscrie într-un proces-verbal semnat de pãrţi. Echipamentul de mãsurare demontat se verifica de un laborator de metrologie autorizat, care stabileşte eroarea de înregistrare ce se va utiliza la recalcularea contravalorii serviciului de distribuţie pe perioada nefunctionarii acestuia. Costul verificãrii se suporta de beneficiar, cu excepţia cazurilor în care se dovedeşte ca defectiunea se datoreazã operatorului de distribuţie.


ANEXA 5 bis
------------
la Contractul-cadru pentru serviciul
------------------------------------
de distribuţie a energiei electrice
------------------------------------


METODOLOGIE

privind recalcularea contravalorii serviciului de distribuţie
a energiei electrice în caz de defectiuni la echipamentele de mãsurare

Operatorul de distribuţie, Beneficiarul,
........................... ..............


ANEXA 6
-------
la Contractul-cadru pentru serviciul
------------------------------------
de distribuţie a energiei electrice
------------------------------------

AVIZ DE RACORDARE*1)

Societatea Comercialã "Electrica" - S.A.
Sucursala de distribuţie ..............
Numãrul de înregistrare ............... Aviz de racordare nr. ......

Cãtre
............................
............................
Cu scrisoarea nr. ......... aţi solicitat avizul de racordare în vederea alimentarii cu energie electrica a ............................................. ................................................................................ ................................................................................, amplasat în .................................................................. .
Ţinând seama de datele înscrise în documentaţie, avizam racordarea beneficiarului ......................................., cu urmãtoarea evoluţie a puterii maxime simultan absorbite:


┌────────────────────┬────────┬───────────────────────────────────┬───────────┐
│ │Situaţia│ Situaţia în primii 5 ani de la │ Situaţia │
│ │ exis- │ punerea în funcţiune │ finala │
│ │ tenta │ │ │
├────────────────────┼────────┼──────┬───────┬─────┬───────┬──────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────┼────────┼──────┼───────┼─────┼───────┼──────┼───────────┤
│Puterea maxima │ │ │ │ │ │ │ │
│simultan absorbitã │ │ │ │ │ │ │ │
│(kW/kVA) │ │ │ │ │ │ │ │
└────────────────────┴────────┴──────┴───────┴─────┴───────┴──────┴───────────┘



Avizul de racordare este valabil în urmãtoarele condiţii:
1. Alimentarea cu energie electrica se va face*) ............................ ................................................................................. ............................................................................... .
2. Punctul de delimitare a instalaţiilor va fi ........................... .
3. Prin realizarea lucrãrilor aferente soluţiei de alimentare prezentate la pct. 1, gradul de siguranta corespunzãtor punctului de delimitare este caracterizat prin urmãtorul indicator:
- durata maxima de restabilire a alimentarii**) ..........................
4. Pentru alimentarea cu energie electrica, ce se va realiza de Sucursala de distribuţie ................., urmeazã sa achitati, conform Hotãrârii Guvernului nr. 2/1992 privind realizarea lucrãrilor de alimentare cu energie electrica a noilor consumatori, o taxa de racordare şi sa incheiati o convenţie prin care se va conveni data de racordare a puterii aprobate prin prezentul aviz.
5. Valoarea taxei de racordare a puterii aprobate este de .......... lei. Aceasta valoare este orientativa, ea urmând sa fie definitivata în momentul încheierii convenţiei pentru realizarea racordarii puterii aprobate. Lucrãrile la instalatia de utilizare a energiei electrice (în aval de punctul de delimitare) se vor executa de o unitate specializatã, atestata de operatorul de distribuţie, şi vor fi finanţate de consumator. Valoarea acestora nu este inclusã în taxa de racordare. O data cu taxa pentru puterea aprobatã beneficiarul depune***):
a) acordurile deţinãtorilor de teren pentru accesul şi execuţia lucrãrilor de construcţie a instalaţiei de alimentare cu energie electrica;
b) acordurile definitive ale deţinãtorilor de teren pentru ocupare şi/sau traversare, în condiţiile legii, atunci când instalatia de alimentare cu energie electrica traverseaza sau ocupa un teren proprietate a beneficiarului sau a altor deţinãtori;
c) avize de principiu necesare pentru realizarea instalaţiei de alimentare cu energie electrica.
6. (1) Puterea aprobatã prin aviz (avizatã) este avutã în vedere pentru dimensionarea instalaţiei de alimentare din sistem.
(2) Puterea efectiv absorbitã (care nu va putea depãşi puterea avizatã), precum şi canitatea de energie, specifice unei anumite perioade, vor fi cele prevãzute în contractul de distribuţie a energiei electrice.
(3) Pentru alimentarea echipamentelor sau instalaţiilor la care întreruperea alimentarii cu energie electrica peste o durata critica mai mica decât cea corespunzãtoare nivelului de siguranta înscris în contractul de distribuţie poate avea efecte deosebite (explozii, incendii, distrugeri de utilaje, accidente umane sau prejudicii importante) beneficiarul are obligaţia sa asigure din surse proprii alimentarea acestora cu energie electrica.
------------------
*1) Se completeazã pentru consumatorii eligibili şi producãtori.
*) Descrierea succintã a soluţiei şi a lucrãrilor necesare pentru realizarea instalaţiei de alimentare, conform studiului sau notei de soluţie, respectiv menţionarea instalaţiilor existente, atunci când sporul de putere solicitat se acorda din acestea fãrã executarea de lucrãri.
**) Se menţioneazã indicatorii care figureazã în anexa care cuprinde condiţiile specifice la contractul-cadru de furnizare a energiei electrice.
***) Se nominalizeaza avizele şi se anexeazã documentaţia pentru solicitarea acestora de cãtre consumatori la organele competente.

(4) Schema de racordare a acestora la reţeaua de utilizare a beneficiarului va fi avizatã de operatorul de distribuţie.
(5) Pentru receptoarele care trebuie sa asigure procesului tehnologic un flux continuu se vor utiliza, prin grija beneficiarului, agregatele de antrenare care pot sa suporte variatii bruste de tensiune şi întreruperi de scurta durata de ordinul catorva secunde, respectiv timpul de actionare a automaticii din instalaţiile operatorului de distribuţie.
7. Instalaţiile de protecţie şi automatizare ale consumatorului vor fi corelate, prin grija acestuia, prin convenţia de exploatare, cu cele ale sistemului electroenergetic, în scopul asigurãrii unei funcţionari selective a acestora.
8. Beneficiarul va lua mãsurile necesare pentru limitarea la valoarea admisibilã, conform normelor în vigoare, a efectelor functionarii receptoarelor speciale (cu socuri, cu regimuri deformante, cu sarcini dezechilibrate etc.).
9. Deoarece trebuie redus consumul de putere reactiva din sistem, beneficiarul va lua mãsuri pentru realizarea factorului de putere neutral (0,92). Nerealizarea valorii acestuia atrage dupã sine plata energiei reactive consumate, conform reglementãrilor în vigoare.
10. În cazul nerespectãrii de cãtre beneficiar a prevederilor prezentului aviz de racordare, acestuia îi revine rãspunderea pentru pagubele produse din acest motiv propriei unitãţi sau altor consumatori, în limitele prevãzute în contractul de distribuţie a energiei electrice.
11. Prezentul aviz sta la baza contractului de furnizare a energiei electrice şi constituie parte integrantã a acestuia.
12. Valabilitatea avizului de racordare este de 12 luni de la data emiterii. Dacã pana la aceasta data se achitã taxa de racordare şi se încheie convenţia pentru racordarea puterii aprobate, avizul îşi menţine valabilitatea. Avizul de racordare îşi pierde valabilitatea în cazul în care se modifica datele energetice ale beneficiarului, care au stat la baza emiterii lui, indiferent de momentul modificãrii acestor date.
13. Alte condiţii (în funcţie de natura şi cerinţele beneficiarului, de posibilitãţile oferite de caracteristicile şi starea reţelelor locale existente sau rezultate din reglementãri în vigoare la data emiterii avizului) .........
14. În prezentul aviz de racordare s-au avut în vedere şi condiţiile specifice indicate de beneficiar.

Director,
................


ANEXA 6 bis
-----------
la Contractul-cadru pentru serviciul
------------------------------------
de distribuţie a energiei electrice
------------------------------------

CONDIŢII SPECIFICE*1)

Denumirea beneficiarului .................., locul de consum ...............,
localitatea ............................, adresa ..........................
1. Puterea maxima simultan absorbitã*) ... kW, conform Avizului de racordare nr. ... din ...., emis de ..................
2. Gradul de siguranta în punctul de delimitare, corelat cu situaţia existenta a cãilor de alimentare, caracterizat prin durata maxima de restabilire a alimentarii, se stabileşte dupã cum urmeazã**):
2.1. În cazul întreruperii accidentale a unei cai de alimentare (ca urmare a defectarii unui element al acesteia), în condiţiile existenţei şi functionarii corecte a instalaţiei de automatizare, durata maxima pentru conectarea celei de-a doua cai de alimentare este cea corespunzãtoare functionarii instalaţiei de automatizare, respectiv ............... minute.
2.2. În cazul întreruperii accidentale a unei cai de alimentare (ca urmare a defectarii unui element al acesteia), în condiţiile nefunctionarii, defectarii sau absentei instalaţiilor de automatizare, pentru conectarea prin efectuare de manevre a celei de-a doua cai de alimentare, durata maxima este de ......... ore.
2.3. În cazul întreruperii accidentale simultane a tuturor cãilor de alimentare prin defectarea unor elemente ale acestora sau a unui element de sistem care conduce la scoaterea din funcţiune a tuturor cãilor de alimentare, durata maxima de realimentare este timpul necesar pentru repararea sau înlocuirea elementelor afectate, respectiv .......... ore.
3. Tensiunea nominalã din punctul de delimitare este de ................. kV.
4. Încãrcarea procentualã pe schimburi fata de schimbul I (100%) este:
a) schimbul II: .....%;
b) schimbul III: ....%).
---------------
*1) Se completeazã de consumatorii eligibili.
*) În cazul mai multor staţii de primire în cadrul aceluiaşi loc de consum, puterea se va da pe total şi defalcat pe staţii de primire.
**) Pentru beneficiarii racordati prin doua sau mai multe cai de alimentare, prevãzute cu AAR, se vor completa pct. 2.1-2.3.
Pentru beneficiarii racordati prin doua sau mai multe cai de alimentare, fãrã instalaţii de AAR, la care trecerea de pe o cale de alimentare pe alta se face prin manevre manuale, se vor completa numai pct. 2.2 şi 2.3.
Pentru beneficiarii racordati printr-o cale de alimentare se va completa numai pct. 2.3.
5. Caracteristicile instalaţiilor de compensare*): ........... kvar, tensiune ....... kV, numãrul treptelor de reglare ......, modul de actionare ............
6. Corectii ale indicaţiilor echipamentelor de mãsurare datorate:
a) necoincidentei punctului de delimitare cu locul de montare a echipamentului de mãsurare ....................................................................
b) alimentarii de rezerva (dacã este cazul) ................................
7. Alte condiţii specifice ............................................
8. În scopul exploatãrii sigure şi economice a instalaţiilor electrice, beneficiarul are obligaţia sa ia mãsurile necesare, din punctul de vedere al schemelor interne de alimentare, al instalaţiilor de protecţie şi automatizare, care sa asigure funcţionarea în continuare a receptoarelor importante, în cazul functionarii automaticii din instalaţiile operatorului de distribuţie şi ale beneficiarului.
9. În scopul exploatãrii sigure şi economice a instalaţiilor tehnologice ale beneficiarului, operatorul de distribuţie are obligaţia sa ia mãsurile necesare pentru ca abaterile frecvenţei şi tensiunii la care livreaza energia electrica sa nu depãşeascã valorile prevãzute în standardele în vigoare şi pentru reducerea frecvenţei de aparitie a golurilor de tensiune.

Prezenta anexa a fost încheiatã la data de .................., în doua exemplare, dintre care un exemplar rãmâne la beneficiar.
----------------
*) În cazul existenţei mai multor locuri cu instalaţii de compensare, caracteristicile se vor da pe total şi defalcat pe fiecare loc cu instalaţii de compensare.

Operatorul de distribuţie, Beneficiarul,
.......................... ...............



ANEXA 7
-------
la Contractul-cadru pentru serviciul
-------------------------------------
de distribuţie a energiei electrice
------------------------------------

CONVENŢIE DE EXPLOATARE*1)

încheiatã între ....................., în calitate de vânzãtor al serviciului de distribuţie a energiei electrice, şi ............., în calitate de cumpãrãtor al serviciului de distribuţie a energiei electrice


CAP. 1
Generalitati:
a) scop;
b) obligaţii reciproce.

CAP. 2
Delimitarea instalaţiilor:
- stabilirea punctelor fizice de delimitare a instalaţiilor pentru fiecare loc de consum

CAP. 3
Conducerea operativã prin dispecer:
a) ordine de împãrţire a instalaţiilor;
b) executarea manevrelor;
c) evidente operative;
d) legãturi operative radiotelefonice.

CAP. 4
Condiţii de exploatare şi de întreţinere reciprocã a instalaţiilor:
a) nominalizarea instalaţiilor vânzãtorului, care sunt exploatate şi întreţinute de cumpãrãtor;
b) nominalizarea instalaţiilor cumpãrãtorului, care sunt exploatate şi întreţinute de vânzãtor;
c) mãsuri tehnice şi organizatorice de securitate a muncii şi condiţii de execuţie a lucrãrilor;
d) întreruperi programate pentru revizii şi reparaţii.

CAP. 5
Reglajul protectiilor:
a) obligativitatea corelãrii protectiilor la cumpãrãtor cu protectiile SEN;
b) responsabilitatea vânzãtorului privind stabilirea şi comunicarea reglajelor;
c) obligaţia cumpãrãtorului privind corelarea protectiilor interne din instalaţiile proprii cu cele stabilite de vânzãtor.

CAP. 6
Alte prevederi şi anexe:
a) lista cuprinzând persoanele împuternicite de vânzãtor şi cumpãrãtor, care au dreptul sa solicite, sa execute şi sa conducã sau sa dispunã executarea manevrelor în instalaţiile electrice şi a lucrãrilor;
b) modul de lucru în caz de avarie sau de limitãri/restrictii;
c) schema monofilara;
d) schema normalã.

Vânzãtor, Cumpãrãtor,
................. ................
----------------
*1) Se completeazã de consumatorii eligibili şi de producãtori.



ANEXA 8


la Contractul-cadru pentru serviciul
------------------------------------
de distribuţie a energiei electrice
-----------------------------------

TARIFUL ŞI GRUPELE DE ELEMENTE DE TARIF
Valabile din ziua ..... luna ...... anul ...... pentru perioada .......



┌─────────────────────────────┬───────────────────────────────────┬───────────┐
│ │ │ │
│ │ Grupe de elemente de │ │
│ │ reţea/tarif │ │
│ │ │ │
│ │ │ Tariful │
│ ├──────┬───────┬─────┬───────┬──────┤ (lei/kWh) │
│ Denumirea │linii │puncte │ │puncte │ │ │
│ beneficiarului/adresa │ de │ de │ │ de │linii │ │
│ │110 kV│trans- │linii│trans- │JT - │ │
│ │t(LE, │formare│ MT -│formare│t(LE, │ │
│ │ 110) │110 kV/│t(LE,│ MT/JT │ JT) │ │
│ │(lei/ │MT - │ MT) │- t(TR,│(lei/ │ │
│ │kWh) │t(TR, │(lei/│MT/JT) │MWh) │ │
│ │ │110/MT)│kWh) │ │ │ │
│ │ │(lei/ │ │ │ │ │
│ │ │ kWh) │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼──────┼───────┼─────┼───────┼──────┼───────────┤
│ Consumator eligibil │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼──────┼───────┼─────┼───────┼──────┼───────────┤
│ Producãtor │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┴──────┴───────┴─────┴───────┴──────┴───────────┤
│ Furnizor pentru energia │
│ electrica furnizatã din: │
├─────────────────────────────┬──────┬───────┬─────┬───────┬──────┬───────────┤
│- liniile de 110 kV │ │ - │ - │ - │ - │ │
├─────────────────────────────┼──────┼───────┼─────┼───────┼──────┼───────────┤
│- barele de medie tensiune │ │ │ │ │ │ │
│ (MT) ale statiilor de │ │ │ - │ - │ - │ │
│ 110 kV/MT │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼──────┼───────┼─────┼───────┼──────┼───────────┤
│- liniile de MT │ │ │ │ - │ - │ │
├─────────────────────────────┼──────┼───────┼─────┼───────┼──────┼───────────┤
│- barele de joasa tensiune │ │ │ │ │ │ │
│ (JT) ale statiilor de MT/JT│ │ │ │ │ - │ │
├─────────────────────────────┼──────┼───────┼─────┼───────┼──────┼───────────┤
│- liniile de JT │ │ │ │ │ │ │
└─────────────────────────────┴──────┴───────┴─────┴───────┴──────┴───────────┘

Operatorul de distribuţie, Beneficiarul,
.......................... .............




ANEXA 9
-------
la Contractul-cadru pentru serviciul
------------------------------------
de distribuţie a energiei electrice
-----------------------------------


REGIMURI ŞI PARAMETRI LIMITA DE ALIMENTARE CU ENERGIE ELECTRICA
(pana la intrarea în vigoare a Codului reţelei de transport şi a
Codului reţelei de distribuţie)

1. Regimul de limitare sau de restrictie se aplica în conformitate cu Normativul de limitare (NL), Normativul de deconectari manuale (DM), normativele de deconectari automate (DASF şi DASU), care sunt în egala mãsura obligatorii pentru consumator şi pentru furnizor şi nu pot face obiectul negocierii în cadrul prezentului contract.
2. Puterile maxime pentru regimul de limitare sau de restrictie prevãzute în anexa nr. 10 sunt stabilite fata de puterile medii contractate pentru zilele lucrãtoare şi nelucrãtoare, prevãzute în anexa nr. 2.
3. Operatorul de distribuţie rãspunde de respectarea urmãtorilor parametri de calitate ai energiei electrice:
a) frecventa conform SR EN50160 - în 95% din saptamana frecventa trebuie sa se încadreze în banda de 50 Hz±1% şi în 100% din saptamana, în banda de 50 Hz+4% pana la 50 Hz-6% .
b) tensiunea conform SR EN50160 - în 95% din saptamana tensiunea în punctul de delimitare nu trebuie sa aibã abateri mai mari de ±10% din tensiunea nominalã şi în 100% din saptamana, în banda de +15%-20% .
4. Limita negativa a variatiilor de tensiune de la punctul precedent, mãsurate în punctul de delimitare între furnizor şi consumator, este valabilã numai în condiţiile în care consumatorul realizeazã un factor de putere mediu lunar mai mare sau egal cu 0,92.
5. Beneficiarul ale cãrui instalaţii de compensare genereazã şi injecteaza în SEN energie reactiva nesolicitata de furnizor este obligat sa plãteascã daunele justificate cerute de consumatorii afectaţi şi, respectiv, pierderile suplimentare justificate de energie activa din reţelele de distribuţie.
6. Nesimetria introdusã de consumator trebuie sa se încadreze în cotele alocate de furnizor, astfel încât sa nu fie depãşit nivelul de 2% în punctul de delimitare.
7. Distorsiunea de curent pe elementele de reţea de alimentare ale beneficiarului şi nivelul armonicilor trebuie sa se încadreze în cotele alocate de operatorul de distribuţie*).
8. Beneficiarul trebuie sa ia mãsuri pentru limitarea nivelului de fliker potrivit reglementãrilor în vigoare, conform cotei alocate de operatorul de distribuţie*).
-----------------
*) Alocarea cotelor se efectueazã de operatorul de distribuţie în funcţie de condiţiile de racordare la reţea.



ANEXA 10


la Contractul-cadru pentru serviciul
------------------------------------
de distribuţie a energiei electrice
------------------------------------


PUTERI
în regim de limitare sau restrictie în situaţie de avarie în SEN
Valabile din ziua .... luna ..... anul ..... pentru perioada .......



┌─────────────────────────┬─────────┬─────────────────────────────┬───────────┐
│ │ │ Puterea redusã conform │Puteri ce │
│ │ │ Normativului de limitare, │se decontea│
│ │ │ în regim de limitare sau │za conform │
│ │ │ restrictie anuntat benefi- │Normativu- │
│ │ Locul │ciarului cu 24 de ore înainte│lui de de- │
│ │ de ├─────────┬───────┬───────────┤contari ma-│
│ Denumirea │ consum │ │ │ Puterea │nuale sau │
│ consumatorului/adresa │ │ │Puterea│ maxima de │automate, │
│ │ │ Transa │ cu │funcţionare│fãrã anun- │
│ │ │ │ care │ dupã │tarea prea-│
│ │ │ │ se │ reducere │labila a │
│ │ │ │reduce │ (kW) │beneficia- │
│ │ │ │ │ │rului │
│ │ │ │ │ │ (kW) │
├─────────────────────────┼─────────┼─────────┼───────┼───────────┼───────────┤
│Consumator eligibil │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────┼─────────┼─────────┼───────┼───────────┼───────────┤
│Furnizor │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────┼─────────┼─────────┼───────┼───────────┼───────────┤
│Marii consumatori indus- │ │ │ │ │ │
│triali şi similari, │ │ │ │ │ │
│arondati furnizorului │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────┼─────────┼─────────┼───────┼───────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────┼─────────┼─────────┼───────┼───────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────┼─────────┼─────────┼───────┼───────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────┼─────────┼─────────┼───────┼───────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────┼─────────┼─────────┼───────┼───────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │
└─────────────────────────┴─────────┴─────────┴───────┴───────────┴───────────┘

Operatorul de distribuţie, Beneficiarul,
............................ ..............


------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016