Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 118 din 23 septembrie 1998  privind conditiile de prezentare si duratele programelor destinate campaniei electorale pentru alegerile locale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 118 din 23 septembrie 1998 privind conditiile de prezentare si duratele programelor destinate campaniei electorale pentru alegerile locale

EMITENT: CONSILIUL NATIONAL AL AUDIOVIZUALULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 372 din 1 octombrie 1998
Pentru aplicarea prevederilor <>art. 32 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 48/1992 şi în conformitate cu dispoziţiile <>Legii nr. 70/1991 *) privind alegerile locale, republicatã, cu modificãrile ulterioare,
în temeiul art. 29 din Legea audiovizualului,

------------
*) <>Legea nr. 70/1991 a fost republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 79 din 18 aprilie 1996, şi a mai fost modificatã prin Legea nr. 164 din 30 iulie 1998, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 284 din 31 iulie 1998.

Consiliul Naţional al Audiovizualului decide:

ART. 1
Se aproba condiţiile de prezentare şi duratele programelor destinate campaniei electorale pentru alegerile locale, prezentate în anexele nr. 1 şi 1 a), care fac parte integrantã din prezenta decizie.
ART. 2
Decizia intra în vigoare la data adoptãrii ei şi va fi adusã la cunostinta publica prin mijloacele de informare în masa.
Titularii licenţelor de emisie, precum şi orice alte persoane interesate pot intra în posesia prezentei decizii la sediul Consiliului Naţional al Audiovizualului.
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei decizii se abroga Decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului nr. 2 din 18 aprilie 1996 privind condiţiile de prezentare şi duratele programelor destinate campaniei electorale pentru alegerile locale.

PREŞEDINTELE CONSILIULUI
NAŢIONAL AL AUDIOVIZUALULUI,
MIRCEA SORIN MOLDOVAN

ANEXA 1

CONDIŢIILE DE PREZENTARE
ŞI DURATELE PROGRAMELOR DESTINATE CAMPANIEI ELECTORALE PENTRU ALEGERILE LOCALE

Campania electoralã pentru alegerile locale se va desfasura în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 70/1991 privind alegerile locale, republicatã, cu modificãrile ulterioare.
La campania electoralã vor participa candidaţii partidelor parlamentare şi ai celor neparlamentare, ai aliantelor politice şi ai aliantelor electorale, ai organizaţiilor cetãţenilor aparţinând minoritãţilor naţionale, precum şi candidaţii independenţi, potrivit <>art. 57 din Legea nr. 70/1991 , republicatã.
În campania electoralã pentru alegerile locale candidaţii se bucura de sanse egale şi au acces la posturile de radio şi de televiziune, publice şi particulare, pentru prezentarea platformei electorale.
Posturile de radio şi de televiziune, publice şi particulare, inclusiv cele prin cablu, cãrora Consiliul Naţional al Audiovizualului le-a autorizat serviciul "C", vor dovedi prin activitatea lor în perioada electoralã o deschidere realã spre valorile autentice ale democraţiei, asigurând, într-o atmosfera de urbanitate şi egalitate de tratament, pluralismul opiniilor şi echidistanta.
În cursul emisiunilor electorale candidaţii îşi pot exprima opiniile fãrã ca prin intervenţiile lor:
- sa conteste ordinea constituţionalã;
- sa punã în pericol ordinea publica, siguranta persoanelor şi a bunurilor;
- sa se abata de la schimbul de idei, inlocuind argumentele întemeiate pe probe obiective, indiscutabile, cu referiri sau aluzii la temperamentul, caracterul, viata personalã ale interlocutorului (adversarului), precum şi la opţiunile sale profesionale şi intelectuale);
- sa defaimeze sau sa atenteze la onoarea altei persoane.
În cadrul emisiunilor care au caracter electoral este interzisã combinarea de culori, de semne grafice sau de sunete care sa evoce simbolurile naţionale ale României sau ale altui stat.
Posturile de radio şi de televiziune, publice şi particulare, precum şi societãţile de televiziune prin cablu au obligaţia sa reflecte intreaga campanie electoralã în spiritul Constituţiei (art. 1, 4 şi 13).
Intervenţiile electorale pot varia ca durata între 3 şi 10 minute (etaloanele sunt de 3 minute - cele scurte, de 5 minute - cele medii şi de 10 minute - cele lungi).
Timpii de antena la radiodifuziunile şi la televiziunile publice şi particulare, inclusiv la cele prin cablu, care opereazã autorizat serviciul "C" (producţie proprie), se acorda partidelor politice, aliantelor politice şi aliantelor electorale, conform legii electorale, în fiecare dintre zilele de marti, miercuri, joi, vineri şi sambata, la ore de maxima audienta. Candidaţii independenţi din circumscripţiile electorale din municipiul Bucureşti şi cei din resedintele de judeţ, care nu sunt în raza de acoperire a unui studiou, au acces la serviciile publice naţionale de radiodifuziune şi de televiziune în acelaşi interval de timp de 5 minute pe toatã durata campaniei electorale.
Emisiunile electorale vor fi realizate în direct sau vor fi înregistrate, în proportiile stabilite de candidaţi.
În cazul utilizãrii unor materiale de arhiva audiovizuala:
* se va face menţiunea imagini de arhiva şi se va preciza data filmarii;
* nu sunt permise montajele care, în loc sa punã în dezbatere publica, argumentata, punctele de vedere ale interlocutorului (adversarului), defaimeaza şi aduc atingere onoarei acestuia.
Materialele care servesc la întocmirea unui bilanţ al acţiunilor trecute, în vederea unui mesaj cu caracter electoral, sunt considerate ca fãcând parte din spaţiul de emisie acordat campaniei electorale. Acel timp va fi considerat spaţiu de emisie folosit de candidat pentru campania electoralã.
Campania electoralã pe posturile de radio şi de televiziune publice se va face gratuit, conform <>art. 57 din Legea nr. 70/1991 , republicatã.
Posturile de radio şi de televiziune particulare pot oferi acces candidaţilor în condiţiile <>Legii nr. 70/1991 , republicatã, garantandu-le acestora condiţii egale.
Accesul partidelor politice, al aliantelor politice, al aliantelor electorale, precum şi al candidaţilor independenţi şi al organizaţiilor cetãţenilor aparţinând minoritãţilor naţionale la posturile private de radiodifuziune şi de televiziune, inclusiv la televiziunile prin cablu, care opereazã autorizat serviciul "C", se face prin contract încheiat între mandatarii financiari şi respectivele posturi. Fiecare post va practica tarife unice pe unitatea de timp de emisie pentru toţi solicitantii.
La posturile de radio şi de televiziune publice vor fi oferite zilnic (marti-sambata) mai multe programe, structurate astfel:
* o agenda electoralã de 10-15 minute, programata în cursul diminetii între orele 9,00-11,00 la televiziune şi între orele 11,00-13,00 la radio;
* un studiou electoral de 60 de minute, programat între orele 18,00-20,00 la televiziune şi între orele 17,00-19,00 la radio.
Posturile de radio şi de televiziune particulare vor adopta aceeaşi structura pentru programele electorale (agenda electoralã şi studiou electoral), cu duratele şi cu orarele sus-menţionate.
Posturile publice de radio şi de televiziune vor realiza şi vor difuza în perioada campaniei electorale şi programe de informare, în cadrul cãrora sa se dea explicaţii clare şi complete despre sistemul electoral, tehnica votarii şi calendarul campaniei electorale.
Redactorii emisiunilor informative ale posturilor de radio şi de televiziune, publice şi particulare, au obligaţia sa fie corecti şi impartiali în comentariile lor privind campania electoralã.
Toate posturile de radio şi de televiziune, publice şi particulare, care emit pe cale radioelectrica, inclusiv televiziunile prin cablu, cãrora Consiliul Naţional al Audiovizualului le-a autorizat serviciul "C", au obligaţia ca, în timpul campaniei electorale, sa nu prezinte candidaţi în jurnalele lor de ştiri, evenimentele electorale ale zilei urmând sa fie tratate ca ştiri de presa. Fac excepţie candidaţii care au deja funcţii publice pe plan local şi care pot fi prezenţi în asemenea emisiuni, în minimum de timp necesar pentru comunicarea unei informaţii (de regula, maximum un minut). Informaţia nu trebuie sa cuprindã nici un mesaj electoral. De asemenea, respectivele posturi de radio şi de televiziune nu vor invita şi nu vor prezenta candidaţii în emisiuni de alta natura decât cele cu caracter electoral.
Partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale, precum şi candidaţii independenţi şi cei ai organizaţiilor cetãţenilor aparţinând minoritãţilor naţionale au obligaţia sa solicite, conform legii electorale, în termen de 5 zile de la declanşarea campaniei electorale, conducerii posturilor de radiodifuziune şi de televiziune, publice şi particulare, acordarea timpilor de antena. Solicitarile peste acest termen nu se iau în considerare.
Atât emisiunile legate de campania electoralã, cat şi intervenţiile candidaţilor, nominalizate ca atare, vor fi anunţate din timp (cu minimum 24 de ore înaintea respectivei emisiuni) de posturile de radio şi de televiziune, publice şi particulare.
Dacã la o emisiune electoralã participa doi sau mai mulţi candidaţi, ordinea prezentarilor va fi stabilitã dupã criteriul tragerii la sorţi.
Emisiunile cu caracter electoral nu se reprogrameaza.
Cu 24 de ore înainte de ziua alegerilor şi în ziua alegerilor, posturile de radio şi de televiziune, publice şi particulare, nu vor transmite informaţii sau comentarii privind campania electoralã şi nu vor invita sau prezenta candidaţi în emisiuni. Fac excepţie, potrivit legii, comunicatele provenind de la comisiile electorale.
Sondajele de opinie care se difuzeazã în afarã emisiunilor electorale au caracter de ştiri de presa, urmând regimul acestora, şi nu vor conţine comentarii sau interpretãri ale celor care le prezintã la posturile de radio sau de televiziune.
Emisiunile de radio şi de televiziune cu caracter electoral vor fi înregistrate şi ţinute la dispoziţia Consiliului Naţional al Audiovizualului pe toatã durata campaniei electorale.
Cu 48 de ore înainte de ziua votarii şi în ziua votarii nici un sondaj nu va fi comunicat pe posturile de radio şi de televiziune, publice şi particulare. De asemenea, în ziua votarii nu va fi comunicat nici un rezultat electoral parţial înainte de închiderea ultimei secţii de votare.
Posturile de radio şi de televiziune, publice şi particulare, au obligaţia sa asigure dreptul la replica stabilit de Consiliul Naţional al Audiovizualului prin Decizia nr. 175/1993.
În cadrul programelor destinate campaniei electorale se pot folosi şi spoturi publicitare electorale.
Mesajele publicitare cu caracter electoral vor fi transmise în vecinãtatea nemijlocitã a spaţiului electoral acordat unui candidat, separate prin generic şi specificându-se ca este vorba de publicitate electoralã. Durata acestora face parte din timpii de antena acordati fiecãrui candidat pe posturile de radio şi de televiziune, publice şi particulare.
Spaţiile de publicitate electoralã acordate la posturile de radio şi de televiziune, publice şi particulare, nu pot depãşi 10% din timpul total acordat fiecãrui candidat pentru campania electoralã.
Durata acestora nu se include în timpul maxim de publicitate comercialã autorizata.
Nu este permisã introducerea mesajelor electorale în publicitatea inseratã în programele de radio şi de televiziune, alta decât cea cu caracter electoral.
Este interzisã publicitatea electoralã cu 24 de ore înainte de ziua votarii şi în ziua votarii.
Posturile de radio şi de televiziune particulare, care intenţioneazã sa difuzeze emisiuni electorale, au obligaţia sa comunice acest fapt Consiliului Naţional al Audiovizualului, conform modelului prezentat în anexa nr. 1a), în termen de 5 zile de la data aducerii la cunostinta publica a datei alegerilor prin publicarea în Monitorul Oficial al României, şi sa facã publica aceasta intenţie prin presa sau prin programele lor.
Nerespectarea prevederilor prezentei decizii atrage dupã sine sancţiuni conform <>Legii audiovizualului nr. 48/1992 şi <>Legii nr. 70/1991 , republicatã, cu modificãrile ulterioare.

ANEXA 1a)




Societatea Comercialã.........................
Licenta de emisie nr. ........................
Decizia de autorizare nr. ....................
pentru........................................
în localitatea................................

Cãtre

CONSILIUL NAŢIONAL AL AUDIOVIZUALULUI
DIRECŢIA GENERALĂ L.A.R.
Bucureşti, Bd. Libertãţii nr. 14, sectorul 5, cod 70060
Fax 01.312.46.34

În conformitate cu prevederile Deciziei Consiliului Naţional al Audiovizualului nr. 118 din 23 septembrie 1998, va comunicãm ca postul nostru de radio/televiziune/distribuţie prin cablu serviciul "C" intenţioneazã sa difuzeze emisiuni destinate campaniei electorale pentru alegerile locale, respectând condiţiile de prezentare şi duratele programelor electorale prevãzute în decizia sus-menţionatã.
Estimam ca difuzarea acestor emisiuni va începe la data de .... şi ca acestea vor fi programate în zilele sãptãmânii stabilite prin decizie, în funcţie de volumul solicitãrilor, între orele: ..........................
..........................
..........................
Persoanele din cadrul studioului nostru, investite cu responsabilitãţi directe privind organizarea emisiunilor destinate campaniei electorale, sunt:
............................................................................., având funcţia de ............................................................;
având funcţia de ...............................................,
şi pot fi contactate la telefon ................., fax: ................. .


........................................................
(semnatura şi ştampila titularului de licenta de emisie)


NOTA:
Pentru societãţile comerciale care deţin mai multe licenţe de emisie, aceasta comunicare se face pentru fiecare post în parte.



----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016