Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 116.086 din 15 septembrie 1950  privind stabilirea normelor de aplicare a   decretului nr. 227 din 9 septembrie 1950 pentru reglementarea intrebuintarii stupefiantelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 116.086 din 15 septembrie 1950 privind stabilirea normelor de aplicare a decretului nr. 227 din 9 septembrie 1950 pentru reglementarea intrebuintarii stupefiantelor

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 81 din 21 septembrie 1950
Ministerul Sãnãtãţii,
În temeiul <>art. 12, al decretului nr. 227 din 9 Septembrie 1950 , pentru reglementarea întrebuinţãrii stupefiantelor,
Decide:

ART. 1
Ministerul Sãnãtãţii, prin Serv. Farmaciilor şi Medicamentelor, este singurul în drept sa elibereze întreprinderilor şi unitãţilor economice şi sanitare de Stat, autorizaţii de import, cultivare, fabricare, depozitare, deţinere şi vânzare de produse şi substanţe stupefiante. Toate autorizaţiile eliberate anterior publicãrii prezentei decizii se anuleazã.
În termen de 30 zile de la publicarea prezentei decizii, toate întreprinderile şi unitãţile economice şi sanitare sus menţionate, sunt obligate a cere eliberarea noilor autorizaţii, exceptându-se farmaciile de toate categoriile, acestea neavând nevoie de autorizaţii.
În caz de încetare a activitãţii în materie de stupefiante, posesorii acestor autorizaţii sunt obligaţi ca în termen de 30 zile sa le depunã la Ministerul Sãnãtãţii, Serv. Farmaciilor şi Medicamentelor.
ART. 2
Întreprinderile şi unitãţile economice şi sanitare, nu vor putea folosi ca produse şi substanţe stupefiante finite decât acelea care corespund condiţiunilor prevãzute de Farmacopeea R.P.R., în vigoare. Condiţiunile ce trebuie sa le îndeplineascã produsele şi substantele neprevãzute în Farmacopeea R.P.R., în vigoare, vor fi comunicate de Institutul de Cercetãri Farmaceutice prin publicarea în Buletinul Ministerului Sãnãtãţii.
ART. 3
Receptionarea stupefiantelor de cãtre depozitele şi unitãţile producãtoare autorizate, se va face numai dupã analiza efectuatã de un laborator oficial.
Depozitele sunt obligate a livra unitãţilor farmaceutice stupefiantele, în ambalaje prevãzute cu banda de garanţie, pe care se va mentiona numele depozitului, numãrul şi data buletinului de analiza, precum şi numele laboratorului care a efectuat analiza.
ART. 4
Pãstrarea substanţelor stupefiante se va face în modul urmãtor:
a) Depozitele şi fabricile vor avea o încãpere specialã, sau cel puţin o parte dintr-o încãpere, amenajatã astfel, ca stupefiantele de rezerva sa fie ţinute sub cheie şi sigilate, iar cantitãţile pentru consum, curent numai sub cheie;
b) Unitãţile farmaceutice de toate categoriile le vor pãstra în dulapuri sau sertare speciale, închise, prevãzute cu etichete cu "cap de mort" şi inscripţia "Venena". Dulapurile din depozitele unitãţilor farmaceutice, conţinând rezervele acestor medicamente, se vor sigila dupã fiecare retragere sau adãugire de stocuri;
c) Cabinetele medicale şi dentare de toate categoriile vor pãstra stupefiantele sub cheie.
În toate unitãţile prevãzute mai sus stupefiantele se vor aseza în dulapurile respective, conform indicaţiilor date prin circulara nr. 30.747 din 17. III. 1950, publicatã în Buletinul Ministerului Sãnãtãţii nr. 16 din 1. IV. 1950.
ART. 5
În fabrici, depozite şi unitãţi farmaceutice se va desemna un responsabil cu pãstrarea, manipularea şi evidenta stupefiantelor.
Manipularea stupefiantelor se va face cu cea mai mare atentie, prin întrebuinţarea de ustensile destinate numai acestui scop şi care vor fi pãstrate separat.
Spalarea acestor obiecte se va face separat de a celorlalte vase.
ART. 6
La fabrici şi depozite, ambalarea cantitãţilor de stupefiante ce trec de 10 gr. se va face în recipiente metalice, de sticla, faianta, pãmânt ars sau bachelita, cu excepţia stupefiantelor higroscopice, care se vor ambala în mod special.
Cantitãţile sub 10 gr. se vor putea ambala şi în pungi captusite cu hârtie cerata, fãrã falduri.
Fiecare ambalaj va fi prevãzut cu;
- O banda de garanţie pe care va fi scris numele fabrici sau depozitului, numãrul şi data buletinului de analiza, precum şi numele laboratorului care a efectuat analiza;
b) O eticheta purtând denumirea produsului, cantitatea, cuvântul "otrava" şi semnul "un cap de mort cu oase incrucisate"
Aceasta eticheta va fi semnatã de cel care a efectuat operaţiunea de ambalare.
ART. 7
La expedierea stupefiantelor din fabrici şi depozite, responsabilul sau împuternicitul sau este obligat sa controleze personal ca ambalajul sa fie reglementar, sa verifice actele insotitoare şi sa semneze copia facturii rãmasã în depozit.
Eliberarea stupefiantelor din unitãţile farmaceutice se va face numai pe baza de reteta medicalã prevãzutã cu: numele şi adresa medicului, numele, diagnosticul şi adresa bolnavului şi timbrul sec aplicat de Secţiile Sanitare ale Sfaturilor Populare din Regiune.
Secţiile Sanitare ale Sfaturilor Populare din Regiune vor tine evidenta retetelor vizate conform instrucţiunilor din circulara nr. 70.135 din 13 iunie 1950, publicatã în Buletinul Ministerului Sãnãtãţii nr. 28 din 13 iulie 1950 (vezi anexa nr. 1).
Se excepteazã eliberarea stupefiantelor pentru bolnavii spitalizati, aceasta fãcându-se pe baza condicii de prescripţii medicale, de cãtre farmacia din spital.
Administrarea de stupefiante bolnavilor spitalizati, se va face sub supravegherea şi rãspunderea directa a medicului.
Toate prescripţiile medicale conţinând stupefiante, vor fi scrise cu cerneala şi citeţ.
Cantitatea va fi trecutã în cifre şi litere. De asemeni, medicul va trece pe reteta şi modul de întrebuinţare şi data.
Farmacistul care efectueazã prescripţia medicalã conţinând stupefiante, este obligat sa semneze reteta.
Se interzice unitãţilor farmaceutice eliberarea pe o singura reteta a cantitãţilor de stupefiante ce depãşesc dozele maxime, pentru timp de trei zile chiar în cazul când medicul scrie sic volo.
În cazul când bolnavul nu are posibilitãţi materiale pentru procurarea dozei prescrise, farmacia poate elibera prescripţia eşalonat, notând pe reteta cantitãţile eliberate şi data.
Farmaciile pot elibera fãrã ordonanta medicalã numai:
- Pulv. Doweri 3gr.
- T-ra Anticolerina 10 gr.
În acest caz, se va scrie în registrul de copiere a retetelor, cantitatea, data, numele pacientului, precum şi adresa.
ART. 8
Fabricile, depozitele şi farmaciile de toate categoriile sunt obligate sa ţinã evidenta consumului de stupefiante într-un registru tip, în care se vor scrie zilnic toate operaţiunile efectuate. Pana la apariţia registrului tip de evidenta a stupefiantelor, toate unitãţile de mai sus, vor întocmi un caiet de evidenta, conform circularei nr. 70.137 din 13 iunie 1950, publicatã în Buletinul Ministerului Sãnãtãţii nr. 26 din 19.VI.1950 (vezi anexa nr. 2).
Atât comenzile cat şi facturile pentru substantele stupefiante, trebuie sa fie întocmite separat de celelalte.
Toate actele de intrare şi de ieşire ale stupefiantelor trebuie sa fie pãstrate de cãtre responsabilul cu stupefiantele, în condiţiuni ce garanteazã siguranta lor completa.
Retetele cu stupefiante, vor fi pãstrate la farmacie ca acte justificative pana la verificarea lor de cãtre împuternicitul special al Ministerului Sãnãtãţii.
Farmaciile publice de Stat şi particulare vor sublinia cu creion colorat, stupefiantele înregistrate în registrul de copiere al retetelor.
La cererea bolnavilor, se vor elibera copii dupã retetele reţinute.
ART. 9
Diferenţele în plus sau minus constatate la stupefiante, vor fi consemnate într-un proces-verbal întocmit în 3 exemplare, semnat de colectivul unitãţii, în care se va face şi justificarea diferenţelor constatate.
Unul din exemplare va fi înaintat Ministerului Sãnãtãţii - Serv. Farmaciilor şi Medicamentelor - al doilea, forului ierarhic superior şi al treilea va rãmâne spre înregistrare în gestiune şi pãstrare în arhiva unitãţii respective.
ART. 10
Medicii umani şi veterinari pot deţine la cabinetul lor, maximum 10 fiole de stupefiante şi anume:
- Pana la 5 fiole Morfina a 0,02 gr. şi 5 fiole dintre celelalte stupefiante.
- Medicii stomatologi şi dentistii, vor putea avea Cocaina în fiole sau soluţie conţinând pana la maximum 0,25 gr., în total.
Se excepteazã:
- Medicii specialişti O.R.L., care vor putea avea Cocaina în substanta maximum pana la 2,5 gr.
Medicii practicieni umani şi veterinari, precum şi dentistii care îşi procura medicamente conţinând stupefiante - pentru cabinet - sunt obligaţi a tine evidenta consumului lor într-un caiet vizat de Secţia Sanitarã a Sfatului Popular, în care se va trece cantitatea, numele, adresa bolnavului şi data administrãrii.
ART. 11
Controlul fabricãrii, importului, depozitarii, deţinerii, vânzãrii şi întrebuinţãrii în orice mod al stupefiantelor se face de Ministerul Sãnãtãţii prin organe desemnate în acest scop.

Ministru
Dr. V. Marza

ANEXA 1

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
Serv. Farmaciilor şi Medicamentelor

CIRCULARA nr. 70.135
din 13 iunie 1950
Cãtre
Comitetele Provizorii judeţene şi Comitetele Provizorii ale comunelor urbane asimilate cu judeţul - Secţiile Sanitare -
Constatandu-se pe teren de cãtre organele noastre, ca circulara nr. 15.38 din 1950, publicatã în Buletinul Ministerului Sãnãtãţii nr. 10 din 16 februarie 1950, nu este aplicatã de unele Secţii Sanitare, se atrage din nou atenţia asupra obligativitatii executãrii dispoziţiunilor prevãzute în circulara de mai sus.
Pentru a se proceda uniform în executarea acestei circulare Secţiile Sanitare vor lua urmãtoarele mãsuri pana la 1 august 1950:
1. Vor confecţiona Ştampile pentru timbru sec cu inscripţia "Comitetul Provizoriu al Jud. (Comunei urbane asimilatã cu Judeţul) Secţia Sanitarã", având la mijloc emblema R.P.R., de dimens. 2,5 cm.
2. Vor pune în vedere tuturor medicilor practicieni de Stat sau particulari din raza judeţului sau municipiului respectiv, ca pana la 1 august 1950, sa prezinte Secţiilor Sanitare respective carnete de retete a 100 file numerotate, cu numele şi adresa tipãrite, pentru a fi vizate cu timbru-sec.
Aceste retete sunt obligatorii la eliberarea stupefiantelor
- Pentru farmaciile publice de Stat şi particulare
- Pentru farmaciile de policlinici, întreprinderi, instituţii şi de plasa.
- Pentru farmaciile de spitale (serviciile de consultaţii).
Se excepteazã prescripţiile pentru bolnavii spitalizati.
1. În scopul prevenirii abuzului de stupefiante, Secţiile Sanitare vor întocmi, conform modelului de mai jos, un fisier în care vor tine, pentru fiecare medic, evidenta carnetelor vizate.

p. Ministru,
Dr. H. Dunarean

Director adjunct,
Z. Farsirotu


FIŞA PENTRU EVIDENTA CARNETELOR VIZATE PENTRU STUPEFIANTE

Numele şi prenumele medicului ........................................
Adresa ................................................................
Specialitatea .........................................................
Instituţia unde lucreazã ..............................................
Data
N-rul carnetelor vizate
Semnatura medicului
Anul
Luna
Ziua


ANEXA 2

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
Serv. Farmaciilor şi Medicamentelor

CIRCULARA nr. 70.137
Din 13 iunie 1950

Cãtre
Depozitele de medicamente ale Centrofarm-ului şi ale celorlalte instituţii, farmaciile de spitale, policlinici, sanatorii, dispensare, plase, întreprinderi, instituţii, farmaciile publice de Stat, farmaciile particulare

Depozitele şi farmaciile sunt obligate sa ţinã evidenta consumului de stupefiante, dupã cum urmeazã:

1. Vor procura un caiet cu 100 - 200 file, care va avea liniatura şi rubricile unui caiet obişnuit (15 - 21 cm).
2. Pentru fiecare stupefiant se vor rezerva 1 - 10 file.
3. Caietul va fi numerotat, parafat şi semnat de Secţia Sanitarã.
4. Încheierea situaţiei stupefiantelor în caiet se va face ca la orice registru de partizi pe data de 31 decembrie.
5. Întocmirea situaţiei centralizatoare se va face la 31 decembrie, conform imprimatelor ce se vor trimite ulterior.

p. Ministru,
Dr. H. Dunarean

Director adjunct,
Z. Farsirotu

(Denumirea stupefiantului)
DATA
N-rul documentului de intrare sau ieşire
Intrari
Iesiri
Sold
Verificat (loc rezerva pentru inspecţie)
1. I. 1950
Inventar
10 gr.
-
10 gr.
20. II. 1950
Fac. nr. 59
50 gr.
-
60 gr.
25. II. 1950
Rp. nr. 780
-
5 gr.
55 gr.
31. III. 1950
Rp. nr. 810
-
2 gr.
53 gr.
Total
-
60 gr.
7 gr.
50 gr.
--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016