Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 114 din 14 octombrie 2002  privind dreptul la replica si rectificare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 114 din 14 octombrie 2002 privind dreptul la replica si rectificare

EMITENT: CONSILIUL NATIONAL AL AUDIOVIZUALULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 773 din 24 octombrie 2002
Având în vedere dubla calitate a Consiliului Naţional al Audiovizualului, de garant al interesului public şi de unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale,
convinsi de faptul ca orice persoana are dreptul la libertatea de exprimare, care cuprinde libertatea de opinie şi libertatea de a primi sau de a comunica informaţii ori idei fãrã amestecul autoritãţilor publice,
constienti, totodatã, ca libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particularã a persoanei şi nici dreptul la propria imagine,
ţinând cont de faptul ca exercitarea dreptului la libera exprimare comporta îndatoriri şi responsabilitãţi,
având în vedere obligaţia radiodifuzorilor de a informa în mod obiectiv publicul prin prezentarea corecta a faptelor şi a evenimentelor, precum şi obligaţia Consiliului Naţional al Audiovizualului de a apara, în domeniul programelor audiovizuale, drepturile fundamentale ale omului,
în temeiul prevederilor art. 10 alin. (3) lit. e), art. 17 alin. (1) lit. d) şi ale <>art. 41 din Legea audiovizualului nr. 504/2002 ,

membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului adopta urmãtoarea decizie:

ART. 1
Orice persoana fizica sau juridicã, indiferent de naţionalitate, ale carei drepturi sau interese legitime au fost lezate prin prezentarea în cadrul unui program audiovizual a unor fapte neadevãrate beneficiazã de dreptul la replica.
ART. 2
(1) Dreptul la replica nu poate fi solicitat:
a) pentru judecati de valoare;
b) în situaţia în care radiodifuzorii au respectat principiul audiatur et altera pars;
c) în situaţia în care se solicita replica la replica;
d) în cazul în care radiodifuzorul rãspunde acuzatiilor unei persoane, cu condiţia sa nu afecteze drepturile sau interesele legitime ale unui terţ;
e) în cazul unui acord scris încheiat de radiodifuzor cu persoana lezata.
(2) Respectarea principiului audiatur et altera pars presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare în cadrul aceluiaşi program.
ART. 3
(1) Orice persoana fizica sau juridicã, indiferent de naţionalitate, ale carei drepturi sau interese legitime au fost lezate prin prezentarea în cadrul unui program audiovizual a unor informaţii inexacte beneficiazã de dreptul la rectificare.
(2) Rectificarea nu poate fi solicitatã în cazul în care inexactitatea informaţiilor nu este semnificativã şi clara şi nici în cazul unui acord scris încheiat de radiodifuzor cu persoana lezata.
ART. 4
(1) Radiodifuzorii au obligaţia de a asigura persoanei care se considera lezata de prezentarea în cadrul unui program audiovizual a unor fapte neadevãrate sau informaţii inexacte accesul la revizionarea sau la reaudierea programului respectiv în termen de 24 de ore de la data primirii unei solicitãri scrise din partea respectivei persoane.
(2) Accesul la revizionarea sau reaudierea programului audiovizual poate fi asigurat fie direct, la sediul radiodifuzorului, fie indirect, prin înmânarea unei copii video sau audio, într-un format acceptat de solicitant, a programelor respective.
(3) Persoanele care se considera lezate de prezentarea unor fapte neadevãrate sau informaţii inexacte pot solicita revizionarea sau reaudierea unui program audiovizual în termen de cel mult 20 de zile de la data difuzãrii acestuia.
(4) În cazul în care persoanele lezate sunt minori în varsta de pana la 14 ani, cererea de revizionare sau reaudiere va fi semnatã de pãrinţi sau de reprezentantul legal; pentru minorii cu varste între 14 şi 18 ani cererea va fi semnatã de aceştia şi de pãrinţi sau de reprezentantul legal.
(5) Minorii vor fi asistaţi la revizionari sau reaudieri de pãrinţi sau de reprezentantul legal.
Procedura exercitãrii dreptului la replica
ART. 5
(1) Persoanele ale cãror drepturi sau interese legitime au fost lezate prin prezentarea unor fapte neadevãrate şi care doresc sa beneficieze de dreptul la replica vor transmite în scris, la sediul postului care a difuzat programul incriminat, o cerere care va conţine urmãtoarele:
a) numele persoanei care se considera vãtãmatã, adresa acesteia, telefonul sau orice alt mijloc care sa facã posibila contactarea sa rapida şi eficienta;
b) serviciul de programe care a difuzat emisiunea în care s-a produs lezarea, data şi ora difuzãrii, denumirea emisiunii;
c) faptele neadevãrate pentru care se solicita dreptul la replica;
d) motivarea cererii;
e) textul replicii.
(2) În cazul minorilor în varsta de pana la 14 ani cererea va fi semnatã de pãrinţi sau de reprezentantul legal; pentru cei cu varste între 14 şi 18 ani cererea va fi semnatã de aceştia şi de pãrinţi sau de reprezentantul legal.
ART. 6
Textul replicii trebuie sa se refere numai la faptele neadevãrate contestate, sa fie exprimat în limitele decentei şi sa nu conţinã ameninţãri sau comentarii marginale.
ART. 7
Cererea va fi înregistratã de radiodifuzor cu precizarea datei şi orei primirii, iar solicitantului i se va inmana o dovada scrisã în acest sens.
ART. 8
Termenul de transmitere a cererii este de cel mult 20 de zile de la data difuzãrii emisiunii în care s-a produs lezarea.
ART. 9
Radiodifuzorul poate refuza dreptul la replica în urmãtoarele situaţii:
a) cererea nu a fost trimisa în termenul prevãzut de art. 8;
b) textul replicii nu întruneşte condiţiile stabilite de art. 6;
c) lungimea textului depãşeşte cu mult necesarul dreptului la replica, iar persoana lezata nu accepta scurtarea textului;
d) persoana care solicita dreptul la replica nu respecta condiţiile prevãzute la art. 5;
e) radiodifuzorul deţine dovezi care probeazã adevãrul faptelor prezentate.
ART. 10
(1) Radiodifuzorul va decide, în termen de doua zile de la data primirii cererii de acordare a dreptului la replica, dacã îi va da curs sau nu.
(2) În cazul în care radiodifuzorul decide acordarea dreptului la replica, va comunica persoanei lezate, în termen de doua zile de la data primirii cererii, ziua şi ora difuzãrii dreptului la replica.
(3) În cazul în care radiodifuzorul refuza sa acorde dreptul la replica, va comunica în scris solicitantului decizia luatã şi motivarea acesteia, în termen de doua zile de la primirea cererii.
(4) În refuzul motivat se vor mai comunica solicitantului urmãtoarele:
a) posibilitatea, în cazul în care acesta este nemulţumit de decizia radiodifuzorului, de a se adresa Consiliului Naţional al Audiovizualului;
b) termenul de 15 zile de la data primirii refuzului motivat, în care solicitantul se poate adresa Consiliului Naţional al Audiovizualului;
c) adresa Consiliului Naţional al Audiovizualului şi un numãr de telefon la care solicitantul poate contacta Consiliul pentru a obţine informaţiile necesare.
ART. 11
(1) Dreptul la replica va fi difuzat gratuit, în termen de 3 zile de la data aprobãrii cererii, în aceleaşi condiţii în care drepturile sau interesele legitime ale persoanei au fost lezate: în cadrul aceluiaşi interval orar, aceleiaşi emisiuni, în limitele aceleiaşi durate şi cu precizarea emisiunii în care s-a produs lezarea.
(2) Dacã emisiunea în care s-a produs lezarea este programata într-un interval mai lung de 7 zile, dreptul la replica se difuzeazã în termen de 3 zile, în acelaşi interval orar şi cu precizarea emisiunii în care s-a produs lezarea.
ART. 12
Dreptul la replica se exercita fie prin difuzarea pe post a intervenţiei directe a persoanei lezate, fie prin difuzarea unei înregistrãri realizate de solicitant ori de radiodifuzor.
Procedura rectificarii
ART. 13
(1) Persoanele ale cãror drepturi sau interese legitime au fost lezate prin prezentarea unor fapte inexacte şi care doresc sa beneficieze de rectificare vor transmite în scris, la sediul postului care a difuzat programul incriminat, o cerere care va conţine urmãtoarele:
a) numele persoanei care se considera vãtãmatã, adresa acesteia, telefonul sau orice alt mijloc care sa facã posibila contactarea sa rapida şi eficienta;
b) serviciul de programe în cadrul cãruia s-a difuzat emisiunea în care s-a produse lezarea, data şi ora difuzãrii, denumirea emisiunii;
c) faptele inexacte pentru care se solicita rectificarea;
d) motivarea cererii.
(2) În cazul minorilor în varsta de pana la 14 ani cererea va fi semnatã de pãrinţi sau de reprezentantul legal; pentru cei cu varste între 14 şi 18 ani cererea va fi semnatã de aceştia şi de pãrinţi sau de reprezentantul legal.
ART. 14
Cererea va fi înregistratã de radiodifuzor cu precizarea datei şi orei primirii, iar solicitantul va primi o dovada scrisã în acest sens.
ART. 15
Termenul de transmitere a cererii este de cel mult 20 de zile de la data difuzãrii emisiunii în care s-a produs lezarea.
ART. 16
(1) Radiodifuzorul va decide, în termen de doua zile de la data primirii cererii de rectificare, dacã îi va da curs sau nu.
(2) În cazul în care radiodifuzorul decide rectificarea, va comunica persoanei lezate, în termen de cel mult doua zile de la primirea cererii, ziua şi ora difuzãrii rectificarii.
(3) În cazul în care radiodifuzorul refuza rectificarea, va comunica în scris solicitantului, în termen de doua zile de la primirea cererii, decizia luatã, motivarea acesteia şi informaţiile prevãzute în art. 10 alin. (4).
ART. 17
(1) Dreptul la rectificare se exercita prin difuzarea gratuita pe post, în termen de 3 zile de la data aprobãrii cererii, în acelaşi interval orar, a unui material realizat de radiodifuzor, prin care acesta corecteaza, în spiritul adevãrului, informaţiile inexacte care au produs lezarea.
(2) Radiodifuzorul este obligat sa precizeze emisiunea în care au fost prezentate informaţiile inexacte şi data difuzãrii ei.
(3) Radiodifuzorul nu poate difuza rectificarea fãrã acordul prealabil al persoanei lezate.
ART. 18
Rectificarea poate fi refuzatã de radiodifuzor în urmãtoarele situaţii:
a) solicitarea a depãşit termenul prevãzut de art. 15;
b) solicitarea nu îndeplineşte condiţiile stabilite de art. 3 alin. (2) şi art. 13.
Sesizarea Consiliului Naţional al Audiovizualului
ART. 19
(1) Persoana ale carei drepturi sau interese legitime au fost lezate prin prezentarea în cadrul unui program audiovizual a unor fapte neadevãrate sau informaţii inexacte şi cãreia i s-a refuzat dreptul la replica sau rectificare se poate adresa Consiliului Naţional al Audiovizualului în termen de 15 zile de la data primirii refuzului motivat din partea radiodifuzorului.
(2) În cazul în care radiodifuzorul nu îşi îndeplineşte obligaţia de a comunica solicitantului decizia luatã, persoana se poate adresa Consiliului Naţional al Audiovizualului în termen de cel mult 30 de zile de la data difuzãrii programului care a produs lezarea.
ART. 20
Sesizarea, însoţitã de intreaga documentaţie referitoare la cererile de acordare a dreptului la replica sau rectificare, se înregistreazã la registratura Consiliului Naţional al Audiovizualului.
ART. 21
Consiliul Naţional al Audiovizualului este obligat sa se pronunţe asupra sesizãrii în termen de cel mult 7 zile de la data înregistrãrii ei.
ART. 22
În cazul în care Consiliul Naţional al Audiovizualului da câştig de cauza solicitantului, radiodifuzorul va aduce la îndeplinire decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului în cel mult 3 zile de la data comunicãrii.
Sancţiuni
ART. 23
Încãlcarea dispoziţiilor prezentei decizii se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) refuzul aducerii la îndeplinire a dispoziţiilor referitoare la acordarea dreptului la replica se sancţioneazã conform <>art. 90 alin. (2) din Legea nr. 504/2002 ;
b) refuzul aducerii la îndeplinire a dispoziţiilor privind acordarea rectificarii, precum şi nerespectarea celorlalte prevederi din prezenta decizie se sancţioneazã conform <>art. 91 din Legea nr. 504/2002 .
ART. 24
Acordarea dreptului la replica sau rectificarea nu impiedica persoana ale carei drepturi sau interese legitime au fost lezate sa se adreseze instanţelor judecãtoreşti.
ART. 25
La data intrãrii în vigoare a prezentei decizii se abroga Decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului nr. 43/2001 privind acordarea dreptului la replica în cadrul programelor audiovizuale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 238 din 10 mai 2001.

Consiliul Naţional al Audiovizualului
Gabriela Stoica,
membru

Bucureşti, 14 octombrie 2002.
Nr. 114.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016