Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 1.838 din 1 octombrie 1999  pentru aprobarea Normelor tehnice privind procedura simplificata de efectuare a formalitatilor vamale pentru importul, exportul si tranzitul de energie electrica    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 1.838 din 1 octombrie 1999 pentru aprobarea Normelor tehnice privind procedura simplificata de efectuare a formalitatilor vamale pentru importul, exportul si tranzitul de energie electrica

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 535 din 2 noiembrie 1999

Directorul general al Direcţiei Generale a Vamilor,
având în vedere prevederile art. 51 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 626/1997, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 271 şi nr. 271 bis din 9 octombrie 1997,
emite urmãtoarea decizie:

ART. 1
Se aproba Normele tehnice privind procedura simplificata de efectuare a formalitãţilor vamale pentru importul, exportul şi tranzitul de energie electrica, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta decizie.
ART. 2
Prezenta decizie intra în vigoare începând cu data de întâi a lunii imediat urmãtoare celei în care aceasta se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I. La aceeaşi data îşi înceteazã aplicabilitatea prevederile referitoare la întocmirea formalitãţilor vamale de import, export şi tranzit pentru curent electric, cuprinse la titlul I pct. 1-7 din Normele tehnice privind procedura simplificata de efectuare a formalitãţilor vamale pentru importul şi exportul de presa, tiparituri, curent electric şi mãrfuri transportate prin conducte, aprobate prin Decizia directorului general al Direcţiei Generale a Vamilor nr. 1.076/1997, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 305 bis din 10 noiembrie 1997.

Directorul general al
Direcţiei Generale a Vamilor,
Nini Sapunaru


ANEXA 1

NORME TEHNICE

privind procedura simplificata de efectuare a formalitãţilor vamale pentru importul, exportul şi tranzitul de energie electrica

1. Declararea la import şi la export a energiei electrice se efectueazã exclusiv la Biroul vamal Bucureşti Gara de Nord, indiferent de localitãţile din apropierea frontierei de stat unde sunt situate staţiile electrice la care sunt racordate liniile de interconexiune ale sistemului energetic naţional cu sistemele energetice ale ţãrilor vecine, în care sunt instalate contoarele a cãror citire permite ţinerea evidentei intrãrii şi iesirii în/din ţara a energiei electrice.
2. Localitãţile unde sunt situate staţiile electrice aflate pe liniile de interconexiune ale sistemului energetic naţional cu sistemele energetice ale ţãrilor vecine, precum şi birourile vamale în a cãror raza de competenta se afla acestea sunt prevãzute în anexa nr. 1 la prezentele norme tehnice.
3. Citirea contoarelor instalate pe liniile de interconexiune situate în localitãţile prevãzute în anexa nr. 1 se efectueazã în mod obligatoriu la ora 24,00 (ora Europei Centrale) a ultimei zile calendaristice a fiecãrei luni, respectiv ora 1,00 (ora României) a primei zile a lunii urmãtoare lunii de calcul, potrivit reglementãrilor internaţionale cu privire la regulile de funcţionare interconectata a sistemelor energetice din Europa.
La citirea contoarelor participa un reprezentant al sucursalelor din teritoriu aparţinând Companiei Naţionale de Electricitate - S.A., titulara de operaţiune, şi agentul vamal desemnat de şeful biroului vamal în a cãrui raza de competenta se afla statia electrica în cauza.
Cheltuielile aferente deplasarii agenţilor vamali la staţiile electrice, precum şi cele corespunzãtoare salarizarii acestora pentru timpul de lucru afectat operaţiunilor de citire şi de întocmire a procesului-verbal de inventariere prevãzut la pct. 4 cad în sarcina declarantului, în conformitate cu art. 41 şi 59 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 626/1997.
4. Pe baza rezultatelor constatate cu ocazia citirii contoarelor se întocmeşte un proces-verbal de inventariere; modelul acestuia este prezentat în anexa nr. 2 la prezentele norme tehnice. Procesul-verbal se înregistreazã şi poarta numãr din registrul de intrare-ieşire a corespondentei, deschis la birourile vamale menţionate în anexa nr. 1.
Procesul-verbal se întocmeşte în trei exemplare originale, vizate şi stampilate de cãtre participanţii la operaţiunea de citire a contoarelor, care vor avea urmãtoarele destinaţii:
- primul exemplar rãmâne la biroul vamal în a cãrui raza teritorialã de competenta se afla contorul;
- al doilea exemplar este preluat de cãtre titular şi va fi anexat la declaraţia vamalã care se va întocmi şi se va depune la Biroul vamal Bucureşti Gara de Nord;
- al treilea exemplar revine titularului de operaţiune.
Companiei Naţionale de Electricitate - S.A. îi revine obligaţia de a transmite la Biroul vamal Bucureşti Gara de Nord cel de-al doilea exemplar al procesului-verbal şi în situaţiile în care într-o luna calendaristicã nu au loc operaţiuni de import şi/sau de export.
5. Pentru schimburile de energie corespunzãtoare fiecãrei operaţiuni comerciale care se realizeazã într-o luna calendaristicã, indiferent de statia sau de staţiile electrice pe unde energia a intrat sau a ieşit în/din ţara, se va depune lunar câte o singura declaraţie vamalã în detaliu.
Declaraţiile vamale în detaliu de export sau de import, dupã caz, se depun la Biroul vamal Bucureşti Gara de Nord cel târziu pana în ultima zi lucrãtoare a lunii calendaristice urmãtoare celei pentru care se întocmesc formalitãţile vamale.
Concomitent cu declaraţia vamalã de export/import corespunzãtoare fiecãrei operaţiuni comerciale, pe lângã procesul-verbal prevãzut la pct. 4, importatorul sau exportatorul va depune la biroul vamal urmãtoarele documente: situaţia schimburilor fizice pe liniile de interconexiune, situaţia schimburilor comerciale de natura tehnica, precum şi câte o situaţie centralizatoare privind cantitãţile de energie electrica ce au fãcut obiectul schimburilor efectuate în luna pentru care se depune declaraţia vamalã.
Declaraţia vamalã va fi însoţitã, de asemenea, de factura de vânzare-cumpãrare sau de o copie de pe aceasta, certificatã de Compania Nationala de Electricitate - S.A., care va cuprinde în mod obligatoriu urmãtoarele elemente: vânzãtorul, cumpãrãtorul, cantitatea, perioada, preţul unitar, valoarea.
În rubricile specifice din declaraţiile vamale, referitoare la punctele de intrare în ţara, respectiv de ieşire din ţara, se menţioneazã birourile vamale în a cãror raza de competenta teritorialã se afla localitãţile în care sunt amplasate staţiile prin care energia electrica a fost livrata la import sau la export.
6. Datele înscrise în declaraţia vamalã şi în factura de vânzare-cumpãrare sunt verificate de cãtre Biroul vamal Bucureşti Gara de Nord din punct de vedere al concordanţei cu datele înscrise în toate celelalte documente anexate la declaraţie şi menţionate la pct. 4 şi 5, biroul vamal urmând sa ţinã seama de diferenţele de cantitate de energie electrica rezultate din:
- circulatiile de energie electrica în bucla, datorate functionarii diferite a sistemelor energetice din ţãrile vecine, conectate pe liniile de interconexiune cu sistemul energetic naţional;
- schimburile temporare de energie electrica, acordate sau primite de cãtre Compania Nationala de Electricitate - S.A. cu titlu de ajutor de avarie, şi schimburile naturale, precum şi schimburile tehnice de reglaj;
- abateri de la graficele de livrãri/primiri de energie electrica, convenite cu partenerii externi; şi
- pierderile de energie electrica pe portiunile de linie de pe teritoriul naţional, determinate în conformitate cu prevederile legale care reglementeazã nivelul acestora.
Aceste diferenţe vor fi evidentiate distinct pe fiecare tip în situaţia centralizatoare privind cantitãţile de energie electrica ce au fãcut obiectul schimburilor de energie efectuate în luna pentru care se depune declaraţia vamalã.
Suma algebrica a cantitãţilor de energie electrica înscrise în declaraţiile vamale de import sau de export (regasite şi în facturile comerciale) şi a diferenţelor de cantitate de energie electrica menţionate mai sus, detaliate în documentele centralizatoare, trebuie sa coincida cu cantitãţile constatate cu ocazia citirii contoarelor.
7. Pentru diferenţele de cantitate de energie electrica enumerate la pct. 6, justificate biroului vamal prin documentele de mai sus, nu se întocmesc formalitãţi vamale.
8. Energia electrica care circula în tranzit extern pe teritoriul naţional, în cadrul schimburilor de energie ce au loc între sistemele energetice ale ţãrilor vecine României, nu face obiectul depunerii declaraţiei vamale corespunzãtoare regimului de tranzit vamal şi nici al garantarii drepturilor vamale.

ANEXA 1
--------
la normele tehnice
------------------




Localitãţile în care sunt Birourile vamale în a cãror raza de
situate staţiile electrice de competenta se afla localitãţile
(judeţul)
--------------------------------------------------------------------------------
1. Stanca (Botosani) Stanca Costesti
2. Tutora (Iaşi) Iaşi
3. Husi (Vaslui) Albita
4. Isaccea (Tulcea) Tulcea
5. Rosiori (Satu Mare) Satu Mare
6. Isalnita (Dolj) Craiova
7. Tantareni (Gorj) Craiova
8. Gura Vaii (Mehedinti) Porţile de Fier I
9. Ostrovul Mare (Mehedinti) Porţile de Fier II
10. Jimbolia (Timis) Jimbolia
11. Arad (Arad) Arad
12. Mintia (Hunedoara) Deva
--------------------------------------------------------------------------------


ANEXA 2
-------
la normele tehnice
-------------------


ROMÂNIA
DIRECŢIA GENERALĂ A VAMILOR
Direcţia regionala vamalã ...............
Biroul vamal ........................
Nr. ....... data ....................

PROCES - VERBAL DE INVENTARIERE

Declarant/Reprezentan ..................................................
Sediul .................................................................
Subsemnaţii*1) .........................................................
........................................................................
însãrcinaţi de dl*2) .......................................................,
sa citim contorul amplasat în statia electrica*3) ..........................
ne-am prezentat pentru citirea acestuia, i-am fãcut cunoscut dlui ...........
motivul vizitei noastre şi l-am invitat sa asiste la operaţiune sau sa fie reprezentat, la care acesta*4) ............ în ziua convenitã, la ora .....; am constatat în prezenta dlui .......................... cantitãţile cuprinse în anexele la prezentul proces-verbal de inventariere.
Prezentul proces-verbal de inventariere a fost întocmit în trei exemplare şi cuprinde*5) ......... file.
L-am invitat pe dl ......... sa semneze, împreunã cu noi, ceea ce dânsul*6)
........................, şi i-am remis doua exemplare.
Încheiat la ............. la ................... .
(localitatea) (data)

Semnatura şi ştampila Semnatura şi ştampila
agenţilor vamali declarantului (reprezentantului)


-------------------
*1) numele, prenumele şi calitatea agenţilor vamali;
*2) şeful biroului vamal;
*3) denumirea şi adresa completa a statiei electrice;
*4) s-a prezentat sau nu s-a prezentat;
*5) numãrul de file, inclusiv anexele la procesul-verbal de inventariere;
*6) a acceptat sau a refuzat.
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016