Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 1.165 din 12 iulie 1999  privind aplicarea prevederilor Convenţiei de tranzit comun, în cadrul unei staţii-pilot, pe teritoriul României    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 DECIZIE nr. 1.165 din 12 iulie 1999 privind aplicarea prevederilor Convenţiei de tranzit comun, în cadrul unei staţii-pilot, pe teritoriul României

EMITENT: MINISTERUL FINANŢELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 339 din 15 iulie 1999

    Directorul general al Direcţiei Generale a Vămilor,
    având în vedere prevederile art. 94 paragraful 2 din Acordul european instituind o asociere între România, pe de o parte, Comunităţile Europene şi statele membre ale acestora, pe de altă parte, ratificat prin Legea nr. 20/1993, privind interconectarea dintre sistemele de tranzit ale României şi cele ale Comunităţii Europene,
    emite următoarea decizie:

    ART. 1
    Începând cu data de 19 iulie 1999 prevederile Convenţiei de tranzit comun vor fi aplicate, în cadrul unei staţii-pilot, pe teritoriul României, în următoarele birouri vamale: Albiţa, Borş, Braşov, Constanţa, Giurgiu, Nădlac, Târguri şi Expoziţii Bucureşti.
    ART. 2
    Aplicarea prevederilor Convenţiei de tranzit comun se va face în baza normelor metodologice prezentate în anexa care face parte integrantă din prezenta decizie.

                            Directorul general al
                        Direcţiei Generale a Vămilor,
                                 Nini Săpunaru

    Bucureşti, 12 iulie 1999.
    Nr. 1165.


    ANEXA 1


                              NORME METODOLOGICE


    CAP. 1
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    (1) Prezentele norme metodologice cuprind dispoziţii, în aplicarea prevederilor Convenţiei de tranzit comun, pentru transportul mărfurilor în tranzit pe teritoriul României, încărcate pe mijloace de transport rutiere, între birourile vamale desemnate.
    (2) Dispoziţiile de mai jos pot fi aplicate şi mărfurilor aflate în tranzit, dacă urmează să fie sau au fost transbordate, reexpediate sau antrepozitate.
    (3) Aceste norme metodologice introduc procedura de tranzit comun, oricare ar fi natura şi originea mărfurilor.
    ART. 2
    În aplicarea prezentelor norme metodologice, prin termenii de mai jos se înţelege:
    a) tranzit comun - transportul mărfurilor pe mijloace de transport rutiere, în regim de tranzit vamal, între birourile vamale desemnate prin decizie, conform prevederilor Convenţiei de tranzit comun;
    b) birou de plecare - biroul vamal la care începe operaţiunea de tranzit;
    c) birou de destinaţie - biroul vamal la care mărfurile aflate în regim de tranzit comun trebuie prezentate în vederea încheierii operaţiunii;
    d) birou de garanţie - biroul autorităţii vamale la care este constituită o garanţie globală sau forfetară;
    e) principal obligat - persoana juridică autorizata (conform modelului prezentat în anexa nr. 1) de autoritatea vamală, care îşi exprima, prin depunerea declaraţiei vamale prevăzute în acest scop, voinţa de a efectua o operaţiune de tranzit, în sensul prevederilor Convenţiei de tranzit comun.
    ART. 3
    (1) Birourile vamale desemnate prin decizie sunt abilitate în calitate de birouri vamale de plecare şi de destinaţie.
    (2) În cadrul Direcţiei Generale a Vămilor funcţionează, în sensul prevederilor Convenţiei de tranzit comun, Biroul centralizator şi Biroul de garanţii, care au ca atribuţii principale: primirea şi confirmarea documentelor de tranzit, asigurarea controlului autenticităţii documentelor, urmărirea titlurilor de tranzit neîncheiate, asistenţă pentru recuperarea creanţelor, eliberarea certificatelor de garanţie globală şi a titlurilor de garanţie forfetară.
    ART. 4
    Regimul de tranzit comun impune utilizarea în perioada experimentală a unei proceduri T1, aplicată tuturor mărfurilor transportate conform dispoziţiilor art. 1.
    ART. 5
    Procedura T1 impune utilizarea unui document de tranzit T1.
    ART. 6
    Principalul obligat furnizează autorităţii vamale reprezentate prin Biroul de garanţii din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor o garanţie, în vederea asigurării încasării taxelor vamale şi a altor drepturi de import, în cazurile în care operaţiunea de tranzit T1 nu se încheie în condiţiile legii.
    ART. 7
    (1) Mărfurile aflate în tranzit, însoţite de documentul T1, se pun sub sigilii vamale în conformitate cu prevederile secţiunii 2 a cap. X din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României.
    (2) Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească mijloacele de transport rutiere în vederea sigilării sunt cele menţionate în prevederile legale înscrise la alin. (1).
    ART. 8
    Birourile vamale desemnate îşi comunica reciproc toate informaţiile de care dispun şi care au importanta în punerea în aplicare a prevederilor Convenţiei de tranzit comun pe teritoriul României şi transmit toate informaţiile solicitate Biroului centralizator din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor.
    ART. 9
    Având în vedere ca prevederile Convenţiei de tranzit comun sunt aplicate experimental doar pe teritoriul României, dispoziţiile acesteia referitoare la birourile de trecere şi la formalităţile care se efectuează la acestea nu sunt aplicabile, aceste birouri fiind situate numai la frontierele ţărilor prin care trec transporturile în cauza.
    ART. 10
    Dispoziţiile cuprinse în apendicele II al titlului III din Convenţia de tranzit comun, privind caracterul comunitar al mărfurilor, nu sunt aplicabile în faza experimentală.
    ART. 11
    (1) Dispoziţiile Convenţiei de tranzit comun care sunt aplicabile conform acestor norme metodologice nu exclud prevederile legislaţiei vamale în vigoare.
    (2) Prezentele norme metodologice se aplica cu respectarea interdicţiilor sau a restricţiilor de import, export sau tranzit al mărfurilor, stabilite de autorităţile competente şi justificate din raţiuni publice, de securitate publică şi de moralitate publică, de protecţie a sănătăţii şi a vieţii persoanei, animalelor şi plantelor, de protecţie a bunurilor naţionale care au o valoare artistică, istorica sau arheologică ori de protejare a proprietăţii industriale sau comerciale.

    CAP. 2
    Procedura de tranzit comun (procedura T1)

    2.1. Prevederi generale

    ART. 12
    Pentru a circula sub procedura T1 în condiţiile stabilite în prezentele norme metodologice, orice marfa trebuie să facă obiectul unei declaraţii T1. Prin declaraţie T1 se înţelege o declaraţie vamală de tranzit, întocmită conform modelului prezentat în anexa nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr. 626/1997 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Codului vamal al României.
    ART. 13
    Formularul declaraţiei T1 poate fi însoţit de unul sau mai multe formulare complementare şi se completează conform Deciziei directorului general al Direcţiei Generale a Vămilor nr. 946/1997 pentru aprobarea Normelor tehnice de completare, utilizare şi tipărire a declaraţiei vamale în detaliu, precum şi deciziilor ulterioare de modificare sau completare a acestora.
    ART. 14
    (1) Titularul de tranzit vamal este principalul obligat care are următoarele obligaţii:
    a) să prezinte mărfurile intacte şi documentul T1 la biroul vamal de destinaţie, în termenul acordat, şi să respecte măsurile de identificare impuse de autoritatea vamală, inclusiv sigiliile aplicate;
    b) să respecte dispoziţiile referitoare la regimul de tranzit comun;
    c) să achite taxele vamale şi alte drepturi de import devenite exigibile, ca urmare a constatării unei nereguli comise pe parcursul operaţiunii de tranzit comun.
    (2) Transportatorul care transporta mărfurile plasate sub regim de tranzit comun are obligaţia să le prezinte intacte la biroul vamal de destinaţie, în termenul prevăzut şi cu respectarea măsurilor de identificare impuse de autoritatea vamală, preluând obligaţiile menţionate la alin. (1).
    ART. 15
    (1) Un mijloc de transport poate fi folosit pentru încărcarea mărfurilor la unul sau mai multe birouri vamale de plecare, desemnate conform deciziei, precum şi pentru descărcarea la unul sau mai multe birouri vamale de destinaţie, desemnate conform acesteia.
    (2) Pe o declaraţie T1 vor figura numai mărfurile încărcate pe un singur mijloc de transport şi destinate să fie transportate de la un singur birou vamal de plecare la un singur birou vamal de destinaţie.
    (3) Se consideră un singur mijloc de transport orice vehicul rutier însoţit sau neînsoţit de una sau mai multe semiremorci/remorci.

    2.2. Garanţii

    ART. 16
    Tipurile de garanţii care pot fi furnizate de către principalul obligat pentru acceptarea unei operaţiuni de tranzit T1 sunt: garanţia globală, garanţia izolată şi garanţia forfetară.
    ART. 17
    (1) Garanţia globală se constituie la Biroul de garanţii din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor.
    (2) Garanţia izolată se constituie la biroul vamal de plecare, conform modelului prezentat în anexa nr. 2.
    (3) Garanţia forfetară se constituie la Biroul de garanţii de către o societate garantă, pe baza angajamentului de cauţiune forfetară, conform modelului prezentat în anexa nr. 11.
    ART. 18
    (1) Biroul de garanţii din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor eliberează principalilor obligaţi certificate de garanţie globală, conform modelului prezentat în anexa nr. 3, pe baza angajamentului de cauţiune globală, eliberat de societatea bancară, conform modelului prezentat în anexa nr. 4 (originalul certificatului este de culoare galbenverzui).
    (2) Certificatul de garanţie globală se păstrează în original la principalul obligat.
    (3) Originalul certificatului de garanţie globală se prezintă la solicitarea organelor vamale din cadrul biroului vamal de plecare în vederea verificării, după care se înmânează principalului obligat.
    ART. 19
    Originalul titlului de garanţie forfetară, eliberat de societatea garanta conform modelului prezentat în anexa nr. 12 (originalul titlului este de culoare portocalie), precum şi cel al angajamentului de cauţiune izolată se prezintă organelor vamale din cadrul biroului vamal de plecare în vederea verificării şi sunt reţinute de către acestea.
    ART. 20
    Pe versoul certificatului de garanţie globală principalul obligat desemnează persoanele care sunt abilitate să semneze declaraţiile de tranzit T1, prin înscrierea numelui şi a prenumelui persoanei abilitate, însoţite de specimenul sau de semnătura.
    ART. 21
    Orice schimbare în legătura cu persoanele abilitate să semneze documentul de tranzit va fi efectuată numai după solicitarea scrisă la Biroul centralizator din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor şi după obţinerea acceptului acestuia.
    ART. 22
    Birourile vamale de plecare trebuie să verifice dacă specimenele de semnătura înscrise pe versoul certificatului de garanţie globală corespund cu cele înscrise de principalul obligat pe declaraţiile de tranzit T1. Dacă acestea nu corespund, certificatul de garanţie nu este valabil.
    ART. 23
    Certificatele de garanţie globală nu sunt admise pentru mărfurile care figurează în lista prezentată în anexa nr. 5.
    ART. 24
    Pe baza certificatului de garanţie globală se garantează toate documentele deschise de principalul obligat în perioada de valabilitate a acestuia, fără a se ţine evidenţa soldului rămas neutilizat.

    2.3. Formalităţi la biroul vamal de plecare

    ART. 25
    Declaraţia T1 (setul destinat tranzitului) este întocmită şi depusa la biroul vamal de plecare şi este semnată de principalul obligat.
    ART. 26
    Formularele complementare anexate la declaraţia T1 fac parte integrantă din aceasta.
    ART. 27
    Listele de încărcătura, întocmite conform modelului prezentat în anexa nr. 6, pot fi utilizate în locul formularelor complementare şi anexate la declaraţia T1 numai pentru operaţiunile de tranzit efectuate între doua birouri vamale de frontiera.
    ART. 28
    Listele de încărcătura se completează şi se utilizează conform dispoziţiilor cuprinse în anexa nr. 7.
    ART. 29
    (1) Declaraţia vamală de tranzit se completează conform prevederilor Deciziei nr. 946/1997, cu modificările ulterioare.
    (2) Următoarele rubrici, specifice operaţiunii de tranzit comun, se completează astfel:
    Rubrica 1 - Declaraţie: Principalul obligat aplica sigla "T1" în a 3-a caseta - Tranzit din exemplarele primare. În cazul utilizării formularelor complementare, principalul obligat aplica sigla "T1 bis" în a 3-a caseta - Tranzit a formularului sau formularelor complementare folosite.
    Rubrica 50 - Principal obligat: Se completează datele de referinţa ale principalului obligat: denumirea, adresa, numărul de autorizare atribuit de autoritatea vamală, numele şi prenumele reprezentantului acestuia.
    Exemplarul care rămâne la biroul vamal de plecare trebuie să poarte originalul semnăturii principalului obligat sau, după caz, a reprezentantului acestuia. Semnătura angajează principalul obligat pentru toate elementele care se referă la operaţiunea de tranzit, conform datelor înscrise în declaraţia vamală.
    Rubrica 52 - Garanţie: Se indică, conform codurilor prevăzute în acest scop, codul garanţiei utilizate pentru operaţiunea considerată, numărul şi data certificatului de garanţie sau ale titlului de garanţie şi biroul de garanţie la care aceasta este constituită (codul şi denumirea biroului de garanţie sau ale biroului de plecare, după caz).
    Lista codurilor folosite pentru tipurile de garanţii:

┌───────────────────────────────┬─────────┬────────────────────────────────────┐
│ Situaţia │ Codul │ Alte menţiuni necesare │
├───────────────────────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┤
│- pentru garanţia globală │ 1 │ Numărul certificatului de │
│ │ │ garanţie │
├───────────────────────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┤
│- pentru garanţia izolată │ 2 │ Numărul titlului de garanţie/data │
├───────────────────────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┤
│- pentru garanţia în numerar │ 3 │ Numărul documentului/data │
├───────────────────────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┤
│- pentru garanţia forfetară │ 4 │ Numărul titlului de │
│ │ │ garanţie forfetară │
├───────────────────────────────┼─────────┼────────────────────────────────────┤
│- pentru dispense de │ 5 │ Conform Deciziei │
│ garanţie conform │ │ nr. 946/1997, cu modificările │
│ prevederilor legale │ │ ulterioare │
│ în vigoare │ │ │
└───────────────────────────────┴─────────┴────────────────────────────────────┘


    (3) Rubrica 47 "Calculul impozitarilor" nu se completează în situaţia în care pentru operaţiunile de tranzit drepturile vamale sunt garantate cu un certificat de garanţie globală.
    ART. 30
    (1) La biroul vamal de plecare se accepta şi se înregistrează declaraţia T1, se solicită şi se verifică documentul de garanţie (dacă mărfurile pot circula sub acoperirea acelui tip de garanţie, numărul şi valabilitatea documentului de garanţie) şi, dacă datele înscrise în declaraţia vamală de tranzit corespund cu cele din documentele de transport şi din celelalte documente anexate, se stabileşte termenul în care mărfurile trebuie să fie prezentate la biroul vamal de destinaţie şi se iau măsurile de identificare a mărfurilor care se considera necesare.
    (2) Termenul de tranzit nu poate fi mai mare de 8 (opt) zile şi acesta va fi acordat în funcţie de toate circumstanţele transportului respectiv.
    (3) La biroul vamal de plecare se acorda regimul de tranzit comun şi se completează documentul T1 cu termenul de tranzit acordat. Agentul vamal aplică semnătura şi ştampila personală pe document, păstrează exemplarul destinat biroului vamal de plecare şi remite celelalte exemplare principalului obligat sau reprezentantului acestuia.
    (4) O copie de pe exemplarul nr. 1 al documentului T1, destinat biroului vamal de plecare, va fi transmisă prin fax a doua zi Direcţiei Generale a Vămilor - Biroul centralizator din cadrul Serviciului tranzite şi convenţii vamale.
    ART. 31
    Urmărirea operaţiunilor de tranzit comun sub acoperirea documentului T1, în procedura informatica, se efectuează conform reglementărilor în vigoare, astfel:
    1. La înregistrarea datelor din documentul T1 se vor utiliza următoarele coduri:
    84 Tranzit de la un birou vamal de interior la un birou vamal de frontiera;
    85 Tranzit de la un birou vamal de frontiera la un birou vamal de interior;
    86 Tranzit de la un birou vamal de frontiera la un birou vamal de frontiera;
    87 Tranzit de la un birou vamal de interior la un birou vamal de interior.
    2. La înregistrarea datelor din documentul T1 în câmpul "Transportator" se vor completa datele referitoare la principalul obligat: numărul autorizaţiei, denumirea, adresa, numele şi prenumele reprezentantului acestuia.
    3. La înregistrarea datelor din documentele de garanţii, cu ajutorul modulului MODACC se vor utiliza următoarele coduri:
    88 Certificat de garanţie - Garanţie globală;
    89 Document de garanţie - Garanţie izolată;
    90 Numerar - Garanţie izolată;
    91 Titlu de garanţie - Garanţie forfetară.
    ART. 32
    Numărul şi data documentului T1, atribuite automat de calculator conform procedurii informatice, vor fi completate manual, în mod obligatoriu, pe toate exemplarele acestuia.
    ART. 33
    În cazul exportului cu tranzit procesat automat, documentul T1 va avea acelaşi număr şi aceeaşi data cu declaraţia vamală de export. Rubricile specifice tranzitului vor fi completate ulterior pe documentul T1, exemplarul 4/5, prin dactilografiere.
    ART. 34
    Când la biroul de plecare procedura T1 urmează unui alt regim vamal, pe declaraţia T1 se face referire la acest regim sau la documentele vamale corespunzătoare.

    2.4. Formalităţi la biroul vamal de destinaţie

    ART. 35
    (1) Mărfurile şi documentul T1 (exemplarele nr. 4 şi 5) vor fi prezentate la biroul vamal de destinaţie, în cadrul termenului stabilit de biroul vamal de plecare, care le înregistrează imediat în evidentele proprii (Registrul de evidenta a bunurilor la import - R2).
    (2) După verificarea documentelor şi a mijlocului de transport biroul vamal de destinaţie înscrie pe exemplarele documentului T1 menţiunile în funcţie de rezultatul controlului documentar efectuat.
    ART. 36
    Menţiunile care trebuie făcute de către biroul de destinaţie pe exemplarul nr. 5 în urma controlului efectuat pot fi următoarele:
    1. când totul este în regula: "conform":
    2. atunci când au fost constatate diferenţe, sub rubrica "Observaţii", după caz: excedent ......, lipsa ......., natura mărfurilor ..........., încadrarea tarifară ......... (excedentele şi lipsurile vizează fie numărul coletelor, fie masa bruta, fie amândouă).
    ART. 37
    Atunci când biroul de destinaţie ia măsuri cu privire la neregula constatată, informează biroul centralizator, înscriind în exemplarul nr. 5 al documentului T1, după caz, în caseta "controlat de către vama de destinaţie", pe lângă cele menţionate conform art. 36 pct. 2, următoarele:
    1. dacă este o neregulă minoră care nu are urmări în ceea ce priveşte încasarea drepturilor de import, a amenzilor sau a penalităţilor, se înscrie: "neregulă minoră";
    2. când mărfurile sunt prezentate la biroul de destinaţie după expirarea termenului stabilit de biroul vamal de plecare şi când nerespectarea acestui termen se datorează unor situaţii bine justificate şi acceptate de către biroul vamal de destinaţie şi neimputabile transportatorului sau principalului obligat, se considera că acesta din urma a respectat termenul stabilit, biroul vamal înscriind "neregula minora";
    3. când motivele pentru care mărfurile au fost prezentate la biroul vamal de destinaţie după expirarea termenului stabilit de biroul de plecare nu sunt bine justificate, se aplica prevederile reglementărilor vamale în vigoare, biroul vamal de destinaţie înscriind: "sancţiune convenţională";
    4. în cazul în care neregula a dat naştere la perceperea de drepturi de import şi alte taxe exigibile, biroul de desti natie va înscrie: "drepturile de import şi alte taxe exigibile vor fi încasate";
    5. în cazul în care neregula constatată face obiectul unei anchete, se înscrie: "ancheta în curs". În acest caz, biroul de plecare nu trece la verificarea şi încheierea documentului T, aşteptând rezultatele anchetei;
    6. dacă la biroul de destinaţie s-a constatat o neregulă, fără a adauga una dintre menţiunile precedente privind decizia luată, prin biroul centralizator se va declanşa procedura de cercetare.
    ART. 38
    (1) Exemplarul nr. 5 va fi transmis prin poştă de către biroul vamal de destinaţie, într-o perioadă de maximum 3 zile, conform prevederilor art. 164 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, Direcţiei Generale a Vămilor - Biroul centralizator.
    (2) Când s-au constatat nereguli care au fost menţionate în document, acesta va fi transmis prin posta imediat Biroului centralizator.
    (3) Pe plic va fi aplicată ştampila TRANZIT COMUN, iar până la confecţionarea acesteia menţiunea va fi făcută manual.
    ART. 39
    (1) În cazuri temeinic justificate, o operaţiune de tranzit comun poate fi încheiată şi la un alt birou decât cel menţionat în documentul T1, acesta devenind în mod automat birou vamal de destinaţie.
    (2) Noul birou vamal de destinaţie preia toate obligaţiile care ii revin în aceasta calitate, în plus comunica imediat în scris Biroului centralizator că pentru operaţiunea respectiva de tranzit biroul vamal de destinaţie nu mai este cel înscris în documentul T1.
    ART. 40
    O operaţiune de tranzit comun se încheie atunci când mărfurile şi documentele T1 corespunzătoare sunt prezentate şi înregistrate în evidenta de către biroul vamal de destinaţie.
    ART. 41
    (1) Persoana care prezintă la biroul vamal de destinaţie un document T1 ca şi transportul la care se referă poate obţine, la cerere, eliberarea unei recipise.
    (2) Modelul recipisei care probează prezentarea la biroul vamal de destinaţie a unui document T1 ca şi a transportului la care se referă este prezentat în anexa nr. 8.
    (3) Recipisa va fi completată în prealabil de către cel interesat. Aceasta poate conţine şi alte indicaţii referitoare la transport, în afară spaţiului rezervat biroului vamal de destinaţie, iar valabilitatea vizei biroului vamal de destinaţie este limitată la indicaţiile conţinute în acel spaţiu.
    (4) Semnătura şi ştampila agentului vamal din cadrul biroului de destinaţie pe recipisă nu reprezintă confirmarea legală de încheiere a operaţiunii de tranzit, aceasta fiind probată cu transmiterea şi prezentarea exemplarului nr. 5 al documentului la Biroul centralizator.
    (5) Numărul şi data recipisei, atribuite din registrul de corespondenta al biroului vamal de destinaţie, vor fi menţionate în coltul din stânga sus al formularului prezentat în anexa nr. 8.

    2.5. Evenimente şi nereguli în cursul transportului

    ART. 42
    Mărfurile care figurează pe un document T1 pot fi transbordate pe un alt mijloc de transport, sub supravegherea autorităţilor vamale, în conformitate cu prevederile secţiunii 1 a cap. X din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României. În acest caz documentul T1 va fi completat corespunzător la rubrica 55 - Transbordare.
    ART. 43
    În timpul transportului pot apărea următoarele evenimente:
    1. ruperea sigiliului dintr-o cauză independentă de voinţa transportatorului;
    2. accident care necesită transbordarea pe un alt mijloc de transport;
    3. pericol iminent care necesita descărcarea imediata, parţială sau totală a mărfurilor;
    4. nerespectarea termenului de tranzit ca urmare a unor accidente sau a altor incidente survenite în cursul transportului.
    ART. 44
    Pentru evenimentele menţionate la art. 43 nu se aplica sancţiuni contravenţionale conform Regulamentului de aplicare a Codului vamal al României, cu condiţia ca acestea să fie suficient de bine probate, respectiv cu un proces-verbal de constatare care certifica faptele respective, emis de autorităţile competente (vama, poliţie etc.). Organele vamale din cadrul biroului vamal de destinaţie înscriu în rubrica 56 a documentului T1 (exemplarele nr. 4 şi 5) menţiuni referitoare la aceste evenimente.
    ART. 45
    Dacă pe timpul transportului au loc evenimente de tipul celor menţionate la art. 43, care nu sunt independente de voinţa transportatorului, sau alte evenimente care să ducă la încasarea taxelor vamale şi a altor drepturi de import, atunci organele vamale de la biroul vamal de destinaţie vor aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute la cap. XV din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României şi vor anunţa în acelaşi timp Biroul centralizator din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor, care va acorda sprijinul necesar şi va urmări operaţiunea respectiva.

    CAP. 3
    Proceduri de cercetare şi control aposteriori.
    Recuperarea creanţelor

    ART. 46
    În cazul în care biroul vamal de plecare nu a primit exemplarul nr. 5 al documentului T, confirmat în maximum 60 de zile de la data emiterii, acesta are obligaţia să se adreseze în scris principalului obligat, pentru a obţine informaţiile cu privire la operaţiunea de tranzit, precum şi precizările legate de biroul de destinaţie.
    ART. 47
    (1) La solicitarea biroului vamal de plecare, menţionată la articolul precedent, principalul obligat poate prezenta dovada corectitudinii operaţiunii T1, prin:
    a) prezentarea unui document certificat de către autoritatea vamală, din care să rezulte că mărfurile în cauza au fost prezentate la biroul de destinaţie (de exemplu, recipisa);
    b) prezentarea unui document vamal (copie sau xerocopie certificată de autoritatea vamală ca fiind conformă) de plasare sub un regim vamal.
    (2) În situaţia menţionată la lit. a) biroul vamal de plecare va transmite informaţiile împreună cu o copie de pe recipisa Direcţiei Generale a Vămilor - Biroul centralizator, care va declanşa procedura de cercetare.
    (3) În situaţia menţionată la lit. b) operaţiunea de tranzit se considera încheiată, biroul vamal de plecare comunicând în scris încheierea la Biroul centralizator.
    ART. 48
    (1) În cazul neprezentării uneia dintre dovezile menţionate la art. 47 într-un interval de 120 de zile de la data emiterii tranzitului, biroul vamal de plecare comunica în scris Biroului centralizator din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor neîncheierea operaţiunii de tranzit.
    (2) Biroul centralizator va efectua în continuare procedura de cercetare şi control care se poate finaliza fie prin încasarea de către biroul vamal de plecare, dacă se constată o neregulă în legătura cu acel tranzit, a cuantumului drepturilor vamale corespunzătoare, fie prin anunţarea biroului de plecare că mărfurile şi documentele corespunzătoare au fost prezentate biroului vamal de destinaţie.
    ART. 49
    (1) Dacă Biroul centralizator din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor nu este în posesia exemplarului nr. 5 al titlului de tranzit, transmis de biroul vamal de destinaţie conform prevederilor art. 38, va solicita acestui birou informaţiile necesare, prin trimiterea formularului TC 20, prevăzut în anexa nr. 9, şi a unei copii de pe exemplarul nr. 1 al declaraţiei vamale.
    (2) Biroul vamal de destinaţie va soluţiona fără întârziere avizele de cercetare primite şi va trimite în cel mai scurt timp Biroului centralizator datele solicitate.
    (3) Fiecare TC 20 nu se poate referi decât la un singur document T1 şi va fi completat conform anexei nr. 10.
    ART. 50
    În funcţie de răspunsul biroului vamal de destinaţie, Biroul centralizator din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor va proceda la confirmarea tranzitului biroului de plecare sau va continua procedura de cercetare.


    ANEXA 1
    la normele metodologice


    ROMÂNIA
    MINISTERUL FINANŢELOR
    DIRECŢIA GENERALĂ A VĂMILOR

                              AUTORIZAŢIE
                               Nr. .....

    Societatea Comercială ............................, cu sediul în .........................., este autorizată în calitate de principal obligat în sensul aplicării prevederilor Convenţiei de tranzit comun, în faza experimentală, pe teritoriul României.
    Prezenta autorizaţie este valabilă pentru birourile vamale ............... până la data de 1 ianuarie 2000, când va fi extinsă şi pentru alte birouri vamale de pe teritoriul României.

                   Director general adjunct,
                 ............................

    Data emiterii ............


    ANEXA 2
    la normele metodologice

                              REGIM DE TRANZIT COMUN
                                 Garanţia izolată

    (Garanţie furnizată pentru o singura operaţiune de tranzit în cadrul
            Convenţiei referitoare la un regim de tranzit comun)

    I. Angajarea cauţiunii

    1. Subsemnatul/subsemnata*1) ......................., domiciliat/domiciliată în*2) ......................., accepta cauţiunea solidară la biroul vamal de plecare din ........................, la concurenta unei sume maxime de .............. faţă de România, pentru tot ceea ce*3) ..................... este sau ar deveni obligat faţă de statul sus-menţionat atât în principal şi în adiţional, cât şi pentru cheltuieli şi accesorii, excluzând penalităţile, cu titlu de drepturi, taxe şi alte impuneri rezultând din infracţiuni sau din nereguli comise în cursul sau cu ocazia operaţiunii de tranzit efectuate de către principalul obligat în cadrul Convenţiei referitoare la un regim de tranzit comun de la biroul vamal de plecare ........................ la biroul vamal de destinaţie ............................, referitor la mărfurile indicate în continuare: ...................... .
    2. Subsemnatul/subsemnata se obliga să efectueze, la prima cerere scrisă a autorităţii competente menţionate la pct. 1, plata sumelor cerute, fără a o putea amâna dincolo de un termen de 30 de zile începând cu data cererii de plata, cu excepţia cazului în care acesta/aceasta sau orice alta persoana interesată nu stabileşte, înainte de expirarea termenului, cu acordul autorităţii competente, ca operaţiunea de tranzit s-a desfăşurat fără nici o infracţiune sau neregula în sensul paragrafului 1 din Convenţia referitoare la un regim de tranzit comun.
    Autorităţile competente pot, la cererea subsemnatului/subsemnatei şi pentru toate motivele recunoscute ca fiind valabile, să prelungească, dincolo de termenul de 30 de zile socotit de la data cererii de plata, termenul în care subsemnatul/subsemnata este obligat/obligată să efectueze plata sumelor cerute. Cheltuielile care rezulta din acordarea acestui termen suplimentar, în special dobânzile, trebuie să fie calculate astfel încât suma lor să fie echivalenta celei care ar fi cerută în acest scop pe piaţa monetara şi financiară naţională.
    3. Prezentul angajament este valabil din ziua acceptării lui de către biroul vamal de plecare.

    Întocmit la .................................... la data de ..............
         ......................................................
                          (semnătura)*4)

    II. Acceptul biroului de plecare

    Biroul de plecare .......................................................
    Angajarea cauţiunii acceptate la data de .................................
    Pentru acoperirea operaţiunii T1, eliberată de ..... sub numărul .........
                    ..............................................
                               (semnătura şi ştampila)

---------------
    *1) Numele şi prenumele sau denumirea societăţii.
    *2) Adresa completă.
    *3) Numele şi prenumele sau denumirea firmei şi adresa completă a principalului obligat.
    *4) Înainte de a semna, semnatarul trebuie să menţioneze următoarele: "Valabil cu titlu (valoare) de cauţiune pentru suma de ....", indicând suma şi în litere.


    ANEXA 3
    la normele metodologice


TRANZIT COMUN TC31 CERTIFICAT DE GARANŢIE

                                                                       (faţă)
În cazul ┌─────────────────┬────┬──────┬────┬────────────────────────────────┐
rezilierii │1. Ultima zi de │ zi │ luna │ an │ 2. Număr │
contractu- │ valabilitate │ │ │ │ │
lui de ├─────────────────┼────┴──────┴────┴────────────────────────────────┤
garanţie, │3. Principal │ │
prezentul │ obligat │ │
certificat │ (Nume, prenume│ │
va fi │ sau statut │ │
restituit │ social, adresa│ │
imediat │ completă şi │ │
biroului │ ţara) │ │
de garanţii├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
           │4. Garanţie │ │
           │ (Nume, prenume│ │
           │ sau statut │ │
           │ social, adresa│ │
           │ completă şi │ │
           │ ţara) │ România │
           ├─────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┤
           │5. Birou de │ │
           │ garanţie │ │
           │ (denumire, │ Direcţia Generală a Vămilor 70704 Bucureşti │
           │ adresa │ │
           │ completă şi │ │
           │ ţara) │ România │
           ├─────────────────┼─────────────────────┬───────────────────────────┤
           │6. Nivelul │ în cifre: │ în litere: │
           │ garanţiei │ │ │
           │ (în moneda │ │ │
           │ naţională) │ │ │
           ├─────────────────┴─────────────────────┴───────────────────────────┤
           │7. Biroul de garanţie confirma obţinerea de către principalul │
           │ obligat menţionat anterior a unui acord prealabil pentru │
           │ efectuarea de operaţiuni T1/T2 pe teritoriul vamal al: │
           │ ROMÂNIEI │
           ├──────────────────────────────┬────────────────────────────────────┤
           │8. Termen de valabilitate │ Eliberat de ......... în ......... │
           │ prelungit până la: │ (locul) (data) │
           │ ziua .... luna .... an ....│ │
           │ inclusiv de către .........│ DIRECŢIA GENERALĂ A VĂMILOR │
           │ (locul) │ │
           │ în ............ │ │
           │ (data) │ │
           │ │ │
           │ (Semnătura funcţionarului şi │ (Semnătura funcţionarului şi │
           │ ştampila biroului de │ ştampila biroului de garanţii) │
           │ garanţii) │ │
           └──────────────────────────────┴────────────────────────────────────┘

                                                                       (verso)

              9. Persoane abilitate să semneze declaraţii T1 sau T2 pentru
                 principalul obligat
           ┌───────────────┬────────────────┬───────────────┬─────────────────┐
*În cazul │ 10. Numele, │ 11. Semnătura │ 10. Numele, │ 11. Semnătura │
în care │ prenumele şi │ principalului │ prenumele şi │ principalului │
principalul│ specimenul de │ obligat* │ specimenul de │ obligat* │
obligat │ semnătura al │ │ semnătura al │ │
este │ persoanei │ │ persoanei │ │
persoana │ abilitate │ │ abilitate │ │
juridică, ├───────────────┼────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
semnătura │ │ │ │ │
trebuie ├───────────────┼────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
urmată de │ │ │ │ │
indicarea ├───────────────┼────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
numelui, │ │ │ │ │
prenumelui ├───────────────┼────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
şi cali- │ │ │ │ │
tăţii │ │ │ │ │
persoanei │ │ │ │ │
───────────┴───────────────┴────────────────┴───────────────┴─────────────────┘



    ANEXA 4
    la normele metodologice


                             REGIM DE TRANZIT COMUN
                                Garanţia globală

     (Garanţie furnizată global pentru mai multe operaţiuni de tranzit în
          cadrul Convenţiei referitoare la un regim de tranzit comun)

    I. Angajarea cauţiunii

    1. Subsemnatul/subsemnata*1)......................., domiciliat/domiciliată în*2) ........................, acceptă cauţiunea solidară la biroul de garanţie din ......................., la concurenta unei sume maxime de ......................... faţă de România, pentru tot ceea ce*3) ......................... este sau ar deveni obligat faţă de statul sus-menţionat atât în principal şi în adiţional, cât şi pentru cheltuieli şi accesorii, excluzând penalităţile, cu titlu de drepturi, taxe şi alte impuneri rezultând din infracţiuni sau din nereguli comise în cursul sau cu ocazia operaţiunii de tranzit efectuate de către principalul obligat în cadrul Convenţiei referitoare la un regim de tranzit comun.
    2. Subsemnatul/subsemnata se obliga să efectueze, la prima cerere scrisă a autorităţii competente menţionate la pct. 1, plata sumelor cerute, până la concurenta sumei maxime mai sus menţionate şi fără a o putea amâna dincolo de un termen de 30 de zile începând cu data cererii de plată, cu excepţia cazului în care acesta/aceasta sau orice alta persoana interesată nu stabileşte, înainte de expirarea termenului, cu acordul autorităţii competente, că operaţiunea de tranzit s-a desfăşurat fără nici o infracţiune sau neregula în sensul paragrafului 1 din Convenţia referitoare la un regim de tranzit comun.
    Autorităţile competente pot, la cererea subsemnatului/subsemnatei şi pentru toate motivele recunoscute ca fiind valabile, să prelungească, dincolo de termenul de 30 de zile socotit de la data cererii de plata, termenul în care subsemnatul/subsemnata este obligat/obligată să efectueze plata sumelor cerute.
    Cheltuielile care rezulta din acordarea acestui termen suplimentar, în special dobânzile, trebuie să fie calculate astfel încât suma lor să fie echivalenta celei care ar fi cerută în acest scop pe piaţa monetara şi financiară naţională.
    Aceasta suma nu poate fi scăzută din sumele deja plătite în baza prezentului angajament decât dacă subsemnatul/subsemnata este implicat/implicată în urma unei operaţiuni de tranzit în cadrul Convenţiei referitoare la un regim de tranzit comun, care a început înainte de primirea cererii de plată precedente sau în cele 30 de zile care urmează acesteia.
    3. Prezentul angajament este valabil din ziua acceptării lui de către biroul de garanţie.
    Contractul de cauţiune poate fi reziliat oricând de către subsemnatul/subsemnata, precum şi de către statul pe teritoriul căruia este situat biroul de garanţie.
    Rezilierea se aplica din a 16-a zi după notificarea sa făcută celeilalte părţi.
    Subsemnatul/subsemnata rămâne responsabil/responsabilă cu plata sumelor care devin exigibile ca urmare a operaţiunilor de tranzit în cadrul Convenţiei referitoare la un regim de tranzit comun, acoperite de prezentul angajament, care a început înainte de data aplicării rezilierii, chiar dacă plata este cerută ulterior.

         Întocmit la .................. la data de .......................
                    ....................................
                             (semnătura)*4

    II. Acceptul biroului de garanţie

    Biroul de garanţie ......................................
    Angajarea cauţiunii acceptate la data de ................
                       .........................
                        (semnătura şi ştampila)

────────────
    *1) Numele şi prenumele sau denumirea societăţii.
    *2) Adresa completă.
    *3) Numele şi prenumele sau denumirea firmei şi adresa completă a principalului obligat.
    *4) Înainte de a semna, semnatarul trebuie să menţioneze următoarele: "Valabil cu titlu (valoare) de cauţiune pentru suma de...", indicând suma şi în litere.


    ANEXA 5
    la normele metodologice


                              LISTA MĂRFURILOR
                      excluse de la garanţia globală

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   Poziţia tarifară Denumirea mărfii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
          1 2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 0901, din care: Cafea, chiar prăjită sau decofeinizată; coji şi pelicule
 09 01 11 00 de cafea; înlocuitori de cafea conţinând cafea în orice
 09 01 12 00 proporţie
 09 01 21 00
 09 01 22 00
 09 01 90 90

 2101, din care: Extracte, esenţe şi concentrate de cafea, de ceai sau de
 21 01 11 mate şi preparate având la baza aceste produse sau având
                      la bază cafea, ceai sau mate;
                      cicoare prăjită şi alţi înlocuitori organici de cafea şi
                      extracte, esenţe şi concentrate din acestea

 2203, din care: Bere fabricată din malţ
 22 03 00

 2204, din care: Vin din struguri proaspeţi, inclusiv vinuri îmbogăţite cu
 22 04 10 alcool; must din struguri, altul decât cel de la poziţia
 22 04 21 2009
 22 04 29
 22 04 30

 2205 Vermuturi şi alte vinuri din struguri proaspeţi, aromate
                      cu plante sau cu substanţe aromatizante
 2206 Alte băuturi fermentate (de exemplu, obţinute din suc de
                      pere proaspete, cidru, hidromel); amestecuri de băuturi
                      fermentate, amestecuri de băuturi fermentate şi băuturi
                      nealcoolice, nedenumite şi necuprinse în altă parte
 2207, din care: Alcool etilic nedenaturat cu o concentraţie de alcool,
 22 07 10 00 determinată în funcţie de volum de 80% vol. sau peste;
                      alcool etilic şi alte rachiuri, denaturate, de orice
                      concentraţie

 2208, din care: Alcool etilic nedenaturat cu o concentraţie de alcool în
 22 08 20 12 funcţie de volum de până la 80% vol; rachiuri, lichioruri
 22 08 20 14 şi alte băuturi spirtoase
 22 08 20 27
 22 08 20 29
 22 08 20 40
 22 08 20 62
 22 08 20 64
 22 05 20 87
 22 08 20 89
 22 08 30
 22 08 40
 22 08 50
 22 08 60
 22 08 70
 22 08 90 11
 22 08 90 41
 22 08 90 52
 22 08 90 57
 22 08 90 69
 22 08 90 74
 22 08 90 78
 22 08 90 91
 22 08 90 99

 2400, din care: Tutun şi înlocuitori de tutun prelucraţi
 24 02 20
 24 02 10 00
 24 03 10
 24 03 91 00
 24 03 91 90
 24 03 99 10

 2710, din care: Uleiuri din petrol şi din minerale bituminoase, altele
 27 10 00 34 decât uleiurile brute; produse nedenumite şi necuprinse în
 27 10 00 36 altă parte, care conţin în greutate cel puţin 70% uleiuri
 27 10 00 27 petroliere sau uleiuri obţinute din minerale bituminoase,
 27 10 00 29 aceste uleiuri fiind constituenţi de baza ai produselor
 27 10 00 32 respective
 27 10 00 66
 27 10 00 67
 27 10 00 68

 4302 Blănuri tăbăcite sau apretate (inclusiv capete, cozi, labe
                      şi alte bucăţi, deşeuri şi resturi) neasamblate sau
                      asamblate (fără adăugarea altor materiale)
 4303, din care: Articole de îmbrăcăminte, accesorii de îmbrăcăminte şi
 43 03 10 10 alte articole din blană
 43 03 10 90

 71 13, din care: Articole de bijuterie sau de giuvaergerie şi părţi ale
 71 13 19 00 acestora, din metale preţioase sau din metale placate sau
                      suflate cu metale preţioase
 8703 Autoturisme şi alte autovehicule destinate în principal
                      pentru transportul de persoane (altele decât cele de la
                      poziţia 8702), inclusiv cele de tip "breck" şi maşinile
                      de curse

 3303 Parfumuri şi ape de toaletă

 8415, din care: Maşini şi aparate pentru aer condiţionat...
 84 15 10 00

 8516, din care: Încălzitoare instantanee de apă ....... aparate
 85 16 50 00 electrotermice pentru uz casnic
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



    ANEXA 6
    la normele metodologice

                              LISTA ÎNCĂRCĂTURII

                                                          Document T1
                                                    Nr. ......./data ..........

┌────┬─────────────┬──────────────────────┬─────────────────┬───────┬──────────┐
│Nr. │ Denumirea │Poziţia │ Ţara │ │ │
│crt.│ mărfii │tarifară Cantitatea ├────────┬────────┤ U.M. │ Valoarea │
│ │ │ │ Import │ Export │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────────────┼────────┼────────┼───────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
└────┴─────────────┴──────────────────────┴────────┴────────┴───────┴──────────┘

                          Semnătura şi ştampila

      Principalul obligat, Agentul vamal,
    ......................... ..................



    ANEXA 7
    la normele metodologice


                               LISTA ÎNCĂRCĂTURII
                     Instrucţiuni de utilizare şi completare

    1. Atunci când se folosesc liste de încărcătura pentru o trimitere care cuprinde mai multe feluri de mărfuri, rubricile 15, 33 şi 41 din declaraţia vamală de tranzit (documentul T1) sunt barate, iar în rubrica 31 "Colete şi descrierea mărfurilor" se va face menţiunea: "conform Listei de încărcătura anexate".
    2. Lista de încărcătura este întocmită în acelaşi număr de exemplare ca şi declaraţia vamală de tranzit, exemplarele sale având aceeaşi destinaţie.
    3. Când se înregistrează declaraţia, lista încărcăturii primeşte acelaşi număr de înregistrare ca şi declaraţia vamală de tranzit (documentul T1). Acest număr trebuie să fie aplicat fie cu ajutorul unei ştampile ce conţine denumirea biroului vamal de plecare, fie de mana.
    4. Când sunt anexate mai multe liste de încărcătura la aceeaşi declaraţie, ele trebuie să poarte şi un număr de ordine atribuit de către principalul obligat; numărul de liste anexat este indicat în rubrica 4 "Liste de încărcătura" a declaraţiei vamale.
    5. În coloana "U.M." se va înscrie unitatea de măsura specifica şi nu codul acesteia conform anexei nr. 13 la Decizia nr. 946/1997.
    6. În coloana "Valoarea" se va înscrie valoarea facturată pentru mărfurile declarate, în moneda din factura.


    ANEXA 8
    la normele metodologice

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ TRANZIT COMUN │
│ │
│ RECIPISA │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Biroul vamal ............................ │
│ confirma că documentul T1/exemplarul de control T nr. 5, │
│ înregistrat la data de ................ cu nr. ..............., │
│ de către biroul vamal ........................................, │
│ a fost predat şi până în prezent nu s-a semnalat nici o neregulă în │
│ legătură cu trimiterea la care se referă documentul de însoţire. │
│ │
│ │
│ Ştampila agentului vamal Localitatea .................. │
│ Data ......................... │
│ .............................. │
│ (semnătura) │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    ANEXA 9
    la normele metodologice

    TC 20

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ I. SE COMPLETEAZĂ DE BIROUL DE PLECARE │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ A. Document T nr. B. Birou de destinaţie (indicare şi ţara) │
│ anexat copie a exemplarului 1 │
│ C. Birou de plecare (indicare şi D. Birou de tranzit (indicare şi ţara) │
│ adresa completa) 1. │
│ 2. │
│ 3. │
│ 4. │
│ 5. │
│ 6. │
│ E. Numărul de înmatriculare al vehiculului sau numele vasului când se cunosc │
│ │
│ F. Destinatar (numele şi adresa completa) │
│ │
│ G. Conform informaţiilor furnizate de titularul tranzitului, trimiterea a │
│ fost │
│ [] 1. prezentat la biroul dvs. în │_z_│_│_│_a_│ [] 2. remis destinatarului │
│ în │_z_│_│_│_a_│ │
│ │
│ [] 3. remis lui ............................ │_z_│_│_│_a_│ │
│ (numele şi adresa persoanei sau firmei) │
│ │
│ [] H. O recipisa relativă la document şi eliberată de biroul dvs. în │
│ │_z_│_│_│_a_│ mi-a fost prezentată │
│ [] I. Titularul tranzitului nu a putut da informaţii privind soarta │
│ trimiterii │
│ Locul şi data: Semnătura: Ştampila: │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ II. SE COMPLETEAZĂ DE BIROUL DE DESTINAŢIE :CERERE DE INFORMAŢII │
│ COMPLEMENTARE │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Pentru continuarea cercetărilor rog biroul de plecare să-mi trimită: │
│ [] 1. natura exactă a mărfurilor [] 2. copie după factura │
│ [] 3. o copie a manifestului, [] 4. numele persoanei însărcinate │
│ conosamentului sau scrisorii de cu completarea formalităţilor la │
│ transport aerian biroul de destinaţie │
│ [] 5. dovezile şi informaţiile următoare (de precizat): │
│ Locul şi data: Semnătura: Ştampila: │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ III. SE COMPLETEAZĂ DE BIROUL DE PLECARE :RĂSPUNS LA CEREREA DE INFORMAŢII │
│ COMPLEMENTARE │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ [] 1. Aveţi anexate informaţiile, copiile şi dovezile cerute. │
│ 1 2 3 4 5 │
│ [] 2. Informaţiile, copiile sau dovezile marcate la cifrele [] [] [] [] [] │
│ din cererea dvs. nu sunt disponibile. │
│ Locul şi data: Semnătura: Ştampila: │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ IV. SE COMPLETEAZĂ DE BIROUL DE DESTINAŢIE :INFORMAŢII PENTRU BIROUL DE │
│ PLECARE │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ [] 1. Exemplarul de înapoiat (exemplarul 5) a fost trimis în │_z_│_│_│_a_│ │
│ ; alăturat copia exemplarului 1 vizată corespunzător. │
│ [] 2. Exemplarul de înapoiat (exemplarul 5) vizat corespunzător este anexat │
│ la prezentul aviz de cercetare. │
│ [] 3. Cercetările sunt în curs şi exemplarul de înapoiat (exemplarul 5) sau │
│ copia după exemplarul 1 va fi trimis în cel mai scurt timp │
│ [] 4. Trimiterea a fost prezentată aici fără documentul aferent. │
│ [] 5. Nici trimiterea şi nici documentul aferent nu au fost prezentate aici │
│ şi nici o informaţie cu privire la soarta lor nu a putut fi obţinută │
│ Locul şi data: Semnătura: Ştampila: │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ V. COMPLETAT DE CĂTRE ULTIMUL BIROU DE TRANZIT PREVĂZUT │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ [] 1. Un aviz de trecere a fost depus aici în │_z_│_│_│_a_│ │
│ [] 2. Un aviz de trecere mi-a fost transmis de către biroul de tranzit │
│ folosit de ................ (specificare) unde a fost depus în │_z_│_│_│_a_│ │
│ [] 3. Nu a fost depus un aviz de trecere aici. │
│ Locul şi data: Semnătura: Ştampila: │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ VI. COMPLETAT DE CĂTRE PRIMUL BIROU DE TRANZIT PREVĂZUT │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ [] 1. Un aviz de trecere a fost depus aici în │_z_│_│_│_a_│ │
│ [] 2. Un aviz de trecere mi-a fost transmis de către biroul de tranzit │
│ folosit de ................ (specificare) unde a fost depus în │_z_│_│_│_a_│ │
│ [] 3. Nu a fost depus un aviz de trecere aici. │
│ Locul şi data: Semnătura: Ştampila: │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ VII. COMPLETAT DE CĂTRE AL DOILEA BIROU DE TRANZIT PREVĂZUT │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ [] 1. Un aviz de trecere a fost depus aici în │_z_│_│_│_a_│ │
│ [] 2. Un aviz de trecere mi-a fost transmis de către biroul de tranzit │
│ folosit de ................ (specificare) unde a fost depus în │_z_│_│_│_a_│ │
│ [] 3. Nu a fost depus un aviz de trecere aici. │
│ Locul şi data: Semnătura: Ştampila: │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ VIII. COMPLETAT DE CĂTRE AL TREILEA BIROU DE TRANZIT PREVĂZUT │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ [] 1. Un aviz de trecere a fost depus aici în │_z_│_│_│_a_│ │
│ [] 2. Un aviz de trecere mi-a fost transmis de către biroul de tranzit │
│ folosit de ................ (specificare) unde a fost depus în │_z_│_│_│_a_│ │
│ [] 3. Nu a fost depus un aviz de trecere aici. │
│ Locul şi data: Semnătura: Ştampila: │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ IX. COMPLETAT DE CĂTRE AL PATRULEA BIROU DE TRANZIT PREVĂZUT │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ [] 1. Un aviz de trecere a fost depus aici în │_z_│_│_│_a_│ │
│ [] 2. Un aviz de trecere mi-a fost transmis de către biroul de tranzit │
│ folosit de ................ (specificare) unde a fost depus în │_z_│_│_│_a_│ │
│ [] 3. Nu a fost depus un aviz de trecere aici. │
│ Locul şi data: Semnătura: Ştampila: │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ X. COMPLETAT DE CĂTRE AL CINCILEA BIROU DE TRANZIT PREVĂZUT │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ [] 1. Un aviz de trecere a fost depus aici în │_z_│_│_│_a_│ │
│ [] 2. Un aviz de trecere mi-a fost transmis de către biroul de tranzit │
│ folosit de................. (specificare) unde a fost depus în │_z_│_│_│_a_│ │
│ [] 3. Nu a fost depus un aviz de trecere aici. │
│ Locul şi data: Semnătura: Ştampila: │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    ANEXA 10
    la normele metodologice

                             AVIZ DE CERCETARE (TC 20)
                            Instrucţiuni de completare

    A. Faţa formularului

    1. Caseta nr. I se va completa de către Biroul centralizator, mai puţin rubrica D (biroul de tranzit).
    2. Biroul vamal de destinaţie va răspunde prin bifarea căsuţelor corespunzătoare din caseta nr. IV.
    3. În situaţia în care biroul vamal de destinaţie solicita informaţii suplimentare, se va completa caseta nr. II.
    4. La cererea de informaţii suplimentare Biroul centralizator va răspunde prin completarea casetei nr. III.

    B. Versoul formularului
    Versoul nu se completează, întrucât în aceasta faza nu sunt prevăzute birouri vamale de trecere.


    ANEXA 11
    la normele metodologice


                             REGIM DE TRANZIT COMUN
                               Garanţia forfetară

    I. Angajamentul cauţiunii
    1. Subsemnatul/subsemnata*1) ......................, domiciliat/domiciliată în*2) ........................, accepta cauţiunea solidară la biroul de garanţie din ............. faţă de România, pentru tot ceea ce un principal obligat este sau ar deveni datornic faţă de statul mai sus menţionat atât în principal şi în adiţional, cât şi pentru cheltuieli şi accesorii, excluzând penalităţile, cu titlu de drepturi, taxe şi alte impuneri rezultând din infracţiuni sau nereguli comise în cursul sau cu ocazia operaţiunii de tranzit efectuate de către principalul obligat în cadrul Convenţiei referitoare la un regim de tranzit comun, faţă de care subsemnatul/subsemnata a consimţit să angajeze responsabilitatea sa prin eliberarea de titluri de garanţie, şi aceasta până la concurenta unei sume maxime de 7.000 euro/titlu.
    2. Subsemnatul/subsemnata se obliga să efectueze, la prima cerere scrisă a autorităţii competente menţionate la pct. 1, plata sumelor cerute, până la concurenta sumei de 7.000 euro/titlu şi fără a o putea amâna dincolo de un termen de 30 de zile începând cu data cererii de plată, cu excepţia cazului în care el/ea sau orice altă persoană interesată nu stabileşte, înainte de expirarea acestui termen, cu acordul autorităţii competente, că operaţiunea de tranzit s-a desfăşurat fără nici o infracţiune sau o neregula în sensul paragrafului 1 din Convenţia referitoare la un regim de tranzit comun.
    Autorităţile competente pot, la cererea subsemnatului/subsemnatei şi pentru toate motivele recunoscute ca fiind valabile, să prelungească, dincolo de termenul de 30 de zile socotit de la data cererii de plata, termenul în care subsemnatul/subsemnata este obligat/obligată să efectueze plata sumelor cerute. Cheltuielile care rezulta din acordarea acestui termen suplimentar, în special dobânzile, trebuie să fie calculate astfel încât suma lor să fie echivalenta celei care ar fi cerută în acest scop pe piaţa monetara şi financiară naţională.
    3. Prezentul angajament este valabil din ziua acceptării lui de către biroul de garanţie.
    Contractul de cauţiune poate fi reziliat oricând de către subsemnatul/subsemnata, precum şi de către statul pe teritoriul căruia este situat biroul de garanţie.
    Rezilierea devine efectivă din a 16-a zi după notificarea sa făcută celeilalte părţi.
    Subsemnatul/subsemnata rămâne răspunzător/răspunzătoare de plata sumelor care devin exigibile ca urmare a operaţiunilor de tranzit în cadrul Convenţiei referitoare la un regim de tranzit comun, acoperite de prezentul angajament, care a început înainte de data la care rezilierea devine efectivă, chiar dacă plata lor este cerută ulterior.

           Întocmit la ........... la data de .............
              .........................................
                          (semnătura)*3)

    II. Acceptul biroului de garanţie

    Biroul de garanţie .............................
    Angajarea cauţiunii acceptate la data de ...................
                      ..........................
                       (semnătura şi ştampila)

------------
    *1) Numele şi prenumele sau denumirea societăţii.
    *2) Adresa completa.
    *3) Înainte de a semna, semnatarul trebuie să menţioneze următoarele: "Valabil cu titlu (valoare) de cauţiune pentru suma de ......", indicând suma şi în litere.


    ANEXA 12
    la normele metodologice


                                                                      (faţă)
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ TC 32 - Titlu de garanţie forfetară │
│ Emitent ........................................................... │
│ ................................................................... │
│ (firma şi adresa) │
│ │
│ (angajarea garanţiei acceptate în ziua de ............................... │
│ de biroul de garanţie din ............................................... │
│ ........................................................................) │
│ │
│ Prezentul titlu este valabil până la concurenta sumei de 7.000 euro pentru │
│ o operaţiune T1 sau T2 care a început cel mai târziu în ziua de ..... şi faţă│
│ de care acţionează în calitate de principal obligat ........................ │
│ ......................................................................... . │
│ (firma şi adresa) │
│ │
│ ................................ ................................ │
│ (semnătura principalului obligat)*1) (semnătura şi ştampila emitentului) │
│ │
│ ────────────── │
│ *1) Semnătura facultativă. │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

                                                                      (verso)

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Se completează de către biroul de plecare │
│ │
│ Operaţiunea de tranzit efectuată sub acoperirea documentului T1/T2, │
│ înregistrat în ziua de ............ sub numărul ........... de către biroul │
│ din ...................................................................... │
│ │
│ ................. .................. │
│ (ştampila) (semnătura) │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


                                    -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016