Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 1.138 din 14 iunie 2001  privind aprobarea Normelor tehnice pentru efectuarea formalitatilor vamale, controlul vamal si supravegherea vamala privind marfurile care se introduc sau se scot din porturile libere    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 1.138 din 14 iunie 2001 privind aprobarea Normelor tehnice pentru efectuarea formalitatilor vamale, controlul vamal si supravegherea vamala privind marfurile care se introduc sau se scot din porturile libere

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE - DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 346 din 29 iunie 2001


    Directorul general al Direcţiei Generale a Vamilor,
    având în vedere prevederile art. 17 din Ordonanţa Guvernului nr. 131/2000 privind instituirea unor măsuri pentru facilitarea exploatării porturilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 434 din 3 noiembrie 2000,
    emite următoarea decizie:

    ART. 1
    Se aproba Normele tehnice pentru efectuarea formalităţilor vamale, controlul vamal şi supravegherea vamală privind mărfurile care se introduc sau se scot din porturile libere, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta decizie.
    ART. 2
    Prezenta decizie va intra în vigoare în termen de 15 zile de la data publicprii ei en Monitorul Oficial al României, Partea I, data la care orice alte dispoziţii contrare emise de Direcţia Generală a Vamilor îşi încetează aplicabilitatea.


              Directorul general al Direcţiei Generale a Vamilor,
                              Dinu Mihail Gheorghe

    ANEXA 1
                                 NORME TEHNICE
       pentru efectuarea formalităţilor vamale, controlul vamal şi supravegherea
        vamală privind mărfurile care se introduc sau se scot din porturile libere

    A. Dispoziţii privind autorizarea de către biroul vamal de control şi vamuire a construcţiilor în portul liber
    1. Realizarea de construcţii de orice fel, permanente sau provizorii, în portul liber este condiţionată de autorizarea prealabilă de către biroul vamal de control şi vamuire în a cărui raza de competenta teritorială se afla portul liber.
    2. Cererile prin care se solicita autorizarea construcţiei se adresează în scris biroului vamal de control şi vamuire. Cererea cuprinde descrierea activităţilor pentru care este destinată construcţia şi orice alte informaţii care sunt în măsura sa permită biroului vamal de control şi vamuire sa evalueze posibilitatea de efectuare a supravegherii vamale pentru mărfurile care se afla în portul liber şi pentru operaţiunile care se efectuează în aceasta zona şi se întocmeşte potrivit modelului prezentat în anexa nr. 1 la prezentele norme tehnice.
    Cererea este însoţită de toate avizele şi aprobările prevăzute de legislaţia specifica în vigoare.
    3. După analizarea cererii, în situaţia în care se constata ca supravegherea poate fi exercitată, biroul vamal de control şi vamuire autorizează în scris realizarea construcţiei în conformitate cu prevederile art. 127 din Legea nr. 141/1997 privind Codul vamal al României.
    4. Prevederile pct. 1-3 se aplica şi în cazurile în care au loc modificări ale unor construcţii deja existente în portul liber.
    B. Introducerea din ţara în portul liber a mărfurilor româneşti şi a mărfurilor străine importate
    5. Mărfurile româneşti sau mărfurile străine importate, vamuite anterior introducerii în portul liber pentru export la un alt birou vamal de control şi vamuire, se introduc din ţara în portul liber pe baza declaraţiilor vamale de export numai dacă acestea, în aplicarea prevederilor art. 81 şi 84 din Legea nr. 141/1997, urmează sa părăsească efectiv teritoriul tarii în aceeaşi stare în care se aflau în momentul înregistrării declaraţiei vamale de export.
    6. Pentru mărfurile româneşti sau pentru cele străine importate, care se introduc din ţara în portul liber în vederea depozitarii, realizării de construcţii, consumului sau a altor activităţi, se completează şi se depune la biroul vamal de control şi vamuire în a cărui raza de competenta teritorială se afla portul liber un document simplificat, potrivit modelului şi instrucţiunilor de completare prezentate în anexa nr. 2 la prezentele norme tehnice.
    7. Documentul simplificat se completează de deţinătorul depozitului din portul liber, de societatea care efectuează construcţiile sau de agentul economic operator care pune în consum mărfurile, după caz.
    8. Documentul simplificat se completează în doua exemplare, având următoarele destinaţii:
    - exemplarul nr. 1 este pcstrat de titularul operaAiunii de introducere;
    - exemplarul nr. 2 este păstrat de biroul vamal de control şi vamuire în a cărui raza de competenta teritorială se afla portul liber.
    9. In cazul introducerilor frecvente de mărfuri documentul simplificat face referire la cantităţile totale estimate de mărfuri care urmează sa fie introduse în portul liber pe o perioada de 30 de zile şi se va depune la prima intrare în cadrul acestui interval.
    In acest caz la documentul simplificat se anexează o lista specificativa despre care se fac menţiuni în caseta 7 din acesta. Lista specificativa are acelaşi număr de înregistrare ca şi documentul simplificat; dacă acest fapt nu este posibil, se fac menţiuni suplimentare care sa permită identificarea listei (listelor) specificative care corespund documentului simplificat.
    Pe lista specificativa se confirma, atât de titularul operaţiunii, cat şi de agentul vamal desemnat, fiecare operaţiune de introducere a mărfurilor.
    C. Scoaterea din portul liber a mărfurilor româneşti şi a mărfurilor străine importate
    10. Mărfurile româneşti sau cele străine importate, care au fost introduse anterior din ţara în portul liber, în baza documentului simplificat prevăzut la pct. 6, în vederea depozitarii, realizării de construcţii, consumului sau a altor activităţi, pot fi reintroduse în ţara sau pot fi scoase din ţara.
    11. Scoaterea din ţara a mărfurilor prevăzute la pct. 10 se realizează cu respectarea condiţiilor referitoare la export şi cu îndeplinirea formalităţilor aferente.
    12. La controlul documentar al declaraţiei vamale de export se verifica şi concordanta acesteia cu datele înscrise în documentele simplificate întocmite cu ocazia intrării în portul liber.
    In cazul în care se constata concordanta datelor şi se acorda liberul de vama agentul vamal desemnat de conducerea biroului vamal de control şi vamuire completează rubricile destinate uzului oficial al autorităţii vamale din declaraţia vamală, potrivit Normelor tehnice de completare, utilizare şi tipărire a declaraţiei vamale în detaliu, aprobate prin Decizia directorului general al Direcţiei Generale a Vamilor nr. 946/1997, cu modificările ulterioare, confirma scoaterea din ţara a mărfurilor străine importate sau româneşti, introduse anterior în portul liber, prin aplicarea ştampilei personale şi a semnăturii pe exemplarul nr. 1 al documentului simplificat prezentat la intrare, şi opreşte o copie de pe acesta. Copia de pe acest exemplar se anexează la exemplarul nr. 2 al documentului simplificat, reţinut de biroul vamal de control şi vamuire la intrarea mărfurilor.
    13. La introducerea în ţara a mărfurilor prevăzute la pct. 10 se utilizează documentul simplificat menţionat la pct. 6.
    14. Agentul vamal desemnat de conducerea biroului vamal de control şi vamuire confirma scoaterea mărfurilor introduse anterior în portul liber prin aplicarea ştampilei personale şi a semnăturii pe exemplarul nr. 1 al documentului simplificat prezentat la intrare şi opreşte o copie de pe acesta. Copia de pe acest exemplar se anexează la exemplarul nr. 2 al documentului simplificat, reţinut de biroul vamal de control şi vamuire la intrarea mărfurilor.
    In situaţia în care mărfurile introduse pe baza unui singur document simplificat sunt reintroduse în ţara în mai multe etape, menţiunile de confirmare a biroului vamal de control şi vamuire se fac pe o lista specificativa anexată la documentul simplificat; în caseta 8 din documentul simplificat se fac referiri privind lista anexată. Lista specificativa are acelaşi număr de înregistrare ca şi documentul simplificat; dacă acest fapt nu este posibil, se fac menţiuni suplimentare care sa permită identificarea listei (listelor) specificative care corespund documentului simplificat. Lista specificativa va fi vizata prin semnătura autorizata şi ştampila şi de către titularul operaţiunii la fiecare confirmare parţială.
    D. Introducerea din ţara în portul liber a mărfurilor româneşti sau a mărfurilor străine importate, care participa împreună cu alte mărfuri străine la operaţiuni de perfecţionare activa, şi scoaterea acestora din portul liber
    15. Introducerea din ţara în portul liber a mărfurilor româneşti sau a celor străine importate, în vederea participării alături de alte mărfuri străine la operaţiuni de perfecţionare activa, se realizează potrivit procedurii prevăzute la pct. 6-14.
    16. Pentru mărfurile străine se solicita, în conformitate cu prevederile art. 188 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, obţinerea autorizaţiei de perfecţionare activa. In cererea pentru obţinerea autorizaţiei respective, precum şi în autorizaţie se fac menţiuni privind mărfurile româneşti.
    17. In aceasta situaţie biroul vamal de control şi vamuire în a cărui raza de competenta teritorială se afla portul liber verifica, în funcţie de operaţiunea în cauza, dacă în autorizaţia de perfecţionare activa:
    a) este specificat portul liber ca loc de desfăşurare a operaţiunilor menţionate;
    b) au fost menţionate mărfurile româneşti şi mărfurile străine importate;
    c) este menţionat biroul vamal de control şi vamuire al portului liber ca birou vamal de încheiere a regimului.
    18. Produsele compensatoare sunt scoase din portul liber în afară tarii cu respectarea condiţiilor referitoare la export şi cu îndeplinirea formalităţilor aferente.
    19. La controlul documentar al declaraţiei vamale de export, în afară concordanţei dintre aceasta şi documentele insotitoare se verifica şi concordanta cu datele înscrise în documentul simplificat întocmit cu ocazia intrării în portul liber a mărfurilor româneşti ori a mărfurilor străine importate care au participat la procesul de perfecţionare activa.
    In cazul în care se constata concordanta datelor şi se acorda liberul de vama agentul vamal desemnat de conducerea biroului vamal de control şi vamuire completează rubricile destinate uzului oficial al autorităţii vamale din declaraţia vamală, potrivit Normelor tehnice de completare, utilizare şi tipărire a declaraţiei vamale în detaliu, aprobate prin Decizia directorului general al Direcţiei Generale a Vamilor nr. 946/1997, cu modificările ulterioare, confirma scoaterea din ţara a mărfurilor străine importate sau a celor româneşti introduse anterior în portul liber prin aplicarea ştampilei personale şi a semnăturii pe exemplarul nr. 1 al documentului simplificat, prezentat la intrare, şi opreşte o copie de pe acesta. Copia de pe acest exemplar se anexează la exemplarul nr. 2 al documentului simplificat, reţinut de biroul vamal de control şi vamuire la intrarea mărfurilor.
    20. In cazul în care produsele compensatoare nu se mai scot din ţara, potrivit prevederilor art. 196, 197 şi 215 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, iar pentru acestea se solicita plasarea sub regimul vamal de import, agentul vamal desemnat de biroul vamal de control şi vamuire verifica concordanta datelor din declaraţia vamală şi documentele insotitoare depuse în susţinerea acesteia cu evidenta mărfurilor străine importate sau a celor româneşti introduse anterior în portul liber şi care au participat la operaţiunea de perfecţionare activa, completează rubricile destinate uzului oficial al autorităţii vamale din declaraţia vamală, potrivit Normelor tehnice de completare, utilizare şi tipărire a declaraţiei vamale în detaliu, aprobate prin Decizia directorului general al Direcţiei Generale a Vamilor nr. 946/1997, cu modificările ulterioare, şi operează în mod corespunzător documentul simplificat.
    21. La controlul documentar al declaraţiei vamale în detaliu se verifica şi concordanta acesteia cu datele înscrise în documentul simplificat întocmit cu ocazia intrării în portul liber a mărfurilor româneşti ori a mărfurilor străine importate care au participat la procesul de perfecţionare activa.
    In cazul în care se constata concordanta datelor şi se acorda liberul de vama agentul vamal desemnat de conducerea biroului vamal de control şi vamuire completează rubricile destinate uzului oficial al autorităţii vamale din declaraţia vamală, potrivit Normelor tehnice de completare, utilizare şi tipărire a declaraţiei vamale în detaliu, aprobate prin Decizia directorului general al Direcţiei Generale a Vamilor nr. 946/1997, cu modificările ulterioare, confirma scoaterea din portul liber şi introducerea în ţara a mărfurilor străine importate sau a celor româneşti, introduse anterior în portul liber şi care au participat la procesul de perfecţionare activa, prin aplicarea ştampilei personale şi a semnăturii pe exemplarul nr. 1 al documentului simplificat, prezentat la intrare, şi opreşte o copie de pe acesta. Copia de pe acest exemplar se anexează la exemplarul nr. 2 al documentului simplificat, reţinut de biroul vamal de control şi vamuire la intrarea mărfurilor.
    E. Introducerea mărfurilor străine în portul liber şi scoaterea acestora
    22. Pentru mărfurile străine care se introduc direct din străinătate în portul liber, în vederea simplei depozitari a acestora, nu se întocmesc formalităţi vamale.
    Dacă mărfurile au circulat anterior sub acoperirea unui titlu de tranzit, acestea împreună cu titlul de tranzit vor fi prezentate biroului vamal de control şi vamuire pentru confirmarea sosirii lor şi încheierea tranzitului.
    23. Pentru mărfurile străine transportate pe cale fluviala sau maritima, care se descarca, comandantul, armatorul sau agentul navei depune la biroul vamal de control şi vamuire permisul de descărcare, precum şi manifestul încărcăturii sau declaraţia de marfa în cazul transportului maritim, după caz.
    Declaraţia privind proviziile de bord sau, după caz, declaraţia privind proviziile navei şi declaraţia privind efectele şi bunurile echipajului, în cazul transportului maritim, se depun în condiţiile prevăzute la art. 15 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României.
    24. Mărfurile străine transportate pe cale feroviara se introduc în portul liber pe baza actului de transmitere a garniturii de tren, depus la biroul vamal de control şi vamuire de transportator în termenul prevăzut în procesul tehnologic de prelucrare a trenului.
    Dacă mărfurile circula sub acoperirea unui titlu de tranzit, acestea împreună cu titlul de tranzit vor fi prezentate biroului vamal de control şi vamuire pentru confirmarea sosirii şi încheierea tranzitului.
    25. Mărfurile străine transportate pe cale rutieră se introduc în portul liber pe baza titlului de tranzit; acestea împreună cu titlul de tranzit vor fi prezentate biroului vamal de control şi vamuire pentru confirmarea sosirii şi încheierea tranzitului.
    26. Mărfurile străine intrate în portul liber pot fi scoase din teritoriul naţional pe cale fluviala sau maritima în aceeaşi stare în care au fost introduse, pe baza permisului vamal de încărcare.
    27. Mărfurile străine intrate în portul liber pot fi scoase din teritoriul naţional pe cale feroviara în aceeaşi stare în care au fost introduse, pe baza actului de transmitere a garniturii de tren şi a scrisorii de trasura CIM pe care biroul vamal de control şi vamuire aplica ştampila "tranzit vamal".
    28. Mărfurile străine intrate în portul liber pot fi scoase din teritoriul naţional pe cale rutieră în aceeaşi stare în care au fost introduse pe teritoriul tarii, pe baza titlului de tranzit.
    29. Mărfurile străine introduse în portul liber în vederea consumului ori realizării unor operaţiuni de prelucrare, montaj, asamblare, adaptare, transformare, reparare, remontare în starea iniţială se plaseaza sub regimul vamal de import, de perfecţionare activa sau de transformare sub control vamal, după caz.
    Mărfurile străine introduse în portul liber şi comercializate prin magazine autorizate, potrivit legii, către persoane fizice se plaseaza, anterior vânzării de către agentul economic titular al operaţiunii, sub regimul vamal de import. Vânzarea către persoane fizice se face numai în cantităţile şi cu valorile prevăzute la pct. 3 şi 6 din anexa nr. 6 la Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României.
    In aplicarea art. 133, coroborat cu art. 132 din Legea nr. 141/1997, mărfurile străine pentru care nu s-au îndeplinit obligaţiile agenţilor economici de a solicita acordarea unui regim vamal sau pentru care nu sunt întrunite condiţiile legale privind abandonarea ori distrugerea acestora nu pot fi consumate sau utilizate în portul liber.
    Pentru mărfurile străine ce nu intra sub incidenta prevederilor art. 132 din Legea nr. 141/1997, care staţionează în portul liber fără a fi plasate sub regim vamal şi fac obiectul operaţiunilor comerciale de vânzare între diversi operatori în perimetrul portului liber, şi care ulterior acestor operaţiuni părăsesc în aceeaşi stare teritoriul portului liber cu destinaţie externa, nu se întocmesc declaraţii vamale de export sau de reexport.
    30. Prin excepţie de la prevederile pct. 29, pentru mărfurile străine ce au făcut obiectul vânzărilor, care urmează sa fie utilizate sau consumate în perimetrul portului liber anterior consumului sau utilizării, se aplica prevederile art. 132 din Legea nr. 141/1997. Pentru mărfurile străine care au fost utilizate sau consumate în perimetrul portului liber fără a fi plasate sub regimul vamal corespunzător se aplica dispoziţiile art. 386 lit. a) din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României.
    31. Scoaterea din ţara direct din portul liber sau introducerea din portul liber în ţara a mărfurilor străine importate ori a produselor compensatoare se face pe baza declaraţiei vamale în detaliu şi a documentului simplificat în cazul în care la realizarea produselor compensatoare au participat mărfuri româneşti introduse anterior în portul liber.
    Agentul vamal desemnat de conducerea biroului vamal de control şi vamuire confirma scoaterea mărfurilor din portul liber prin verificarea concordanţei dintre documentele simplificate şi declaraţiile vamale, după caz.
    In situaţia în care produsele compensatoare rezultate din plasarea sub regim de perfecţionare activa a mărfurilor străine pe baza unei singure declaraţii vamale, la a căror realizare au participat şi mărfuri româneşti introduse anterior în portul liber, sunt scoase din portul liber cu destinaţia interiorul sau exteriorul tarii, în mai multe etape, menţiunile de confirmare a biroului vamal de control şi vamuire se fac pe o lista specificativa anexată la documentul simplificat; în caseta 8 a documentului simplificat se fac referiri privind lista anexată. Lista specificativa are acelaşi număr de înregistrare ca şi documentul simplificat; dacă acest fapt nu este posibil, se fac menţiuni suplimentare care sa permită identificarea listei (listelor) specificative care corespund documentului simplificat.
    F. Conţinutul şi forma evidentei operative a mărfurilor aflate în portul liber
    32. Biroul vamal de control şi vamuire în a cărui raza de competenta teritorială se afla portul liber şi operatorii care funcţionează în portul liber sunt obligaţi sa ţină evidenta operativă atât a mărfurilor care intra, ies sau staţionează în portul liber, cat şi a tuturor operaţiunilor care au ca obiect aceste mărfuri.
    33. Evidenta se organizează pe baza registrului al cărui conţinut este prezentat în anexa nr. 3 la prezentele norme tehnice, în forma identică, atât de către fiecare operator din portul liber, cat şi de biroul vamal de control şi vamuire.
    Biroul vamal de control şi vamuire poate organiza un singur registru centralizator pentru toţi operatorii sau câte un registru pentru fiecare operator.
    34. In cazurile în care într-un port liber mărfurile trec de la un operator la altul evidenta operativă ţinuta de primul operator se descarca, iar a celui de-al doilea se incarca cu mărfurile în cauza.
    Încărcarea si, respectiv, descărcarea evidentelor se realizează pe baza documentelor de predare-primire dintre operatori în cazul produselor ce fac obiectul simplei depozitari sau a declaraţiilor vamale în detaliu, în cazul mărfurilor ce fac obiectul regimului vamal de import ori de perfecţionare activa, după caz.
    Anterior acestor operaţiuni este obligatorie înştiinţarea biroului vamal de control şi vamuire în a cărui raza de competenta teritorială se afla portul liber, astfel încât acesta sa opereze similar în evidentele proprii.
    35. Evidenta operativă a mărfurilor se închide pe data de 31 decembrie a fiecărui an calendaristic.
    Felurile şi cantităţile de mărfuri înscrise în evidenta operativă a fiecărui operator şi care se afla în portul liber se reportează în evidenta corespunzătoare anului calendaristic următor.
    G. Stocarea în comun a mărfurilor în portul liber
    36. Mărfurile româneşti şi mărfurile străine importate sau cele străine, plasate sau neplasate sub un regim vamal, pot fi depozitate de operatorii economici din portul liber în acelaşi spaţiu, dar pe partide separate.
    37. In cazul în care depozitarea are ca efect imposibilitatea identificarii de către biroul vamal de control şi vamuire a regimului vamal sau distincţiei dintre mărfurile româneşti şi mărfurile străine importate fata de cele străine, depozitarea în comun se poate realiza numai pentru mărfurile echivalente (mărfuri încadrate la aceeaşi subpozitie din nomenclatura Tarifului vamal de import al României, cu aceeaşi calitate comercială şi având aceleaşi caracteristici tehnice).
    Este interzisă compensarea prin echivalent între mărfurile ce pot fi distinse unele de altele.
    Depozitarea în comun se declara de către operatorul portuar în rubrica nr. 4 din documentul simplificat în dreptul cuvântului "Menţiuni" şi se accepta de către agentul vamal prin notificarea în rubricile 7 şi 8 în dreptul cuvântului "Menţiuni".
    Mărfurile trebuie dispuse în depozit astfel încât accesul în orice moment al agenţilor vamali în vederea controlului sa fie nestingherit.
    Biroul vamal de control şi vamuire în a cărui raza de competenta teritorială se afla portul liber poate, atunci când considera ca este necesar, sa stabilească modalităţi particulare de dispunere a mărfurilor în spaţiile de depozitare.
    H. Exercitarea supravegherii vamale în portul liber
    38. In portul liber, în ceea ce priveşte efectuarea operaţiunilor de vamuire, autoritatea vamală este reprezentată de biroul vamal de control şi vamuire.
    In portul liber supravegherea vamală şi controlul vamal se pot realiza de echipe ale autorităţii vamale de la nivel central, regional sau local.
    39. In portul liber biroul vamal de control şi vamuire realizează supravegherea vamală în conformitate cu prevederile art. 353 şi 354 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, prin aplicarea, în funcţie de condiţiile de derulare şi de tipul operaţiunii, a uneia sau mai multor măsuri, precum:
    a) ţinerea operativă a evidentei mărfurilor şi bunurilor supuse regimului vamal prin înscrierea lor în registrul sau documentele vamale;
    b) aplicarea de sigilii vamale la mărfurile, bunurile şi mijloacele de transport supuse regimului vamal, precum şi la accesul în spaţiile în care acestea se găsesc;
    c) efectuarea de verificări selective, inopinate la mijloacele de transport încărcate cu mărfuri nevamuite sau aflate în tranzit;
    d) stabilirea de posturi permanente sau temporare, fixe ori mobile, la locul de acces al persoanelor în porturi, la scara navelor, în depozite sau în alte locuri unde se afla mărfuri şi alte bunuri supuse vamuirii, precum şi la mijloacele de transport;
    e) efectuarea, în cazuri de indicii de frauda vamală, de verificări totale la mărfurile sau bunurile care trec frontiera de stat în anumite perioade sau pentru unele categorii;
    f) organizarea de echipe vamale mobile la limitele exterioare ale perimetrelor în care se efectuează operaţiuni specifice portului liber;
    g) organizarea de posturi vamale fixe la toate locurile de acces al mijloacelor de transport, al persoanelor şi bunurilor în şi din portul liber;
    h) măsuri proprii specifice portului liber.
    Condiţiile materiale necesare în vederea desfăşurării activităţii de supraveghere vamală în portul liber se stabilesc de administraţia portului liber, de comun acord cu autoritatea vamală. Operatorii portuari şi agenţii economici au obligaţia sa notifice autorităţii vamale informaţii privind transportul, încărcarea, descărcarea, transbordarea, manipularea sau orice alte operaţiuni realizate în portul liber la care sunt supuse mărfurile prohibite la import sau la export ori cu regim special.
    Pentru aceste mărfuri operatorii porturari şi agenţii economici sunt obligaţi sa obţină aprobările sau autorizaţiile prevăzute de legile speciale, iar autoritatea vamală realizează o supraveghere specială.
    40. Supravegherea vamală şi controlul vamal specific se pot realiza şi de către autoritatea vamală abilitata din cadrul Direcţiei Generale a Vamilor, în conformitate cu prevederile cap. XIII din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României.
    41. Biroul vamal care funcţionează în portul liber colaborează cu serviciile de supraveghere vamală şi lupta impotriva fraudelor vamale şi elaborează profilul local de risc.
    I. Dispoziţii finale şi tranzitorii
    42. Operatorii au obligaţia sa comunice biroului vamal de control şi vamuire orice dispariţii de mărfuri pe care le constata, altele decât cele produse din cauze naturale.
    Pentru mărfurile străine introduse, la care ulterior se constata lipsuri, se aplica în mod corespunzător prevederile art. 145 din Legea nr. 141/1997.
    43. Biroul vamal de control şi vamuire în a cărui raza de competenta teritorială se afla portul liber au obligaţia de a efectua ori de câte ori considera necesar controlul evidentei operative a mărfurilor, ţinuta de fiecare dintre operatorii care desfăşoară activităţi în portul liber, dar nu mai puţin de o data la fiecare 3 luni.
    Controlul evidentei operative se efectuează prin confruntarea documentelor depuse la introducerea si/sau scoaterea mărfurilor din portul liber, înscrise în registrul de evidenta al biroului vamal de control şi vamuire, cu cel organizat într-o forma similară de fiecare operator. Registrele de evidenta se vizează după fiecare control de către biroul vamal de control şi vamuire competent.

    ANEXA 1
    ────────
la normele tehnice
────────────────────

    Agentul economic Aprob,
    ................ Şeful Biroului vamal de control şi vamuire,
    ................ ...........................................
    (denumirea şi codul fiscal)

                           CERERE DE AUTORIZARE
              pentru efectuarea de construcţii în portul liber

    1. Denumirea/adresa agentului economic care efectuează construcţia
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    2. Beneficiarul construcţiei
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    3. Denumirea/adresa agentului economic de la care sunt achiziţionate materialele necesare în vederea realizării construcţiei .......................
    4. Materialele de construcţii sunt: [] româneşti [] străine importate [] străine
    5. Locul de amplasare a construcţiei ......../(denumirea concesionarului parcelei)/...........
    6. Destinaţia construcţiei (depozit, sediu social, unităţi de producţie, magazine etc.) ................................................
    7. Firma constructoare se angajează prin prezenta cerere, în funcţie de destinaţia construcţiei descrise la pct. 6, sa asigure condiţiile necesare în vederea supravegherii vamale (compartimente de mărfuri separate pentru mărfuri româneşti şi mărfuri străine importate sau străine), precum şi toate condiţiile prevăzute la art. 360 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 626/1997.

       Data Semnătura autorizata şi ştampila agentului economic
      ...... ...................................................

    ANEXA 2
    ────────
la normele tehnice
──────────────────

┌──┬───────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┐
│1 │1. Denumirea,sediul,codul fiscal şi numărul de │DOCUMENT DE INTRARE SI │
│ │înregistrare la oficiul registrului comerţului │IEŞIRE A MĂRFURILOR │
│ │al solicitantului(operator,agent economic, │ROMÂNEŞTI/STRĂINE IMPOR- │
│ │transportator): │TATE DIN PORTUL LIBER │
├──┼───────────────────────────────────────────────┤ │
│E │A. Scopul introducerii/scoaterii din portul │Numărul de înregistrare si│
│x │ liber: │data din registrul de │
│e │ │corespondenta al biroului │
│m │ │vamal de control şi │
│p │ │vamuire │
│l ├───────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┤
│a │2. Biroul vamal de control şi vamuire emitent: │
│r │ │
│ │ │
│p │ │
│e │ │
│n │ │
│t │ │
│r │ │
│u │ │
│ │ │
│s │ │
│o │ │
│l │ │
│i │ │
│c │ │
│i │ │
│t │ │
│a │ │
│n │ │
│t │ │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│1 │3. Mărfurile descrise în caseta 4 sunt: │
└──┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
   │[] de origine romana [] străine importate │
   │ │
   │[] destinate exportului [] destinate consumului sau utilizării în │
   │ portul liber │
   │ │
   │ │
   │[] cu accize [] fără accize │
   ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
   │4. Felul şi cantitatea mărfurilor(nr.crt.,denumirea mărfurilor,mărcile şi │
   │ numerele coletelor, cantitatea mărfurilor): │
   │ │
   │ │
   │ │
   │ │
   │Spaţiul este insuficient pentru descrierea mărfurilor; descrierea se │
   │continua în lista-anexa: DA NU │
   │ [] [] │
   │ │
   │ │
   │Menţiuni: │
   │ │
   ├───────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┤
   │5. Locul şi data intrării: │7. Semnătura şi ştampila lucrătorului │
   │ │vamal │
   │ │ │
   │ │ │
   │Semnătura reprezentantului şi │Menţiuni: │
   │ştampila persoanei juridice │ │
   │ │ │
   ├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
   │6. Locul şi data iesirii: │8. Semnătura şi ştampila lucrătorului│
   │ │vamal │
   │ │ │
   │ │ │
   │Semnătura reprezentantului şi │Menţiuni: │
   │ştampila persoanei juridice │ │
   │ │ │
   └───────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┘

┌──┬───────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┐
│2 │1. Denumirea,sediul,codul fiscal şi numărul de │DOCUMENT DE INTRARE SI │
│ │înregistrare la oficiul registrului comerţului │IEŞIRE A MĂRFURILOR │
│ │al solicitantului(operator,agent economic, │ROMÂNEŞTI/STRĂINE IMPOR- │
│ │transportator): │TATE DIN PORTUL LIBER │
├──┼───────────────────────────────────────────────┤ │
│E │A. Scopul introducerii/scoaterii din portul │Numărul de înregistrare si│
│x │ liber: │data din registrul de │
│e │ │corespondenta al biroului │
│m │ │vamal de control şi │
│p │ │vamuire │
│l ├───────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┤
│a │2. Biroul vamal de control şi vamuire emitent: │
│r │ │
│ │ │
│p │ │
│e │ │
│n │ │
│t │ │
│r │ │
│u │ │
│ │ │
│v │ │
│a │ │
│m │ │
│a │ │
│ │ │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│2 │3. Mărfurile descrise în caseta 4 sunt: │
└──┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
   │[] de origine romana [] străine importate │
   │ │
   │[] destinate exportului [] destinate consumului sau utilizării în │
   │ portul liber │
   │ │
   │ │
   │[] cu accize [] fără accize │
   ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
   │4. Felul şi cantitatea mărfurilor(nr.crt.,denumirea mărfurilor,mărcile şi │
   │ numerele coletelor, cantitatea mărfurilor): │
   │ │
   │ │
   │ │
   │ │
   │Spaţiul este insuficient pentru descrierea mărfurilor; descrierea se │
   │continua în lista-anexa: DA NU │
   │ [] [] │
   │ │
   │ │
   │Menţiuni: │
   │ │
   ├───────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┤
   │5. Locul şi data intrării: │7. Semnătura şi ştampila lucrătorului │
   │ │vamal │
   │ │ │
   │ │ │
   │Semnătura reprezentantului şi │Menţiuni: │
   │ştampila persoanei juridice │ │
   │ │ │
   ├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
   │6. Locul şi data iesirii: │8. Semnătura şi ştampila lucrătorului│
   │ │vamal │
   │ │ │
   │ │ │
   │Semnătura reprezentantului şi │Menţiuni: │
   │ştampila persoanei juridice │ │
   │ │ │
   └───────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┘


                               INSTRUCŢIUNI
              de completare a documentului simplificat

    1. Formularul se completează prin dactilografiere sau manual (cu litere de tipar) în casetele 1, 2, 4, 5, 6 şi prin bifare cu X în rubricile corespunzătoare mărfurilor din caseta 3.
    2. Rubrica A se completează de către titularul operaţiunii cu date privind scopul introducerii sau scoaterii de mărfuri din portul liber.
    3. Nu se admit ştersături. Modificările se pot face prin tăierea cu o linie orizontala a înscrisurilor gresite şi prin scrierea corecta alăturat. Orice astfel de modificări trebuie confirmate de cel care le efectuează şi de biroul vamal de control şi vamuire.
    4. Spaţiul rămas necompletat din caseta 4 se barează cu o linie oblica, astfel încât sa nu fie posibila o completare ulterioara. Dacă spaţiul nu este suficient, mărfurile sunt descrise în mod similar într-o lista-anexa la care se face referire în aceasta caseta.
    5. Biroul vamal de control şi vamuire certifica intrarea mărfurilor în portul liber în caseta 7, pe ambele exemplare, retinand exemplarul 2.
    6. In situaţia în care în aplicarea prevederilor pct. 9 din normele tehnice mărfurile sunt introduse în portul liber în mai multe etape, pe baza unui singur document simplificat, menţiunile de confirmare a biroului vamal de control şi vamuire se fac pe o lista-anexa la document, la care se face referire în dreptul cuvântului "Menţiuni" din caseta 7 a documentului simplificat.
    7. La ieşirea din portul liber biroul vamal de control şi vamuire face certificarea în caseta 8, retinand o copie.
    8. In situaţia în care în aplicarea pct. 14 din normele tehnice mărfurile introduse cu un singur document se scot din portul liber în mai multe etape, pe baza unui singur document simplificat, menţiunile de confirmare ale biroului vamal de control şi vamuire se fac pe o lista-anexa la document, la care se face referire în caseta 8 a documentului simplificat în dreptul cuvântului "Menţiuni".

    ANEXA 3
    ────────
la normele tehnice
──────────────────

                           REGISTRU DE EVIDENTA
         a mărfurilor care se introduc sau se scot din portul liber


┌─────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Nr │ INTRODUCERE │ SCOATERE │
│ de ├─────┬────┬──────┬─────────────────────────┬─────┬──────┬────┼─────┬────┬──────┬─────────────────────────┬─────┬──────┬────┤
│inre-│Ope- │Data│Mijlo-│ Documente de introducere│ │ │ │Ope- │Data│Mijlo-│ Documente de scoatere │ │ │ │
│gis- │ra- │in- │cul de├─────┬─────┬────┬────────┤Denu-│Canti-│Obs.│ra- │scoa│cul de├─────┬─────┬────┬────────┤Denu-│Canti-│Obs.│
│trare│to- │tro-│tran- │Felul│Numa-│Data│Emi- │mirea│tatea │ │to- │te- │tran- │Felul│Numa-│Data│Emi- │mirea│tatea │ │
│ │rul │du- │sport │ │rul │ │ten- │măr- │măr- │ │rul │rii │sport │ │rul │ │ten- │măr- │măr- │ │
│ │ │ce- │ │ │ │ │tul │fu- │fu- │ │ │ │ │ │ │ │tul │fu- │fu- │ │
│ │ │rii │ │ │ │ │ │ri- │ri- │ │ │din │ │ │ │ │ │ri- │ri- │ │
│ │ │din │ │ │ │ │ │lor │lor │ │ │ │ │ │ │ │ │lor │lor │ │
│ │ │por-│ │ │ │ │ │ │ │ │ │por-│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │tul │ │ │ │ │ │ │ │ │ │tul │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │li- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │li- │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ber │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ber │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼─────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────────┼─────┼──────┼────┼─────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────────┼─────┼──────┼────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │ 15 │ 16 │ 17 │ 18 │ 19 │ 20 │ 21 │
├─────┼─────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────────┼─────┼──────┼────┼─────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────────┼─────┼──────┼────┤
├─────┼─────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────────┼─────┼──────┼────┼─────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────────┼─────┼──────┼────┤
├─────┼─────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────────┼─────┼──────┼────┼─────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────────┼─────┼──────┼────┤
├─────┼─────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────────┼─────┼──────┼────┼─────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────────┼─────┼──────┼────┤
├─────┼─────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────────┼─────┼──────┼────┼─────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────────┼─────┼──────┼────┤
├─────┼─────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────────┼─────┼──────┼────┼─────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────────┼─────┼──────┼────┤
└─────┴─────┴────┴──────┴─────┴─────┴────┴────────┴─────┴──────┴────┴─────┴────┴──────┴─────┴─────┴────┴────────┴─────┴──────┴────┘


                           INSTRUCŢIUNI
            de completare a Registrului de evidenta a mărfurilor care se
                 introduc sau se scot din portul liber

    Coloana 1: se completează în ordine cronologică cu numărul şi data de înregistrare din registrul de corespondenta al biroului vamal de control şi vamuire a documentului simplificat, a titlului de tranzit, a permisului de descărcare sau a actului de transmitere a garniturii de tren, după caz.
    Coloana 2: se înscrie denumirea operatorului căruia ii sunt destinate mărfurile care se introduc în portul liber.
    Coloana 3: se înscrie data introducerii efective a mărfurilor în portul liber.
    Coloana 4: se înscriu numărul vagonului în cazul transportului în vagoane complete, numărul scrisorii de trasura în cazul coletelor care circula cu documente de transport separate, numărul navei sau al mijlocului de transport rutier.
    Coloana 5: se înscrie felul documentelor în baza cărora se introduc mărfurile în portul liber.
    Coloanele 6 şi 7: se înscriu numărul de înregistrare şi data documentelor din coloana 5.
    Coloana 8: se înscrie emitentul documentului pe baza căruia mărfurile se introduc în portul liber.
    Coloana 9: se înscrie denumirea comercială a mărfurilor care se introduc în portul liber, în termeni suficient de precisi pentru a permite identificarea şi clasificarea mărfurilor.
    Coloana 10: se înscrie greutatea neta în kilograme a mărfurilor sau, dacă nu este posibil, într-o unitate de măsura specifica (alta decât kilogramul), conform anexei nr. 13 la Normele tehnice de completare, utilizare şi tipărire a declaraţiei vamale în detaliu.
    Coloana 11: se înscriu menţiuni privind eventualele operaţiuni de retranzactionare/transfer al mărfurilor ce pot avea loc între diversi operatori portuari în interiorul portului liber, în aplicarea pct. 34 din normele tehnice, sau orice alt fel de observaţii privitoare la mărfuri şi operaţiuni care nu se regăsesc în celelalte coloane şi care sunt necesare pentru exercitarea supravegherii vamale.
    Coloana 12: se completează, în ordinea în care a fost completată coloana 1, cu denumirea operatorului care scoate mărfurile din portul liber.
    Coloana 13: se completează cu data scoaterii efective a mărfurilor din portul liber.
    Coloana 14: se înscriu numărul vagonului în cazul transportului în vagoane complete, numărul scrisorii de trasura în cazul coletelor care circula cu documente de transport separate, numărul navei sau al mijlocului de transport rutier.
    Coloana 15: se înscrie felul documentelor în baza cărora se scot mărfurile din portul liber.
    Coloanele 16 şi 17: se înscriu numărul de înregistrare şi data documentelor din coloana 15.
    Coloana 18: se înscrie emitentul documentului pe baza căruia mărfurile se scot din portul liber.
    Coloana 19: se completează cu denumirea comercială a mărfurilor în termeni suficient de precisi pentru a permite identificarea şi clasificarea mărfurilor.
    Coloana 20: se înscrie greutatea neta în kilograme a mărfurilor sau, dacă nu este posibil, într-o unitate de măsura specifica (alta decât kilogramul), conform anexei nr. 13 la Normele tehnice de completare, utilizare şi tipărire a declaraţiei vamale în detaliu.
    Coloana 21: se înscriu menţiuni privind eventualele operaţiuni de retranzactionare/transfer al mărfurilor ce pot avea loc între diversi operatori portuari în interiorul portului liber, în aplicarea pct. 34 din normele tehnice, sau orice alt fel de observaţii privitoare la mărfuri şi operaţiuni care nu se regăsesc în celelalte coloane şi care sunt necesare pentru exercitarea supravegherii vamale.


                            ──────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016