Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Tratament diferentiat si mai favorabil. Reciprocitate si participare mai completa a tarilor in curs de dezvoltare*)
Urmare tratativelor care s-au desfasurat in cadrul negocierilor comerciale multilaterale, Partile Contractante decid cele ce urmeaza:
1. Indiferent de prevederile art. 1 din acordul general, partile contractante pot sa acorde tarilor in curs de dezvoltare**) un tratament diferentiat si mai favorabil, fara ca sa-l acorde altor parti contractante.
2. Dispozitiile paragrafului 1 se aplica in situatiile de mai jos***):
a) tratament tarifar preferential acordat de partile contractante dezvoltate, pentru produsele originale din tarile in curs de dezvoltare, conform Sistemului generalizat de preferinte****);
b) tratament diferentiat si mai favorabil in ce priveste prevederile acordului general referitoare la masurile netarifare reglementate prin dispozitiile instrumentelor negociate multilateral sub auspiciile G.A.T.T.;
c) aranjamente regionale sau mondiale incheiate intre partile contractante slab dezvoltate, in vederea reducerii sau eliminarii taxelor vamale pe o baza reciproca si conform criteriilor sau conditiilor care ar putea fi prescrise de Partile Contractante, in vederea reducerii sau eliminarii, pe o baza reciproca, a masurilor netarifare afectind produsele pe care aceste parti contractante le importa unele de la altele;
d) tratament special acordat tarilor in curs de dezvoltare cel mai putin avansate, in contextul oricarei masuri generale sau specifice in favoarea tarilor in curs de dezvoltare.
--------------
*) Traducere.
**) Expresia tari in curs de dezvoltare, asa cum este folosita in prezentul text, trebuie inteleasa ca cuprinzind, de asemenea, si teritoriile in curs de dezoltare.
***) Ramane la alegerea Partilor Contractante sa examineze dupa caz, in baza prevederilor acordului general cu privire la actiunea colectiva, toate propunerile de tratament diferentiat si mai favorabil care nu contravin prevederilor prezentului paragraf.
****) Asa cum este definit in hotarirea Partilor Contractante din 25 iunie 1971 cu privire la instaurarea unui "sistem generalizat de preferinte", fara reciprocitate si fara discriminare, care ar fi avantajos pentru tarile in curs de dezvoltare.
3. Orice tratament diferentiat si mai favorabil acordat in baza prezentei clauze:
a) va fi conceput pentru a facilita si promova comertul tarilor in curs de dezvoltare si nu pentru a ridica obstacole sau a crea dificultati in calea comertului oricarei alte parti contractante;
b) nu va constitui un impediment in calea reducerii sau eliminarii taxelor vamale sau a altor restrictii din comert pe baza tratamentului natiunii celei mai favorizate;
c) fiind vorba de un tratament acordat tarilor in curs de dezvoltare de catre parti contractante dezvoltate, acesta va fi conceput si, daca este necesar, modificat pentru a raspunde intr-o maniera pozitiva cerintelor dezvoltarii, finantelor si comertului tarilor in curs de dezvoltare.
4.*) Orice parte contractanta care va lua masuri pentru a institui un aranjament conform paragrafelor 1, 2 si 3 de mai sus, sau ulterior, in scopul de a modifica sau inceta sa acorde un tratament diferentiat si mai favorabil:
a) va notifica Partile Contractante si le va furniza toate informatiile pe care acestea le vor putea aprecia adecvate continutului acestor masuri;
b) va proceda, in cel mai scurt timp, la cererea oricarei parti contractante interesate, la consultari in domeniul oricarei probleme care s-ar putea pune; Partile Contractante vor proceda, daca respectiva parte contractanta le-o va cere, la consultari asupra problemei in cauza cu toate partile contractante interesate, in vederea ajungerii la solutii satisfacatoare pentru toate aceste parti contractante.
------------
*) Nimic din aceste prevederi nu va afecta drepturile ce revin partilor contractante din acordul general.
5. Tarile dezvoltate nu asteapta reciprocitate pentru angajamentele luate de ele in cursul negocierilor comerciale de reducere sau eliminare a taxelor vamale si a altor obstacole in comertul cu tarile in curs de dezvoltare, adica tarile dezvoltate nu asteapta ca tarile in curs de dezvoltare sa aduca, in cursul negocierilor comerciale, contributii incompatibile cu nevoile dezvoltarii, finantelor si comertului fiecareia dintre aceste tari. Deci partile contractante dezvoltate nu vor cauta sa obtina, si partile contractante mai putin dezvoltate nu vor fi tinute sa acorde, concesii incompatibile cu nevoile dezvoltarii, finantelor si comertului acestora din urma.
6. Avind in vedere dificultatile economice speciale si necesitatile specifice ale dezvoltarii, finantelor si comertului tarilor cel mai putin avansate, tarile dezvoltate vor face dovada celei mai mari moderatii in incercarea de a obtine concesii sau contributii in schimbul angajamentelor asumate de ele in vederea reducerii sau eliminarii taxelor vamale si a altor obstacole in comertul acestor tari si nu vor astepta ca tarile cel mai putin avansate sa acorde concesii sau sa aduca contributii incompatibile cu recunoasterea situatiei lor si problemelor lor specifice.
7. Concesiile acordate si contributiile aduse, precum si obligatiile asumate in cadrul prevederilor acordului general, de catre partile contractante dezvoltate si partile contractante mai putin dezvoltate, vor trebui sa promoveze obiectivele fundamentale ale acordului de mai sus, inclusiv a acelora ce sint inscrise in preambul si in art. XXXVI. Partile contractante mai putin dezvoltate se asteapta ca posibilitatea lor de a aduce contributii sau de a acorda concesii negociate sau de a intreprinde orice alta actiune reciproc convenita, in cadrul prevederilor si procedurilor acordului general, sa se imbunatateasca odata cu dezvoltarea progresiva a economiilor lor si ameliorarea situatiei lor comerciale, si ele vor urmari, in consecinta, sa ia parte mai activa la ansamblul drepturilor si obligatiilor decurgind din acordul general.
8. Se va tine seama, in mod special, de dificultatea serioasa pe care tarile cel mai putin avansate o intimpina la acordarea de concesii si aducerea de contributii, data fiind situatia lor economica speciala si nevoile dezvoltarii, finantelor si comertului lor.
9. Partile contractante vor colabora la aranjamente in vederea examinarii si aplicarii acestor prevederi fara a pierde din vedere ca este necesar ca partile contractante sa depuna individual si colectiv eforturi pentru a raspunde nevoilor dezvoltarii tarilor in curs de dezvoltare si obiectivelor acordului general.
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: