Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECIZIE nr. 357 din 14 iunie 2021 privind constituirea şi atribuţiile Comitetului pentru redactarea unor propuneri de lege ferenda în vederea conformării cu dispoziţiile Deciziei Curţii Constituţionale a României nr. 601/2020 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 164 alin. (1) din Codul civil, în materia punerii sub interdicţie a persoanelor cu dizabilităţi
EMITENT: Prim-Ministrul PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 594 din 14 iunie 2021
Având în vedere Nota nr. 41/SH din 22.04.2021, înregistrată la Secretariatul General al Guvernului cu nr. 20/10.220/THG din 27.04.2021,
în temeiul art. 29 şi al art. 34 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare,
prim-ministrul emite prezenta decizie.
ART. 1
Se constituie Comitetul pentru redactarea unor propuneri de lege ferenda în vederea conformării cu dispoziţiile Deciziei Curţii Constituţionale a României nr. 601/2020 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 164 alin. (1) din Codul civil, respectiv neconstituţionalitatea punerii sub interdicţie a persoanelor cu dizabilităţi, denumit în continuare Comitetul, organism interministerial, fără personalitate juridică, având următoarea componenţă:
a) Cancelaria Prim-Ministrului;
b) Ministerul Justiţiei;
c) Ministerul Sănătăţii;
d) Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale;
e) Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii.
ART. 2
Scopul Comitetului este de a asigura o abordare coerentă şi coordonată a procesului de reglementare privind noile măsuri de ocrotire şi suport în luarea deciziei pentru persoanele cu dizabilităţi, concretizat în propuneri de amendare a legislaţiei primare şi secundare în domeniu.
ART. 3
În vederea îndeplinirii scopului prevăzut la art. 2, Comitetul are următoarele atribuţii:
a) colectarea de date statistice, documentarea, analiza, dezbaterea mecanismelor de suport pentru persoanele cu dizabilităţi şi evaluarea impactului reglementării propuse;
b) redactarea unor propuneri de lege ferenda în vederea conformării cu dispoziţiile Deciziei Curţii Constituţionale a României nr. 601/2020 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 164 alin. (1) din Codul civil.
ART. 4
(1) Comitetul înaintează prim-ministrului un raport final cu privire la activitatea desfăşurată şi la propunerile de lege ferenda, în vederea conformării cu dispoziţiile Deciziei Curţii Constituţionale a României nr. 601/2020 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 164 alin. (1) din Codul civil.
(2) Comitetul înaintează textele propunerilor de lege ferenda prevăzute la alin. (1) Ministerului Justiţiei, în vederea iniţierii şi promovării proiectelor de acte normative, în condiţiile legii, în calitate de iniţiator.
ART. 5
(1) Comitetul este condus de consilierul de stat cu atribuţii în domeniu din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, în calitate de preşedinte.
(2) Ministerele sunt reprezentate la reuniunile Comitetului la nivel de secretar de stat, iar celelalte instituţii publice, la nivel de preşedinte, vicepreşedinte sau director general, care sunt membri cu drept de vot.
(3) La reuniunile Comitetului participă şi reprezentanţi la nivel tehnic desemnaţi de membrii acestuia.
(4) La propunerea membrilor, la reuniunile Comitetului pot participa invitaţi din partea altor autorităţi sau instituţii publice cu atribuţii şi competenţe care pot oferi date sau informaţii relevante pentru buna desfăşurare a lucrărilor, reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Public şi ai societăţii civile.
(5) Secretariatul tehnic al Comitetului este asigurat de cabinetul consilierului de stat cu atribuţii în domeniu din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, care are calitatea de preşedinte.
ART. 6
(1) Comitetul se reuneşte, de regulă, o dată pe lună sau ori de câte ori este necesar, prin grija Secretariatului tehnic.
(2) Reuniunile Comitetului sunt conduse de preşedinte.
(3) Agenda fiecărei reuniuni a Comitetului se întocmeşte de către Secretariatul tehnic, pe baza propunerilor formulate de către membrii acestuia.
(4) Procesele-verbale ale reuniunilor Comitetului sunt semnate de către membrii acestuia şi înregistrate de Secretariatul tehnic.
ART. 7
Comitetul aprobă regulamentul propriu de organizare şi funcţionare prin care sunt stabilite condiţiile pentru cvorum şi modalitatea de luare a deciziilor.
PRIM-MINISTRU
FLORIN-VASILE CÎŢU
Contrasemnează:
Secretarul general al Guvernului,
Tiberiu Horaţiu Gorun
Bucureşti, 14 iunie 2021.
Nr. 357.
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: