Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIA nr. 468 din 12 iulie 2018  referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 DECIZIA nr. 468 din 12 iulie 2018 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari

EMITENT: Curtea Constituţională
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1014 din 29 noiembrie 2018

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mircea Ştefan Minea│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Simona-Maya │- judecător │
│Teodoroiu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cristina Cătălina │- │
│Turcu │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘

    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Loredana Veisa.
    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, excepţie ridicată de Dumitru Truşcă, în Dosarul nr. 41.519/215/2014 al Judecătoriei Craiova - Secţia civilă, şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 1.115D/2016.
    2. La apelul nominal lipsesc părţile, faţă de care procedura de citare este legal îndeplinită.
    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care solicită respingerea excepţiei de neconstituţionalitate ca inadmisibilă, deoarece autorul acesteia nu precizează dispoziţiile constituţionale pretins încălcate, ceea ce este contrar prevederilor art. 10 alin. (2) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.
    CURTEA,
    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:
    4. Prin Încheierea din 30 mai 2016, pronunţată în Dosarul nr. 41.519/215/2014, Judecătoria Craiova - Secţia civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Excepţia a fost ridicată de Dumitru Truşcă într-o cauză având ca obiect obligarea autorului excepţiei la plata unor sume reprezentând cheltuieli de întreţinere şi penalităţi de întârziere, stabilite conform hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari.
    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, autorul arată că actul normativ criticat aduce atingere art. 20 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, „legislaţiei privind protecţia consumatorilor“, „legislaţiei privind introducerea pe piaţă şi punerea în funcţiune a mijloacelor de măsurare“, Directivei 2011/83/EU a Parlamentului European şi a Consiliului, Directivei Consiliului 80/181/CEE, Directivei 2004/22/CE a Parlamentului European şi a Consiliului şi cu Codul civil, cartea a V-a „Despre obligaţii“.
    6. Autorul mai arată că „proprietarii de apartamente/spaţii din condominii care nu sunt membrii ai asociaţiei sau nu au contract încheiat cu aceasta trebuie să se supună hotărârilor acesteia, să plătească salarii şi beneficii băneşti personalului şi colaboratorilor, nu există cadru legal pentru calculul şi emiterea facturilor, nu este specificat rolul asociaţiei în relaţia comercială dintre furnizori şi utilizatorii finali ai utilităţilor publice“.
    7. Judecătoria Craiova - Secţia civilă apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată.
    8. Potrivit dispoziţiilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului, precum şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.
    9. Guvernul apreciază că excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor legale criticate este inadmisibilă, în condiţiile în care nu este respectat art. 10 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, potrivit căruia sesizările trebuie făcute în formă scrisă şi motivate.
    10. Avocatul Poporului apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este inadmisibilă, făcând referire la cele reţinute în Decizia Curţii Constituţionale nr. 1.313 din 4 octombrie 2011.
    11. Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
    CURTEA,
    examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:
    12. Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, precum şi ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
    13. Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie prevederile Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 490 din 23 iulie 2007.
    14. În opinia autorului excepţiei, prevederile legale criticate contravin dispoziţiilor art. 20 privind libertatea de întrunire şi de asociere paşnică, din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.
    15. Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constată că autorul critică, în primul rând, aspecte de necorelare a Legii nr. 230/2007 cu „legislaţia privind protecţia consumatorilor“, „legislaţia privind introducerea pe piaţă şi punerea în funcţiune a mijloacelor de măsurare“, Directiva 2011/83/EU a Parlamentului European şi a Consiliului, Directiva Consiliului 80/181/CEE, Directiva 2004/22/CE a Parlamentului European şi a Consiliului şi cu Codul civil, cartea a V-a „Despre obligaţii“. Or, Curtea reţine că pretinsele necorelări ale prevederilor legii cu alte acte normative nu intră în competenţa de soluţionare a Curţii Constituţionale, ci, potrivit art. 79 din Constituţie, sunt de competenţa Consiliului Legislativ.
    16. Curtea reţine că prin Decizia nr. 1.313 din 4 octombrie 2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 12 din 6 ianuarie 2012 s-a conturat o anumită structură inerentă şi intrinsecă oricărei excepţii de neconstituţionalitate. Aceasta cuprinde 3 elemente: textul contestat din punctul de vedere al constituţionalităţii, textul de referinţă pretins încălcat, precum şi motivarea de către autorul excepţiei a relaţiei de contrarietate existente între cele două texte.
    17. În prezenta cauză, Curtea constată că autorul nu identifică textul de lege criticat, ci legea în ansamblul său, iar raportările se fac, în principal, la alte acte normative, iar nu la norme din Constituţie. Singura raportare ce poate fi reţinută, în temeiul art. 20 alin. (1) din Constituţie, este la art. 20 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, critică ce, la rândul ei, nu este motivată.
    18. Curtea reţine că, potrivit art. 10 alin. (2) din Legea nr. 47/1992: „Sesizările trebuie făcute în formă scrisă şi motivate“. Din această perspectivă, Curtea urmează să respingă excepţia de neconstituţionalitate ca inadmisibilă, deoarece autorul nu a identificat textele de lege ce formează obiectul acesteia, pe de-o parte, iar, pe de altă parte, criticile sale se întemeiază pe pretinse necorelări între diverse acte normative, excepţia de neconstituţionalitate fiind astfel nemotivată.
    19. Pentru considerentele expuse mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992, cu unanimitate de voturi,
    CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
    În numele legii
    DECIDE:
    Respinge, ca inadmisibilă, excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, excepţie ridicată de Dumitru Truşcă în Dosarul nr. 41.519/215/2014 al Judecătoriei Craiova - Secţia civilă.
    Definitivă şi general obligatorie.
    Decizia se comunică Judecătoriei Craiova - Secţia civilă şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    Pronunţată în şedinţa din data de 12 iulie 2018.


                    PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE
                    prof. univ. dr. VALER DORNEANU
                    Magistrat-asistent,
                    Cristina Cătălina Turcu


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016