Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIA nr. 105 din 22 iulie 1993  pentru aprobarea Normelor obligatorii privind realizarea publicitatii in cadrul programelor audiovizuale radiodifuzate sau distribuite prin cablu    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIA nr. 105 din 22 iulie 1993 pentru aprobarea Normelor obligatorii privind realizarea publicitatii in cadrul programelor audiovizuale radiodifuzate sau distribuite prin cablu

EMITENT: CONSILIUL NATIONAL AL AUDIOVIZUALULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 197 din 18 august 1993
În scopul reglementãrii modului de efectuare a publicitãţii în cadrul programelor audiovizuale radiodifuzate sau distribuite prin cablu,
în aplicarea prevederilor <>art. 32 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 48/1992 ,
în conformitate cu dispoziţiile <>art. 29 al Legii audiovizualului nr. 48/1992 , Consiliul Naţional al Audiovizualului

DECIDE:

ART. 1
Se aproba Normele obligatorii privind realizarea publicitãţii în cadrul programelor audiovizuale radiodifuzate sau distribuite prin cablu, prezente în anexa, care face parte integrantã din prezenta decizie.
ART. 2
Prezentele norme intra în vigoare la data publicãrii lor în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele C.N.A.,
prof. univ. dr. Titus Raveica

ANEXA

NORME OBLIGATORII
privind realizarea publicitãţii în cadrul programelor audiovizuale radiodifuzate sau distribuite prin cablu

ART. 1
Norme generale
1. Orice publicitate trebuie sa fie loiala şi onesta.
2. Publicitatea nu trebuie sa fie inselatoare şi nu trebuie sa dãuneze intereselor consumatorilor. În spiritul concurentei loiale, publicitatea trebuie sa promoveze nu sa descurajeze
3. Publicitatea destinatã copiilor sau fãcînd apel la copii trebuie sa evite prejudicierea intereselor acestora şi sa ţinã cont de sensibilitatea lor deosebita.
4. Beneficiarul publicitãţii nu trebuie sa exercite nici o influenta asupra structurii şi conţinutului programelor în care aceasta se insereaza.
5. Publicitatea nu trebuie sa conţinã manifestãri obscene, contrare bunelor moravuri, sa aducã prejudicii demnitãţii, onoarei şi vieţii particulare a persoanei sau sa incite la violenta, ura nationala, rasialã, de clasa sau religioasã.
6. Realizarea şi prezentarea publicitãţii în programele radiodifuzate, precum şi în programele proprii distribuite prin cablu se fac în limba romana.
ART. 2
Durata
Timpul de transmisie consacrat publicitãţii nu trebuie sa depãşeascã 7% din timpul de transmisie zilnic pentru posturile publice şi 15% pentru posturile private.
Acest procent poate ajunge la 20% în programele posturilor şi reţelelor private, dacã publicitatea cuprinde forme de reclama, cum sînt ofertele fãcute direct publicului pentru vînzarea, cumpãrarea sau închirierea de produse şi pentru furnizarea de servicii, cu condiţia ca timpul spoturilor publicitare sa nu depãşeascã 15 % .
2. Timpul de transmisie consacrat publicitãţii într-un interval dat de o ora de program nu trebuie sa depãşeascã 10% pentru posturile publice şi 20% pentru posturile private.
3. Formele de publicitate, cum sînt ofertele fãcute direct publicului pentru vînzarea, cumpãrarea sau închirierea de produse şi pentru furnizarea de servicii nu trebuie sa depãşeascã 5% din timpul zilnic de emisie pentru posturile publice şi 10% pentru posturile private.
ART. 3
Forma şi prezentarea
1. Publicitatea trebuie sa fie în mod clar identificabila ca atare şi clar separatã de alte elemente ale serviciului de programe prin mijloace optice sau acustice. În principiu, publicitatea trebuie sa fie transmisã grupat.
2. Publicitatea mascatã, în special prezentarea de produse, mãrci comerciale sau servicii în emisiuni, atunci cînd acest lucru este fãcut în scop publicitar, este interzisã.
3. Publicitatea nu trebuie sa facã apel, nici în mod vizual, nici în mod oral, la persoane care prezintã în mod regulat jurnalele de ştiri televizate sau programele de actualitati.
4. Publicitatea subliminala nu este permisã.
ART. 4
Inserarea publicitãţii
1. Publicitatea trebuie sa fie inseratã între emisiuni. Sub rezerva unor condiţii fixate la paragrafele 2-5 ale acestui articol, publicitatea poate fi inseratã şi în timpul emisiunilor, astfel încît sa nu dãuneze integritãţii şi valorii emisiunilor şi în asa fel încît sa nu prejudicieze drepturile celor îndreptãţiţi.
2. În emisiuni compuse din pãrţi autonome sau în emisiunile sportive şi spectacole cu structura similarã cuprinzînd pauze, publicitatea nu poate fi inseratã decît între pãrţile autonome sau în pauze.
3. Transmiterea de programe audiovizuale cum ar fi lungmetrajele cinematografice şi filmele concepute pentru televiziune (cu excepţia serialelor, foiletoanelor, emisiunilor de divertisment sau a documentarelor), ce au o durata care depãşeşte 45 minute, poate fi întreruptã o singura data în fiecare perioada completa de 45 minute.
4. Cînd emisiuni, altele decît cele la care se referã paragraful 2, sînt întrerupte de publicitate, trebuie sa se lase sa se scurgã o perioada de cel puţin 20 minute între fiecare întrerupere succesiva în interiorul emisiunii.
5. Publicitatea nu poate fi inseratã în difuzarea serviciilor religioase, a jurnalelor de ştiri şi a programelor de actualitati, indiferent de durata acestora.
Posturile private au dreptul sa insereze publicitate în programele de actualitati dacã durata acestora este mai mare de 15 minute.
Emisiunile cu o durata mai mica de 30 minute, care conţin documentare, programe pentru copii sau programe religioase, nu pot fi întrerupte de publicitate. Cînd durata unor astfel de emisiuni este mai mare de 30 minute, se aplica dispoziţiile paragrafelor precedente.
6. Transmisiunile în direct ale unor evenimente sau manifestãri politice, culturale, sportive şi altele, care au o desfãşurare continua, nu pot fi întrerupte pentru inserare de publicitate decît cu condiţia unei înţelegeri prealabile scrise între pãrţile interesate.
ART. 5
Publicitatea pentru anumite produse
1. Publicitatea pentru produsele din tutun nu este admisã.
2. Publicitatea pentru bãuturile alcoolice de orice fel este supusã urmãtoarelor reguli:
a) nu trebuie sa se adreseze în special minorilor şi nici o persoana care poate fi consideratã ca fiind minor nu trebuie sa fie asociata într-o publicitate pentru consumul de bãuturi alcoolice;
b) nu trebuie sa se asocieze consumul de alcool cu performanţele fizice sau conducerea automobilului;
c) nu trebuie sa sugereze ca bãuturile alcoolice sînt dotate cu proprietãţi terapeutice sau ca au un efect stimulativ, sedativ sau ca pot rezolva probleme personale;
d) nu trebuie sa incurajeze consumul de bãuturi alcoolice sau sa dea o imagine negativa despre abstinenta sau despre sobrietate;
e) nu trebuie sa evidentieze într-un mod nepotrivit conţinutul în alcool al bãuturilor.
3. În orele de maxima audienta (18,00-23,00) publicitatea pentru bãuturi alcoolice este admisã cu condiţia de a nu fi însoţitã de gestul bautului.
Publicitatea pentru bãuturi alcoolice nu va putea fi inseratã în timpul emisiunilor destinate copiilor şi al transmisiunilor sportive.
4. Publicitatea pentru medicamente şi tratamente medicale care nu se pot obţine decît prin retete medicale nu este admisã.
5. Publicitatea pentru celelalte medicamente, tratamente şi aparate medicale trebuie sa fie în mod clar identificabila ca atare, loiala, veridica şi controlabila, şi trebuie sa se conformeze cerintei de a nu avea efecte periculoase pentru individ, fapt care va trebui sa fie atestat de Ministerul Sãnãtãţii sau un organism abilitat de cãtre Ministerul Sãnãtãţii.
6. Publicitatea pentru orice tip de arme, munitie, explozivi, metode şi mijloace pirotehnice nu poate fi facuta decît cu aprobarea, pentru fiecare obiect al publicitãţii, data de Ministerul de Interne.
7. Publicitatea pentru filmele şi spectacolele interzise minorilor, precum şi pentru filmele cu scene foarte violenţe şi socante, care pot influenta negativ sensibilitatea spectatorilor, nu este permisã în orele de maxima audienta, în timpul emisiunilor destinate copiilor şi al programelor culturale, sportive sau de divertisment.
ART. 6
Publicitatea transfrontiera
1. Pentru a evita distorsiunile de concurenta şi afectarea sistemului propriu de radiofuziune sonora şi vizuala, mesajele publicitare radiodifuzate de posturi aparţinînd altor tari şi care sînt retransmise în România nu trebuie sa contravina normelor prevãzute în Convenţia europeanã pentru televiziunea transfrontiera.
2 . Dispoziţiile paragrafului precedent nu se aplica în cazurile în care România a încheiat acorduri bi sau multilaterale în acest domeniu cu ţãrile cãrora le aparţin posturile de emisie în cauza.
ART. 7
Responsabilitãţi
1. Rãspunderea civilã pentru conţinutul informatiei publicitare, transmise prin mijloace de comunicare audiovizuale revine, dupã caz:
- realizatorului;
- autorului;
- titularului licenţei;
- proprietarului statiei radioelectrice şi/sau reţelei de distribuţie prin care s-a fãcut publicitatea.
Aceasta rãspundere cuprinde şi responsabilitatea pentru respectarea reglementãrilor privind drepturile de autor, protecţia proprietãţii intelectuale şi protecţia consumatorilor.
2. Nerespectarea prezentelor norme se sancţioneazã, în funcţie de gravitatea faptelor, potrivit prevederilor <>cap. 5 din Legea audiovizualului nr. 48/1992 .
ART. 8
Publicitatea în cadrul programelor audiovizuale distribuite prin cablu
1. În cazul programelor audiovizuale distribuite prin cablu, prevederile prezentelor norme se vor aplica integral numai pentru difuzarea de programe de conceptie proprie.
2. La retransmisia, în contemporaneitate, prin reţele de distribuţie prin cablu a unor programe preluate, responsabilitãţile ce decurg din aplicarea prezentelor norme nu sînt în sarcina organizatorului retransmisiei.
3. La retransmisia prin reţele de distribuţie prin cablu a unor programe audiovizuale furnizate din strãinãtate sînt obligatorii prevederile art. 6 paragrafele 1 şi 2 ale prezentelor norme.
ART. 9
Dispoziţii tranzitorii
1. Prezentele norme intra în vigoare la data publicãrii lor în Monitorul Oficial al României, Partea I.
2. Pînã la data de 1 ianuarie 1994, toate posturile vor reduce treptat timpul atribuit publicitãţii pentru produsele din tutun, urmînd ca dupã aceasta data sa se conformeze întru totul Normelor obligatorii privind realizarea publicitãţii în cadrul programelor audiovizuale radiodifuzate sau distribuite prin cablu.
3. În viitor, Consiliul Naţional al Audiovizualului va reanaliza durata zilnica afectatã publicitãţii de cãtre posturile publice.

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016