Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CRITERII nr. 311 din 28 februarie 1992  privind stabilirea si evaluarea terenurilor aflate in patrimoniul societatilor comerciale cu capital de stat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CRITERII nr. 311 din 28 februarie 1992 privind stabilirea si evaluarea terenurilor aflate in patrimoniul societatilor comerciale cu capital de stat

EMITENT: MINISTERUL LUCRARILOR PUBLICE SI AMENAJARII TERITORIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 54 din 31 martie 1992
CRITERII nr. 311 din 28 februarie 1992
privind stabilirea şi evaluarea terenurilor aflate în patrimoniul societãţilor comerciale cu capital de stat
EMITENT: MINISTERUL LUCRÃRILOR PUBLICE SI AMENAJÃRII TERITORIULUI
Nr. 1C/311 din 28 februarie 1992
MINISTERUL ECONOMIEI ŞI FINANŢELOR
Nr. 2665 din 28 februarie 1992
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 54 din 31 martie 1992

CAP. 1
Stabilirea cadrului organizatoric
ART. 1
Rãspunderea organizãrii acţiunii de stabilire şi evaluare a terenurilor aflate în patrimoniul societãţilor comerciale cu capital de stat o au ministerele de resort, consiliile judeţene şi al municipiului Bucureşti, precum şi consiliile de administraţie ale societãţilor comerciale cu capital de stat.
ART. 2
La nivelul fiecãrei societãţi comerciale cu capital de stat se constituie o comisie formatã din 5-7 membri, care va participa la stabilirea şi evaluarea terenurilor aflate în patrimoniul societãţilor comerciale cu capital de stat numita prin:
- ordin al ministrului de resort pentru societãţile comerciale cu capital de stat înfiinţate prin hotãrîre a Guvernului;
- decizie a delegaţiilor permanente ale consiliilor judeţene sau prin dispoziţia primarului general al municipiului Bucureşti pentru societãţile comerciale cu capital de stat înfiinţate prin decizii ale prefecturilor sau a Primãriei municipiului Bucureşti.
ART. 3
Comisiile constituite conform art. 2 vor avea urmãtoarea componenta:
- preşedintele consiliului de administraţie al societãţii comerciale cu capital de stat;
- specialişti în probleme de investiţii, privatizare, prognoza-dezvoltare, cadre tehnice, economişti, consilieri juridici.
Preşedintele comisiei va fi preşedintele consiliului de administraţie al societãţii comerciale cu capital de stat, iar secretar va fi numit un consilier juridic din partea societãţii comerciale cu capital de stat.

CAP. 2
Atribuţiile comisiilor
ART. 4
Comisiile constituite conform prevederilor art. 2 au urmãtoarele atribuţii:
a) verifica regimul juridic al terenurilor aflate în patrimoniul societãţilor comerciale cu capital de stat:
- titlul asupra terenurilor - legi, decrete, ordine, decizii, contracte, acorduri etc.;
- planurile şi schiţele anexe la titlu;
b) participa la delimitarea prin bornare a suprafeţei de teren aferente fiecãrei societãţi comerciale cu capital de stat;
c) coordoneazã efectuarea mãsurãtorilor topografice pentru stabilirea terenurilor din patrimoniul societãţii comerciale cu capital de stat;
d) supune spre aprobare consiliului imputernicitilor statului sau, dupã caz, adunãrii generale a acţionarilor documentaţiei pe baza cãreia urmeazã sa se elaboreze certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor.

CAP. 3
Stabilirea suprafeţelor
ART. 5
Metodele de elaborare, conţinutul şi precizia de întocmire a planurilor topografice vor avea la baza prevederile anexei nr. 1, care face parte integrantã din prezentele criterii.

ART. 6
Mãsurãtorile topografice se executa la comanda societãţilor comerciale cu capital de stat de cãtre unitãţi specializate sau, dupã caz, de agenţi economici care executa lucrãri geo-topografice şi vor determina, conform STAS nr. 7468-80, urmãtoarele:
- suprafaţa incintei (ST);
- suprafaţa construitã (Sc);
- suprafaţa aferentã reţelelor (Sr);
- suprafaţa aferentã cãilor de transport (St);
- suprafaţa libera (Sl).
ART. 7
Suprafaţa incintei (ST) reprezintã suma suprafeţelor terenurilor ce se afla în patrimoniul unei societãţi comerciale cu capital de stat. Se vor lua în calcul şi alte suprafeţe de terenuri ale societãţii comerciale cu capital de stat (care deţin obiective construite sau prevãzute pentru eventuale dezvoltãri în exteriorul incintei).
ART. 8
Suprafaţa construitã (Sc) reprezintã suma suprafeţelor ocupate definitiv de clãdiri, construcţii inginereşti şi speciale, utilaje şi construcţii tehnologice de depozitare, de instalaţii şi de transport realizate suprateran cu unu sau mai multe niveluri închise, total sau parţial, sau complet deschise.

ART. 9
Suprafaţa aferentã reţelelor (Sr), din incinta societãţilor comerciale cu capital de stat, reprezintã suma suprafeţelor ocupate de reţele exterioare avînd funcţiuni tehnologice şi de instalaţii, amplasate în subteran (liber sau în canale), suprateran (pe suporti), ca de exemplu: conducte de apa industriala, menajera (potabilã); conducte de canalizare (ape industriale, menajere, pluviale); conducte pentru diferiţi agenţi termici (apa, abur), agenţi tehnologici sau de încãlzire a construcţiilor; conducte de gaze;
conducte pentru transportul pneumatic sau mecanic al materialelor pulverulente; cabluri şi conductoare electrice etc.
ART. 10
Suprafaţa aferentã cãilor de transport (St), din incinta societãţilor comerciale cu capital de stat, reprezintã suma cãilor de transport - drumuri, cai ferate, navale, aeriene şi pietonale (supraterane şi subterane), inclusiv lucrãrile inginereşti specifice, aferente acestora (lucrãri de arta, talazuri, ramblee, deblee, diguri, îndiguiri, tunele, peroane etc.), precum şi suprafeţele ocupate de amenajãrile functionale specifice (traversari, parcari, transbordari, acces la rampe, spaţii de manevra), conductele ce deservesc rampele de descãrcare-încãrcare de vagoane-cisterna la liniile de garaj etc.
ART. 11
Suprafaţa libera (Sl), din incinta societãţilor comerciale cu capital de stat, reprezintã suma suprafeţelor de teren, altele decît cele menţionate mai sus, sau determinate de distanţele obligatorii între clãdiri, reţele, instalaţii etc, ca urmare a soluţiilor de plan general şi a prescripţiilor legale în vigoare, destinate unor eventuale dezvoltãri.
ART. 12
Comisiile constituite conform prevederilor de la art. 2, pe baza datelor cuprinse în planul topografic al societãţii comerciale cu capital de stat, vor determina urmãtoarele:
a) procentul de ocupare a terenului (POT)*) exprima raportul dintre suma suprafeţei construite (Sc), a reţelelor (Sr), a cãilor de transport (St) şi a suprafeţei incintei (ST):
Sc+Sr+St
POT= - - - - - X100 ;
ST
- coeficientul de utilizare a terenului (CUT)**) exprima raportul dintre suma suprafeţelor desfãşurate ale tuturor clãdirilor (SD) şi suprafaţa incintei (ST):
SD
CUT = --
ST
Valorile indicilor POT şi CUT reprezintã indicatori cantitativi şi calitativi de ocupare si, respectiv, de utilizare a terenului pe baza cãrora se stabileşte necesarul de teren pentru realizarea obiectului de activitate prevãzut în statutul aprobat prin actul de înfiinţare al societãţii comerciale cu capital de stat;
b) diferenţa dintre suprafaţa incintei existente şi cea prevãzutã în titlul pe baza cãruia poseda terenul;
c) categoria de folosinţa a terenului liber, clasa de calitate şi producţie, precum şi modul de utilizare a acestuia;
d) cota-parte indivizã din teren funcţie de cota-parte indivizã din proprietatea asupra mijlocului fix, stabilitã pe baza de proces-verbal încheiat între pãrţile interesate;
e) delimitarea, pe planul topografic întocmit, a suprafeţelor ce se disponibilizeaza potrivit indicilor cantitativi, calitativi şi diferenţelor dintre suprafaţa existenta şi cea prevãzutã în titlu.
*) Se are în vedere orientativ realizarea unui procent de ocupare a terenului conform STAS nr. 7468-80, îmbunãtãţit fata de valorile minime aprobate.
**) Încadrarea în prescripţiile STAS nr. 4908-85.
ART. 13
Datele rezultate în urma analizei de la art. 12 se vor înscrie în anexele nr. 2 şi 3, care fac parte integrantã din prezentele criterii.
CAP. 4
Întocmirea şi verificarea documentaţiilor
ART. 14
Documentaţiile pe baza cãrora urmeza sa se elibereze certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor aflate în patrimoniul societãţilor comerciale cu capital de stat trebuie sa cuprindã urmãtoarele:
a) planul de încadrare în zona a societãţii comerciale cu capital de stat,
scara 1 : 10.000 pînã la 1: 100.000 (anexa nr. 4). întocmit de societatea comercialã solicitatoare, pe care se vor evidenţia:
- cãile principale de comunicaţii;
- principalele reţele edilitare;
- societãţile comerciale sau regiile autonome importante în zona, vecinii etc.;
b) foile de plan întocmite de societatea comercialã solicitatoare (anexa nr. 5), cuprinzînd suprafaţa incintei existente rezultatã din însumarea suprafeţelor pe baza de mãsurãtori topografice;
c) situaţia privind stabilirea terenurilor aflate în patrimoniul societãţilor comerciale cu capital de stat (anexa nr. 2);
d) situaţia privind evaluarea calitativã a terenurilor disponibilizate (anexa nr. 3).
ART. 15
Documentaţia întocmitã se înainteazã la Compartimentul pentru urbanism şi amenajarea teritoriului din cadrul consiliilor judeţene sau al municipiului Bucureşti, unde reprezentantul acestuia, împreunã cu reprezentantul Oficiului de Cadastru şi Organizarea Teritoriului, în prezenta comisiilor prevãzute la art. 2, vor verifica şi aviza datele înscrise în anexe şi planuri.
ART. 16
In urma analizãrii documentaţiei privind suprafeţele de teren aflate în patrimoniul societãţilor comerciale cu capital de stat, care sînt determinate ca necesare obiectului de activitate prevãzut în actul de înfiinţare, documentaţiile respective se vor înainta pentru eliberarea certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului, dupã cum urmeazã:
a) pentru societãţile comerciale cu capital de stat înfiinţate prin hotãrîre a Guvernului, la ministerul de resort;
b) pentru societãţile comerciale cu capital de stat înfiinţate prin decizii ale organelor administraţiei publice locale, la consiliile judeţene sau al Primãriei municipiului Bucureşti.
CAP. 5
Evaluarea terenurilor
ART. 17
Terenurile aflate în patrimoniul societãţilor comerciale cu capital de stat, la data înfiinţãrii acestora, necesare desfãşurãrii activitãţii, conform obiectului lor de activitate, stabilite potrivit cap. III din prezentele criterii, se evalueazã în lei, conform <>art. 6 din Hotãrîrea Guvernului nr. 834/1991 , de cãtre consiliile de administraţie ale societãţilor comerciale, pe baza urmãtoarei formule:
Vt = Vb X (1 + N)
în care:
Vt = valoarea terenului;
Vb = valoarea de baza a terenului determinata ca limita minima la un nivel
de 495 lei/mp.
Aceasta valoare s-a determinat pe baza preţului de 5 lei pe metru patrat, corectat cu numãrul de 99 ani al perioadei de concesionare;
(1 + N) reprezintã coeficientul de corecţie a valorii de baza a terenului, în care N reflecta suma notelor acordate pe baza de criterii, iar nivelul sau va fi mai mic sau cel mult egal cu 9.
ART. 18
Criteriile în baza cãrora se acorda notele necesare departajãrii terenurilor în operaţiunea de evaluare, sînt urmãtoarele:
a) Categoria localitãţii:
Nota acordatã
- sat 0,1
- sat reşedinţa de comuna 0,2
- oraş 0,4
- municipiu 0,6
- municipiu reşedinţa de judeţ 1,0
- municipiul Bucureşti 1,5 *)
b) Amplasarea terenului:
- teren în afarã localitãţii 0,0
- teren în zona periferica a localitãţii 0,5
- teren în zona mediana a localitãţii 0,8
- teren în zona centrala a localitãţii 1,0
c) Funcţiile economice şi caracteristicile sociale ale localitãţii:
- localitãţi cu activitate preponderent agricolã 0,5
- localitãţi cu funcţie economicã limitatã în industrie şi
prestãri servicii 0,8
- localitãţi cu funcţii economice complexe (industriale,
prestãri servicii, agricultura) 1,0
d) Poziţia terenului fata de accesul la reţele de transport:
- transport rutier 0,2
- transport feroviar 0,3
- transport fluvial 0,5
- transport maritim 0,5
- transport aerian 0,5
e) Echiparea tehnico-edilitarã a zonei în care se afla terenul:
- reţele de apa-canal 0,5
- reţele de energie electrica 0,5
- reţele de energie termica 0,5
- reţele de gaze naturale 0,5
- reţele de telefonie 0,5
- reţele de transport urban 0,5
f) Caracteristicile geotehnice ale terenului:
- terenuri normale 1,0
- terenuri dificile de fundare care necesita îmbunãtãţiri:
compactari, perne de pãmînt sau balast, coloane de balast etc. - 0,2
- terenuri care necesita desecãri şi mãsuri contra inundatiilor - 0,4
- terenuri situate în zone instabile - alunecãri de versanţi,
alunecãri de talazuri, ruperi de maluri - 0,7
g) Restricţiile de folosire a terenului conform planului urbanistic general şi regulamentar aferente:
- funcţiune incompatibilã cu planul urbanistic - 1,5
- funcţiune compatibila cu planul urbanistic, cu restricţii - 1,0
- funcţiune compatibila cu planul urbanistic 0,5
h) Terenuri poluate cu reziduuri:
- gazoase - 0,3
- solide - 0,5
- lichide - 0,7
*) Se încadreazã staţiunile şi zonele cu potenţial balnear, climateric şi turistic.
ART. 19
Valoarea terenului se va înregistra în patrimoniul societãţilor comerciale în contul activ 101 "Terenuri", iar în pasiv, în contul 719 "Alte fonduri" (analitic distinct "Terenuri necuprinse în capitalul social").
ART. 20
Capitalul social preluat, conform legii, de cãtre Fondurile Proprietãţii Private şi Fondul Proprietãţii de Stat include şi valoarea de înregistrare a terenului.

CAP. 6
Eliberarea certificatelor de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor
ART. 21
Certificatele de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, conform modelelor anexate, se elibereazã de cãtre ministerele de resort şi vor fi semnate de miniştri, pentru societãţile comerciale cu capital de stat înfiinţate prin hotãrîre a Guvernului, şi de cãtre consiliile judeţene sau al municipiului Bucureşti, semnate de presedinti, respectiv primarul general şi secretarii acestora, pentru cele înfiinţate prin decizii ale prefecturilor şi Primãriei municipiului Bucureşti.
ART. 22
Documentaţiile privind stabilirea terenurilor aflate în patrimoniul societãţilor comerciale cu capital de stat, împreunã cu certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, în copie, vor fi trimise pentru înregistrare, dupã cum urmeazã:
a) pentru societãţile comerciale cu capital de stat înfiinţate prin hotãrîre a Guvernului:
- un exemplar la Oficiul de Cadastru şi Organizarea Teritoriului, judeţean sau al municipiului Bucureşti;
- un exemplar la Compartimentul pentru urbanism şi amenajarea teritoriului din cadrul consiliului judeţean sau al municipiului Bucureşti;
- un exemplar la ministerul sub autoritatea cãruia se afla societatea comercialã;
- un exemplar la societatea comercialã deţinãtoare a terenurilor;
- un exemplar la Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului-Direcţia generalã pentru cadastru imobiliar-edilitar;
b) pentru societãţile comerciale cu capital de stat înfiinţate prin decizia prefecturilor şi Primãriei municipiului Bucureşti:
- un exemplar la Oficiul de Cadastru şi Organizarea Teritoriului, judeţean sau al municipiului Bucureşti;
- un exemplar la Compartimentul pentru urbanism şi amenajarea teritoriului din cadrul consiliului judeţean sau al municipiului Bucureşti;
- un exemplar la societatea comercialã deţinãtoare a terenurilor;
- un exemplar la Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului - Direcţia generalã pentru cadastru imobiliar-edilitar.
ART. 23
Documentaţiile depuse la Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului - Direcţia generalã pentru cadastru imobiliar-edilitar vor fi înscrise în Registrul unic al terenurilor societãţilor comerciale cu capital de stat.
Evidenta terenurilor disponibilizate se va comunica Agenţiei Naţionale pentru Privatizare.
ART. 24
Societãţile comerciale cu capital de stat, în termen de 15 zile de la obţinerea certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, au obligaţia înregistrãrii acestuia în documentele de publicitate imobiliarã prevãzute de lege.
CAP. 7
Editarea certificatelor de atestare a drepturilor de proprietate asupra terenurilor
ART. 25
Certificatele de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor se editeazã unitar, conform modelelor anexate, astfel:
- Model 1 (anexa nr. 6) - Certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de ministerele de resort;
- Model 2 (anexa nr. 6) - Certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de consiliile judeţene şi al sectorului agricol Ilfov;
- Model 3 (anexa nr. 6) - Certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de consiliul municipiului Bucureşti.
ART. 26
Formularele certificatelor de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor se tiparesc prin grija Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului şi se vor elibera în funcţie de necesitaţi, pe baza de comanda, ministerelor de resort, administraţiilor consiliilor judeţene şi consiliului municipiului Bucureşti.
ART. 27
Formularele certificatelor de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor au regim special, se inseriaza unitar şi se numeroteaza în carnete de 100 exemplare.
Formularele se completeazã cu tus negru.

CAP. 8
Dispoziţii finale
ART. 28
Terenurile disponibilizate se constituie în "Fondul special destinat acţiunilor de privatizare", se înregistreazã la Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului - Direcţia generalã pentru cadastru imobiliar-edilitar şi se vor utiliza pe baza acordului Agenţiei Naţionale pentru Privatizare, dat pentru fiecare caz în parte.
Terenurile disponibilizate rãmîn în administrare dupã cum urmeazã:
- cele care fac parte din domeniul privat al statului rãmîn în administrarea ministerelor de resort;
- cele care fac parte din domeniul privat al administraţiei publice locale rãmîn în administrarea consiliilor comunelor, oraşelor sau judeţelor.
ART. 29
Cheltuielile privind întocmirea şi verificarea documentaţiilor privind stabilirea terenurilor aflate în patrimoniul societãţilor comerciale cu capital de stat, precum şi tipãrirea certificatelor de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor se suporta de societãţile comerciale cu capital de stat.
ART. 30
Terenurile pe care se gãsesc monumentele şi rezervaţiile istorice, de arhitectura şi ale naturii, precum şi zonele de protecţie aferente acestora sînt sub ocrotirea legii.
ART. 31
Prezentele criterii de stabilire şi evaluare a terenurilor aflate în patrimoniul societãţilor comerciale cu capital de stat se publica în Monitorul Oficial al României.

ANEXA 1

ÎNTOCMIREA DOCUMENTAŢIEI TOPOGRAFICE

CAP. 1
Generalitati
1. Documentaţia geo-topografica se va întocmi sau actualiza, dupã caz, respectîndu-se condiţiile tehnice de execuţie şi recepţie a lucrãrilor geodezice, topografice şi fotogrammetrice pentru întocmirea planurilor topografice ale localitãţilor, prevãzute în Normativul C-110-69.
2. La cererea societãţilor comerciale cu capital de stat, mãsurãtorile topografice vor fi executate cu avizul organelor de coordonare a activitãţii geo-topografice judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti.

CAP. 2
Conţinutul planului topografic
3. Planurile topografice vor conţine situaţia planimetrica a incintei societãţii comerciale cu capital de stat. In zonele amplasate pe terenuri cu panta peste 10% se vor asigura şi elementele necesare pentru reprezentarea reliefului prin curbe de nivel cu echidistantele 2,5 m sau 5 m.
4. Planurile topografice se vor realiza la scara 1 : 500 pînã la 1 : 2.000 în funcţie de mãrimea şi complexitatea activitãţii societãţii comerciale cu capital de stat şi vor cuprinde în mod obligatoriu urmãtoarele:
- imprejmuirile incintei şi natura acestora;
- construcţiile, instalaţiile etc.;
- reţelele edilitare;
- cãile de transport;
- terenurile libere;
- elementele hidrografice.
5. In scopul obţinerii unor date tehnico-economice privind fondul construit, pe planurile topografice se vor reprezenta:
- caracteristicile constructive ale clãdirilor cu indici de cartare:
A. clãdirile cu zidãrie durabilã şi planşee din beton armat;
B. clãdirile cu zidãrie din cãrãmida şi planşee din lemn;
C. clãdirile din lemn cu fundaţii;
D. clãdirile din paianta, pãmînt, chirpici;
- clãdirile cu mai multe niveluri vor avea înscrise cifre corespunzãtoare numãrului de etaje (sub forma exponentiala);
- pe fiecare clãdire se vor înscrie folosinţa actuala (exemplu: hala de fabricaţie, atelier de reparaţii, atelier de producţie, grup sanitar, birouri, magazie etc.), suprafaţa la sol (mp) şi suprafaţa desfãşurata (mp).
6. Suprafeţele de teren delimitate pe utilitãţi se vor individualiza prin numere de ordine (numerotare cadastrala). Numerotarea va începe din partea de nord-vest a planului şi va continua în sensul orar.
7. Planul topografic, în partea dreapta, va conţine recapitulatia suprafeţelor existente în ordinea consecutivã a numerelor, cu urmãtoarele elemente:
- suprafaţa construitã;
- suprafaţa aferentã reţelelor edilitare;
- suprafaţa aferentã cãilor de transport;
- suprafaţa libera;
- suprafaţa totalã a incintei.
8. Întocmirea documentaţiei topografice se face în ordinea urmãtoare:
- mãsurãtori topografice;
- calcule topografice;
- redactarea planului topografice;
- calculul suprafeţelor.
CAP. 3
Mãsurãtori topografice
9. Operaţiunile topografice, în faza pregãtitoare, sînt urmãtoarele:
- documentarea în ceea ce priveşte existenta bazei geo-topografice în zona incintei care face obiectul mãsurãtorilor (harţi şi planuri existente privind lucrãri geodezice executate anterior, inventare ale coordonatelor punctelor geodezice şi reperelor de nivelment etc.);
- recunoaşterea limitei suprafeţei incintei de cãtre comisia constituitã conform art. 2, în prezenta vecinilor societãţii comerciale cu capital de stat, şi consemnarea acesteia într-un proces-verbal care va conţine schite cu conturul incintei şi numãrul punctelor de fringere;
- materializarea prin bornare a limitelor incintei societãţilor comerciale.
10. Reţeaua punctelor de sprijin şi indesire va îndeplini urmãtoarele condiţii:
- sa fie materializata pe teren prin sisteme de marcare stabile cu conservare pe timp îndelungat;
- sa fie determinata ca sistem unitar la precizia de + sau - 5 cm şi legatã de reţeaua geodezica a localitãţii cu mãsuri de integrare în sistemul de proiectie stereo 1970. Pentru incintele cu suprafeţe de peste 25 ha, mãsurãtorile pentru determinarea reţelei punctelor de sprijin se prelucreaza riguros.
11. Coordonatele punctelor de detaliu situate pe conturul ce delimiteazã incinta societãţii comerciale cu capital de stat, precum şi ale celor situate în interiorul incintei se vor determina cu o precizie de + sau - 10 cm.
12. Punctele de schimbare a direcţiei limitelor de contur şi colturile construcţiilor definitive vor fi determinate prin metoda radierii, masurindu-se unghiurile în ambele poziţii ale lunetei şi distanţele cu ruleta metalicã.
13. Pentru determinarea cît mai corecta a ariilor clãdirilor civile, industriale etc., punctele de detaliu se vor alege pe conturul exterior al pereţilor, la cota + sau - 0,000 a parterului.
14. Pentru instalaţii în aer liber, punctele de detaliu se vor alege pe limita platformelor de amplasare a instalaţiei, inclusiv spaţiile tehnologice necesare exploatãrii.
15. Pentru estacade, rezervoare, bazine etc., se mãsoarã secţiunea proiectiei orizontale a limitelor exterioare ale conturului construcţiei respective.
16. Pentru depozitele în aer liber se vor alege puncte pe conturul suprafeţei efective de depozitare.
17. Pentru reţelele de drumuri aferente, se va mãsura suprafaţa efectivã a drumurilor, determinata pe planul de intersecţie cu terenul natural, a trotuarelor aferente drumurilor sau clãdirilor şi aleilor.
18. Pentru cãile ferate aferente, se considera suprafaţa a carei laţime este determinata de gabaritul de construcţie conform STAS nr. 4392-68, STAS nr. 4531-57 şi STAS nr. 4067-67, iar pentru cãile ferate în debleu şi rambleu se mãsoarã suprafaţa determinata de intersecţia talazurilor cu terenul.
19. Pentru fascicolul de reţele îngropate, amplasate unele fata de altele la distanţele precizate, conform prevederilor legale în vigoare, se va mãsura suprafaţa determinata de intersecţia talazurilor cu terenul.
20. Pentru fascicolul de reţele aeriene, amplasate unele fata de altele la distanţele prevãzute, conform prevederilor legale în vigoare, se va mãsura suprafaţa determinata de proiectia normalã în plan orizontal a reţelelor externe.
21. Pentru fascicolul de reţele la sol, se va mãsura proiectia normalã în plan orizontal a reţelelor externe.
La reţelele îngropate şi la reţelele la sol, se va considera ca laţime limita exterioarã a acestora, dacã ele au fundaţii sau elemente de sustinere.
22. Pentru cazul cînd exista o suprapunere a suprafeţelor ocupate, se va considera o singura suprafaţa şi anume aceea determinata de limitele maxime.

CAP. 4
Calcule topografice
23. In cadrul operaţiunilor topografice la birou se efectueazã urmãtoarele calcule:
- prelucrarea mãsurãtorilor unghiulare şi liniare înregistrate în carnetele de teren (compensarea în staţie, reducerea la orizont a distantelor);
- calculul coordonatelor punctelor reţelei de sprijin;
- calculul coordonatelor punctelor radiate.
CAP. 5
Redactarea planului topografic
24. Redactarea originalului de teren al planului topografic se face pe hirtie cartografica.
25. Foile de plan ale incintelor societãţilor comerciale, scara 1 : 500 pînã la 1: 2.000, vor avea o forma dreptunghiularã sau patrata, cu condiţia sa nu depãşeascã dimensiunile de 80/65 cm.
26. Fiecare foaie de plan va purta în coltul din stinga jos schema de dispunere a tuturor foilor de plan ale localitãţii respective şi scara planului, iar în coltul din dreapta sus o sãgeata care va indica direcţia Nord.
27. Foile de plan care constituie planul cadastral al terenului unei societãţi comerciale cu capital de stat vor fi numerotate ce cifre arabe, care vor fi scoase în extracadru în coltul din dreapta sus. Numerotarea se face începînd cu cifra 1 (unu) din coltul de N-E şi continuind pînã la ultima foaie de plan, cu dublarea numerotarii conform nomenclaturii planurilor în proiectie stereografica 1970.
28. Pe fiecare latura a foilor de plan, în extracadru şi paralel cu liniile de cadru, se vor înscrie numerele foilor de plan vecine sub forma: "Foaie de plan nr...".
29. Elementele topografice, detaliile planimetrice, hidrografice şi toponimice vor fi redactate în tus negru.
Reprezentarea pe plan a reţelelor şi cãilor de comunicaţie se va face în conformitate cu atlasele de semne convenţionale corespunzãtoare scarilor 1 : 500 pînã la 1 : 2.000.
30. Grosimea liniilor ce delimiteazã incinta societãţii comerciale va fi de 0,2 mm, a parcelelor din interior de 0,1 mm, a conturului construcţiilor permanente de 0,3 mm.

CAP. 6
Calculul suprafeţelor
31. Calculul suprafeţelor se va efectua respectîndu-se prevederile şi toleranţele cuprinse în Normativul C-110-69.
32. Compensarea suprafeţelor parcelelor, aflate în interior, se va efectua prin constringere pe suprafaţa totalã determinata din coordonatele punctelor limitei incintei.
33. Suprafeţele de teren cuprinse în planurile generale, ce intervin în ocuparea cu construcţii şi instalaţii a terenurilor societãţilor comerciale, se vor calcula în conformitate cu prevederile STAS nr. 7468-68 şi se vor insuma dupã urmãtoarea clasificare: suprafaţa incintei, suprafaţa construitã, suprafaţa aferentã reţelelor, suprafaţa aferentã cãilor de transport, suprafaţa libera.

CAP. 7
Documentaţia topografica
34. Documentaţia topografica va cuprinde:
a) Documentaţia de teren:
- tema lucrãrii;
- nota tehnica;
- inventarul de coordonate ale punctelor sistemului de sprijin grupate pe puncte vechi, puncte noi, puncte radiate;
- schita reţelei de sprijin;
- schiţele de reperaj ale punctelor noi;
- carnetele de teren cu observaţiile efectuate;
- carnetele cu calculele efectuate;
- schema de calcul şi controlul suprafeţelor;
- schita de teren;
- schema de dispunere a planşelor înscrise în suprafaţa totalã a societãţii comerciale.
b) Documentaţia necesarã stabilirii şi evaluãrii terenurilor aflate în patrimoniul societãţilor comerciale cu capital de stat.
CAP. 8
Recepţia lucrãrilor
35. Recepţia documentaţiei topografice se va efectua de o comisie formatã din: un delegat al Oficiului de Cadastru şi Organizarea Teritoriului, un delegat al Compartimentului pentru urbanism şi amenajarea teritoriului, un delegat al societãţii comerciale cu capital de stat la comanda cãreia a fost executatã lucrarea, un delegat din partea executantului.
Comisia de recepţie îşi va formula concluziile în cadrul unui proces-verbal de recepţie.
36. Lucrãrile geo-topografice vor fi controlate atît pe teren, cît şi la birou, astfel:
a) La teren se verifica urmãtoarele operaţiuni:
- alegerea punctelor de sprijin;
- alegerea punctelor de detaliu (pe contur şi în interior);
- mãsurãtorile liniare şi unghiulare;
- confruntarea planului topografic cu terenul.
b) La birou se executa:
- verificarea respectãrii temei date de beneficiar;
- respectarea prevederilor din avizele tehnice;
- calculele pentru determinarea coordonatelor punctelor din reţeaua de sprijin;
- delimitarea corecta a parcelelor şi înscrierea categoriilor de folosinţa;
- identificarea corecta a posesorilor;
- calculul suprafeţelor;
- verificarea în vederea redactarii planului topografic.

ANEXA 2

JUDEŢUL..................
MUNICIPIUL............... ..............................................
ORAŞUL................... ..............................................
LOCALITATEA.............. (denumirea societãţii comerciale, telefon,fax)

SITUAŢIA
privind stabilirea terenurilor aflate în patrimoniul societãţii comerciale
cu capital de stat
A. TITLUL ASUPRA TERENURILOR - mp -

Nr. Titlul asupra terenurilor *) Suprafaţa
crt.(legi, decrete, ordine, decizii,contracte,acorduri etc.) înscrisã
............................................................................
............................................................................
............................................................................
............................................................................
............................................................................
............................................................................
TOTAL :

*) Se înscriu denumirea fiecãrui act şi data emiterii acestuia în ordinea
dobîndirii.
B. SUPRAFAŢA REZULTATÃ DIN MÃSURÃTORI TOPOGRAFICE - mp -

Nr. Suprafaţa
crt. Specificare Exclusiva Cota indivizã Totalã

0 1 2 3 4

1. Suprafaţa construitã (Sc)
2. Suprafaţa aferentã reţelelor (Sr)
3. Suprafaţa aferentã cãilor de transport (St)
4. Suprafaţa libera (Sl)
5. Suprafaţa incintei (ST)
(Sc + Sr + St + Sl)

C. CALCULUL SUPRAFEŢEI DE TEREN NECESARE ACTIVITÃŢII SOCIETÃŢII COMERCIALE
CU CAPITAL DE STAT - mp -

Rubrici:
- Specificare;
- Deţinuta pe baza de titlu;
- Rezultatã prin mãsurãtori topografice;
- Determinata în plus fata de titlu (2-1);
- Disponibilizata prin "POT";
- Total "Fond special destinat acţiunilor de privatizare";
- Necesarã obiectului de activitate, din care:
- 1. Exclusiva (2-5);
- 2. Cota-parte indivizã (pct. B col. 3 din prezenta).
Suprafaţa incintei

SOCIETATEA COMERCIALÃ, COMISIA,
DIRECTOR, CONTABIL ŞEF, PREŞEDINTE, SECRETAR,
AVIZAT
COMPARTIMENTUL PENTRU URBANISM SI OFICIUL DE CADASTRU SI
AMENAJAREA TERITORIULUI, ORGANIZAREA TERITORIULUI,
Director, Director,

ANEXA 3

JUDEŢUL....................
MUNICIPIUL................. ............................................
ORAŞUL..................... .............................................
COMUNA..................... .............................................
LOCALITATEA................ (denumirea societãţii comerciale,telefon,fax)
SITUAŢIA
privind evaluarea calitativã a terenurilor disponibilizate care se
constituie în "Fondul special destinat acţiunilor de privatizare"

Nr. Parcela Simbolul Formula de bonitare Valoarea totalã (lei)
crt. categoriei Suprafaţa (mp) calculatã conform
de folosinţa pentru pentru criteriilor din cap. V
parcela subparcele



TOTAL:
NOTA:
Se înscriu numai suprafeţele din anexa nr. 2 lit. C, coloana 5.
SOCIETATEA COMERCIALÃ, COMISIA,
DIRECTOR, CONTABIL ŞEF, PREŞEDINTE, SECRETAR,
VIZAT
OFICIUL DE STUDII PEDOLOGICE SI AGROCHIMICE
DIRECTOR,

ANEXA 4

PLANUL DE ÎNCADRARE IN ZONA
a societãţii comerciale
(conform cap. IV, art. 14 lit. a)


ANEXA 5
FOAIE DE PLAN
cuprinzînd suprafaţa incintei existente
(conform cap. IV, art. 14 lit. b)

ANEXA 6

MODEL 1
ROMÂNIA
MINISTERUL..............................
In baza <>Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unitãţilor economice de stat ca regii autonome şi societãţi comerciale şi a <>Hotãrîrii Guvernului nr. 834/1991 privind stabilirea şi evaluarea unor terenuri aflate în patrimoniul societãţilor comerciale cu capital de stat,
vazind propunerile comisiei pentru stabilirea şi evaluarea terenurilor, constituitã prin Ordinul ministrului nr......din............, în temeiul...............de organizare şi funcţionare a ministrului, ministrul................emite urmãtorul

CERTIFICAT
DE ATESTARE A DREPTULUI DE PROPRIETATE ASUPRA TERENURILOR
Seria..........nr...............
pentru societatea comercialã cu capital de stat, înfiinţatã prin Hotãrîrea
Guvernului nr.........din..........sub denumirea............................
cu sediul in................, satul................., comuna, oraşul, municipiul................, str..........nr......, judeţul...................
Suprafaţa de teren în proprietatea exclusiva a societãţii comerciale......
este de...........mp, iar suprafaţa, în cota-parte indivizã, este de.....mp,
identificate prin anexa nr. 2 din documentaţia de stabilire şi evaluare a
terenurilor înregistratã sub nr..........din..........la Oficiul de Cadastru şi Organizarea Teritoriului al judeţului.....................si însoţitã de planurile topografice cuprinse în anexele nr. 4 şi 5 la prezentele criterii.
Ministru,
MODEL 2
ROMÂNIA
CONSILIUL*)..........................
In baza <>Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unitãţilor economice de stat ca regii autonome şi societãţi comerciale şi a <>Hotãrîrii Guvernului nr. 834/1991 privind stabilirea şi evaluarea unor terenuri aflate în patrimoniul societãţilor comerciale cu capital de stat,
vazind propunerile comisiei pentru stabilirea şi evaluarea terenurilor, constituitã prin decizia delegaţiei permanente a consiliului................
nr.........din......................................,
în temeiul <>Legii nr. 69/1991 a administraţiei publice locale,
delegaţia permanenta a consiliului*)......................emite urmãtorul
CERTIFICAT
DE ATESTARE A DREPTULUI DE PROPRIETATE ASUPRA TERENURILOR
Seria............nr...........
pentru societatea comercialã cu capital de stat, înfiinţatã prin Decizia**).
.........nr........din............sub denumirea............................,
cu sediul în satul.........., comuna,, oraşul, municipiul..................,
str...........nr..........., judeţul...............
Suprafaţa de teren în proprietatea exclusiva a societãţii comerciale.....
...............este de...........mp, iar suprafaţa, în cota-parte indivizã,
este de............mp, identificate prin anexa nr. 2 din documentaţia de
stabilire şi evaluare a terenurilor înregistratã sub nr.............din.....
la Oficiul de Cadastru şi Organizarea Teritoriului al judeţului.............
şi însoţitã de planurile topografice cuprinse în anexele nr. 4 şi 5 la prezentele criterii.
Preşedinte, Secretar,
*) Se completeazã, dupã caz, "sectorul agricol Ilfov" sau judeţean.
**) Se completeazã, dupã caz, "prefecturii judeţului" sau "Primãriei municipiului Bucureşti".
MODEL 3
ROMÂNIA
CONSILIUL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI
In baza <>Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unitãţilor economice de stat ca regii autonome şi societãţi comerciale şi a <>Hotãrîrii Guvernului nr. 834/1991 privind stabilirea şi evaluarea unor terenuri aflate în patrimoniul societãţilor comerciale cu capital de stat,
vazind propunerile comisiei pentru stabilirea şi evaluarea terenurilor, constituitã prin dispoziţia primarului general al municipiului Bucureşti nr. ........din......................,
în temeiul <>Legii nr. 69/1991 a administraţiei publice locale,
Consiliul municipiului Bucureşti emite urmãtorul
CERTIFICAT
DE ATESTARE A DREPTULUI DE PROPRIETATE ASUPRA TERENURILOR
Seria.......nr...........
pentru societatea comercialã cu capital de stat, înfiinţatã prin Decizia Primãriei municipiului Bucureşti nr.......... din............, sub denumirea......, cu sediul în municipiul Bucureşti, str..........nr......., sector.....
Suprafaţa de teren în proprietatea exclusiva a societãţii comerciale......
este de.........mp, iar suprafaţa, în cota-parte indivizã, este de.......mp,
identificate prin anexa nr. 2 din documentaţia de stabilire şi evaluare a terenurilor înregistratã sub nr..........din..........la Oficiul de Cadastru
şi Organizarea Teritoriului al sectorului agricol Ilfov şi însoţitã de planurile topografice cuprinse în anexele nr. 4 şi 5 la prezentele criterii.
Primar general, Secretar,


---------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016