Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CRITERII din 12 februarie 2004  de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse calculatoare portabile    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CRITERII din 12 februarie 2004 de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse calculatoare portabile

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 170 din 26 februarie 2004


Criteriile de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse calculatoare portabile, denumite în continuare criteriile, vizeazã cu precãdere:
1. reducerea efectelor negative şi a riscurilor în ceea ce priveşte protecţia mediului, datorate utilizãrii energiei (încãlzirea globalã, acidifiere, distrugerea resurselor neregenerabile de energie), prin reducerea consumului de energie;
2. reducerea efectelor negative şi a riscurilor în ceea ce priveşte protecţia mediului, legate de folosirea resurselor naturale, prin încurajarea producerii de componente care pot fi înlocuite şi de produse reciclabile şi uşor de întreţinut;
3. reducerea efectelor negative şi a riscurilor în ceea ce priveşte protecţia mediului, legate de utilizarea substanţelor chimice periculoase, prin reducerea utilizãrii acestora.
Criteriile încurajeazã aplicarea celor mai bune practici în scopul protecţiei mediului şi reciclarea unor componente din material plastic ale produsului.
Criteriile sunt stabilite astfel încât sã promoveze etichetarea calculatoarelor portabile care au un impact redus asupra mediului.
1. Economia de energie
Calculatorul portabil trebuie sã suporte "modul starea de veghe" ACPI S3 (program de configurare) pentru a permite consumul minim de energie de sub 5 W. Calculatorul poate redeveni activ din aceastã stare, ca rãspuns la o comandã primitã de la una dintre urmãtoarele componente:
- modem;
- reţea de comunicaţie;
- tastaturã sau mouse.
Timpul implicit de trecere de la "modul funcţionare" la "modul starea de veghe" (ACPI S3 - interfaţa automatã de management al consumului de energie) trebuie sã fie de maximum 15 minute de inactivitate. Producãtorul trebuie sã asigure din fabricaţie aceastã setare.
Calculatorul portabil trebuie sã aibã un consum maxim de energie în "modul oprit" mai mic de 2 W când bateria este complet încãrcatã şi sistemul sãu de alimentare este conectat la o sursã de energie. În acest context "modul oprit" reprezintã starea iniţiatã prin comanda de oprire a calculatorului.
Sistemul de alimentare al calculatorului trebuie sã aibã un consum maxim mai mic de 1 W când este conectat la o sursã de alimentare cu energie electricã, dar nu este conectat la calculator.
Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice are obligaţia sã furnizeze autoritãţii competente un raport care sã certifice cã nivelul consumului de energie în "modul starea de veghe" (ACPI S3) şi în "modul oprit" a fost mãsurat conform procedurii din Memorandumul de înţelegere Energy Star privind calculatoarele, conform definiţiei Agenţiei de Protecţie a Mediului a Statelor Unite. Raportul trebuie sã menţioneze consumurile de energie mãsurate în ambele moduri.
2. Durata de utilizare
Producãtorul trebuie sã ofere o garanţie comercialã pentru calculatorul portabil pentru cel puţin 3 ani, valabilã de la data livrãrii acestuia cãtre consumator. Producãtorul trebuie sã asigure disponibilitatea pe piaţã a acumulatoarelor compatibile, a surselor de alimentare, a tastaturii, precum şi a altor componente pentru o perioadã de 3 ani de la încetarea producţiei.
În plus, calculatorul portabil trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele cerinţe:
a) sã fie proiectat şi fabricat astfel încât sã permitã înlocuirea memoriei;
b) sã fie proiectat şi fabricat astfel încât sã permitã înlocuirea hard-discului şi, dupã caz, înlocuirea unitãţii CD-ROM şi DVD;
c) sã fie proiectat şi fabricat cu cel puţin o mufã care sã permitã conectarea directã a unor echipamente ca scanare şi dispozitive periferice.
Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice are obligaţia sã declare în scris autoritãţii competente conformitatea produsului cu aceste cerinţe.
3. Conţinutul în mercur al ecranului
Sistemul pentru iluminarea de fond a ecranului plat trebuie sã nu conţinã mai mult de 3 mg de mercur pe lampã (în medie).
Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice are obligaţia sã declare în scris autoritãţii competente conformitatea produsului cu aceastã cerinţã.
4. Zgomotul
În conformitate cu pct. 2.5 din standardul român care adoptã standardul ISO 9296, nivelul declarat al zgomotului unui calculator portabil nu trebuie sã depãşeascã:
a) 48 dB(A) în "modul stare de veghe";
b) 55 dB(A) la utilizarea unui dispozitiv periferic.
Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice are obligaţia sã furnizeze autoritãţii competente un raport care sã certifice cã nivelurile emisiilor sonore au fost mãsurate conform standardului român care adoptã standardul ISO 7779 şi standardului român care adoptã standardul ISO 9296. Raportul trebuie sã menţioneze nivelurile mãsurate ale emisiilor sonore atât pentru "modul stare de veghe", cât şi pentru utilizarea unui dispozitiv periferic, iar acestea trebuie sã fie declarate în conformitate cu pct. 2.5 din standardul român care adoptã standardul ISO 9296.
5. Emisii electromagnetice
Calculatorul portabil trebuie sã îndeplineascã valorile limitã pentru expunerea maximã la câmpurile electromagnetice.
Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice are obligaţia sã furnizeze autoritãţii competente un raport care sã specifice metodele utilizate pentru mãsurarea nivelurilor emisiilor electromagnetice. Raportul trebuie sã menţioneze respectarea de cãtre calculatorul portabil a valorilor limitã pentru expunerea maximã la câmpurile electromagnetice.
6. Preluarea şi reciclarea
Producãtorul trebuie sã garanteze preluarea gratuitã a calculatorului portabil şi a componentelor înlocuite, în vederea reconfigurãrii sau reciclãrii acestuia, cu excepţia celor contaminate de utilizatori, cum sunt cele utilizate în aplicaţii medicale sau nucleare. În plus, calculatorul portabil trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele cerinţe:
a) sã permitã efectuarea dezasamblãrii de cãtre o singurã persoanã calificatã;
b) producãtorul trebuie sã verifice dezasamblarea produsului şi sã întocmeascã un raport de dezasamblare care poate fi pus la dispoziţie terţilor, la cerere. Printre altele, raportul trebuie sã ateste cã:
- îmbinãrile sunt uşor de identificat şi accesibile;
- îmbinãrile sunt pe cât posibil standardizate;
- îmbinãrile sunt accesibile cu ajutorul uneltelor obişnuite;
- lãmpile de iluminare de fond a monitoarelor LCD sunt uşor de separat;
c) materialele incompatibile şi periculoase sã fie separabile;
d) 90% (în volum) din componentele din material plastic şi metal conţinute în carcasã şi suport trebuie sã fie din punct de vedere tehnic reciclabile;
e) în mãsura în care sunt necesare etichete, acestea trebuie sã fie uşor de îndepãrtat sau sã facã parte integrantã din produs;
f) componentele din material plastic trebuie:
- sã nu conţinã plumb sau cadmiu adãugat intenţionat;
- sã fie fabricate dintr-un singur polimer sau din polimeri compatibili, cu excepţia capacului, care trebuie sã conţinã cel mult douã tipuri de polimeri separabili; - sã nu conţinã incluziuni metalice inseparabile;
g) componentele din material plastic care au o masã mai mare de 25 g trebuie:
- sã nu conţinã urmãtoarele substanţe ignifuge:


───────────────────────────────────────────────────────────────────
Denumirea Nr. CAS
───────────────────────────────────────────────────────────────────
Decabrom difenil 13654-09-6
───────────────────────────────────────────────────────────────────
Monobrom difenil eter 101-55-3
───────────────────────────────────────────────────────────────────
Dibrom difenil eter 2050-47-7
───────────────────────────────────────────────────────────────────
Tribrom difenil eter 49690-94-0
───────────────────────────────────────────────────────────────────
Tetrabrom difenil eter 40088-47-9
───────────────────────────────────────────────────────────────────
Pentabrom difenil eter 32534-81-9
───────────────────────────────────────────────────────────────────
Hexabrom difenil eter 36483-60-0
───────────────────────────────────────────────────────────────────
Heptabrom difenil eter 68928-80-3
───────────────────────────────────────────────────────────────────
Octabrom difenil eter 32536-52-0
───────────────────────────────────────────────────────────────────
Nonabrom difenil eter 63936-56-1
───────────────────────────────────────────────────────────────────
Decabrom difenil eter 1163-19-5
───────────────────────────────────────────────────────────────────
Clorparafine cu o lungime a lanţului 85535-84-8
de carbon de 10 pânã la 13 atomi
şi conţinut de clor mai mare de 50%
în greutate
───────────────────────────────────────────────────────────────────



- sã nu conţinã substanţe ignifuge sau preparate ale acestor substanţe cãrora li se poate atribui una dintre urmãtoarele fraze de risc: R45 (poate cauza cancer), R46 (poate determina modificãri genetice ereditare), R50 (foarte toxic pentru organismele acvatice), R51 (toxic pentru organismele acvatice), R52 (nociv pentru organismele acvatice), R53 (poate cauza efecte dãunãtoare, pe termen lung, pentru mediul acvatic), R60 (poate afecta fertilitatea) sau R61 (risc în timpul sarcinii pentru fãt) sau orice combinaţii ale acestor fraze de risc, aşa cum sunt definite conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 490/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase;
- sã conţinã un semn permanent de identificare a materialului din care sunt confecţionate, în conformitate cu SR ISO 11469:1998. Sunt scutite de îndeplinirea acestei cerinţe componentele din material plastic extrudat şi circuitele de iluminare a monitoarelor plate.
Bateriile nu trebuie sã conţinã mai mult de 0,0001% mercur, 0,001% cadmiu sau 0,01% plumb din greutatea totalã a acestora.
Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice are obligaţia sã declare în scris cã produsul este în conformitate cu aceste cerinţe şi sã furnizeze autoritãţii competente o copie a raportului de dezasamblare.
7. Instrucţiuni de utilizare
Produsul se introduce pe piaţã însoţit de manualul de utilizare, care furnizeazã şi indicaţii privind utilizarea corectã a produsului din punct de vedere al protecţiei mediului, precum:
1. recomandãri privind modul de utilizare a funcţiilor produsului care permit economia de energie, precizându-se faptul cã dezactivarea acestor funcţii riscã sã antreneze un consum superior de energie şi deci sã creascã costurile de funcţionare;
2. informaţii privind posibilitatea de a reduce la zero consumul de energie, prin debranşarea calculatorului sau prin închiderea prizei de perete;
3. informaţii asupra garanţiei şi disponibilitãţii pieselor de schimb; dacã consumatorul considerã necesarã îmbunãtãţirea sau înlocuirea unor componente, el trebuie informat cu privire la procedura respectivã;
4. informaţii referitoare la faptul cã produsul a fost conceput pentru a permite refolosirea adecvatã a unor componente şi reciclarea acestora şi cã, în consecinţã, acestea nu trebuie aruncate;
5. recomandãri privind modul prin care consumatorul poate beneficia de oferta producãtorului de a prelua produsul în vederea reciclãrii;
6. informaţii privind atribuirea etichetei ecologice pentru produs, cu o scurtã explicaţie asupra semnificaţiei acestei etichete; pentru o mai bunã informare, consultaţi informaţiile referitoare la eticheta ecologicã, la adresa web a ministerului: http://www.mappm.ro.
Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice are obligaţia sã declare în scris autoritãţii competente conformitatea produsului cu cerinţele menţionate anterior şi sã furnizeze acesteia un exemplar din manualul de utilizare.
8. Declaraţia de mediu
Declaraţia de mediu trebuie sã însoţeascã produsul şi sã fie pusã la dispoziţie utilizatorului. Acest document trebuie sã fie în conformitate cu recomandãrile Raportului tehnic nr. 70 ECMA (Asociaţia Europeanã a Producãtorilor de Calculatoare) intitulat "Atributele ecologice referitoare la produse".
9. Informaţii care apar pe eticheta ecologicã
A doua rubricã a etichetei ecologice trebuie sã includã textul urmãtor:
"- consum redus de energie;
- proiectat astfel încât sã faciliteze reciclarea."

_________________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016