Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CRITERII DE ACORDARE din 21 decembrie 2005  a etichetei ecologice pentru grupul de produse aspiratoare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CRITERII DE ACORDARE din 21 decembrie 2005 a etichetei ecologice pentru grupul de produse aspiratoare

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 28 din 12 ianuarie 2006
Criteriile de acordare a etichetei ecologice promoveazã cu precãdere:
a) reducerea daunelor şi riscurilor ecologice legate de utilizarea energiei (încãlzirea globalã, acidifierea, epuizarea resurselor neregenerabile), prin diminuarea consumului de energie;
b) reducerea daunelor cauzate mediului de exploatarea resurselor naturale, prin încurajarea fabricãrii unui aspirator, denumit în continuare produs, durabil, reciclabil şi uşor de întreţinut;
c) reducerea daunelor sau riscurilor ecologice determinate de utilizarea substanţelor periculoase, prin reducerea utilizãrii acestor substanţe.
Criteriile încurajeazã aplicarea celor mai bune practici (utilizarea optimã în raport cu mediul) şi sensibilizeazã consumatorul faţã de protecţia mediului. Suplimentar, prin marcarea componentelor din materiale plastice, se încurajeazã creşterea gradului de reciclare a acestora.
Criteriile sunt stabilite la niveluri care favorizeazã etichetarea ecologicã a aspiratoarelor al cãror proces de fabricaţie are un impact redus asupra mediului.
Cerinţe de evaluare şi verificare
Cerinţele de evaluare şi verificare sunt indicate pentru fiecare criteriu în parte.
Dacã este posibil, încercãrile trebuie sã fie realizate de laboratoare acreditate în mod corespunzãtor sau de laboratoare care satisfac cerinţele standardului SR EN ISO 17025:2001 şi sunt competente pentru a realiza încercãrile respective.
Dacã agentului economic care solicitã acordarea etichetei ecologice i se cere sã transmitã autoritãţii competente care examineazã cererea declaraţii, documente, analize, rapoarte privind rezultatele încercãrilor sau alte probe pentru a atesta conformitatea cu prezentele criterii, acestea pot fi furnizate de agentul economic şi/sau furnizorul sãu/furnizorii sãi etc., dupã caz.
Dacã este cazul, autoritatea competentã poate solicita documente de justificare şi poate întreprinde verificãri independente.
La evaluarea solicitãrilor şi verificarea conformitãţii cu criteriile pentru acordarea etichetei ecologice, se recomandã autoritãţii competente sã ţinã cont de aplicarea sistemelor recunoscute de management de mediu, cum ar fi sistemul de management de mediu conform standardului român SR EN ISO 14001:2005 sau schema de management de mediu şi audit stabilitã prin Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 50/2004 privind stabilirea procedurii de organizare şi coordonare a schemelor de management de mediu şi audit (EMAS) în vederea participãrii voluntare a organizaţiilor la aceste scheme.

(Notã: aplicarea unor astfel de sisteme de management nu este obligatorie).

CRITERIILE

1. Consumul de energie şi gradul de îndepãrtare a prafului
a) Dupã ce aspiratorul a fost utilizat pentru aspirarea prin 5 treceri a unui covor Wilton, gradul de îndepãrtare a prafului trebuie sã fie de cel puţin 70% şi consumul de energie trebuie sã fie mai mic de 345 Wh.
b) Dupã ce aspiratorul a fost trecut o datã pe o suprafaţã de pardosealã rigidã specificatã la pct. 5.2 din standardul român SR EN 60312:2000, gradul de îndepãrtare a prafului trebuie sã fie de cel puţin 98% şi consumul de energie de cel mult 69 Wh.
Evaluare şi verificare: pentru fiecare dintre criteriile a) şi b) anterioare agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã furnizeze rapoarte de încercare care sã indice cantitatea de praf îndepãrtatã, în conformitate cu standardul român SR EN 60312:2000, în condiţiile menţionate anterior, cu ajutorul unui sac gol sau al unui rezervor de praf gol, dupã caz. Suprafaţa de pardosealã rigidã trebuie sã fie din lemn de pin stratificat netratat sau dintr-o placã de o grosime de cel puţin 15 mm.
2. Durabilitatea
a) Motorul trebuie sã aibã o duratã de viaţã de cel puţin 550 de ore.
Evaluare şi verificare: agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã furnizeze un raport de încercare, în conformitate cu metoda de încercare CEI 312 art. 19.1 sau cu standardul român SR EN 60312:2000.
b) Muştiucul furtunului trebuie sã aibã o duratã de viaţã de cel puţin 1.000 de rotaţii de tambur.
Evaluare şi verificare: agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã furnizeze un raport de încercare, în conformitate cu metoda de încercare CEI 312 art. 20.1 sau cu standardul român SR EN 60312:2000.
c) Furtunul trebuie sã aibã o duratã de viaţã de cel puţin 40.000 de oscilaţii.
Evaluare şi verificare: agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã furnizeze un raport de încercare, în conformitate cu metoda de încercare CEI 312 art. 20.2 sau cu standardul român SR EN 60312:2000.
d) Întrerupãtorul principal funcţioneazã atât mecanic, cât şi electric de cel puţin 2.500 de ori.
Evaluare şi verificare: agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã furnizeze un raport de încercare, indicând procedura urmatã. Încercarea se efectueazã cu muştiucul furtunului scos.
e) Producãtorul are obligaţia sã ofere o garanţie comercialã care sã asigure funcţionarea aspiratorului timp de cel puţin doi ani. Aceastã garanţie este valabilã începând cu data livrãrii produsului cãtre cumpãrãtor.
Evaluare şi verificare: agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã furnizeze o copie a documentului de garanţie care însoţeşte produsul.
f) Asigurarea tuturor pieselor de schimb necesare bunei funcţionãri a produsului trebuie sã fie garantatã pentru cel puţin zece ani de la data încetãrii fabricaţiei produsului respectiv.
Evaluare şi verificare: agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã furnizeze o declaraţie în acest scop, precum şi documentaţia justificativã corespunzãtoare.
3. Capacitatea de reciclare, preluarea şi reciclarea
a) Producãtorul trebuie sã verifice demontarea produsului şi trebuie sã furnizeze un raport de demontare care este pus la dispoziţia terţilor, la cerere.
Evaluare şi verificare: agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã furnizeze o declaraţie în acest scop, precum şi o copie a raportului de demontare.
b) Piesele electronice trebuie sã fie asamblate mecanic pentru a facilita demontarea şi reciclarea.
Evaluare şi verificare: agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã furnizeze o declaraţie în acest scop, precum şi o documentaţie justificativã corespunzãtoare, indicând concepţia produsului şi conexiunile mecanice între piesele electrice. Raportul de demontare furnizat de agentul economic trebuie sã confirme acest lucru.
c) Piesele metalice trebuie sã fie uşor accesibile pentru a facilita demontarea şi reciclarea.
Evaluare şi verificare: agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã furnizeze o declaraţie în acest scop, precum şi documentaţia corespunzãtoare, indicând concepţia produsului şi accesibilitatea pieselor metalice. Raportul de demontare furnizat de agentul economic trebuie sã confirme acest lucru.
d) Aspiratorul, inclusiv muştiucul furtunului şi furtunul, nu trebuie sã conţinã plumb, mercur, cadmiu, crom hexavalent, bifenili polibromuraţi sau difenil eteri polibromuraţi, cu excepţia cazurilor prevãzute în <>Hotãrârea Guvernului nr. 992/2005 privind limitarea utilizãrii anumitor substanţe periculoase în echipamentele electrice şi electronice.
Evaluare şi verificare: agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã furnizeze o declaraţie în acest sens, precum şi documentaţia justificativã corespunzãtoare, indicând materialele ignifuge utilizate, dacã este cazul. Pânã în momentul în care actul normativ menţionat anterior stabileşte valorile de concentraţie maximã tolerate pentru aceste substanţe, agentul economic şi/sau furnizorul sãu/furnizorii sãi trebuie sã declare cã aceste substanţe nu au fost adãugate intenţionat în aspirator sau în orice componentã a acestuia.
e) Piesele din material plastic nu trebuie sã conţinã inserţii metalice care nu pot fi separate.
Evaluare şi verificare: agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã furnizeze o declaraţie în acest sens, precum şi documentaţia justificativã corespunzãtoare, indicând natura oricãrei inserţii metalice. Raportul de demontare furnizat de cãtre agentul economic trebuie sã confirme acest lucru.
f) Piesele din material plastic cu o greutate mai mare de 25 de grame nu trebuie sã conţinã clorparafine cu o catenã compusã din 10-13 atomi de carbon şi cu un conţinut de clor > 50% din greutate - CAS 85535-84-8.
Evaluare şi verificare: agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã furnizeze o declaraţie în acest sens, precum şi o documentaţie justificativã corespunzãtoare, indicând materialele ignifuge utilizate, dacã este cazul.
g) Componentele din material plastic cu o masã mai mare de 25 de grame nu trebuie sã conţinã substanţe ignifuge sau preparate ale acestor substanţe cãrora li se atribuie sau li se pot atribui în momentul depunerii cererii una dintre urmãtoarele fraze de risc: R45 (poate cauza cancer), R46 (poate provoca modificãri genetice ereditare), R50 (foarte toxic pentru organismele acvatice), R51 (toxic pentru organismele acvatice), R52 (nociv pentru organismele acvatice), R53 (poate provoca efecte adverse pe termen lung asupra mediului acvatic), R60 (poate afecta fertilitatea) sau R61 (poate provoca efecte adverse asupra copilului în timpul sarcinii), conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 490/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 451/2001 , şi <>Hotãrârii Guvernului nr. 92/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea preparatelor chimice periculoase.
Evaluare şi verificare: agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice şi/sau furnizorii sãi trebuie sã furnizeze o declaraţie în acest sens, precum şi documentaţia justificativã corespunzãtoare, indicând materialele ignifuge utilizate, dacã este cazul, precum şi fişele tehnice de securitate aferente acestor materiale.
h) Piesele din material plastic cu o greutate mai mare de 25 de grame trebuie sã aibã un marcaj permanent care precizeazã tipul materialului, în conformitate cu standardul român SR ISO 11469:1998.
Evaluare şi verificare: agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã furnizeze o declaraţie în acest sens, precum şi documentaţia justificativã corespunzãtoare.
i) Producãtorul trebuie sã facã preluarea produsului pentru reciclare, precum şi a oricãrei componente înlocuite, cu excepţia sacilor pentru praf şi a filtrelor. Aceastã preluare se efectueazã gratuit, cu excepţia cazurilor în care autoritãţile locale sau naţionale stabilesc o taxã pentru aceastã procedurã.
Evaluare şi verificare: agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã furnizeze o declaraţie în acest sens, precum şi documentaţia justificativã corespunzãtoare.
4. Zgomotul
Nivelul zgomotului (puterea acusticã) trebuie sã fie indicat pe produs şi nu trebuie sã depãşeascã 76 dB(A) (ref. 1 pW), acesta fiind nivelul de putere acusticã exprimat în (dB) ponderaţi pe curba A, raportat la puterea acusticã a unui picowatt.
Evaluare şi verificare: agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã furnizeze un raport de încercare, în conformitate cu metoda prevãzutã în standardul român SR EN 60704-2-1:2001, iar declaraţia privind zgomotul se efectueazã în conformitate cu metoda prevãzutã în standardul român SR EN 60704-3:1997. Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã furnizeze o copie a documentului prin care se face declaraţia privind nivelul de zgomot.
5. Emisiile de pulberi
a) Cantitatea de pulberi emisã (Q) trebuie sã fie mai micã de 0,01 mg/mc.
Evaluare şi verificare: agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã furnizeze un raport de încercare, în conformitate cu metoda prevãzutã în standardul român SR EN 60312:2000.
b) Filtrele de praf trebuie sã poatã fi înlocuite şi/sau spãlate şi trebuie sã aibã o culoare deschisã.
Evaluare şi verificare: agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã furnizeze o declaraţie de conformitate cu aceastã cerinţã.
6. Rezistenţa de deplasare a capului de aspirare
Rezistenţa la deplasare a capului de aspirare (R) trebuie sã fie mai micã de 25 N.
Evaluare şi verificare: agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã furnizeze un raport de încercare, în conformitate cu metoda prevãzutã în standardul român SR EN 60312:2000.
7. Instrucţiuni de utilizare şi informarea consumatorului
Produsul trebuie sã fie însoţit la vânzare de informaţii relevante destinate consumatorului, privind utilizarea corectã din punct de vedere ecologic şi mai ales de:
a) informaţii conform cãrora energia consumatã în timpul folosirii poate fi redusã semnificativ golind rezervorul sau sacul pentru praf când acesta este plin;
(Notã: Acest criteriu nu trebuie respectat dacã agentul economic poate sã demonstreze cã nu este aplicabil.)
b) recomandarea de a opri aspiratorul când nu este folosit;
c) informaţii referitoare la garanţie şi la disponibilitatea pieselor de schimb;
d) informaţii conform cãrora produsul este conceput pentru a permite reciclarea. Sfaturi referitoare la modul în care consumatorul poate folosi oferta de preluare pentru reciclare a fabricantului;
e) informaţii conform cãrora produsul a obţinut eticheta ecologicã, însoţitã de o explicaţie succintã a semnificaţiei acestei etichete şi de menţiunea cã mai multe informaţii privind eticheta ecologicã sunt disponibile pe pagina web: http://www.mmediu.ro;
f) informaţii referitoare la diferite proceduri de întreţinere, în special înlocuirea sacilor sau golirea rezervorului de praf şi înlocuirea filtrelor;
g) informaţii referitoare la faptul cã existã un indicator care aratã cã sacul sau rezervorul de praf este plin şi trebuie înlocuit sau golit, cu excepţia cazului în care acest fapt se vede clar la utilizarea normalã a produsului;
h) informaţii privind greutatea produsului.
Evaluare şi verificare: agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã declare cã produsul este conform cu aceste cerinţe şi trebuie sã furnizeze o copie a instrucţiunilor de utilizare autoritãţii competente rãspunzãtoare cu examinarea solicitãrii.
8. Informaţiile care figureazã pe eticheta ecologicã
Urmãtorul text trebuie sã figureze în rubrica 2 de pe eticheta ecologicã:
- curãţare eficientã, emisii reduse de pulberi, nivel acustic redus;
- consum redus de energie;
- durabilitate şi capacitate de reciclare îmbunãtãţite.
Evaluare şi verificare: agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã declare cã produsul este conform cu aceastã cerinţã şi trebuie sã furnizeze o copie a etichetei ecologice, aşa cum apare ea pe ambalaj şi/sau pe produs şi/sau în documentaţia care însoţeşte produsul.

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016