Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Guvernul României şi Guvernul Republicii Armenia, denumite în continuare pãrţi,
motivate de dorinta de extindere şi dezvoltare a cooperãrii reciproce în domeniul veterinar, pentru a avea o protecţie corespunzãtoare impotriva pericolelor provocate de bolile animalelor şi de produsele de origine animala caracterizate printr-o stare necorespunzãtoare de sãnãtate, şi
conduse de dorinta de a dezvolta în continuare relaţiile dintre cele doua tari pentru a facilita comerţul reciproc cu animale, produse de origine animala şi furaje,
au decis sa încheie prezenta convenţie.
ART. 1
Pãrţile vor coopera în ceea ce priveşte protecţia teritoriilor statelor lor impotriva transmiterii bolilor la animale în timpul importului, exportului şi tranzitului animalelor, materiilor prime de origine animala, produselor de origine animala, materialelor biologice, precum şi al furajelor şi obiectelor care constituie o sursa potenţiala de transmitere a bolilor la animale.
ART. 2
Autoritãţile veterinare competente ale pãrţilor sunt urmãtoarele:
1. Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara a Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei din România;
2. Departamentul Veterinar al Ministerului Agriculturii şi Utilizãrii Resurselor Naturale din Republica Armenia.
ART. 3
Autoritãţile veterinare competente vor conveni activitãţile reciproce în scopul simplificarii executãrii procedurilor veterinare pentru importul, exportul şi tranzitul de animale şi de bunuri care fac obiectul controlului veterinar la frontiera. Se vor conveni activitãţi reciproce, luându-se în considerare reglementãrile prevãzute în legislatiile romana şi armeana, precum şi principiile Uniunii Europene.
ART. 4
1. Autoritãţile veterinare competente:
a) îşi vor furniza imediat informaţii privind apariţia pe teritoriul statelor lor a bolilor specificate în lista A a Oficiului Internaţional de Epizootii, inclusiv numele speciilor, numãrul animalelor afectate de boala şi zona de extindere a bolii, baza diagnosticului şi tipul de activitãţi întreprinse pentru a combate boala;
b) vor face schimb lunar de buletine oficiale conţinând date privind bolile infectioase ale animalelor, specificate în listele A şi B ale Oficiului Internaţional de Epizootii;
c) vor face schimb de modele de certificate în care sa se precizeze condiţiile pentru importul animalelor, alimentelor de origine animala şi al furajelor şi se vor informa reciproc despre modificãrile şi suplimentarile introduse în aceste documente.
2. Autoritãţile veterinare competente ale pãrţilor se vor informa reciproc, imediat, despre mãsurile de prevenire întreprinse în cazul în care bolile specificate în lista A a Oficiului Internaţional de Epizootii apar pe teritoriul ţãrilor limitrofe.
ART. 5
Pãrţile vor sprijini cooperarea dintre autoritãţile veterinare competente şi instituţiile romane şi armene care utilizeazã realizari ştiinţifice şi tehnologice în domeniul veterinar, prin:
a) schimb de experienta şi cunoştinţe privind problematica profesiei veterinare;
b) cooperarea dintre autoritãţile şi instituţiile veterinare competente;
c) schimb de informaţii şi de vizite de lucru efectuate de specialişti şi de personal ştiinţific;
d) schimb de jurnale de specialitate şi de alte publicaţii veterinare;
e) schimb de informaţii privind activitãţile sanitare veterinare, prevederile legale şi reglementãrile publicate în acest domeniu.
Pãrţile vor imputernici autoritãţile lor veterinare competente sa efectueze controale reciproce la întreprinderile care exporta alimente şi alte produse de origine animala.
ART. 6
Cheltuielile legate de schimburile de informaţii şi de documente vor fi suportate astfel:
a) costurile pentru schimburile de informaţii, publicaţii de specialitate şi de materiale scrise între autoritãţile veterinare competente ale pãrţilor, vor fi suportate de partea care le trimite;
b) în cazul în care una dintre pãrţi solicita celeilalte sa trimitã specialişti sau personal ştiinţific, toate cheltuielile vor fi suportate de partea care organizeazã o asemenea cerere; în cazul în care conferinţa specialiştilor se face cu acordul ambelor pãrţi, costurile vor fi acoperite de fiecare parte pentru delegaţia proprie sau prin înţelegeri ocazionale pe baza reciprocã.
ART. 7
1. Ori de câte ori este necesar reprezentanţii autoritãţilor competente veterinare ale pãrţilor se vor întruni într-un loc şi într-o perioada convenite reciproc.
2. Orice diferende privind interpretarea sau aplicarea prezentei convenţii trebuie rezolvate prin negocieri directe între autoritãţile veterinare competente ale pãrţilor.
3. În cazul în care nu se ajunge la o înţelegere în timpul negocierilor menţionate la alin. 2, diferendele dintre pãrţi legate de punerea în aplicare a prezentei convenţii vor fi examinate de o comisie mixtã. Comisia va fi compusa din câte 2 medici veterinari şi un jurist din partea fiecãrei pãrţi. Comisia se va întruni, la cererea uneia dintre pãrţi, în termen de 30 de zile de la data solicitãrii unei asemenea reuniuni de cãtre una dintre pãrţi, pe teritoriul statului ei. Reuniunea va fi prezidata alternativ de cãtre un membru al fiecãrei delegaţii.
ART. 8
Prezenta convenţie nu afecteazã drepturile şi obligaţiile pãrţilor care rezulta din alte convenţii internaţionale încheiate de pãrţi în domeniul veterinar.
ART. 9
Prezenta convenţie va intra în vigoare la 60 de zile de la data celei de a doua notificãri prin care pãrţile se vor informa reciproc despre îndeplinirea procedurilor cerute de legislatiile lor naţionale în acest caz.
ART. 10
Prezenta convenţie se încheie pentru o perioada de 5 ani şi valabilitatea ei se va prelungi automat pentru urmãtorii 5 ani, cu condiţia ca nici una dintre pãrţi sa nu notifice celeilalte pãrţi intenţia sa de a denunta convenţia cu cel puţin 6 luni înainte de expirarea valabilitãţii perioadei respective.
Semnatã la Bucureşti la 5 aprilie 2000, în doua exemplare originale, fiecare în limbile romana, armeana şi engleza, toate textele fiind egal autentice.
În caz de divergenţe de interpretare va prevala textul în limba engleza.
Pentru Guvernul României,
Ştefan Pete,
secretar de stat la
Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei
Pentru Guvernul Republicii Armenia,
Karlen Michqelior,
ministru adjunct la Ministerul Agriculturii
şi Utilizãrii Resurselor Naturale
-----------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: