Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CONVENTIE*) din 29 aprilie 1958  asupra platoului continental    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CONVENTIE*) din 29 aprilie 1958 asupra platoului continental

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 25 din 14 octombrie 1961
---------
*) Traducere.

Statele pãrţi la prezenta Convenţie,
Au convenit asupra urmãtoarelor dispoziţii:

ART. 1
În sensul prezentelor articole, expresia "platou continental" este întrebuinţatã pentru a desemna: a) fundul marii şi subsolul regiunilor submarine adiacente coastelor, dar situate dincolo de marea teritorialã, pana la o adîncime de 200 metri sau, dincolo de aceasta limita, pana la punctul unde adâncimea apelor de deasupra permite exploatarea resurselor naturale ale acestor regiuni: b) fundul marii şi subsolul regiunilor submarine similare care sunt adiacente coastelor insulelor.
ART. 2
1. Statul riveran exercita drepturi suverane asupra platoului continental în scopul exploatãrii acestuia şi exploatãrii resurselor sale naturale.
2. Drepturile prevãzute la paragraful 1 al prezentului articol sunt exclusive în sensul ca dacã Statul riveran nu exploreaza platoul continental sau nu exploateazã resursele sale naturale nimeni nu poate sa întreprindã astfel de activitãţi şi nici sa revendice drepturi asupra platoului continental fãrã consimţãmântul expres al Statului riveran.
3. Drepturile Statului riveran asupra platoului continental nu depind de ocupaţia efectivã sau fictiva precum şi de orice declaraţie expresã.
4. Resursele naturale prevãzute în prezentele articole cuprind resursele minerale şi alte resurse fãrã viata de pe fundul marii şi din subsolul acesteia, ca şi organismele vii care aparţin speciilor sedentare, adicã organismele care, în stadiul în care pot fi pescuite, sunt fie mobile pe fundul marii sau sub acest fund, fie incapabile de a se deplasa dacã nu rãmân în mod constant în contact fizic cu fundul marii sau cu subsolul.
ART. 3
Drepturile Statului riveran asupra platoului continental nu aduc atingere regimului apelor de deasupra considerate ca mare libera, nici spaţiului aerian situat deasupra acestor ape.
ART. 4
Statul riveran nu poate impiedica punerea sau întreţinerea de cabluri sau de conducte petroliere submarine pe platoul continental, excepţie fãcând dreptul sau de a lua mãsuri rationale pentru exploatarea platoului continental şi exploatarea resurselor sale naturale.
ART. 5
1. Exporarea platoului continental şi expoatarea resurselor sale naturale nu trebuie sa aibã ca efect împiedicarea într-un mod nejustificat a navigaţiei, a pescuitului sau a conservãrii biologice ale marii, şi nici sa împiedice cercetãrile oceanografice fundamentale sau alte cercetãri ştiinţifice efectuate cu intenţia de a publica rezultatele acestora.
2. Sub rezerva dispoziţiilor paragrafelor 1 şi 6 ale prezentului articol, Statul riveran are dreptul sa construiascã, sa întreţinã sau sa punã în stare de funcţionare pe platoul continental instalaţii şi alte dispozitive necesare pentru explorarea acestuia şi exploatarea resurselor sale naturale, precum şi sa stabileascã zone de securitate în jurul acestor instalaţii sau dispozitive şi sa ia în aceste zone mãsurile necesare protecţiei lor.
3. Zonele de securitate prevãzute la paragraful 2 al prezentului articol se pot întinde pe o distanta de 500 metri în jurul instalaţiilor sau altor dispozitive care au fost amenajate, masurata de la fiecare punct al limitei lor exterioare. Navele de orice naţionalitate sunt obligate sa respecte aceste zone de securitate.
4. Astfel de instalaţii sau dispozitive, deşi sunt supuse jurisdicţiei Statului riveran, nu au statut de insule. Ele nu au mare teritorialã proprie, iar prezenta lor nu influenţeazã asupra delimitãrii marii teritoriale a Statului riveran.
5. Despre construirea acestor instalaţii trebuie dat un aviz în forma cuvenitã şi asigurata întreţinerea de mijloace permanente de semnalizare necesare. Toate instalaţiile abandonate sau scoase din uz trebuie sa fie complet ridicate.
6. Instalaţiile sau dispozitivele, precum şi zonele de securitate stabilite în jurul acestora nu trebuie sa fi situate, în locuri unde ar putea sa împiedice utilizarea cãilor maritime regulate, indispensabile navigaţiei internaţionale.
7. În zonele de securitate, statul riveran este obligat sa ia toate mãsurile necesare pentru protecţia resurselor biologice ale marii impotriva agenţilor daunatori.
8. Pentru orice cercetãri privind platoul continental întreprinse pe acesta trebuie sa se obţinã consimţãmântul Statului riveran. Totuşi Statul riveran nu va refuza, în mod normal, sa-şi dea consimţãmântul când cererea va fi prezentatã de o instituţie calificatã, în vederea cercetãrilor de natura pur ştiinţificã privind caracteristicile fizice sau biologice ale platoului continental, cu condiţia ca Statul riveran sa poatã, dacã el doreşte sa participe la aceste cercetãri sau sa fie teprezentat şi ca, în orice caz, rezultatele sa fie publicate.
ART. 6
1. În cazul când acelaşi platou continental este adiacent teritoriilor a doua sau mai multor State ale cãror coaste sunt fata în fata, delimitarea platoului continental aparţinând acestor State va fi determinata printr-un acord între ele. În lipsa unui acord, şi dacã împrejurãri speciale nu justifica o alta delimitare, aceasta este constituitã de linia mediana ale carei puncte sunt la o distanta egala de punctele cele mai apropiate ale liniilor de baza de la care este masurata largimea marii teritoriale a fiecãruia dintre aceste State.
2. În cazul când acelaşi platou continental este adiacent teritoriilor a doua state limitrofe, delimitarea platoului continental este determinata printr-un acord între aceste State. În lipsa unui acord şi dacã împrejurãrile nu justifica o alta delimitare, aceasta se determina prin aplicarea principiului distantei egale de la punctele cele mai apropiate de liniile de baza de la care este masurata largimea marii teritoriale a fiecãruia dintre aceste State.
3. Cu ocazia delimitãrii platoului continental, orice linie de demarcatie stabilã conform principiilor menţionate în paragrafele 1 şi 2 ale prezentului articol trebuie sa fie definitã prin referiri la harti maritime şi la caracteristicile geografice existente la o anumitã data, şi va trebui facuta menţiune de punctele de reper fixe şi permanente pe uscat.
ART. 7
Dispoziţiile prezentelor articole nu afecteazã cu nimic drepturile Statului reveran de a exploata subsolul prin sãparea de tunele, oricare ar fi înãlţimea apelor de deasupra subsolului.
ART. 8
Prezenta Convenţie va fi deschisã pentru semnare, pana la 31 octombrie 1958, tuturor Statelor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite sau ale unei instituţii specializate, precum şi oricãrui alt Stat invitat de Adunarea generalã a Organizaţiei Naţiunilor Unite sa devinã parte la Convenţie.
Art. 9
Prezenta Convenţie va fi ratificatã. Instrumentele de ratificare vor fi depuse Secretarului General al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
ART. 10
Prezenta Convenţie va fi deschisã aderãrii oricãrui Stat care aparţine uneia din categoriile menţionate la articolul 8. Instrumentele de aderare vor fi depuse Secretarului General al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
ART. 11
1. Prezenta Convenţie va intra în vigoare în cea de-a treizecea zi de la data depunerii la Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite a celui de al douãzeci şi doilea instrument de ratificare sau de aderare.
2. Pentru fiecare din Statele care vor ratifica sau vor adera la Convenţie dupã depunerea celui de al douãzeci şi doilea instrument de ratificare sau de aderare, Convenţia va intra în vigoare în cea de a treizecea zi dupã depunerea, de cãtre acest Stat, a instrumentului sau de ratificare sau de aderare.
ART. 12
1. În momentul semnãrii, ratificãrii sau aderãrii, orice Stat va putea sa formuleze rezerve la articolele Convenţiei cu excepţia articolelor 1-3 inclusiv.
2. Orice Stat contractant care a formulat rezerve conform paragrafului precedent va putea în orice moment sa le retragã printr-o comunicare în acest sens adresatã Secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
ART. 13
1. Dupã expirarea unei perioade de cinci ani începând de la data la care prezenta Convenţie va intra în vigoare, o cerere de revizuire a prezentei Convenţii va putea fi oricând formulatã, de oricare parte contractantã, printr-o notificare scrisã adresatã Secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
2. Adunarea generalã a Organizaţiei Naţiunilor Unite hotãrãşte asupra mãsurilor ce urmeazã sa fie luate, dacã este cazul, în legatura cu aceasta cerere.
ART. 14
Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite notifica tuturor Statelor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite şi celelalte State vizate în articolul 8;
a) semnarea prezentei Convenţii şi depunerea instrumentelor de ratificare sau de aderare, conform articolelor 8, 9 şi 10;
b) data la care prezenta Convenţie va intra în vigoare, conform articolului 11;
c) cererile de revizuire prezentate conform articolului 13;
d) rezervele la aceasta Convenţie prezentate conform articolului 12.
ART. 15
Originalul prezentei Convenţii, ale carei texte, englez, chinez, spaniol francez şi rus sunt deopotrivã valabile, va fi depus la Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, care va transmite copii certificate conforme tuturor Statelor indicate în articolul 8.
Drept care plenipotenţiarii subsemnati, în mod cuvenit autorizaţi de guvernele respective, au semnat prezenta Convenţie.
Încheiatã la Geneva, la douãzeci şi noua aprilie una mie nouasute cincizeci şi opt.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016