Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CONVENTIE din 22 decembrie 1992  a Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CONVENTIE din 22 decembrie 1992 a Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor

EMITENT: ACT INTERNATIONAL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 272 din 25 noiembrie 1993
*) Traducere

CAP. 1
Functionarea uniunii

SECTIUNEA I

ART. 1
Conferinta plenipotentiarilor
1. 1.(1) Conferinta plenipotentiarilor se reuneste conform dispozitiilor corespunzatoare ale art. 8 al Constitutiei Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor (denumita in continuare Constitutia).
2. (2) Daca este practic posibil, locul precis si datele exacte ale unei conferinte a plenipotentiarilor sint fixate de Conferinta plenipotentiarilor precedata; in caz contrar, acest loc si aceste date sint determinate de Consiliu, cu acordul majoritatii membrilor uniunii.
3. 2.(1) Locul precis si datele exacte ale urmatoarei conferinte a plenipotentiarilor sau doar una dintre cele doua pot fi schimbate:
4. a) la cererea a cel putin unui sfert dintre membrii uniunii, adresata individual secretarului general;
5. b) la propunerea Consiliului.
6. (2) Aceste schimbari necesita acordul majoritatii membrilor uniunii.
ART. 2
Alegerile si problemele conexe
Consiliul
7. 1. Cu exceptia cazurilor de vacante care se produc in conditiile specificate la nr. 10-12 de mai jos, membrii uniunii alesi in Consiliu isi indeplinesc mandatul lor pina la data la care este ales un nou consiliu. Ei pot fi realesi.
8. 2. (1) Daca, intre doua conferinte ale plenipotentiarilor, in cadrul Consiliului se produce o vacanta, locul revine de drept membrului uniunii care a obtinut, la ultimul scrutin, cel mai mare numar de voturi dintre membrii care fac parte din aceeasi regiune si a carui candidatura n-a fost retinuta.
9. (2) Cind, dintr-un motiv oarecare, locul vacant nu poate fi ocupat respectind procedura indicata la nr. 8 de mai sus, presedintele Consiliului invita ceilalti membri ai regiunii sa depuna candidatura lor in termen de o luna socotita de la data solicitarii candidaturii. La sfirsitul acestei perioade, presedintele Consiliului invita membrii uniunii sa aleaga noul membru. Alegerea are loc cu buletin secret, prin corespondenta. Este ceruta aceeasi majoritate ca cea indicata mai sus. Noul membru isi pastreaza postul pina la alegerea noului consiliu de catre urmatoarea conferinta a plenipotentiarilor competenta.
10. 3. Un loc in Consiliu este considerat ca fiind vacant atunci cind:
11. a) un membru al Consiliului nu a luat parte la doua sesiuni ordinare consecutive ale consiliului;
12. b) un membru al uniunii se demite din functiile sale de membru al Consiliului.
Functionari alesi
13. 1. Secretarul general, vicesecretarul general si directorii birourilor isi preiau functiile la data fixata de Conferinta plenipotentiarilor in momentul alegerii lor. Ei ramin in mod normal in functie pina la data fixata de catre urmatoarea conferinta a plenipotentiarilor si nu pot fi realesi decit o data.
14. 2. Daca postul de secretar general devine vacant, vicesecretarul general este cel ce succede la postul de secretar general, pe care il pastreaza pina la data fixata de Conferinta plenipotentiarilor in cursul urmatoarei sale reuniuni. Cind, in aceste conditii, vicesecretarul general succede secretarului general in postul acestuia, postul de vicesecretar general este considerat ca a devenit vacant la aceeasi data si se aplica dispozitiile de la nr. 15 de mai jos.
15. 3. Daca postul de vicesecretar general devine vacant la o data anterioara cu mai mult de 180 de zile celei care a fost fixata pentru inceperea urmatoarei conferinte a plenipotentiarilor, Consiliul numeste un succesor pentru durata mandatului ce a mai ramas de parcurs.
16. 4. Daca posturile de secretar general si vicesecretar general devin vacante simultan, directorul care a fost cel mai mult in timp in serviciu exercita functia de secretar general pe o perioada ce nu depaseste 90 de zile. Consiliul numeste un secretar general si, daca posturile au devenit vacante la o data anterioara cu mai mult de 180 de zile celei fixate pentru inceperea urmatoarei conferinte a plenipotentiarilor, el numeste, de asemenea, un vicesecretar general. Un functionar, astfel numit de Consiliu, ramine in serviciu pentru perioada ce a ramas de parcurs din mandatul predecesorului sau.
17. 5. Daca postul unui director devine in mod inopinat vacant, secretarul general ia masurile necesare pentru ca functiile directorului sa fie asigurate pina cind Consiliul desemneaza un nou director la urmatoarea sa sesiune ordinara, tinuta dupa data la care vacanta s-a produs. Un director astfel numit ramine in functie pina la data fixata de urmatoarea conferinta a plenipotentiarilor.
18. 6. Consiliul procedeaza la desemnarea unui titular la postul de secretar general sau vicesecretar general devenit vacant, sub rezerva dispozitiilor pertinente enuntate in art. 27 al Constitutiei, in situatia vizata de dispozitiile respective ale prezentului articol si aceasta in cursul uneia dintre sesiunile sale ordinare, daca vacanta s-a produs in 90 de zile care preced aceasta sesiune, sau chiar in cursul unei sesiuni convocate de presedintele sau in perioadele prevazute in aceste dispozitii.
19. 7. Perioada de serviciu a unui functionar care a fost numit intr-un post de functionar ales, conform dispozitiilor prescrise la nr. 14-18 de mai sus, nu impiedica pe acest functionar sa-si depuna candidatura la alegerea sau realegerea pe acest post.
Comitetul Regulamentului radiocomunicatiilor
20. 1. Membrii Comitetului Regulamentului radiocomunicatiilor isi preiau functiile lor la datele fixate de Conferinta plenipotentiarilor in momentul alegerii lor. Ei ramin in functie pina la datele fixate de urmatoarea conferinta a plenipotentiarilor si nu pot fi realesi decit o data.
21. 2. Daca, intr-un interval de timp ce separa doua conferinte ale plenipotentiarilor, un membru al Comitetului demisioneaza sau este impiedicat sa-si exercite functiile sale, secretarul general, dupa consultarea directorului Biroului radiocomunicatiilor, invita membrii uniunii care fac parte din regiunea respectiva sa propuna candidati pentru alegerea unui inlocuitor in Consiliu la urmatoarea sa sesiune. Totusi, daca vacanta postului se produce cu mai mult de 90 de zile inaintea unei sesiuni a Consiliului sau dupa sesiunea Consiliului care precede urmatoarea conferinta a plenipotentiarilor, respectivul membru al uniunii desemneaza, cit mai repede posibil si in termen de 90 de zile, un alt cetatean ca inlocuitor, care va ramine in functie, dupa caz, pina la intrarea in functie a noului membru ales de Consiliu sau pina la intrarea in functie a noilor membri ai comitetului ales de urmatoarea conferita a plenipotentiarilor. Inlocuitorul va putea fi prezentat drept candidat la alegerea de catre Consiliu sau Conferinta plenipotentiarilor, dupa caz.
22. 3. Un membru al Comitetului Regulamentului radiocomunicatiilor este considerat ca nu mai este in masura sa-si exercite functiile sale atunci cind a absentat de mai multe ori consecutiv de la reuniunile comitetului. Secretarul general, dupa consultarea presedintelui comitetului, a membrului comitetului si a membrului respectiv al uniunii, declara ca un loc este vacant in comitet si da dispozitiile prevazute la nr. 21 de mai sus.
ART. 3
Alte conferinte
23. 1. Conform dispozitiilor pertinente ale Constitutiei, conferintele mondiale ale uniunii, prevazute mai jos, sint in mod normal convocate in intervalul ce separa doua conferinte ale plenipotentiarilor:
24. a) doua conferinte mondiale ale radiocomunicatiilor;
25. b) o conferinta mondiala de standardizare a telecomunicatiilor;
26. c) o conferinta mondiala de dezvoltare a telecomunicatiilor;
27. d) doua adunari ale radiocomunicatiilor, asociate conferintelor mondiale ale radiocomunicatiilor, ca loc si data.
28 2. In mod exceptional, in perioada cuprinsa intre doua conferinte ale plenipotentiarilor:
29. - a doua conferinta mondiala a radiocomunicatiilor si adunarea radiocomunicatiilor, care ii este asociata, pot fi anulate sau una dintre cele doua poate fi anulata, chiar daca cealalta este convocata;
30. - o conferinta de standardizare a telecomunicatiilor aditionala poate fi convocata. 31. 3. Aceste masuri sint luate:
32. a) prin decizia unei conferinte a plenipotentiarilor;
33. b) la recomandarea conferintei mondiale precedente a sectorului interesat, sub rezerva aprobarii de catre Consiliu;
34. c) la cererea a cel putin unui sfert dintre membrii uniunii, adresata individual secretarului general; sau
35. d) la propunerea Consiliului.
36. 4. O conferinta regionala a radiocomunicatiilor este convocata:
37. a) prin decizia unei conferinte a plenipotentiarilor;
38. b) la recomandarea unei precedente conferinte mondiale sau regionale a radiocomunicatiilor, sub rezerva aprobarii ei de Consiliu;
39. c) la cererea a cel putin unui sfert dintre membrii uniunii ce apartin regiunii respective, adresata individual secretarului general; sau
40. d) la propunerea Consiliului.
41. 5.(1) Locul precis si datele exacte ale unei conferinte mondiale sau regionale sau ale unei adunari a radiocomunicatiilor pot fi fixate de o conferinta a plenipotentiarilor.
42. (2) In absenta unei decizii asupra acestui subiect, locul precis si datele exacte sint determinate de catre Consiliu cu acordul majoritatii membrilor uniunii, daca este cazul unei conferinte mondiale sau unei adunari a radiocomunicatiilor, si de majoritatea membrilor uniunii ce apartin regiunii considerate, daca este cazul unei conferinte regionale; in ambele cazuri se aplica dispozitiile nr. 47 de mai jos.
43. 6. (1) Locul precis si datele exacte ale unei conferinte sau ale unei adunari pot fi schimbate:
44. a) la cererea a cel putin unui sfert dintre membrii uniunii, daca este cazul unei conferinte mondiale sau unei adunari sau a unui sfert dintre membrii uniunii ce apartin regiunii considerate, daca este cazul unei conferinte regionale. Cererile sint adresate individual secretarului general, care sesizeaza Consiliul despre acestea, in scopul aprobarii; sau
45. b) la propunerea Consiliului.
46. (2) In cazurile vizate la nr. 44 si 45 de mai sus, modificarile propuse nu sint definitiv adoptate decit cu acordul majoritatii membrilor uniunii, daca este cazul unei conferinte mondiale sau unei adunari, sau al majoritatii membrilor uniunii ce apartin regiunii considerate, daca este cazul unei conferinte regionale, sub rezerva dispozitiilor nr. 47 de mai jos.
47. 7. In consultarile vizate la nr. 42, 46, 118, 123, 138, 302, 304, 305, 307 si 312 ale prezentei conventii, membrii uniunii care nu au raspuns in termenul fixat de Consiliu sint considerati ca nu au participat la aceste consultari si, in consecinta, nu sint luati in considerare la calcularea majoritatii. Daca numarul de raspunsuri primite nu a depasit jumatate din numarul membrilor uniunii consultati, se procedeaza la o noua consultare, al carei rezultat va fi determinat indiferent de numarul de voturi exprimate.
48. 8. (1) Conferintele mondiale ale telecomunicatiilor internationale sint convocate prin decizia Conferintei plenipotentiarilor.
49. (2) Dispozitiile referitoare la convocarea unei conferinte mondiale a radiocomunicatiilor, adoptate ordinii sale de zi si conditiile de participare se aplica, de asemenea, dupa cum se cuvine, conferintelor mondiale ale telecomunicatiilor internationale.

SECTIUNEA a II-a

ART. 4
Consiliul
50. 1.(1) Consiliul este compus din patruzeci si trei de membri ai uniunii, alesi de Conferinta plenipotentiarilor.
51. 2.(1) Consiliul se reuneste o data pe an, in sesiune ordinara, la sediul uniunii.
52. (2) In cursul acestei sesiuni el poate decide sa se tina in mod exceptional o sesiune aditionala.
53. (3) In intervalul dintre sesiunile ordinare, el poate sa fie convocat, in principiu la sediul uniunii, de catre presedintele sau, la cererea majoritatii membrilor sai sau la initiativa presedintelui sau, in conditiile prevazute la nr. 18 al prezentei conventii.
54. 3. Consiliul nu ia decizii decit atunci cind este in sesiune. In mod exceptional, Consiliul, reunit in sesiune, poate decide ca o anumita problema va fi reglementata prin corespondenta.
55. 4. La inceputul fiecarei sesiuni ordinare, Consiliul alege dintre reprezentantii membrilor sai si tinind seama de principiul rotatiei intre regiuni pe presedinte si vicepresedintele sau. Acestia ramin in functie pina la deschiderea sesiunii ordinare urmatoare si nu sint reeligibili. Vicepresedintele inlocuieste presedintele in absenta acestuia.
56. 5. In masura in care este posibil, persoana desemnata de catre un membru al Consiliului pentru a participa la Consiliu este un functionar al administratiei sale de telecomunicatii sau este direct responsabil in fata acestei administratii sau in numele acesteia; aceasta persoana trebuie sa fie calificata, avind in vedere experienta sa in serviciile de telecomunicatii.
57. 6. Doar cheltuielile de calatorie, de subzistenta si de asigurari angajate de catre reprezentantul fiecaruia dintre membrii Consiliului, pentru a-si exercita functiile sale la sesiunile Consiliului, sint in sarcina uniunii.
58. 7. Reprezentantul fiecaruia dintre membrii Consiliului are dreptul de a asista, in calitate de observator, la toate reuniunile sectoarelor uniunii.
59. 8. Secretarul general isi asuma functiile secretarului Consiliului.
60. 9. Secretarul general, vicesecretarul general si directorii birourilor participa, cu drepturi depline, la deliberarile Consiliului, dar fara sa ia parte la vot. Totusi, Consiliul poate sa tina sedinte rezervate doar reprezentantilor membrilor sai.
61. 10 Consiliul examineaza in fiecare an raportul intocmit de secretarul general asupra politicii si planificarii strategice, recomandate uniunii conform directivelor generale ale Conferintei plenipotentiarilor si ii da cursul pe care il considera potrivit.
62. 11. Consiliul supervizeaza, in intervalul ce separa conferintele plenipotentiarilor, gestiunea si administrarea globala ale uniunii. Indeosebi, Consiliul:
63. (1) aproba si revizuieste Statutul personalului si Regulamentul financiar al uniunii si celelalte regulamente pe care le considera necesare, tinind cont de practica curenta a Organizatiei Natiunilor Unite si a institutiilor specializate care aplica regimul comun al salariilor, indemnizatiilor si pensiilor;
64. (2) ajusteaza, daca este necesar:
65. a) treptele de baza ale salariilor personalului din categoriile profesionala si superioara, cu exceptia posturilor la care se prevad alegeri, in scopul adaptarii lor la treptele de baza ale salariilor fixate de Natiunile Unite pentru categoriile corespondente ale regimului comun;
66. b) treptele de baza ale salariilor personalului din categoria servicii generale, in scopul adaptarii lor la salariile aplicate de Natiunile Unite si institutiile specializate la sediul uniunii;
67. c) indemnizatiile de post ale categoriilor profesionala si superioara, precum si cele ale posturilor la care se prevad alegeri, conform deciziilor Natiunilor Unite valabile pentru sediul uniunii;
68. d) indemnizatiile de care beneficiaza intreg personalul uniunii, in concordanta cu toate modificarile adoptate in regimul comun al Natiunilor Unite;
69. (3) ia deciziile necesare pentru a asigura repartitia geografica echitabila a personalului uniunii si controleaza executarea acestor decizii;
70. (4) decide adoptarea propunerilor de reforme majore referitoare la organizarea Secretariatului general si a birourilor sectoarelor uniunii, conforme cu Constitutia si prezenta conventie, care ii sint supuse de catre secretarul general dupa ce au fost examinate de catre Comitetul de coordonare;
71. (5) examineaza si stabileste planurile plurianuale referitoare la locurile de munca si la personal, precum si la programele de dezvoltare a resurselor umane ale uniunii si furnizeaza orientari in ceea ce priveste efectivele uniunii, referitoare la nivelul sau la structura acestor efective, tinind cont de directivele generale ale Conferintei plenipotentiarilor si dispozitiilor pertinente ale art. 27 al Constitutiei;
72. (6) ajusteaza, daca este necesar, contributiile uniunii si ale personalului la Casa comuna a pensiilor personalului Natiunilor Unite, conform statutului si regulamentului acestei case, precum si indemnizatiile de scumpire a vietii, care se acorda beneficiarilor Casei de asigurari a personalului uniunii, conform practicii acesteia;
73. (7) examineaza si stabileste bugetul bienal al uniunii si examineaza bugetul previzibil pentru ciclul de 2 ani ce urmeaza bugetului stabilit, tinind seama de deciziile Conferintei plenipotentiarilor referitoare la nr. 49 al Constitutiei si de limitele fixate pentru cheltuieli de aceasta Conferinta, conform dispozitiilor nr. 50 al Constitutiei; realizeaza toate economiile posibile, insa are in vedere obligatia pe care o are uniunea de a obtine rezultate satisfacatoare cit mai rapid posibil. Facind aceasta, Consiliul tine seama de opiniile Comitetului de coordonare expuse in raportul secretarului general, despre care se mentioneaza la nr. 86 al prezentei conventii, si de raportul de gestiune financiara mentionat la nr. 101 al prezentei conventii;
74. (8) face aranjamentele necesare in vederea verificarii anuale a conturilor uniunii stabilite de catre secretarul general si aproba aceste conturi, daca este cazul, pentru a le supune urmatoarei conferinte a plenipotentiarilor;
75. (9) da dispozitiile necesare pentru convocarea conferintelor uniunii si furnizeaza Secretariatului general si sectoarelor uniunii, cu acordul majoritatii membrilor uniunii, daca este cazul unei conferinte mondiale sau al majoritatii membrilor uniunii ce apartin regiunii interesate, daca este cazul unei conferinte regionale, directivele potrivite in ceea ce priveste asistenta lor tehnica si de alta natura la pregatirea si organizarea conferintelor;
76. (10) ia deciziile necesare in ceea ce priveste nr. 28 al prezentei conventii;
77. (11) decide asupra punerii in aplicare a deciziilor care sint luate de conferinte si care au repercursiuni financiare;
78. (12) in limitele prescrise de Constitutie, de prezenta conventie si de regulamentele administrative, ia toate celelalte masuri considerate necesare pentru buna functionare a uniunii;
79. (13) da toate dispozitiile necesare, dupa acordul majoritatii membrilor uniunii, pentru a rezolva, cu titlu provizoriu, cazurile neprevazute in Constitutie, in prezenta conventie, in regulamentele administrative si anexele lor, pentru solutionarea carora nu este posibil sa se astepte urmatoarea conferinta competenta;
80. (14) este insarcinat sa asigure coordonarea cu toate organizatiile internationale vizate la art. 49 si 50 ale Constitutiei. In acest scop, incheie in numele uniunii acorduri provizorii cu organizatiile internationale vizate la art. 50 al Constitutiei si cu Natiunile Unite, in aplicarea Acordului dintre Organizatia Natiunilor Unite si Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor; aceste acorduri provizorii trebuie sa fie supuse urmatoarei conferinte a plenipotentiarilor in conformitate cu dispozitiile pertinente ale art. 8 al Constitutiei;
81. (15) trimite membrilor uniunii, cit mai repede posibil, dupa fiecare dintre sesiunile sale, procese-verbale succinte ale lucrarilor sale, precum si toate documentele pe care le considera utile;
82. (16) supune Conferintei plenipotentiarilor un raport asupra activitatii uniunii de la ultima conferinta a plenipotentiarilor, precum si recomandarile pe care le considera potrivite.

SECTIUNEA a III-a

ART. 5
Secretariatul general
83. 1. Secretarul general:
84. a) este responsabil al gestiunii globale a resurselor uniunii; el poate delega gestiunea unei parti din aceste resurse vicesecretarului general, precum si directorilor birourilor, dupa consultarea, la nevoie, a Comitetului de coordonare;
85. b) coordoneaza activitatile Secretariatului general si ale sectoarelor uniunii, tinind seama de opiniile Comitetului de coordonare, in scopul de a asigura o utilizare cit mai eficienta si mai economica posibil a resurselor uniunii;
86. c) dupa consultarea Comitetului de coordonare si tinind seama de opiniile acestuia, pregateste si supune Consiliului un raport anual despre starea evolutiei mediului telecomunicatiilor si care contine recomandari referitoare la politica si strategia viitoare ale uniunii, cum se stipuleaza la nr. 61 al prezentei conventii, precum si o evaluare a repercursiunilor lor financiare;
87. d) organizeaza activitatea Secretariatului general si numeste personalul acestuia, conformindu-se directivelor date de Conferinta plenipotentiarilor si regulamentelor stabilite de Consiliu;
88. e) ia masurile administrative referitoare la birourile sectoarelor uniunii si numeste personalul acestor birouri pe baza alegerii si propunerilor directorului biroului respectiv, decizia finala de numire sau de concediere apartinind, totusi, secretarului general;
89. f) aduce la cunostinta Consiliului orice decizie luata de Organizatia Natiunilor Unite si institutiile specializate, care afecteaza conditiile de serviciu, indemnizatiile si pensiile regimului comun;
90. g) vegheaza la aplicarea oricarui regulament adoptat de Consiliu;
91. h) furnizeaza avize juridice uniunii;
92. i) supervizeaza, pentru cerintele gestiunii administrative, personalul uniunii, in scopul de a asigura o folosire cit mai eficace posibila a acestui personal si de a-i aplica conditiile de lucru ale regimului comun. Personalul desemnat pentru a asista direct pe directorii birourilor este plasat sub autoritatea administrativa a secretarului general si lucreaza sub ordinele directe ale directorilor respectivi, dar conform directivelor administrative generale ale Consiliului;
93. j) in interesul general al uniunii si in consultare cu directorii birourilor interesate, repartizeaza temporar functionari pe alte posturi decit cele pe care au fost numiti in functie de fluctuatiile activitatii la sediul uniunii;
94. k) da, de comun acord cu directorul biroului interesat, dispozitiile administrative si financiare necesare privind conferintele si reuniunile fiecarui sector;
95. l) asigura activitatea de secretariat, adecvata, care precede si care urmeaza conferintelor uniunii, tinind seama de responsabilitatile fiecarui sector;
96. m) pregateste recomandari pentru prima reuniune a sefilor de delegatie, mentionata la nr. 342 al prezentei conventii, tinind seama de rezultatul eventualelor consultari regionale;
97. n) asigura, daca este cazul in cooperare cu guvernul care invita, secretariatul conferintelor uniunii si, daca este necesar, in colaborare cu directorul interesat, furnizeaza serviciile necesare tinerii reuniunilor uniunii, facind apel, in masura in care se apreciaza ca necesar, la personalul uniunii in conformitate cu nr. 93 de mai sus. Secretarul general poate, de asemenea, la cerere si pe baza unui contract, sa asigure secretariatului oricarei alte reuniuni referitoare la telecomunicatii;
98. o) da dispozitiile necesare pentru a asigura publicarea si distribuirea in timp oportun a documentelor de serviciu, a buletinelor de informare, precum si a altor documente si dosare care au fost stabilite de Secretariatul general si sectoare sau care au fost comunicate uniunii, sau a caror publicare este ceruta de conferinte sau de Consiliu. Consiliul tine la zi lista documentelor de publicat, dupa ce a consultat conferinta respectiva cu privire la documentele de serviciu si la alte documente a caror publicare este ceruta de conferinte;
99. p) publica periodic, cu ajutorul informatiilor centralizate sau puse la dispozitia sa, inclusiv cele pe care le poate culege de la alte organizatii internationale, un jurnal de informare si de documentare generala despre telecomunicatii;
100. q) dupa consultarea Comitetului de coordonare si dupa ce a realizat toate economiile posibile, pregateste si supune Consiliului un proiect de buget bienal ce acopera cheltuielile uniunii in limitele fixate de Conferinta plenipotentiarilor. Acest proiect de buget se compune dintr-un buget global ce regrupeaza bugetele bazate pe costurile fiecaruia dintre cele trei sectoare, stabilite conform directivelor bugetare ce provin de la secretarul general si care cuprinde doua versiuni. O versiune corespunde unei cresteri zero pentru unitatea contributiva, cealalta, unei cresteri inferioare sau egale oricarei limite fixate de Conferinta plenipotentiarilor, dupa prelevarea eventuala de fonduri din contul de provizie. Rezolutia referitoare la buget, dupa aprobarea de catre Consiliu, este transmisa cu titlu informativ tuturor membrilor uniunii;
101. r) cu ajutorul Comitetului de coordonare, stabileste un raport anual de gestiune financiara, conform dispozitiilor Regulamentului financiar si il prezinta Consiliului. Un raport de gestiune financiara si un cont recapitulativ sint stabilite si supuse urmatoarei conferinte a plenipotentiarilor in scopul examinarii si aprobarii definitive;
102. s) cu ajutorul Comitetului de coordonare, stabileste un raport anual asupra activitatii uniunii, care este transmis, dupa aprobarea Consiliului, tuturor membrilor;
103. t) indeplineste toate celelalte functii de secretariat ale uniunii;
104. u) indeplineste orice alta functie pe care i-o incredinteaza Consiliul.
105. 2. Secretarul general sau vicesecretarul general poate asista, cu titlu consultativ, la conferintele uniunii; secretarul general sau reprezentantul sau poate participa, cu titlu consultativ, la toate celelalte reuniuni ale uniunii.

SECTIUNEA a IV-a

ART. 6
Comitetul de coordonare
106. 1.(1) Comitetul de coordonare asista si sfatuieste secretarul general asupra tuturor problemelor mentionate in dispozitiile pertinente ale art. 26 al Constitutiei, precum si ale articolelor corespunzatoare ale prezentei conventii.
107. (2) Comitetul este insarcinat sa asigure coordonarea cu toate organizatiile internationale mentionate la art. 49 si 50 ale Constitutiei, in ceea ce priveste reprezentarea uniunii la conferintele acestor organizatii.
108. (3) Comitetul examineaza rezultatele activitatilor uniunii si asista secretarul general in pregatirea raportului vizat la nr. 86 al prezentei conventii, care este supus Consiliului.
109. 2. Comitetul trebuie sa se straduiasca sa formuleze concluziile sale prin acord unanim. Daca nu este sprijinit de majoritatea comitetului, presedintele poate, in circumstante exceptionale, sa ia decizii pe propria lui raspundere, daca el apreciaza ca rezolvarea problemelor in cauza este urgenta si nu poate astepta urmatoarea sesiune a Consiliului. In aceste circumstante, face un raport prompt si scris membrilor Consiliului asupra acestor probleme, indicind motivele ce l-au determinat sa ia aceste masuri si comunicindu-le opiniile, expuse in scris, ale celorlalti membri ai comitetului. Daca problemele studiate in asemenea circumstante nu sint urgente, dar totusi importante, ele trebuie supuse examinarii Consiliului la urmatoarea sa sesiune.
110. 3. Presedintele convoaca comitetul cel putin o data pe luna; comitetul poate, de asemenea, sa se reuneasca, in caz de necesitate, la cererea a doi dintre membrii sai.
111. 4. Un raport asupra lucrarilor Comitetului de coordonare este stabilit si comunicat membrilor Consiliului, la cerere.

SECTIUNEA a V-a
Sectorul de radiocomunicatii

ART. 7
Conferintele mondiale ale radiocomunicatiilor
112. 1. Conform nr. 90 al Constitutiei, o conferinta mondiala a radiocomunicatiilor este convocata pentru a examina probleme specifice de radiocomunicatii. O conferinta mondiala a radiocomunicatiilor trateaza punctele inscrise pe ordinea de zi, adoptata in conformitate cu dispozitiile pertinente ale prezentului articol.
113. 2.(1) Ordinea de zi a unei conferinte mondiale a radiocomunicatiilor poate sa cuprinda:
114. a) revizuirea partiala sau, in mod exceptional, totala a Regulamentului radiocomunicatiilor mentionat la art. 4 al Constitutiei;
115. b) orice alta problema cu caracter mondial care este de competenta conferintei;
116. c) un punct referitor la instructiunile de dat Comitetului Regulamentului radiocomunicatiilor si Biroului radiocomunicatiilor cu privire la activitatile lor si la examinarea acestora;
117. d) adoptarea problemelor pe care adunarile radiocomunicatiilor trebuie sa le studieze, precum si a celor pe care aceasta adunare va trebui sa le examineze cu privire la viitoarele conferinte ale radiocomunicatiilor.
118. (2) Cadrul general al acestei ordini de zi ar trebui sa fie fixat cu 4 ani inainte, iar ordinea de zi definitiva este fixata de Consiliu, de preferinta cu 2 ani inaintea conferintei, cu acordul majoritatii membrilor uniunii, sub rezerva dispozitiilor nr. 47 al prezentei conventii.
119. (3) Aceasta ordine de zi cuprinde orice problema a carei includere a fost decisa de o conferinta a plenipotentiarilor.
120. 3.(1) Aceasta ordine de zi poate sa fie schimbata:
121. a) la cererea a cel putin un sfert dintre membrii uniunii, aceste cereri fiind adresate individual secretarului general, care sesizeaza Consiliul in scopul aprobarii; sau
122. b) la propunerea Consiliului.
123. (2) Proiectele de modificare a ordinii de zi a unei conferinte mondiale a radiocomunicatiilor nu sint definitiv adoptate decit cu acordul majoritatii membrilor uniunii sub rezerva dispozitiilor de la nr. 47 al prezentei conventii.
124. 4. In plus, conferinta:
125. (1) examineaza si aproba raportul directorului biroului asupra activitatii sectorului, dupa ultima conferinta;
126. (2) adreseaza recomandari Consiliului in ceea ce priveste punctele inscrise pe ordinea de zi a unei viitoare conferinte, expune opiniile sale despre ordinea de zi a conferintelor pentru un ciclu de cel putin 4 ani si evalueaza repercursiunile lor financiare;
127. (3) include in deciziile sale instructiuni sau solicitari, dupa caz, secretarului general si sectoarelor uniunii.
128. 5. Presedintele si vicepresedintii adunarii radiocomunicatiilor, ai comisiei (comisiilor) de studii pertinent(e) pot participa la conferinta mondiala a radiocomunicatiilor asociata.
ART. 8
Adunarile radiocomunicatiilor
129. 1. O adunare a radiocomunicatiilor examineaza recomandarile referitoare la problemele pe care ea le-a adoptat conform propriilor sale proceduri sau care ii sint supuse de Conferinta plenipotentiarilor, de o alta conferinta, de Consiliu sau de Comitetul Regulamentului radiocomunicatiilor si, dupa caz, formuleaza recomandari in acest subiect.
130. 2. In ceea ce priveste nr. 129 de mai sus, adunarea radiocomunicatiilor:
131. (1) examineaza rapoartele comisiilor de studii stabilite conform dispozitiilor de la nr. 157 de mai jos si aproba, modifica sau respinge proiectele de recomandari pe care le contin aceste rapoarte;
132. (2) tinind seama de necesitatea de a limita la minimum sarcinile ce incarca uniunea, aproba programul de lucru ce decurge din examinarea problemelor existente si a noilor probleme, evalueaza gradul de prioritate si de urgenta a acestor probleme ca si incidenta financiara a studierii lor si fixeaza termenul pentru a le duce la bun sfirsit;
133. (3) decide, legat de programul de lucru aprobat, prevazut la nr. 132 de mai sus, daca este cazul sa se mentina sau sa se dizolve comisiile de studii sau sa creeze altele noi si atribuie fiecareia problemele de studiat;
134. (4) regrupeaza, atit cit este posibil, problemele care intereseaza tarile in curs de dezvoltare, in scopul de a facilita participarea acestora la studiul lor;
135. (5) da avize asupra problemelor ce decurg din competenta sa, ce raspund la intrebarile formulate de o conferinta mondiala a radiocomunicatiilor;
136. (6) face raport pentru Conferinta mondiala a radiocomunicatiilor, la care este asociata, asupra stadiului de inaintare a lucrarilor privind punctele ce pot fi incluse pe ordinea de zi a viitoarelor conferinte ale radiocomunicatiilor.
137. 3. Adunarea radiocomunicatiilor este prezidata de catre o persoana desemnata de guvernul tarii unde are loc reuniunea sau, cind aceasta reuniune se tine la sediul uniunii, de o persoana aleasa chiar de adunarea respectiva; presedintele este asistat de vicepresedinti alesi de adunare.
ART. 9
Conferintele regionale ale radiocomunicatiilor
138. Ordinea de zi a unei conferinte regionale a radiocomunicatiilor nu poate cuprinde decit probleme de radiocomunicatii particulare cu caracter regional, inclusiv directive destinate Comitetului Regulamentului radiocomunicatiilor si Biroului radiocomunicatiilor referitoare la activitatile ce intereseaza regiunea respectiva, cu conditia ca aceste directive sa nu fie contrare intereselor altor regiuni. Pot fi dezbatute doar problemele inscrise pe ordinea de zi. Dispozitiile de la nr. 118-123 ale prezentei conventii se aplica conferintelor regionale ale radiocomunicatiilor, dar numai in ceea ce priveste membrii regiunii respective.
ART. 10
Comitetul Regulamentului radiocomunicatiilor
139. 1. Comitetul este compus din noua membri alesi de Conferinta plenipotentiarilor.
140. 2. In afara functiilor enuntate la art. 14 al Constitutiei, comitetul examineaza rapoartele directorului Biroului radiocomunicatiilor privind studiul, la cererea uneia sau a mai multor administratii interesate, al cazurilor de perturbatii prejudiciabile si elaboreaza recomandarile necesare.
141. 3. Membrii comitetului au ca obligatie sa participe, cu titlu consultativ, la conferintele radiocomunicatiilor si la adunarile radiocomunicatiilor. Presedintele si vicepresedintele sau reprezentantii lor desemnati au obligatia sa participe, cu titlu consultativ, la conferintele plenipotentiarilor, in toate aceste cazuri, membrii supusi acestor obligatii nu sint autorizati sa participe la aceste conferinte in calitate de membri ai delegatiei lor nationale.
142. 4. In sarcina uniunii sint doar cheltuielile de calatorie, de subzistenta si de asigurari, angajate de membrii comitetului in exercitarea functiilor lor in serviciul uniunii.
143. 5. Metodele de lucru ale comitetului sint urmatoarele:
144. (1) Membrii comitetului aleg dintre ei un presedinte si un vicepresedinte, care isi indeplinesc functiile lor pe o durata de un an. Prin urmare, vicepresedintele succede in fiecare an presedintelui si este ales un nou vicepresedinte. In cazul unei absente a presedintelui si vicepresedintelui, membrii comitetului aleg, pentru circumstanta, un presedinte temporar ales dintre ei.
145. (2) In mod normal, comitetul tine cel mult patru reuniuni pe an la sediul uniunii, in cursul carora cel putin doua treimi dintre membrii sai trebuie sa fie prezenti. El isi poate indeplini sarcinile cu ajutorul mijloacelor moderne de comunicatii.
146. (3) Comitetul trebuie sa se straduiasca sa ia deciziile sale in unanimitate. Daca nu se ajunge la aceasta, o decizie nu este considerata ca valabila decit daca cel putin doua treimi dintre membrii comitetului s-au pronuntat prin vot in favoarea sa. Fiecare membru al comitetului dispune de un vot; votul prin procura este interzis.
147. (4) Comitetul poate adopta dispozitiile interne pe care le considera necesare, conforme cu dispozitiile Constitutiei, ale prezentei conventii si ale Regulamentului radiocomunicatiilor. Aceste dispozitii sint publicate ca parte a regulamentului interior.
ART. 11
Comisiile de studii ale radiocomunicatiilor
148. 1. Comisiile de studii ale radiocomunicatiilor sint stabilite de o adunare a radiocomunicatiilor.
149. 2.(1) Comisiile de studii ale radiocomunicatiilor studiaza problemele care le sint supuse conform dispozitiilor art. 7 al prezentei conventii si redacteaza proiecte de recomandari. Aceste proiecte de recomandari sint supuse aprobarii fie adunarii radiocomunicatiilor fie, intre doua adunari, administratiilor, prin corespondenta, conform procedurilor adoptate de adunare. Recomandarile aprobate dupa una sau cealalta din aceste modalitati au acelasi statut.
150. (2) Sub rezerva dispozitiilor de la nr. 158 de mai jos, studiul problemelor sus-mentionate se dirijeaza in special spre:
151. a) utilizarea spectrului frecventelor radioelectrice in radiocomunicatiile terestre si radiocomunicatiile spatiale (si ale orbitei satelitilor geostationari);
152. b) caracteristicile si calitatea de functionare a sistemelor radioelectrice;
153. c) functionarea statiilor de radiocomunicatie;
154. d) aspectele radiocomunicatie ale problemelor referitoare la pericol si la securitate.
155. (3) Ca regula generala, aceste studii nu iau in considerare problemele de ordin economic, dar in cazurile in care ele presupun comparatii intre mai multe solutii tehnice, factorii economici pot sa fie luati in considerare.
156. 3. Comisiile de studii ale radiocomunicatiilor efectueaza, de asemenea, lucrari pregatitoare referitoare la problemele tehnice, de exploatare si de procedura ce vor fi supuse examinarii conferintelor mondiale si regionale ale radiocomunicatiilor si elaboreaza rapoarte pe acest subiect, conform programului de lucru adoptat in aceasta privinta de o adunare a radiocomunicatiilor sau dupa directivele formulate de Consiliu.
157. 4. Fiecare comisie de studii elaboreaza, pentru adunarea radiocomunicatiilor, un raport ce indica stadiul lucrarilor, recomandarile adoptate conform procedurii de consultare prevazute la nr. 149 de mai sus si proiectele de recomandari noi sau revizuite pe care trebuie sa le examineze adunarea.
158. 5. Tinind seama de dispozitiile nr. 79 al Constitutiei, Sectorul radiocomunicatiilor si Sectorul standardizarii telecomunicatiilor revad in permanenta sarcinile enuntate la nr. 151-154 de mai sus si la nr. 193 al prezentei conventii in ceea ce priveste Sectorul standardizarii telecomunicatiilor, pentru a hotari, de comun acord, modificarile ce trebuie aduse repartizarii problemelor studiate de cele doua sectoare. Aceste doua sectoare lucreaza in strinsa colaborare si adopta proceduri care permit sa efectueze aceasta revizuire si sa incheie aceste acorduri in timpul dorit si de o maniera eficienta. Daca un acord n-a putut fi obtinut, problema poate fi supusa pentru a fi decisa Conferintei plenipotentiarilor, prin intermediul Consiliului.
159. 6. In indeplinirea sarcinilor lor, comisiile de studii ale radiocomunicatiilor trebuie sa acorde atentia cuvenita studierii problemelor si elaborarii recomandarilor direct legate de crearea, dezvoltarea si imbunatatirea telecomunicatiilor in tarile in curs de dezvoltare, la nivel regional si international. Ele isi conduc lucrarile tinind seama, cum se cuvine, de activitatea organizatiilor nationale si regionale si a altor organizatii internationale care se ocupa de radiocomunicatii si coopereaza cu ele in ceea ce priveste necesitatea pentru uniune de a-si pastra pozitia sa superioara in materie de telecomunicatii.
160. In scopul facilitarii examinarii activitatilor Sectorului radiocomunicatiilor, se cuvine sa se ia masuri proprii pentru a incuraja cooperarea si coordonarea cu alte organizatii ce se ocupa cu radiocomunicatiile, cu Sectorul standardizarii telecomunicatiilor si cu Sectorul dezvoltarii telecomunicatiilor. O adunare a radicomunicatiilor hotaraste obligatiile specifice, conditiile de participare si reguli de aplicare a acestor masuri.
ART. 12
Biroul radiocomunicatiilor
161. 1. Directorul Biroului radiocomunicatiilor organizeaza si coordoneaza lucrarile Sectorului radiocomunicatiilor. Functiile biroului sint completate cu functiile specificate in dispozitiile Regulamentului radiocomunicatiilor.
162. 2. Indeosebi directorul,
163. (1) in ceea ce priveste conferintele radiocomunicatiilor:
164. a) coordoneaza lucrarile pregatitoare ale comisiilor de studii si ale biroului, comunica membrilor rezultatele acestor lucrari, aduna comentariile lor si supune conferintei un raport de sinteza, care poate include propuneri de ordin regulamentar;
165. b) participa de drept, dar cu titlu consultativ, la dezbaterile adunarii radiocomunicatiilor si ale comisiilor de studii ale radiocomunicatiilor. Directorul ia toate masurile care se impun pentru pregatirea conferintelor radiocomunicatiilor si a reuniunilor Sectorului radiocomunicatiilor, consultind secretarul general conform dispozitiilor de la nr. 94 al prezentei conventii si, daca este necesar, celelalte sectoare ale uniunii si tinind cont, cum se cuvine, de directivele Consiliului referitoare la executarea acestei pregatiri;
166. c) acorda asistenta sa tarilor in curs de dezvoltare la lucrarile pregatitoare ale conferintelor radiocomunicatiilor;
167. (2) in ceea ce priveste Comitetul Regulamentului radiocomunicatiilor:
168. a) stabileste proiecte de reguli de procedura si le supune spre aprobare Comitetului Regulamentului radiocomunicatiilor; aceste proiecte de reguli de procedura contin printre altele, metodele de calcul si datele necesare aplicarii dispozitiilor Regulamentului radiocomunicatiilor;
169. b) comunica tuturor membrilor uniunii regulile de procedura ale comitetului si aduna observatiile prezentate de administratii referitoare la acest subiect;
170. c) trateaza informatiile comunicate de administratii in aplicarea procedurilor corespunzatoare ale Regulamentului radiocomunicatiilor si a acordurilor regionale si le pregateste, daca este cazul, in scopul publicarii lor sub o forma adecvata;
171. d) aplica regulile de procedura aprobate de comitet, pregateste si publica concluziile pe baza acestor reguli si supune comitetului orice reexaminare a unei concluzii care este ceruta de o administratie si care nu poate fi dusa la bun sfirsit in virtutea acestor reguli de procedura;
172. e) efectueaza, conform dispozitiilor pertinente ale Regulamentului radiocomunicatiilor, inscrierea si inregistrarea metodica a asignatiilor de frecvente si, daca este cazul, a caracteristicilor orbitale asociate si tine la zi Fisierul de referinta internationala al frecventelor; revizuieste inscrierile continute in acest fisier in vederea modificarii sau eliminarii, dupa caz, a inscrisurilor care nu reflecta utilizarea reala a spectrului de frecvente, in acord cu administratia interesata;
173. f) ajuta administratiile interesate, care au facut cerere, sa rezolve cazurile de perturbatii prejudiciabile si, la nevoie, procedeaza la studii si stabileste un raport, pentru examinarea de catre comitet, in care formuleaza proiecte de recomandari in atentia administratiilor interesate;
174. g) asigura functiile de secretar executiv al comitetului;
175. (3) coordoneaza lucrarile comisiilor de studii ale radiocomunicatiilor si este responsabil de organizarea acestor lucrari;
176. (4) in plus, directorul:
177. a) intreprinde studii in scopul furnizarii de avize membrilor, in vederea exploatarii unui numar cit mai mare posibil de cai radioelectrice in regiunile spectrului de frecvente, unde se pot produce perturbatii prejudiciabile, precum si in vederea utilizarii echitabile, eficiente si economice a orbitei satelitilor geostationari, tinind cont de cerintele particulare ale tarilor in curs de dezvoltare, ca si de situatia geografica aparte a anumitor tari;
178. b) schimba cu membrii date sub o forma accesibila in lectura automata si sub alte forme, stabileste si tine la zi documentele si bazele de date ale Sectorului radiocomunicatiilor si ia toate masurile utile cu secretarul general, dupa cum este necesar, pentru ca ele sa fie publicate in limbile de lucru ale uniunii, in conformitate cu nr. 172 al Constitutiei;
179. c) tine la zi dosarele indispensabile cerintelor sale;
180. d) prezinta o dare de seama intr-un raport prezentat Conferintei mondiale a radiocomunicatiilor despre activitatea Sectorului radiocomunicatiilor de la ultima conferinta; daca nici o conferinta mondiala a radiocomunicatiilor nu a fost prevazuta, un raport asupra activitatii sectorului, in perioada de 2 ani ce a urmat de la ultima conferinta, este supus Consiliului si membrilor uniunii;
181. e) stabileste un buget estimativ bazat pe costurile ce corespund cerintelor Sectorului radiocomunicatiilor si il transmite secretarului general pentru a fi examinat de Comitetul de coordonare si incorporat in bugetul uniunii.
182. 3. Directorul alege personalul tehnic si administrativ al biroului, in cadrul bugetului aprobat de Consiliu. Numirea acestui personal tehnic si administrativ este hotarita de secretarul general, de acord cu directorul. Decizia definitiva de numire sau concedierea apartine secretarului general.
183. 4. Directorul acorda sprijinul tehnic necesar Sectorului dezvoltarii telecomunicatiilor in cadrul dispozitiilor Constitutiei si ale prezentei conventii.

SECTIUNEA a VI-a
Sectorul standardizarii telecomunicatiilor

ART. 13
Conferinta mondiala de standardizare a telecomunicatiilor
184. 1. In conformitate cu nr. 104 al Constitutiei, o conferinta mondiala de standardizare este convocata pentru a examina probleme specifice referitoare la standardizarea telecomunicatiilor.
185. 2. Problemele pe care trebuie sa le studieze o conferinta mondiala de standardizare a telecomunicatiilor, asupra carora sint formulate recomandari, sint cele pe care ea le-a adoptat conform propriilor sale proceduri sau cele care ii sint puse de Conferinta plenipotentiarilor, de o alta conferinta sau de catre Consiliu.
186. 3. In conformitate cu dispozitiile nr. 104 al Constitutiei, conferinta:
187. a) examineaza rapoartele stabilite de comisiile de studii conform dispozitiilor nr. 194 al prezentei conventii si aproba, modifica sau respinge proiectele de recomandari pe care le contin aceste rapoarte;
188. b) tinind seama de necesitatea de a mentine la minimum exigentele referitoare la resursele uniunii, aproba programul de lucru ce decurge din examinarea problemelor existente si a noilor probleme, determina gradul lor de prioritate si de urgenta si evalueaza incidenta financiara si calendarul necesar pentru a le dirija cu bine;
189. c) decide, in vederea programului de lucru aprobat, despre care se mentioneaza la nr. 188 de mai sus, daca este cazul sa se mentina sau sa se dizolve comisiile de studii existente sau sa se creeze altele noi, si atribuie fiecareia dintre ele problemele de studiat;
190. d) regrupeaza, pe cit posibil, problemele care intereseaza tarile in curs de dezvoltare, pentru a facilita participarea acestora din urma la studiul problemelor respective;
191. e) examineaza si aproba raportul directorului asupra activitatilor sectorului, dupa ultima conferinta.
ART. 14
Comisiile de studii ale standardizarii telecomunicatiilor
192. 1.(1) Comisiile de studii ale standardizarii telecomunicatiilor studiaza probleme si redacteaza proiecte de recomandari asupra subiectelor care le sint supuse conform dispozitiilor art. 13 al prezentei conventii. Aceste proiecte sint supuse pentru aprobare fie unei conferinte mondiale de standardizare a telecomunicatiilor, fie, intre doua conferinte de acest gen, administratiilor prin corespondenta, dupa procedura adoptata de conferinta. Recomandarile aprobate dupa una sau cealalta din aceste modalitati au acelasi statut.
193. (2) Sub rezerva dispozitiilor nr. 195 de mai jos, comisiile de studii studiaza problemele tehnice, de exploatare si de tarifare si redacteaza recomandari referitoare la acest subiect in vederea standardizarii universale a telecomunicatiilor, mai ales a recomandarilor asupra interconectarii sistemelor radioelectrice in retelele de telecomunicatii publice si asupra calitatii cerute de aceste interconectari; problemele tehnice sau de exploatare care se raporteaza in mod specific radiocomunicatiilor si care sint enuntate la nr. 151-154 ale prezentei conventii, provenite din Sectorul radiocomunicatiilor.
194. (3) Fiecare comisie de studii elaboreaza, pentru Conferinta de standardizare a telecomunicatiilor, un raport indicind stadiul lucrarilor sale, recomandarile adoptate in conformitate cu procedura de consultare prevazuta la nr. 192 de mai sus si proiectele de recomandari, noi sau revizuite, pe care conferinta trebuie sa le examineze.
195. 2. Tinind seama de dispozitiile nr. 105 al Constitutiei, Sectorul standardizarii telecomunicatiilor si Sectorul radiocomunicatiilor revad in permanenta sarcinile enuntate la nr. 193 si 151-154 ale prezentei conventii in ceea ce priveste Sectorul radiocomunicatiilor, in vederea hotaririi, de comun acord, asupra modificarilor aduse repartizarii problemelor studiate pe cele doua sectoare. Aceste sectoare lucreaza in strinsa colaborare si adopta proceduri care permit sa se efectueze aceasta revizuire si sa incheie aceste acorduri in timpul dorit si de o maniera eficace. Daca un acord n-a putut fi obtinut, aceasta problema poate fi supusa, pentru decizie, Conferintei plenipotentiarilor, prin intermediul Consiliului.
196. 3. In indeplinirea sarcinilor lor, comisiile de studii ale standardizarii telecomunicatiilor trebuie sa acorde atentia cuvenita studierii problemelor si elaborarii de recomandari legate direct de crearea, dezvoltarea si perfectionarea telecomunicatiilor in tarile in curs de dezvoltare, la nivel regional si international. Ele trateaza lucrarile lor tinind cont, cum se cuvine, de munca organizatiilor nationale si regionale si a altor organizatii internationale de standardizare si coopereaza cu ele, tinind seama de necesitatea pentru uniune de a-si pastra pozitia sa superioara in materie de standardizare mondiala a telecomunicatiilor.
197. In scopul facilitarii examinarii activitatilor Sectorului standardizarii telecomunicatiilor, se cuvine sa se ia masuri potrivite pentru incurajarea cooperarii si coordonarii cu alte organizatii care se ocupa de standardizare, cu Sectorul radiocomunicatiilor si cu Sectorul dezvoltarii telecomunicatiilor. O conferinta mondiala de standardizare a telecomunicatiilor stabileste obligatiile specifice, conditiile de participare si regulile de aplicare a acestor masuri.
ART. 15
Biroul standardizarii telecomunicatiilor
198. 1. Directorul Biroului standardizarii telecomunicatiilor organizeaza si coordoneaza lucrarile Sectorului standardizarii telecomunicatiilor.
199. 2. Indeosebi, directorul:
200. a) actualizeaza in fiecare an, in acord cu presedintii comisiilor de studii ale standardizarii telecomunicatiilor, programul de munca aprobat de catre Conferinta mondiala de standardizare a telecomunicatiilor;
201. b) participa de drept, dar cu titlu consultativ, la deliberarile conferintelor mondiale de standardizare a telecomunicatiilor si ale comisiilor de studii ale standardizarii telecomunicatiilor. Directorul ia toate masurile care se impun pentru pregatirea conferintelor si a reuniunilor Sectorului standardizarii telecomunicatiilor, consultind Secretariatul general, conform dispozitiilor nr. 94 al prezentei conventii si, daca este necesar, alte sectoare ale uniunii si tinind seama, cum se cuvine, de directivele Consiliului referitoare la executarea acestei pregatiri;
202. c) trateaza informatiile transmise de catre administratii in aplicarea dispozitiilor pertinente ale Regulamentului telecomunicatiilor internationale sau a deciziilor Conferintei mondiale de standardizare a telecomunicatiilor si le pregateste, daca este cazul, in scopul publicarii intr-o forma corespunzatoare;
203. d) schimba date cu membrii, intr-o forma accesibila in lectura automata si sub alte forme, stabileste si, la nevoie, tine la zi documentele si bazele de date ale Sectorului standardizarii telecomunicatiilor si ia masuri dorite impreuna cu secretarul general, dupa cum este necesar, pentru ca ele sa fie publicate in limbile de lucru ale uniunii, conform nr. 172 al Constitutiei;
204. e) informeaza, intr-un raport prezentat Conferintei mondiale de standardizare a telecomunicatiilor, despre activitatea sectorului de la ultima conferinta si supune Consiliului si membrilor uniunii un raport de activitate a acestui sector in timpul perioadei de 2 ani ce urmeaza dupa ultima conferinta, afara de cazul daca o a doua conferinta este convocata;
205. f) stabileste un buget estimativ, fundamentat pe costurile care corespund cerintelor Sectorului standardizarii telecomunicatiilor, si il transmite secretarului general pentru ca el sa fie examinat de Comitetul de coordonare si incorporat in bugetul uniunii.
206. 3. Directorul alege personalul tehnic si administrativ al Biroului standardizarii telecomunicatiilor, in cadrul bugetului aprobat de catre Consiliu. Numirea acestui personal tehnic si administrativ este aprobata de secretarul general, de acord cu directorul. Decizia definitiva de numire sau de concediere apartine secretarului general.
207. 4. Directorul acorda sprijin tehnic necesar Sectorului dezvoltarii telecomunicatiilor in cadrul dispozitiilor Constitutiei si ale prezentei conventii.

SECTIUNEA a VII-a
Sectorul dezvoltarii telecomunicatiilor

ART. 16
Conferinte de dezvoltare a telecomunicatiilor
208. 1. In conformitate cu dispozitiile nr. 118 al Constitutiei, rolul conferintelor de dezvoltare a telecomunicatiilor este:
209. a) conferintele mondiale de dezvoltare a telecomunicatiilor stabilesc programe de lucru si directive pentru a defini problemele si prioritatile referitoare la dezvoltarea telecomunicatiilor si dau orientari Sectorului telecomunicatiilor pentru programul sau de lucru. In functie de cerinte, ele pot constitui comisii de studii;
210. b) conferintele regionale de dezvoltare a telecomunicatiilor pot furniza avize Biroului de dezvoltare a telecomunicatiilor asupra cerintelor si caracteristicilor specifice in materie de telecomunicatii ale regiunii respective; ele pot, de asemenea, sa prezinte recomandari conferintelor mondiale de dezvoltare a telecomunicatiilor;
211. c) conferintele de dezvoltare ale telecomunicatiilor trebuie sa fixeze obiectivele si strategiile pentru dezvoltarea echilibrata a telecomunicatiilor mondiale si regionale, acordind o atentie deosebita extinderii si modernizarii retelelor si serviciilor tarilor in curs de dezvoltare, precum si mobilizarii resurselor necesare in acest scop. Ele constituie un cadru pentru examinarea problemelor de politica generala, de organizare, de exploatare, regulamentare, tehnice, financiare si ale aspectelor conexe, inclusiv cautarea de noi surse de finantare si punerea lor in aplicare;
212. d) conferintele mondiale si regionale de dezvoltare a telecomunicatiilor, in domeniul respectiv de competenta, examineaza rapoartele care le sint supuse si evalueaza activitatile sectorului; ele pot, de asemenea, sa examineze problemele de dezvoltare a telecomunicatiilor referitoare la activitatile altor sectoare ale uniunii.
213. 2. Proiectul ordinii de zi a conferintelor de dezvoltare a telecomunicatiilor este stabilit de catre directorul Biroului de dezvoltare a telecomunicatiilor; el este supus de secretarul general aprobarii Consiliului, cu asentimentul unei majoritati a membrilor uniunii, in cazul unei conferinte mondiale sau a unei majoritati a membrilor uniunii apartinind regiunii interesate, in cazul unei conferinte regionale, sub rezerva dispozitiilor nr. 47 al prezentei conventii.
ART. 17
Comisiile de studii ale dezvoltarii telecomunicatiilor
214. 1. Comisiile de studii ale dezvoltarii telecomunicatiilor studiaza problemele telecomunicatiilor specifice, inclusiv problemele mentionate la nr. 211 al prezentei conventii, care intereseaza tarile in curs de dezvoltare. Aceste comisii de studii sint in numar restrins si sint create pentru o perioada limitata, tinind seama de resursele disponibile. Ele au mandate specifice, trateaza chestiuni si probleme care prezinta un interes prioritar pentru tarile in curs de dezvoltare si sint axate pe sarcini.
215. 2. Tinind seama de dispozitiile nr. 119 al Constitutiei, Sectorul radiocomunicatiilor, Sectorul standardizarii telecomunicatiilor si Sectorul dezvoltarii telecomunicatiilor revad in permanenta problemele pe care le studiaza, pentru a se pune de acord asupra repartizarii activitatii, armonizarii eforturilor si ameliorarii coordonarii. Aceste sectoare adopta proceduri care permit sa se efectueze aceasta revizuire si sa se incheie aceste acorduri in timpul dorit si intr-o maniera eficace.
ART. 18
Biroul de dezvoltare a telecomunicatiilor si Comitetul consultativ pentru dezvoltarea telecomunicatiilor
216. 1. Directorul Biroului de dezvoltare a telecomunicatiilor organizeaza si coordoneaza lucrarile Sectorului dezvoltarii telecomunicatiilor.
217. 2. Indeosebi, directorul:
218. a) participa de drept, insa cu titlu consultativ, la deliberarile conferintelor mondiale de dezvoltare a telecomunicatiilor. Directorul ia toate masurile privind pregatirea conferintelor si a reuniunilor Sectorului dezvoltarii telecomunicatiilor, consultind secretarul general conform dispozitiilor nr. 94 al prezentei conventii si, daca este necesar, celelalte sectoare ale uniunii, tinind seama, cum se cuvine, de directivele Consiliului referitoare la realizarea acestei pregatiri;
219. b) trateaza informatiile comunicate de catre administratii in aplicarea rezolutiilor si deciziilor pertinente ale Conferintei plenipotentiarilor si ale conferintelor de dezvoltare a telecomunicatiilor si le pregateste, daca este cazul, in scopul publicarii sub o forma potrivita;
220. c) schimba cu membrii date intr-o forma accesibila pentru lectura automata si sub alte forme, stabileste si, la nevoie, tine la zi documentele si bazele de date ale Sectorului dezvoltarii telecomunicatiilor si ia masurile dorite impreuna cu secretarul general pentru ca, daca este cazul, ele sa fie publicate in limbile de lucru ale uniunii, conform nr. 172 al Constitutiei;
221. d) culege si pregateste, in scopul publicarii, in colaborare cu secretarul general si cu celelalte sectoare al uniunii, informatiile cu caracter tehnic sau administrativ care ar putea sa fie deosebit de utile pentru tarile in curs de dezvoltare, spre a le ajuta sa-si amelioreze retelele lor de telecomunicatii. Atentia acestor tari este in mod egal atrasa posibilitatilor oferite de programele internationale plasate sub auspiciile Natiunilor Unite;
222. e) informeaza intr-un raport, prezentat Conferintei mondiale de dezvoltare a telecomunicatiilor, despre activitatea sectorului dupa ultima conferinta si supune Consiliului, precum si membrilor uniunii, un raport asupra activitatii acestui sector in timpul unei perioade de 2 ani care urmeaza ultimei conferinte;
223. f) stabileste un buget estimativ, fundamentat pe costurile care corespund cerintelor Sectorului dezvoltarii telecomunicatiilor, si il transmite secretarului general, pentru a fi examinat de catre Comitetul de coordonare si inglobat in bugetul uniunii.
224. 3. Directorul lucreaza in colaborare cu alti functionari alesi si se straduieste sa intareasca rolul de catalizator al uniunii, in vederea stimularii dezvoltarii telecomunicatiilor; el da dispozitiile necesare, in colaborare cu directorul biroului interesat, pentru convocarea reuniunilor de informare referitoare la activitatile sectorului corespunzator.
225. 4. La cererea membrilor interesati, directorul, cu concursul directorilor celorlalte birouri si, daca este cazul, al secretarului general, face studii si da sfaturi asupra problemelor referitoare la telecomunicatiile lor nationale. In cazul in care acest studiu implica compararea mai multor solutii tehnice posibile, pot fi luati in considerare factorii economici.
226. 5. Directorul alege personalul tehnic si administrativ al Biroului de dezvoltare a telecomunicatiilor, in cadrul bugetului aprobat de catre Consiliu. Numirea acestui personal este hotarita de secretarul general, in acord cu directorul. Decizia definitiva de numire sau de concediere apartine secretarului general.
227. 6. Se stabileste un comitet consultativ pentru dezvoltarea telecomunicatiilor, iar membrii sai sint numiti de catre director, dupa consultarea secretarului general. Comitetul este compus din personalitati, corespunzator unei repartizari largi si echitabile de interese si de competente in materie de dezvoltare a telecomunicatiilor; el isi alege presedintele dintre membrii sai. Comitetul sfatuieste directorul, care participa la reuniunile sale, asupra prioritatilor si strategiilor care trebuie puse in practica in cadrul activitatilor de dezvoltare a telecomunicatiilor uniunii. El recomanda, mai ales, masuri vizind incurajarea cooperarii si coordonarii cu alte organizatii care se ocupa cu dezvoltarea telecomunicatiilor.

SECTIUNEA a VIII-a
Dispozitii comune celor trei sectoare

ART. 19
Participarea de entitati si organizatii, altele decit administratiile, la activitatile uniunii
228. 1. Secretarul general si directorii birourilor incurajeaza entitatile si organizatiile de mai jos sa participe mai amplu la activitatile uniunii:
229. a) exploatari recunoscute, organisme stiintifice sau industriale si organisme de finantare sau de dezvoltare aprobate de catre membrul interesat;
230. b) alte entitati care se ocupa de probleme de telecomunicatii, aprobate de catre membrul interesat;
231. c) organizatii regionale si alte organizatii internationale ale telecomunicatiilor, de standardizare, de finantare sau de dezvoltare.
232. 2. Directorii birourilor lucreaza in strinsa colaborare cu entitatile si organizatiile care sint admise sa participe la lucrarile unuia sau ale mai multor sectoare ale uniunii.
233. 3. Orice cerere de participare la lucrarile unui sector, formulata de catre o entitate mentionata la nr. 229 de mai sus in conformitate cu dispozitiile pertinente ale Constitutiei si ale prezentei conventii si aprobate de catre membrul interesat, este adresata de catre acest membru secretarului general.
234. 4. Orice cerere a unei entitati mentionate la nr. 230 de mai sus, prezentata de catre membrul interesat, este tratata dupa o procedura stabilita de catre Consiliu. Conformitatea unei cereri de acest tip cu aceasta procedura face obiectul unei examinari din partea Consiliului.
235. 5. Orice cerere de participare la lucrarile unui sector, formulata de catre o entitate sau organism mentionat la nr. 231 de mai sus (cu exceptia organizatiilor vizate la nr. 260 si 261 ale prezentei conventii), este transmisa secretarului general si tratata conform procedurilor stabilite de catre Consiliu.
236. 6. Orice cerere de participare la lucrarile unui sector, formulata de catre o organizatie mentionata la nr. 260-262 ale prezentei conventii, este transmisa secretarului general, si organizatia interesata este inscrisa pe listele mentionate la nr. 237 de mai jos.
237. 7. Secretarul general stabileste si tine la zi, pentru fiecare sector, listele tuturor entitatilor si organizatiilor vizate la nr. 229-231, cit si la nr. 260-262 ale prezentei conventii care sint admise sa participe la lucrarile sectoarelor. El publica fiecare dintre aceste liste la intervale potrivite si le aduce la cunostinta tuturor membrilor si directorului biroului interesat. Acest director face cunoscut entitatilor si organizatiilor respective cursul dat cererii lor.
238. 8. Entitatile si organizatiile care figureaza pe listele vizate la nr. 237 de mai sus sint, de asemenea, denumite membri ai sectoarelor uniunii; conditiile participarii lor la lucrarile sectoarelor sint enuntate in prezentul articol, in art. 33 si in alte dispozitii pertinente ale prezentei conventii. Dispozitiile art. 3 al Constitutiei nu le sint aplicabile.
239. 9. O exploatare recunoscuta poate actiona in numele membrului care a recunoscut-o, daca acesta instiinteaza directorul biroului interesat ca el a autorizat-o in acest scop.
240. 10. Orice entitate sau organizatie admisa sa participe la lucrarile unui sector are dreptul sa denunte aceasta participare printr-o notificare adresata secretarului general. Aceasta participare poate, de asemenea, sa fie denuntata, daca este cazul, de catre membrul interesat. Aceasta denuntare capata efect la expirarea unei perioade de un an incepind din ziua primirii notificarii de catre secretarul general.
241. 11. Secretarul general suprima din lista entitatilor si organizatiilor numele acelora care nu sint autorizate sa participe la lucrarile unui sector, conformindu-se criteriilor si procedurilor definite de catre Consiliu.
ART. 20
Conducerea lucrarilor comisiilor de studii
242. 1. Adunarea radiocomunicatiilor, Conferinta mondiala de standardizare a telecomunicatiilor si Conferinta mondiala de dezvoltare a telecomunicatiilor numesc un presedinte pentru fiecare comisie de studii si, in principiu, un singur vicepresedinte. La numirea presedintilor si a vicepresedintilor se va tine cont, indeosebi, de criteriile de competenta si de cerinta unei repartitii geografice echitabile, cit si de necesitatea de a favoriza participarea mai eficace a tarilor in curs de dezvoltare.
243. 2. Daca volumul de lucru al comisiilor de studii o cere, adunarea sau conferintele numesc atitia vicepresedinti cit estimeaza ele ca este necesar, in principiu nu mai mult de doi in total.
244. 3. Daca, in intervalul dintre doua conferinte ale sectorului interesat, presedintele unei comisii de studii nu este in masura sa-si exercite functiile sale si daca n-a fost numit decit un singur vicepresedinte, acesta ia locul presedintelui. In cazul unei comisii de studii la care au fost numiti mai multi vicepresedinti, comisia de studii, in cursul urmatoarei sale reuniuni, alege dintre ei noul sau presedinte si, daca este necesar, un nou vicepresedinte dintre membrii sai. Ea alege, de asemenea, un nou vicepresedinte in cazul in care unul dintre vicepresedinti ar fi impiedicat sa-si exercite functiile sale in cursul perioadei respective.
245. 4. Lucrarile incredintate comisiilor de studii sint, in masura posibilului, tratate prin corespondenta, cu ajutorul mijloacelor de comunicare moderne.
246. 5. Dupa ce a fost consultat secretarul general si dupa coordonare, asa cum se prevede in Constitutie si in conventie, directorul biroului fiecarui sector, tinind seama de deciziile conferintei competente, stabileste planul general al reuniunilor comisiilor de studii.
247. 6. Comisiile de studii pot sa ia masuri in vederea obtinerii din partea membrilor a aprobarii recomandarilor puse la punct intre doua conferinte. Procedurile care se aplica pentru obtinerea acestei aprobari vor fi cele aprobate de conferinta competenta. Recomandarile astfel aprobate vor avea acelasi statut ca cele aprobate de catre conferinta propriu-zisa.
248. 7. Daca este necesar, pot fi constituite grupe de lucru mixte pentru studierea problemelor care necesita participarea expertilor mai multor comisii de studii.
249. 8. Directorul biroului interesat trimite rapoartele finale ale comisiilor de studii, inclusiv o lista de recomandari aprobate in conformitate cu nr. 247 de mai sus, administratiilor, organizatiilor si entitatilor care participa la lucrarile sectorului. Aceste rapoarte sint trimise in cele mai potrivite termene si, in orice caz, suficient de repede ca ele sa parvina destinatarilor, cel putin cu o luna inainte de data conferintei competente care urmeaza.
ART. 21
Recomandarile adresate de o conferinta unei alte conferinte
250. 1. Orice conferinta poate supune unei alte conferinte a uniunii recomandari care apartin domeniului sau de competenta.
251. 2. Aceste recomandari sint adresate in timp util secretarului general pentru a fi reunite, corelate si transmise in conditiile prevazute la nr. 320 al prezentei conventii.
ART. 22
Relatiile sectoarelor intre ele si cu organizatiile internationale
252. 1. Directorii birourilor pot decide, dupa ce au fost efectuate consultari corespunzatoare si dupa o coordonare asa cum se prevede in Constitutie, in conventie si in deciziile conferintelor competente, se organizeaza reuniuni mixte ale comisiilor de studii apartinind la doua sau trei sectoare, in vederea efectuarii studiilor si pregatirii proiectelor de recomandari asupra problemelor de interes comun. Aceste proiecte de recomandari sint supuse conferintelor competente ale sectoarelor respective.
253. 2. La conferintele sau reuniunile unui sector pot sa asiste, cu titlu consultativ, secretarul general, vicesecretarul general, directorii birourilor altor sectoare sau reprezentantii lor, precum si membrii Comitetului Regulamentului radiocomunicatiilor. In caz de necesitate, aceste conferinte sau reuniuni pot sa invite, cu titlu consultativ, reprezentanti ai Secretariatului general sau ai oricarui sector care nu a considerat necesar sa fie reprezentat.
254. 3. Atunci cind un sector este invitat sa participe la o reuniune a unei organizatii internationale, directorul sau este autorizat, tinind seama de dispozitiile nr. 107 al prezentei conventii, sa ia masuri pentru a asigura reprezentarea sa cu titlu consultativ.

CAP. 2
Dispozitii generale privind conferintele

ART. 23
Invitarea si admiterea la conferintele plenipotentiarilor cind exista un guvern care invita
255. 1. Locul precis si datele exacte ale conferintei sint fixate in conformitate cu dispozitiile art. 1 al prezentei conventii, dupa consultarea guvernului care invita.
256. 2.(1) Un an inaintea datei de deschidere a conferintei, guvernul care invita trimite o invitatie guvernului fiecarui membru al uniunii.
257. (2) Aceste invitatii pot fi adresate fie direct, fie prin intermediul secretarului general, fie prin intermediul unui alt guvern.
258. 3. Secretarul general invita organizatiile urmatoare sa trimita observatori:
259. a) Organizatia Natiunilor Unite;
260. b) organizatiile regionale de telecomunicatii despre care se mentioneaza la art. 43 al Constitutiei;
261. c) organizatiile interguvernamentale exploatind sistemele prin sateliti;
262. d) institutiile specializate ale Natiunilor Unite, precum si Agentia Internationala a Energiei Atomice.
263. 4.(1) Raspunsurile membrilor trebuie sa parvina guvernului care invita cel putin cu o luna inaintea deschiderii conferintei; ele trebuie, pe cit posibil, sa dea toate indicatiile asupra componentei delegatiei.
264. (2) Aceste raspunsuri pot sa fie adresate guvernului care invita, fie direct, fie prin intermediul secretarului general, fie prin intermediul unui alt guvern.
265. (3) Raspunsurile organizatiilor si institutiilor vizate la nr. 259-262 de mai sus trebuie sa parvina secretarului general cu o luna inaintea datei de deschidere a conferintei.
266. 5. Secretarul general si cele trei birouri ale uniunii sint reprezentate la conferinta cu titlu consultativ.
267. 6. Se admit la conferintele plenipotentiarilor:
268. a) delegatiile;
269. b) observatorii organizatiilor si institutiilor invitate conform nr. 259-262 de mai sus.
ART. 24
Invitarea si admiterea la conferintele radiocomunicatiilor cind exista un guvern care invita
270. 1. Locul precis si datele exacte ale Conferintei sint fixate conform dispozitiilor art. 3 al prezentei conventii, dupa consultarea guvernului care invita.
271. 2.(1) Dispozitiile nr. 256-265 ale prezentei conventii sint aplicabile conferintelor radiocomunicatiilor.
272. (2) Membrii uniunii ar trebui sa informeze exploatarile recunoscute despre invitatia care le-a fost adresata pentru a participa la o conferinta a radiocomunicatiilor.
273. 3.(1) Guvernul care invita, de acord cu Consiliul sau la propunerea acestuia din urma, poate sa adreseze o notificare organizatiilor internationale, altele decit cele vizate la nr. 259-262 ale prezentei conventii, care ar putea dori sa trimita observatori care sa participe la conferinta cu titlu consultativ.
274. (2) Organizatiile internationale interesate, despre care se mentioneaza la nr. 273 de mai sus, adreseaza guvernului care invita o cerere de admitere in termen de 2 luni incepind cu data notificarii.
275. (3) Guvernul care invita stringe cererile si decizia de admitere este luata de conferinta insasi.
276. 4. Se admit la conferintele radiocomunicatiilor:
277. a) delegatiile;
278. b) observatorii organizatiilor si ai institutiilor vizate la nr. 259-262 ale prezentei conventii;
279. c) observatorii organizatiilor internationale acceptate conform dispozitiilor nr. 273-275 de mai sus;
280. d) observatorii reprezentind exploatarile recunoscute admise sa participe la comisiile de studii ale radiocomunicatiilor conform dispozitiilor art. 19 al prezentei conventii si autorizate in modul cuvenit de catre membrul respectiv;
281. e) cu titlu consultativ, functionarii alesi, atunci cind conferinta trateaza afaceri care sint de competenta lor, si membrii Comitetului Regulamentului radiocomunicatiilor;
282. f) observatorii membrilor uniunii care participa, fara drept de vot, la conferinta regionala a radiocomunicatiilor unei regiuni, alta decit cea careia ii apartin membrii respectivi.
ART. 25
Invitarea si admiterea la adunarile radiocomunicatiilor, la conferintele de standardizare a telecomunicatiilor si la conferintele de dezvoltare a telecomunicatiilor cind exista un guvern care invita
283. 1. Locul precis si datele exacte ale fiecarei adunari sau conferinte sint fixate in conformitate cu dispozitiile art. 3 al prezentei conventii, dupa consultarea guvernului care invita.
284. 2. Un an inainte de data deschiderii adunarii sau conferintei, secretarul general, dupa consultarea directorului biroului interesat, trimite o invitatie:
285. a) administratiei fiecarui membru al uniunii;
286. b) entitatilor si organizatiilor admise sa participe la lucrarile sectorului respectiv conform dispozitiilor art. 19 al prezentei conventii;
287. c) organizatiilor regionale de telecomunicatii despre care se mentioneaza la art. 43 al Constitutiei;
288. d) organizatiilor interguvernamentale care exploateaza sistemele prin sateliti;
289. e) oricarei alte organizatii regionale sau altei organizatii internationale, care se ocupa de probleme care intereseaza adunarea sau conferinta.
290. 3. In plus, secretarul general invita organizatiile sau institutiile de mai jos sa trimita observatori:
291. a) Organizatia Natiunilor Unite;
292. b) institutiile specializate ale Natiunilor Unite si Agentia Internationala a Energiei Atomice.
293. 4. Raspunsurile trebuie sa parvina secretarului general cu cel putin o luna inaintea deschiderii adunarii sau conferintei; ele trebuie, pe cit posibil, sa dea toate indicatiile asupra componentei delegatiei sau reprezentarii.
294. 5. Secretarul general si functionarii alesi ai uniunii sint reprezentati la adunare sau la conferinta cu titlu consultativ.
295. 6. Se admit la adunare sau la conferinta:
296. a) delegatiile;
297. b) observatorii organizatiilor si institutiilor invitate conform dispozitiilor nr. 287-289, 291 si 292 de mai sus;
298. c) reprezentantii entitatilor si organizatiilor vizate la nr. 286 de mai sus.
ART. 26
Procedura pentru convocarea sau anularea de conferinte mondiale sau de adunari ale radiocomunicatiilor la cererea membrilor uniunii sau la propunerea Consiliului
299. 1. Procedurile enuntate in dispozitiile de mai jos se aplica la convocarea unei a doua conferinte mondiale de standardizare a telecomunicatiilor in intervalul cuprins intre doua conferinte ale plenipotentiarilor, succesive, si la determinarea locului precis si a datelor exacte ale acestei conferinte sau la anularea unei a doua conferinte mondiale a radiocomunicatiilor sau a unei a doua adunari a radiocomunicatiilor.
300. 2.(1) Membrii uniunii care doresc sa fie convocata o a doua conferinta mondiala de standardizare a telecomunicatiilor informeaza secretarul general, indicindu-i locul si datele conferintei.
301. (2) Secretarul general, la primirea cererilor concordante, provenind de la cel putin un sfert din membri, informeaza imediat pe toti membrii prin mijloacele de telecomunicatii cele mai potrivite, rugindu-i sa-i indice, intr-un interval de 6 saptamini, daca ei accepta sau nu propunerea formulata.
302. (3) Daca majoritatea membrilor, determinata conform dispozitiilor nr. 47 al prezentei conventii, se pronunta in favoarea ansamblului propunerii, adica accepta, in acelasi timp, locul si datele propuse, secretarul general informeaza imediat pe toti membrii prin mijloacele de telecomunicatii cele mai potrivite.
303. (4) Daca propunerea acceptata tinde sa reuneasca conferinta in alta parte decit la sediul uniunii, secretarul general, de acord cu guvernul care invita, da dispozitiile necesare pentru convocarea conferintei.
304. (5) Daca ansamblul propunerii (loc si date) nu este acceptat de catre majoritatea membrilor, determinata potrivit dispozitiilor nr. 47 al prezentei conventii, secretarul general comunica membrilor uniunii raspunsurile primite, invitindu-i sa se pronunte in mod definitiv, in termen de 6 saptamini incepind de la data primirii, asupra punctelor controversate.
305. (6) Aceste puncte sint considerate ca adoptate daca au fost aprobate de catre majoritatea membrilor, determinata dupa dispozitiile nr. 47 al prezentei conventii.
306. 3. (1) Oricare membru al uniunii care doreste sa fie anulata o a doua conferinta mondiala a radiocomunicatiilor sau o a doua adunare a radiocomunicatiilor informeaza secretarul general. La primirea cererilor concordante, provenind de la cel putin un sfert din membri, secretarul general informeaza imediat toti membrii prin mijloacele de telecomunicatii cele mai potrivite, rugindu-i sa-i indice, intr-un termen de 6 saptamini, daca ei accepta sau nu propunerea formulata.
307. (2) Daca majoritatea membrilor, determinata dupa dispozitiile de la nr. 47 al prezentei conventii, se pronunta in favoarea propunerii, secretarul general informeaza imediat pe toti membrii prin mijloacele de telecomunicatii cele mai potrivite, conferinta sau adunarea fiind anulata.
308. 4. Procedurile indicate la nr. 301-307 de mai sus, cu exceptia nr. 306, sint, de asemenea, aplicabile daca propunerea care vizeaza sa se convoace o a doua conferinta mondiala de standardizare a telecomunicatiilor sau sa se anuleze o a doua conferinta mondiala a radiocomunicatiilor sau o a doua adunare a radiocomunicatiilor este prezentata de catre Consiliu.
309. 5. Oricare membru al uniunii care doreste sa fie convocata o conferinta mondiala a telecomunicatiilor internationale supune, in acest scop, o propunere Conferintei plenipotentiarilor; ordinea de zi, locul precis si datele exacte ale acestei conferinte sint determinate conform dispozitiilor art. 3 al prezentei conventii.
ART. 27
Procedura pentru convocarea conferintelor regionale la cererea membrilor uniunii sau la propunerea Consiliului
310. In cazul conferintelor regionale, procedura descrisa la nr. 300-305 ale prezentei conventii se aplica doar membrilor regiunii interesate. Daca convocarea trebuie sa se faca la initiativa membrilor regiunii, este suficient ca secretarul general sa primeasca cereri concordante care emana de la un sfert din membrii acestei regiuni. Procedura descrisa la nr. 301-305 ale prezentei conventii este, de asemenea, aplicabila daca propunerea convocarii unei conferinte regionale este prezentata de catre Consiliu.
ART. 28
Dispozitii referitoare la conferintele care se intrunesc fara guvernul care invita
311. Cind o conferinta trebuie sa se intruneasca fara guvernul care invita, sint aplicabile dispozitiile art. 23, 24 si 25 ale prezentei conventii. Secretarul general, dupa o intelegere cu Guvernul Confederatiei Elvetiene, da dispozitiile necesare pentru a convoca si organiza conferinta la sediul uniunii.
ART. 29
Schimbarea locului sau a datelor unei conferinte
312. 1. Dispozitiile art. 26 si 27 ale prezentei conventii referitoare la convocarea unei conferinte se aplica, prin analogie, atunci cind este cazul, la cererea membrilor uniunii sau la propunerea Consiliului de a schimba locul precis sau datele exacte ale unei conferinte. Totusi, asemenea schimbari nu pot fi operate decit daca majoritatea membrilor interesati, determinata conform dispozitiilor nr. 47 al prezentei conventii, s-a pronuntat in favoarea lor.
313. 2. Oricare membru care propune sa se schimbe locul precis sau datele exacte ale unei conferinte trebuie sa obtina sprijinul numarului de membri care se cere.
314. 3. Daca este cazul, secretarul general face cunoscute in comunicarea prevazuta la nr. 301 al prezentei conventii consecintele financiare probabile care rezulta din schimbarea locului sau din schimbarea datelor, de exemplu atunci cind au fost angajate cheltuielile pentru pregatirea intrunirii conferintei in locul prevazut initial.
ART. 30
Termene si modalitati de prezentare a propunerilor si rapoartelor la conferinte
315. 1. Dispozitiile prezentului articol se aplica conferintelor plenipotentiarilor, conferintelor mondiale si regionale ale radiocomunicatiilor si conferintelor mondiale ale telecomunicatiilor internationale.
316. 2. Imediat dupa trimiterea invitatiilor, secretarul general solicita membrilor sa-i trimita propunerile lor pentru lucrarile conferintei cu cel putin 4 luni inaintea datei deschiderii conferintei.
317. 3. Orice propunere a carei adoptare antreneaza amendarea textului Constitutiei sau al prezentei conventii ori revizuirea regulamentelor administrative trebuie sa contina referinte la numerele partilor textului care necesita un astfel de amendament sau o asemenea revizuire. Motivele propunerii trebuie sa fie indicate, in fiecare caz, cit mai concis posibil.
318. 4. Orice propunere primita de un membru al uniunii este adnotata de catre secretarul general, pentru a indica originea sa cu ajutorul simbolului stabilit de uniune pentru acest membru. Daca o propunere este prezentata de mai multi membri, propunerea, in masura posibilului, este adnotata cu ajutorul simbolului fiecarui membru.
319. 5. Secretarul general comunica propunerile tuturor membrilor, pe masura primirii lor.
320. 6. Secretarul general centralizeaza si coordoneaza propunerile membrilor si face sa le parvina acestora pe masura ce el le primeste si, in orice caz, cu cel putin 2 luni inainte de data deschiderii conferintei. Functionarii alesi si functionarii uniunii, precum si observatorii si reprezentantii care pot sa asiste la conferinte, conform dispozitiilor pertinente ale prezentei conventii, nu sint abilitati sa prezinte propuneri.
321. 7. Secretarul general centralizeaza, de asemenea, rapoartele primite de la membri, de la Consiliu si de la sectoarele uniunii, ca si recomandarile formulate de catre conferinte, si le transmite membrilor impreuna cu orice raport al secretarului general, cu cel putin 4 luni inaintea deschiderii conferintei.
322. 8. Propunerile primite dupa data limita specificata la nr. 316 de mai sus sint comunicate tuturor membrilor de catre secretarul general, de indata ce este posibil.
323. 9. Dispozitiile prezentului articol sint aplicabile fara prejudicierea dispozitiilor referitoare la procedura de amendare, cuprinse in art. 55 al Constitutiei si in art. 42 al prezentei conventii.
ART. 31
Imputernicirile pentru conferinte
324. 1. Delegatia trimisa la o conferinta a plenipotentiarilor, la o conferinta a radiocomunicatiilor sau la o conferinta mondiala a telecomunicatiilor internationale de catre un membru al uniunii trebuie sa fie corespunzator acreditata in conformitate cu dispozitiile nr. 325-331 de mai jos.
325. 2.(1) Delegatiile la conferintele plenipotentiarilor sint acreditate prin acte semnate de seful de stat, de seful guvernului sau de ministrul afacerilor externe.
326. (2) Delegatiile la alte conferinte vizate la nr. 324 de mai sus sint acreditate cu acte semnate de seful de stat, de seful guvernului, de ministrul afacerilor externe sau de ministrul competent pentru problemele tratate in cursul conferintei.
327. (3) Sub rezerva confirmarii provenite de la una dintre autoritatile enumerate la nr. 325 sau 326 de mai sus si primite inaintea semnarii actelor finale, o delegatie poate fi provizoriu acreditata de catre seful misiunii diplomatice a membrului respectiv pe linga guvernul gazda sau, daca conferinta are loc in Confederatia Elvetiana, de catre seful delegatiei permanente a membrului respectiv pe linga Oficiul Natiunilor Unite la Geneva.
328. 3. Imputernicirile sint acceptate daca ele sint semnate de catre una dintre autoritatile competente enumerate la nr. 325-327 de mai sus si daca ele raspund la unul dintre criteriile urmatoare:
329. - confera puteri depline delegatiei;
330. - autorizeaza delegatia sa reprezinte guvernul sau fara restrictii;
331. - da delegatiei sau unora dintre membrii sai dreptul de a semna actele finale.
332. 4.(1) O delegatie ale carei imputerniciri sint recunoscute de catre sedinta plenara este abilitata sa exerseze dreptul de vot al membrului interesat, sub rezerva dispozitiilor nr. 169 si 210 ale Constitutiei, si sa semneze actele finale.
333. (2) O delegatie ale carei imputerniciri nu sint recunoscute de catre sedinta plenara nu este abilitata se exerseze dreptul la vot, nici sa semneze actele finale atit timp cit n-a fost remediata aceasta stare de lucruri.
334. 5. Imputernicirile trebuie sa fie depuse la secretariatul conferintei cit de curind posibil. Comisia prevazuta la nr. 361 al prezentei conventii este insarcinata sa le verifice; ea prezinta sedintei plenare un raport asupra concluziilor sale, in termenul fixat de aceasta. Asteptind decizia sedintei plenare asupra acestui subiect, orice delegatie este abilitata sa participe la lucrari si sa exerseze dreptul de vot al membrului respectiv.
335. 6. Ca regula generala, membrii uniunii trebuie sa se straduiasca sa trimita la conferintele uniunii propriile lor delegatii. Totusi, daca din motive exceptionale, un membru nu poate sa trimita propria sa delegatie, el poate sa dea delegatiei unui alt membru imputernicirea de a vota si de a semna in numele sau. Acest transfer de putere trebuie sa faca obiectul unui act semnat de catre una dintre autoritatile citate la nr. 325 sau 326 de mai sus.
336. 7. O delegatie avind dreptul de vot poate sa dea mandat de a exercita acest drept unei alte delegatii avind dreptul la vot in cursul uneia sau mai multor sedinte la care nu ii este posibil sa asiste. Intr-un asemenea caz, ea trebuie sa-l informeze pe presedintele conferintei in timp util si in scris.
337. 8. O delegatie nu poate sa exercite mai mult de un vot prin procura.
338. 9. Imputernicirile si procurile adresate prin telegrama nu sint acceptate. In schimb, sint acceptate raspunsurile telegrafice la cererile de clarificare ale presedintelui sau ale secretariatului conferintei cu privire la imputerniciri.
339. 10. Un membru sau o entitate ori o organizatie agreata care-si propune sa trimita o delegatie sau reprezentanti la o conferinta de standardizare a telecomunicatiilor ori la o conferinta de dezvoltare a telecomunicatiilor sau la o adunare a radiocomunicatiilor il informeaza pe directorul biroului sectorului respectiv, indicindu-i numele si functia membrilor delegatiei sau ale reprezentantilor.

CAP. 3
Regulamentul interior

ART. 32
Regulamentul interior al conferintelor si al altor reuniuni
340. Regulamentul interior este aplicabil fara prejudicierea dispozitiilor referitoare la procedura de amendare continuta in art. 55 al Constitutiei si in art. 42 al prezentei conventii.
1. Ordinea locurilor
341. La sedintele conferintei, delegatiile sint asezate in ordinea alfabetica a numelor, in limba franceza, ale membrilor reprezentanti.
2. Inaugurarea conferintei
342. 1.(1) Sedinta inaugurala a conferintei este precedata de o reuniune a sefilor de delegatie in cursul careia este pregatita ordinea de zi a primei sedinte plenare si sint prezentate propuneri privind organizarea si desemnarea presedintilor si vicepresedintilor conferintei si ale comisiilor sale, tinind seama de principiul rotatiei, al repartitiei geografice, de competenta necesara si de dispozitiile nr. 346 de mai jos.
343. (2) Presedintele reuniunii sefilor de delegatie este desemnat conform dispozitiilor nr. 344 si 345 de mai jos.
344. 2.(1) Conferinta este deschisa de o personalitate desemnata de guvernul care invita.
345. (2) Daca nu exista guvern care invita, ea este deschisa de cel mai in virsta sef de delegatie.
346. 3.(1) La prima sedinta plenara se procedeaza la alegerea presedintelui care, in general, este o personalitate desemnata de guvernul care invita.
347. (2) Daca nu exista guvern care invita, presedintele este ales tinindu-se seama de propunerea facuta de sefii de delegatii in timpul reuniunii vizate la nr. 342 de mai sus.
348. 4. Prima sedinta plenara procedeaza, de asemenea:
349. a) la alegerea vicepresedintilor conferintei;
350. b) la constituirea comisiilor conferintei si la delegarea presedintilor si vicepresedintilor respectivi;
351. c) la desemnarea secretariatului conferintei, in virtutea nr. 97 al prezentei conventii; secretariatul poate sa fie intarit, daca este cazul, cu personal dat de administratia guvernului care invita.
3. Prerogativele presedintelui conferintei
352. 1. In plus, fata de exercitarea tuturor celorlalte prerogative care ii sint conferite de prezentul regulament, presedintele declara deschiderea si inchiderea fiecarei sedinte plenare, dirijeaza dezbaterile, vegheaza la aplicarea regulamentului interior, acorda cuvintul, supune problemele la vot si confirma deciziile adoptate.
353. 2. Are conducerea generala a lucrarilor conferintei si vegheaza la mentinerea ordinii in cursul sedintelor plenare. El decide asupra motiunilor si punctelor de ordine si are, in particular, puterea de a propune aminarea sau inchiderea dezbaterii, ridicarea sau suspendarea unei sedinte. El poate, de asemenea, sa decida aminarea convocarii unei sedinte plenare, daca o considera necesara.
354. 3. Protejeaza dreptul tuturor delegatiilor de a-si exprima liber si plenar parerea lor asupra subiectului in discutie.
355. 4. Vegheaza ca dezbaterile sa fie limitate la subiectul in discutie si poate intrerupe orice vorbitor care s-ar indeparta de problema tratata, pentru a-i reaminti necesitatea de a se limita la aceasta problema.
4. Constituirea comisiilor
356. 1. Sedinta plenara poate constitui comisii pentru examinarea problemelor supuse dezbaterilor conferintei. Aceste comisii pot constitui subcomisii. Comisiile si subcomisiile pot constitui, de asemenea, grupe de lucru.
357. 2. Subcomisiile si grupele de lucru sint constituite daca este necesar.
358. 3. Sub rezerva dispozitiilor prevazute la nr. 356 si 357 de mai sus, vor fi constituite urmatoarele comisii:
4.1. Comisia de conducere
359. a) Aceasta comisie este normal constituita din presedintele conferintei sau al reuniunii pe care o prezideaza, din vicepresedintii conferintei si din presedintii si vicepresedintii comisiilor.
360. b) Comisia de conducere coordoneaza toate activitatile aferente bunei desfasurari a lucrarilor si stabileste ordinea si numarul sedintelor, evitind, pe cit posibil, orice simultaneitate, data fiind compunerea restrinsa a unor delegatii.
4.2. Comisia imputernicitilor
361. O Conferinta a plenipotentiarilor, o conferinta a radiocomunicatiilor sau o conferinta mondiala a telecomunicatiilor internationale numeste o comisie a imputernicitilor, care este insarcinata sa verifice imputernicirile delegatiilor la aceste conferinte. Aceasta comisie prezinta concluziile sale sedintei plenare in termenele fixate de aceasta.
4.3. Comisia de redactare
362. a) Textele stabilite, pe cit posibil, in forma lor definitiva, de catre diversele comisii, tinind seama de parerile exprimate, sint supuse comisiei de redactare, care este insarcinata sa le perfectioneze forma fara a le altera sensul si, daca este cazul, sa le asambleze cu textele anterioare neamendate.
363. b) Aceste texte sint supuse de comisia de redactare sedintei plenare, care le aproba sau le retrimite, in scopul unei noi examinari, comisiei competente.
4.4. Comisia de control bugetar
364. a) La deschiderea fiecarei conferinte, sedinta plenara numeste o comisie de control bugetar, insarcinata sa aprecieze organizarea si mijloacele de actiune puse la dispozitia delegatilor, sa examineze si sa aprobe conturile cheltuielilor angajate pe timpul intregii durate a conferintei. Aceasta comisie cuprinde, independent de membrii delegatiilor care doresc sa participe la ea, un reprezentant al secretariatului general si al directorului biroului in cauza si, daca exista guvern care invita, un reprezentant al acestuia.
365. b) Inainte de epuizarea bugetului aprobat de Consiliu pentru conferinta, comisia de control bugetar, in colaborare cu secretariatul conferintei, prezinta sedintei plenare o situatie provizorie a cheltuielilor. Sedinta plenara tine seama de ea, ca sa decida daca progresele realizate justifica o prelungire a conferintei dupa data la care bugetul aprobat va fi epuizat.
366. c) La sfirsitul fiecarei conferinte, comisia de control bugetar prezinta sedintei plenare un raport care indica, cit mai exact posibil, suma estimata a cheltuielilor conferintei, precum si acelea pe care risca sa le antreneze executarea deciziilor luate de aceasta conferinta.
367. d) Dupa ce a examinat si aprobat acest raport, sedinta plenara il transmite secretarului general, cu observatiile sale, pentru ca acesta sa sesizeze Consiliul in timpul urmatoarei sale sesiuni ordinare.
5. Compunerea comisiilor
5.1. Conferintele plenipotentiarilor
368. Comisiile sint compuse din delegatii membrilor si din observatorii prevazuti la nr. 269 al prezentei conventii, care au cerut aceasta sau care au fost desemnati de sedinta plenara.
5.2. Conferintele radiocomunicatiilor si conferintele mondiale ale telecomunicatiilor internationale
369. Comisiile sint compuse din delegatii membrilor, din observatori si din reprezentanti vizati la nr. 278, 279 si 280 ale prezentei conventii, care au cerut aceasta sau care au fost desemnati de sedinta plenara.
5.3. Adunarile radiocomunicatiilor, conferintele de standardizare a telecomunicatiilor si conferintele de dezvoltare a telecomunicatiilor
370. In afara delegatiilor, membrilor si observatorilor vizati la nr. 259-262 ale prezentei conventii, reprezentantii oricarei entitati sau organizatii care figureaza in lista respectiva mentionata la nr. 237 al prezentei conventii pot participa la adunarile radiocomunicatiilor, la comisiile conferintelor de standardizare a telecomunicatiilor si la conferintele de dezvoltare a telecomunicatiilor.
6. Presedintii si vicepresedintii subcomisiilor
371. Presedintele fiecarei comisii propune acesteia alegerea presedintilor si a vicepresedintilor subcomisiilor pe care ea le constituie.
7. Convocarea sedintelor
372. Sedintele plenare si cele ale comisiilor, subcomisiilor si grupelor de lucru sint anuntate cu suficient timp inainte de intrunirea conferintei.
8. Propuneri prezentate inaintea deschiderii conferintei
373. Propunerile prezentate inaintea deschiderii conferintei sint repartizate de catre sedinta plenara comisiilor competente, constituite conform dispozitiilor sectiunii a 4-a a prezentului regulament interior. Totusi, sedinta plenara poate sa trateze direct orice propunere.
9. Propuneri sau amendamente prezentate in timpul conferintei
374. 1. Propunerile sau amendamentele prezentate dupa deschiderea conferintei sint remise presedintelui conferintei, presedintelui comisiei competente sau secretariatului conferintei spre a fi publicate si distribuite ca document al conferintei.
375. 2. Nici o propunere sau amendament scris nu poate fi prezentata daca nu este semnata de seful delegatiei interesate sau de loctiitorul sau.
376. 3. Presedintele conferintei, al unei comisii, al unei subcomisii sau al unei grupe de lucru poate prezenta in orice moment propuneri susceptibile sa accelereze cursul dezbaterilor.
377. 4. Orice propunere sau amendament trebuie sa contina in termeni concreti si precisi textul de examinat.
378. 5.(1) Presedintele conferintei sau presedintele comisiei, subcomisiei sau grupei de lucru competente decide, in fiecare caz, daca o propunere sau un amendament prezentat in timpul sedintei poate face obiectul unei comunicari verbale sau daca trebuie sa fie remis spre publicare si distribuire in conditiile prevazute la nr. 374 de mai sus.
379. (2) In general, textul oricarei propuneri importante care trebuie sa faca obiectul unui vot va fi distribuit in limbile de lucru ale conferintei, cu suficient timp inainte, pentru a permite studiul, sau inaintea discutiilor.
380. (3) In plus, presedintele conferintei, care primeste propunerile si amendamentele vizate la nr. 374 de mai sus, le transmite, dupa caz, comisiilor competente sau sedintei plenare.
381. 6. Orice persoana autorizata poate citi sau poate cere sa fie citita in sedinta plenara orice propunere sau orice amendament prezentat de ea in timpul conferintei si poate sa expuna motivele.
10. Conditii cerute pentru orice examinare, decizie sau vot care priveste o propunere sau un amendament
382. 1. Nici o propunere sau nici un amendament nu poate fi pus in discutie daca, in momentul examinarii sale, nu este sustinuta de cel putin o alta delegatie.
383. 2. Orice propunere sau amendament corespunzator sustinut trebuie sa fie prezentat pentru examinare si apoi pentru decizie, daca este cazul, in urma unui vot.
11. Propuneri sau amendamente omise sau aminate
384. Cind o propunere sau un amendament a fost omis sau cind examinarea sa a fost aminata, delegatia, sub ale carei auspicii aceasta propunere sau acest amendament a fost prezentat, trebuie sa vegheze sa se treaca la examinarea sa.
12. Conducerea dezbaterilor in sedinta plenara
12.1 Cvorumul
385. Pentru ca un vot sa fie valabil considerat in timpul unei sedinte plenare, mai mult de jumatate din delegatiile acreditate la conferinta si avind drept de vot trebuie sa fie prezente sau reprezentate la sedinta.
12.2 Ordinea discutiilor
386. (1) Persoanele care doresc sa ia cuvintul nu pot s-o faca decit dupa ce au obtinut consimtamintul presedintelui. Ca regula generala, ele vor incepe prin a indica in ce calitate vorbesc.
387. (2) Orice persoana care are cuvintul trebuie sa se exprime rar si deslusit, separind bine cuvintele si marcind timpii de oprire necesari pentru a permite tuturor sa-i inteleaga bine opinia.
12.3 Motiuni de ordine si puncte de ordine
388. (1) In cursul dezbaterilor, o delegatie poate, la momentul pe care-l crede oportun, sa prezinte orice motiune de ordine sau sa puna in discutie orice punct de ordine care determina imediat luarea unei decizii de catre presedinte, conform prezentului regulament interior. Orice delegatie poate face apel impotriva deciziei presedintelui, dar aceasta ramine valabila in totalitatea sa, daca majoritatea delegatiilor prezente si cu drept de vot nu i se opun.
389. (2) Delegatia care prezinta o motiune de ordine nu poate, in interventia sa, sa trateze fondul problemei in discutie.
12.4 Ordinea prioritatilor motiunilor si punctelor de ordine
390. Ordinea de prioritate atribuita motiunilor si punctelor de ordine care fac obiectul nr. 388 de mai sus este urmatoarea:
391. a) orice punct de ordine referitor la aplicarea prezentului regulament interior, inclusiv procedurile de votare;
392. b) suspendarea sedintei;
393. c) ridicarea sedintei;
394. d) aminarea dezbaterii asupra problemei in discutie;
395. e) incheierea dezbaterii asupra problemei in discutie;
396. f) orice alte motiuni sau puncte de ordine care ar putea fi prezentate si a caror prioritate relativa este fixata de catre presedinte.
12.5 Motiunea de suspendare sau de ridicare a sedintei
397. In timpul discutarii unei probleme, o delegatie poate sa propuna suspendarea sau ridicarea sedintei, indicind motivele propunerii sale. Daca aceasta propunere este sustinuta, cuvintul este dat la doi vorbitori care se exprima impotriva motiunii si numai asupra acestui subiect, dupa care motiunea este supusa la vot.
12.6 Motiunea de aminare a dezbaterilor
398. In timpul discutarii oricarei probleme, o delegatie poate sa propuna aminarea dezbaterii pentru o perioada determinata. In cazul in care o astfel de motiune face obiectul unei discutii, doar trei vorbitori, in afara autorului motiunii, pot sa participe la ea, unul in favoarea motiunii si doi impotriva, dupa care motiunea este pusa la vot.
12.7 Motiunea de inchidere a dezbaterilor
399. In orice moment, o delegatie poate propune ca dezbaterile asupra problemei in discutie sa fie incheiate. In acest caz, cuvintul nu este acordat decit la doi oratori care se opun inchiderii, dupa care aceasta motiune este pusa la vot. Daca motiunea este adoptata, presedintele cere imediat sa se voteze asupra problemei in discutie.
12.8 Limitarea interventiilor
400. (1) Sedinta plenara poate, eventual, sa limiteze durata si numarul interventiilor unei aceleiasi delegatii asupra unui subiect determinat.
401. (2) Totusi, asupra problemelor de procedura, presedintele limiteaza durata fiecarei interventii la maximum 5 minute.
402. (3) Cind un orator depaseste timpul de vorbire care i-a fost acordat, presedintele atentioneaza adunarea si roaga vorbitorul sa-si incheie expunerea in scurt timp.
12.9 Inchiderea listei de oratori
403. (1) In cursul unei dezbateri, presedintele poate da citire listei oratorilor inscrisi; el adauga numele delegatilor care isi manifesta dorinta de a lua cuvintul si, cu asentimentul adunarii, poate declara lista inchisa. Totusi, presedintele, daca considera oportun, poate sa acorde, in mod exceptional, dreptul de a raspunde la orice interventie anterioara, chiar dupa inchiderea listei.
404. (2) Cind lista oratorilor s-a epuizat, presedintele pronunta inchiderea dezbaterilor asupra problemei in discutie.
12.10 Probleme de competenta
405. Problemele de competenta care se pot ivi trebuie sa fie rezolvate inainte de a se vota asupra fondului problemei in discutie.
12.11 Retragerea si prezentarea din nou a unei motiuni
406. Autorul unei motiuni poate sa o retraga inainte ca ea sa fie supusa la vot. Orice motiune amendata sau nu, care ar fi astfel retrasa, poate fi prezentata din nou sau reluata, fie de delegatia autoare a amendamentului, fie de orice alta delegatie.
13. Dreptul de vot
407. 1. La toate sedintele conferintei, delegatia unui membru al uniunii, acreditata in mod cuvenit de catre acesta din urma pentru a participa la conferinta, are dreptul la un vot, conform art. 3 al Constitutiei.
408. 2. Delegatia unui membru al uniunii exercita dreptul sau de vot in conditiile precizate la art. 31 al prezentei conventii.
409. 3. Cind un membru al uniunii nu este reprezentat de o administratie la o adunare a radiocomunicatiilor, la o conferinta mondiala de standardizare a telecomunicatiilor sau la o conferinta de dezvoltare a telecomunicatiilor, reprezentantii exploatarilor recunoscute de membrul respectiv au impreuna, oricare ar fi numarul lor, dreptul la un singur vot, sub rezerva dispozitiilor nr. 239 al prezentei conventii. Dispozitiile nr. 335-338 ale prezentei conventii referitoare la procuri se aplica conferintelor citate mai sus.
14. Votul
14.1 Definirea majoritatii
410. (1) Majoritatea este constituita din mai mult de jumatate din delegatiile prezente si votante.
411. (2) Abtinerile nu sint luate in considerare la numararea voturilor necesare pentru constituirea majoritatii.
412. (3) In caz de egalitate a voturilor, propunerea sau amendamentul este considerat ca respins.
413. (4) In contextul prezentului regulament, este considerata delegatie prezenta votanta orice delegatie care se pronunta pentru sau impotriva unei propuneri.
14.2 Neparticiparea la vot
414. Delegatiile prezente care nu participa la o votare stabilita sau care declara in mod expres ca nu vor sa participe la ea, nu sint considerate ca absente din punctul de vedere al determinarii cvorumului in sensul nr. 385 al prezentei conventii, nici ca delegatii care se abtin din punct de vedere al aplicarii dispozitiilor nr. 416 de mai jos.
14.3 Majoritatea speciala
415. In ceea ce priveste admiterea de noi membri ai uniunii, majoritatea ceruta este fixata in art. 2 al Constitutiei.
14.4 Mai mult de cincizeci la suta abtineri
416. Cind numarul de abtineri depaseste jumatatea numarului voturilor exprimate (pentru, contra, abtineri), examinarea problemei in discutie este retrimisa unei sedinte ulterioare in cursul careia abtinerile nu vor fi luate in considerare.
14.5 Procedurile de votare
417. (1) Procedurile de votare sint urmatoarele:
418. a) prin ridicarea miinii, ca regula generala, numai daca nu a fost ceruta o votare prin apel nominal potrivit procedurii b) sau o votare prin scrutin secret potrivit procedurii c);
419. b) prin apel nominal, in ordinea alfabetica, in limba franceza, a numelor membrilor prezenti si abilitati sa voteze:
420. 1. daca cel putin doua delegatii prezente si abilitate sa voteze o cer inaintea inceperii votarii, numai daca nu a fost cerut un vot secret dupa procedura c); sau
421. 2. daca o majoritate nu se evidentiaza cu claritate printr-o votare conform procedurii a);
422. c) prin scrutin secret daca cel putin cinci delegatii prezente si abilitate sa voteze o cer inaintea inceperii votarii;
423. (2) inainte de a se proceda la votare, presedintele examineaza orice cerere care priveste maniera in care aceasta se va efectua, apoi anunta oficial procedura de votare care va fi aplicata si problema care este pusa la vot. Dupa aceea declara inceperea votarii si cind aceasta este terminata, anunta rezultatele.
424. (3) In caz de votare prin scrutin secret, secretariatul ia imediat masurile potrivite pentru a asigura secretul scrutinului.
425. (4) Daca un sistem electronic adecvat este disponibil si daca conferinta decide astfel, votarea poate fi efectuata prin intermediul unui sistem electronic.
14.6 Interdictia de a intrerupe o votare cind aceasta a inceput
426. Cind votarea a inceput, nici o delegatie nu poate sa o intrerupa, numai daca este cazul unei motiuni de ordine referitoare la derularea votarii. Aceasta motiune de ordine nu poate sa includa o propunere care sa antreneze o modificare a votarii in curs sau o modificare a fondului problemei supuse la vot. Votarea incepe prin declaratia presedintelui care anunta ca votarea a inceput si se termina prin declaratia presedintelui care anunta rezultatele.
14.7 Explicarea votului
427. Presedintele da cuvintul delegatilor care doresc sa explice votul lor ulterior votarii insesi.
14.8 Votarea unei propuneri pe parti
428. (1) Cind autorul unei propuneri o cere sau cind adunarea o considera oportuna ori cind presedintele, cu aprobarea autorului, o propune, aceasta propunere este subdivizata si diferitele subparti sint supuse la vot separat. Partile propunerii care a fost adoptata sint supuse la vot ca un intreg.
429. (2) Daca toate partile unei propuneri sint respinse, insasi propunerea este considerata ca respinsa.
14.9 Ordinea de votare a propunerilor privind aceeasi problema
430. (1) Daca aceeasi problema face obiectul mai multor propuneri, acestea sint supuse la vot in ordinea in care au fost prezentate, cu exceptia cazului in care adunarea nu decide altfel.
431. (2) Dupa fiecare vot adunarea decide daca este cazul sau nu sa se supuna la vot propunerea urmatoare.
14.10 Amendamente
432. (1) Este considerat amendament orice propunere de modificare care contine doar o suprimare, o adaugare la o parte a propunerii originale sau revizuirea unei parti a acestei propuneri.
433. (2) Orice amendament la o propunere care este acceptat de delegatia care prezinta aceasta propunere este imediat incorporat textului initial al propunerii.
434. (3) Nici o propunere de modificare nu este considerata amendament, daca o adunare este de parere ca ea este incompatibila cu propunerea initiala.
14.11 Votul asupra amendamentelor
435. (1) Daca o propunere este obiectul unui amendament, acesta este supus la vot in primul rind.
436. (2) Daca o propunere face obiectul mai multor amendamente, acela care se indeparteaza cel mai mult de textul original supus la vot in primul rind. Daca acest amendament nu intruneste majoritatea voturilor, acel amendament dintre cele ramase, care se indeparteaza cel mai mult de la textul originar, este supus apoi la vot si asa mai departe pina cind unul dintre amendamente primeste majoritatea voturilor; daca toate amendamentele propuse au fost examinate fara ca nici unul dintre ele sa intruneasca o majoritate, propunerea originala neamendata este supusa la vot.
437. (3) Daca unul sau mai multe amendamente sint adoptate, propunerea astfel modificata este supusa apoi la vot.
14.12 Repetarea unei votari
438. (1) In cazul comisiilor, subcomisiilor sau grupelor de lucru ale unei conferinte sau ale unei reuniuni, o propunere, o parte a unei propuneri sau un amendament care a facut deja obiectul unei decizii ca urmare a unei votari, intr-una dintre comisii sau subcomisii sau intr-una dintre grupele de lucru, nu poate fi supusa din nou la vot in aceeasi comisie sau subcomisie sau in aceeasi grupa de lucru. Aceasta dispozitie se aplica oricare ar fi procedura de votare aleasa.
439. (2) In cazul sedintelor plenare, o propunere, o parte a unei propuneri sau un amendament nu trebuie repus la vot decit daca urmatoarele doua conditii sint indeplinite:
440 a) majoritatea membrilor abilitati sa voteze o cere;
441. b) cererea de repetare a votarii este facuta la cel putin o zi dupa votare.
15. Conducerea dezbaterilor si procedura de votare in comisii si subcomisii
442. 1. Presedintii comisiilor si subcomisiilor au atributii analoage celor atribuite presedintelui conferintei in sectiune a 3-a a prezentului regulament interior.
443. 2. Dispozitiile fixate la sectiunea a 12-a a prezentului regulament interior pentru conducerea dezbaterilor in sedinta plenara sint aplicabile dezbaterilor comisiilor sau subcomisiilor, cu exceptia celor legate de cvorum.
444. 3. Dispozitiile fixate la sectiunea a 14-a a prezentului regulament interior sint aplicabile votarilor in comisii sau subcomisii.
16. Rezerve
445. 1. Ca regula generala, delegatiile care nu pot sa realizeze partajarea punctului lor de vedere de catre celelalte delegatii trebuie sa se straduiasca, in masura posibilului, sa se alature opiniei majoritatii.
446. 2. Totusi, daca unei delegatii i se pare ca o decizie oarecare este de natura sa impiedice guvernul sau sa consimta sa fie legat de amendamente la Constitutie sau la prezenta conventie ori de revizuirea regulamentelor administrative, aceasta delegatie poate sa faca rezerve cu titlu provizoriu sau definitiv la obiectul acestei decizii; astfel de rezerve pot fi formulate de o delegatie in numele unui membru care nu participa la conferinta si care a inminat o procura acestei delegatii pentru semnarea actelor finale, in conformitate cu dispozitiile art. 31 al prezentei conventii.
17. Procesele-verbale ale sedintelor plenare
447. 1. Procesele-verbale ale sedintelor plenare sint stabilite de secretariatul conferintei, care asigura distribuirea lor delegatiilor cit mai curind posibil si, in orice caz, cu cel mai tirziu 5 zile lucratoare dupa fiecare sedinta.
448. 2. Dupa ce procesele-verbale au fost distribuite, delegatiile pot depune in scris la secretariatul conferintei, in cel mai scurt timp posibil, corecturile pe care le estimeaza ca justificate, ceea ce nu le impiedica sa prezinte oral modificari la sedinta in cursul careia sint aprobate procesele-verbale.
449. 3.(1) Ca regula generala, procesele-verbale nu contin decit propunerile si concluziile, cu principalele argumente pe care le sint fondate, intr-o redactare cit mai concisa posibil.
450. (2) Cu toate acestea, orice delegatie are dreptul sa ceara inserarea analitica sau in extenso a oricarei declaratii formulate de catre ea in cursul dezbaterilor. In acest caz, ea trebuie, ca regula generala, sa o anunte la inceputul interventiei sale, pentru a facilita sarcina raportorilor. Ea trebuie, in plus, sa furnizeze ea insasi textul secretariatului conferintei in cele 2 ore care urmeaza dupa terminarea sedintei.
451. 4. In orice caz, nu trebuie sa se uzeze decit cu discretie de facultatea acordata de nr. 450 de mai sus in ceea ce priveste inserarea declaratiilor.
18. Darile de seama si rapoartele comisiilor si subcomisiilor
452. 1.(1) Dezbaterile comisiilor si subcomisiilor sint rezumate, sedinta cu sedinta, in dari de seama stabilite de secretariatul conferintei si distribuite delegatiilor in cel mai tirziu 5 zile lucratoare dupa fiecare sedinta. Darile de seama scot in relief punctele esentiale ale discutiilor, diversele opinii care se cuvine sa se noteze, precum si propunerile si concluziile care se desprind din ansamblu.
453. (2) Cu toate acestea, orice delegatie are, de asemenea, dreptul sa se foloseasca de facultatea acordata la nr. 450 de mai sus.
454. (3) In orice caz, nu trebuie sa se foloseasca decit cu discretie facultatea acordata la nr. 453 de mai sus.
455. 2. Comisiile si subcomisiile pot stabili rapoarte partiale pe care ele le estimeaza ca necesare si, daca circumstantele o justifica, la sfirsitul lucrarilor lor, ele pot prezenta un raport final in care recapituleaza, sub o forma concisa, propunerile si concluziile care rezulta din studiile care le-au fost incredintate.
19. Aprobarea proceselor-verbale, a darilor de seama si a rapoartelor
456. 1.(1) Ca regula generala, la inceputul fiecarei sedinte plenare sau al fiecarei sedinte de comisie sau de subcomisie, presedintele intreaba daca delegatiile au observatii de formulat asupra procesului-verbal sau, cind este cazul unei comisii sau al unei subcomisii, asupra darii de seama a sedintei precedente. Acestea sint considerate aprobate daca nici o corectura nu a fost transmisa secretariatului sau daca nici o impotrivire nu s-a manifestat verbal. In caz contrar sint aduse corectiile necesare procesului-verbal sau darii de seama.
457. (2) Orice raport partial sau final trebuie sa fie aprobat de comisia sau subcomisia interesata.
458. 2.(1) Procesele-verbale ale ultimelor sedinte plenare sint examinate si aprobate de presedinte.
459. (2) Darile de seama ale ultimelor sedinte ale unei comisii sau ale unei subcomisii sint examinate si aprobate de presedintele acestei comisii sau subcomisii.
20. Numerotarea
460. 1. Numerele capitolelor, articolelor si paragrafelor textelor supuse revizuirii sint pastrate pina la prima lectura in sedinta plenara. Textele adaugate poarta in mod provizoriu numarul ultimului paragraf ce precede textul initial, la care se adauga "A", "B" etc.
461. 2. Numerotarea definitiva a capitolelor lor, a articolelor si a paragrafelor este in mod normal incredintata comisiei de redactare, dupa adoptarea lor in prima lectura, insa poate sa fie incredintata secretarului general prin decizie luata in sedinta plenara.
21. Aprobarea definitiva
462. Textele actelor finale ale unei conferinte a plenipotentiarilor, ale unei conferinte a radiocomunicatiilor sau ale unei conferinte mondiale a telecomunicatiilor internationale sint considerate definitive atunci cind au fost aprobate in a doua lectura in sedinta plenara.
22. Semnatura
463. Textele actelor finale aprobate de conferintele vizate la nr. 462 de mai sus sint supuse semnarii de catre delegatii prevazuti cu imputerniciri definite la art. 31 al prezentei conventii, in ordinea alfabetica a numelor membrilor in limba franceza.
23. Relatiile cu presa si publicul
464. 1. Comunicatele oficiale asupra lucrarilor conferintei nu pot fi transmise presei decit cu autorizatia presedintelui conferintei.
465. 2. In masura in care aceasta este posibil in practica, presa si publicul pot asista la conferinte in conformitate cu directivele aprobate la reuniunea sefilor de delegatii vizata la nr. 342 de mai sus si cu dispozitiile practice luate de secretarul general. Prezenta presei si a publicului nu trebuie in nici un caz sa perturbe buna desfasurare a lucrarilor unei sedinte.
466. 3. Celelalte reuniuni ale uniunii nu sint deschise presei si publicului, cu exceptia cazului in care participantii la reuniunea in cauza decid altfel.
24. Scutiri de taxe
467. Pe durata conferintei, membrii delegatiilor, reprezentantii membrilor Consiliului, membrii Comitetului Regulamentului radiocomunicatiilor, inaltii functionari ai Secretariatului general si ai sectoarelor uniunii care asista la conferinta si personalul secretariatului uniunii detasat la conferinta au dreptul la scutire de taxe postale, la scutire de taxe pentru telegrame, precum si la scutire de taxe telefonice si telex in masura in care guvernul gazda a putut sa se puna de acord in aceasta privinta cu celelalte guverne si exploatari recunoscute in cauza.

CAP. 4
Alte dispozitii

ART. 33
Finantele
468. 1.(1) Scara in care fiecare membru alege clasa sa de contributie, in conformitate cu dispozitiile corespunzatoare ale art. 28 al Constitutiei, este urmatoarea:
clasa de 40 unitati
clasa de 35 unitati
clasa de 30 unitati
clasa de 28 unitati
clasa de 25 unitati
clasa de 23 unitati
clasa de 20 unitati
clasa de 18 unitati
clasa de 15 unitati
clasa de 10 unitati
clasa de 8 unitati
clasa de 5 unitati
clasa de 4 unitati
clasa de 3 unitati
clasa de 2 unitati
clasa de 1 1/2 unitati
clasa de 1 unitate
clasa de 1/2 unitate
clasa de 1/4 unitate
clasa de 1/8 unitate*)
clasa de 1/16 unitate*)
------
*) Pentru tarile cel mai putin avansate, astfel cum sint cele recenzate de Organizatia Natiunilor Unite si pentru alti membri stabiliti de catre Consiliu.

469. (2) Peste clasele de contributie mentionate la nr. 468 de mai sus, orice membru poate alege un numar de unitati contributive superior lui 40.
470. (3) Secretarul general notifica tuturor membrilor uniunii decizia fiecarui membru privind clasa de contributie aleasa.
471. (4) Membrii pot in orice moment sa aleaga o clasa de contributie superioara celei pe care au adoptat-o anterior.
472. 2.(1) Orice membru nou achita, pentru anul aderarii sale, o contributie calculata incepind cu prima zi a lunii aderarii.
473. (2) In caz de denuntare a Constitutiei si a prezentei conventii de catre un membru, contributia trebuie achitata pina la ultima zi a lunii in care denuntarea capata efect.
474. 3. Sumele datorate produc dobinzi de la debutul fiecarui an financiar al uniunii. Aceasta dobinda este fixata la procentul de 3% (trei la suta) pe an in timpul primelor 6 luni si la procentul de 6% (sase la suta) pe an incepind cu luna a saptea.
475. 4. Dispozitiile urmatoare se aplica contributiilor organizatiilor vizate la nr. 259-262 si ale entitatilor admise sa participe la activitatile uniunii, in conformitate cu dispozitiile art. 19 al prezentei conventii.
476. 5. Organizatiile vizate la nr. 259-262 ale prezentei conventii si celelalte organizatii internationale care participa la o conferinta a plenipotentiarilor, la un sector al uniunii sau la o conferinta mondiala a telecomunicatiilor internationale contribuie la cheltuielile acestei conferinte sau ale acestui sector in conformitate cu nr. 479-481 de mai jos, dupa caz, cu exceptia cazurilor cind ele au fost exonerate sub rezerva reciprocitatii.
477. 6. Orice entitate sau organizatie care figureaza in listele mentionate la nr. 237 al prezentei conventii contribuie la cheltuielile acestui sector in conformitate cu nr. 479 si 480 de mai jos.
478. 7. Orice entitate sau organizatie care figureaza in listele mentionate la nr. 237 al prezentei conventii, care participa la o conferinta a radiocomunicatiilor, la o conferinta mondiala a telecomunicatiilor internationale sau la o conferinta ori la o adunare a unui sector la care ea nu este membra, contribuie la cheltuielile acestei conferinte sau ale acestei adunari in conformitate cu nr. 479-481 de mai jos.
479. 8. Contributiile mentionate la nr. 476, 477 si 478 sint bazate pe libera alegere a unei clase de contributie din scara care figureaza la nr. 468 de mai sus, cu exceptia claselor de 1/4, 1/8 si 1/16 dintr-o unitate, rezervate membrilor uniunii (aceasta exceptie nu se aplica Sectorului dezvoltarii telecomunicatiilor); clasa aleasa este comunicata secretarului general; entitatea sau organizatia interesata poate, in orice moment, sa aleaga o clasa de contributie superioara celei pe care o adoptase anterior.
480. 9. Cuantumul unitatii de contributie la cheltuielile fiecarui sector interesat este fixat la 1/5 din unitatea contributiva a membrilor uniunii. Aceste contributii sint considerate ca venit al uniunii. Ele produc dobinda in conformitate cu dispozitiile nr. 474 de mai sus.
481. 10. Cuantumul unitatii de contributie la cheltuielile unei conferinte sau ale unei adunari este fixat prin impartirea sumei totale a bugetului conferintei sau al adunarii respective la numarul total de unitati contributive platite de membri drept contributie a lor la cheltuielile uniunii. Contributiile sint considerate ca venit al uniunii. Ele produc dobinda incepind cu a saizecea zi care urmeaza trimiterii facturilor, in procentele fixate la nr. 474 de mai sus.
482. 11. Reducerea numarului de unitati contributive nu este posibila decit in conformitate cu principiile enuntate in dispozitiile pertinente ale art. 28 al Constitutiei. 483. 12. In caz de denuntare a participarii la lucrarile unui sector sau daca se pune capat acestei participari (a se vedea nr. 240 al prezentei conventii), contributia trebuie sa fie achitata pina la ultima zi a lunii in care denuntarea capata efect sau a lunii in care se pune capat participarii.
484. 13. Pretul de vinzare al publicatiilor este stabilit de secretarul general, care se inspira din preocuparea de a acoperi, ca regula generala, cheltuielile de reproducere si de distribuire.
485. 14. Uniunea mentine un fond de rezerva, care constituie un capital de rulment ce permite sa se faca fata cheltuielilor esentiale si sa se mentina rezerve suficiente in numerar pentru a evita, in masura posibilului, sa se recurga la imprumuturi. Consiliul fixeaza anual cuantumul fondului de rezerva in functie de cerintele prevazute. La sfirsitul fiecarui exercitiu bugetar bienal, toate creditele bugetare care n-au fost consumate sau angajate sint introduse in fondul de rezerva. Celelalte detalii referitoare la acest fond de rezerva sint descrise in Regulamentul financiar.
486. 15.(1) De acord cu Comitetul de coordonare, secretarul general poate sa accepte contributii voluntare in numerar sau in natura, sub rezerva ca, conditiile aplicabile acestor contributii sa fie conforme, dupa caz, cu obiectul si programele uniunii, precum si cu Regulamentul financiar care va trebui sa contina dispozitii speciale referitoare la acceptarea si utilizarea acestor contributii voluntare.
487. (2) Secretarul general justifica Consiliului despre aceste contributii voluntare in raportul de gestiune financiara si intr-un document care indica pe scurt originea si utilizarea propusa pentru fiecare dintre aceste contributii si cursul care le-a fost dat.
ART. 34
Responsabilitatile financiare ale conferintelor
488. 1. Inainte de a adopta propuneri sau inainte de a lua decizii care au incidente financiare, conferintele uniunii tin seama de toate prevederile bugetare ale uniunii, pentru a se asigura ca acestea sa nu antreneze cheltuieli superioare creditelor pe care Consiliul este abilitat sa le autorizeze.
489. 2. Nu se da urmare nici unei decizii a unei conferinte care are drept consecinta o crestere directa sau indirecta a cheltuielilor peste creditele pe care Consiliul este abilitat sa le autorizeze.
ART. 35
Limbile
490. 1.(1) In timpul conferintelor si reuniunilor uniunii pot fi utilizate alte limbi decit cele indicate in dispozitiile corespunzatoare ale art. 29 al Constitutiei:
491. a) daca se cere secretarului general sau directorului biroului interesat folosirea orala sau scrisa a uneia sau mai multor limbi suplimentare, sub rezerva ca cheltuielile suplimentare ce vor fi astfel antrenate sa fie suportate de membrii care au facut aceasta cerere sau care au sprijinit-o;
492. b) daca o delegatie da ea insasi dispozitii pentru a asigura, pe propriile sale cheltuieli, traducerea orala din propria sa limba intr-una din limbile indicate in dispozitiile pertinente ale art. 29 al Constitutiei.
493. (2) In cazul prevazut la nr. 491 de mai sus, secretarul general sau directorul biroului interesat se conformeaza acestei cereri in masura posibilului, dupa ce a obtinut de la membrii interesati angajamentul ca cheltuielile ce vor aparea vor fi corespunzator rambursate de ei uniunii.
494. (3) In cazul prevazut la nr. 492 de mai sus, delegatia interesata poate, in plus, daca o doreste, sa sigure pe propriile sale cheltuieli traducerea orala in propria sa limba din una dintre limbile indicate in dispozitia pertinenta a art. 29 al Constitutiei.
495. 2. Toate documentele care fac obiectul dispozitiilor pertinente ale art. 29 al Constitutiei pot sa fie publicate intr-o alta limba decit cele care sint specificate acolo, cu conditia ca membrii care cer aceasta publicare sa se angajeze sa ia in sarcina lor totalitatea cheltuielilor de traducere si publicare ce vor rezulta.

CAP. 5
Dispozitii diverse referitoare la exploatarea serviciilor de telecomunicatii

ART. 36
taxe si scutiri
496. Dispozitiile referitoare la taxele telecomunicatiilor si diversele cazuri in care se acorda scutiri de taxe sint fixate in regulamentele administrative.
ART. 37
Stabilirea si reglarea conturilor
497. 1. Reglarile conturilor internationale sint considerate ca tranzactii curente si se efectueaza in acord cu obligatiile internationale curente ale membrilor interesati, daca guvernele lor au incheiat aranjamentele cu acest subiect. In absenta unor aranjamente de acest gen sau a unor acorduri particulare, incheiate in conditiile prevazute la art. 42 al Constitutiei, aceste reglari de conturi se efectueaza in conformitate cu dispozitiile regulamentelor administrative.
498. 2. Administratiile membrilor si exploatarile recunoscute care exploateaza servicii internationale de telecomunicatii trebuie sa se puna de acord asupra sumei debitelor si creditelor lor.
499. 3. Conturile aferente debitelor si creditelor vizate la nr. 498 de mai sus sint stabilite in conformitate cu regulamentele administrative, numai daca nu au fost incheiate aranjamente particulare intre partile interesate.
ART. 38
Unitatea monetara
500. In absenta unor aranjamente particulare incheiate intre membri, unitatea monetara utilizata la compunerea taxelor de repartitie pentru serviciile internationale de telecomunicatii si la stabilirea conturilor internationale este:
- fie unitatea monetara a Fondului Monetar International,
- fie francul - aur, cum sint definite in regulamentele administrative. Modalitatile de aplicare sint fixate in apendicele 1 al Regulamentului telecomunicatiilor internationale.
ART. 39
Intercomunicatia
501. 1. Statiile care asigura radiocomunicatiile in serviciul mobil sint obligate, in limitele afectarii lor normale, sa schimbe reciproc radiocomunicatiile indiferent de sistemul radioelectric adoptat de ele.
502. 2. Totusi, pentru a nu se opune progreselor stiintifice, dispozitiile nr. 501 de mai sus nu impiedica folosirea unui sistem radioelectric incapabil sa comunice cu alte sisteme, cu conditia ca aceasta incapacitate sa fie datorata naturii specifice a acestui sistem si sa nu fie efectul unor dispozitive adoptate in mod special pentru impiedicarea intercomunicatiei.
503. 3. In pofida dispozitiilor nr. 501 de mai sus, o statie poate fi afectata unui serviciu international restrins de telecomunicatii, determinat de scopul acestui serviciu sau de alte circumstante independente ale sistemului folosit.
ART. 40
Limbajul secret
504. 1. Telegramele de stat, precum si telegramele de serviciu pot fi redactate in limbaj secret, in toate relatiile.
505. 2. Telegramele particulare in limbaj secret pot fi admise intre toti membrii, cu exceptia celor care au notificat in prealabil, prin intermediul secretarului general, ca ei nu admit acest limbaj pentru aceasta categorie de corespondente.
506. 3. Membrii care nu admit telegramele particulare in limbajul secret provenind din sau avind ca destinatie propriul lor teritoriu trebuie sa le accepte in tranzit, cu exceptia cazului de suspendare a serviciului prevazut la art. 35 al Constitutiei.

CAP. 6
Arbitrajul si amendarea

ART. 41
Arbitrajul: procedura (a se vedea art. 56 al Constitutiei)
507. 1. Partea care doreste un arbitraj incepe procedura trimitind celeilalte parti o notificare de cerere a arbitrajului.
508. 2. Partile decid de comun acord daca arbitrajul trebuie sa fie incredintat unor persoane, unor administratii sau unor guverne. In cazul in care, in termen de o luna, socotind din ziua notificarii cererii de arbitraj, partile nu au putut sa cada de acord asupra acestui punct, arbitrajul este incredintat unor guverne.
509. 3. Daca arbitrajul este incredintat unor persoane, arbitrii nu trebuie sa fie cetateni ai unui stat parte in diferend, nici sa aiba domiciliul lor intr-unul dintre aceste state, nici sa fie in serviciul lor.
510. 4. Daca arbitrajul este incredintat unor guverne sau unor administratii ale acestor guverne, acestea trebuie sa fie alese dintre membrii care nu sint implicati in diferend, dar care sint parti la acordul a carui aplicare a provocat diferendul.
511. 5. In termen de 3 luni, socotind de la data primirii notificarii cererii de arbitraj, fiecare dintre cele doua parti in cauza desemneaza un arbitru.
512. 6. Daca in diferend sint implicate mai mult de doua parti, fiecare din cele doua grupe de parti avind interese comune in diferend desemneaza un arbitru in conformitate cu procedura prevazuta la nr. 510 si 511 de mai sus.
513. 7. Cei doi arbitri desemnati se inteleg pentru a numi un al treilea arbitru care, daca primii doi sint persoane si nu guverne sau administratii, trebuie sa raspunda conditiilor fixate la nr. 509 de mai sus si care, in plus, trebuie sa fie de o nationalitate diferita de aceea a celorlalti doi. In lipsa unui acord intre cei doi arbitri asupra alegerii celui de-al treilea arbitru, fiecare arbitru propune un al treilea arbitru neavind nici un interes in diferend. Secretarul general procedeaza apoi la o tragere la sorti pentru a desemna al treilea arbitru.
514. 8. Partile in dezacord pot sa se inteleaga pentru a-si rezolva diferendul lor printr-un arbitru unic desemnat de comun acord; de asemenea, ele pot sa desemneze fiecare un arbitru si sa solicite Secretariatului general sa procedeze la o tragere la sorti pentru a desemna arbitrul unic.
515. 9. Arbitrul sau arbitrii decid in mod liber asupra locului arbitrajului si regulilor de procedura care sa se aplice pentru acest arbitraj.
516. 10. Decizia arbitrului unic este definitiva si obliga partile la diferend. Daca arbitrajul este incredintat mai multor arbitri, decizia luata cu majoritatea voturilor arbitrilor este definitiva si obliga partile.
517. 11. Fiecare parte suporta cheltuielile pe care ea le-a facut cu ocazia instruirii si introducerii arbitrajului. Cheltuielile de arbitraj, altele decit cele prezentate de catre parti, sint repartizate in mod egal intre partile in litigiu.
518. 12. Uniunea furnizeaza toate informatiile care se refera la diferend de care arbitrul sau arbitrii pot sa aiba nevoie. Daca partile in diferend decid astfel, decizia arbitrului sau a arbitrilor este comunicata secretarului general in scop de referinta viitoare.
ART. 42
Dispozitii pentru amendarea prezentei conventii
519. 1. Oricare membru al uniunii poate sa propuna orice amendament la prezenta conventie. O astfel de propunere, pentru a putea sa fie transmisa tuturor membrilor uniunii si examinata de ei in timp util, trebuie sa parvina secretarului general cu cel tirziu 8 luni inaintea datei fixate pentru deschiderea Conferintei plenipotentiarilor. Secretarul general transmite tuturor membrilor uniunii, cit mai curind posibil si cu cel tirziu 6 luni inaintea acestei ultime date, o astfel de propunere.
520. 2. Orice propunere de modificare a unui amendament, propus conform nr. 519 de mai sus, poate totusi sa fie prezentata in orice moment de un membru al uniunii sau de delegatia sa la Conferinta plenipotentiarilor.
521. 3. Cvorumul cerut la orice sedinta plenara a Conferintei plenipotentiarilor pentru examinarea oricarei propuneri de amendare a prezentei conventii sau a oricarei modificari a unei asemenea propuneri este constituit din mai mult de jumatate din delegatiile acreditate la Conferinta plenipotentiarilor.
522. 4. Pentru a fi adoptata, orice propunere de modificare a unui amendament propus, cit si propunerea de amendare in totalitatea sa, modificata sau nu, trebuie sa fie aprobata la o sedinta plenara de mai mult din jumatatea delegatiilor acreditate la Conferinta plenipotentiarilor si avind drept de vot.
523. 5. Dispozitiile generale privind conferintele si regulamentul interior al conferintelor si al altor reuniuni ce figureaza in prezenta conventie se aplica cu exceptia cazurilor in care paragrafele precedente ale prezentului articol, care prevaleaza, nu dispun altfel.
524. 6. Toate amendamentele la prezenta conventie, adoptate de o conferinta a plenipotentiarilor, intra in vigoare la o data fixata de conferinta, in totalitatea lor si sub forma unui instrument de amendare unic, intre membrii care au depus, inaintea acestei date, instrumentul lor de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare la prezenta conventie si la instrumentul de amendare. Ratificarea, acceptarea, aprobarea sau aderarea numai la o parte din acest instrument de amendare este exclusa.
525. 7. In pofida nr. 524 de mai sus, Conferinta plenipotentiarilor poate sa decida ca un amendament la prezenta conventie este necesar pentru buna aplicare a unui amendament la Constitutie. In acest caz, amendamentul la prezenta conventie nu intra in vigoare inaintea intrarii in vigoare a amendamentului la Constitutie.
526. 8. Secretarul general notifica tuturor membrilor depunerea fiecarui instrument de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare.
527. 9. Dupa intrarea in vigoare a oricarui instrument de amendare, ratificarea, acceptarea, aprobarea sau aderarea in conformitate cu art. 52 si 53 ale Constitutiei se aplica conventiei amendate.
528. 10. Dupa intrarea in vigoare a unui asemenea instrument de amendare, secretarul general il inregistreaza la Secretariatul Organizatiei Natiunilor Unite, in conformitate cu dispozitiile art. 102 al Cartei Natiunilor Unite. Dispozitiile nr. 241 al Constitutiei se aplica, de asemenea, oricarui instrument de amendare.

ANEXA 1

DEFINITIA
diferitilor termeni folositi in prezenta conventie s in regulamentele administrative ale Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor

In contextul instrumentelor uniunii sus-mentionate, urmatorii termeni au sensul dat de definitiile urmatoare:
1001. Expert - persoana trimisa de:
a) guvernul sau administratia tarii sale; sau
b) o entitate sau o organizatie agreata conform dispozitiilor art. 19 al prezentei conventii; sau
c) o organizatie internationala, pentru a participa la sarcinile uniunii care corespund domeniului sau de competenta profesionala.
1002. Observator - persoana trimisa de:
- Organizatia Natiunilor Unite, o institutie specializata a Natiunilor Unite, Agentia Internationala a Energiei Atomice, o organizatie regionala de telecomunicatii sau o organizatie interguvernamentala care exploateaza sisteme cu sateliti, pentru a participa cu titlu consultativ la Conferinta plenipotentiarilor, la o conferinta sau la o reuniune a unui sector;
- o organizatie internationala, pentru a participa cu titlu consultativ la o conferinta sau la o reuniune a unui sector;
- guvernul unui membru al uniunii, pentru a participa fara drept de vot la o conferinta regionala,
in conformitate cu dispozitiile pertinente ale prezentei conventii.
1003. Serviciu mobil - Serviciul de radiocomunicatii intre statii mobile si statii terestre sau intre statii mobile.
1004. Organism stiintific sau industrial - orice organism, altul decit o institutie sau o agentie guvernamentala, care se ocupa de studierea problemelor de telecomunicatii, de conceptia si de fabricarea de echipamente destinate serviciilor de telecomunicatii.
1005. Radiocomunicatie - telecomunicatie prin unde radioelectrice.

NOTA 1:
Undele radioelectrice sint unde electromagnetice a caror frecventa este, prin conventie, inferioara frecventei de 3000 GHz si care se propaga in spatiu fara ghid artificial.

NOTA 2:
Pentru cerintele nr. 149-154 ale prezentei conventii, termenul radiocomunicatie cuprinde, de asemenea, si telecomunicatiile prin unde electromagnetice a caror frecventa este superioara frecventei de 3000 GHz si care se propaga in spatiu fara ghid artificial.
1006. Telecomunicatie de serviciu - telecomunicatie referitoare la telecomunicatiile publice internationale si schimbata intre:
- administratii;
- exploatari recunoscute;
- presedintele Consiliului, secretarul general, vicesecretarul general, directorii birourilor, membrii Comitetului Regulamentului radiocomunicatiilor sau alti reprezentanti sau functionari autorizati, ai uniunii, inclusiv cei insarcinati cu functii oficiale in afara sediului uniunii.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016