Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CONVENŢIE din 19 septembrie 1949  asupra circulaţiei rutiere    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 CONVENŢIE din 19 septembrie 1949 asupra circulaţiei rutiere

EMITENT: Act Internaţional
PUBLICAT: Buletinul Oficial nr. 16 din 29 iunie 1961
        *) Traducere.
        Statele contractante, în dorinţa de a înlesni dezvoltarea circulaţiei rutiere internaţionale şi de a-i asigura securitatea, stabilind reguli uniforme în acest scop, au convenit asupra următoarelor dispoziţii:
    CAP. I
    Generalităţi
    ART. 1
    1. Statele contractante, păstrîndu-şi dreptul de a reglementa folosirea drumurilor lor, convin ca aceste drumuri să fie folosite pentru circulaţia internaţională, în condiţiile stabilite de prezenta Convenţie.
    2. Statele contractante nu vor fi obligate să acorde beneficiul dispoziţiilor prezentei Convenţii automobilelor, remorcilor sau conducătorilor care vor rămîne pe teritoriul lor, fără întrerupere, o perioadă mai mare de un an.

    ART. 2
    1. Anexele prezentei Convenţii sînt considerate părţi integrante ale Convenţiei, fiind totodată subînţeles că orice Stat va putea, fie în momentul semnării sau ratificării Convenţiei, sau aderării la aceasta, fie în orice alt moment ulterior, să declare că în aplicarea Convenţiei exclude anexele 1 şi 2.
    2. Orice Stat va putea, în orice moment, să notifice Secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, că începînd de la data notificării, va aplica anexele 1 şi 2, excluse anterior conform paragrafului 1 al prezentului articol.

    ART. 3
    1. Măsurile pe care toate Statele contractante, sau unele din ele, au convenit sau vor conveni să le pună în vigoare în vederea înlesnirii circulaţiei rutiere internaţionale, prin simplificarea formalităţilor vamale, de poliţie, sanitare sau altele, vor fi considerate ca fiind în conformitate cu obiectul prezentei Convenţii.
    2. a) Orice Stat contractant va putea cere depunerea unei garanţii pentru a asigura plata tuturor drepturilor sau taxelor de import care, în lipsa acestei garanţii, ar fi percepute la importul oricărui automobil, admis în circulaţia internaţională;
    b) În vederea aplicării prezentului articol, Statele contractante vor accepta garanţia unei asociaţii stabilite pe teritoriul lor şi afiliată la o asociaţie internaţională care a eliberat un titlu vamal internaţional, valabil pentru automobile (ca de exemplu un carnet de trecere prin vamă).

    3. În vederea îndeplinirii formalităţilor prevăzute de prezenta Convenţie, Statele contractante se vor strădui ca, pe acelaşi drum internaţional, orele de serviciu ale birourilor şi posturilor de vamă corespunzătoare să coincidă.

    ART. 4
    1. În sensul prezenţei Convenţii:
        Prin termenul "circulaţie internaţională" - se înţelege orice circulaţie, care implică trecerea cel puţin a unei frontiere;
        prin termenul "drum" - se înţelege orice cale publică deschisă circulaţiei vehiculelor;
        prin termenul "şosea" - se înţelege partea din drum folosită în mod normal pentru circulaţia vehiculelor;
        prin termenul "cale" - se înţelege orice subdiviziune a şoselei, avînd o lărgime suficientă pentru a permite circulaţia unui şir de vehicule;
        prin termenul "conducător" - se înţelege orice persoană care conduce vehicule, inclusiv biciclete, care conduce animale de tracţiune, de povară, de călărie, turme pe drum, sau care le controlează efectiv;
     prin termenul "automobil" - se înţelege orice vehicul prevăzut cu un dispozitiv mecanic de propulsie care circulă pe drum prin mijloace proprii, altul decît acela ce se deplasează pe şine sau este conectat la un conductor electric, şi care serveşte, în mod obişnuit, la transportul de persoane sau mărfuri. Orice Stat, care aplică anexa 1, va exclude din această definiţie bicicletele cu motor auxiliar care au caracteristicile definite în suszisa anexă;
        prin termenul "vehicul articulat" - se înţelege orice automobil urmat de o remorcă, fără osia din faţă, cuplată astfel încît o parte din remorcă se sprijină pe vehiculul motor şi o parte apreciabilă din greutatea acestei remorci şi a încărcăturii să fie suportate de vehiculul motor. O astfel de remorcă este numită "semiremorcă";
        prin termenul "remorcă" - se înţelege orice vehicul destinat pentru a fi ataşat unui automobil;
     prin termenul "bicicletă" - se înţelege orice bicicletă fără un dispozitiv automotor. Orice Stat care aplică anexa 1 va include în prezenta definiţie bicicletele cu motor auxiliar, care au caracteristicile definite în suszisa anexă;
        prin termenul "greutate totală" a unui vehicul - se înţelege greutatea vehiculului cînd stă pe loc şi gata de a fi pus în mişcare cu încărcătura sa, inclusiv greutatea conducătorului şi a oricărei persoane transportate în acelaşi timp;
        prin termenul "încărcătură maximă" - se înţelege greutatea încărcăturii, declarată admisibilă de autoritatea competentă a ţării de înmatriculare a vehiculului;
        prin termenul "greutate maximă autorizată" a unui vehicul - se înţelege greutatea vehiculului gata de a fi pus în mişcare şi a încărcăturii maxime.


    ART. 5
        Prezenta Convenţie nu trebuie să fie interpretată ca autorizînd transportul de persoane în schimbul unei remuneraţii sau de mărfuri, altele decît bagajele personale ale celor ce sînt în vehicule, înţelegîndu-se că această chestiune, precum şi oricare altele neprevăzute în prezenta Convenţie rămîn de resortul legislaţiei naţionale, sub rezerva aplicării altor Convenţii sau Acorduri internaţionale.

    CAP. II
    Reguli aplicabile circulaţiei rutiere
    ART. 6
        Fiecare din Statele contractante va lua orice măsură corespunzătoare pentru a asigura respectarea regulilor cuprinse în prezentul capitol.

    ART. 7
        Toţi conducătorii, pietonii şi toţi cei care folosesc drumul, trebuie să se comporte astfel încît nu constituie un pericol sau o stînjenire pentru circulaţie.
    Ei trebuie să evite producerea vreunei pagube persoanelor sau proprietăţilor publice sau particulare.

    ART. 8
    1. Orice vehicul sau vehicule cuplate, care circulă separat, trebuie să aibă un conducător.
    2. Animalele de tracţiune, de povară sau de călărie trebuie să aibă un conducător, iar vitele trebuie să fie însoţite, afară de zonele speciale marcate la punctele lor de intrare.
    3. Convoaiele de vehicule sau de animale trebuie să aibă numărul de conducători prevăzut de legislaţia naţională.
    4. Convoaiele trebuie, cînd este cazul, să fie fracţionate în părţi de lungime potrivită şi separate de următoarele prin intervale destul de mari, pentru a asigura o bună circulaţie. Această dispoziţie nu este aplicabilă în regiunile unde au loc migraţii de triburi nomade.
    5. Conducătorii trebuie să aibă, permanent, controlul vehiculului lor sau să-şi poată îndruma animalele. Ei trebuie să ia toate precauţiunile utile pentru securitatea celorlalţi care folosesc drumul, cînd aceştia se apropie.

    ART. 9
    1. Toate vehiculele, circulînd în acelaşi sens, trebuie să fie menţinute pe aceeaşi parte a drumului, sensul circulaţiei într-o ţară trebuind să fie acelaşi pe toate drumurile. Reglementarea naţională privind circulaţia în sens unic este rezervată.
    2. Ca regulă generală şi în toate ocaziile în care prevederile articolului 7 o cer, orice conducător trebuie:
    a) pe şoselele care au două căi şi sînt prevăzute pentru circulaţia în cele două sensuri, să menţină vehiculul pe calea afectată direcţiei în care circulă;
    b) pe şoselele care au mai mult de două căi să menţină vehiculul pe calea cea mai apropiată de marginea şoselei, în sensul în care circulă.

    3. Animalele trebuie să fie menţinute cît mai aproape posibil de marginea drumului, în condiţiile prevăzute de legislaţia naţională.

    ART. 10
        Orice conducător de vehicule trebuie să aibă în permanenţă controlul asupra vitezei şi să conducă în mod rezonabil şi prudent. El trebuie să micşoreze viteza sau să oprească ori de cîte ori împrejurările o cer, în special cînd vizibilitatea nu este bună.

    ART. 11
    1. Orice conducător trebuie, cînd se încrucişează sau este depăşit, să ţină cît mai aproape posibil de marginea şoselei pe partea afectată direcţiei în care circulă. Depăşirea vehiculelor sau a animalelor trebuie să fie efectuată pe dreapta sau pe stînga acestora, ţinînd seama de sensul circulaţiei, prevăzut în ţara respectivă. Aceste reguli nu vor fi totuşi aplicate în cazul tramvaielor şi trenurilor, precum şi pe unele drumuri de munte.
    2. La apropierea oricărui vehicul sau animal însoţit, orice conducător trebuie:
    a) în cazul în care se încrucişează cu un vehicul, sau cu animale însoţite, să rezerve loc suficient pentru trecerea acestora;
    b) în cazul cînd un vehicul este pe punctul să-l depăşească, să ţină cît mai aproape posibil de marginea şoselei corespunzînd sensului circulaţiei şi să nu accelereze.

    3. Orice conducător care vrea să facă o depăşire, trebuie să se încredinţeze că dispune de spaţiu suficient pentru a o face şi că vizibilitatea în faţă i-o permite fără pericol. După depăşire, el trebuie să-şi readucă vehiculul, spre dreapta sau spre stînga, conform sensului circulaţiei prevăzut în ţara respectivă, dar numai după ce s-a asigurat că poate s-o facă fără inconvenient pentru vehiculul, pietonul sau animalul depăşit.

    ART. 12
    1. Orice conducător care ajunge la o bifurcaţie, întretăiere sau răspîntie de drumuri, sau la o trecere de nivel, trebuie să aibă o atenţie deosebită, pentru a evita orice accident.
    2. Prioritatea trecerii poate fi acordată la intersecţii pe anumite drumuri sau porţiuni de drumuri. Această prioritate este materializată prin instalarea de semne. Orice conducător care ajunge pe un astfel de drum sau porţiune de drum cu prioritate, este obligat să cedeze trecerea conducătorilor care circulă pe acest drum.
    3. Dispoziţiile din anexa 2, privind prioritatea de trecere la intersecţii, neprevăzute la paragraful 2 al prezentului articol, se aplică Statelor obligate prin suszisa anexă.
    4. Orice conducător, înainte de a se angaja pe un alt drum, trebuie:
    a) să se încredinţeze că poate efectua manevra fără pericol pentru ceilalţi care folosesc drumul;
    b) să indice în mod clar intenţia sa;
    c) să circule cît mai mult posibil pe marginea şoselei care corespunde sensului direcţiei în care circulă, dacă are intenţia de a părăsi drumul întorcînd pe această parte;
    d) să circule cît mai mult posibil pe axa şoselei dacă vrea să părăsească drumul întorcînd pe cealaltă parte, sub rezerva dispoziţiilor paragrafului 2 al articolului 16;
    e) în nici un caz, să nu împiedice circulaţia vehiculelor ce vin din sens invers.


    ART. 13
    1. Cînd vehiculele sau animalele staţionează pe drum, ele trebuie să fie plasate cît mai aproape posibil de marginea şoselei, dacă nu pot fi plasate în afara acesteia. Conducătorii nu trebuie să părăsească vehiculele sau animalele decît după ce au luat toate măsurile, necesare pentru a evita un accident.
    2. Vehiculele şi animalele nu trebuie să staţioneze în locurile unde ar constitui un pericol sau o stînjenire, mai ales la încrucişare de drumuri, la curbe, în vîrful unei pante sau în apropierea acestora.

    ART. 14
        Toate precauţiile necesare trebuie luate pentru ca încărcătura unui vehicul să nu poată cauza o daună sau un pericol.

    ART. 15
    1. De la căderea nopţii şi pe timpul nopţii sau cînd condiţiile atmosferice o cer, orice vehicul sau cuplaj de vehicule, găsindu-se pe un drum, trebuie să aibă cel puţin o lumină albă îndreptată înainte şi cel puţin o lumină roşie îndreptată înapoi.
        Cînd un vehicul, altul decît o bicicletă sau motocicletă fără ataş, este prevăzut cu o singură lumină albă înainte, aceasta trebuie să fie aşezată spre partea vehiculelor care vin în sens invers.
        În ţările în care se cer două lumini albe înainte, acestea trebuie să fie aşezate la dreapta şi la stînga vehiculului.
        Lumina roşie poate fi produsă, fie de un dispozitiv deosebit de cel care produce lumina sau luminile albe dinainte, fie de acelaşi dispozitiv cînd lungimea redusă a vehiculului şi construcţia acestuia o permit.

    2. În nici un caz vehiculul nu va folosi o lumină roşie îndreptată înainte sau o lumină albă îndreptată înapoi; de asemenea nu va trebui să fie prevăzut cu dispozitive care reflectează roşu înainte şi alb înapoi. Prevederea nu se aplică luminilor albe sau galbene pentru mersul înapoi, cînd legislaţia naţională a ţării de înmatriculare a vehiculului permite întrebuinţarea acestor lumini.
    3. Luminile şi catadioptrele (ochi de pisică) trebuie să semnalizeze vehiculul în mod eficace celorlalţi care folosesc drumul.
    4. Orice Stat contractant sau una din subdiviziunile sale poate, cu condiţia ca toate măsurile să fie luate pentru a garanta condiţiile normale de securitate a circulaţiei, să excepteze de la dispoziţiile prezentului articol:
    a) vehiculele întrebuinţate pentru scopuri sau în condiţii deosebite;
    b) unele vehicule de formă şi de natură deosebită;
    c) vehiculele care staţionează pe un drum suficient luminat.


    ART. 16
    1. Dispoziţiile prezentului capitol sînt aplicabile troleibuzelor.
    2. a) Cicliştii sînt obligaţi să circule pe pistele cicliste, atunci cînd un semn special le indică aceasta sau cînd reglementarea naţională le impune această obligaţie;
    b) cicliştii trebuie să circule, unul după altul, în toate cazurile cînd condiţiile de circulaţie cer acest lucru şi, în afară de cazurile excepţionale prevăzute de reglementarea naţională, ei nu trebuie să circule niciodată mai mult de doi alături pe şosea;
    c) este interzis cicliştilor de a se agăţa de un vehicul;
    d) regula prevăzută la articolul 12 paragraful 4 alineatul "d" nu se va aplica cicliştilor în ţările în care reglementarea naţională dispune altfel.


    CAP. III
    Semnalizarea
    ART. 17
    1. Pentru a asigura uniformitatea semnalizării, semnele şi semnalele adoptate de fiecare Stat contractant vor fi, pe cît posibil, singurele semne şi semnale instalate pe drumurile acestui Stat. În cazul în care ar fi necesară introducerea vreunui nou semn, acesta va trebui ca prin caracteristicile sale de formă şi de culoare, precum şi "prin natura simbolului eventual întrebuinţat, să intre în sistemul în vigoare din acest Stat."
    2. Numărul semnelor regulamentare va fi limitat la minimum-ul necesar. Ele vor fi fixate numai în locurile unde prezenţa lor este indispensabilă.
    3. Semnele de pericol trebuie să fie fixate la o distanţă suficientă de obstacole, pentru a le anunţa, în mod eficace, celor ce folosesc drumul.
    4. Punerea pe un semn regulamentar a oricărei inscripţii străine de obiectul acestuia şi de natură a-i diminua vizibilitatea, sau a-i schimba caracterul, nu va fi autorizată.
    5. Orice panou sau inscripţie care ar putea duce la o confuzie cu semnele regulamentare, sau care ar face mai dificilă citirea lor, nu vor fi autorizate.

    CAP. IV
    Dispoziţii aplicabile automobilelor şi remorcilor în circulaţia internaţională
    ART. 18
    1. Pentru a beneficia de dispoziţiile prezentei Convenţii, orice automobil trebuie să fie înmatriculat de către un Stat contractant sau de una din subdiviziunile sale, conform legislaţiei naţionale.
    2. Solicitantului i se eliberează, fie de către autoritatea competentă fie de către asociaţia împuternicită pentru aceasta, un certificat de înmatriculare care conţine cel puţin numărul de ordine, numit număr de înmatriculare, numele sau marca constructorului vehiculului, numărul de fabricaţie sau numărul de serie al constructorului, data primei puneri în circulaţie, precum şi numele sau prenumele şi domiciliul celui ce solicită un astfel de certificat.
    3. Certificatele de înmatriculare, eliberate în condiţiile susmenţionate, vor fi acceptate în toate statele contractante ca făcînd dovada conţinutului lor pînă la probă contrarie.

    ART. 19
    1. Orice automobil trebuie să poarte, cel puţini în spate, înscris pe o placă sau pe vehicul însuşi numărul de înmatriculare atribuit de autoritatea competentă. În cazul unui vehicul automobil, urmat de unul sau mai multe remorci, remorca unică sau ultima remorcă trebuie să poarte numărul de înmatriculare al vehiculului motor sau un număr propriu de înmatriculare.
    2. Alcătuirea şi condiţiile de aplicare a numărului de înmatriculare sînt prevăzute în anexa 3.

    ART. 20
    1. Orice automobil trebuie ca, în afara numărului de înmatriculare, să poarte în spate înscris pe o placă sau pe vehicul însuşi, un semn distinctiv al locului de înmatriculare al acestui vehicul. Acest semn este indicatorul fie al unui Stat, fie al unui teritoriu constituind o unitate distinctă din punct de vedere al înmatriculării. În cazul unui vehicul urmat de una sau de mai multe remorci, semnul distinctiv trebuie să fie repetat la partea dinapoi a remorcii unice sau a ultimei remorci.
    2. Alcătuirea şi condiţiile de aplicare a semnului distinctiv sînt prevăzute în anexa 4.

    ART. 21
     Orice automobil şi orice remorcă trebuie să poarte mărcile de identificare, prevăzute în anexa 5.

    ART. 22
    1. Automobilele şi remorcile trebuie să fie în stare bună de mers şi în condiţii de funcţionare în aşa fel ca ele să nu poată constitui un pericol pentru conducător, pentru cei ce ocupă vehiculul precum şi pentru ceilalţi care folosesc drumul şi să nu aducă vreo pagubă proprietăţilor publice sau particulare.
    2. În plus, automobilele şi remorcile cît şi echipamentul lor trebuie să corespundă condiţiilor prevăzute în anexa 6, iar conducătorii lor trebuie să respecte prevederile acestei anexe.
    3. Dispoziţiile prezentului articol sînt aplicabile troleibuzelor.

    ART. 23
    1. Dimensiunile şi greutăţile maxime ale vehiculelor admise să circule pe drumurile unui Stat contractant sau ale uneia din subdiviziunile sale, sînt fixate de legislaţia naţională. Pe anumite drumuri desemnate de Statele contractante prin acorduri regionale sau, în lipsa acestora, de un Stat contractant, dimensiunile şi greutăţile maxime autorizate, vor fi cele prevăzute în anexa 7.
    2. Dispoziţiile prezentului articol sînt aplicabile troleibuzelor.

    CAP. V
    Conducătorii de automobile în circulaţia internaţională
    ART. 24
    1. Fiecare Stat contractant va autoriza orice conducător care pătrunde pe teritoriul său şi care îndeplineşte condiţiile prevăzute în anexa 8, să conducă pe drumurile sale, fără un nou examen, automobile de categoria sau categoriile prevăzute în anexele 9 şi 10, pentru care, după ce a dovedit aptitudinile sale, i-a fost eliberat un permis de conducere valabil de către autoritatea competentă a unui alt Stat contractant sau a uneia din subdiviziunile sale, sau de către o asociaţie împuternicită de această autoritate.
    2. Totuşi, un Stat contractant va putea cere unui conducător, care pătrunde pe teritoriul său, ca acesta să aibă un permis internaţional de conducere, conform modelului prevăzut în anexa 10, îndeosebi dacă este vorba de un conducător care vine dintr-o ţară în care nu se cere un permis naţional de conducere sau în care permisul naţional eliberat nu este conform modelului prevăzut în anexa 9.
    3. Permisul internaţional de conducere va fi eliberat de către autoritatea competentă a unui Stat contractant, sau a uneia din subdiviziunile sale sau de către o asociaţie împuternicită de această autoritate, purtînd ştampila sau timbrul autorităţii sau asociaţiei, după ce conducătorul va fi făcut dovada aptitudinilor sale. Acest permis dă dreptul de a conduce în toate Statele contractante, fără un nou examen, automobilele care intră în categoriile pentru care acesta a fost eliberat.
    4. Dreptul de a folosi permise de conducere, atît naţionale cît şi internaţionale, poate fi refuzat, dacă este evident că condiţiile prevăzute pentru eliberarea lor, nu sînt împlinite.
    5. Un Stat contractant, sau una din subdiviziunile sale, nu poate retrage unui conducător dreptul de a folosi unul din permisele menţionate mai sus, decît dacă acesta din urmă a comis o infracţiune la reglementarea naţională în materie de circulaţie, susceptibilă de a duce la retragerea permisului de conducere, în virtutea legislaţiei zisului Stat contractant. Într-un asemenea caz, Statul contractant sau aceea dintre subdiviziunile sale care a retras folosirea permisului, va putea să i se remită permisul şi să-l păstreze pînă la expirarea termenului, înlăuntrul căruia folosirea acestui permis a fost retrasă conducătorului, sau pînă în momentul cînd acesta din urmă va părăsi teritoriul Statului contractant, dacă plecarea sa este anterioară expirării zisului termen. Statul sau subdiviziunea sa va putea face pe permis o menţiune a retragerii astfel efectuate şi să comunice autorităţii care a eliberat permisul, numele şi adresa conducătorului.
    6. În timpul unei perioade de cinci ani, din momentul intrării în vigoare a prezentei Convenţii, orice conducător admis pentru circulaţie internaţională, în virtutea dispoziţiilor Convenţiei internaţionale relative la circulaţia automobilelor semnată la Paris, la 24 aprilie 1926, sau ale Convenţiei inter-americane asupra reglementării circulaţiei auto, deschisă semnării la Washington, la 15 decembrie 1943, şi care posedă documentele cerute de acestea, va fi considerat ca îndeplinind condiţiile prevăzute în prezentul articol.

    ART. 25
        Statele contractante se angajează să-şi comunice reciproc informaţii în măsură a stabili identitatea persoanelor titulare a unui permis de conducere, naţional sau internaţional, cînd acestea sînt pasibile de o penalitate, pentru o infracţiune la reglementarea circulaţiei. Ele îşi vor comunica de asemenea informaţii în măsură a stabili identitatea proprietarului, sau a persoanei pe numele căreia a fost înmatriculat orice vehicul străin care a cauzat un accident grav.

    CAP. VI
    Dispoziţii aplicabile bicicletelor în circulaţia internaţională
    ART. 26
        Bicicletele trebuie să fie prevăzute cu următoarele dispozitive:
    a) cel puţin o frînă eficace;
    b) un aparat sonor de avertizare, cu un timbru susceptibil să fie auzit pînă la distanţă suficientă, în lipsa oricărui alt avertizor sonor;
    c) o lumină albă sau galbenă, îndreptată înainte, precum şi o lumină roşie sau un dispozitiv reflectant, îndreptat înapoi, de la căderea nopţii şi pe timpul nopţii, sau cînd condiţiile atmosferice o cer.


    CAP. VII
    Dispoziţii finale
    ART. 27
    1. Prezenta Convenţie va fi deschisă pentru semnare pînă la 31 decembrie 1949, tuturor Statelor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite şi oricărui Stat invitat să participe la Conferinţa asupra transporturilor rutiere şi transporturilor auto, ţinută la Geneva în 1949.
    2. Prezenta Convenţie va fi ratificată. Instrumentele de ratificare vor fi depuse Secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
    3. Cu începere de la 1 ianuarie 1950, Statele menţionate la paragraful 1 al acestui articol, care nu vor fi semnat prezenta Convenţie, precum şi oricare alt Stat, desemnat în acest scop printr-o rezoluţie a Consiliului economic şi social, vor putea adera la prezenta Convenţie. Aceasta va fi de asemenea deschisă aderării în numele oricărui teritoriu sub tutelă, a cărui administrare este încredinţată Organizaţiei Naţiunilor Unite.
    4. Aderarea se va face prin depunerea unui instrument de aderare, Secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

    ART. 28
    1. Orice Stat va putea cu ocazia semnării, ratificării sau aderării sau în orice alt moment, să declare printr-o notificare adresată Secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite că dispoziţiile prezentei Convenţii vor fi aplicabile oricărui teritoriu căruia îi asigură relaţiile internaţionale. Aceste dispoziţii vor deveni aplicabile pe teritoriul sau pe teritoriile desemnate în notificare 30 zile după data la care Secretarul general va fi primit zisa notificare sau, dacă Convenţia nu a intrat încă în vigoare, din momentul intrării acesteia în vigoare.
    2. Cînd circumstanţele o permit, oricare Stat contractant se angajează să ia, cît mai curînd posibil, măsurile necesare pentru a extinde aplicarea prezentei Convenţii la teritoriile cărora le asigură relaţiile internaţionale sub rezerva, dacă motive constituţionale o cer, a consimţământului Guvernelor acestor teritorii.
    3. Orice Stat, care a făcut o declaraţie conformă cu dispoziţiile paragrafului 1 al prezentului articol, privind aplicarea prezentei Convenţii la un teritoriu căruia îi asigură relaţiile internaţionale, va putea, ulterior, să declare în orice moment, prin notificare adresată Secretarului general, că prezenta Convenţie va înceta de a mai fi aplicabilă teritoriului desemnat în notificare. După un an de la data notificării, Convenţia va înceta să mai fie aplicată teritoriului respectiv.

    ART. 29
        Prezenta Convenţie va intra în vigoare în cea de a treizecea zi de la data depunerii celui de al cincilea instrument de ratificare sau de aderare. Pentru fiecare Stat care va ratifica sau va adera la ea, după această dată, prezenta Convenţie va intra în vigoare în a treizecea zi de la data depunerii instrumentului de ratificare sau aderare a zisului Stat.
        Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite va notifica data intrării în vigoare a prezentei Convenţii fiecăruia din Statele semnatare sau care au aderat, precum şi celorlalte State care au fost invitate să participe la Conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra transporturilor rutiere şi transporturilor auto.

    ART. 30
        Prezenta Convenţie abrogă şi înlocuieşte, între Părţile contractante, Convenţia internaţională referitoare la circulaţia automobilelor şi Convenţia internaţională referitoare la circulaţia rutieră, semnate la Paris, la 24 aprilie 1926, precum şi Convenţia inter-americană pentru reglementarea circulaţiei auto, deschisă pentru semnare la Washington, la 15 decembrie 1943.

    ART. 31
    1. Orice amendament la prezenta Convenţie propus de un Stat contractant, va fi depus Secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, care va comunica textul tuturor Statelor contractante şi cărora le va cere, în acelaşi timp, ca în patru luni să facă cunoscut:
    a) dacă doresc ca o conferinţă să fie convocată pentru studierea amendamentului propus, sau
    b) dacă sînt de părere să accepte amendamentul propus fără ca o conferinţă să se întrunească, sau
    c) dacă sînt de părere să respingă amendamentul propus, fără convocarea unei conferinţe.
        Amendamentul propus va trebui, de asemenea, să fie transmis de către Secretarul general tuturor Statelor invitate să participe la Conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra transporturilor rutiere şi transporturilor auto.

    2. Secretarul general va convoca o conferinţă a Statelor contractante în vederea studierii amendamentului propus în cazul cînd convocarea unei conferinţe ar fi cerută:
    a) de cel puţin 1/4 din Statele contractante, cînd este vorba de un amendament propus la părţi ale Convenţiei, altele decît anexele;
    b) de cel puţin 1/3 din Statele contractante, cînd este vorba de un amendament propus la o anexă, alta decît anexele 1 şi 2;
    c) cînd este vorba de anexele 1 şi 2, de cel puţin 1/3 din Statele obligate prin anexa la care a fost propus amendamentul.
        Secretarul general va invita la această conferinţă Statele, altele decît cele contractante, care au fost invitate să participe la Conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra transporturilor rutiere şi transporturilor auto, sau a căror prezenţă va fi apreciată ca necesară de către Consiliul economic şi social.
     Aceste dispoziţii nu se vor aplica cînd un amendament la Convenţie va fi fost adoptat conform dispoziţiilor paragrafului 5 al prezentului articol.

    3. Orice amendament la prezenta Convenţie, care va fi adoptat de către conferinţă cu majoritate de 2/3, va fi comunicat tuturor Statelor contractante pentru acceptare. După nouăzeci de zile de la acceptarea de către 2/3 din Statele contractante, orice amendament la Convenţie, altul decît un amendament la anexele 1 şi 2, va intra în vigoare pentru toate Statele contractante, cu excepţia celor care vor declara, înaintea datei de intrare în vigoare, că nu-l adoptă.
     Pentru intrarea în vigoare a oricărui amendament la anexele 1 şi 2, majoritatea cerută va fi de 2/3 din Statele obligate prin anexa amendată.

    4. Cu ocazia adoptării unui amendament la prezenta Convenţie altul decît un amendament la anexele 1 şi 2, Conferinţa va putea să decidă, cu majoritate de 2/3, că natura acestui amendament este astfel încît orice Stat contractant care va declara că nu-l acceptă şi care nu-l va accepta într-un termen de douăsprezece luni, după intrarea sa în vigoare, va înceta, la expirarea acestui termen, să fie parte la Convenţie.
    5. În cazul cînd cel puţin 2/3 din Statele contractante ar informa Secretarul general, conform alineatului b) din paragraful 1 al prezentului articol, că sînt de părere să adopte amendamentul fără a se întruni o conferinţă, notificarea hotărîrii lor va fi adresată de Secretarul general tuturor Statelor contractante. Amendamentul va avea efect faţă de Statele contractante după nouăzeci zile de la data acestei notificări, cu excepţia Statelor care în acest termen vor notifica Secretarului general că se opun la acest amendament.
    6. În ceea ce priveşte amendamentele la anexele 1 şi 2 şi amendamentele altele decît cele prevăzute în paragraful 4 al prezentului articol, prevederea originală va râmîne în vigoare faţă de orice Stat contractant care va fi făcut declaraţia prevăzută la paragraful 3 sau opoziţia prevăzută la paragraful 5.
    7. Statul contractant care va fi făcut declaraţia prevăzută la paragraful 3 al prezentului articol sau care va fi făcut opoziţie la un amendament, conform dispoziţiilor paragrafului 5 al prezentului articol, va putea în orice moment să-şi retragă această declaraţie sau opoziţie prin notificare făcută Secretarului general. Amendamentul va avea efect faţă de acest Stat la primirea zisei notificări de către Secretarul general.

    ART. 32
        Prezenta Convenţie va putea fi denunţată printr-un preaviz de un an comunicat Secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, care va notifica această denunţare fiecărui Stat semnatar sau care a aderat.
        La expirarea termenului de un an, Convenţia va înceta să fie în vigoare pentru Statul contractant care denunţat-o.

    ART. 33
        Orice diferend între două sau mai multe State contractante privind interpretarea sau aplicarea prezentei Convenţii, pe care Părţile nu l-au putut reglementa pe calea negocierilor sau printr-un alt mod de reglementare, va putea fi adus, la cererea unuia din Statele contractante interesate, înaintea Curţii Internaţionale de Justiţie pentru a fi tranşat de aceasta.

    ART. 34
        Nici o dispoziţie a prezentei Convenţii nu va putea fi interpretată ca interzicînd vreunui Stat contractant să ia măsurile compatibile cu dispoziţiile Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite şi limitate la cerinţele situaţiei pe care le socoteşte necesare pentru asigurarea securităţii sale exterioare sau interioare.

    ART. 35
    1. În afara notificărilor prevăzute la articolul 29 şi la paragrafele 1, 3 şi 5 ale articolului 31, precum şi la articolul 32, Secretarul general va notifica Statelor menţionate la paragraful 1 al articolului 27:
    a) declaraţiile prin care Statele contractante exclud anexa 1, anexa 2, sau pe amîndouă de la aplicarea Convenţiei, conform paragrafului 1 al articolului 2;
    b) declaraţiile prin care un Stat contractant notifică hotărîrea sa de a fi obligat prin anexa 1, anexa 2 sau prin amîndouă, conform paragrafului 2 al articolului 2;
    c) semnările, ratificările şi aderările în virtutea articolului 27;
    d) notificările cu privire la aplicarea teritorială, a Convenţiei, în executarea articolului 28;
    e) declaraţiile prin care Statele acceptă amendamentele la Convenţie, conform paragrafului 3 al articolului 31;
    f) opoziţia la amendamentele Convenţiei notificată de State Secretarului general, conform paragrafului 5 al articolului 31;
    g) data intrării în vigoare a amendamentelor la Convenţie, conform paragrafelor 3 şi 5 ale articolului 31;
    h) data la care un Stat va înceta să fie parte la Convenţie, conform paragrafului 4 al articolului 31;
    i) retragerea opoziţiei la un amendament, în virtutea paragrafului 7 al articolului 31;
    j) lista Statelor obligate prin amendamentele la Convenţie;
    k) denunţarea Convenţiei, conform articolului 32;
    l) declaraţiile privind încetarea aplicabilităţii Convenţiei la un teritoriu, conform paragrafului 3 al articolului 23;
    m) notificările cu privire la literele distinctive, făcute de State, conform dispoziţiilor paragrafului 3 din anexa 4.

    2. Originalul prezentei Convenţii va fi depus la Secretarul general, care va transmite copii certificate Statelor prevăzute la paragraful 1 al articolului 27.
    3. Secretarul general este autorizat să înregistreze prezenta Convenţie în momentul intrării sale în vigoare.

        Drept care, subsemnaţii, după ce şi-au comunicat împuternicirile lor, recunoscute ca fiind în bună şi cuvenită formă, au semnat prezenta Convenţie.
        Întocmită la Geneva, la 19 septembrie 1949, într-un singur exemplar, în limbile engleză şi franceză, ambele texte avînd valoare egală.
    ANEXA 1

        DISPOZIŢIE ADIŢIONALĂ PRIVIND DEFINIŢIA AUTOMOBILELOR ŞI A BICICLETELOR
        Bicicletele prevăzute cu un motor auxiliar termic avînd o capacitate cilindrică de maximum 50 cmc (3,05 cu. in.) nu vor fi considerate ca automobile, cu condiţia să păstreze toate caracteristicile normale ale bicicletelor în ceea ce priveşte structura lor.

    ANEXA 2

                                       PRIORITATE
    1. Cînd 2 vehicule se apropie simultan de o intersecţie, venind pe drumuri din care unul nu are prioritate faţă de celălalt, vehiculul care vine dinspre stînga, în ţările unde sensul de circulaţie este pe dreapta şi dinspre dreapta, în ţările unde sensul de circulaţie este pe stînga, trebuie să dea prioritate celuilalt vehicul.
    2. Dreptul de prioritate nu va fi aplicat în mod necesar în cazul tramvaielor şi trenurilor.

    ANEXA 3

          NUMĂRUL DE ÎNMATRICULARE AL VEHICULELOR ÎN CIRCULAŢIA INTERNAŢIONALĂ
    1. Numărul de înmatriculare al oricărui vehicul trebuie să fie compus din cifre, sau din cifre şi litere.
        Cifrele trebuie să fie arabe, aşa cum se întrebuinţează în documentele Organizaţiei Naţiunilor Unite; literele trebuie să fie cu caractere latine. Se permite totuşi întrebuinţarea altor litere şi caractere, dar în acest caz trebuie să se repete menţiunile în cifrele şi caracterele susarătate.

    2. Numărul trebuie să poată fi citit la lumina normală a zilei de la o distanţă de 20 m (65 picioare).
    3. În cazul cînd numărul de înmatriculare este aplicat pe o placă specială, această placă trebuie să fie fixată într-o poziţie cît mai verticală şi perpendiculară pe planul longitudinal de simetrie al vehiculului.
        Cînd numărul este fixat sau scris pe vehicul, acesta trebuie să fie scris pe o suprafaţă cît mai verticală a părţii din spate a vehiculului.

    4. Numărul de înmatriculare de la spate trebuie să fie luminat aşa cum se prescrie la anexa 6.

    ANEXA 4

             SEMNUL DISTINCTIV AL VEHICULELOR ÎN CIRCULAŢIA INTERNAŢIONALĂ
    1. Semnul distinctiv trebuie să fie compus din 1 la 3 litere majuscule, cu caractere latine. Literele trebuie să aibă o înălţime minimă de 80 mm (3,1 ţoli) şi o grosime de cel puţin 10 mm (0,4 ţoli). Literele să fie scrise cu negru pe un fond alb în formă de elipsă a cărei axă principală să fie orizontală.
    2. Dacă semnul distinctiv este alcătuit din 3 litere, dimensiunile elipsei trebuie să aibă cel puţin 240 mm lărgime (9,4 ţoli) şi o înălţime de 145 mm (5,7 ţoli). Dacă semnul este alcătuit din mai puţin de 3 litere, dimensiunile pot fi reduse la o lărgime de 175 mm (6,9 ţoli) lărgime şi o înălţime de 115 mm (4,5 ţoli).
        În ceea ce priveşte semnele distinctive ale motocicletelor, dimensiunile elipsei pe care se găseşte semnul, alcătuit din una, două sau trei litere, pot fi reduse la o lărgime de 175 mm (6,9 ţoli) şi o înălţime de 115 mm (9,5 ţoli).

    3. Literele distinctive pentru diferite state sau teritorii, sînt următoarele:
        Austria ............................ A
        Australia .......................... AUS
        Belgia ............................. B
        Congo Belgian ...................... CB
        Bulgaria ........................... BG
        Chile .............................. RCH
        Cehoslovacia ....................... CS
        Danemarca .......................... DK
        Franţa ............................. F
        Algeria, Tunis, Maroc, Indiile Franceze ...................... F
        Saar ............................... SA
        India .............................. IND
        Iran ............................... IR
        Israel ............................. IL
        Italia ............................. I
        Liban .............................. RL
        Luxemburg .......................... L
        Olanda ............................. NL
        Norvegia ........................... N
        Filipine ........................... PI
        Polonia ............................ PL
        Suedia ............................. S
        Elveţia ............................ CH
        Turcia ............................. TR
        Uniunea Sud Africană ............... ZA
        Anglia ............................. GB
        Alderney ........................... GBA
        Guernesey .......................... GBG
        Jersey ............................. GBJ
        Aden ............................... ADN
        Bahama ............................. BS
        Basutoland ......................... BL
        Bechuanaland ....................... BP
        Hondurasul Britanic ................ BH
        Cipru .............................. CY
        Gambia ............................. WAG
        Gibraltar .......................... GBZ
        Coasta de Aur ...................... WAC
        Hong-Kong .......................... HK
        Jamaica ............................ JA
        Johore ............................. JO
        Kedah .............................. KD
        Kelantan ........................... KL
        Kenia .............................. EAK
        Labuan ............................. SS
        Malacca ............................ SS
        Uniunea Malayeză (Negri Sembilan, Pahang, Perak, Selangor) ................. FM
        Malta .............................. GBY
        Insula Mauriciu .................... MS
        Nigeria ............................ WAN
        Rodesia de Nord .................... NR
        Niasaland .......................... NP
        Penang ............................. SS
        Perlis ............................. PS
        Provincia Wellesley ................ SS
        Seychelles ......................... SY
        Sierra-Leone ....................... WAL
        Somalia Engleză .................... SP
        Rodesia de Sud ..................... SR
        Suaziland .......................... SD
        Tanganica .......................... EAT
        Trengganu .......................... TU
        Trinidad ........................... TD
        Uganda ............................. EAU
        Windward Islands (Insulele Vîntului)
        Grenada ............................ WG
        Sfînta Lucia ....................... WL
        Sfîntul Vincenţiu .................. WV
        Zanzibar ........................... EAZ
        Statele Unite ale Americii ......... USA
        Jugoslavia ......................... YU

        Orice stat care nu a făcut-o încă, va trebui în momentul cînd va semna, ratifica sau va adera la această Convenţie să notifice Secretarului General literele distinctive pe care şi le-a ales.

    4. În cazul cînd semnul distinctiv este fixat pe o placă specială, această placă trebuie să fie aşezată într-o poziţie cît mai verticală şi perpendiculară pe planul longitudinal de simetrie al vehiculului.
        Cînd semnul este fixat sau scris direct pe vehicul acest lucru trebuie să fie făcut pe o suprafaţă cît mai verticală a spatelui vehiculului.


    ANEXA 5

           SEMNELE DE IDENTIFICARE A VEHICULELOR ÎN CIRCULAŢIA INTERNAŢIONALĂ
    1. Semnele de identificare cuprind:
    a) Pentru automobile:
    i. Numele sau marca constructorului vehiculului;
    ii. Pe şasiu sau în lipsa acestuia pe caroserie, numărul de fabricaţie sau numărul de serie al constructorului;
    iii. Pe motor, numărul de fabricaţie al motorului, atunci cînd un astfel de număr este pus de constructor.

    b) Pentru remorci, fie indicaţiile menţionate la i şi ii, fie un semn de identificare atribuit remorcii de către autoritatea competentă.

    2. Semnele susmenţionate trebuie să fie aşezate în locuri accesibile şi uşor de citit; mai mult, ele trebuie să fie greu de modificat sau suprimat.

    ANEXA 6

           CONDIŢII TEHNICE PRIVIND ECHIPAMENTUL AUTOMOBILELOR ŞI REMORCILOR
                              ÎN CIRCULAŢIA INTERNAŢIONALĂ
    I. FRÎNAREA
    a) Frînarea automobilelor exceptînd motociletele cu sau fără ataş
        Orice automobil trebuie să fie prevăzut cu frîne capabile să controleze mişcarea şi să oprească într-un chip sigur, repede şi eficace, oricare ar fi condiţiile de încărcătură şi panta ascendentă sau descendentă pe care se găseşte vehiculul.
        Frînarea trebuie să poată fi exercitată prin 2 dispozitive aranjate în aşa fel încît oricare dintre ele să poată, în caz de defecţiune a celuilalt, să oprească vehiculul pe o distanţă rezonabilă.
        În prezentul text unul dintre aceste dispozitive este numit "frînă de serviciu" celălalt "frînă de ajutor".
        Frîna de ajutor trebuie să poată să rămînă blocată chiar în lipsa conducătorului printr-un simplu dispozitiv mecanic.
        Roţile frînate din aceste dispozitive trebuie să fie aşezate simetric în raport cu planul longitudinal de simetrie.
        Suprafeţele frînate trebuie să fie în mod constant în legătură cu roţile, fără posibilitatea de a se decupla altfel decît pentru un moment, mai ales cu ajutorul ambreiajului, a cutiei de viteze sau a unei roţi libere.
        Cel puţin unul din dispozitive trebuie să acţioneze pe suprafeţele frînate fixate direct de roţi sau prin intermediul unor piese care nu sînt susceptibile să se defecteze.

    b) Frînarea remorcilor
        Orice remorcă a cărei greutate maximă autorizată depăşeşte 750 kg (1.650 livre) trebuie să fie prevăzută cu cel puţin un dispozitiv de frînare, acţionînd asupra roţilor aşezate simetric în raport cu planul longitudinal de simetrie al vehiculului şi acţionînd pe cel puţin o jumătate din numărul roţilor.
        Dispoziţiunile alineatului precedent sînt aplicabile remorcilor dacă greutatea lor maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg (1.650 livre), însă este mai mare decît jumătate din greutatea proprie a vehiculului tractor.
        Dispozitivul de frînare al remorcilor a căror greutate maximă autorizată depăşeşte 3.500 kg (7.700 livre), trebuie să poată fi acţionat prin comanda frînei de serviciu a vehiculului tractor; cînd greutatea maximă autorizată a remorcii nu depăşeşte 3.500 kg (7.700 livre), dispozitivul său de frînare poate fi acţionat prin apropierea remorcii de vehiculul tractor (frînare prin inerţie).
        Dispozitivul de frînare trebuie să fie capabil să împiedice rotaţia roţilor cînd remorca este decuplată.
        Fiecare remorcă prevăzută cu frîne trebuie să aibă un dispozitiv care asigură în mod automat oprirea în cazul cînd legătura se rupe. Această prevedere nu se aplică nici remorcilor de excursie cu 2 roţi, nici remorcilor uşoare pentru bagaje, a căror greutate este mai mare de 750 kg (1.650 livre) cu condiţia ca aceste remorci să fie prevăzute în afară de legătura principală cu o legătură secundară care poate fi un lanţ sau un cablu.

    c) Frînarea vehiculelor articulate şi cuplate
    i. Vehicule articulate
     Dispoziţiunile paragrafului a) de mai sus sînt aplicabile oricărui vehicul articulat. Semiremorca trebuie să fie prevăzută cu cel puţin un dispozitiv de frînare, acţionat prin comanda frînei de serviciu a vehiculului motor, atunci cînd greutatea sa maximă autorizată depăşeşte 750 kg (1.650 livre).
        Dispozitivul de frînare al semiremorcii trebuie în afară de aceasta să permită împiedicarea rotaţiei roţilor cînd este decuplată.
        Reglementarea naţională va putea să prevadă ca fiecare remorcă dotată cu frîne să aibă un dispozitiv de frînare care să asigure în mod automat oprirea în cazul cînd legătura se rupe.

    ii. Vehicule cuplate
        Fiecare cuplaj compus dintr-un automobil şi una sau mai multe remorci trebuie să fie prevăzut cu frîne permiţînd controlul mişcării şi oprirea sigură, repede şi eficace, oricare ar fi condiţiile de încărcătură şi panta ascendentă sau descendentă pe care se găseşte.


    d) Frînarea motocicletelor cu sau fără ataş
        Fiecare motocicletă trebuie să fie dotată cu 2 dispozitive de frînare, cu comandă de mînă sau picior permiţînd controlul mişcării şi oprirea sigură, repede şi eficace a motocicletei.


    II. SISTEMUL DE LUMINARE
    a) Orice automobil, exceptînd motocicleta cu sau fără ataş, a cărui viteză pe drum orizontal poate depăşi 20 km (12 mile) pe oră, trebuie să fie prevăzut cu cel puţin două faruri albe sau galbene, în partea din faţă a vehiculului, capabile să lumineze în mod eficace şoseaua în faţă, noaptea pe timp senin, pe o distanţă minimă de 100 m (3.251 picioare).
    b) Orice automobil, exceptînd motocicletele cu sau fără ataş, a cărui viteză poate depăşi 20 km (12 mile) pe oră, pe drum orizontal, trebuie să fie prevăzut cu două lumini (fază) de încrucişare, aşezate în partea din faţă a vehiculului, capabile la nevoie să lumineze în mod eficace şoseaua noaptea pe timp senin, pe o distanţă minimă de 30 m (100 picioare) fără să împiedice vederea celorlalţi care folosesc drumul oricare ar fi sensul circulaţiei.
        Faza de încrucişare trebuie să fie folosită cu întreruperea fazei lungi în orice împrejurare cînd este necesar sau obligatoriu să nu se jeneze privirea celorlalţi care folosesc drumul.

    c) Orice motocicletă cu sau fără ataş trebuie să fie prevăzută cu cel puţin o lumină (faza lungă şi de încrucişare) conform alineatelor a) şi b) de mai sus.
        Totuşi motocicletele prevăzute cu un motor cu o capacitate cilindrică de maximum 50 cm3 (3,05 cu. in) se pot dispensa de această obligaţie.

    d) Orice vehicul, exceptînd motocicletele fără ataş trebuie să fie prevăzut în faţă cu două lumini de poziţie albe (faza mică). Aceste lumini trebuie să fie vizibile noaptea pe timp senin la o distanţă de 150 m înaintea vehiculului (500 picioare), fără să împiedice vederea celorlalţi care folosesc drumul.
        Suprafaţa luminoasă a acestor lumini, cea mai depărtată de planul longitudinal de simetrie al vehiculului, trebuie să se găsească cît mai aproape posibil sau în orice caz la mai puţin de 400 mm de extremitatea lărgimii maxime a vehiculului.
        Luminile de poziţie trebuie să fie aprinse noaptea cînd folosirea lor este obligatorie şi în acelaşi timp cu faza de încrucişare dacă nici un punct al suprafeţei luminoase a farului de faza de încrucişare nu se găseşte la cel puţin 400 mm de extremitatea lărgimii maxime a vehiculului.

    e) Orice automobil sau remorcă aşezată în spatele unui cuplaj de vehicule, trebuie să aibă la spate cel puţin o lumină roşie vizibilă noaptea pe timp senin de la o distanţă de 150 m (500 picioare) din spatele vehiculului.
    f) Numărul de înmatriculare de la spatele oricărui automobil sau remorcă, trebuie, să poată fi luminat noaptea în aşa fel încît să poată fi citit pe timp senin de la o distanţă minimă de 20 m (65 picioare), din spatele vehiculului.
    g) Lumina sau luminile roşii din spate şi lumina de la numărul de înmatriculare din spate, trebuie să se aprindă în acelaşi timp cu oricare dintre luminile de poziţie, încrucişare sau drum.
    h) Orice automobil, exceptînd motocicleta fără ataş, trebuie să fie dotat cu două catadioptre roşii, de preferinţă de formă netriunghiulară, aşezate în spatele vehiculului, simetric de fiecare parte.
        Marginea exterioară a fiecăreia din aceste catadioptre trebuie să se găsească cît mai aproape posibil şi în orice caz la mai puţin de 400 mm de extremitatea lărgimii maxime a vehiculului. Catadioptrele pot fi încorporate lanternelor roşii din spate dacă acestea din urmă satisfac condiţia de mai sus. Aceste catadioptre trebuie să fie vizibile noaptea pe timp senin de la o distanţă de cel puţin 100 m (325 picioare) cînd sînt luminate cu două lumini de drum.

    i) Orice motocicletă fără ataş trebuie să aibă un catadioptru roşu de preferinţă în formă netriunghiulară aşezat în spatele vehiculului, încorporat sau nu în lanterna roşie din spate, care să satisfacă condiţia de vizibilitate arătată la alineatul h) de mai sus.
    j) Orice remorcă sau orice vehicul articulat trebuie să fie dotat cu două catadioptre roşii de preferinţă în formă triunghiulară, aşezate în spatele vehiculului, simetric, de fiecare parte. Aceste catadioptre trebuie să fie vizibile noaptea pe timp senin de la o distanţă de 100 m (325 picioare) cel puţin, atunci cînd sînt luminate cu 2 lumini de drum.
        Cînd catadioptrele sînt în formă triunghiulară, triunghiul va trebui să fie echilateral cu laturile de 150 mm cel puţin, al cărui vîrf va fi îndreptat în sus. Extremitatea exterioară a părţii orizontale a triunghiului trebuie să fie cît mai aproape posibil şi în orice caz la cel puţin 400 mm de extremitatea lărgimii maxime a vehiculului.

    k) Orice automobil, exceptînd motocicletele, sau orice remorcă aşezată în spatele unui cuplaj de vehicule, trebuie să fie dotat în spate cu cel puţin o lumină-stop de culoare roşie sau portocalie. Această lumină trebuie să se aprindă atunci cînd intră în acţiune frîna de serviciu a vehiculului. Dacă lumina-stop este de culoare roşie, intensitatea sa luminoasă trebuie să fie mai mare decît a luminii roşii din spate cînd este grupată cu aceasta sau îi este încorporată. Lumina-stop nu este cerută pentru remorci sau semiremorci cînd dimensiunile lor sînt astfel încît lumina-stop a vehiculelor-motor rămîne vizibilă din spate.
    l) Cînd un vehicul este prevăzut cu indicatoare de direcţie, acestea trebuie să aparţină unuia din tipurile următoare:
    i. braţ mobil care depăşeşte gabaritul vehiculului de fiecare parte şi are o lumină portocalie permanentă cînd braţul este în poziţie orizontală;
    ii. poziţie fixă şi cu lumină portocalie care clipeşte, aşezată de o parte şi de alta a vehiculului pe pereţii laterali;
    iii. poziţie fixă cu lumină intermitentă aşezată de o parte şi de alta la extremităţile din faţă şi spate ale vehiculului, albă sau portocalie în faţă, roşie sau portocalie în spate.

    m) Nici o lumină nu trebuie să clipească cu excepţia indicatoarelor de direcţie.
    n) Dacă un vehicul are mai multe lumini de acelaşi fel, ele trebuie să fie de aceeaşi culoare şi exceptînd motocicletele cu ataş, două dintre aceste lumini trebuie să fie aşezate simetric în raport cu planul longitudinal de simetrie.
    o) Mai multe lumini pot fi încorporate într-un dispozitiv de luminat cu condiţia ca fiecare din aceste lumini să corespundă dispoziţiilor de mai sus, care îi sînt aplicabile.

    III. ALTE DISPOZIŢII
    a) Mecanism de direcţie
        Orice automobil trebuie să fie prevăzut cu un aparat de direcţie solid, care să-i permită să întoarcă uşor, rapid şi sigur.

    b) Oglinda retrovizoare
        Orice automobil trebuie să fie prevăzut cel puţin cu o oglindă retrovizoare, de dimensiuni suficiente, aşezată în aşa fel încît să permită conducătorului să supravegheze de la locul lui drumul în spatele vehiculului. Totuşi această prevedere nu este obligatorie pentru motocicletele cu sau fără ataş.

    c) Avertizor sonor
        Orice automobil trebuie să fie prevăzut cu cel puţin un aparat de avertizare sonor, cu o putere suficientă, cu excluderea soneriilor, gongurilor, clopotelor, precum şi a sirenelor sau a altor aparate cu sunet strident.

    d) Ştergător de parbriz
        Orice automobil prevăzut cu un parbriz trebuie să aibă cel puţin un ştergător eficace de geamuri, a cărui funcţionare să nu necesite intervenţia permanentă a conducătorului. Totuşi acest accesoriu nu este obligatoriu pentru motociclete cu sau fără ataş.

    e) Parbrize
        Parbrizele trebuie să fie dintr-un produs nealterabil, perfect transparent şi nesusceptibil de a produce cioburi în caz de spargere. Obiectele văzute prin transparenţă nu trebuie să apară deformate.

    f) Dispozitiv de mers înapoi
        Orice automobil trebuie să fie prevăzut cu un dispozitiv de mers înapoi care se mînuieşte de la scaunul conducătorului, cînd greutatea proprie a vehiculului depăşeşte 400 kg (900 livre).

    g) Dispozitiv de eşapament fără zgomot
        Pentru a evita orice zgomot excesiv sau anormal, orice automobil trebuie să fie prevăzut cu un dispozitiv, de eşapament fără zgomot, care să funcţioneze încontinuu, aşa fel încît conducătorul să nu poată întrerupe funcţionarea în timpul mersului.

    h) Cauciucuri
        Roţile automobilelor şi ale remorcilor lor trebuie să fie prevăzute cu cauciucuri pneumatice sau cu orice alt sistem echivalent din punct de vedere al elasticităţii.

    i) Dispozitiv care împiedică alunecarea vehiculului pe pantă
        Orice automobil a cărui greutate maximă autorizată depăşeşte 3.500 kg (7.700 livre) trebuie să fie prevăzut cu un dispozitiv, cînd se găseşte într-o regiune de munte, unde reglementarea naţională prevede acest lucru, care să poată să împiedice alunecarea înainte sau înapoi.

    j) Dispoziţiuni generale
    i. În măsura posibilului, părţile mecanice şi aparatele accesorii ale vehiculului nu trebuie să dea naştere la incendii, explozie, să nu emită gaze vătămătoare, mirosuri sau zgomote supărătoare şi să nu prezinte pericol în caz de ciocnire.
    ii. Orice vehicul trebuie să fie construit în aşa fel încît cîmpul de vizibilitate al conducătorului înainte, la dreapta şi la stînga, să fie suficient pentru ca acesta să poată conduce în siguranţă.
    iii. Dispoziţiunile relativ la sistemul de frînare şi luminat nu se aplică vehiculelor pentru infirmi, dacă sînt echipate în ceea ce priveşte frînarea şi luminatul conform reglementării ţării de înmatriculare. Pentru aplicarea prezentului alineat, termenul de "vehicul pentru infirm" indică un automobil a cărui greutate proprie nu depăşeşte 300 kg (700 livre) şi a cărui viteză nu depăşeşte 30 km (19 mile) pe oră, conceput şi construit special pentru acest scop (şi nu adaptat) şi folosit de o persoană suferind de o infirmitate sau incapacitate fizică şi care este utilizat în mod normal de o asemenea persoană.


    IV. CUPLAJE DE VEHICULE
    a) Un "cuplaj de vehicule" poate să fie compus dintr-un vehicul motor şi din una sau două remorci. Un vehicul articulat poate fi urmat de o remorcă, dar dacă acest vehicul articulat este destinat transportului de persoane, remorca nu poate să aibă mai mult de o osie şi nu va putea fi destinată transportului de persoane.
    b) Orice stat semnatar va putea totuşi să indice că nu va admite decît o singură remorcă în spatele automobilului şi că nu va admite în urma acestuia un vehicul articulat. Va putea de asemenea să specifice că nu va admite vehicule articulate destinate transportului de persoane.

    V. DISPOZIŢIUNI TRANZITORII
     Dispoziţiunile de la partea I şi II şi ale paragrafului e) de la partea III vor fi aplicabile după expirarea unui termen de 2 ani de la data intrării în vigoare a prezentei convenţii, pentru automobilele puse în circulaţie pentru prima oară după această dată şi remorcile lor. Acest termen poate fi prelungit pînă la 5 ani pentru automobilele a căror primă punere în circulaţie este anterioară datei de expirare a termenului de 2 ani, mai susmenţionat, precum şi pentru remorci.
        În acest interval vor fi aplicate următoarele dispoziţii:
    a) Orice automobil trebuie să fie prevăzut fie cu două sisteme de frînare independente unul de altul, fie cu un sistem acţionat de 2 comenzi independente una de alta, din care una din părţi poate să acţioneze chiar dacă cealaltă s-a defectat; în orice caz atît un sistem cît şi celălalt fiind suficient de eficace şi cu acţiune rapidă.
    b) Orice automobil care circulă izolat în timpul nopţii, sau seara, trebuie să aibă în faţă cel puţin 2 lumini albe, aşezate una la dreapta, alta la stînga şi în spate o lumină roşie.
        Pentru motocicletele fără ataş, numărul de lumini, în faţă, poate fi redus la una.

    c) Orice automobil trebuie, de asemenea, să fie prevăzut cu unul sau mai multe dispozitive, care permit să lumineze eficace drumul înainte pe o distanţă suficientă, afară numai dacă luminile albe mai sus prevăzute, nu îndeplinesc această condiţie.
        Dacă vehiculul este capabil să meargă cu o viteză mai mare de 30 km (19 mile) pe oră, această distanţă nu trebuie să fie mai mică de 100 m (325 picioare).

    d) Aparatele de luminat care ar putea să împiedice vederea, trebuie să fie aşezate în aşa fel încît să permită suprimarea acestui efect la întîlnirea cu alţii care folosesc drumul sau în orice împrejurare în care această suprimare ar fi utilă. Suprimarea acestui efect trebuie totuşi să lase o lumină suficientă pentru a lumina eficace şoseaua pînă la o distanţă de cel puţin 25 m (80 picioare).
    e) Automobilele urmate de o remorcă sînt supuse aceloraşi reguli ca automobilele izolate, în ceea cea priveşte luminatul în faţă; lumina roşie din spate trebuie să fie pusă în spatele remorcii.


                                      DISPOZIŢIUNI

    ANEXA 7

           DIMENSIUNILE ŞI GREUTATEA VEHICULELOR ÎN CIRCULAŢIA INTERNAŢIONALĂ
    1. Prezenta anexă se aplică drumurilor desemnate în conformitate cu articolul 23.
    2. Pe aceste drumuri, dimensiunile şi greutatea maximă autorizate a vehiculelor încărcate sau nu sub rezerva că nici un vehicul nu va trebui să transporte o încărcătură care să depăşească încărcătura maximă declarată admisibilă de către autoritatea competentă a ţării de înmatriculare a vehiculului, vor fi următoarele:

┌───┬─────────────────────────────────────────────────────┬───────┬────────┐
│ │ │Metri │Picioare│
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┤
│a) │Lărgime totală │2,50 │8,20 │
│ │.....................................................│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┤
│b) │Înălţime totală │3,80 │12,50 │
│ │.....................................................│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┤
│c) │Lungime totală: │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┤
│- │camioane cu 2 osii │10.00 │33,00 │
│ │................................................... │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┤
│- │vehicule de transport pentru călători, cu 2 osii │11.00 │36,00 │
│ │.................... │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┤
│- │vehicule cu 3 osii sau mai multe │11.00 │36,00 │
│ │..................................... │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┤
│- │vehicule articulate │14,00 │46,00 │
│ │.................................................. │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┤
│- │vehicule cuplate neavînd decît o remorcă*1) │18,00 │59,00 │
│ │...................... │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┤
│- │vehicule cuplate avînd 2 remorci*1) │22,00 │72,00 │
│ │................................... │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┤
│d) │Greutatea maximă autorizată: │tone │liore │
│ │ │metrice│ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┤
│i. │Pe osia cea mai încărcată*2) │8,00 │17,600 │
│ │........................................ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┤
│ │Pe osia dublă cea mai încărcată distanţa dintre 2 axe│ │ │
│ii.│din acest grup fiind egală sau mai mare de 1,00 m şi │14,50 │32,000 │
│ │mai mică de 2,00 m ........... │ │ │
└───┴─────────────────────────────────────────────────────┴───────┴────────┘

     *1) Dispoziţiunile părţii a IV-a a anexei 6 privind cuplaje de vehicule sînt aplicabile, de asemenea, vehiculelor cuplate făcînd obiectul prezentei anexe.
        *2) Greutatea pe osie va fi definită ca fiind greutatea totală transmisă drumului de toate roţile al căror centru poate fi cuprins între 2 planuri transversale, verticale, paralele la distanţa de 1,00 m întinzîndu-se pe toată lărgimea vehiculului.
    iii. Per vehicul, vehicul articulat sau alt cuplaj.

┌────────────────────────────┬──────────┬────────────────────────────┬───────────┐
│ │Greutatea │ │Greutatea │
│ │maximă │ │maximă │
│ │autorizată│ │autorizată,│
│ │în tone │ │în livre a │
│Distanţă în metri între 2 │metrice a │Distanţa în picioare între 2│unui │
│osii extreme pentru un │unui │osii extreme ale unui │vehicul │
│vehicul izolat, articulat │vehicul │vehicul izolat, articulat, │izolat, │
│sau orice alt cuplaj │izolat, │sau orice alt cuplaj │articulat │
│ │articulat │ │sau a │
│ │sau a │ │oricărui │
│ │oricărui │ │alt cuplaj │
│ │alt cuplaj│ │ │
├──┬────────┬────┬──┬────────┼──────────┼──┬────────┬────┬──┬────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │3 │inclusiv│pînă│7 │exclusiv│32.000 │
│ │ │ │ │ │ │ │ │la │ │ │ │
│1 │inclusiv│pînă│2 │exclusiv│14,50 ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │la │ │ │ │7 │'' '' │'' │8 │'' │32.480 │
│ │ │ │ │ │ ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │8 │'' '' │'' │9 │'' │33.320 │
├──┼────────┼────┼──┼────────┼──────────┼──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │9 │'' '' │'' │10│'' │34.160 │
│ │ │ │ │ │ ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│2 │'' '' │'' │3 │'' │15,00 │10│'' '' │'' │11│'' │35.000 │
│ │ │ │ │ │ ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │11│'' '' │'' │12│'' │35.840 │
├──┼────────┼────┼──┼────────┼──────────┼──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │12│'' '' │'' │13│'' │36.680 │
│ │ │ │ │ │ ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│3 │'' '' │'' │4 │'' │16,25 │13│'' '' │'' │14│'' │37.520 │
│ │ │ │ │ │ ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │14│'' '' │'' │15│'' │38.360 │
├──┼────────┼────┼──┼────────┼──────────┼──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │15│'' '' │'' │16│'' │39.200 │
│ │ │ │ │ │ ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│4 │'' '' │'' │5 │'' │17,50 │16│'' '' │'' │17│'' │40.040 │
│ │ │ │ │ │ ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │17│'' '' │'' │18│'' │40.880 │
├──┼────────┼────┼──┼────────┼──────────┼──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │18│'' '' │'' │19│'' │41.720 │
│ │ │ │ │ │ ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│5 │'' '' │'' │6 │'' │18,75 │19│'' '' │'' │20│'' │42.560 │
│ │ │ │ │ │ ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │20│'' '' │'' │21│'' │43.400 │
├──┼────────┼────┼──┼────────┼──────────┼──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │21│'' '' │'' │22│'' │44.240 │
│ │ │ │ │ │ ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │22│'' '' │'' │23│'' │45.080 │
│6 │'' '' │'' │7 │'' │20,00 ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │23│'' '' │'' │24│'' │45.120 │
│ │ │ │ │ │ ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │24│'' '' │'' │25│'' │46.760 │
├──┼────────┼────┼──┼────────┼──────────┼──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │25│'' '' │'' │26│'' │47.600 │
│ │ │ │ │ │ ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │26│'' '' │'' │27│'' │48.410 │
│7 │'' '' │'' │8 │'' │21,25 ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │27│'' '' │'' │28│'' │49.280 │
│ │ │ │ │ │ ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │28│'' '' │'' │29│'' │50.120 │
├──┼────────┼────┼──┼────────┼──────────┼──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │29│'' '' │'' │30│'' │50.960 │
│ │ │ │ │ │ ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │30│'' '' │'' │31│'' │51.800 │
│8 │'' '' │'' │9 │'' │22,50 ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │31│'' '' │'' │32│'' │52.640 │
│ │ │ │ │ │ ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │32│'' '' │'' │33│'' │53.480 │
├──┼────────┼────┼──┼────────┼──────────┼──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │33│'' '' │'' │34│'' │54.320 │
│ │ │ │ │ │ ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│9 │'' '' │'' │10│'' │23,75 │34│'' '' │'' │35│'' │55.160 │
│ │ │ │ │ │ ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │35│'' '' │'' │36│'' │56.000 │
├──┼────────┼────┼──┼────────┼──────────┼──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │36│'' '' │'' │37│'' │56.840 │
│ │ │ │ │ │ ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│10│'' '' │'' │11│'' │25,00 │37│'' '' │'' │38│'' │57.680 │
│ │ │ │ │ │ ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │38│'' '' │'' │39│'' │58.520 │
├──┼────────┼────┼──┼────────┼──────────┼──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │39│'' '' │'' │40│'' │59.360 │
│ │ │ │ │ │ ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│11│'' '' │'' │12│'' │26,25 │40│'' '' │'' │41│'' │60.200 │
│ │ │ │ │ │ ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │41│'' '' │'' │42│'' │61.040 │
├──┼────────┼────┼──┼────────┼──────────┼──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │42│'' '' │'' │43│'' │61.880 │
│ │ │ │ │ │ ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│12│'' '' │'' │13│'' │27,50 │43│'' '' │'' │44│'' │62.720 │
│ │ │ │ │ │ ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │44│'' '' │'' │45│'' │63.560 │
├──┼────────┼────┼──┼────────┼──────────┼──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │45│'' '' │'' │46│'' │64.400 │
│ │ │ │ │ │ ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│13│'' '' │'' │14│'' │28,75 │46│'' '' │'' │47│'' │65.240 │
│ │ │ │ │ │ ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │47│'' '' │'' │48│'' │66.080 │
├──┼────────┼────┼──┼────────┼──────────┼──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │48│'' '' │'' │49│'' │66.920 │
│ │ │ │ │ │ ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│14│'' '' │'' │15│'' │30,00 │49│'' '' │'' │50│'' │67.760 │
│ │ │ │ │ │ ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │50│'' '' │'' │51│'' │68.600 │
├──┼────────┼────┼──┼────────┼──────────┼──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │51│'' '' │'' │52│'' │69.440 │
│ │ │ │ │ │ ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│15│'' '' │'' │16│'' │31,25 │52│'' '' │'' │53│'' │70.280 │
│ │ │ │ │ │ ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │53│'' '' │'' │54│'' │71.120 │
├──┼────────┼────┼──┼────────┼──────────┼──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │54│'' '' │'' │55│'' │71.960 │
│ │ │ │ │ │ ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│16│'' '' │'' │17│'' │32,50 │55│'' '' │'' │56│'' │72.800 │
│ │ │ │ │ │ ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │56│'' '' │'' │57│'' │73.640 │
├──┼────────┼────┼──┼────────┼──────────┼──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │57│'' '' │'' │58│'' │74.480 │
│ │ │ │ │ │ ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │58│'' '' │'' │59│'' │75.320 │
│17│'' '' │'' │18│'' │33,75 ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │59│'' '' │'' │60│'' │76.160 │
│ │ │ │ │ │ ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │60│'' '' │'' │61│'' │77.000 │
├──┼────────┼────┼──┼────────┼──────────┼──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │61│'' '' │'' │62│'' │77.840 │
│ │ │ │ │ │ ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│18│'' '' │'' │19│'' │35,00 │62│'' '' │'' │63│'' │78.680 │
│ │ │ │ │ │ ├──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │63│'' '' │'' │64│'' │79.520 │
├──┼────────┼────┼──┼────────┼──────────┼──┼────────┼────┼──┼────────┼───────────┤
│19│'' '' │'' │20│'' │36,25 │64│'' '' │'' │65│'' │80.360 │
└──┴────────┴────┴──┴────────┴──────────┴──┴────────┴────┴──┴────────┴───────────┘


    iv. Dacă există o diferenţă între greutatea maximă autorizată, a vehiculelor în circulaţia internaţională, după cum sînt exprimate în tabelul de la subparagraful iii în unităţi metrice sau în picioare şi livre, vor fi adaptate cifrele de la partea din tablou care permit autorizarea greutăţii maxime celei mai ridicate.

    3. Statele contractante vor putea încheia acorduri regionale care să fixeze greutatea maximă permisă, la cifre mai ridicate decît cele de pe listă. Se recomandă ca greutatea maximă permisă, pe osia cea mai încărcată să nu depăşească 13 tone metrice (28.660 livre).
    4. Atunci cînd se vor indica drumurile cărora li se aplică prezenta anexă, orice stat contractant va face cunoscute dimensiunile sau greutatea maximă admise în mod provizoriu pentru circulaţie pe zisele drumuri.
    a) Cînd acestea vor avea bacuri, tunele sau poduri care, nu permit trecerea vehiculelor avînd dimensiuni şi greutate autorizate în prezenta anexă;
    b) cînd condiţiile de amenajare a acestor drumuri sînt insuficiente ca să permită zisa trecere.

    5. Orice stat contractant sau orice subdiviziune a acestui stat vor putea acorda autorizaţii speciale de circulaţie pentru vehicule sau grupuri de vehicule cuplate, depăşind dimensiunile sau greutatea maximă fixate mai sus.
    6. Orice stat contractant sau o subdiviziune a acestui stat va putea să limiteze sau să interzică circulaţia vehiculelor cu motor pe un drum indicat pentru aplicarea prezentei anexe, sau să impună restricţii privind greutatea vehiculelor care circulă pe un asemenea drum, pentru o perioadă limitată, cînd din cauza deteriorării, ploii, zăpezii, dezgheţului sau altor condiţii atmosferice defavorabile, zisul drum ar fi fost grav deteriorat de către vehiculele de greutate normală autorizată.

    ANEXA 8

               CONDIŢII CE TREBUIE ÎNDEPLINITE DE CĂTRE CONDUCĂTORII AUTO
                              ÎN CIRCULAŢIA INTERNAŢIONALĂ
     Vîrsta minimă autorizată pentru a putea conduce un automobil, în condiţiile prevăzute de articolul 24 al Convenţiei, este de optsprezece ani.
        Totuşi, orice stat contractant sau o subdiviziune a acestuia, poate să recunoască valabilitatea permiselor de conducere eliberate conducătorilor de motociclete şi vehicule pentru infirmi în vîrstă de mai puţin de 18 ani, de către alt stat contractant.

    ANEXA 9

        MODEL DE PERMIS DE CONDUCERE - Dimensiuni: 74 x 105 mm
        Culoare: roz
    1. Permisul va fi redactat într-una din limbile prescrise de legislaţia statului care îl emite.
    2. Titlul documentului va fi scris într-una din limbile prevăzute la nota 1 şi va fi urmat de traducerea în franceză "Permis de Conduire".
    3. Menţiunile de mînă vor fi scrise (sau cel puţin repetate) cu caractere latine sau cu scrierea numită engleză.
    4. Eventualele menţiuni adiţionale ale autorităţilor competente din ţara care a emis permisul, nu afectează circulaţia internaţională.
    5. Semnul distinctiv definit la anexa 4 va fi înscris în oval.
                                  PAGINILE EXTERIOARE

┌────────────────────────┬─┬───────────┐
│ │ │NUMELE │
│Loc rezervat pentru │ │ŢĂRII │
│adnotările autorităţilor│ │ │
│competente din ţara care│ │Ştampila │
│a eliberat permisul │ │sau timbrul│
│inclusiv cele privind │ │autorităţii│
│reînnoirile periodice │ │ │
│ │ │PERMIS DE │
│ │ │CONDUCERE │
└────────────────────────┴─┴───────────┘

                                  PAGINILE INTERIOARE

┌─────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┬─┬─────────────┐
│ │ │ │Categoria de │
│ │ │ │vehicule │
│ │Schimbări de domiciliu │ │pentru care │
│ │ │ │permisul este│
│ │ │ │valabil │
├─────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┬───────────┼─┼─┬───────────┤
│1. Numele ........................ │.............................│ │ │ │ │
│2. Prenumele*) ................ │.............................│Ştampila │ │ │Ştampila │
│3. Data**) şi locul naşterii***) │Data ..................... │sau timbrul│A│ │sau timbrul│
│.........................................│Semnătura ............ │autorităţii│ │ │autorităţii│
│4. Domiciliul .................... │ │ │ │ │ │
├──────────────────┬──────────────────────┼─────────────────────────────┼───────────┼─┼─┼───────────┤
│ │ │.............................│Ştampila │ │ │Ştampila │
│Semnătura │FOTOGRAFIE │.............................│sau timbrul│B│ │sau timbrul│
│titularului****) │35 x 45 mm │Data ..................... │autorităţii│ │ │autorităţii│
│ │ │Semnătura ............ │ │ │ │ │
├──────────────────┴──────────────────────┼─────────────────────────────┼───────────┼─┼─┼───────────┤
│5. Eliberat de │.............................│ │ │ │ │
│............................ │.............................│Ştampila │ │ │Ştampila │
│6. La │Data ..................... │sau timbrul│C│ │sau timbrul│
│.........................................│Semnătura ............ │autorităţii│ │ │autorităţii│
│7. Valabil până la ..................... │ │ │ │ │ │
├──────────────────┬──────────────────────┼─────────────────────────────┴───────────┼─┼─┼───────────┤
│ │Ştampila sau timbrul │Menţiuni adiţionale eventuale ale │ │ │Ştampila │
│Nr. ............. │autorităţii │autorităţilor competente din ţara care a │D│ │sau timbrul│
│ │ │emis permisul │ │ │autorităţii│
├──────────────────┴──────────────────────┼─────────────────────────────────────────┼─┼─┼───────────┤
│ │ │ │ │Ştampila │
│Semnătura autorităţii │ │E│ │sau timbrul│
│ │ │ │ │autorităţii│
└─────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┴─┴─┴───────────┘

        *) Numele tatălui sau al soţului pot fi menţionate în acest loc.
        **) Sau vîrsta aproximativă la data eliberării permisului.
        ***) Dacă este cunoscut.
        ****) Sau amprenta degetului.

┌─┬────────────────────────────────────┐
│ │Categorii de vehicule pentru care │
│ │permisul este valabil │
│ ├────────────────────────┬───────────┤
│ │Motociclete cu sau fără │ │
│A│ataş, vehicule pentru │Ştampila │
│ │infirmi, automobile cu 3│sau timbrul│
│ │roţi a căror greutate │autorităţii│
│ │proprie nu depăşeşte 400│ │
│ │kg (900 livre). │ │
├─┼────────────────────────┼───────────┤
│ │Automobilele destinate │ │
│ │transportului de │ │
│ │persoane şi cuprinzînd │ │
│ │în afară de locul │ │
│ │conducătorului cel mult │ │
│ │8 locuri, pe scaune sau │ │
│ │destinate transportului │Ştampila │
│B│de mărfuri şi avînd o │sau timbrul│
│ │greutate maximă │autorităţii│
│ │autorizată, care să nu │ │
│ │depăşească 3.500 kg │ │
│ │(7.700 livre). │ │
│ │Vehiculelor din această │ │
│ │categorie li se poate │ │
│ │ataşa o remorcă uşoară. │ │
├─┼────────────────────────┼───────────┤
│ │Automobile destinate │ │
│ │transportului mărfurilor│ │
│ │şi a căror greutate │ │
│ │maximă autorizată │Ştampila │
│C│depăşeşte 3.500 (7.700 │sau timbrul│
│ │livre). Vehiculelor din │autorităţii│
│ │această categorie li se │ │
│ │poate ataşa o remorcă │ │
│ │uşoară. │ │
├─┼────────────────────────┼───────────┤
│ │Automobile destinate │ │
│ │transportului de │ │
│ │persoane şi cuprinzînd │ │
│ │în afară de locul │Ştampila │
│D│conducătorului mai mult │sau timbrul│
│ │de 8 locuri pe scaune. │autorităţii│
│ │Vehiculelor din această │ │
│ │categorie li se poate │ │
│ │ataşa o remorcă uşoară. │ │
├─┼────────────────────────┼───────────┤
│ │Automobile din │ │
│ │categoriile B, C sau D │Ştampila │
│E│pentru care conducătorul│sau timbrul│
│ │are autorizaţie, cu │autorităţii│
│ │remorci altele decît │ │
│ │uşoare. │ │
└─┴────────────────────────┴───────────┘

        Termenul "greutate maximă autorizată" a unui vehicul desemnează greutatea vehiculului gata de drum şi a încărcăturii maxime.
        Termenul "încărcătură maximă" desemnează greutatea încărcăturii declarată admisibilă de către autoritatea competentă a ţării înmatriculare a vehiculului.
        Remorcile uşoare sînt acelea a căror greutate maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg (1.650 livre).

    ANEXA 10

                       MODEL DE PERMIS INTERNAŢIONAL DE CONDUCERE
        Dimensiuni: 105 x 48 mm
        Culori: Coperta: gri
        Paginile: albe
        Paginile 1 şi 2 vor fi redactate în limba sau limbile naţionale. Ultima pagină va fi redactată în întregime în franceză.
        Paginile adiţionale vor reproduce în alte limbi menţiunile de la partea I a ultimei pagini. Ele vor fi redactate în următoarele limbi:
    a) limba sau limbile prescrise de statul care a eliberat permisul;
    b) limbile oficiale ale Organizaţiei Naţiunilor Unite;
    c) cel mult alte 6 limbi, la alegerea statului care a eliberat permisul.

        Traducerea oficială a textului permisului în diferite limbi va fi comunicată Secretariatului General al Organizaţiei Naţiunilor Unite de către guverne, fiecare in limba respectivă.
        Indicaţiile vor fi scrise în caractere latine sau în cursive zise engleze.

┌──────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│Pagina 1 │Pagina 2 │
│(Copertă) │(Interiorul │
│ │copertei) │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │Prezentul │
│ │permis este │
│ │valabil pe │
│ │teritoriile │
│ │tuturor │
│ │statelor │
│ │contractante │
│ │cu excepţia │
│(Numele ţării) │teritoriului │
│Circulaţia automobilă internaţională │statului │
│ │contractant │
│PERMIS INTERAŢIONAL DE CONDUCERE │care a │
│ │eliberat acest│
│Convenţie asupra circulaţiei rutiere din ........... │permis, timp │
│Eliberat la │de un an cu │
│......................................................... │începere din │
│La (data) │ziua │
│..........................................................│eliberării şi │
│ │pentru │
│ │conducerea │
│ │vehiculelor │
│ │aparţinînd │
│ │categoriei sau│
│ │categoriilor │
│ │indicate la │
│ │ultima pagină │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │(Spaţiu │
│ │rezervat unei │
│ │liste │
│ │facultative a │
│ │statelor │
│ │semnatare) │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│Ştampila │ │
│sau timbrul │ │
│autorităţii │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │Se înţelege că│
│ │prezentul │
│ │permis nu │
│ │afectează în │
│ │nici un fel │
│ │obligaţia │
│ │posesorului de│
│ │a se conforma │
│ │în întregime, │
│Semnătura sau ştampila autorităţii │în orice ţară │
│ │în care │
│ │circulă, │
│ │legilor şi a │
│ │regulamentelor│
│ │în vigoare, │
│ │relativ la │
│ │stabilirea sau│
│ │exercitarea │
│ │unei profesii.│
├──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│sau │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│Semnătura sau ştampila asociaţiei împuternicită de │ │
│autoritate. │ │
└──────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┘

                                     ULTIMA PAGINĂ

┌────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Partea I │Partea II │
├──────────────┬───────────────────────┬─┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Nume │1│1. │
│ │ │ │.....................................................................│
│ ├───────────────────────┼─┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │*Prenume │2│2. │
│ │ │ │.....................................................................│
│Indicaţii ├───────────────────────┼─┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│relative la │**Locul naşterii │3│3. │
│conducător: │ │ │.....................................................................│
│ ├───────────────────────┼─┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │***Data naşterii │4│4. │
│ │ │ │.....................................................................│
│ ├───────────────────────┼─┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Domiciliul │5│5. │
│ │ │ │.....................................................................│
├──────────────┴───────────────────────┴─┼─────────────────────────────────┬───────────────────────────────────┤
│Categoria de vehicule pentru care │ │ │
│permisul este valabil: │ │ │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ │A │ │
├──────────────────────────────────────┬─┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│Motociclete cu sau fără ataş, vehicule│ │Ştampila │ │
│pentru infirmi, automobile cu 3 roţi a│A│sau timbrul │ │
│căror greutate proprie nu depăşeşte │ │autorităţilor │ │
│400 kg │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┴─┼─────────────────────────────────┤ │
│ │B │ │
├──────────────────────────────────────┬─┼─────────────────────────────────┤ │
│Automobile destinate transportului de │ │ │Fotografie │
│persoane şi cuprinzînd în afară de │ │ │ │
│locul conducătorului cel mult 8 │ │ │ │
│locuri, pe scaun sau destinate │ │Ştampila │ │
│transportului de mărfuri şi avînd o │B│sau timbrul │ │
│greutate maximă autorizată care nu │ │autorităţilor │ │
│depăşeşte 3.500 kg (7.700 livre). │ │ │ │
│Vehiculelor din această categorie li │ │ │ │
│se poate ataşa o remorcă uşoară. │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┴─┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ │C │ │
├──────────────────────────────────────┬─┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│Automobile destinate transportului │ │ │ │
│mărfurilor şi a căror greutate maximă │ │ │ │
│autorizată depăşeşte 3.500 (7.700 │C│ │ │
│livre). Vehiculelor din această │ │ │ │
│categorie li se poate ataşa o remorcă │ │ │ │
│uşoară. │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┴─┤Ştampila ├───────────────────────────────────┤
│ │sau timbrul │ │
├──────────────────────────────────────┬─┤autorităţilor ├───────────────────────────────────┤
│Automobile destinate transportului de │ │ │ │
│persoane şi cuprinzînd în afară de │ │ │........................... │
│locul conducătorului mai mult de 8 │D│ │Semnătura │
│locuri pe scaune. Vehiculelor din │ │ │titularului****) │
│această categorie li se poate ataşa o │ │ │ │
│remorcă uşoară. │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┴─┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ │D │ │
├──────────────────────────────────────┬─┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│Automobile din categoriile B, C sau D │ │Ştampila │ │
│pentru care conducătorul are │E│sau timbrul │ │
│autorizaţie, cu remorci altele decît │ │autorităţilor │ │
│uşoare. │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┴─┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ │ │ │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│Termenul "greutate maximă autorizată" a │ │ │
│unui vehicul desemnează greutatea │ │ │
│vehiculului şi încărcătura maximă cînd │ │ │
│vehiculul este gata de drum. │ │ │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ │E │ │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ │ │ │
├────────────────────────────────────────┤ ├───────────────────────────────────┤
│Termenul "încărcătură maximă" desemnează│ │ │
│greutatea încărcăturii declarate │Ştampila │ │
│admisibilă de autoritatea competentă a │sau timbrul │ │
│ţării de înmatriculare a vehiculului. │autorităţilor │ │
│Remorci uşoare sînt acelea a căror │ │ │
│greutate maximă autorizată nu depăşeşte │ │ │
│750 kg. │ │ │
├──────────────────────────────┬─────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│EXCLUDERI: │ │ │ │
├──────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│Titularul nu are dreptul să │ │ │ │
│conducă pe teritoriul (ţării) │ │ │ │
│..............................│ │ │ │
├─────────────┬────────────────┤Excluderi├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ │Pe motiv │(ţări) │ │ │
│Ştampila │................│I- VIII │ │ │
│sau timbrul ├────────────────┤ ├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│autorităţilor│Loc ........... │ │ │ │
│ ├────────────────┤ ├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ │Data .......... │ │ │ │
├─────────────┴────────────────┴─────────┼─────────────────────────────────┴───────────────────────────────────┤
│Semnătura: │EXCLUDERI │
│ │(ţări) │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┬───────────────────────────────────┤
│ │I ...................... │V .................. │
│Dacă spaţiul de mai sus este deja ├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│folosit se pot înscrie excluderile în │II ..................... │VI ................. │
│orice alt spaţiu rezervat pentru acest ├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│scop. │III .................... │VII ................ │
│ ├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ │IV .................... │VIII ............... │
└────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────┴───────────────────────────────────┘

        *) Numele tatălui şi soţului pot fi adăugate în acest loc.
        **) Dacă este cunoscut.
        ***) Sau vîrsta aproximativă la data eliberării permisului.
        ****) Sau amprenta degetului mare.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016