Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CONTRACT-CADRU din 15 octombrie 2001  de distributie a gazelor naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CONTRACT-CADRU din 15 octombrie 2001 de distributie a gazelor naturale

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL GAZELOR NATURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 698 din 2 noiembrie 2001
CONTRACT-CADRU
de distribuţie a gazelor naturale
nr. ..... din anul ......, luna ....., ziua ....

I. PĂRŢILE CONTRACTANTE
Societatea Comercialã ......................................................, cu sediul în ............................., str. ................................. nr. ............., judeţul/sectorul ................................, cod poştal ........................., telefon ........................, fax ........................, înregistratã la Oficiul registrului comerţului din .......................... sub nr. ........................, cod SIRUES ........................., cod fiscal ............................, având contul nr. ......................................, deschis la ..........................., reprezentatã legal prin ..............................................., în calitate de prestator al serviciului de distribuţie a gazelor naturale, titular al licenţelor de distribuţie şi furnizare a gazelor naturale, denumita în cele ce urmeazã Distribuitor (operator de distribuţie), pe de o parte,

şi

Societatea Comercialã ....................................................., cu sediul în ......................................, str. ......................................... nr. ............., judeţul/sectorul ..............., cod poştal ........................., telefon ........................, fax ........................, înregistratã la Oficiul registrului comerţului din .................................... sub nr. .................., cod SIRUES ........................., cod fiscal ............................, având contul nr. .........................., deschis la ..................................., reprezentatã legal prin ..............................................., în calitate de consumator eligibil de gaze naturale, denumit în cele ce urmeazã Beneficiar, pe de alta parte, au convenit încheierea prezentului contract.

II. DATE ŞI DOCUMENTE GENERALE
1. Locul de consum .......(localitatea, strada, numãrul)......................, având actul de proprietate nr. ................./contractul de închiriere nr. ................ sau alte acte prevãzute de lege .............
2. Avizul de racordare nr. .............. din data de ..........................., emis de ....................................
3. Convenţia de exploatare a instalaţiilor de alimentare cu gaze naturale nr. ......... din data de ..................
4. Dosarul tehnic nr. ...................... din data de ..................
5. Debitul instalat ....................................... mc/h
6. Presiunea minima tehnologicã ................................. P(1) (bar); presiunea de avarie ............................ P(2) (bar)
Pe baza debitului nominalizat au fost instalate aparatele de utilizare a gazelor naturale, prevãzute în anexa nr. 1.

III. TERMINOLOGIE

ART. 1
Termenii utilizaţi în prezentul contract sunt definiţi în anexa nr. 2.

IV. OBIECTUL CONTRACTULUI
ART. 2
(1) Obiectul prezentului contract îl constituie rezervarea capacitãţii de distribuţie şi vehicularea prin sistemul de distribuţie a cantitãţii de gaze naturale contractate de beneficiar, conform programului de distribuţie prevãzut în anexa nr. 3.
(2) Distribuţia cantitãţii de gaze naturale se realizeazã de la punctele de predare/preluare comercialã de la ieşirea din Sistemul Naţional de Transport - S.N.T. pana la locul de consum al beneficiarului, în condiţiile prevãzute în prezentul contract.
(3) Cantitatea orara/zilnica/lunarã distribuita conform programului de distribuţie va fi asigurata de beneficiar în punctele de predare/preluare comercialã de la ieşirea din Sistemul Naţional de Transport - S.N.T., urmând sa fie livrata la locul de consum prevãzut în prezentul contract.
ART. 3
(1) Pãrţile pot conveni în legatura cu admiterea unor variatii ale programului de distribuţie, în limita a .........................., sub condiţia ca acestea sa nu afecteze exploatarea normalã a sistemului de distribuţie.
(2) În situaţia în care variatiile de la cotele zilnice alocate au ca efect dereglarea regimului normal de funcţionare a sistemului de distribuţie, distribuitorul va informa beneficiarul în termen de ......, acesta din urma având obligaţia de a se încadra în limita cantitãţilor de gaze naturale prevãzute prin programul de distribuţie.
(3) În cazul limitãrii sau al întreruperii livrãrii de gaze naturale la locul de consum convenit, din motive independente de vointa distribuitorului, altele decât cazurile de forta majorã, acesta va notifica beneficiarului respectiva situaţie în termen de ..............., reluarea livrãrii urmând sa se facã imediat dupã eliminarea cauzelor care au condus la limitarea sau la întreruperea acesteia.
ART. 4
Delimitarea instalaţiei, proprietate a beneficiarului, fata de instalatia proprietate a distribuitorului se face, potrivit convenţiei tehnice de exploatare a instalaţiilor de alimentare cu gaze naturale, la capatul de bransament, care poate fi postul de reglare-mãsurare sau robinetul de bransament.

V. DURATA CONTRACTULUI
ART. 5
(1) Prezentul contract se încheie pe o perioada de ......... .
(2) Pãrţile contractante pot conveni prelungirea prezentului contract pe o perioada de ......, sub condiţia remiterii unei notificãri prealabile cu minimum 30 de zile calendaristice înainte de data încetãrii contractului.

VI. PREDAREA/PRELUAREA COMERCIALĂ A GAZELOR NATURALE. MĂSURAREA GAZELOR NATURALE
ART. 6
(1) Distribuitorul va livra beneficiarului gazele naturale contractate, în condiţiile de cantitate şi în limitele de presiune convenite prin programul de distribuţie.
(2) Mãsurarea cantitãţii de gaze naturale contractate se face continuu, în punctele de predare/preluare comercialã ale beneficiarului, prin intermediul contoarelor/sistemelor şi echipamentelor de mãsurare, în conformitate cu reglementãrile metrologice şi cu standardele în vigoare. Masurarile efectuate vor fi confirmate prin procese-verbale încheiate între pãrţi în termen de 3 zile lucrãtoare de la încheierea lunii de livrare a gazelor naturale.
(3) Mãsurarea cantitãţii de gaze naturale contractate poate fi contestatã de cãtre pãrţi, în mod justificat, pe baza verificãrii echipamentelor de mãsurare.
(4) Calitatea gazelor naturale distribuite în baza prezentului contract este conformã cu standardele în vigoare, fiind atestata pe baza buletinelor de analiza a probelor prelevate la punctele de predare/preluare comercialã, întocmite lunar sau ori de câte ori se solicita, motivat, de cãtre beneficiar.

VII. TARIFUL DE DISTRIBUŢIE. MODALITĂŢI ŞI CONDIŢII DE PLATA
ART. 7
Beneficiarul va plati distribuitorului tariful aferent prestãrii serviciului de distribuţie a gazelor naturale, conform anexei nr. 4. Tariful de distribuţie este stabilit în condiţiile legii.
ART. 8
Facturarea contravalorii serviciului de distribuţie a gazelor naturale, realizatã pe baza cantitãţilor de gaze naturale livrate la locul de consum prevãzut în prezentul contract, termenele de plata şi nivelul majorãrilor de întârziere sunt cele stabilite de reglementãrile legale în vigoare, iar bãncile agreate pentru derularea operaţiunilor bancare se stabilesc de comun acord între pãrţi.

VIII. DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE DISTRIBUITORULUI
ART. 9
(1) Distribuitorul are urmãtoarele drepturi:
a) sa încaseze contravaloarea serviciului de distribuţie a gazelor naturale;
b) sa limiteze sau, dupã caz, sa intrerupa livrarea gazelor naturale cãtre beneficiar, în condiţiile prevãzute în contractele-cadru de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii captivi, aprobate prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 1 din 3 noiembrie 2000, precum şi în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 60/2000 privind reglementarea activitãţilor din sectorul gazelor naturale, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 463/2001 , şi cu celelalte reglementãri legale în vigoare; cazurile de limitare/întrerupere a livrãrii gazelor naturale vor fi prevãzute de cãtre pãrţi, în mod obligatoriu, prin analogie cu dispoziţiile invocate mai sus;
c) sa verifice periodic, pe baza de program convenit de pãrţi sau ori de câte ori este necesar, echipamentele de mãsurare care servesc la decontarea cantitãţilor de gaze naturale livrate;
d) sa detina un contor de control în punctul de delimitare a instalaţiei, proprietate a distribuitorului, fata de instalatia proprietate a beneficiarului.
(2) Întreruperea livrãrii gazelor naturale cãtre beneficiar poate fi precedatã de luarea mãsurii limitãrii acesteia.
ART. 10
Distribuitorul are urmãtoarele obligaţii:
a) sa rezerve beneficiarului capacitatea necesarã în vederea distribuţiei gazelor naturale convenite prin prezentul contract, asigurând livrarea gazelor naturale la locurile de consum, în limitele de presiune prevãzute în prezentul contract;
b) sa presteze serviciul de distribuţie a cantitãţilor de gaze naturale prevãzute în programul de distribuţie, în condiţii de siguranta şi în conformitate cu reglementãrile legale în vigoare;
c) sa distribuie beneficiarului gaze naturale în mod continuu şi în condiţii de calitate, cu excepţia cazurilor de limitare şi de întrerupere prevãzute la art. 9 alin. (1) lit. b); reluarea livrãrii cantitãţii de gaze naturale, convenitã prin prezentul contract, se face numai dupã efectuarea controlului de cãtre personalul împuternicit al distribuitorului, în termen de ... zile calendaristice, precum şi dupã achitarea de cãtre beneficiar a tarifului aferent reconectarii, în maximum 24 de ore de la efectuarea plãţii;
d) sa asigure parametrii tehnologici ai gazelor naturale livrate, în conformitate cu prevederile în vigoare;
e) sa factureze beneficiarului contravaloarea serviciului de distribuţie a gazelor naturale prestat, în baza tarifului prevãzut la art. 7 din prezentul contract;
f) sa efectueze, în termen de 10 zile lucrãtoare de la data depunerii reclamaţiei beneficiarului, verificarea corectitudinii facturii emise;
g) sa rãspundã, în termen de .......... zile calendaristice - maximum 30 de zile calendaristice, la orice sesizare a beneficiarului privind serviciul de distribuţie a gazelor naturale;
h) sa notifice beneficiarului intenţia de limitare sau de întrerupere programata a livrãrii gazelor naturale, cu excepţia situaţiilor prevãzute la art. 9 alin. (3);
i) sa reia livrarea gazelor naturale cãtre beneficiar în termen de maximum 24 de ore de la data încetãrii motivului întreruperii, cu excepţia urmãtoarelor situaţii:
- încetarea valabilitãţii contractului;
- consumul fraudulos de gaze naturale;
- neachitarea facturii, având ca efect întreruperea livrãrii gazelor naturale din culpa beneficiarului;
j) sa recalculeze consumul de gaze naturale, atunci când se constata defectarea contoarelor/sistemelor/echipamentelor de mãsurare, în conformitate cu modul de recalculare a consumului de gaze naturale ca urmare a defectarii aparatelor de mãsura, prevãzut în anexa nr. 5, şi sa suporte pe propria cheltuiala contravaloarea aparatelor pe care le înlocuieşte;
k) sa detina şi sa pãstreze, pe toatã durata de valabilitate a prezentului contract, aprobãrile necesare pentru îndeplinirea obligaţiilor prevãzute la lit. a)-i), conform prevederilor legale;
l) sa acorde beneficiarului în caz de limitare a livrãrii gazelor naturale cãtre acesta un preaviz de 7 zile calendaristice, cu excepţia urmãtoarelor situaţii:
- nepermiterea accesului personalului împuternicit al distribuitorului, în baza programului convenit de pãrţi, de a monta, de a verifica sau de a citi aparatele de mãsurare ori de a verifica şi de a remedia defecţiunile intervenite la instalaţiile distribuitorului, când acestea se afla pe proprietatea beneficiarului;
- intervenţia beneficiarului la instalaţiile de reglare-mãsurare;
- dispoziţia Dispeceratului Naţional de Gaze, în situaţii de deficit de presiune şi/sau de debit în cadrul Sistemului Naţional de Transport - S.N.T. al gazelor naturale, comunicate în regim de urgenta Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale - ANRGN.

IX. DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE BENEFICIARULUI
ART. 11
Beneficiarul are urmãtoarele drepturi:
a) sa aibã acces, în condiţiile legii, la aparatele de mãsurare aflate în incinta distribuitorului, în prezenta personalului împuternicit al acestuia;
b) sa solicite, în scris, distribuitorului luarea de mãsuri pentru remedierea defectiunilor survenite la instalaţiile acestuia;
c) sa pretindã daune-interese distribuitorului, în cazul limitarilor sau intreruperilor intervenite în livrarea gazelor naturale, cauzate din culpa acestuia;
d) sa solicite distribuitorului modificarea şi/sau completarea contractului de distribuţie a gazelor naturale ori de câte ori apar elemente noi, pe baza de acte adiţionale la acesta;
e) sa detina un contor de control în punctul de delimitare a instalaţiei, proprietate a distribuitorului, fata de instalatia proprietate a beneficiarului.
ART. 12
Beneficiarul are urmãtoarele obligaţii:
a) sa achite integral şi la termen contravaloarea serviciului de distribuţie prestat;
b) sa informeze distribuitorul, cu minimum 5 zile calendaristice înainte de începerea lunii de livrare, în legatura cu cantitãţile de gaze naturale pe care acesta urmeazã sa le distribuie, conform programului de distribuţie;
c) sa nu permitã altor persoane sa se racordeze la instalatia proprie de utilizare a gazelor naturale;
d) sa sesizeze imediat distribuitorul în legatura cu orice defectiune pe care o constata în funcţionarea contorului de mãsurare şi sa asigure accesul împuternicitului distribuitorului la acesta;
e) sa notifice distribuitorului orice modificare a circumstanţelor care au stat la baza încheierii prezentului contract.

X. GARANŢII
ART. 13
(1) La data încheierii prezentului contract pãrţile sunt obligate sa îşi prezinte reciproc un instrument financiar de garantare a propriilor obligaţii, convenit de comun acord de cãtre acestea.
(2) Garanţia prevãzutã la alin. (1) este destinatã îndeplinirii obligaţiilor contractuale ale pãrţilor, la adapostul unor evenimente viitoare neprevãzute, care ar putea sa îl aducã pe distribuitor/beneficiar în incapacitatea de a distribui gazele naturale contractate/incapacitate de plata.
ART. 14
Dacã pãrţile constituie garanţii reale, gaj, ipoteca de prim rang, contractele de garanţie vor fi perfectate o data cu semnarea prezentului contract.

XI. CONDIŢII DE DESFĂŞURARE A SERVICIULUI DE DISTRIBUŢIE A GAZELOR NATURALE
ART. 15
(1) În cazul în care beneficiarul nu înainteazã în termen distribuitorului notificarea prevãzutã la art. 12 lit. b), se va considera ca fiind valabilã notificarea transmisã în luna anterioarã.
(2) Beneficiarul poate solicita, motivat, modificarea programului de distribuţie; amendarile aduse acestuia vor fi convenite de cãtre pãrţi în termen de doua zile lucrãtoare de la data solicitãrii.
(3) Modificarea cantitãţilor de gaze naturale alocate se poate dispune numai în limita cantitãţii lunare de gaze naturale, comunicatã înaintea începerii lunii de consum la care se referã modificarea.
ART. 16
(1) Distribuitorul va notifica, motivat, observaţiile formulate în legatura cu programul de distribuţie, cu minimum 3 zile lucrãtoare înainte de începerea lunii de livrare. În acest sens pãrţile vor conveni modificãrile propuse, în termenul prevãzut la art. 15 alin. (2).
(2) În cazul în care distribuitorul nu înainteazã observaţiile în termenul prevãzut la alin. (1), programul de distribuţie notificat de beneficiar va fi considerat acceptat de distribuitor.
ART. 17
Pãrţile sunt obligate sa îşi notifice modificãrile circumstanţelor intervenite, inclusiv cele referitoare la efectuarea lucrãrilor de întreţinere şi de reparaţii periodice, care ar putea cauza o limitare sau o întrerupere temporarã a preluãrii ori a distribuţiei cantitãţilor de gaze naturale.
ART. 18
La solicitarea, scrisã şi motivatã, a uneia dintre pãrţi se poate dispune, în condiţiile legii, sistarea temporarã a livrãrii gazelor naturale pentru o perioada de maximum ... zile calendaristice.

XII. CLAUZA DE CONFIDENŢIALITATE
ART. 19
(1) Pãrţile sunt obligate ca pe perioada de valabilitate a prezentului contract sa pãstreze confidenţialitatea datelor, a documentelor şi/sau a informaţiilor obţinute în baza acestuia.
(2) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) urmãtoarele date, documente şi/sau informaţii:
a) cele pentru a cãror dezvaluire s-a primit acordul scris al celeilalte pãrţi contractante;
b) cele care sunt, la data dezvaluirii lor, de circulaţie publica;
c) cele solicitate de organele abilitate ale statului, în baza unei obligaţii legale de informare.

XIII. RĂSPUNDEREA CONTRACTUALĂ
ART. 20
(1) În situaţia în care distribuitorul nu îşi îndeplineşte, din culpa, obligaţia de prestare a serviciului de distribuţie a gazelor naturale, conform programului de distribuţie convenit prin prezentul contract, sau şi-o îndeplineşte în mod necorespunzãtor, beneficiarul este îndrituit sa solicite şi sa primeascã daune-interese corespunzãtor prejudiciului cauzat.
(2) În cazul în care beneficiarul nu îşi îndeplineşte, din culpa, obligaţia de plata a contravalorii serviciului de distribuţie a gazelor naturale prestat sau şi-o îndeplineşte în mod necorespunzãtor, acesta se obliga sa plãteascã distribuitorului majorãri de întârziere de ........ din valoarea neachitata la scadenta - cota procentualã pentru fiecare zi de întârziere -, acestea fiind în cuantum egal cu penalitãţile aplicabile pentru neplata obligaţiilor fata de bugetul de stat, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Ulterior distribuitorul are dreptul sa intrerupa prestarea serviciului de distribuţie a gazelor naturale, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
(3) Pentru obligaţiile contractuale, altele decât cele prevãzute la alin. (1) şi (2), partea în culpa va plati celeilalte pãrţi daune-interese, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

XIV. REZILIEREA CONTRACTULUI
ART. 21
Rezilierea totalã sau parţialã a clauzelor prezentului contract nu are nici un efect asupra obligaţiilor deja scadente între pãrţi.
ART. 22
Pãrţile sunt îndreptãţite sa procedeze la rezilierea contractului în urmãtoarele cazuri:
a) neexecutarea de cãtre una dintre pãrţi a obligaţiilor contractuale;
b) declanşarea procedurii falimentului uneia dintre pãrţi;
c) dacã în termen de 30 zile calendaristice de la data notificãrii intentiei de amendare a contractului pãrţile nu ajung la o înţelegere comuna în legatura cu modificarea şi/sau completarea acestuia.
ART. 23
Intenţia de reziliere a contractului trebuie notificatã celeilalte pãrţi în termen de ╔ zile calendaristice de la data exigibilitatii obligaţiei neindeplinite.

XV. NOTIFICĂRI
ART. 24
(1) Pãrţile sunt obligate ca pe parcursul derulãrii prezentului contract sa îşi notifice reciproc orice modificare a circumstanţelor avute în vedere la data semnãrii acestuia.
(2) Termenul de notificare este de 5 zile calendaristice de la data producerii modificãrii circumstanţelor, dacã prin prezentul contract nu se prevede un alt termen.

XVI. FORTA MAJORĂ
ART. 25
(1) Cazul de forta majorã este acel eveniment viitor, absolut imprevizibil şi insurmontabil, care exonereaza de rãspundere partea care îl invoca.
(2) Partea care invoca un caz de forta majorã este obligatã sa îl notifice celeilalte pãrţi în termen de 48 de ore de la încetarea evenimentului, notificare urmatã de remiterea documentelor justificative în termen de 5 zile calendaristice de la aceeaşi data; de asemenea, partea în cauza este obligatã sa ia mãsurile necesare în vederea limitãrii consecinţelor produse de un asemenea caz.
(3) Cazurile de forta majorã vor fi certificate de Camera de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti.
(4) În situaţia în care cazul de forta majorã nu înceteazã în termen de 60 de zile calendaristice de la data producerii acestuia, pãrţile au dreptul sa solicite încetarea de plin drept a prezentului contract, fãrã ca vreuna dintre ele sa pretindã daune-interese.

XVII. LEGISLAŢIA APLICABILĂ. SOLUŢIONAREA LITIGIILOR
ART. 26
Prezentul contract se supune legislaţiei romane în vigoare.
ART. 27
(1) Pãrţile convin ca neînţelegerile privind validitatea contractului sau cele rezultate din interpretarea, executarea ori încetarea acestuia sa fie rezolvate pe cale amiabila.
(2) Neînţelegerile precontractuale, nerezolvate pe cale amiabila în termen de 30 de zile calendaristice de la data semnãrii contractului de cãtre una dintre pãrţi, cu obiecţiuni sau divergenţe, se vor inainta spre mediere Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale - ANRGN.
(3) În caz contrar, litigiile vor fi deduse spre soluţionare instanţelor judecãtoreşti competente ori vor fi supuse arbitrajului.

XVIII. CESIUNE
ART. 28
(1) Nici una dintre pãrţi nu va putea ceda sau transfera în orice mod, în tot sau în parte, drepturile şi/sau obligaţiile sale corelative decurgând din prezentul contract, decât în baza consimţãmântului scris şi prealabil al celeilalte pãrţi.
(2) Consimţãmântul prevãzut la alin. (1) trebuie notificat celeilalte pãrţi cu minimum ... zile calendaristice înaintea datei cedarii sau transferului; în cazul în care partea solicitatã nu notifica celeilalte pãrţi rãspunsul sau în termen de maximum ... zile calendaristice, se prezuma ca aceasta nu a consimţit la cesiunea contractului.

XIX. ALTE CLAUZE
ART. 29
.........................................................................
.........................................................................
.........................................................................
.........................................................................

XX. CLAUZE FINALE
ART. 30
În cazul schimbãrii formei juridice/reorganizãrii judiciare pãrţile se obliga sa comunice, în termen de maximum ................ zile calendaristice de la aceasta data, modul de preluare a obligaţiilor contractuale reciproce.
ART. 31
Dispoziţiile prezentului contract se completeazã cu prevederile Codului comercial, ale Codului civil, precum şi cu celelalte reglementãri în vigoare.
ART. 32
Prezentul contract se poate modifica şi/sau completa pe baza încheierii de acte adiţionale, cu acordul ambelor pãrţi.
ART. 33
Anexa nr. 1 - Lista cuprinzând aparatele de utilizare a gazelor naturale, Anexa nr. 2 - Definirea unor termeni, Anexa nr. 3 - Programul de distribuţie, Anexa nr. 4 - Tariful de distribuţie şi Anexa nr. 5 - Modul de recalculare a consumului de gaze naturale ca urmare a defectarii aparatelor de mãsura şi control - fac parte integrantã din prezentul contract.
Prezentul contract a fost întocmit astãzi, ................, în doua exemplare egal autentice sau cu aceeaşi valoare juridicã, câte unul pentru fiecare parte.



DISTRIBUITOR BENEFICIAR
Reprezentant legal, Reprezentant legal,
............................ .........................

Avizat Avizat


Oficiul juridic Oficiul juridic
.................... ...................


NOTA:
Prezentul contract-cadru se poate modifica şi/sau completa cu prevederi specifice, potrivit înţelegerii pãrţilor, cu condiţia ca acestea sa nu fie neconforme cu obligaţiile pãrţilor sau contrare prevederilor legale în vigoare, precum şi prezentului contract-cadru.



ANEXA 1


la contractul-cadru
-------------------

LISTA
cuprinzând aparatele de utilizare a gazelor naturale


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea Tipul Debitul (mc/h) Presiunea (mbar) Observaţii
crt. aparatului de (modelul) ────────────────────────────────────
utilizare minim maxim minima maxima
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 2
-------
la contractul-cadru
-------------------

DEFINIREA UNOR TERMENI

- Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale - ANRGN - instituţie publica, cu personalitate juridicã, aflatã în coordonarea Ministerului Industriei şi Resurselor, care elaboreazã, aplica şi urmãreşte sistemul de reglementãri obligatorii la nivel naţional, necesar pentru funcţionarea sectorului şi a pieţei gazelor naturale în condiţii de eficienta, siguranta, concurenta, transparenta şi protecţie a consumatorilor şi a mediului;
- cantitate contractatã - cantitatea de gaze naturale stabilitã prin prezentul contract, exprimatã în mc;
- cantitate lunarã/zilnica contractatã - cantitatea de gaze naturale stabilitã prin prezentul contract, exprimatã în mc, cu referire la fiecare luna/zi calendaristicã cuprinsã în perioada din contract;
- consum fraudulos - consum bazat pe înşelãciune, în vederea obţinerii unui folos material injust, de natura sa cauzeze un prejudiciu;
- consumator eligibil - persoana juridicã, romana sau strãinã, acreditata de Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale - ANRGN, care are deplina libertate de a cumpara gaze naturale de la orice producãtor şi/sau furnizor şi care are acces la Sistemul Naţional de Transport - S.N.T. şi/sau de distribuţie;
- convenţie de exploatare a instalaţiilor de alimentare cu gaze naturale - acord scris, încheiat între distribuitor şi consumatorul eligibil, în vederea functionarii în condiţii de eficienta şi siguranta a instalaţiilor de alimentare cu gaze naturale;
- distribuitor (operator de distribuţie) de gaze naturale - persoana juridicã, romana sau strãinã, autorizata/licentiata pentru a desfasura activitãţi de exploatare, dispecerizare, întreţinere, verificare, reparatie, precum şi de comercializare, sub rezerva obţinerii licenţei de furnizare, într-un sistem de distribuţie a gazelor naturale;
- furnizor de gaze naturale - persoana juridicã, romana sau strãinã, titulara a licenţei de furnizare a gazelor naturale;
- gaze naturale - substanţe minerale combustibile, constituite din amestecuri de hidrocarburi naturale, acumulate în scoarta terestra şi care, în condiţii de suprafata, se prezintã în stare gazoasa şi întrunesc proprietãţile fizice şi chimice prevãzute în STAS 3317;
- metru cub [mc] - cantitatea de gaze naturale care ocupa volumul unui cub cu latura de 1 m, la temperatura de 15° C şi la o presiune de 1,01325 bar;
- modificarea circumstanţelor - schimbarea condiţiilor tehnice, comerciale, economico-financiare şi legale care au fost avute în vedere la data semnãrii prezentului contract;
- parametrii tehnologici - presiunea relativã şi debitul volumetric în punctul de mãsurare; - post de reglare-mãsurare - ansamblu de aparate şi accesorii prin care se fac reducerea-reglarea presiunii, precum şi mãsurarea debitelor de gaze naturale consumate;
- presiunea gazelor naturale - diferenţa dintre presiunea absolutã a gazelor naturale şi presiunea atmosferica.
Presiunea se exprima în bar sau Mpa;
- presiune minima tehnologicã - presiunea minima necesarã, în regim de limitare la consumator, pentru menţinerea în funcţiune, în condiţii de siguranta, numai a acelor echipamente şi instalaţii impuse tehnologic pentru a evita pierderi de producţie nerecuperabile;
- presiune de avarie - presiune minima necesarã pentru menţinerea în funcţiune a agregatelor care conditioneaza securitatea instalaţiilor şi a personalului;
- punct de predare/preluare comercialã a gazelor naturale - punctul în care gazele naturale trec din proprietatea/custodia furnizorului/transportatorului în aceea a operatorului de distribuţie/inmagazinare sau a consumatorului, pe baza de proces-verbal;
- Sistem Naţional de Transport - S.N.T. - sistemul de transport al gazelor naturale în regim de inalta presiune, compus din ansamblul de conducte, recipienţi, echipamente şi instalaţii aferente, care asigura preluarea gazelor naturale de la producãtori şi/sau de la furnizori autohtoni şi/sau strãini şi transportul acestora în vederea livrãrii în sistemele de distribuţie şi/sau la consumatorii direcţi şi/sau a inmagazinarii/stocãrii acestora;
- standard - norme care prevãd indicatorii cantitativi şi calitativi ai gazelor naturale;
- tarif de distribuţie - tariful aferent prestãrii, de cãtre distribuitor, a serviciului de distribuţie a gazelor naturale.




ANEXA 3


la contractul-cadru
-------------------

PROGRAMUL DE DISTRIBUŢIE
Locul de consum .........................


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Presiunea Perioada de Cantitatea totalã Media Media Observaţii
minima/avarie distribuţie mii mc/perioada zilnica orara
(bar) luna/trimestru/an mii mc/zi mc/h
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4 5 6
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 4
-------
la contractul-cadru
-------------------

TARIFUL DE DISTRIBUŢIE


ANEXA 5
-------
la contractul-cadru
-------------------

MODUL
de recalculare a consumului de gaze naturale ca urmare a defectarii
aparatelor de mãsura şi control

ART. 1
Recalcularea consumului de gaze naturale ca urmare a defectarii aparatelor de mãsura şi control se realizeazã astfel:
a) conform consumului de gaze naturale înregistrat în luna calendaristicã corespunzãtoare a anului precedent sau, dupã caz, potrivit mediei din ultimii 3 ani a lunii calendaristice corespunzãtoare, atunci când situaţia concretã din anul precedent este irelevanta;
b) în situaţia în care recalcularea consumului de gaze naturale nu se poate realiza potrivit lit. a), baza de evaluare o constituie media zilnica a consumului realizat în proxima luna calendaristicã în care aparatul de mãsura a funcţionat efectiv înmulţitã cu numãrul de zile în care acesta a fost defect.
ART. 2
Neînţelegerile care pot aparea din aplicarea defectuoasã a prevederilor art. 1 se soluţioneazã conform art. 27 din contractul-cadru.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016