Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CONDITIILE din 8 septembrie 2003  in care se confera Ordinul Meritul Cultural si Medalia Meritul Cultural, pe categoriile corespunzatoare activitatilor specifice si conexe domeniului cultural    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CONDITIILE din 8 septembrie 2003 in care se confera Ordinul Meritul Cultural si Medalia Meritul Cultural, pe categoriile corespunzatoare activitatilor specifice si conexe domeniului cultural

EMITENT: MINISTERUL CULTURII SI CULTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 665 din 19 septembrie 2003
ART. 1
(1) Ordinul Meritul Cultural şi Medalia Meritul Cultural fac parte din categoria decoratiilor civile pe domenii de activitate.
(2) Ordinul Meritul Cultural este o decoratie ce se acorda atât cetãţenilor romani şi strãini, cat şi instituţiilor şi aşezãmintelor publice de cultura din ţara şi strãinãtate, pentru talentul şi serviciile deosebite aduse culturii, artei, ştiinţei şi promovãrii spiritului caritabil, prin opere de creaţie, interpretare şi sociale, de impact naţional.
(3) Medalia Meritul Cultural este o decoratie ce se acorda cetãţenilor romani şi strãini, care rasplateste meritele, talentul şi serviciile aduse culturii, artei, ştiinţei şi promovãrii operelor sociale, de impact local sau regional.
ART. 2
(1) Ordinul Meritul Cultural este o decoratie ce recompenseazã talentul şi serviciile deosebite aduse culturii, artei, ştiinţei şi promovãrii spiritului caritabil, de cãtre cetãţeni sau instituţii şi aşezãminte publice de cultura, prin opere de creaţie, interpretare şi sociale, de impact naţional.
(2) Prin talent şi servicii deosebite, în sensul prezentelor condiţii, se înţelege:
a) crearea de valori culturale şi artistice semnificative în toate domeniile: literatura, eseu, filozofie, ştiinţa, muzica de toate genurile, arte plastice de toate genurile;
b) interpretarea cu sensibilitate şi rafinament a unor opere literare, muzicale sau coregrafice;
c) descoperirea, conservarea şi restaurarea unor importante bunuri din patrimoniul cultural naţional mobil sau imobil şi punerea lor în valoare pentru public, prin expunere permanenta sau prin expoziţii temporare în ţara sau peste hotare;
d) iniţierea şi organizarea de acţiuni confesionale care sa contribuie la întãrirea spiritului civic şi a solidaritãţii general umane printre enoriasi, precum şi de acţiuni îndreptate spre alinarea suferintelor pentru persoane aflate în dificultate;
e) importante acţiuni de mecenat pentru susţinerea unor instituţii culturale, artistice şi ştiinţifice sau a unor programe şi acţiuni culturale, artistice şi ştiinţifice, de nivel naţional sau internaţional, a creşterii semnificative a patrimoniului naţional cultural, artistic şi ştiinţific, prin donaţii directe de piese sau de sume necesare achiziţionãrii acestora.
(3) Ordinul Meritul Cultural se poate conferi, în mod excepţional, unor instituţii şi aşezãminte publice de cultura de mare prestigiu.
(4) Ordinul Meritul Cultural se poate conferi şi cetãţenilor şi instituţiilor culturale din strãinãtate care s-au impus pe plan internaţional prin importante opere de creaţie sau interpretative, care au sprijinit schimburile culturale cu România şi au promovat în ţãrile lor cultura româneascã.
ART. 3
(1) Ordinul Meritul Cultural se prezintã sub doua forme cu valoare ierarhica egala: însemnul şi rozeta.
(2) Ordinul Meritul Cultural cuprinde 8 categorii, corespunzãtor activitãţilor specifice şi conexe domeniului cultural.
(3) Medalia Meritul Cultural se prezintã sub o singura forma: însemnul.
(4) Medalia Meritul Cultural cuprinde 8 categorii, corespunzãtor activitãţilor specifice şi conexe domeniului cultural.
ART. 4
(1) Ordinul Meritul Cultural este limitat la maximum 7.500 de membri.
(2) În anul 2003 se pot conferi maximum 15% din numãrul decoratiilor pentru fiecare grad şi clasa.
(3) Instituţiile şi aşezãmintele publice de cultura, cãrora li s-a conferit Ordinul Meritul Cultural, nu intra în numãrul prevãzut la alin. (1).
(4) Cetãţenii strãini sau instituţiile şi aşezãmintele publice de cultura din strãinãtate, cãrora li s-a conferit Ordinul Meritul Cultural, nu intra în numãrul prevãzut la alin. (1).
ART. 5
Membrii Ordinului Meritul Cultural, indiferent de gradul pe care îl au, sunt numiţi "Cavaleri ai Ordinului Meritul Cultural".
ART. 6
(1) Ziua Ordinului Meritul Cultural se sarbatoreste la data de 19 iulie, data primei instituiri a ordinului, în anul 1931.
(2) Cu prilejul Zilei Ordinului Meritul Cultural, Ministerul Culturii şi Cultelor şi celelalte instituţii autonome abilitate sa facã propuneri de decorare organizeazã, cu sprijinul Cancelariei Ordinelor, întrunirea Cavalerilor Ordinului Meritul Cultural.
ART. 7
(1) Ordinul Meritul Cultural se acorda pe viata.
(2) Calitatea de membru al Ordinului Meritul Cultural se poate pierde în condiţiile prevãzute la <>art. 52 din Legea nr. 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României, cu modificãrile ulterioare.
(3) Pentru judecarea faptelor dezonorante, care aduc prejudicii morale membrilor ordinului, altele decât cele ce au dus la condamnarea membrilor Ordinului Meritul Cultural la o pedeapsa privativã de libertate prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitiva, se constituie un consiliu de onoare, în conformitate cu <>art. 53 din Legea nr. 29/2000 , cu modificãrile ulterioare.
(4) Retragerea decoratiilor se face prin decret semnat de Preşedintele României, la propunerea Cancelariei Ordinelor, cu aplicarea <>art. 59 din Legea nr. 29/2000 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 8
Ordinul Meritul Cultural cuprinde 4 grade. Ierarhia în ordine descrescãtoare este urmãtoarea:
a) Mare Ofiţer;
b) Comandor;
c) Ofiţer;
d) Cavaler.
ART. 9
(1) Conferirea Ordinului Meritul Cultural se face obligatoriu începând cu gradul de Cavaler.
(2) Decorarea anterioarã cu Medalia Meritul Cultural este un factor pozitiv, de care se va tine seama la propunerile de acordare a Ordinului Meritul Cultural, dar nu este obligatorie obţinerea unei medalii sau parcurgerea ierarhiei medaliei pentru conferirea ordinului.
(3) Pentru a se conferi un grad superior aceleiaşi persoane este necesarã efectuarea unui stagiu în gradul imediat inferior, astfel:
a) de la gradul de Cavaler la cel de Ofiţer - 3 ani;
b) de la gradul de Ofiţer la cel de Comandor - 4 ani;
c) de la gradul de Comandor la cel de Mare Ofiţer - 5 ani.
(4) Propunerile de conferire trebuie sa ţinã seama de criteriile stabilite de <>Legea nr. 8/2003 şi de prezentul ordin, inclusiv pentru prima promotie de decorare.
(5) Conferirea directa a gradelor superioare la prima promotie se face ca urmare a unei insumari de merite deosebite, care ar fi putut conduce la acordarea de grade succesive.
(6) Pentru merite deosebite, obţinute de aceeaşi persoana în doua sau mai multe categorii, se poate acorda acelaşi ordin cu panglici diferite, specifice categoriilor respective, fãrã a se tine cont de stagiul minim prevãzut pentru o noua decorare şi pornindu-se, pentru fiecare categorie, de la gradul de Cavaler.
ART. 10
Pentru merite cu totul deosebite vechimea minima în grad, prevãzutã la art. 9 alin. (3), poate fi redusã cu maximum o treime.
ART. 11
(1) Conferirea unui grad superior duce automat la radierea numelui persoanei respective din evidenta gradului inferior, locul devenind vacant.
(2) Însemnul gradului inferior rãmâne în posesia celui decorat.
ART. 12
(1) Medalia Meritul Cultural se acorda pe viata.
(2) Medalia Meritul Cultural cuprinde 3 clase. Ierarhia în ordine descrescãtoare este urmãtoarea:
a) clasa I;
b) clasa a II-a;
c) clasa a III-a.
ART. 13
(1) Medalia Meritul Cultural se poate acorda nelimitat pentru clasele a III-a şi a II-a şi este limitatã la 6.800 de membri pentru clasa I.
(2) Medalia Meritul Cultural clasa I, conferita cetãţenilor strãini, nu intra în numãrul prevãzut la alin. (1).
ART. 14
Conferirea Medaliei Meritul Cultural se face obligatoriu începând cu clasa a III-a.
ART. 15
(1) Pentru a se conferi o clasa superioarã aceleiaşi persoane este necesarã efectuarea unui stagiu în clasa imediat inferioarã de minimum 2 ani.
(2) Conferirea directa a claselor superioare la prima promotie se poate face ca urmare a unei insumari de merite deosebite care ar fi putut conduce la acordarea de clase succesive.
ART. 16
Pentru merite cu totul deosebite, vechimea minima în clasa, prevãzutã la art. 15 alin. (1), poate fi redusã cu maximum jumãtate.
ART. 17
(1) Conferirea unei clase superioare duce automat la radierea numelui persoanei respective din evidenta clasei inferioare.
(2) Însemnul clasei inferioare rãmâne în posesia celui decorat.
ART. 18
Ordinul Meritul Cultural şi Medalia Meritul Cultural cuprind 8 categorii corespunzãtoare activitãţilor specifice şi conexe domeniului cultural, dupã cum urmeazã:
a) Categoria A - "Literatura";
b) Categoria B - "Muzica";
c) Categoria C - "Artele plastice";
d) Categoria D - "Arta spectacolului" - teatru, opera, film, balet etc.;
e) Categoria E - "Patrimoniul cultural naţional";
f) Categoria F - "Promovarea culturii";
g) Categoria G - "Cultele";
h) Categoria H - "Cercetarea ştiinţificã".

Criteriile pentru acordarea Ordinului Meritul Cultural
A. Categoria A - "Literatura":
a) valoarea, originalitatea şi unicitatea creatiei literare (inclusiv eseu, filozofie etc.), anvergura şi recunoaşterea nationala şi internationala a acesteia;
b) susţinutã activitate literarã, apreciatã constant de cãtre critica de specialitate şi de cãtre mass-media, de minimum 25 de ani;
c) deţinerea de distincţii şi premii în domeniul literaturii, naţionale şi internaţionale;
d) contribuţii recunoscute de critica de specialitate şi de cãtre mass-media la promovarea literaturii româneşti în strãinãtate;
e) contribuţii deosebite în domeniul istoriei şi criticii literare;
f) performanţe de excepţie în domeniul dezvoltãrii învãţãmântului şi cercetãrii în domeniul literaturii româneşti pe plan naţional şi internaţional;
g) prezenta (numãrul de citãri) în lucrãrile de specialitate româneşti şi strãine (antologii literare şi tematice naţionale şi internaţionale, tratate, dictionare etc.);
h) management performant al instituţiei/aşezãmântului public din domeniul specific.

NOTA:
1. Pentru conferirea gradului de Cavaler este necesarã îndeplinirea a cel puţin 2 criterii.
2. Pentru conferirea gradului de Ofiţer este necesarã îndeplinirea a cel puţin 4 criterii.
3. Pentru conferirea gradului de Comandor este necesarã îndeplinirea a cel puţin 6 criterii.
4. Pentru conferirea gradului de Mare Ofiţer este necesarã îndeplinirea tuturor criteriilor.

B. Categoria B - "Muzica":
a) valoarea, originalitatea şi unicitatea creatiei muzicale (toate genurile), anvergura şi recunoaşterea nationala şi internationala a acesteia;
b) interpretarea cu sensibilitate şi rafinament a unor opere muzicale naţionale şi internaţionale, apreciatã de cãtre critica de specialitate şi de cãtre mass-media;
c) susţinutã activitate muzicala, apreciatã constant de cãtre critica de specialitate şi de cãtre mass-media, de minimum 25 de ani;
d) deţinerea de distincţii şi premii în domeniul muzical, naţionale şi internaţionale;
e) contribuţii recunoscute de critica de specialitate şi de cãtre mass-media la promovarea muzicii româneşti în plan intern şi internaţional;
f) contribuţii deosebite în domeniul istoriei şi criticii muzicale;
g) contribuţii remarcabile la culegerea folclorului romanesc;
h) promovarea cantecului şi portului popular autentic (folclorului romanesc) în plan naţional şi internaţional;
i) prezenta (numãrul de citãri) în lucrãrile de specialitate româneşti şi strãine;
j) management performant al instituţiei/aşezãmântului public din domeniul specific.

NOTA:
1. Pentru conferirea gradului de Cavaler este necesarã îndeplinirea a cel puţin 2 criterii.
2. Pentru conferirea gradului de Ofiţer este necesarã îndeplinirea a cel puţin 4 criterii.
3. Pentru conferirea gradului de Comandor este necesarã îndeplinirea a cel puţin 6 criterii.
4. Pentru conferirea gradului de Mare Ofiţer este necesarã îndeplinirea a cel puţin 8 criterii.

C. Categoria C - "Artele plastice":
a) valoarea, originalitatea şi unicitatea creatiei de arta plastica (toate genurile, inclusiv arta populara şi proiectele de arhitectura care au valente plastice şi reprezintã realizari deosebite în domeniu), anvergura şi recunoaşterea nationala şi internationala a acesteia;
b) activitate susţinutã în domeniul artelor plastice, apreciatã constant de cãtre critica de specialitate şi de cãtre mass-media, de minimum 25 de ani;
c) deţinerea de distincţii şi premii în domeniul artelor plastice, naţionale şi internaţionale;
d) contribuţii recunoscute de critica de specialitate şi de cãtre mass-media la promovarea operelor de arta plastica româneşti în plan intern şi internaţional;
e) contribuţii deosebite în domeniul istoriei şi criticii de specialitate;
f) prezenta (numãrul de citãri) în lucrãrile de specialitate româneşti şi strãine;
g) organizarea de expoziţii şi târguri permanente sau temporare în ţara sau în strãinãtate;
h) management performant al instituţiei/aşezãmântului public din domeniul specific.

NOTA:
1. Pentru conferirea gradului de Cavaler este necesarã îndeplinirea a cel puţin 2 criterii.
2. Pentru conferirea gradului de Ofiţer este necesarã îndeplinirea a cel puţin 4 criterii.
3. Pentru conferirea gradului de Comandor este necesarã îndeplinirea a cel puţin 6 criterii.
4. Pentru conferirea gradului de Mare Ofiţer este necesarã îndeplinirea tuturor criteriilor.

D. Categoria D - "Arta spectacolului" - teatru, opera, film, balet etc.:
a) valoarea, originalitatea şi unicitatea creatiei din domeniul artelor spectacolului (arte vizuale, teatrul dramatic şi liric, opera, filmul, precum şi baletul), anvergura şi recunoaşterea nationala şi internationala a acesteia;
b) interpretarea cu sensibilitate şi rafinament a unor opere literare, muzicale sau coregrafice, naţionale sau internaţionale, apreciatã de cãtre critica de specialitate şi de cãtre mass-media;
c) activitate susţinutã în domeniul artelor vizuale, teatrului dramatic şi liric, operei, filmului, precum şi baletului, apreciatã constant de cãtre critica de specialitate şi de cãtre mass-media, de minimum 15 ani pentru actori, regizori, scenografi, dirijori, instrumentisti, tehnicieni şi minimum 5 ani pentru artişti lirici şi balerini;
d) deţinerea de distincţii şi premii în domeniul artelor spectacolului, naţionale şi internaţionale;
e) contribuţii recunoscute de critica de specialitate şi de cãtre mass-media la promovarea operelor româneşti din domeniul artelor spectacolului în plan intern şi internaţional;
f) contribuţii deosebite în domeniul istoriei şi criticii de specialitate;
g) prezenta (numãrul de citãri) în lucrãrile de specialitate româneşti şi strãine;
h) management performant al instituţiei/aşezãmântului public din domeniul specific. Eficienta managementului instituţiilor de spectacole este reflectatã, în principal, de creşterea anuala a numãrului de spectacole (premiere, reprezentaţii şi turnee), a numãrului de spectatori, a veniturilor proprii şi a indicelui de folosire a sãlii. Activitate de cel puţin 5 ani în domeniul managementului cultural.

NOTA:
1. Pentru conferirea gradului de Cavaler este necesarã îndeplinirea a cel puţin 2 criterii.
2. Pentru conferirea gradului de Ofiţer este necesarã îndeplinirea a cel puţin 4 criterii.
3. Pentru conferirea gradului de Comandor este necesarã îndeplinirea a cel puţin 6 criterii.
4. Pentru conferirea gradului de Mare Ofiţer este necesarã îndeplinirea tuturor criteriilor.

E. Categoria E - "Patrimoniul cultural naţional":
a) valoarea, originalitatea şi unicitatea studiilor, cercetãrilor şi lucrãrilor din domeniul patrimoniului cultural naţional, anvergura şi recunoaşterea nationala şi internationala a acestora;
b) activitate susţinutã (descoperirea, conservarea, restaurarea şi expunerea unor importante bunuri din patrimoniul cultural naţional mobil şi imobil, realizarea şi promovarea programelor şi proiectelor, activitãţi de formare a specialiştilor etc.) în domeniul protejãrii şi punerii în valoare a patrimoniului cultural naţional mobil şi imobil, de minimum 25 de ani;
c) deţinerea de distincţii şi premii în domeniul protejãrii şi punerii în valoare a patrimoniului cultural naţional mobil şi imobil, naţionale şi internaţionale;
d) contribuţii recunoscute de specialişti şi de cãtre mass-media la promovarea patrimoniului cultural naţional mobil şi imobil în plan intern şi internaţional;
e) organizarea de expoziţii şi târguri permanente sau temporare în ţara ori în strãinãtate;
f) colaborãri de mare eficienta cu organisme de specialitate, naţionale şi internaţionale, privind restaurarea, conservarea şi promovarea monumentelor istorice aflate pe Lista Patrimoniului Mondial;
g) contribuţii deosebite în domeniul istoriei şi criticii de specialitate;
h) prezenta (numãrul de citãri) în lucrãrile de specialitate româneşti şi strãine;
i) management performant al instituţiei/aşezãmântului public din domeniul specific.

NOTA:
1. Pentru conferirea gradului de Cavaler este necesarã îndeplinirea a cel puţin 2 criterii.
2. Pentru conferirea gradului de Ofiţer este necesarã îndeplinirea a cel puţin 4 criterii.
3. Pentru conferirea gradului de Comandor este necesarã îndeplinirea a cel puţin 6 criterii.
4. Pentru conferirea gradului de Mare Ofiţer este necesarã îndeplinirea a cel puţin 8 criterii.

F. Categoria F - "Promovarea culturii":
a) valoarea, originalitatea şi unicitatea studiilor, cercetãrilor şi lucrãrilor din domeniul cultural, anvergura şi recunoaşterea nationala şi internationala a acestora;
b) activitate susţinutã (realizarea şi promovarea programelor şi proiectelor culturale de importanta nationala şi internationala, organizarea de expoziţii, târguri şi manifestãri culturale pe plan naţional şi internaţional etc.) în domeniul cultural, de minimum 25 de ani;
c) deţinerea de distincţii şi premii în domeniul cultural, naţionale şi internaţionale;
d) contribuţii recunoscute de specialişti şi de cãtre mass-media la promovarea culturii pe plan intern şi internaţional;
e) colaborãri de mare eficienta cu organisme de specialitate, naţionale şi internaţionale, privind promovarea culturii;
f) contribuţii deosebite în domeniul istoriei şi criticii de specialitate;
g) prezenta (numãrul de citãri) în lucrãrile de specialitate româneşti şi strãine;
h) activitate susţinutã în realizarea şi dezvoltarea parteneriatelor şi a dialogului intercultural pe plan local, naţional şi internaţional;
i) contribuţii, prin diverse mijloace, la crearea, pãstrarea, valorificarea sau mediatizarea operelor culturale şi a oamenilor de cultura;
j) importante acţiuni de mecenat pentru susţinerea unor instituţii culturale, artistice şi ştiinţifice sau a unor programe şi acţiuni culturale, artistice şi ştiinţifice, de nivel naţional sau internaţional;
k) management performant al instituţiei/aşezãmântului public din domeniul specific.

NOTA:
1. Pentru conferirea gradului de Cavaler este necesarã îndeplinirea a cel puţin 2 criterii.
2. Pentru conferirea gradului de Ofiţer este necesarã îndeplinirea a cel puţin 4 criterii.
3. Pentru conferirea gradului de Comandor este necesarã îndeplinirea a cel puţin 6 criterii.
4. Pentru conferirea gradului de Mare Ofiţer este necesarã îndeplinirea a cel puţin 8 criterii.

G. Categoria G - "Cultele":
a) valoarea, originalitatea şi unicitatea studiilor, cercetãrilor şi lucrãrilor din domeniul cultelor, anvergura şi recunoaşterea nationala şi internationala a acestora;
b) iniţierea şi organizarea de acţiuni confesionale care sa contribuie la întãrirea spiritului civic şi a solidaritãţii umane printre enoriasi, precum şi de acţiuni îndreptate spre alinarea suferintelor pentru persoane aflate în dificultate;
c) activitate susţinutã (realizarea şi promovarea programelor şi proiectelor religioase, organizarea de manifestãri religioase etc.) în domeniul cultelor, de minimum 25 de ani;
d) deţinerea de distincţii şi premii în domeniul cultural, naţionale şi internaţionale;
e) contribuţii remarcabile la viata crestinatatii pe plan intern şi internaţional;
f) contribuţii deosebite în domeniul istoriei de specialitate;
g) prezenta (numãrul de citãri) în lucrãrile de specialitate româneşti şi strãine;
h) realizarea unor opere social-religioase de mare importanta;
i) construirea unor edificii de cult de importanta nationala;
j) activitate susţinutã în realizarea şi promovarea unor relaţii de apropiere între cultele religioase recunoscute de lege în România;
k) activitate religioasã deosebita/management performant al instituţiei/aşezãmântului public din domeniul specific.

NOTA:
1. Pentru conferirea gradului de Cavaler este necesarã îndeplinirea a cel puţin 2 criterii.
2. Pentru conferirea gradului de Ofiţer este necesarã îndeplinirea a cel puţin 4 criterii.
3. Pentru conferirea gradului de Comandor este necesarã îndeplinirea a cel puţin 6 criterii.
4. Pentru conferirea gradului de Mare Ofiţer este necesarã îndeplinirea a cel puţin 8 criterii.
H. Categoria H - "Cercetarea ştiinţificã":
a) valoarea, originalitatea şi unicitatea studiilor, cercetãrilor şi lucrãrilor din domeniul cercetãrii ştiinţifice, anvergura şi recunoaşterea nationala şi internationala a acestora;
b) activitate susţinutã (realizarea şi promovarea programelor şi proiectelor de cercetare ştiinţificã, organizarea de expoziţii şi târguri de pe teme ştiinţifice etc.) în domeniul cercetãrii ştiinţifice, de minimum 25 de ani;
c) deţinerea de distincţii şi premii în domeniul cercetãrii ştiinţifice, naţionale şi internaţionale;
d) contribuţii recunoscute de specialişti şi de cãtre mass-media la cercetarea ştiinţificã pe plan intern şi internaţional;
e) contribuţii la creşterea semnificativã a patrimoniului cultural naţional mobil şi imobil, prin donaţii directe de bunuri culturale sau de sume necesare achiziţionãrii acestora;
f) realizarea de descoperiri ştiinţifice în domeniul cultural (indiferent dacã aceste persoane îşi desfãşoarã activitatea în instituţii publice de cultura sau în alte instituţii de cercetare);
g) contribuţii deosebite în domeniul istoriei şi criticii de specialitate;
h) performanţe de excepţie în domeniul dezvoltãrii învãţãmântului şi cercetãrii ştiinţifice;
i) prezenta (numãrul de citãri) în lucrãrile de specialitate româneşti şi strãine;
j) activitate de cercetare ştiinţificã deosebita/management performant al instituţiei/aşezãmântului public din domeniul specific.

NOTA:
1. Pentru conferirea gradului de Cavaler este necesarã îndeplinirea a cel puţin 2 criterii.
2. Pentru conferirea gradului de Ofiţer este necesarã îndeplinirea a cel puţin 4 criterii.
3. Pentru conferirea gradului de Comandor este necesarã îndeplinirea a cel puţin 6 criterii.
4. Pentru conferirea gradului de Mare Ofiţer este necesarã îndeplinirea a cel puţin 8 criterii.

Criteriile pentru acordarea Medaliei Meritul Cultural
A. Categoria A - "Literatura":
a) valoarea, originalitatea şi unicitatea creatiei literare (inclusiv eseu, filozofie etc.), anvergura şi recunoaşterea acesteia pe plan local sau regional;
b) susţinutã activitate literarã, apreciatã constant de cãtre critica de specialitate şi de cãtre mass-media, de minimum 10 ani, pe plan local sau regional;
c) deţinerea de distincţii şi premii în domeniul literaturii, pe plan local sau regional;
d) contribuţii recunoscute de critica de specialitate şi de cãtre mass-media la promovarea literaturii româneşti pe plan local sau regional;
e) contribuţii deosebite în domeniul istoriei şi criticii literare;
f) performanţe de excepţie în domeniul dezvoltãrii învãţãmântului şi cercetãrii în domeniul literaturii româneşti, pe plan local sau regional;
g) prezenta (numãrul de citãri) în lucrãrile de specialitate româneşti (antologii literare şi tematice naţionale, tratate, dictionare etc.);
h) management performant al instituţiei/aşezãmântului public din domeniul specific.

NOTA:
● Pentru conferirea clasei a III-a este necesarã îndeplinirea a cel puţin 2 criterii.
● Pentru conferirea clasei a II-a este necesarã îndeplinirea a cel puţin 4 criterii.
● Pentru conferirea clasei I este necesarã îndeplinirea a cel puţin 6 criterii.

B. Categoria B - "Muzica":
a) valoarea, originalitatea şi unicitatea creatiei muzicale (toate genurile), anvergura şi recunoaşterea acesteia pe plan local sau regional;
b) interpretarea cu sensibilitate şi rafinament a unor opere muzicale naţionale şi internaţionale, apreciatã de cãtre critica de specialitate şi de cãtre mass-media, pe plan local sau regional;
c) susţinutã activitate muzicala, apreciatã constant de cãtre critica de specialitate şi de cãtre mass-media, de minimum 10 ani, pe plan local sau regional;
d) deţinerea de distincţii şi premii în domeniul muzical, pe plan local sau regional;
e) contribuţii recunoscute de critica de specialitate şi de cãtre mass-media la promovarea muzicii româneşti pe plan local sau regional;
f) contribuţii deosebite în domeniul istoriei şi criticii muzicale;
g) contribuţii remarcabile la culegerea folclorului romanesc, pe plan local sau regional;
h) promovarea cantecului şi portului popular autentic (folclorului romanesc) pe plan local sau regional;
i) prezenta (numãrul de citãri) în lucrãrile de specialitate româneşti;
j) management performant al instituţiei/aşezãmântului public din domeniul specific.

NOTA:
● Pentru conferirea clasei a III-a este necesarã îndeplinirea a cel puţin 2 criterii.
● Pentru conferirea clasei a II-a este necesarã îndeplinirea a cel puţin 4 criterii.
● Pentru conferirea clasei I este necesarã îndeplinirea a cel puţin 6 criterii.

C. Categoria C - "Artele plastice":
a) valoarea, originalitatea şi unicitatea creatiei de arta plastica (toate genurile, inclusiv arta populara şi proiectele de arhitectura care au valente plastice şi reprezintã realizari deosebite în domeniu), anvergura şi recunoaşterea acesteia pe plan local sau regional;
b) activitate susţinutã în domeniul artelor plastice, apreciatã constant de cãtre critica de specialitate şi de cãtre mass-media, de minimum 10 ani, pe plan local sau regional;
c) deţinerea de distincţii şi premii în domeniul artelor plastice, pe plan local sau regional;
d) contribuţii recunoscute de critica de specialitate şi de cãtre mass-media la promovarea operelor de arta plastica româneşti pe plan local sau regional;
e) contribuţii deosebite în domeniul istoriei şi criticii de specialitate;
f) prezenta (numãrul de citãri) în lucrãrile de specialitate româneşti;
g) organizarea de expoziţii şi târguri permanente sau temporare, pe plan local sau regional;
h) management performant al instituţiei/aşezãmântului public din domeniul specific.

NOTA:
● Pentru conferirea clasei a III-a este necesarã îndeplinirea a cel puţin 2 criterii.
● Pentru conferirea clasei a II-a este necesarã îndeplinirea a cel puţin 4 criterii.
● Pentru conferirea clasei I este necesarã îndeplinirea a cel puţin 6 criterii.

D. Categoria D - "Arta spectacolului" - teatru, opera, film, balet etc.:
a) valoarea, originalitatea şi unicitatea creatiei din domeniul artelor spectacolului (arte vizuale, teatrul dramatic şi liric, opera, filmul, precum şi baletul), anvergura şi recunoaşterea acesteia pe plan local sau regional;
b) interpretarea cu sensibilitate şi rafinament a unor opere literare, muzicale sau coregrafice, naţionale ori internaţionale, apreciatã de cãtre critica de specialitate şi de cãtre mass-media;
c) activitate susţinutã în domeniul artelor vizuale, teatrului dramatic şi liric, operei, filmului, precum şi baletului, apreciatã constant de cãtre critica de specialitate şi de cãtre mass-media, de minimum 8 ani pentru actori, regizori, scenografi, dirijori, instrumentisti, tehnicieni şi minimum 4 ani pentru artişti lirici şi balerini, pe plan local sau regional;
d) deţinerea de distincţii şi premii în domeniul artelor spectacolului, pe plan local sau regional;
e) contribuţii recunoscute de critica de specialitate şi de cãtre mass-media la promovarea operelor româneşti din domeniul artelor spectacolului pe plan local sau regional;
f) contribuţii deosebite în domeniul istoriei şi criticii de specialitate;
g) prezenta (numãrul de citãri) în lucrãrile de specialitate româneşti;
h) management performant al instituţiei/aşezãmântului public din domeniul specific. Eficienta managementului instituţiilor de spectacole este reflectatã, în principal, de creşterea anuala a numãrului de spectacole (premiere, reprezentaţii şi turnee), a numãrului de spectatori, a veniturilor proprii şi a indicelui de folosire a sãlii. Activitate de cel puţin 3 ani în domeniul managementului cultural, pe plan local sau regional.

NOTA:
● Pentru conferirea clasei a III-a este necesarã îndeplinirea a cel puţin 2 criterii.
● Pentru conferirea clasei a II-a este necesarã îndeplinirea a cel puţin 4 criterii.
● Pentru conferirea clasei I este necesarã îndeplinirea a cel puţin 6 criterii.

E. Categoria E - "Patrimoniul cultural naţional":
a) valoarea, originalitatea şi unicitatea studiilor, cercetãrilor şi lucrãrilor din domeniul patrimoniului cultural naţional, anvergura şi recunoaşterea acestora pe plan local sau regional;
b) activitate susţinutã (descoperirea, conservarea, restaurarea şi expunerea unor importante bunuri din patrimoniul cultural naţional mobil şi imobil, realizarea şi promovarea programelor şi proiectelor, activitãţi de formare a specialiştilor etc.) în domeniul protejãrii şi punerii în valoare a patrimoniului cultural naţional mobil şi imobil, de minimum 10 ani, pe plan local sau regional;
c) deţinerea de distincţii şi premii în domeniul protejãrii şi punerii în valoare a patrimoniului cultural naţional mobil şi imobil, pe plan local sau regional;
d) contribuţii recunoscute de specialişti şi de cãtre mass-media la promovarea patrimoniului cultural naţional mobil şi imobil, pe plan local sau regional;
e) organizarea de expoziţii şi târguri permanente sau temporare, pe plan local ori regional;
f) contribuţii deosebite în domeniul istoriei şi criticii de specialitate;
g) prezenta (numãrul de citãri) în lucrãrile de specialitate româneşti;
h) management performant al instituţiei/aşezãmântului public din domeniul specific.

NOTA:
● Pentru conferirea clasei a III-a este necesarã îndeplinirea a cel puţin 2 criterii.
● Pentru conferirea clasei a II-a este necesarã îndeplinirea a cel puţin 4 criterii.
● Pentru conferirea clasei I este necesarã îndeplinirea a cel puţin 6 criterii.

F. Categoria F - "Promovarea culturii":
a) valoarea, originalitatea şi unicitatea studiilor, cercetãrilor şi lucrãrilor din domeniul cultural, anvergura şi recunoaşterea acestora pe plan local sau regional;
b) activitate susţinutã (realizarea şi promovarea programelor şi proiectelor culturale de importanta localã sau regionala, organizarea de expoziţii, târguri şi manifestãri culturale pe plan local sau regional etc.) în domeniul cultural, de minimum 10 ani, pe plan local sau regional;
c) deţinerea de distincţii şi premii în domeniul cultural, pe plan local sau regional;
d) contribuţii recunoscute de specialişti şi de cãtre mass-media la promovarea culturii pe plan local sau regional;
e) colaborãri de mare eficienta cu organisme de specialitate, locale sau regionale, privind promovarea culturii;
f) contribuţii deosebite în domeniul istoriei şi criticii de specialitate;
g) prezenta (numãrul de citãri) în lucrãrile de specialitate româneşti;
h) activitate susţinutã în realizarea şi dezvoltarea parteneriatelor şi a dialogului intercultural, pe plan local sau regional;
i) contribuţii, prin diverse mijloace, la crearea, pãstrarea, valorificarea sau mediatizarea operelor culturale şi a oamenilor de cultura, pe plan local sau regional;
j) importante acţiuni de mecenat pentru susţinerea unor instituţii culturale, artistice şi ştiinţifice sau a unor programe şi acţiuni culturale, artistice şi ştiinţifice, pe plan local sau regional;
k) management performant al instituţiei/aşezãmântului public din domeniul specific.

NOTA:
● Pentru conferirea clasei a III-a este necesarã îndeplinirea a cel puţin 2 criterii.
● Pentru conferirea clasei a II-a este necesarã îndeplinirea a cel puţin 4 criterii.
● Pentru conferirea clasei I este necesarã îndeplinirea a cel puţin 6 criterii.

G. Categoria G - "Cultele":
a) valoarea, originalitatea şi unicitatea studiilor, cercetãrilor şi lucrãrilor din domeniul cultelor, anvergura şi recunoaşterea acestora pe plan local sau regional;
b) iniţierea şi organizarea de acţiuni confesionale care sa contribuie la întãrirea spiritului civic şi a solidaritãţii umane printre enoriasi, precum şi de acţiuni îndreptate spre alinarea suferintelor pentru persoane aflate în dificultate, pe plan local sau regional;
c) activitate susţinutã (realizarea şi promovarea programelor şi proiectelor religioase, organizarea de manifestãri religioase etc.) în domeniul cultelor, de minimum 10 ani, pe plan local sau regional;
d) deţinerea de distincţii şi premii în domeniul cultural, pe plan local sau regional;
e) contribuţii remarcabile la viata crestinatatii pe plan local sau regional;
f) contribuţii deosebite în domeniul istoriei de specialitate;
g) prezenta (numãrul de citãri) în lucrãrile de specialitate româneşti;
h) realizarea unor opere social-religioase de mare importanta pe plan local sau regional;
i) construirea unor edificii de cult de importanta localã sau regionala;
j) activitate susţinutã în realizarea şi promovarea unor relaţii de apropiere între cultele religioase recunoscute de lege în România, pe plan local sau regional;
k) activitate religioasã deosebita/management performant al instituţiei/aşezãmântului public din domeniul specific.

NOTA:
● Pentru conferirea clasei a III-a este necesarã îndeplinirea a cel puţin 2 criterii.
● Pentru conferirea clasei a II-a este necesarã îndeplinirea a cel puţin 4 criterii.
● Pentru conferirea clasei I este necesarã îndeplinirea a cel puţin 6 criterii.

H. Categoria H - "Cercetarea ştiinţificã":
a) valoarea, originalitatea şi unicitatea studiilor, cercetãrilor şi lucrãrilor din domeniul cercetãrii ştiinţifice, anvergura şi recunoaşterea acestora pe plan local sau regional;
b) activitate susţinutã (realizarea şi promovarea programelor şi proiectelor de cercetare ştiinţificã, organizarea de expoziţii şi târguri de pe teme ştiinţifice etc.) în domeniul cercetãrii ştiinţifice, de minimum 10 ani, pe plan local sau regional;
c) deţinerea de distincţii şi premii în domeniul cercetãrii ştiinţifice, pe plan local sau regional;
d) contribuţii recunoscute de specialişti şi de cãtre mass-media la cercetarea ştiinţificã, pe plan local sau regional;
e) contribuţii la creşterea semnificativã a patrimoniului cultural naţional mobil şi imobil, prin donaţii directe de bunuri culturale sau de sume necesare achiziţionãrii acestora;
f) realizarea de descoperiri ştiinţifice în domeniul cultural (indiferent dacã aceste persoane îşi desfãşoarã activitatea în instituţii publice de cultura sau în alte instituţii de cercetare), pe plan local sau regional;
g) contribuţii deosebite în domeniul istoriei şi criticii de specialitate;
h) performanţe de excepţie în domeniul dezvoltãrii învãţãmântului şi cercetãrii ştiinţifice, pe plan local sau regional;
i) prezenta (numãrul de citãri) în lucrãrile de specialitate româneşti;
j) activitate de cercetare ştiinţificã deosebita/management performant al instituţiei/aşezãmântului public din domeniul specific.

NOTA:
● Pentru conferirea clasei a III-a este necesarã îndeplinirea a cel puţin 2 criterii.
● Pentru conferirea clasei a II-a este necesarã îndeplinirea a cel puţin 4 criterii.
● Pentru conferirea clasei I este necesarã îndeplinirea a cel puţin 6 criterii.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016