Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CONDITII SI PROCEDURI din 1 noiembrie 2002  privind acreditarea laboratoarelor pentru analiza calitatii semintelor sub supraveghere oficiala    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CONDITII SI PROCEDURI din 1 noiembrie 2002 privind acreditarea laboratoarelor pentru analiza calitatii semintelor sub supraveghere oficiala

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 860 din 28 noiembrie 2002
CAP. 1
Domeniul de aplicare

ART. 1
(1) Prezentele condiţii şi proceduri se aplica pentru acreditarea unor laboratoare de analiza a calitãţii seminţelor ale agenţilor economici înregistraţi pentru producerea şi prelucrarea seminţelor, efectuatã de cãtre autoritatea oficialã, în scopul stabilirii competentei de a efectua analize de calitate şi fitosanitare sub supraveghere oficialã.
(2) Acreditarea laboratoarelor agenţilor economici prevãzuţi la alin. (1) pentru efectuarea analizelor privind condiţiile de calitate şi stare fitosanitara la seminţele destinate comerţului intern se efectueazã de cãtre autoritatea oficialã, desemnatã prin <>Legea nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calitãţii, comercializarea seminţelor şi a materialului sãditor, precum şi înregistrarea soiurilor de plante, respectiv Inspecţia Nationala pentru Calitatea Seminţelor, denumita în continuare INCS, din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, prin unitãţile subordonate acesteia, respectiv Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Sãditor, denumit în continuare LCCSMS, şi inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor şi a materialului sãditor, denumite în continuare ITCSMS.
(3) Laboratorul acreditat poate efectua numai analiza probelor ridicate din loturile de samanta produse în nume propriu de agentul economic cãruia îi aparţine laboratorul, în afarã de cazul în care se convine altfel între agentul economic cãruia îi aparţine laboratorul, un alt agent economic producãtor care solicita analiza loturilor proprii de samanta şi autoritatea oficialã.
(4) Pentru grupele de specii: cereale, oleaginoase şi textile, plante furajere şi sfecla, prevãzute în <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 350/2002 pentru aprobarea Regulilor şi normelor tehnice privind producerea în vederea comercializãrii, prelucrarea, controlul şi certificarea calitãţii, precum şi comercializarea seminţelor de cereale, oleaginoase şi textile, plante furajere, sfecla, cartof şi legume, acreditarea laboratoarelor pentru analiza calitãţii seminţelor şi a persoanelor care ridica probe de seminţe în scopul efectuãrii analizelor de calitate a seminţelor, sub supraveghere oficialã, se efectueazã cu titlu de aplicare pe o perioada de experiment pana la data de 31 iulie 2004.
(5) Autoritatea oficialã poate sa acrediteze laboratoare ale agenţilor economici pentru efectuarea de analize de calitate a seminţelor din speciile de legume categoria standard, prevãzute în <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 350/2002 , şi seminţe de plante ornamentale prevãzute în <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 395/2002 pentru aprobarea Regulilor şi normelor tehnice privind producerea, prelucrarea, controlul calitãţii şi/sau comercializarea materialului de înmulţire al plantelor ornamentale.
(6) Acreditarea pentru efectuarea analizelor privind condiţiile de calitate şi stare fitosanitara a seminţelor destinate comerţului internaţional se efectueazã în baza acreditãrii acordate de cãtre Asociaţia Internationala pentru Testarea Seminţelor (ISTA).
(7) Pentru grupele de specii menţionate la alin. (4) acreditarea laboratoarelor nu poate fi acordatã pentru analiza seminţelor din loturile prevãzute în art. 10 alin. (1) şi pentru destinatiile prevãzute în alin. (2) din Condiţiile şi procedurile privind acreditarea persoanelor pentru a ridica probe de seminţe în vederea efectuãrii testelor de laborator, aprobate prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 283/2002 .
(8) Autoritatea oficialã poate extinde experimentul şi la alte specii şi categorii de samanta decât cele prevãzute în prezentele condiţii şi proceduri.
(9) Identificarea loturilor, evidenta şi prelucrarea informationala a datelor şi eliberarea documentelor sunt proceduri care se desfãşoarã conform condiţiilor aplicate de autoritatea oficialã şi sunt componente ale condiţiilor de acreditare a laboratoarelor.
(10) Eliberarea certificatului de acreditare de cãtre autoritatea oficialã atesta ca persoana juridicã acreditata poate sa efectueze analize de laborator la speciile şi categoriile de samanta pentru care a fost acordatã acreditarea.
ART. 2
Regulile, normele şi standardele în vigoare referitoare la controlul calitãţii seminţelor sunt parte integrantã din prezentele condiţii şi proceduri.

CAP. 2
Definirea termenilor

ART. 3
(1) Acreditare - delegarea de responsabilitate care permite unei persoane juridice sa execute o anumitã activitate în numele autoritãţii oficiale.
(2) Acţiune corectiva - acţiunea întreprinsã pentru eliminarea cauzelor unei neconformitãţi, în scopul de a preveni repetarea acestora.
(3) Analiza, sinomin cu testare - activitatea de laborator desfasurata în scopul determinãrii unor însuşiri ale seminţelor, care determina calitatea acestora.
(4) Analist - persoana fizica care desfãşoarã operaţiuni specifice activitãţii de laborator, care este instruita, testata şi are responsabilitatea operaţiunilor pe care le executa.
(5) Autoritate oficialã - autoritatea desemnatã oficial, prevãzutã la art. 1 alin. (2), pentru acreditarea unor persoane juridice pentru a desfasura anumite activitãţi specifice în numele sau, la cererea acestora.
(6) Audit - o examinare sistematica şi independenta în scopul determinãrii dacã activitãţile de calitate şi rezultatele lor sunt conforme cu condiţiile de acreditare stabilite.
(7) Certificat de acreditare - document eliberat de cãtre autoritatea oficialã, care atesta ca persoana juridicã poate sa efectueze analize de calitate a seminţelor şi care dovedeşte ca îndeplineşte condiţiile şi procedurile necesare pentru realizarea obiectivelor propuse la solicitarea acreditãrii.
(8) Conformitate - satisfacerea exigenţelor specifice unei activitãţi sau unui produs.
(9) Lot - o anumitã cantitate de samanta fizica, identificabila prin omogenitatea compoziţiei şi a originii sale, pentru care se poate elibera un document de calitate.
(10) Laborator - entitate publica sau privatã ce desfãşoarã o activitate de analiza şi diagnosticare propriu-zisa, iar rezultatele analizelor efectuate permit agentului economic sa îşi monitorizeze calitatea producţiei.
(11) Laborator candidat pentru acreditare - persoana juridicã care deţine un laborator de analiza a calitãţii seminţelor pentru care solicita sa obţinã de la autoritatea oficialã un certificat de acreditare.
(12) Laborator acreditat - persoana juridicã care a încheiat cu autoritatea oficialã un contract de acreditare şi a obţinut de la aceasta un certificat de acreditare.
(13) Manualul calitãţii - unul sau mai multe documente care descriu elementele sistemului de calitate aplicat de un laborator de analiza a calitãţii.
(14) Neconformitate majorã - activitate ce influenţeazã în mod negativ calitatea serviciului prestat de persoana acreditata şi trebuie corectatã imediat.
(15) Neconformitate minora - activitate ce nu influenţeazã în mod direct calitatea serviciului prestat.
(16) Procedura - documentele, operaţiunile primare şi auxiliare de îndeplinit pentru desfãşurarea unei activitãţi, responsabilitãţile fiecãrei persoane, precum şi interactiunea dintre responsabilitãţi şi operaţiuni.
(17) Supraveghere oficialã - procedura prin care autoritatea oficialã urmãreşte şi verifica activitatea specifica a unei persoane juridice acreditate de autoritatea oficialã sa desfãşoare o anumitã activitate în numele sau.

CAP. 3
Condiţii pentru laboratoarele candidate la acreditare

SECŢIUNEA 1
Condiţii de acreditare

ART. 4
(1) Agentul economic înregistrat pentru producerea şi prelucrarea seminţelor, care poseda un laborator candidat pentru acreditare, trebuie sa depunã la secretariatul ITCSMS sau LCCSMS în a cãrui zona teritorialã îşi desfãşoarã activitatea specifica o cerere-tip, conform modelului prezentat în anexa nr. 1 la prezentele condiţii şi proceduri, împreunã cu toate documentele prevãzute, în doua exemplare, prin care sa solicite acreditarea laboratorului. În cerere se vor preciza specia sau grupa de specii şi cel puţin urmãtoarele analize obligatorii: puritate, germinatie, umiditate şi stare fitosanitara.
(2) Documentele solicitate la înscriere pentru acreditarea laboratorului sunt:
a) copie xerox de pe autorizaţia de prelucrare şi producere a seminţelor, vizata pentru anul în curs;
b) copie xerox de pe statutul agentului economic înregistrat, cu specificarea obiectului de activitate;
c) copie xerox de pe certificatul de înmatriculare eliberat de oficiul registrului comerţului;
d) copie xerox de pe codul fiscal;
e) dosarul cu proiectul Manualului calitãţii. Conţinutul Manualului calitãţii este prezentat pe capitole în anexa nr. 4.
(3) Agentul economic cãruia îi aparţine laboratorul candidat pentru acreditare va asigura autoritatea oficialã ca personalul angajat este liber de orice presiune în desfãşurarea activitãţii de testare şi va achitã autoritãţii oficiale contravaloarea serviciilor de acreditare prestate, precum şi a celor de supraveghere a activitãţii de testare.
(4) Înscrierea la acreditare va fi acceptatã numai dacã documentaţia prevãzutã la alin. (1)-(3) este corect întocmitã în conformitate cu prezentele condiţii şi proceduri.
(5) Contravaloarea prestaţiei de acreditare pentru laborator va fi achitatã de agentul economic dupã acceptarea cererii.
ART. 5
În laboratorul în care îşi desfãşoarã activitatea şi sondatori acreditaţi, pentru aceştia se va aplica procedura prevãzutã în <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 283/2002 .

SECŢIUNEA a 2-a
Cunoştinţe şi aptitudini

ART. 6
(1) Analistii laboratorului candidat pentru acreditare trebuie sa aibã cunoştinţe tehnice şi pregãtire de specialitate, competenta şi experienta necesare pentru funcţia atribuitã.
(2) În laborator trebuie sa existe o descriere a activitãţii pentru fiecare persoana prin fişa postului. Aceasta descriere trebuie sa cuprindã liniile directoare, punctele cheie, nivelul de formare, pregãtire şi de cunoştinţe tehnice şi experienta acumulatã.
(3) Analistii trebuie sa cunoascã metodele şi procedurile de analiza standardizate în vigoare.
(4) Analistii care analizeazã samanta trebuie sa fie instruiti, testati şi eventual retestati prin cursuri de pregãtire ca şi personalul oficial şi trebuie sa fie atestaţi prin examinari oficiale.
(5) Autoritatea oficialã va verifica cunoştinţele analistilor din laboratorul candidat pentru acreditare prin:
a) testare scrisã şi interviu privind cunoaşterea regulilor, normelor şi standardelor în vigoare, la care fiecare candidat trebuie sa obţinã nota minima 8;
b) proba practica constând în analizarea unor probe de seminţe ridicate oficial de cãtre fiecare analist al laboratorului candidat pentru acreditare prin efectuarea unor analize specifice sectorului de activitate în care lucreazã analistul respectiv. Rezultatele analizelor efectuate de fiecare analist al laboratorului candidat pentru acreditare se compara cu rezultatele analizelor aceloraşi probe de seminţe obţinute de analistii autoritãţii oficiale, pentru a se stabili toleranta. Analistul laboratorului candidat pentru acreditare se considera admis la proba practica dacã rezultatele obţinute de el, comparate cu cele obţinute de analistii autoritãţii oficiale, se încadreazã în limitele de toleranta cuprinse în standardele în vigoare. Fiecare analist al laboratorului candidat pentru acreditare trebuie sa îşi demonstreze competenta pe parcursul evaluãrii şi al utilizãrii aparaturii laboratorului. Testele se efectueazã de fiecare analist pe un numãr de 20 de probe pentru fiecare specie pentru care se solicita acreditarea laboratorului. Dacã rezultatele analizelor efectuate de un analist al laboratorului candidat pentru acreditare nu se încadreazã în limitele de toleranta admise, se procedeazã astfel:
(i) dacã maximum 2 analize nu se încadreazã în toleranta admisã, se efectueazã alte 5 analize care trebuie sa se încadreze în toleranta;
(ii) dacã maximum 5 analize nu se încadreazã în toleranta admisã, se efectueazã alte 10 analize care trebuie sa se încadreze în toleranta;
(iii) dacã un numãr mai mare de 5 analize nu se încadreazã în toleranta, analistul laboratorului candidat pentru acreditare este respins, iar dacã este singurul analist propus pentru un sector de analize obligatoriu, laboratorul este respins de la acreditare.

SECŢIUNEA a 3-a
Organizare şi management

ART. 7
(1) Agentul economic care solicita acreditarea laboratorului trebuie sa aibã acces pentru îndrumare şi informaţii la serviciile autoritãţii oficiale sau la persoana legalã care a fost desemnatã de autoritatea oficialã cu sarcini pentru acreditare.
(2) Într-un laborator candidat pentru acreditare trebuie sa existe:
a) o structura organizatoricã şi de conducere capabilã sa satisfacã exigenţele privind analizarea seminţelor;
b) o structura organizatoricã care sa cuprindã cel puţin urmãtoarele sectoare de analiza: puritate, germinatie, umiditate şi stare sanitarã;
c) relaţii bine definite stabilite între conducere şi analisti în aplicarea sistemului de management al calitãţii;
d) un analist-şef desemnat prin decizie de conducãtorul agentului economic proprietar al laboratorului, care sa fie direct responsabil pentru intreaga activitate de laborator, cu pregãtire superioarã de specialitate şi cu calificarea necesarã pentru a conduce tehnic laboratorul;
e) o persoana cu pregãtire superioarã de specialitate, desemnatã prin decizie de conducãtorul agentului economic proprietar al laboratorului sau de analistul-şef, responsabilã cu implementarea şi urmãrirea calitãţii în toate etapele activitãţii de laborator, denumit managerul calitãţii, care poate fi unul dintre analistii pe sectoare;
f) cel puţin un analist cu pregãtire de specialitate, care poate fi analist permanent sau temporar, care sa acopere cel mult 2 sectoare de analiza;
g) cel puţin o persoana cu pregãtire superioarã, desemnatã prin decizie de conducãtorul agentului economic proprietar al laboratorului pentru a efectua auditul intern al laboratorului candidat, care poate fi din rândul analistilor pe sectoare;
h) posibilitatea suplinirii analistilor în timpul în care unul dintre aceştia lipseşte;
i) o copie a procedurilor, instrucţiunilor şi metodelor de lucru, ţinuta la zi pentru fiecare analist, pe care sa o foloseascã în munca sa;
j) o copie a fisei postului pentru fiecare analist, prin care acesta sa cunoascã atribuţiile ce îi revin;
k) un echilibru între numãrul total al personalului angajat şi numãrul analistilor. Numãrul total al analistilor va fi stabilit în funcţie de volumul total de lucru al fiecãrui sector al laboratorului, luându-se în considerare maximum 500 de determinãri pe perioada din an în care se efectueazã analizele pentru seminţele mici şi maximum 1.000 de determinãri pe perioada din an în care se efectueazã analizele pentru seminţele mijlocii şi mari, calculate pentru un analist;
l) un regulament de organizare şi funcţionare în asa fel încât fiecare analist al laboratorului sa îşi cunoascã limitele sferei sale de activitate;
m) certitudinea ca nici unul dintre analistii laboratorului nu este supus nici unei presiuni din partea conducerii laboratorului, care ar putea influenta negativ rezultatul şi calitatea muncii sale;
n) certitudinea ca remuneraţia analistilor în activitatea de analizare a seminţelor nu este influentata şi nu depinde de rezultatele analizelor de laborator;
o) certitudinea ca analistii nu sunt supuşi unor influente comerciale, financiare sau de alta natura, exercitate de alte persoane sau organizaţii exterioare laboratorului, cu privire la rezultatele analizelor de laborator;
p) certitudinea ca laboratorul nu angajeazã nici o activitate ce ar putea compromite încrederea în independenta şi integritatea analistilor care efectueazã analiza seminţelor;
r) garanţia ca toate sectoarele unde se efectueazã determinãri de laborator sunt dotate adecvat şi sunt utilizate pentru obiectivul propus şi ca accesul persoanelor din afarã laboratorului este controlat şi limitat;
s) un manual al calitãţii, care sa susţinã cu documente toate prevederile acestor condiţii şi proceduri şi sa permitã verificarea lor de cãtre auditorul intern şi auditorii autoritãţii oficiale. Manualul calitãţii va fi întocmit în doua exemplare, dintre care unul se depune la autoritatea oficialã.
ART. 8
Laboratorul candidat trebuie sa fie capabil sa demonstreze ca:
a) respecta regulile şi normele în vigoare de formare şi identificare a lotului;
b) respecta regulile şi standardele în vigoare pentru analizarea seminţelor;
c) are proceduri şi practici adecvate pentru formarea probelor de analiza;
d) are proceduri şi practici adecvate pentru controlul performantelor individuale ale analistilor, în acord cu regulile, normele şi standardele în vigoare, prin realizarea unui audit intern şi a unei verificãri a modului de efectuare a analizelor de calitate a seminţelor;
e) exista un sistem de identificare a probelor de analizat prin marcare, sigilare şi documente, pentru a avea certitudinea ca nu se poate face nici o confuzie privind corespondenta dintre lot şi rezultatele testelor efectuate;
f) are proceduri pentru fiecare etapa parcursã de proba de laborator de la recepţie pana la eliberarea documentelor de calitate a seminţelor;
g) sunt stabilite mãsuri pentru evitarea impurificarii, deteriorarii probei de samanta în toate etapele de obţinere, expediere, transport, pãstrare şi manipulare, ce ar putea afecta rezultatele analizelor de calitate a seminţelor;
h) exista reguli clare referitoare la primirea, pãstrarea, eliminarea sau distrugerea probelor de samanta ridicate oficial sau sub supraveghere oficialã, în conformitate cu standardele şi normele în vigoare pentru probele oficiale.
ART. 9
(1) Toate neconformitãţile din laboratorul candidat pentru acreditare, intalnite de la recepţia probei în laborator pana la eliberarea documentelor de calitate, trebuie înregistrate.
(2) Pãstrarea probelor de samanta dupã efectuarea analizelor de calitate se efectueazã conform regulilor şi normelor în vigoare specifice fiecãrei specii.

SECŢIUNEA a 4-a
Condiţii de lucru, echipamente şi întreţinerea lor, etalonarea materialelor de referinta şi testare

ART. 10
(1) Laboratorul candidat pentru acreditare trebuie sa fie prevãzut cu echipamente de lucru corespunzãtoare activitãţii pe care o desfãşoarã şi cu o sursa de energie necesarã pentru efectuarea determinarilor corecte de laborator. Dacã analizele de calitate o impun, laboratorul trebuie sa fie echipat cu dispozitivele necesare pentru supravegherea condiţiilor ambientale.
(2) Spaţiul în care sunt efectuate determinarile de laborator nu trebuie sa afecteze rezultatele şi nici precizia necesarã în efectuarea determinarilor gravimetrice sau alte mãsurãtori.
(3) Spaţiul de analizare a seminţelor trebuie sa fie protejat de condiţii extreme, cum ar fi excesul de temperatura, praf, umiditate, trepidatii, perturbatii electromagnetice, pentru a limita riscul dereglarii aparaturii din dotare.
(4) Încãperile trebuie sa fie suficient de spatioase, luminoase, dotate cu sursa de alimentare cu energie electrica corespunzãtoare activitãţii, pardoselile şi pereţii sa fie uşor lavabili pentru întreţinerea igienei, sa dispunã de sursa de apa rece şi calda, astfel încât condiţiile existente sa permitã analistilor sa lucreze cu usurinta şi precizie.
(5) Laboratorul trebuie sa detina documentaţie de specialitate.
(6) Personalul laboratorului va lua toate mãsurile adecvate pentru asigurarea ordinii şi curãţeniei în laborator.
ART. 11
(1) În funcţie de specificul determinarilor efectuate, laboratorul candidat pentru acreditare trebuie sa fie dotat corespunzãtor cel puţin cu minimul de aparatura prevãzutã în anexa nr. 5 la prezentele condiţii şi proceduri.
(2) Laboratorul candidat trebuie sa se doteze cu echipament informatic, iar sistemul informatic şi echipamentele necesare pentru eliberarea documentelor de calitate, cu excepţia eliberãrii etichetelor oficiale, sa fie conectate cu autoritatea oficialã care supravegheazã respectivul laborator.
(3) Funcţionarea, întreţinerea şi controlul aparatelor pentru efectuarea analizelor trebuie descrise în procedurile de lucru.
(4) Toate aparatele trebuie întreţinute corect şi protejate de sursele de deteriorare.
(5) Aparatura care poate fi supusã supraincarcarii sau deformarii la manevrare sau care poate da rezultate incorecte şi a carei defectiune e demonstrata prin etalonare sau un alt procedeu trebuie retrasã de la utilizare, etichetata clar ca defecta, pana la remedierea defectiunii, şi reetalonata pentru a demonstra funcţionarea corespunzãtoare.
(6) În laboratorul candidat pentru acreditare trebuie sa se efectueze arhivarea dosarului fiecãrui echipament.
Fiecare dosar arhivat trebuie sa conţinã:
a) numele şi identificarea unica a echipamentului;
b) detalii de întreţinere şi control;
c) numele fabricantului, furnizorului şi agentului responsabil cu întreţinerea, data recepţiei şi cea de punere în funcţiune, precum şi alte elemente specifice echipamentului respectiv.
(7) Analistii trebuie sa aibã acces la aparatura şi materialele necesare pentru a realiza corect analizele de calitate a seminţelor.
ART. 12
(1) Pentru echipamentul şi aparatura utilizate în laboratorul candidat pentru acreditare va fi necesarã efectuarea etalonarii într-o maniera adecvatã şi ţinerea evidentei într-un registru în care vor fi consemnate rezultatele fiecãrei etalonari şi intervenţiile de întreţinere şi reparaţii.
(2) Etalonarea şi întreţinerea trebuie fãcute dupã un program prestabilit.
(3) Întregul program de etalonare trebuie cunoscut şi aplicat în asa fel încât sa existe siguranta ca determinarile efectuate cu ajutorul acestui echipament sunt foarte precise.
ART. 13
(1) Laboratorul candidat pentru acreditare trebuie sa detina etaloane şi materiale de referinta adecvate şi sa le utilizeze numai pentru etalonare şi referinta, cum sunt: probe de etalonare pentru selector-vanturator de seminţe (blower), soluţii-tampon pentru aparatul de determinare a pH (pH-metru), greutãţi etalon pentru balante, termometre etalon, colecţia de seminţe de referinta pentru determinarea puritatii şi a componentei botanice.
(2) Etaloanele şi aparatura din laborator care necesita verificare metrologica vor fi verificate anual, excepţie fãcând pH-metrul care se verifica la 6 luni.
(3) Materialele de testare, cum ar fi substraturile şi substantele chimice utilizate, trebuie sa satisfacã cerinţele menţionate în regulile, normele şi standardele în vigoare.
(4) Calitatea noilor loturi de materiale consumabile trebuie sa fie controlatã înainte de utilizarea acestora, în conformitate cu regulile, normele şi standardele în vigoare.
(5) Laboratorul candidat pentru acreditare trebuie sa studieze efectul unui aparat defect asupra tuturor analizelor efectuate în perioada respectiva, sa retragã şi sa repete analizele, precum şi sa reediteze documentele de calitate acolo unde a constatat ca rezultatele sunt gresite şi sa anunţe în timp util autoritatea oficialã.
ART. 14
(1) Ghidurile, manualele, procedurile, instrucţiunile de testare a seminţelor şi datele de referinta reflecta modul de lucru al laboratorului şi trebuie sa fie ţinute la zi, uşor accesibile analistilor din laborator şi persoanelor oficiale.
(2) Toate calculele şi transcrierile de date trebuie sa facã obiectul unei verificãri adecvate. Dacã rezultatele sunt transmise prin mijloace informatice, sistemul informatic trebuie sa ofere siguranta ca exactitatea rezultatelor nu este afectatã.
ART. 15
(1) Rezultatele analizelor trebuie sa fie raportate pe un formular tipizat, respectând procedurile descrise în regulile, normele şi standardele în vigoare.
(2) Documentele întocmite, fişele de analiza şi verificãrile efectuate vor purta semnatura analistului-şef sau a altor persoane desemnate prin decizie şi data întocmirii documentului sau a efectuãrii operaţiunii respective.
(3) Eliberarea documentului "Certificat oficial de calitate" se efectueazã doar pentru speciile şi categoriile de seminţe pentru care laboratorul este acreditat, cu excepţia celor prevãzute la art. 1 alin. (5) şi cu condiţia ca acestea sa îndeplineascã regulile, normele şi standardele în vigoare.

SECŢIUNEA a 5-a
Sistemul de asigurare a calitãţii

ART. 16
(1) Laboratorul candidat pentru acreditare trebuie sa aibã un sistem de asigurare a calitãţii care sa defineascã şi sa descrie procedurile specifice de analizare a calitãţii seminţelor.
(2) Sistemul de asigurare a calitãţii poate cuprinde proceduri şi programe interne de control al efectuãrii analizelor.
(3) Autoritatea oficialã va avea acces la toate aceste proceduri şi programe de control.
(4) Auditorii autoritãţii oficiale pot solicita informaţii şi documente suplimentare laboratorului candidat pentru acreditare pentru a completa elementele necesare în procesul de acreditare.
ART. 17
(1) Laboratorul candidat pentru acreditare trebuie sa conceapa şi sa punã în aplicare un sistem de asigurare a calitãţii, adecvat activitãţii pe care o desfãşoarã.
(2) Sistemul de asigurare a calitãţii trebuie sa asigure ca gradul de corectitudine şi precizie impuse este atins, ca abaterile de la regulile, normele şi standardele în vigoare sunt detectate şi ca sunt întreprinse acţiunile corective corespunzãtoare.
(3) Sistemul de asigurare a calitãţii trebuie sa fie consemnat în Manualul calitãţii, se actualizeazã permanent şi trebuie sa fie disponibil pentru personalul laboratorului în orice moment.
(4) Manualul calitãţii trebuie sa consemneze o politica de asigurare a calitãţii, obiectivele urmãrite şi mijloacele utilizate în acest scop. Manualul calitãţii trebuie sa cuprindã o declaraţie a managerului calitãţii, prin care acesta sa dea asigurãri ca activitatea desfasurata şi sistemul de organizare respecta exigenţele impuse de regulile, normele şi standardele în vigoare.

CAP. 4
Responsabilitãţile laboratoarelor acreditate şi ale autoritãţii oficiale

SECŢIUNEA 1
Responsabilitãţile laboratoarelor acreditate

ART. 18
(1) Laboratorul acreditat este asimilat cu laboratorul autoritãţii oficiale în ceea ce priveşte responsabilitãţile fata de autoritatea oficialã.
(2) Laboratorul acreditat trebuie sa îşi menţinã condiţiile şi procedurile care au stat la baza acreditãrii, eventual putând sa le imbunatateasca.
(3) Laboratorul acreditat trebuie sa participe activ la programul testelor de referinta trimise de autoritatea oficialã care a eliberat certificatul de acreditare. Acest program va fi comunicat în timp util laboratorului acreditat. Laboratorul acreditat trebuie sa demonstreze corectitudinea executãrii lor, iar în anumite cazuri sa demonstreze ca fiecare neconcordanta este studiata şi au fost întreprinse acţiuni corective.
(4) Laboratorul acreditat trebuie sa ţinã evidenta loturilor de seminţe prin numere de lot atribuite oficial, care trebuie sa permitã identificarea acestora în orice moment, a analizelor efectuate, precum şi a documentelor de calitate eliberate.
(5) Laboratorul acreditat trebuie sa defineascã şi sa descrie mãsurile luate pentru rezolvarea reclamatiilor şi acţiunile corective ce trebuie luate în cazul apariţiei neconformitatilor în activitatea de testare a seminţelor.
(6) Laboratorul acreditat trebuie sa realizeze un audit intern al laboratorului cel puţin o data pe an.
(7) Sistemul de asigurare a calitãţii şi rezultatele tuturor auditurilor interne şi externe trebuie sistematic examinate de cãtre conducerea laboratorului.
(8) Laboratorul acreditat trebuie sa colaboreze pe intreaga perioada a auditului, pre- sau postacreditare, cu reprezentanţii autoritãţii oficiale.
(9) Conducerea laboratorului acreditat trebuie sa permitã reprezentanţilor autoritãţii oficiale accesul în laborator, accesul la toate documentele necesare pentru evaluare şi, dacã autoritatea oficialã considera necesar, şi accesul la arhiva laboratorului.
(10) Fiecare examinare efectuatã de auditorii interni ai laboratorului acreditat trebuie sa facã obiectul unei înregistrãri şi sa furnizeze amãnunte asupra acţiunilor întreprinse.
ART. 19
Analistii laboratorului acreditat trebuie sa îşi menţinã un nivel ridicat de pregãtire teoreticã şi practica prin:
a) desfãşurarea unei activitãţi specifice permanent, pe cat posibil fãrã întreruperi, iar în cazul unei întreruperi justificate mai mari de 9 luni se va face retestarea persoanei respective;
b) instruirea, testarea sau retestarea prin cursuri de pregãtire similare celor pentru analistii autoritãţii oficiale;
c) studierea modificãrilor apãrute în regulile, normele şi standardele în vigoare.
ART. 20
Laboratorul acreditat pentru analiza calitãţii seminţelor trebuie sa arhiveze şi sa pãstreze pe o perioada de cel puţin 6 ani urmãtoarele:
a) evidenta întregului personal al laboratorului, cu numele, adresa şi pregãtirea profesionalã a acestuia;
b) copiile tuturor documentelor şi în special ale certificatelor de calitate a seminţelor eliberate;
c) copiile metodelor de lucru utilizate, documentele de etalonare, informaţiile finale referitoare la analizele de calitate, oricare alte date a cãror arhivare este consideratã utila;
d) toate rapoartele de audit intern şi cele ale autoritãţii oficiale, precum şi rapoartele de management al calitãţii seminţelor.

SECŢIUNEA a 2-a
Responsabilitãţile autoritãţii oficiale

ART. 21
(1) Autoritatea oficialã trebuie sa dispunã de personal specializat, echipamente, aparatura şi alte facilitãţi necesare pentru a realiza controale tehnice privind acreditarea şi supravegherea laboratoarelor.
(2) Autoritatea oficialã va comunica acceptul pentru înscrierea la acreditare sau motivele pentru care înscrierea nu poate fi acceptatã, în termen de 15 zile de la data depunerii solicitãrii împreunã cu intreaga documentaţie solicitatã.
ART. 22
(1) Autoritatea oficialã trebuie sa organizeze audituri şi sa supravegheze activitatea în asa maniera încât sa verifice capacitatea laboratorului candidat pentru acreditare de a realiza activitãţile specifice pentru care solicita acreditarea.
(2) Auditorii care efectueazã auditul laboratorului candidat pentru acreditare vor fi din rândul auditorilor LCCSMS sau ITCSMS, recunoscuţi de INCS. Auditorii vor fi instruiti anual de LCCSMS sau de alte autoritãţi similare din statele membre ale Uniunii Europene şi vor primi în urma testarii un certificat de auditor. O echipa de audit cuprinde întotdeauna cel puţin 2 auditori, numiţi de INCS.
(3) Un raport de audit trebuie prezentat conducerii autoritãţii oficiale care urmeazã sa elibereze sau care a eliberat certificatul de acreditare, în termen de 40 de zile de la data desemnãrii auditorilor.
(4) Dupã ce autoritatea oficialã a verificat raportul de audit, acesta se transmite direct sau prin scrisoare recomandatã agentului economic care a cerut acreditarea laboratorului, în termen de 20 de zile, astfel:
a) în cazul unui raport de audit favorabil, agentul economic care a cerut acreditarea laboratorului va fi informat ca procesul de acreditare a fost corect şi laboratorul candidat pentru acreditare a îndeplinit cerinţele de acreditare. Totodatã se stabileşte data la care urmeazã a se semna contractul de acreditare şi se va elibera certificatul de acreditare, durata pentru care a fost acreditat laboratorul şi echipa de audit care va proceda la supravegherea în continuare a laboratorului acreditat al agentului economic;
b) în cazul unui raport de audit nefavorabil, agentul economic care a cerut acreditarea laboratorului va fi informat despre respingerea acreditãrii. În termen de 30 de zile de la data respingerii acreditarii agentul economic care a cerut acreditarea laboratorului anunta autoritatea oficialã dacã:
(i) renunţa la cererea pentru acreditare, caz în care dosarul este clasat;
(ii) menţine cererea de acreditare, caz în care se depune cerere cu documentaţia reactualizata pentru începerea unui al doilea audit;
(iii) face contestaţie la INCS impotriva deciziei de respingere.
ART. 23
(1) Auditorii autoritãţii oficiale vor verifica schimbãrile care intervin în intervalul dintre doua audituri efectuate într-un laborator acreditat, astfel:
a) controlul întregii documentaţii referitoare la activitatea laboratorului şi modificãrile efectuate între cele doua audituri;
b) reactualizarea documentaţiei necesare;
c) verificarea dacã amendamentele sau schimbãrile aduse unor documente sunt autorizate, procesate şi implementate într-o maniera eficienta şi rapida;
d) reactualizarea cunoştinţelor analistilor din laboratorul acreditat în ceea ce priveşte toate schimbãrile publicate în documentaţia de specialitate;
e) reînnoirea anuala a acreditãrii.
(2) Autoritatea oficialã trebuie sa se asigure ca personalul laboratorului acreditat:
a) este liber de orice presiune ce poate afecta negativ calitatea muncii desfãşurate;
b) este independent în luarea deciziilor şi în eliberarea documentelor de calitate a seminţelor;
c) este impartial în efectuarea analizelor de calitate a seminţelor;
d) este competent sa efectueze analizele de calitate a seminţelor la speciile pentru care a fost solicitatã acreditarea;
e) nu obţine nici un profit personal din activitatea pe care o desfãşoarã.
(3) Autoritatea oficialã trebuie:
a) sa furnizeze detalii cu privire la sistemul de acreditare a laboratoarelor;
b) sa furnizeze proceduri relevante în ceea ce priveşte analizele de calitate a seminţelor;
c) sa încheie un contract de acreditare şi sa elibereze certificatul de acreditare pentru laboratoarele care corespund cerinţelor prezentelor condiţii şi proceduri;
d) sa organizeze audituri, sa verifice şi sa supravegheze permanent activitatea laboratoarelor acreditate;
e) sa ţinã evidenta loturilor şi probelor de seminţe analizate şi a documentelor eliberate de laboratoarele acreditate;
f) sa efectueze verificarea prin sondaj a conformitatii rezultatelor obţinute de laboratorul acreditat, prin analize şi postcontrol;
g) sa verifice dacã aparatura de lucru şi materialele utilizate sunt adecvate pentru determinarile pentru care a fost acreditat laboratorul şi sunt cele prevãzute de regulile şi normele în vigoare;
h) sa initieze acţiuni corective în cazul unor neconformitãţi minore, sa suspende sau sa retragã acreditarea în cazul constatãrii unor neconformitãţi majore;
i) sa asigure identificarea laboratorului acreditat printr-un cod unic, inconfundabil;
j) sa organizeze instruiri ori de câte ori considera necesar.
(4) Pe tot parcursul perioadei de acreditare autoritatea oficialã menţine confidenţialitatea informaţiilor obţinute.

SECŢIUNEA a 3-a
Documentele pentru acreditarea laboratoarelor

ART. 24
Contractul de acreditare prezentat ca model în anexa nr. 2 la prezentele condiţii şi proceduri va avea puterea legalã a unui contract între autoritatea oficialã şi agentul economic proprietar al laboratorului acreditat.
ART. 25
(1) Certificatul de acreditare prezentat ca model în anexa nr. 3 la prezentele condiţii şi proceduri reprezintã documentul eliberat de autoritatea oficialã în urma verificãrii şi constatãrii îndeplinirii condiţiilor prevãzute în prezentele condiţii şi proceduri, are termen de valabilitate de 3 ani şi este vizat anual. Viza anuala poate fi acordatã în urma auditului sau a supravegherii activitãţii.
(2) Neacordarea vizei anuale pe certificatul de acreditare atrage suspendarea temporarã a activitãţii laboratorului acreditat.

CAP. 5
Supravegherea laboratorului acreditat efectuatã de autoritatea oficialã

SECŢIUNEA 1
Auditul efectuat de autoritatea oficialã

ART. 26
(1) Autoritatea oficialã trebuie sa aibã certitudinea ca laboratorul acreditat respecta în totalitate regulile, normele şi standardele în vigoare, iar activitatea pe care o desfãşoarã este adecvatã şi eficienta pentru scopul propus. Auditul laboratorului acreditat se face periodic şi sistematic, evaluandu-se procedurile aplicate de laboratorul acreditat pentru a avea siguranta ca partea practica a activitãţii de laborator este în acord cu regulile, normele şi standardele în vigoare. Evaluarea laboratoarelor acreditate se va face de auditori din cadrul LCCSMS sau ITCSMS, recunoscuţi de INCS.
(2) Dacã unele activitãţi de evaluare, control sau supraveghere sunt fãcute de personal din afarã autoritãţii oficiale, aceasta trebuie sa se asigure ca personalul respectiv corespunde cerinţelor impuse, încheindu-se un contract care va cuprinde condiţiile ce se impun a fi respectate, inclusiv clauza de confidenţialitate.
ART. 27
(1) Auditul efectuat de autoritatea oficialã va fi realizat o data la 3 ani, în afarã de cazul când s-au identificat neconformitãţi, caz în care auditurile vor fi efectuate anual sau la intervale mai scurte, dupã caz. Perioada de 3 ani începe de la data acreditãrii.
(2) Cererea agentului economic de prelungire a certificatului de acreditare se anunta la autoritatea oficialã cu 3 luni înainte de expirarea termenului de valabilitate. Autoritatea oficialã stabileşte auditorii mandatati pentru verificarea menţinerii condiţiilor de acreditare.
(3) În urma auditului, în termen de 15 zile auditorii vor întocmi un raport de audit în doua exemplare, dintre care un exemplar rãmâne la autoritatea oficialã şi un exemplar va fi înmânat agentului economic proprietar al laboratorului acreditat.
(4) Cererea agentului economic de extindere sau de modificare a obiectului acreditãrii se supune aceloraşi prevederi ca şi o cerere de acreditare iniţialã.
(5) Cererea agentului economic de extindere, cererea de modificare şi cererea de prelungire a acreditãrii unui laborator acreditat sunt direct condiţionate atât de rezultatele activitãţii de supraveghere, cat şi de achitarea obligaţiilor financiare în conformitate cu tarifele în vigoare.
(6) Cererea agentului economic de renunţare totalã sau parţialã, temporarã ori definitiva la acreditarea unui laborator trebuie depusa la autoritatea oficialã direct sau prin scrisoare recomandatã. Renunţarea la acreditarea laboratorului nu absolvã agentul economic de obligaţiile sale fata de sistemul de acreditare. Autoritatea oficialã ia la cunostinta aceasta cerere, în vederea suspendãrii supravegherii, şi notifica acordul sau agentului economic.
(7) În urma auditului efectuat de autoritatea oficialã, dacã raportul de audit este favorabil, se încheie un nou contract de acreditare şi se elibereazã un nou certificat de acreditare.
ART. 28
Autoritatea oficialã, prin auditorii sãi, va urmãri:
a) verificarea întregii documentaţii referitoare la intreaga activitate pe care o desfãşoarã laboratorul acreditat;
b) reactualizarea documentaţiei specifice necesare;
c) reexaminarea analistilor laboratorului acreditat, o data la 3 ani, iar atunci când se impune, reexaminarea va fi facuta înainte de acest termen. Perioada de 3 ani începe de la data acreditãrii;
d) verificarea documentelor eliberate de laboratorul acreditat se efectueazã ori de câte ori este necesar pentru a permite autoritãţii oficiale sa urmãreascã activitatea de management şi corectitudinea în transmiterea rezultatelor testelor de laborator.

SECŢIUNEA a 2-a
Supravegherea laboratorului acreditat, efectuatã de autoritatea oficialã

ART. 29
(1) Activitãţile laboratorului acreditat vor fi supuse supravegherii de cãtre autoritatea oficialã care a eliberat certificatul de acreditare, urmãrind:
a) realizarea auditului intern;
b) participarea la testele de referinta organizate de autoritatea oficialã pentru speciile pentru care laboratorul este acreditat;
c) identificarea loturilor, a analizelor de calitate şi a documentelor de calitate eliberate, corectitudinea evidentelor şi a rezultatelor.
(2) Activitãţile laboratorului acreditat de analizare a seminţelor vor fi supuse supravegherii de cãtre autoritatea oficialã, prin analize oficiale, astfel:
a) modul de lucru al analistilor din laboratorul acreditat va fi supus supravegherii de cãtre autoritatea oficialã prin analizarea a minimum 7% din probele din loturile de seminţe de cereale paioase şi a minimum 10% din probele loturilor de seminţe în cazul celorlalte specii, din numãrul total de probe intrate pentru certificare oficialã analizate de laboratorul acreditat al agentului economic;
b) rezultatele analizelor efectuate de laboratorul acreditat pe probele de seminţe ridicate oficial sau sub supraveghere oficialã vor fi comparate cu rezultatele analizelor efectuate în laboratorul autoritãţii oficiale pe aceleaşi probe de seminţe ridicate din acelaşi lot de seminţe, verificandu-se încadrarea în toleranta;
c) încadrarea în toleranta este obligatorie pentru toate probele analizate. Atunci când nu se încadreazã în toleranta, laboratorul acreditat va aplica mãsuri corective. Dacã nici în urma mãsurilor corective rezultatele analizelor nu se încadreazã în toleranta, se retrage acreditarea laboratorului;
d) loturile de seminţe din care s-au ridicat probe şi s-au efectuat analize sub supraveghere oficialã trebuie identificate şi marcate oficial;
e) efectuarea unor analize pe probe de referinta trimise de cãtre şi sub controlul autoritãţii oficiale.
ART. 30
Toate activitãţile de acreditare şi supraveghere a activitãţii laboratorului acreditat, precum şi testele de referinta efectuate de autoritatea oficialã vor fi achitate de agentul economic conform tarifelor în vigoare.

CAP. 6
Mãsuri luate de autoritatea oficialã

ART. 31
Autoritatea oficialã, în conformitate cu <>art. 21 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 266/2002 , poate retrage acreditarea, anula documentele emise sau mãsurile luate de laboratorul acreditat, bloca ori dispune retragerea cantitãţilor de seminţe, dacã se constata ca au fost incalcate obligaţiile ce îi revin conform normelor de acreditare şi contractului de acreditare.
ART. 32
(1) Certificatul de acreditare poate fi retras temporar (suspendat) sau definitiv, dupã caz, în urmãtoarele situaţii:
a) inserarea de informaţii false sau eronate în cererea de acreditare;
b) inserarea de informaţii false sau eronate în certificatele oficiale de calitate eliberate;
c) nerespectarea procedurilor de lucru, a regulilor, normelor şi standardelor în vigoare, în efectuarea activitãţii pentru care a fost acordatã acreditarea;
d) datele din activitatea de supraveghere şi audit demonstreaza ca laboratorul acreditat nu îndeplineşte standardele de competenta ce se impun pentru activitatea pentru care a fost acreditat;
e) laboratorul acreditat nu îndeplineşte obligaţiile financiare fata de autoritatea oficialã.
(2) Suspendarea sau retragerea acreditãrii va fi anunţatã prin scrisoare recomandatã sau prin alt mijloc echivalent.
(3) În cazul suspendãrii certificatului de acreditare autoritatea oficialã va cere agentului economic proprietar al laboratorului acreditat ca personalul tehnic sa fie instruit şi reexaminat, precum şi corectarea neconformitatilor care au dus la suspendarea acreditãrii în cadrul unui termen limita.
(4) Anularea deciziei de suspendare a acreditãrii se face numai atunci când au fost remediate toate deficientele şi au fost eliminate în totalitate motivele suspendãrii. Laboratorul acreditat va fi anuntat de autoritatea oficialã în scris asupra datei de la care acesta îşi poate relua activitatea sau la care îi va fi acordatã viza anuala.
(5) În cazul retragerii definitive a acreditãrii agentul economic proprietar al laboratorului acreditat va fi anuntat în scris asupra motivelor retragerii acreditãrii şi datei efective a retragerii.
(6) Acreditarea laboratorului va fi retrasã în urmãtoarele situaţii:
a) la cererea agentului economic proprietar al laboratorului acreditat;
b) lipsa solicitãrii vizei anuale sau a reînnoirii certificatului de acreditare, la expirarea acestora;
c) nerespectarea termenului stabilit de autoritatea oficialã pentru corectarea neconformitatilor care au dus la suspendarea acreditãrii;
d) depistarea unei neconformitãţi majore care este de natura sa afecteze calitatea activitãţii desfãşurate şi a rezultatelor analizelor de calitate a seminţelor;
e) neîndeplinirea obligaţiilor financiare de cãtre agentul economic proprietar al laboratorului acreditat, nici dupã suspendarea acreditãrii.
(7) La data suspendãrii sau retragerii acreditãrii certificatul de acreditare se considera nul.
ART. 33
(1) Agentul economic proprietar al laboratorului acreditat, al cãrui certificat de acreditare a fost suspendat sau retras, poate face contestaţie cãtre INCS în termen de 15 zile de la data primirii înştiinţãrii scrise.
(2) INCS va analiza contestaţia şi va decide în termen de 15 zile de la primirea acesteia.

CAP. 7
Dispoziţii finale

ART. 34
(1) Laboratoarele din cadrul ITCSMS se considera laboratoare oficiale şi vor fi acreditate de INCS pentru analizarea seminţelor din speciile la care în mod curent executa analize de calitate pe raza teritorialã de activitate.
(2) Pana la acreditarea laboratoarelor din cadrul ITCSMS acestea sunt autorizate provizoriu sa efectueze analiza oficialã a calitãţii seminţelor.
(3) Acreditarea se acorda în urma unui audit care sa constate ca prezentele proceduri şi condiţii sunt îndeplinite.
(4) Auditul va fi efectuat de 2 auditori, unul de la LCCSMS şi unul de la INCS.
(5) LCCSMS supravegheazã activitatea laboratoarelor din cadrul ITCSMS prin teste de referinta efectuate anual pentru speciile care au pondere în cadrul fiecãrui inspectorat şi la fiecare 3 ani pentru celelalte specii, conform unui program aprobat de INCS.
(6) Personalul ITCSMS trebuie instruit şi atestat cel puţin o data la 2 ani sau ori de câte ori este necesar ca urmare a apariţiei unor noutati în domeniul de activitate sau a constatãrii unor neconformitãţi.
ART. 35
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezentele condiţii şi proceduri.


ANEXA 1
-------
la condiţii şi proceduri
------------------------

Nr. ... data .... Se aproba înscrierea.


Înregistrat cu Autorizaţia de producere ──────────────────────
şi prelucrare a seminţelor nr. ....... Inspector-şef,


CERERE
pentru obţinerea acreditãrii laboratorului în vederea efectuãrii
analizelor de calitate a seminţelor sub supraveghere oficialã

Agentul economic ..........., cu sediul în localitatea ........., str. ........ nr. ........., judeţul ........., telefon ......, fax ....., înmatriculat în registrul comerţului cu nr. ...... din ......, reprezentat prin ........, având funcţia de ......., solicit acreditarea şi eliberarea certificatului de acreditare pentru efectuarea urmãtoarelor analize de calitate a seminţelor: puritate, germinatie, umiditate, stare fitosanitara .........., pentru specia, grupa de specii ............................... ................................................. şi categoria .......................
......................................................................................
......................................................................................
Anexãm la prezenta cerere urmãtoarele documente:
1. copie xerox de pe autorizaţia de producere şi prelucrare a seminţelor;
2. copie xerox de pe statutul de funcţionare, cu specificarea obiectului de activitate în domeniu;
3. copie xerox de pe certificatul de înmatriculare eliberat de Oficiul registrului comerţului;
4. copie xerox de pe codul fiscal;
5. proiectul Manualului calitãţii pentru laboratorul care solicita acreditarea.
Declar pe propria rãspundere ca personalul laboratorului acreditat va fi liber de orice influenta şi presiune în efectuarea analizelor de calitate a seminţelor şi eliberarea documentelor.

NOTA:
Cererea se depune în doua exemplare.
Achitat tariful: .........., conform Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. ....../ ......

Data ............ Accept condiţiile şi responsabilitãţile
laboratorului acreditat.
..........................................
(semnatura conducatorului agentului economic)


ANEXA 2


la condiţii şi proceduri
------------------------

CONTRACT DE ACREDITARE
nr. .... data .....

1. Pãrţile contractante:
a) Inspecţia Nationala pentru Calitatea Seminţelor (INCS), prin Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Sãditor (LCCSMS)/Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Sãditor (ITCSMS) ......., având sediul în ........., reprezentatã/reprezentat prin domnul/doamna ........, în calitate de reprezentant al autoritãţii,
şi
b) ............/(numele şi sediul agentului economic care a solicitat acreditarea), având sediul în ..........., reprezentat prin domnul/doamna ......., în calitate de agent economic proprietar al laboratorului acreditat pentru efectuarea analizelor de calitate a semintei.
2. Obiectul şi preţul contractului:
Prezentul contract stabileşte relaţia legalã dintre autoritatea oficialã şi agentul economic proprietar al laboratorului acreditat în scopul desfãşurãrii activitãţii de analiza a calitãţii seminţelor destinate insamantarii şi al eliberãrii documentelor de calitate la speciile, grupele de specii şi categoriile pentru care a fost acreditat, pentru şi în numele autoritãţii oficiale.
Tarifele pentru acreditare şi supraveghere se achitã de cãtre agentul economic proprietar al laboratorului acreditat, la valoarea şi termenele stabilite prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor.
3. Durata contractului:
Acest contract intra în vigoare la data la care este semnat de reprezentanţii pãrţilor contractante şi va inceta la împlinirea a 3 ani de la data semnãrii. Contractul poate fi prelungit cu acordul scris al pãrţilor contractante.
4. Documentele care însoţesc contractul:
- cerere de acreditare;
- documentele solicitate la înscriere;
- certificatul de acreditare;
- alte acte adiţionale.
5. Reguli şi norme:
Serviciile executate în baza prezentului contract vor respecta condiţiile şi procedurile, regulile, normele şi standardele în vigoare prezentate de autoritatea oficialã la încheierea contractului.
6. Obligaţiile pãrţilor:
6.1. O parte contractantã nu are, fãrã acordul scris al celeilalte pãrţi, dreptul:
- de a face cunoscut contractul sau orice prevedere a acestuia unei terţe persoane, în afarã acelor persoane implicate în îndeplinirea contractului;
- de a utiliza informaţiile şi documentele obţinute sau la care are acces în perioada de derulare a contractului în alt scop decât acela de a-şi îndeplini obligaţiile contractuale.
6.2. Dezvaluirea oricãrei informaţii persoanelor implicate în îndeplinirea contractului se va face confidenţial şi se va referi numai la acele informaţii necesare în vederea îndeplinirii contractului.
6.3. O parte contractantã va fi exoneratã de rãspunderea pentru dezvaluirea de informaţii referitoare la contract, dacã:
- informaţia era cunoscutã partii contractante înainte ca ea sa fi fost primitã de la cealaltã parte contractantã;
- informaţia a fost dezvaluita dupã ce a fost obţinut acordul scris al celeilalte pãrţi contractante pentru asemenea dezvaluiri;
- partea contractantã a fost obligatã în mod legal sa dezvaluie informaţia.
6.4. Obligaţiile agentului economic proprietar al laboratorului acreditat
Agentul economic proprietar al laboratorului acreditat este obligat sa respecte prevederile <>Legii nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calitãţii, comercializarea seminţelor şi a materialului sãditor, precum şi înregistrarea soiurilor de plante, condiţiile şi procedurile privind acreditarea laboratoarelor pentru analizarea calitãţii seminţelor sub supraveghere oficialã şi celelalte reguli, norme şi standarde în vigoare.
Agentul economic proprietar al laboratorului acreditat garanteazã ca orice informaţie pe care o va furniza autoritãţii oficiale este conformã cu realitatea.
Sondatorul garanteazã ca pe tot parcursul derulãrii acestui contract va respecta condiţiile şi procedurile de acreditare, cu excepţia unor modificãri efectuate cu aprobarea autoritãţii oficiale.
Agentul economic proprietar al laboratorului acreditat garanteazã ca va lua toate mãsurile rationale necesare pentru a permite autoritãţii oficiale sau oricãrei alte persoane care acţioneazã în numele autoritãţii oficiale sa îşi realizeze sarcinile şi funcţiile asa cum sunt menţionate în regulile, normele şi standardele în vigoare.
Agentul economic proprietar al laboratorului acreditat garanteazã ca nu va efectua analize de calitate a seminţelor în afarã de analizele de calitate pentru care este acreditat şi în afarã speciei, speciilor, grupelor de specii şi categorii biologice prevãzute în certificatul de acreditare şi ca va lua toate mãsurile pentru ca serviciile sale sa nu fie prestate pentru scopuri neautorizate sau de cãtre persoane neautorizate.
6.5. Obligaţiile autoritãţii oficiale pentru acreditarea laboratoarelor
Autoritatea oficialã are obligaţia de a pune la dispoziţie laboratorului acreditat orice facilitãţi sau informaţii pe care le considera necesare pentru îndeplinirea în bune condiţii a contractului.
Autoritatea oficialã are obligaţia sa procure toatã documentaţia necesarã pentru desfãşurarea în bune condiţii a procedurilor de acreditare conform regulilor şi normelor în vigoare.
Autoritatea oficialã nu va fi responsabilã pentru nici un fel de compensaţii plãtibile prin lege în privinta sau ca urmare a unui accident ori prejudiciu adus personalului laboratorului acreditat în timpul desfãşurãrii activitãţilor specifice.
Autoritatea oficialã are dreptul de a verifica modul de lucru al laboratorului acreditat, în conformitate cu condiţiile şi procedurile privind acreditarea unor laboratoare pentru analizarea calitãţii seminţelor.
Autoritatea oficialã are obligaţia de a notifica în scris agentului economic proprietar al laboratorului acreditat reprezentanţii sãi împuterniciţi pentru acest scop.
6.6. Începerea, sistarea activitãţii
Laboratorul acreditat va putea efectua analize de calitate a seminţelor numai dupã:
- primirea certificatului de acreditare;
- reînnoirea vizei anuale;
- înlãturarea neconformitatilor majore care au dus la suspendarea temporarã a acreditãrii;
- îndeplinirea obligaţiilor financiare cãtre autoritatea oficialã pentru acreditare, supraveghere şi audit.
Încetarea activitãţii de efectuare a analizelor de calitate a seminţelor se va face în urmãtoarele condiţii:
- la cererea agentului economic proprietar al laboratorului acreditat;
- în cazul neprezentarii pentru viza anuala;
- în cazul nerespectãrii termenului stabilit de autoritatea oficialã pentru corectarea unor neconformitãţi;
- în situaţia depistarii de cãtre autoritatea oficialã a unor neconformitãţi majore.
6.7. Modalitãţi de plata
Agentul economic proprietar al laboratorului acreditat va achitã autoritãţii oficiale contravaloarea serviciilor de acreditare, la data înscrierii pentru acreditare, precum şi a celor de supraveghere pentru verificarea modului de lucru al laboratorului acreditat.
Dacã agentul economic nu achitã contravaloarea serviciilor de acreditare, procedura de acreditare va fi suspendatã.
Dacã agentul economic nu achitã factura ce reprezintã serviciile de supraveghere, se vor aplica penalitãţi de întârziere, potrivit legii.
7. Amendamente:
Pãrţile contractante au dreptul pe durata contractului de a conveni în scris modificarea unor clauze ale contractului, în conformitate cu regulile, normele şi standardele în vigoare.
8. Rezilierea contractului:
Nerespectarea obligaţiilor asumate prin prezentul contract de cãtre una dintre pãrţi da dreptul partii lezate de a cere rezilierea contractului. Cererea de reziliere se va comunica în scris celeilalte pãrţi contractante.
9. Forta majorã:
Forta majorã este constatatã de o autoritate competenta. Aceasta exonereaza pãrţile contractante de îndeplinirea obligaţiilor asumate prin prezentul contract, pe toatã perioada în care aceasta acţioneazã.
În sensul prezentului contract, prin forta majorã se înţelege un eveniment mai presus de controlul pãrţilor, care nu se datoreazã greselii sau vinii acestora, care nu poate fi prevãzut la momentul încheierii contractului şi care face imposibila executarea şi, respectiv, îndeplinirea contractului.
Partea contractantã care invoca forta majorã are obligaţia de a notifica celeilalte pãrţi şi în mod complet producerea acesteia şi de a lua mãsurile care îi stau la dispoziţie în vederea limitãrii consecinţelor.
Dacã forta majorã acţioneazã sau se estimeaza ca va acţiona pe o perioada mai mare de 6 luni, fiecare parte contractantã va avea dreptul sa notifice celeilalte pãrţi contractante încetarea prezentului contract fãrã ca vreuna dintre ele sa pretindã daune celeilalte pãrţi.
10. Soluţionarea litigiilor:
Autoritatea oficialã va face toate eforturile pentru a rezolva pe cale amiabila, prin tratative directe, orice neînţelegere sau disputa care se poate ivi în cadrul sau în legatura cu acest contract.
Dacã dupã 15 zile de la începerea acestor tratative neoficiale cele doua pãrţi contractante nu reuşesc sa rezolve în mod amiabil divergenta contractualã, fiecare poate solicita ca divergenta sa se soluţioneze prin arbitraj.
11. Limba care guverneazã contractul:
Limba care guverneazã contractul este limba romana.
12. Comunicãri:
Orice comunicare între pãrţile contractante, referitoare la îndeplinirea acestui contract, trebuie sa fie transmisã în scris.
Orice document scris trebuie înregistrat atât în momentul transmiterii, cat şi în momentul primirii.
Comunicãrile dintre pãrţile contractante se pot face şi prin telefon, telegrama, telex, fax sau e-mail, cu condiţia confirmãrii în scris a primirii comunicãrii.
13. Legea aplicabilã contractului:
Contractul va fi interpretat conform legilor din România.

Autoritatea oficialã,
.........................

Agentul economic proprietar al laboratorului acreditat,
...................................................



ANEXA 3


la condiţii şi proceduri
------------------------



┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ ROMÂNIA │
│ │
│ MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILOR │
│ │
│ INSPECŢIA NATIONALA PENTRU CALITATEA SEMINŢELOR │
│ │
│ │
│ │
│ ┌───────────────────────────┐ │
│ │ CERTIFICAT DE ACREDITARE │ │
│ └───────────────────────────┘ │


│ │
│ │
│ │


│ LABORATORUL AGENTULUI ECONOMIC ────────────────────────────── │
│ │
│ ADRESA ─────────────────────────────────────────────────────── │
│ │
│ ────────────────────────────────────────────────────────────── │
│ │
│ Este recunoscut ca laborator acreditat în conformitate cu Ordinul │
│ ministrului agriculturii, alimentaţie şi pãdurilor nr. ..../2002 │
│ pentru aprobarea condiţiilor şi procedurilor privind acreditarea │
│ laboratoarelor pentru analiza calitãţii seminţelor sub │
│ supraveghere oficialã. │
│ │
│ Scopul acreditãrii include efectuarea urmãtoarelor analize de │
│ calitate a seminţelor: │
│ │
│ │
│ ───────────────────────────────────────────────────────────── │
│ │
│ Analizele de calitate vor fi efectuate la urmãtoarele specii, │
│ grupe de specii şi categorii de seminţe destinate insamantarii │
│ ────────────────────────────────────────────────────────────, │
│ │
│ Acreditarea este valabilã 3 ani începând de la .............. │
│ │
│ │
│ │
│ Data ............ │
│ │
│ │
│ │
│ INSPECTORATUL TERITORIAL PENTRU CALITATEA │
│ SEMINŢELOR ŞI MATERIALULUI SĂDITOR, │
│ sau LCCSMS │
│ │
│ │
│ │
│ Nume, │
│ prenume │
│ semnatura │
│ │
│ │
│ ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────┐ │
│ │ Acest certificat nu etse valabil decât vizat pe anul în curs │ │
│ ├──────────────────┬───────────────────┬───────────────────────────┤ │
│ │ │ │ │ │
│ │ Anul I │ Anul II │ Anul III │ │
│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ └──────────────────┴───────────────────┴───────────────────────────┘ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



ANEXA 4
-------
la condiţii şi proceduri
------------------------

CONŢINUTUL MANUALULUI CALITĂŢII

1. Introducere:
a) Declaraţia de calitate
b) Obiective şi scopuri
c) Domeniul de acreditare
2. Organizare şi responsabilitãţi:
a) Organigrama laboratorului
b) Personalul
c) Responsabilitãţi
3. Personal:
a) Calificãri
b) Instruiri
c) Sarcini, descrierea activitãţii
d) Analisti:
(i) instruiri;
(ii) audituri
4. Sistemul calitãţii:
a) Documentaţie
b) Controlul documentelor
c) Teste de referinta
d) Audituri interne şi externe
e) Plângeri ale clienţilor
f) Supravegherea auditorilor
g) Neconformitãţi
h) Acţiuni corective
i) Revizuirea managementului
5. Proceduri, standard de lucru:
a) Primirea şi înregistrarea probelor
b) Divizarea şi codificarea probelor
c) Analiza de puritate
d) Determinarea seminţelor strãine
e) Analiza de germinatie
f) Analiza de umiditate
g) Analiza fitosanitara
h) Alte analize
i) Eliberarea documentelor de analiza
j) Înregistrãri
k) Stocarea probelor
6. Echipamentul de lucru:
a) Necesarul de echipament în funcţie de analiza
b) Calibrarea, etalonarea şi verificarea echipamentului
c) Întreţinerea şi utilizarea echipamentului
7. Mediul de lucru:
a) Spaţiul, planul laboratorului
b) Controlul intrãrilor în laboratoarele de analiza
8. Materiale de referinta:
a) Colecţia de seminţe de referinta
b) Colecţia de probe de etalonare
c) Alte colecţii
9. Aprovizionarea cu materiale:
a) Materiale folosite în testare
b) Controlul calitãţii materialelor folosite
10. Sistemul înregistrãrilor.



ANEXA 5


la condiţii şi proceduri
------------------------

CONDIŢII MINIME
de dotare a unui laborator pentru analiza calitãţii seminţelor

1. Sectorul de determinare a umiditatii:



┌────┬───────────────────────────────────────────┬──────────────┬──────────────┐
│Nr. │ │Laborator cu │ Laborator cu │
│crt.│ Aparatura │volum mediu │ volum mare │
│ │ │de activitate │de activitate │
│ │ │ (bucãţi) │ (bucãţi) │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1.│Etuve cu temperatura reglabila │ 2 │ 3 │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 2.│Morisca de macinat probe, reglabila │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 3.│Set de site pentru verificarea gradului │ │ │
│ │de macinare │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 4.│Balanţa cu precizie de 0,001 zecimale │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 5.│Trusa cu greutatile etalon aferente │ │ │
│ │balanţei │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 6.│Exsicator cu desicantul corespunzãtor │ 2 │ 3 │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 7.│Termohigrometru │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 8.│Termometre cu alcool (mercur) etalonate │ │ │
│ │pentru intervalul de lucru al etuvelor │ 2 │ 3 │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 9.│Capsule (fiole) │ 20 │ 30 │
└────┴───────────────────────────────────────────┴──────────────┴──────────────┘

2. Sectorul de puritate:
a) Sala de omogenizare
┌────┬───────────────────────────────────────────┬──────────────┬──────────────┐
│Nr. │ │Laborator cu │ Laborator cu │
│crt.│ Aparatura │volum mediu │ volum mare │
│ │ │de activitate │de activitate │
│ │ │ (bucãţi) │ (bucãţi) │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1.│Omogenizatoare de diferite tipuri │ 2 │ 3 │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 2.│Balanţa de precizie │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 3.│Trusa cu greutãţi etalon aferente │ │ │
│ │balanţei │ 1 │ 1 │
└────┴───────────────────────────────────────────┴──────────────┴──────────────┘

b) Sala de determinare a puritatii
┌────┬───────────────────────────────────────────┬──────────────┬──────────────┐
│ 1.│Balanţa cu precizie de 0,1 zecimale │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┴──────────────┤
│ 2.│Balante cu precizie de 0,01 zecimale │Numãrul balantelor este în │
│ │ │funcţie de numãrul analiza- │
│ │ │torilor din sala de puritate │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┬──────────────┤
│ 3.│Balante cu precizie de 0,001 zecimale │ 1 │ 2 │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 4.│Balante cu precizie de 0,0001 zecimale │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 5.│Truse cu greutãţi etalon aferente │ │ │
│ │balantelor │ 4 │ 4 │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 6.│Lupa binoculara │ 1 │ 2 │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 7.│Lampa fluorescenta │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 8.│Nisa filtranta │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 9.│Numarator de seminţe (facultativ) │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 10.│Lupa diafanoscop*) │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 11.│Selector-vanturator de seminţe (Blower)*) │ 1 │ 1 │
└────┴───────────────────────────────────────────┴──────────────┴──────────────┘


*) Pentru laboratoarele care efectueazã analize la specii de graminee
perene.

3. Sectorul de germinatie:


┌────┬───────────────────────────────────────────┬──────────────┬──────────────┐
│Nr. │ │Laborator cu │ Laborator cu │
│crt.│ Aparatura │volum mediu │ volum mare │
│ │ │de activitate │de activitate │
│ │ │ (bucãţi) │ (bucãţi) │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1.│Set de site pentru verificarea gradului │ │ │
│ │de maruntire a solului │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┴──────────────┤
│ 2.│Termometre cu alcool (mercur) etalonate │ Câte unul pentru fiecare │
│ │pentru verificarea modului de funcţionare │ aparat verificat │
│ │a camerelor sau cabinetelor de germinat │ │
│ │şi a etuvelor │ │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┬──────────────┤
│ 3.│Cabinete germinatoare cu temperatura │ │ │
│ │reglabila │ Numãrul şi │ Numãrul şi │
│ │ │capacitatea │ capacitatea │
│ │ │lor vor fi │ lor vor fi │
│ │ │corelate cu │ corelate cu │
│ │ │speciile │ speciile │
│ │ │analizate şi │ analizate şi │
│ │ │cu cerinţele │ cu cerinţele │
│ │ │ impuse de │ impuse de │
│ │ │ acestea │ acestea │
│ │ │(minimum 3) │ (minimum 4) │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┴──────────────┤
│ 4.│Termometre inregistratoare │Câte unul pentru fiecare │
│ │ │ camera de germinatie │
│ │ │ sau cabinet germinator │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┬──────────────┤
│ 5.│Etuve pentru preuscare şi sterilizare │ 2 │ 3 │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 6.│Nisa filtranta │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 7.│Balanţa cu precizie de 0,1 zecimale │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 8.│Trusa cu greutatile etalon aferente │ │ │
│ │balanţei │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 9.│Cantar de capacitate 10 kg │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 10.│Aparat pentru determinarea pH-ului │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 11.│Recipiente de stocare probe, tavi, │ │ │
│ │godeuri, rafturi etc │ - │ - │
└────┴───────────────────────────────────────────┴──────────────┴──────────────┘

4. Sectorul de stare fitosanitara:
┌────┬───────────────────────────────────────────┬──────────────┬──────────────┐
│Nr. │ │Laborator cu │ Laborator cu │
│crt.│ Aparatura │volum mediu │ volum mare │
│ │ │de activitate │de activitate │
│ │ │ (bucãţi) │ (bucãţi) │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1.│Microscop performant │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 2.│Lupa binoculara │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 3.│Nisa filtranta*) │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 4.│Vase Petri, lamele, pensete etc │ - │ - │
└────┴───────────────────────────────────────────┴──────────────┴──────────────┘


Un laborator trebuie sa mai detina magazie de pãstrare a probelor.
În cazul când se fac şi alte determinãri, laboratorul se va dota cu aparatura specifica determinãrii pe care o executa.
-----------
*) În cazul unor laboratoare cu volum mediu de activitate poate fi utilizata când este nevoie nisa filtranta din dotarea celorlalte laboratoare (puritate sau germinatie).
--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016