Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CONDITII DE VALABILITATE din 13 decembrie 2006  a licentei pentru transportul gazelor naturale*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CONDITII DE VALABILITATE din 13 decembrie 2006 a licentei pentru transportul gazelor naturale*)

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL GAZELOR NATURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 27 bis din 16 ianuarie 2007
_________
*) Aprobate prin <>Decizia nr. 1.362 din 13 decembrie 2006 , a fost publicatã în Monitorui Oficial al României, Partea I, nr. 27 din 16 ianuarie 2007


I. CONDITII GENERALE

1. Prezentele condiţii stabilesc cadrul de valabilitate al Licenţei pentru transportul gazelor naturale, denumitã în continuare Licenţã, emisã de ANRGN Titularului Licenţei şi constituie, împreunã cu anexa, parte integrantã din Licenţã.
2. Termenii evidenţiaţi prin caractere italice în textul Condiţiilor Licenţei sunt explicitaţi în anexã;
3. Licenţa se acordã în conformitate cu prevederile Legii şi ale Regulamentului

II. OBIECTUL ŞI VALABILITATEA LICENŢEI

4. (1) Licenţa are ca obiect acordarea dreptului de exploatare comercialã a Sistemului Naţional de Transport al gazelor naturale (SNT) al gazelor naturale de cãtre Titularul Licenţei, în calitate de operator de transport (OST). Caracteristicile tehnice ale obiectivelor aferente SNT sunt aceleaşi cu cele specificate în Autorizaţia de funcţionare a SNT.
(2) Obiectivele ce alcãtuiesc SNT precum şi alte obiective aferente acestuia, indiferent de regimul de proprietate, sunt utilizate de Titularul Licenţei, în condiţiile Legii.
(3) În temeiul prevederilor din:
a) Lege,
b) Acordul de concesiune a conductelor magistrale, instalaţiilor, echipamentelor şi dotãrilor aferente sistemului naţional de transport al gazelor naturale şi a activitãţii de operare a SNT al gazelor naturale care s-a încheiat între Agenţia Naţionalã de Resurse Minerale, ca autoritate concedentã, şi Titularul Licentei, în calitate de concesionar.
5. Prezentele Condiţii sunt aferente licenţei pentru transportul gazelor naturale şi îşi produc efectele pe toatã durata de valabilitate a acesteia, dacã nu intervine suspendarea sau retragerea ei, în condiţiile Regulamentului.
6. La expirarea valabilitãţii Licenţei, aceasta nu poate fi prelungitã, fiind necesarã obţinerea unei noi licenţe.
7. Titularul Licenţei va desfãşura activitãtile autorizate prin Licenţã având ca obiectiv transportul gazelor naturale.

III. DREPTURI ALE TITULARULUI LICENTEI

8. Pe perioada de valabilitate a Licenţei, Titularul Licenţei are dreptul exclusiv de a desfãşura activitatea de transport al gazelor naturale utilizând bunurile aferente SNT pe care le deţine în calitate de concesionar/proprietar, precum şi bunurile proprietate a terţilor, în condiţiile Legii.
9. Asupra terenurilor şi altor bunuri proprietate publicã sau proprietate privatã a persoanelor fizice sau juridice, precum şi asupra activitãţilor desfãşurate de persoane fizice sau juridice în vecinãtatea obiectivelor SNT, Titularul Licenţei beneficiazã, pe durata lucrãrilor de realizare, reabilitare, retehnologizare, respectiv de exploatare şi de întreţinere a SNT, de drepturile precizate în Lege.
10. Titularul Licenţei are dreptul sã încaseze tariful reglementat de ANRGN, pe baza reglementãrilor în vigoare, reprezentând contravaloarea costurilor suportate pentru serviciile prestate.
11. (1) În vederea asigurãrii consumului propriu tehnologic şi echilibrãrii SNT, Titularul Licenţei poate achiziţiona cantitãţile necesare de pe piaţa internã şi/sau din import.
12. (1) Titularul Licenţei are dreptul sã întrerupã sau sã limiteze transportul gazelor naturale:
a) în condiţiile în care sunt periclitate siguranţa şi integritatea SNT, conform reglementãrilor specifice;
b) pentru timpul strict necesar, în vederea executãrii lucrãrilor de întreţinere şi de reparaţii, precum şi în alte situaţii prevãzute de Lege, cu anunţarea prealabilã a dispecerilor sistemelor afectate, şi, dupã caz, a consumatorilor;
c) conform clauzelor contractuale, şi/sau în cazul consumatorilor întreruptibili.
(2) În cazul consumatorilor eligibili, Titularul Licenţei are dreptul de a limita şi/sau a întrerupe transportul gazelor naturale, la cererea scrisã a furnizorului dacã acesta îl informeazã pe Titularul Licenţei privind neachitarea contravalorii gazelor naturale.
13. Titularul Licenţei are dreptul sã foloseascã cu acordul autoritãţii publice locale, cu titlu gratuit terenurile proprietate publicã localã ocupate de obiectivele SNT, precum şi pe cele utilizate pentru lucrãrile de execuţie, exploatare, întreţinere şi reparaţii.
14. Titularul Licenţei are dreptul sã stocheze gaze naturale în SNT, pentru funcţionarea SNT în condiţii de siguranţã. Reglementãrile specifice privind stocarea gazelor naturale în SNT vor fi supuse, de cãtre titularul licenţei, aprobãrii ANRGN.
15. Titularul Licenţei are dreptul sã elaboreze norme specifice activitãţii de transport şi sã le supunã spre aprobare ANRGN.
16. Titularul Licenţei are dreptul sã elaboreze reglementãri pentru echilibrarea SNT al gazelor naturale, inclusiv propuneri pentru fundamentarea tarifelor care trebuie plãtite în caz de dezechilibru energetic, şi sã le supunã spre apobare ANRGN.
17. Pentru realizarea serviciului de transport în cazul utilizãrii bunurilor proprietatea terţilor care au fost puse în funcţiune pânã la data intrãrii în vigoare Legii, Titularul Licenţei are urmãtoarele drepturi:
a) sã foloseascã aceste bunuri prin efectul legii;
b) fãrã a se aduce atingere dreptului de la lit. a), condiţiile de exercitare a acestuia sunt cele prevãzute în procesul verbal de recepţie tehnicã şi/sau în contracte;
c) sã includã costurile aferente lucrãrilor de exploatare, întreţinere, reparaţii şi modernizare, precum şi costurile efectuate pentru bunuri, la fundamentarea tarifalui aferent serviciului prestat, în condiţiile reglementãrilor ANRGN;
d) la solicitarea şi cu acordul proprietarului, sã preia aceste bunuri în patrimoniul sãu cu titlu gratuit;
e) sã dezvolte sistemul;
f) sã utilizeze întreaga capacitate a bunului;
g) sã asigure accesul unor noi solicitanţi, cu respectarea uneia din urmãtoarele condiţii:
1) prezentarea acceptului proprietarului;
2) prezentarea acordului solicitantului de acces, privind despãgubirea proprietarului; acordul solicitantului se prezumã atunci când acesta consimte în scris, printr-un act autentic, sã îl despãgubeascã pe proprietar pentru partea ce îi revine din investiţia fãcutã;
h) sã solicite proprietarului bunului documente tehnico-economice care sã facã dovada calitãţii materialelor şi lucrãrilor efectuate precum şi a valorii investiţiei;
i) sã înlocuiascã bunurile în scopul modernizãrii sau mãririi capacitãţii sistemului; Titularul Licenţei este proprietarul bunurilor astfel înlocuite.
18. In situaţia neînţelegerilor precontractuale, cu privire la transportul gazelor naturale, Titularul Licenţei are dreptul de a se adresa ANRGN pentru mediere în condiţiile Legii.
19. Titularul Licenţei poate cere modificarea licenţei, cu respectarea prevederilor din Regulament şi a condiţiilor prevãzute la punctele 85-90 din prezentele Condiţii.
20. Titularul Licenţei are dreptul de acces şi de verificare a obiectivelor aferente SRMP-urilor proprietate a terţilor în conformitate cu prevederile Acordului tehnic de exploatare a punctelor de preluare- predare comercialã a cantitãţilor de gaze naturale.
21. Titularul Licenţei are dreptul sã solicite şi sã obţinã de la ceilalţi participanţi la piaţa gazelor naturale orice informaţii necesare menţinerii siguranţei fizice şi funcţionale a obiectivelor pe care Titularul Licenţei le exploatezã, precum şi siguranţei în funcţionare a SNT.

IV. OBLIGAŢII ALE TITULARULUI LICENŢEI

Obligatii privind exploatarea SNT
22. (1) Titularul Licenţei are obligaţia de a asigura operarea SNT şi asigurarea echilibrului acestuia, respectiv programarea, dispecerizarea şi funcţionarea SNT în condiţii de siguranţã.
(2) Pentru îndeplinirea obligaţiei prevãzute la alin. (1) OST are obligaţia sã deţinã în depozitele subterane cantitãţile necesare asigurãrii permanente a echilibrului fizic al SNT, în condiţiile unor reglementãri specifice emise de ANRGN;
23. Titularul Licenţei are obligaţia de a asigura întreţinerea, reabilitarea, modernizarea SNT în condiţii de siguranţã, eficienţã şi de protecţie a mediului.
24. Titularul Licenţei are obligaţia de a asigura realizarea, întreţinerea şi dezvoltarea unui sistem informatic de monitorizare, comandã şi achiziţie de date, care sã permitã monitorizarea şi conducerea operativã a funcţionãrii SNT al gazelor naturale.
25. Titularul Licenţei are obligaţia de a asigura elaborarea şi aplicarea regimurilor optime de transport şi de livrare pentru cantitãţile de gaze naturale notificate de cãtre producãtori, furnizori, operatori de înmagazinare şi/sau consumatori, pentru o anumitã perioadã, conform contractelor încheiate.
26. Titularul Licenţei are obligaţia de a asigura întocmirea şi urmãrirea bilanţului de gaze naturale intrate în sistem şi, respectiv, ieşite din sistem şi sã comunice aceste informaţii utilizatorilor SNT.
27. Titularul Licenţei are obligaţia de a asigura nivelul de odorizare a gazelor naturale corespunzãtor reglementãrilor în vigoare.
28. In vederea asigurãrii independenţei operatorului de transport, acesta are obligaţia sã respecte urmãtoarele criterii, începând cu 1 iulie 2007:
a) persoanele care asigurã conducerea operatorului de transport nu pot face parte din structurile întreprinderii integrate din sectorul gazelor naturale în care rãspund, direct sau indirect, de coordonarea furnizãrii gazelor naturale;
b) operatorul de transport trebuie sã aibã drepturi efective de luare a deciziilor, independent de întreprinderea integratã din sectorul gazelor naturale, cu privire la activele necesare pentru exploatarea, întreţinerea sau dezvoltarea reţelei de transport;
c) Operatorul SNT stabileşte un program de mãsuri, astfel încât sã existe garaţia cã practicile discriminatorii sunt excluse şi asigurã condiţiile monitorizãrii acestuia.

Obligaţia de contractare
29. Titularul Licenţei are obligaţia de a asigura prestarea serviciului de transport a gazelor naturale în mod nediscriminatoriu pentru toţi participanţii la piaţa gazelor naturale în baza contractelor cadru emise de ANRGN.
30. În contractele încheiate conform Condiţiei 29 din Licenţã vor fi percepute tarifele reglementate pentru prestarea serviciului de transport, stabilite de ANRGN, aprobate în conformitate cu cerinţele "Criteriilor şi metodelor pentru aprobarea preţurilor şi stabilirea tarifelor reglementate în sectorul gazelor naturale".
31. Titularul Licenţei nu va încheia contracte care sã conţinã prevederi contrare obligaţiilor din Licenţã,
32. (1) Titularul Licenţei are obligaţia de a desfãşura urmãtoarele activitãţi specifice Licenţei în cadrul organizãrii proprii, respectiv:
- reparaţii curente;
- revizii şi întreţinere obiective aferente sistemului naţional de transport al gazelor naturale;
- detectãri pierderi gaze;
- recepţii şi puneri în funcţiune pentru obiective aferente SNT
- urmãrirea lucrãrilor de execuţie pentru obiective aferente SNT
- manevre de sistem;
- exploatarea obiectivelor aferente SNT;
- lucrãri legate de emiterea acordului de acces şi de contractarea racordãrii la SNT;
- rezervarea de capacitate pentru terţi;
- avizarea proiectelor tehnice de execuţie pentru obiective aferente
- realizarea serviciilor de echilibrare a sistemului şi menţinerii parametrilor operaţionali ai SNT
- primirea şi rezolvarea reclamaţiilor;
- recepţia cantitativã şi calitativã a cantitãţilor de gaze naturale la intrarea in SNT;
- evidenţa mijloacelor de mãsurare;
- evidenţa parametrilor tehnologici şi de calitate ai gazelor naturale.
(2) În cazul în care se modificã normele tehnice specifice activitãţii de transport al gazelor naturale, obligaţiile Titularului Licenţei prevãzute la alin. (1) sunt modificate de drept.
(3) Titularul Licenţei poate încheia contracte cu terţi pentru desfãşurarea altor activitãţi intrând sub incidenţa Licenţei, fãrã a putea transfera acestora drepturile şi obligaţiile care îi revin conform Licenţei. Selectarea agenţilor economici cu care se vor încheia aceste contracte se face în sistem concurenţial, în condiţiile legii.
(4) În vederea recunoaşterii costurilor aferente acestor activitãţi încredinţate terţilor şi încadrãrii acestora în tarifele aprobate, Titularul Licenţei are obligaţia sã notifica ANRGN valoarea estimatã a acestor contracte odatã cu prezentarea fundamentãrilor de costuri în vederea stabilirii tarifelor reglementate.
(5) Titularul Licenţei este rãspunzãtor pentru activitãţile desfişurate de agenţii economici menţionaţi la alin. (3) la fel ca şi în cazul în care acestea ar fi desfişurate de acesta.

Accesul la SNT
33. Titularul Licenţei are obligaţia, conform Legii, de a asigura în condiţii egale şi nediscriminatorii accesul terţilor la SNT.
34. Titularul Licenţei are obligaţia de a respecta prevederile Regulamentului privind accesul la sistemul naţional de transport al gazelor naturale, de a elabora procedurile pentru organizarea activitãţii proprii pentru etapele procesului de acordare a accesului la sistem, astfel încât aceastã activitate sã se desfãşoare operativ şi de a organiza un sistem de informare a solicitanţilor/utilizatorilor şi de a face publice procedurile pentru organizarea activitãţii proprii pentru etapele procesului de acordare a accesului la sistem.

Dezvoltarea SNT
35. (1) Titularul Licenţei are obligaţia sã dezvolte SNT, conform clauzelor şi condiţiilor prevãzute în Acordul de concesiune a conductelor magistrale, instalaţiilor, echipamentelor şi dotãrilor aferente SNT al gazelor naturale şi a activitãţii de operare a SNT al gazelor naturale încheiat cu Agenţia Naţionalã de Resurse Minerale.
(2) Pentru aceste lucrãri Titularul Licenţei poate încheia contracte cu agenţi economici autorizaţi de cãtre ANRGN.
36. Titularul Licenţei are obligaţia de a elabora programul de dezvoltare propriu privind SNT - pentru obiectivele care nu au fost precizate prin acordul de concesiune - în concordanţã cu nivelul actual al consumului şi având în vedere dezvoltarea de noi zone de consum şi evoluţia celor existente, în condiţii de eficienta economicã şi de siguranţã în exploatare.
37. (1) Titularul Licenţei are obligaţia de a comunica ANRGN o situaţie privind termenele de realizare a obiectivelor precizate în acordul de concesiune, precum şi Programul propriu de dezvoltare al SNT. Acestea sunt informaţii publice şi pot fi consultate la sediul Titularului Licenţei.
(2) Termenul pentru transmiterea acestor informaţii este 1 martie, pentru obiectivele precizate în programul de dezvoltare propriu, pentru anul în curs.
38. Titularul Licenţei are obligaţia sã solicite ANRGN avizarea programelor de investiţii, în vederea recunoaşterii costurilor şi încadrãrii acestora în tarifele aprobate, pentru fiecare perioadã de reglementare, precum şi pentru fiecare an din cadrul perioadei de reglementare; solicitarea avizului se realizeazã cu cel puţin 60 de zile anterior termenului de depunere a fundamentãrilor pentru tarifele reglementate.
39. În cazul realizãrii serviciului public de transport al gazelor naturale utilizând bunuri proprietate a terţilor, puse în funcţiune pânã la apariţia Legii, Titularul Licenţei are urmãtoarele obligaţii:
a) sã finanţeze, la expirarea duratei de funcţionare, investiţiile aferente înlocuirii bunurilor;
b) sã opereze şi sã întreţinã bunurile pentru funcţionarea în condiţii de siguranţã a sistemului;

Autorizaţii şi licenţe
40. Titularul Licenţei are obligaţia de a deţine toate autorizaţiile şi licenţele prevãzute de legislaţia în vigoare.

Mãsurarea cantitãţilor de gaze naturale
41. Titularul Licenţei realizeazã mãsurarea cantitãţilor de gaze naturale livrate în conformitate cu "Regulamentul de mãsurare a cantitãţilor de gaze tranzacţionate pe piaţa angro", cu Acordul tehnic de exploatare a staţiilor de predare-primire şi cu reglementãrile metrologice în vigoare.
42. Contoarele/sistemele, echipamentele de mãsurare a gazelor naturale aparţin de regulã Titularului Licenţei.
43. Titularul Licenţei are obligaţia de a verifica periodic şi de a întreţine contoarele/sistemele de mãsurare a gazelor naturale, la termenele stabilite prin reglementãrile metrologice în vigoare sau ori de câte ori este necesar.
Titularul Licenţei are obligaţia sã suporte toate cheltuielile de verificare/înlocuire/reparare a contoarelor/sistemelor de mãsurare a gazelor naturale cu excepţia situaţiilor în care deteriorarea constatatã la acestea se datoreazã beneficiarului.
44. (1) Titularul Licenţei are obligaţia sã suporte cheltuielile aferente expertizei metrologice, şi operaţiunilor aferente acesteia, în cazul în care sesizarea beneficiarului cu privire la funcţionarea contorului/sistemului/echipamentului de mãsurare se dovedeşte întemeiatã.
(2) În situaţia în care contorul/sistemul/echipamentul de mãsurare este defect şi nereparabil, Titularul Licenţei este obligat sã asigure, pe cheltuiala proprie, mãsurarea cantitãţilor de gaze cu mijloace de mãsurare conform prevederilor Regulamentului de mãsurare a cantitãţilor de gaze naturale tranzacţionate pe piaţa angro.
45. (1) In urma verificãrilor efectuate în cadrul analizelor tehnice şi metrologice ca urmare a unor sesizãri se întocmesc buletine de verificare metrologicã în conformitate cu legislaţia în vigoare.
(2) La efectuarea analizelor tehnice şi metrologice vor fi invitaţi dacã se considerã necesar, producãtorul contorului/sistemului de mãsurare sau un specialist recunoscut în domeniu.
(3) Reclamantul poate asista la efectuarea expertizei metrologice în baza unei solicitãri scrise.
46. Titularul Licenţei este obligat sã ia toate mãsurile necesare în vederea trecerii la mãsurarea cantitãţilor de gaze naturale în unitãţi de energie astfel încât pânã la data de 1 septembrie 2007 facturarea cantitãţilor de gaze naturale sã se facã în baza energiei conţinutã de acestea. Mãsurarea cantitãţilor de gaze naturale în unitãţi de energie se va face conform Regulamentului de mãsurare a cantitãţilor de gaze naturale tranzacţionate pe piaţa angro.
47. Titularul Licenţei este obligat sã permitã beneficiarilor accesul la instalaţiile sale în vederea citirii contoarelor/sistemelor/echipamentelor de mãsurare a gazelor naturale utilizate la decontare, cu respectarea prevederilor contractuale.

Furnizarea de informaţii
48. Titularul Licenţei va menţine un sistem prin care poate primi şi/sau oferi date, informaţii şi consultanţã privind orice situaţie sau împrejurare care afecteazã sau poate afecta siguranţa, disponibilitatea şi/sau continuitatea serviciului de transport al gazelor naturale.
49. (1) In vederea desfãşurãrii în mod operativ a procesului de acces la SNT, Titularul Licenţei organizeazã un sistem de informare a solicitanţilor/utilizatorilor.
(2) Pentru asigurarea funcţionãrii sigure şi eficiente a SNT, Titularul Licenţei are obligaţia sã furnizeze informaţii privind regimurile tehnologice celorlalţi operatori care predau - preiau gaze în/din SNT.
50. Serviciile oferite pe baza sistemului instituit conform Condiţiei 49 din Licenţã vor fi oferite utilizatorilor cu titlu gratuit, cu excepţia cazurilor în care pentru unele din aceste servicii se percep tarife legal stabilite;
Sistemul prevãzut:
a) va asigura prelucrarea rapidã şi eficientã a datelor şi informaţiilor primite;
b) va oferi operativ rãspuns la solicitãri, prin telefon sau în scris;
c) va fi disponibil permanent apelurilor telefonice.
51. Titularul Licenţei va face publicã orice schimbare de adresã sau numãr de telefon, a serviciului prin care se asigurã sistemul de comunicare cu clienţii.

Cerinţe privind transparenţa
52. Titularul licenţei are obligaţia sã respecte cerinţele privind transparenţa în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 1, 3, 4, 5 şi 6 şi ale punctului 3 din Anexa la Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 1775/2005, din 28 septembrie 2005, privind condiţiile de acces la reţelele pentru transportul gazelor naturale.
53. Autoritatea competentã prevãzutã la art. 6 alin. 4 şi 5, respectiv autoritatea naţionalã relevantã prevãzutã la punctul 3, subpunctul 3.3, paragraful (6) din Anexa la Regulamentul nr. 1775/2005 este ANRGN.

Rãspunsuri la reclamaţiile adresate Titularului Licenţei
54. (1) Titularul Licenţei trebuie sã menţinã un sistem de înregistrare, soluţionare şi raportare privind reclamaţiile fãcute de orice persoanã juridicã sau fizicã, la adresa sa, în legãturã cu modul în care îşi desfãşoarã activitãţile autorizate prin Licenţã.
(2) Sistemul de colectare a reclamaţiilor va prelua şi orice reclamaţie fãcutã la adresa Titularului Licenţei de o persoanã fizicã/agent economic ce se considerã lezatã/lezat de practicile Titularului Licenţei în sectorul gazelor naturale.
55. Titularul Licenţei se va întâlni cu reprezentanţii principalelor asociaţii/organizaţii ale consumatorilor, la datele la care este convocat de cãtre ANRGN.

Obligaţia de a respecta Standardul de performanţã pentru serviciul de transport al gazelor naturale
56. (1) Titularul Licenţei îşi va desfãşura activitãţile ce fac obiectul Licenţei având obligaţia de a respecta cerinţele Standardului de performanţã pentru serviciul de transport gaze naturale, aprobat de ANRGN.
(2) Titularul Licenţei va urmãri şi înregistra, prin compartimente specializate, conform unei proceduri proprii, modul de încadrare în parametrii prescrişi de standardul de performanţã. În cazurile în care ANRGN considerã justificat, dar nu mai mult de o datã pe an, poate solicita unui auditor terţã parte, audierea rapoartelor întocmite şi înaintate de Titularul Licenţei. Costurile aferente acestui audit vor fi suportate de cãtre ANRGN, cu excepţia cazului în care rezultatele acestuia nu corespund celor prezentate de titular.
(3) Titularul Licenţei este rãspunzãtor pentru neîncadrarea în cerinţele şi indicatorii de performanţã stabiliţi prin standard.

Asigurarea mediului concurenţial şi a tratãrii nediscriminatorii a utilizatorilor SNT
57. Titularul Licenţei va asigura egalitatea de tratament a utilizatorilor SNT şi va evita orice tratament discriminatoriu în relaţiile cu aceştia.
58. Titularul Licenţei va acţiona în sensul asigurãrii unui mediu concurenţial normal, al evitãrii dezechilibrelor pe piaţa gazelor naturale şi a practicilor anticoncurenţiale, conform prevederilor legale în vigoare.

Separarea evidenţelor financiar-contabile
59. In conformitate cu prevederile din Lege, Titularul Licenţei are obligaţia ca pentru activitãţile ce fac obiectul Licenţei sã întocmeascã situaţii contabile distincte.
60. Titularul Licenţei are obligaţia realizãrii evidenţelor contabile reglementate în conformitate cu cerinţele Criteriilor şi metodelor de calcul a preţurilor şi tarifelor din sectorul gazelor naturale şi a Regulamentului privind separarea contabilã, legalã, funcţionalã şi organizatoricã a activitãţilor reglementate din sectorul gazelor naturale.

Eliminarea subvenţionãrii încrucişate
61. Titularul Licenţei se va asigura cã nu are loc subvenţionarea încrucişatã între activitãţile care fac obiectul Licenţei şi alte activitãţi ale Titularului Licenţei sau alte întreprinderi asociate/întreprinderi afiliate ale Titularului Licenţei sau alţi titulari de licenţã din sectorul gazelor naturale care, direct sau indirect, pot deţine, la un moment dat, acţiuni la Titularul Licentei.

Menţinerea bunurilor şi activelor
62. Titularul Licenţei trebuie sã menţinã un sediu stabil şi sã notifice ANRGN schimbarea acestuia cu 30 de zile lucrãtoare înainte de efectuarea acestei modificãri.
63. (1) Titularul Licenţei va notifica ANRGN, cu 20 de zile lucrãtoare înainte asupra intenţiei sale de a perfecta operaţiuni în urma cãrora:
a) prin vânzare, asociere sau prin orice alt mod (de ex. donaţie şi/sau, închiriere, împrumut, grevare) cãtre sau cu persoane fizice ori juridice s-ar dispune, în tot sau în parte, de obiective aferente SNT, utilizate de Titularul Licenţei pentru desfãşurarea activitãţii de transport a gazelor naturale; notificarea va fi necesarã numai în cazul în care activele care formeazã obiectul operaţiunilor menţionate mai sus reprezintã mai mult de 25% din activele utilizate de Titularul Licenţei în conformitate cu prevederile Licenţei şi ale dispoziţiilor legale aplicabile;
b) valoarea capitalului social al societãţii, s-ar reduce într-o tranşã sau pe ansamblu cu mai mult de 25%.
(2) În cadrul Licenţei, prin capitalul social existent, se înţelege, dupã caz:
a) capitalul social iniţial, la data emiterii Licenţei/la data separãrii situaţiilor financiar-contabile;
b) capitalul social existent la un moment dat, obţinut prin creşteri sau scãderi ale valorii iniţiale ale acestuia realizate ulterior emiterii Licenţei, cu respectarea prevederilor alin. (1) lit. b).
(3) La primirea notificãrii, ANRGN va analiza dacã, în urma efectuãrii modificãrii cerute, Titularul Licenţei are în continuare posibilitatea sã-şi îndeplineascã obligaţiile şi va comunica în scris Titularului Licenţei, în termen de 10 de zile lucrãtoare de la data comunicãrii notificãrii, aprobarea sa. Orice refuz de a emite o astfel de aprobare trebuie sã se bazeze pe criterii obiective şi cantitative, evidenţiind motivele de fapt şi de drept ale refuzului.
(4) Efectuarea operaţiunilor menţionate la alin. (1) fãrã acordul scris al ANRGN conduce la suspendarea şi ulterior la retragerea Licenţei.
(5) Termenele precizate la alin. (1) şi (3) se pot reduce la cererea expresã a Titularului Licenţei în cazul în care acesta garanteazã un credit bancar cu activele precizate la alin. (1) lit. a).

Respectarea legilor şi reglementãrilor
64. Pe toatã durata de valabilitate a Licenţei, Titularul Licenţei va respecta în totalitate prevederile:
a) Legii;
b) altor acte normative în vigoare în sectorul gazelor naturale;
c) reglementãrilor emise de ANRGN;
d) Condiţiilor Licenţei;
e) normelor şi prescripţiilor tehnice în sectorul gazelor naturale.
65. La solicitarea ANRGN, Titularul Licenţei are obligaţia de a participa la elaborarea sau revizuirea actelor normative din sectorul gazelor naturale cu impact asupra desfãşurãrii activitãţii de transport al gazelor naturale.
66. Încãlcarea de cãtre Titularul Licenţei a prevederilor Condiţiei 64 îndreptãţeşte ANRGN sã aplice acestuia sancţiuni contravenţionale, conform Legii.
67. Titularul licenţei are obligaţia de a transmite la ANRGN, conform termenelor şi cerinţelor de raportare precizate prin reglementãri specifice, datele complete şi corecte precizate în acestea.

Asigurarea confidenţialitãţii
68. Titularul Licenţei se va asigura cã informaţiile obţinute de el în cursul desfãşurãrii activitãţii ce face obiectul Licenţei nu vor fi transmise unor persoane neautorizate sã primeascã astfel de informaţii, fapta constituind contravenţie conform prevederilor Legii. Obligaţia de confidenţialitate care revine Titularului Licenţei în conformitate cu prezenta secţiune nu va aduce atingere dreptului societãţilor afiliate sau asociate cu Titularul Licenţei de a efectua consolidarea conturilor în conformitate cu reglementãrile naţionale sau cu privire la piaţa de capital aplicabile acestor societãţi afiliate sau asociate.
69. Fac excepţie cazurile când:
a) se dispune de acordul scris al persoanei ale cãrei interese pot fi afectate de diseminarea informaţiei;
b) informaţia este deja publicã;
c) Titularul Licenţei are, dupã caz, obligaţia sau dreptul de a face publicã informaţia în scopul respectãrii Condiţiilor Licenţei, a unui ordin sau a unei decizii a ANRGN ori a unei legi în vigoare;
d) informaţia trebuie transmisã în cursul îndeplinirii normale a activitãţii care face obiectul Licenţei.
70. Prevederile Condiţiei 68 se aplicã şi în raport cu întreprinderile afiliate sau întreprinderile asociate Titularului Licenţei, care îşi desfãşoarã activitatea în sectorul gazelor naturale în România. Titularul Licenţei va transmite ANRGN informaţiile pentru a cãror publicare are nevoie de aprobarea acesteia.

Separarea legalã, funcţionalã şi organizatoricã
71. Titularul Licenţei este obligat sã asigure începând cu data de 1 ianuarie 2007 separarea legalã, funcţionalã şi organizatoricã între activitãţile reglementate pe care le desfãşoarã în sectorul gazelor naturale.

Furnizarea de informaţii cãtre ANRGN
72. Titularul Licenţei va furniza ANRGN datele şi informaţiile care îi sunt necesare în exercitarea atribuţiilor sale. Conţinutul precum şi termenele de transmitere a acestor rapoarte vor fi stabilite de cãtre ANRGN.
73. Titularul Licenţei este obligat sã informeze ANRGN despre orice încãlcare a Condiţiilor Licenţei în termen de 30 zile de la constatarea acesteia de cãtre Titularul Licenţei şi sã transmitã propunerile de remediere a situaţiei.
74. Titularul Licenţei va notifica ANRGN cu 10 zile lucrãtoare înainte de:
a) schimbarea formei juridice, a denumirii sau a obiectului de activitate;
b) modificãri ale structurii capitalului social, cu excepţia celor prevãzute la Condiţia 63 (1).
75. Cu minim 60 de zile calendaristice înainte de începerea procedurii legale de constituire, Titularul Licenţei este obligat sã informeze ANRGN despre intenţia de înfiinţare a unei noi societãţi/filiale, având ca obiect desfãşurarea de activitãţi în cadrul sectorului gazelor naturale din România.
76. Titularul Licenţei are, de asemenea, obligaţia sã informeze ANRGN şi atunci când, prin modificarea obiectului de activitate, o societate al cãrei asociat este Titularul Licenţei urmeazã sã desfãşoare activitãţi în sectoral gazelor naturale din România, cu condiţia ca Titularul Licenţei sã deţinã, direct sau indirect, o participare la capitalul social al acestei societãţi de cel puţin 51%.
77. Pentru a se asigura de îndeplinirea Condiţiilor Licenţei, ANRGN poate cere, examina şi copia orice informaţii, înregistrãri şi documente ale Titularului Licenţei pe care le considerã legate de afacerile şi de activitãţile acestuia în sectorul gazelor naturale. Informaţiile solicitate pot include secrete de serviciu sau de afaceri. ANRGN va utiliza aceste informaţii numai în scopul pentru care au fost furnizate şi nu va dezvãlui nici unei alte persoane neautorizate conţinutul acestora.

Constatarea intervenţiilor neautorizate la obiective ale SNT, aflate în proprietatea tertilor
78. In situaţia în care anumite obiective ale SNT nu se aflã în proprietatea Titularului Licenţei, dar pe care acesta le exploateazã. Titularul Licenţei este obligat sã informeze pe proprietarul acestora, pânã cel mai târziu în prima zi lucrãtoare dupã data constatãrii, despre orice incident care, în opinia sa:
a) a produs deteriorarea acestora;
b) poate afecta alimentarea cu gaze naturale în condiţii de siguranţã a consumatorilor;
c) constituie o intervenţie neautorizatã fãcutã cu scopul de a întrerupe/afecta transportul sau mãsurarea gazelor naturale.

Asigurarea personalului calificat şi organizarea internã de personal
79. Titularul Licenţei se va asigura cã, pe toatã durata de valabilitate a Licenţei, dispune de personal calificat şi autorizat şi dispune de organizarea internã de personal necesarã pentru îndeplinirea în condiţii de siguranţã a tuturor activitãţilor legate de transportul gazelor naturale, în conformitate cu cerinţele Licenţei.
80. In evaluarea îndeplinirii acestei obligaţii a Titularului Licenţei se va lua în considerare inclusiv personalul alocat de subcontractanţii sãi.

V. CONTROLUL ACTIVITĂŢII CE FACE OBIECTUL LICENŢEI

81. (1) ANRGN va urmãri îndeplinirea condiţiilor din Licenţã de cãtre Titularul Licenţei şi va efectua controale în conformitate cu prevederile Legii şi ale "Regulamentului de constatare, notificare şi sancţionare a abaterilor de la reglementãrile emise în domeniul gazelor naturale".
(2) În acest scop ANRGN:
a) va analiza Rapoartele şi situaţiile financiare remise de Titularul Licenţei;
b) va controla, atunci când considerã oportun, documentele contabile ale Titularului Licenţei;
c) va comanda pe cheltuiala sa efectuarea unui audit contabil al activitãţii acestuia;
d) va verifica, la sesizarea argumentatã a unei terţe persoane sau din oficiu, practicile Titularului Licenţei în desfãşurarea activitãţilor comerciale care fac obiectul Licenţei.
82. În exercitarea atribuţiilor de control, agenţii constatatori ai ANRGN au conform prevederilor din Lege, dreptul de acces, în condiţiile legii, pe teritoriul, în sediul şi la documentele Titularului Licenţei. Titularul Licenţei va acorda ANRGN asistenţã necesarã pe parcursul efectuãrii acţiunii de inspecţie/control în cauzã.

VI. SANCŢIUNI

83. Dacã în urma acţiunii de inspecţie/control efectuate, se constatã cã Titularul Licenţei a încãlcat prevederile Legii sau una sau mai multe din Condiţiile Licenţei, ANRGN va aplica sancţiuni contravenţionale.
84. Aplicarea unei amenzi contravenţionale nu limiteazã în nici un fel dreptul ANRGN de a suspenda/retrage Licenţa.

VII. MODIFICAREA LICENŢEI

85. Licenţa poate fi modificatã în baza prevederilor Regulamentului.
86. ANRGN poate decide modificarea Licenţei, în urmãtoarele situaţii:
a) în cazul în care survin schimbãri ale circumstanţelor de la data eliberãrii Licenţei sau evenimente care conduc la imposibilitatea desfãşurãrii activitãţii de transport;
b) în cazul unor modificãri ale statutului Titularului Licenţei - prin divizare, fuziune, transformare, schimbarea obiectului de activitate, a denumirii, a sediului, modificarea capitalului social - sau ale unor modificãri ale patrimoniului prin vânzare a unora dintre obiectivele aferente SNT, precum şi în alte cazuri de afectare a condiţiilor în care Licenţa a fost eliberatã.
87. (1) Pentru situaţiile prevãzute la Condiţia 86, lit. a) modificarea Licenţei se va face în raport cu natura situaţiei care a determinat modificarea, din iniţiativa ANRGN care:
a) va comunica în scris Titularului Licenţei modificãrile survenite;
b) va elibera Titularului Licenţa cu un conţinut modificat.
(2) Pentru situaţiile prevãzute la Condiţia 86, lit. a), Titularul Licenţei are dreptul sã solicite ANRGN modificarea Licenţei.
88. Pentru situaţiile prevãzute la la Condiţia 86, lit. b) în termen de 30 de zile de la apariţia situaţiei nou-create, aceasta va fi notificatã ANRGN de cãtre Titularul Licenţei, solicitând modificarea Licenţei.
89. ANRGN va examina situaţia nou-creatã şi va dispune, dacã solicitarea este întemeiatã, dupã caz:
a) modificarea corespunzãtoare Licenţei, eliberând Licenţã cu un conţinut modificat;
b) emiterea unor amendamente la condiţiile asociate Licenţei.
90. (1) Titularul Licenţei nu poate deţine, simultan, mai mult de o licenţã de transport al gazelor naturale.
(2) Titularul Licenţei are obligaţia de a solicita ANRGN modificarea Licenţei în situaţia în care a obţinut modificarea autorizaţiei de funcţionare a obiectivelor aferente SNT

VIII. SUSPENDAREA/RETRAGEREA LICENŢEI

91. ANRGN va suspenda şi/sau retrage Licenţa în conformitate cu prevederile Regulamentului.
92. ANRGN suspendã Licenţa în cazul:
a) în care, dintr-o cauzã imputabilã Titularului Licenţei, acesta nu îşi îndeplineşte în mod repetat obligaţiile ce decurg din Lege şi din prezentele condiţii.
b) începerii procedurilor de reorganizare judiciarã sau de faliment contra Titularului Licenţei conform unei hotãrâri judecãtoreşti de deschidere a procedurii, rãmasã irevocabilã.
93. În cazurile prevãzute la Condiţia 92 lit. a), ANRGN va suspenda Licenţa pentru o perioadã de 60 de zile calendaristice, precizând drepturile Titularului Licenţei precum şi mãsurile şi termenele de conformare necesare pentru remedierea situaţiei care a generat suspendarea Licenţei.
94. Titularul Licenţei are obligaţia de a depune la ANRGN, în termen de maxim 30 zile calendaristice de la data suspendãrii, documente care sã ateste remedierea situaţiilor care au condus la suspendarea Licenţei.
95. (1) In vederea asigurãrii serviciului public obligatoriu şi pentru alimentarea în condiţii de continuitate a consumatorilor, pe perioada suspendãrii Licenţei, Titularul Licenţei, are obligaţia de a realiza activitatea de transport a gazelor naturale, în regim controlat de cãtre ANRGN.
(2) In aceastã perioadã Titularul Licenţei are dreptul de a încasa contravaloarea tarifului pentru serviciul de transport a gazelor naturale prestat în aceastã perioadã.
96. (1) ANRGN poate retrage Licenţa în urmãtoare cazuri:
a) când, dintr-o cauzã imputabilã sau neimputabilã Titularului Licenţei, acesta se gãseşte în imposibilitatea de a îndeplini obligaţiile prevãzute de legislaţia în vigoare şi/sau în Condiţiile Licenţei;
b) în situaţia falimentului Titularului Licenţei constatatã printr-o hotãrâre judecãtoreascã definitivã şi irevocabilã;
(2) In toate cazurile descrise la alin. (1), decizia ANRGN va lua în considerare menţinerea siguranţei şi a continuitãţii serviciului de transport a gazelor naturale.
97. ANRGN va comunica în scris Titularului Licenţei, cu cel puţin 30 de zile înainte, data la care urmeazã sã retragã Licenţa.
98. (1) In cazul retragerii licenţei OST are obligaţia, ca în termenul dispus de ANRGN, sã predea titularului de licenţã desemnat de ANRGN toate informaţiile şi documentele necesare acestuia pentru desfãşurarea activitãţii.
(2) In situaţiile descrise la Condiţia 96 din Licenţã, dacã un alt titular de licenţã este desemnat, prin decizie a ANRGN, sã preia activitatea care face obiectul Licenţei, Titularul Licenţei va fi obligat, sã punã la dispoziţia acestuia toate registrele, înregistrãrile, informaţiile şi activele aflate în posesia sa, care sunt necesare îndeplinirii neîntrerupte a obligaţiilor din Licenţã. Pentru perioada în care activele sunt puse la dispoziţia titularului de licenţã desemnat de ANRGN, acesta va plãti Titularului Licenţei o sumã care va acoperi toate costurile cu amortizarea şi creditele strict atribuibile la activele respective. Costul recunoscut pentru aceste credite nu va putea fi mai mare decât cel luat în considerare la costul capitalului împrumutat pentru calculul ratei reglementate a rentabilitãţii aferent perioadei de reglementare respective.
(3) Faptul cã Titularul Licenţei va pune activele sale la dispoziţia unui nou titular de licenţã nu va prejudicia în nici un fel calitatea sa de proprietar asupra acestora. In cazul în care activele sunt proprietatea Titularului Licenţei, acesta va transfera dreptul de proprietate asupra acestor active în favoarea noului titular de licenta desemnat doar în schimbul unui preţ egal cu valoarea rãmasã neamortizatã a Bazei Reglementate a Activelor (RAB) alocatã acestor active, consideratã la fundamentarea tarifelor.
(4) Desemnarea unui alt titular de licenţã în cazul retragerii Licenţei, precum şi modul de preluare şi executare a serviciului de transport de cãtre acest titular de licenţã vor fi stabilite prin decizie a ANRGN.
(5) In situaţia în care Titularul Licenţei renunta la acordul de concesiune, în condiţiile îndeplinirii cerinţelor legislaţiei în vigoare, are obligaţia de a asigura continuitatea serviciului de transport al gazelor naturale pe o perioadã determinatã, stabilitã de ANRGN.

IX. CĂI DE COMUNICARE

99. Orice comunicare, accept, confirmare, aprobare, sau altã informaţie cerutã sau a cãrei transmitere este permisã în Condiţiile Licenţei, se va face în scris şi se va putea transmite prin telefax sau e-mail cu condiţia ca, în toate cazurile, originalul sã se depunã prin curier sau serviciile poştale la urmãtoarele adrese:


pentru ANRGN: Şoseaua Cotroceni nr. 4, sector 15, Bucureşti
fax: 021-3033808
e-mail: anrgn@anrgn.ro
pentru Titularul Licenţei: cu sediul în Mediaş, Piaţa C.I. Motaş,
Nr. 1 Cod 551130, jud. Sibiu
telefon: 0269 - 80.33.33
fax: 0269 - 83.90.29



X. TARIFE

100. Pe toatã durata de valabilitate a Licenţei, Titularul Licenţei va plãti anual ANRGN un tarif stabilit prin Regulament şi actualizat prin decizii ale ANRGN publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.
101. Neplata tarifelor anuale, pânã la termenele stabilite prin Regulament, atrage suspendarea Licenţei.

XI. CĂI DE ATAC

102. Deciziile ANRGN cu privire la modificarea, suspendarea sau retragerea Licenţei, precum şi procesele verbale de aplicare a sancţiunilor contravenţionale, pot fi atacate de Titularul Licenţei la instanţa judecãtoreascã competentã.

ANEXĂ


──────
la conditiile de valabilitate ale Licentei
──────────────────────────────────────────
pentru transportul gazelor naturale
───────────────────────────────────

TEHNOLOGIE

Termenii marcaţi cu italice în condiţiile licenţei se definesc dupã cum urmeazã:
Licenţa - act administrativ individual emis de ANRGN, care conferã titularului, persoanã juridicã, dreptul de a desfãşura activitãţi comerciale şi/sau de prestãri de servicii în legãturã cu activitatea de transport a gazelor naturale;
Lege - <>Legea gazelor nr. 351/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare
Regulament - Regulament privind acordarea licenţelor şi autorizaţiilor în sectorul gazelor naturale, aprobat prin <>Hotararea Guvernului nr. 784/2000 , republicata, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
SNT - reţea de transport al gazelor naturale, respective ansamblul de conducte magistrale, precum şi instalaţiile echipamentele şi dotãrile aferente acestora, care funcţioneazã la presiune mai mare de 6 bar, prin care se asigurã preluarea gazelor naturale extrase din perimetrele de exploatare sau a celor provenite din import şi transportul acestora în vederea livrãrii cãtre distribuitori, consumatori direcţi, la înmagazinare, la export şi cãtre beneficiarii din terţe ţãri.
Regulamentul de mãsurare a cantitatilor de gaze naturale tranzactionate pe piaţa angro, aprobat prin Decizia preşedintelui ANRGN, aprobat prin <>Decizia preşedintelui ANRGN. nr. 664/2005 .
Termenii marcaţi cu italice în Condiţiile Licenţei care nu sunt precizaţi în prezenta Anexã sunt definiţi în "Codul tehnic al sectorului gazelor naturale"
__________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016